To mój pierwszy post na tym forum - zatem witam wszystkich. Śledzę dyskusje w dziale Automapy już od paru miesięcy i obserwuję jak Automapa ewoluuje i wprowadza kolejne funkcje do programu. Byłem ciekaw jak rozwiąże asystenta pasa ruchu, ponieważ często brakowało mi tego udogodnienia - szczególnie w dużym zakorkowanym mieście, gdzie często wysokie samochody ciężarowe i dostawcze przesłaniają tablice informujące o pasach ruchu w wyniku czego trudno określić prawidłowy pas do jazdy. Automapy używam na telefonie komórkowym (PDA, PocketPC - proszę wybrać sobie nazwę, jeżeli ktoś chce mnie poprawić) i interesowało mnie jak będzie z czytelnością właśnie asystenta pasa ruchu. Z tego co widzę na pierwszych załączonych zrzutach ekranowych rozwiązanie zaimplementowane przez AM, jest podobnie jak było wcześniej, tworzone przez inżynierów i dla inżynierów. Czy na pierwszy rzut oka dla osoby, która uruchomi AM będzie jasne, że asystent pasa ruchu to faktycznie asystent pasa ruchu, a nie dziwne pare czerwonych krzyżyków i jakaś strzałka sygnalizująca jazdę prosto? Choć dla mnie jako osoby mającej na co dzień styczność z komputerami i oprogramowaniem może wydawać się to jasne, to czy dla przeciętnego Kowalskiego też tak będzie? Zobaczcie jak to jest zrobione w przypadku konkurencji.

Na pierwszy rzut oka można się zorientować, że linia jest pasem ruchu i jest to bardzo czytelne
(być może dlatego, że mamy zawsze wyświetlone wszystkie linie bez względu, którą akurat musimy jechać i to bezpośrednio kojarzy się z tym co często widzimy na drogowskazach przy drogach).
Na ile czytelne jest to na małym ekranie telefonu? tego nie wiem, ale prezentuje się IMHO dużo
lepiej niż te linie zaprezentowane w tej becie. Szczególnie podoba mi się przejrzystość
w Navigonie - tablice u góry jasno wskazujące kierunek jazdy i pas z którego należy zjechać.
Całe clue mojego posta można uznać o apel aby tworzyć rozwiązania łatwe w użyciu dla przeciętnego
użytkownika szos.
Co Wy o tym sądzicie drodzy klubowicze?