AutoMapa 6.5 beta - testy już czas zacząć.

• 647 Odpowiedzi
  • 170128 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
  • Sprzęt: MIO P560 + WM6.0
Odp: AutoMapa 6.5 beta - testy już czas zacząć.
« Odpowiedź #420 dnia: Maj 07, 2010, 23:28:35 »
Nie potwierdzam, a przynajmniej nie do końca potwierdzam. Tryb nocny włącza mi się sam
tylko przy zmianie profilu, albo po wcześniejszym zamknięciu programu w tym trybie.
U mnie zamknięcie programu w trybie dziennym nie wpływa na ponowny start, rozumiem że automatyczne przełączanie w tryb nocny masz zaznaczone?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #421 dnia: Maj 07, 2010, 23:32:59 »
Właśnie miałem dopisać, że mam wyłączone, przy włączonym faktycznie od razu włącza sie w rtybie nocnym.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
« Odpowiedź #422 dnia: Maj 07, 2010, 23:42:01 »
Masz może Marku zainstalowaną gdzieś wcześniejszą wersję, bo ja niestety mam już tylko 6.5, nie jestem w 100% pewien czy we wcześniejszych wersjach włączanie następowało w trybie dziennym ale bardzo mocno kojarzy mi się że tak było.

*

MarkNavi

« Odpowiedź #423 dnia: Maj 07, 2010, 23:50:33 »
czy może mi ktoś wytłumaczyć logikę jaka jest zastosowana już w kolejnej wersji AM, a zgłaszałem to do supportu, żeby poprawili i dalej nic z tym nie robią, więc uznałem, że to chyba logiczne i ze mna jest coś nie tak. A teraz do rzeczy. Wyznaczam w domu dowolna trasę z punktu A do punktu B, program oblicza trasę i pokazuje mi ją w całości na ekranie. I tu est okey, ale dlaczego do cholery na pilocie nie pokazuje godziny dotarcia do celu (sa kreski) , ale jak przestawię na opcję typu za ile dotrę na miejsce to już pokazuje przykładowo, że czas przejazdu to 3:20 min. Jeżeli program to może obliczyć, to jaki jest problem do godziny systemowej pda dodać te 3:20 i wyświetlić godzinę dotarcia do celu. Nawet się dziwię trochę, że nikt tu na forum chyba nigdy tego tematu nie poruszył. Czy to Wam nie przeszkadza ? Jaka jest logika takiego oprogramowania, zwłaszcza, że w wersjach 4.x ta godzina od razu wyskakiwała.

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
« Odpowiedź #424 dnia: Maj 08, 2010, 00:26:43 »
ale dlaczego do cholery na pilocie nie pokazuje godziny dotarcia do celu (sa kreski) ... Czy to Wam nie przeszkadza ?
Jak napisałeś występuje to w trakcie wyznaczania trasy w domu, IMHO istotnym parametrem jest to że dojedziesz na miejsce po 3:20 min, natomiast dopóki nie ruszysz z miejsca godzina dojazdu jest sprawą płynną i powinna się zmieniać podczas oglądania zaplanowanej trasy przynajmniej co minutę co moim zdaniem byłoby trochę sztuką dla sztuki, w momencie rozpoczęcia nawigacji planowana godzina dojazdu pojawia się natychmiast i myślę że to jest prawidłowe zachowanie.
Co do drugiej części pytania: zwróciłem uwagę na to że godzina dojazdu zniknęła ale wcześniej z tego co pamiętam była ona wyliczana tylko raz w momencie wyliczania trasy tak więc trudno powiedzieć że jej zniknięcie jakoś mi specjalnie przeszkadza.
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2010, 00:29:42 wysłana przez tomek1970 »

*

Bilunia

« Odpowiedź #425 dnia: Maj 08, 2010, 00:54:36 »
..... czy we wcześniejszych wersjach włączanie następowało w trybie dziennym ale bardzo mocno kojarzy mi się że tak było.
Dobrze Ci się kojarzy. W 6.2 włącza się w trybie dziennym, niezależnie od pory doby (przy ustawionym trybie "Auto". W nocny przechodzi dopiero chwilę po wyznaczeniu trasy i rozpoczęciu nawigacji, lub po ręcznej ingerencji w Menu -> Opcje

*

Offline Miami

• 356
  • Sprzęt: ASUS MyPal A636N SDHC Class6 8GB FAT32 klaster4KB
« Odpowiedź #426 dnia: Maj 08, 2010, 00:58:23 »
... ale dlaczego do cholery na pilocie nie pokazuje godziny dotarcia do celu (sa kreski) , ale jak przestawię na opcję typu za ile dotrę na miejsce to już pokazuje przykładowo, że czas przejazdu to 3:20 min. Jeżeli program to może obliczyć, to jaki jest problem do godziny systemowej pda dodać te 3:20 i wyświetlić godzinę dotarcia do celu. Nawet się dziwię trochę, że nikt tu na forum chyba nigdy tego tematu nie poruszył. Czy to Wam nie przeszkadza ? Jaka jest logika takiego oprogramowania, zwłaszcza, że w wersjach 4.x ta godzina od razu wyskakiwała.

Przeszkadza i jest denerwujące. Zgłaszałem to w listopadzie 2009 i jak widać nic nie drgneło.
Wygląda na to, że trzeba zebrać 100 tysiecy podpisów za usprawnieniem tego aby się tym zajęli.
AutoMapa PL/EU 6.27.1(3126), mapa: teraz Polska 2303 6.1491

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #427 dnia: Maj 08, 2010, 01:18:16 »
Od kilku wersji też nie jest poprawiona jeszcze jedna ważna funkcje - zbliżenie mapy w trakcie przeglądania mapy w trakcie nawigacji.

Już w tej sprawie korespondowałem z supportem AM jakiś czas temu, za czasu jak miałem MIO A701 - odpisali, że u nich nic takiego nie występuje. Po zmianie na HD2 nadal jest to samo.

Jak w trakcie nawigacji w trasie (można sprawdzić w DEMO) przesunę mapę, aby wejść w tryb przeglądania i teraz przybliżę mapę suwakiem to nie przybliża w miejscu kursora na ekranie tylko mapa wylatuje "w kosmos" - nie wiadomo co pokazuje, ale już po drugim kliknięciu w mapę, przybliża w miejscu kursora.

Też tak macie?
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
« Odpowiedź #428 dnia: Maj 08, 2010, 01:43:57 »
Od kilku wersji też nie jest poprawiona jeszcze jedna ważna funkcje - zbliżenie mapy w trakcie przeglądania mapy w trakcie nawigacji.

Już w tej sprawie korespondowałem z supportem AM jakiś czas temu, za czasu jak miałem MIO A701 - odpisali, że u nich nic takiego nie występuje. Po zmianie na HD2 nadal jest to samo.

Jak w trakcie nawigacji w trasie (można sprawdzić w DEMO) przesunę mapę, aby wejść w tryb przeglądania i teraz przybliżę mapę suwakiem to nie przybliża w miejscu kursora na ekranie tylko mapa wylatuje "w kosmos" - nie wiadomo co pokazuje, ale już po drugim kliknięciu w mapę, przybliża w miejscu kursora.

Też tak macie?
Potwierdzam lecz nie jest to zjawisko powtarzalne, na krótkiej trasie na 10 prób udało mi się to wywołać dwa razy.

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #429 dnia: Maj 08, 2010, 02:41:54 »
Mam pytanie z innej beczki
Czy mi się wydaje czy w poprzednich wersjach AM niezależnie od pory dnia odpalała się w trybie dziennym co bardzo ułatwiało planowanie trasy i wieczorem przechodziła w tryb nocny dopiero po rozpoczęciu nawigacji, w 6.5 wieczorem odpala się od razu w trybie nocnym i aby zaplanować trasę muszę ręcznie wyłączyć ten tryb.
Czy możecie to potwierdzić?

Potwierdzam. U mnie jest dokładnie tak jak opisujesz. We wcześniejszej wersji tak nie było.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #430 dnia: Maj 08, 2010, 08:53:13 »
Wcześniej AM przełączała się w tryb nocny, jak zegar GPS + pozycja GPS wskazały, że jest noc. Do złapania fiksa była w trybie dziennym i waliła po oczach.

Teraz przełącza się na podstawie zegara systemowego.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #431 dnia: Maj 08, 2010, 09:28:04 »
Jest dokładnie tak jak napisał kocureq.
Zauważyłem to od samego początku testowania... A że mi pasuje i nie uważałem tego za jakiś przełom, to nie pisałem o tym :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #432 dnia: Maj 08, 2010, 09:39:35 »
Masz może Marku zainstalowaną gdzieś wcześniejszą wersję, bo ja niestety mam już tylko 6.5, nie jestem w 100% pewien czy we wcześniejszych wersjach włączanie następowało w trybie dziennym
Mam, było jak piszesz, wcześniej AM czekała na czas z GPS, teraz korzysta z systemowego.
Tylko że nie uważam że to źle, przypominam sobie, że parę razy nocą zdarzyło mi się
że 'poraziła mnie jasnością' i wcale nie byłem z tego zadowolony.
Inna rzecz, że niektóre elementy w nocnej skórce powinny mieć lepszą kontrastowość,
bo bywa, że nakłada sie szary tekst na szare tło w bardzo zbliżonej tonacji i niemal nic nie widać.

*

Offline slw

• 3
« Odpowiedź #433 dnia: Maj 08, 2010, 11:58:52 »
Czy może ktoś sprawdzić, czy w 6.5 występuje błąd nawigowania do punktu "przez okolicę" po minięciu tego punktu ? W 6.2 miałem tak, że po zaliczeniu punktu "przez okolicę" i wyłączeniu urządzenia, ponowne włączenie powodowało, że AM koniecznie chciała wracać do tego punktu. Jedyna radą na to było wykasowanie punktu "przez okolicę".

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
« Odpowiedź #434 dnia: Maj 08, 2010, 12:05:31 »
Mam, było jak piszesz, wcześniej AM czekała na czas z GPS, teraz korzysta z systemowego.
Tylko że nie uważam że to źle
Jest dokładnie tak jak napisał kocureq.
Zauważyłem to od samego początku testowania... A że mi pasuje i nie uważałem tego za jakiś przełom, to nie pisałem o tym :)
Już niestety zgłosiłem to jako błąd do AM, ale mocno się przy tym nie upieram, jeżeli uważacie że tak jest lepiej to jestem w stanie zaakceptować takie zachowanie programu i "odszczekać" :wink: swoje zgłoszenie, chociaż mi  włączanie w trybie nocnym trochę przeszkadza :ok:

*

Offline edwardk

• **
  • 107
  • Sprzęt: LG3s, ML650,  (Mio P550m, Modecom  mx2),
« Odpowiedź #435 dnia: Maj 08, 2010, 12:16:11 »
... ale dlaczego do cholery na pilocie nie pokazuje godziny dotarcia do celu (sa kreski) ,

Przeszkadza i jest denerwujące. Zgłaszałem to w listopadzie 2009 i jak widać nic nie drgneło.
Wygląda na to, że trzeba zebrać 100 tysiecy podpisów za usprawnieniem tego aby się tym zajęli.

U mnie ta funkcja działa poprawnie w demo, a w realu nie korzystam z tej funkcji.
wAM4/5/6/7.PL., aAM 4. PL., aWP1,2,0,11.PL. mapy 1704., aMM.PL-2017Q1.

*

Bilunia

« Odpowiedź #436 dnia: Maj 08, 2010, 13:06:19 »
U mnie ta funkcja działa poprawnie w demo, a w realu nie korzystam z tej funkcji.
Chcesz powiedzieć, że po trasie jeździsz w Demo, a w realu nie korzystasz z nawigacji ? :wink:
Dla tych, którzy mają po wyznaczeniu trasy kreski, proponuję poczekać albo na złapanie fixa, albo kliknąć na czarny trójkącik na zielonym tle (z prawej na dole), włączający navi. :ok:
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2010, 14:03:44 wysłana przez Bilunia »

*

Offline Wiceq

• **
  • 121
  • Sprzęt: iPhone 6S PLUS (iAM)
« Odpowiedź #437 dnia: Maj 08, 2010, 14:21:18 »
Czy może ktoś sprawdzić, czy w 6.5 występuje błąd nawigowania do punktu "przez okolicę" po minięciu tego punktu ? W 6.2 miałem tak, że po zaliczeniu punktu "przez okolicę" i wyłączeniu urządzenia, ponowne włączenie powodowało, że AM koniecznie chciała wracać do tego punktu. Jedyna radą na to było wykasowanie punktu "przez okolicę".

Ten błąd występował już w wersji 6.2 i w 6.5beta nie zostało to poprawione. Występuje wtedy, gdy trasa zawiera punkty "przez" i zrobisz sobie np. przerwę na obiad. Jeśli uśpisz na ten czas urządzenie, to po ponownym jego przebudzeniu zwykle pojawia się komunikat, że trasa może być nieaktualna i trzeba ją przeliczyć. Jeśli to potwierdzisz, to trasa jest liczona od nowa i nie są z niej usuwane już zaliczone punkty "przez". Czyli każe znowu wracać do pierwszego punktu "przez". Jeśli co gorsza zaznaczysz przy wyborze, by już nie pytał się ponownie, po każdym uśpieniu AM prowadzi Cię do celu, lub w maliny według własnego uznania. Ten poważny w/g mnie błąd zgłaszałem już przy premierze wersji 6.2 beta ale jakoś się nikt nim nie przejął.

*

Offline maxiq

• *
  • 75
  • Sprzęt: Navroad NR430BT, AM Europa
« Odpowiedź #438 dnia: Maj 08, 2010, 15:18:14 »
"Profile pomimo skasowania nadal są przywracane. Wykasowałem i terenowy i ciężarowy, po ponownym uruchomieniu programu mam je od nowa.
Ale przynajmniej program jakoś zapamiętał że domyślnym jest profil osobowy i już nie pyta za każdym razem."

...dlatego że wszystkie ustawienia pobierane są z plików konfiguracyjnych *.profile w katalogu głównym. Po wykasowaniu całego katalogu "Profiles" z profilami i wykasowaniu tych trzech plików konfiguracyjnych *.profile, Automapa tworzy profil "Automapa", który uruchamia się domyślnie - coś jak w starej Automapie 6,2 (tylko jeden profil).
Mnie denerwowały te profile. Wolę stare ustawienia jak w wersji 6,2 - jeden profil, więc je wykasowałem.
Samo wykasowanie katalogu  "Profiles", bez wykasowania plików konfiguracyjnych *.profile, powoduje przywrócenie profili od nowa.

Mariusz
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2010, 15:30:57 wysłana przez maxiq »

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #439 dnia: Maj 08, 2010, 15:32:44 »
A ja miałenm taki numer, że jadę z betą wszystko okey, a tu nagle po jakimś kolejnym manewrze, program przestał nawigować, tzn efekt był taki jakbym na właczonym gps-ie wykasował trasę. Pomogło zrestartowanie AM, bo bez tego trasa nie chciała się wyznaczyć ponownie.

Miałem to samo. Dwukrotnie. Ale IMHO to nie skasowanie trasy ale jakiś bug, uniemożliwiający jej rekalkulację.

Połączone: Maj 08, 2010, 15:35:51
Nie potwierdzam, a przynajmniej nie do końca potwierdzam. Tryb nocny włącza mi się sam
tylko przy zmianie profilu, albo po wcześniejszym zamknięciu programu w tym trybie.

A ja mam identycznie jak tomek. Jak odpalę AM za dnia, to uruchamia się w trybie dziennym. Jak odpalę wieczorem albo w nocy, mimo jej wcześniejszego zamknięcia za dnia, odpala się w trybie nocnym.
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2010, 15:35:51 wysłana przez jerzu »
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Bilunia

« Odpowiedź #440 dnia: Maj 08, 2010, 19:20:27 »
A ja mam identycznie jak tomek. Jak odpalę AM za dnia, to uruchamia się w trybie dziennym. Jak odpalę wieczorem albo w nocy, mimo jej wcześniejszego zamknięcia za dnia, odpala się w trybie nocnym.
Moim skromnym zdaniem, wydaje mi się, że tak właśnie powinno być. :ok: Uruchamiasz w nocy - na ekranie masz wariant nocny. Chcesz się bawić, to sobie przełączasz ręcznie na dzień.
Dużym mankamentem w poprzednich wersjach było porażanie światłem po uruchomieniu AM w nocy. Najgorsze było to, że jeszcze chwilę po ruszeniu dalej dawała po oczach, by dopiero po jakimś czasie przejść w tryb nocny.

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #441 dnia: Maj 08, 2010, 20:34:15 »
Pojawiała sie czerwona linia i nie dało się wyznaczyć trasy.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #442 dnia: Maj 08, 2010, 21:05:38 »
Tak z ciekawości czy ktoś mógłby sprawdzić jak 6.5 wyznaczy trasę z Sulechowa (lubuskie) do Karpacza? Jechałem w piątek 30 kwietnia na 6.2 to myślałem że palpitacji dostanę (przez centrum Legnicy i Jeleniej Góry) podczas gdy wracałem z tomtom'em to elegancko bokiem jeleniej góry przez Bolesławiec i Kożuchów i Dopiero w Nowej soli na obwodnicę S3 do sulechowa. podroż w sumie godzinę krócej wyniosła...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #443 dnia: Maj 08, 2010, 21:17:14 »
Podaj godziny odjazdu, od nich wszystko zależy.

*

Offline Wookash82

• 272
  • Sprzęt: Mio P560
« Odpowiedź #444 dnia: Maj 08, 2010, 21:22:28 »
Podaj godziny odjazdu, od nich wszystko zależy.

ale co to ma wspolnego jezeli nie uzywamy trafica
Proste są dla szybkich samochodów, Zakręty są dla szybkich kierowców...

AutoMapa 6.10.0

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #445 dnia: Maj 08, 2010, 21:22:34 »
Tak z ciekawości czy ktoś mógłby sprawdzić jak 6.5 wyznaczy trasę z Sulechowa (lubuskie) do Karpacza? Jechałem w piątek 30 kwietnia na 6.2 to myślałem że palpitacji dostanę (przez centrum Legnicy i Jeleniej Góry) podczas gdy wracałem z tomtom'em to elegancko bokiem jeleniej góry przez Bolesławiec i Kożuchów i Dopiero w Nowej soli na obwodnicę S3 do sulechowa. podroż w sumie godzinę krócej wyniosła...

A ja mam odwrotne doświadczenia z AM 6.2. Poznań - Karpacz.
TT prowadził centralnie przez Legnicę i Jelenią Górę, a AM bokiem (czasem nawet lekko krajoznawczo), ale 1h krócej niż TT. Oczywiście z traffic online na Navroad.
TT 940 + navcore 9.0 + mapy 8.45 i z IQroutes2 i wszystkimi bajerami.

Podobnie wyglądalo z trasa na mazury. Początkowo trasy identyczne z AM 6.5, a później TT prowadził przez Ostródę i Olsztyn. A AM 6.5 przez Nidzicę i Szczytno.
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2010, 21:43:00 wysłana przez Bankier »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #446 dnia: Maj 08, 2010, 21:37:16 »
ale co to ma wspolnego jezeli nie uzywamy trafica

A to, że radoskór w TT zapewne kotzystał z IQ Routes.

W załaczniku trasa z Karpacza z trafikiem w piątek popołudniu

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #447 dnia: Maj 08, 2010, 22:01:27 »
Jechałem bez traffica na AM i bez IQ na tomtom. Ale dzięki za wyjaśnienia. Marku jaką trasę ustawiłeś w AM szybką czy optymalną?
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2010, 22:12:09 wysłana przez radoskur »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #448 dnia: Maj 08, 2010, 22:09:16 »

Trenowałem dziś ten wariant na kolka sposobów,
wygląda na to że obecnie AM kasuje punkt przelotowy po zaliczeniu go.
Ustawiłem sobie długą trasę, wyznaczyłem 1 'przez punkt', przejechałem i go wyłaczyłem AM.
Gdy uruchomiłem ponownie przeliczyła trasę i prowadziła prosto do celu.
Dodałem 2 punkty 'przez okolicę', po zaliczeniu pierwszego wyłaczyłem sprzęt (bez wyłączania AM),
po załączeniu AM przeliczyła trasę prowadząc do drugiego 'via', a gdy mijałem ten punkt
miał on na ekranie numerek 1 a nie 2. Przed domem ponownie wyłączyłem AM (trasa prowadziła znacznie dalej),
uruchomiłem w domu po 2 godzinach i wyliczyła trasę od pierwotnego punktu startu
co celu bez żadnych punktów pośrednich, a po złapaniu fixa przeliczyła ją na trasę do celu z bieżącej pozycji.
O przeliczenie trasy nie byłem pytany.

ps. radoskur, szybka piątek, 15:15
i nie wiem jakim cudem 6.2 prowadziła przez Legnicę, nie potrafię uzyskać takiej trasy w żaden sposób.

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #449 dnia: Maj 08, 2010, 22:14:04 »
muszę zainwestować w jakiś pakiet MB u operatora i poużywać traffica :)