AutoMapa 6.5 beta - testy już czas zacząć.

• 647 Odpowiedzi
  • 170090 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

MarkNavi

Odp: AutoMapa 6.5 beta - testy już czas zacząć.
« Odpowiedź #120 dnia: Maj 01, 2010, 16:25:53 »

dolny pasek - wreszcie działa poprawnie

Naprawdę poprawnie ? To wyznacz sobie dowolną trasę w Warszawie i ustaw wcześniej, żeby na dolnym pasku wyświetlała się nazwa ulicy, miejscowość i napisz jakie wrażenia z testu. Bo ja myślę sobie tak, że jak ustawiam aby mieć ulicę i miejscowość, to przykładowo oczekuję tylko takiego wpisu jadąc ulicą np Puławską - Puławska, Warszawa i nic więcej (po co mi Służew nad Dolinką). Mam nadzieję, że w wersji 7.0 wybierając co ma być to faktycznie to zobaczę. Przykłady masz w załącznikach.
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2010, 17:14:51 wysłana przez MarkNavi »

*

Dżeju

« Odpowiedź #121 dnia: Maj 01, 2010, 16:49:23 »
Ładnie, ładnie, ale ...
1. Pasek postępu z uporem jakiegoś maniaka w pionie, a dla iPhone dało się zrobić w poziomie
2. Miejsce gdzie jest wyświetlana dopuszczalna prędkość, to jakaś porażka (szkoda, że w ogóle nie na środku ekranu), o grafice tegoż znaku już szkoda mówić
3. Brak przezroczystości ikon i menu, co ponoć dla iPhona dało się zrobić.

A poza powyższym OK !

« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2010, 17:16:22 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline critu

• **
  • 240
  • REGULAMIN - AVATAR
  • Sprzęt: Asus P750 WM 6.1
« Odpowiedź #122 dnia: Maj 01, 2010, 16:57:58 »
Niech nawigacja jeszcze myśli za kierowcę, wtedy wszyscy będą zadowoleni :P

Może to i dobry pomysł. Może mniej wypadków będzie :evil:

« Odpowiedź #123 dnia: Maj 01, 2010, 17:09:21 »
5. ikonka obszaru zabudowanego - dla mnie - bez sensu. Podobnie jak ikonka ograniczenia prędkości,
Przecież można ją wyłączyć bez problemu w plikach skórek ..  Dla mnie bez sensu jest tok Twojego rozumowania, bo jeżeli Tobie jest coś niepotrzebne to jest bez sensu ..
AutoMapaNVOnLeft.skin.prg dla skórki AutoMapa Panorama
AutoMapa.skin.prg dla skórki AutoMapa

Na samym dole masz wpis:
[UrbanAreaPanel]
bEnabled=1
Zmień 1 na 0.

Bo ja myślę sobie tak, że jak ustawiam aby mieć ulicę i miejscowość, to przykładowo oczekuję tylko takiego wpisu jadąc ulicą np Komisji Edukacji Narodowej - Komisji Edukacji Narodowej, Warszawa i nic więcej. Mam nadzieję, że w wersji 7.0 wybierając co ma być to faktycznie to zobaczę.

Nie trzeba czekać do 7.0 Po prostu pomyliło im się coś i aby wyświetlała się ulica i miejscowość należy wybrać dzielnica i miejscowość i powinno być OK.
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2010, 17:14:23 wysłana przez damnie88 »

*

MarkNavi

« Odpowiedź #124 dnia: Maj 01, 2010, 17:23:21 »

Na samym dole masz wpis:
[UrbanAreaPanel]
bEnabled=1
Zmień 1 na 0.

damnie88 zanim napiszesz to przetestuj to. Z tą dzielnicą i miejscowością też sprawdź, bo nie masz racji
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2010, 17:26:23 wysłana przez MarkNavi »

« Odpowiedź #125 dnia: Maj 01, 2010, 17:37:37 »
Przepraszam .. znak wyłączysz tak : AutoMapa EU -> Profiles -> twoja_nazwa -> settings files -> am.settings
UrbanAreaPanel=1 zmień 1 na 0
U mnie działa, a że jeszcze coś pokazuje to może kiedyś to nie była Warszawa i dlatego tak jest. Szczerze to gdzieś mam tą w-we ..
Nie bierz moich postów pod uwagę.

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #126 dnia: Maj 01, 2010, 17:37:58 »
2. Miejsce gdzie jest wyświetlana dopuszczalna prędkość, to jakaś porażka (szkoda, że w ogóle nie na środku ekranu), o grafice tegoż znaku już szkoda mówić

A z ikoną obszaru zabudowanego zajmuje jeszcze więcej miejsca na ekranie....
Zrobili ogromny znak ograniczenia prędkości, za to ostrzeganie o POI (nadal) wymaga lupy.

Gdyby ten znak ograniczenia prędkości ostrzegał w ten sposób przed fotoradarami, to by było super !

Odnośnie pasów ruchu. Tak to robi konkurencja:
Aplikacja TomTom 9.0 oraz drugi obrazek, to najnowszy TomTom 10.0:
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2010, 19:30:23 wysłana przez Bankier »

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #127 dnia: Maj 01, 2010, 17:48:47 »
Tak przy okazji, przetestowałem całą kolekcję tras, które wysypywały się w poprzednich wersjach
albo powodowały inne cuda i wszystkie zostały przeliczone prawidłowo!

Potwierdzam. Kilka tras poprawili.
Ale ogólne wrażenia takie sobie.

1. wreszcie jest sensowne wyszukiwanie POI - tu duży plus :ok:
2. ikonka traffic - wreszcie czytelna  :ok:
3. dolny pasek - wreszcie działa poprawnie
4. etykiety nazw ulic. Najbardziej mnie wkurza pokazywanie aktualnej ulicy, skoro na dole na pasku mam to samo. Te etykiety są bardziej czytelne, ale ekran jest przez to zawalony...
5. ikonka obszaru zabudowanego - dla mnie - bez sensu. Podobnie jak ikonka ograniczenia prędkości; Na pilocie - już można mieć przecież prędkość.
6. animowane menu - IMO zbędny bajer
7. pasu ruchu - to jakaś kpina :)

Nie podoba mi się, że ekran jest przeładowany informacjami.

Ad. 5. Ja mam mały ekran i nie mam prędkości w pilocie, a znak mi pomaga...

Ile d...p tyle gustów :D
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #128 dnia: Maj 01, 2010, 17:56:13 »
U mnie na WM 5 profil jest zapamiętany, może to zależy od systemu.

U mnie na WM5, również na Mio tylko że 550 nie pamięta - uruchamiałem już ze 20 x program zaznaczając i nic.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #129 dnia: Maj 01, 2010, 18:11:35 »
W całej Polsce?  Czyżby ciężarówki miały inaczej określony zakres obszaru zabudowanego.
Poza terenem zabudowanym mają ograniczoną prędkość maksymalną przepisem, nawet jeśli znaki pozwalają więcej.
Bodajże na jednopasmowej drodze mogą maksymalnie jeździć 70 km/h, na dwupasmowej 80 km/h.
Podobnie mają autobusy.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline xenium11

• 268
  • Sprzęt: Motorola Defy
« Odpowiedź #130 dnia: Maj 01, 2010, 18:17:28 »
Moze ktos wie czemu jest juz na mapie odcinek A1 od okolic Żor do granicy z Czechami jesli tam trwaja prace na całego?  :)

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #131 dnia: Maj 01, 2010, 18:25:24 »
A pro pos ostrzegania o POI.
Zauważyłem, że przybliżanie mapy odbywa się tylko w trakcie komunikatu głosowego a potem mapa oddala się.
I tak przed POI mapa przybliża się i oddala, przybliża i oddala  :O
Trochę to pokręcone  :mysli:
Nie wiem czy zgłaszać błąd, czy tak ma być !!!  :O

P.S. Zgłosiłem...
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2010, 18:27:24 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline Wookash82

• 272
  • Sprzęt: Mio P560
« Odpowiedź #132 dnia: Maj 01, 2010, 18:25:52 »
na Mio P560 rowniez nie pamieta profilu

jak dla mnie to troche za bardzo juz przesadzaja z tymi dodatkami Znaki ograniczenia, teren zabudowany, nazwy ulic w chmurkach to zbedny bajer u wiekszosci jest wyloczone bo tylko zaslania mapke A nie kazdy ma 7" wyswietlacz

Ogolnie jestem zadowolony z 6.5 tylko czuje sie jakbym jadl powoli za slona zupe i przestaje byc smaczna Tak jak z tymi bajerami jest tego powoli zbyt duzo i coraz bardziej mniej przydatne w typowej nawigacji na drodze No bo komu do czego jest potrzebny znak terenu zabudowanego w nawigacji czy wyglad nazw ulic w chmurkach

Połączone: Maj 01, 2010, 18:27:05
Moze ktos wie czemu jest juz na mapie odcinek A1 od okolic Żor do granicy z Czechami jesli tam trwaja prace na całego?  :)

pisze tam tez ze jest w budowie
Proste są dla szybkich samochodów, Zakręty są dla szybkich kierowców...

AutoMapa 6.10.0

*

Offline andrep

• 432
  • Sprzęt: MioP550,VivoS6,Samsung M51 AM PL Android i AA
« Odpowiedź #133 dnia: Maj 01, 2010, 18:30:51 »
Witam
U mnie pamięta profil :ok:

*

Bilunia

« Odpowiedź #134 dnia: Maj 01, 2010, 18:45:16 »
Kolego Wookash82
Czytasz w moich myślach. W pełni się zgadzam z Twoją opinią.
Na ekranie robi się tyle zbędnych rzeczy, że wielu użytkowników tylko szuka w opcjach, gdzie te elementy wyłączyć. Teraz na dodatek zostają zdublowane informacje z dolnego paska (nazwa ulicy) i podawana w chmurce. Niech jeszcze dodadzą kilka wodotrysków, a mapa zniknie zupełnie.
Ale czegóż to się nie zrobi, by odwlec prace nad profesjonalnym asystentem ? A ten gadżet, chyba nikomu by nie przeszkadzał.

*

Offline janlol

• *
  • 65
  • ?
  • Sprzęt: Navroad Auro 2S, Automapa 6.15 Europa
« Odpowiedź #135 dnia: Maj 01, 2010, 18:59:12 »
No bo komu do czego jest potrzebny znak terenu zabudowanego w nawigacji czy wyglad nazw ulic w chmurkach

Takie informacje są przydatne zwłaszcza, gdy się jedzie w obcym terenie. Nieraz dobrze jest wiedzieć jaką ulicę mijamy. A na ekranie jest przecież jeszcze dużo miejsca i żeby dojechać do celu wystarczy, że jest dobrze widoczna niebieska linia  :P. Wszystko inne ma tylko pomagać teraz i na przyszłość. Poza tym wiele rzeczy można wyłączyć i przestać psioczyć.

*

Offline Wookash82

• 272
« Odpowiedź #136 dnia: Maj 01, 2010, 19:00:13 »

Na ekranie robi się tyle zbędnych rzeczy, że wielu użytkowników tylko szuka w opcjach, gdzie te elementy wyłączyć. Teraz na dodatek zostają zdublowane informacje z dolnego paska (nazwa ulicy) i podawana w chmurce.

swieta racja

Połączone: Maj 01, 2010, 19:13:24
No bo komu do czego jest potrzebny znak terenu zabudowanego w nawigacji czy wyglad nazw ulic w chmurkach

Takie informacje są przydatne zwłaszcza, gdy się jedzie w obcym terenie. Nieraz dobrze jest wiedzieć jaką ulicę mijamy. A na ekranie jest przecież jeszcze dużo miejsca i żeby dojechać do celu wystarczy, że jest dobrze widoczna niebieska linia  :P. Wszystko inne ma tylko pomagać teraz i na przyszłość. Poza tym wiele rzeczy można wyłączyć i przestać psioczyć.

jezdze zawodowo po kraju i sporo km robie mies prawie zawsze jestem w obcym terenie i chmurki wcale nie pomoga w orientacji terenu tak jak bylo wczesniej bylo git
takie moje zdanie i pewnie wielu sie ze mna zgadza
uzywam nawigacji jako narzedzie w pracy bez ktorej w dzisiejszych czasach w jako kierowca TIRa sobie nie wyobrazam a nie jako kolejny gadzet bo wszyscy maja

chmurki jak juz sa to tego nie zmienimy ale ja bym wolal to wylaczyc i miec po staremu
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2010, 19:13:24 wysłana przez Wookash82 »

AutoMapa 6.10.0

*

MarkNavi

« Odpowiedź #137 dnia: Maj 01, 2010, 19:46:50 »
...wszyscy maja chmurki jak juz sa to tego nie zmienimy ale ja bym wolal to wylaczyc i miec po staremu

Możesz to sobie wyłaczyć i mieć po staremu. Przejrzyj ten wątek to znajdziesz receptę

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #138 dnia: Maj 01, 2010, 19:57:32 »
1. Asystent to porażka graficzna.
2.Grafika w nowej wersji podobnie.
Czy AM nie stać na jakiegokolwiek grafika? Nie rządam cudów, ale czegoś co przystawałoby do rzeczywistości.
Zapowiadano wielkie zmiany a oprócz kilku to wyłącznie kosmetyka.
Ech....
piona

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #139 dnia: Maj 01, 2010, 20:24:35 »
racja i ten cały bałagan w opcjach jak był tak dalej jest

*

Offline bombercoil

• 44
  • Sprzęt: Navroad Auro 2S - AM 6.16; Samsung SIII
« Odpowiedź #140 dnia: Maj 01, 2010, 20:30:19 »
Dlaczego po synchronizacji w historii MIPLO wyświetla się nadal " wersja AutoMapy: 6.2.0.895;"?

*

Offline andrep

• 432
  • Sprzęt: MioP550,VivoS6,Samsung M51 AM PL Android i AA
« Odpowiedź #141 dnia: Maj 01, 2010, 20:39:35 »
Mnie się wyświetla-wersja mapy nieznana,może masz wczytaną poprzednią mapę?
Pozdrawiam

*

Offline bombercoil

• 44
  • Sprzęt: Navroad Auro 2S - AM 6.16; Samsung SIII
« Odpowiedź #142 dnia: Maj 01, 2010, 21:17:03 »
 W menu pokazuje, że wgrana jest mapa 1004, ale widzę że to w ogóle jakiś problem AM 6.5

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #143 dnia: Maj 01, 2010, 21:39:58 »
Moim skromnym zdaniem te nazwy ulic w chmurkach to świetny pomysł. I bardzo ułatwia nawigowanie - zwłaszcza w nieznanym terenie oraz w nawigacjach z małym wyświetlaczem. Wiec uważam tą opcję za bardzo dobre posunięcie ze strony AM.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #144 dnia: Maj 01, 2010, 21:49:07 »
Możecie mi powiedzieć, czy świadectwem funkcjonowania "traffic online" jest tylko zielona "lampka" przy znaczku TRF na ekranie Automapy + informacje o jakiś przesłanych danych (odebrano, wysłano)? Pytam, bo coś wreszcie zaczęło się dziać w tym temacie na Blow 50YBT w Automapie 6.5 (beta) - wcześniej tylko Navroad miał na to wyłączność.

*

Bilunia

« Odpowiedź #145 dnia: Maj 01, 2010, 22:07:51 »
Moim skromnym zdaniem te nazwy ulic w chmurkach to świetny pomysł. I bardzo ułatwia nawigowanie - zwłaszcza w nieznanym terenie oraz w nawigacjach z małym wyświetlaczem. Wiec uważam tą opcję za bardzo dobre posunięcie ze strony AM.
A moim równie skromnym zdaniem, chmurki to bezsens, tym bardziej, że info w nich zawarte jest dublem z dolnego paska.
Nie rozumiem, po co kierowcy gnającemu przelotem przez miasto, lub kręcącego się po nim, jest potrzebna informacja w chmurce ? Chyba tylko po to, by mu przysłonić część mapy i skrzyżowań do których się zbliża.
Zaserwowano nam już w wersji 6.2 info dot ograniczenia prędkości. Dokładnie się temu przyjrzałem na trasie z Jeleniej Góry do Poznania - makabra. Nie rozumiem, po co ten gadżet, skoro do realiów mu bardzo daleko. Jeżeli z podobną dokładnością będzie działał kolejny - tym razem informujący o terenie zabudowanym, to już przestanie być śmieszne.
Nawi ma być proste w obsłudze, ułatwiać dotarcie z punktu A->B, a nie zaśmiecać ekranu gadżetami, tym bardziej podającymi zbędne i błędne informacje.
Nie wymagajmy od użytkowników, by każdy przeciętny Kowalski musiał grzebać i poddawać edycji pliki konfiguracyjne, jak to niektórzy z kolegów sugerują. Co dla jednego jest proste, dla innych może takie nie być.

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #146 dnia: Maj 01, 2010, 22:19:54 »
A moim równie skromnym zdaniem, chmurki to bezsens, tym bardziej, że info w nich zawarte jest dublem z dolnego paska.
Nie rozumiem, po co kierowcy gnającemu przelotem przez miasto, lub kręcącego się po nim, jest potrzebna informacja w chmurce ? Chyba tylko po to, by mu przysłonić część mapy i skrzyżowań do których się zbliża.
Zaserwowano nam już w wersji 6.2 info dot ograniczenia prędkości. Dokładnie się temu przyjrzałem na trasie z Jeleniej Góry do Poznania - makabra. Nie rozumiem, po co ten gadżet, skoro do realiów mu bardzo daleko. Jeżeli z podobną dokładnością będzie działał kolejny - tym razem informujący o terenie zabudowanym, to już przestanie być śmieszne.
Nawi ma być proste w obsłudze, ułatwiać dotarcie z punktu A->B, a nie zaśmiecać ekranu gadżetami, tym bardziej podającymi zbędne i błędne informacje.
Nie wymagajmy od użytkowników, by każdy przeciętny Kowalski musiał grzebać i poddawać edycji pliki konfiguracyjne, jak to niektórzy z kolegów sugerują. Co dla jednego jest proste, dla innych może takie nie być.

Ok. Ja się kłócić nie zamierzam. Ale zastanów się, co mają chmurki i to czego dotyczą, do tego co teraz napisałeś. Bo to co przeczytałem jest właśnie bez sensu. Ale nie bede Ci tłumaczył dlaczego bo mysle ze sam to zrozumiesz jak przeczytasz jeszcze raz to co napisales.

*

Offline Wookash82

• 272
« Odpowiedź #147 dnia: Maj 01, 2010, 22:23:05 »

[/quote]

[/quote]

popieram

AutoMapa 6.10.0

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #148 dnia: Maj 01, 2010, 22:24:34 »

O gustach się nie dyskutuje...
Zawsze znajdzie się grupa osób której pasuje a której nie...
Zawsze komuś prostota asystenta się spodoba, innym nie...

Zawsze można zmienić program do nawigacji, zamiast sączyć jad i narzekać  jak to jest źle...
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Bilunia

« Odpowiedź #149 dnia: Maj 01, 2010, 23:05:42 »
O gustach się nie dyskutuje...
Zawsze znajdzie się grupa osób której pasuje a której nie...
Zawsze komuś prostota asystenta się spodoba, innym nie...

Zawsze można zmienić program do nawigacji, zamiast sączyć jad i narzekać  jak to jest źle...
Z pierwszymi trzema linijkami się zgadzam, aczkolwiek uważam, że o gustach można dyskutować. Tym bardziej, że dyskusja dotyczy tego, czego wszyscy mamy używać.
Natomiast ta wypowiedź, o sączeniu, jadzie i propozycji zmiany programu nawi, jest poniżej jakiegokolwiek poziomu dyskusji. Chcesz, to sobie chwal ile chcesz. Zamykaj oczy na babole i nie dopuszczaj do siebie opinii innych. Tylko później nie płacz, że "Miśki" wręczyły Ci przekaz, bo wg. Twojej kochanej i nieomylnej navi mogłeś w danym miejscu gnać 40 km szybciej, niż to określały znaki.
Ja nie mam nic przeciwko wprowadzeniu znaczka ograniczenia prędkości widocznego na mapie, ale jeżeli już coś się wprowadza, to niech to będą informacje zgodne z rzeczywistością na drodze.
Zerknij na obrazki zamieszczone wyżej przez kol. Bankier:
http://pdaclub.pl/forum/automapa/automapa-6-5-beta-test-juz-zaczac/msg1289171/#msg1289171
Czy to też do Ciebie nie przemawia ?
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2010, 23:13:30 wysłana przez Bilunia »