Nie wiem czy ewenementem, bo dla mnie AM jest najlepszą z najgorszych... Cała reszta to słabizna
Nie ma w PL dobrej nawi....
Wszystko zależy jakie są oczekiwania ...
Jest wiele innych możliwości.
Do spacerowania po nieznanych mi miastach używam z powodzeniem Sygica (w telefonie ) - program wygląda ślicznie , ma dużo wbudowanych POI, co najważniejsze - działa bardzo sprawnie

Po ostatnich wakacjach na tyle mi/nam się to spodobało, że dokupiłem licencję żonie na androida.
( ja używam na platformie iphone )
Cena programu jest przyzwoita ( 40 EUR za europę ) , aktualizacja map jest za darmo i można go używać na kilku urządzeniach jednocześnie...
W samochodzie od kilku lat używam TomToma z serii Go - w przeciwieństwie do Automapy jego działanie jest po prostu przewidywalne i stabilne. Ceny map są porównywalne do cen Automapy. Jakość map jest całkiem przyzwoita. Jedynie to trzeba się pogodzić z faktem że czas wprowadzania nowych obiektów do map to jest dość długi - około 6 miesięcy. Kategoryzacja dróg jest dobra.
Przez chwilę używałem automapy, myślałem że dzięki pomocy stałych bywalców tego Forum aplikacja stanie się coraz lepsza. Niestety pomimo naprawdę aktualnych map , bylejakość i nieprzewidywalność aplikacji była dla mnie poważnym argumentem do zmiany nawigacji.
(Z tego co czytam - to przez te dwa lata niewiele się zmieniło - ta sama bylejakość i nieprzewidywalność.)
Po przesiadce różnica jest niesamowita - nie muszę już marnować czasu na weryfikację wyliczanej trasy przed dłuższą podróżą . ETA w jakiś magiczny sposób pokrywa się z moim sposobem jazdy. Program działa stabilnie , bez niespodzianek. Zapomniałem już co to jest "łapanie fixa". Aktualizacja programu/map polega na podpięciu kabelka usb do nawigacji ( wszystko dzieje się 'samo' ). Większość zmian wprowadzana przy pomocy funkcji MapShare jest widoczna od razu na mapie ( np: nowe ronda , kierunkowość ulic ... )
Oczywiście to są moje spostrzeżenia - każdemu odpowiada co innego.
W każdym bądź razie nie ma co dramatyzować że AM jest tą jedyną ...