AutoMapa 6.11 beta (mapa 1206)

• 157 Odpowiedzi
  • 59424 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: AutoMapa 6.11 beta (mapa 1206)
« Odpowiedź #120 dnia: Sierpień 30, 2012, 09:15:30 »
Ludziska, co wy z tą 7ką w kółko.
Może wytłumaczę o co chodzi:  mówiąc i czekając na 7 (może w swojej naiwności) żywimy nadzieję, że program zostanie napisany od początku.....
ISTQB Certified Tester

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #121 dnia: Sierpień 30, 2012, 10:43:54 »
Nie wiem czy ewenementem, bo dla mnie AM jest najlepszą z najgorszych... Cała reszta to słabizna :( Nie ma w PL dobrej nawi....
Wszystko zależy jakie są oczekiwania ...
Jest wiele innych możliwości.

Do spacerowania po nieznanych mi miastach używam z powodzeniem Sygica (w telefonie ) - program wygląda ślicznie , ma dużo wbudowanych POI, co najważniejsze - działa bardzo sprawnie :grin:
Po ostatnich wakacjach na tyle mi/nam się to spodobało, że dokupiłem licencję żonie na androida.
( ja używam na platformie iphone )
Cena programu jest przyzwoita ( 40 EUR za europę ) , aktualizacja map jest za darmo i można go używać na kilku urządzeniach jednocześnie...

W samochodzie od kilku lat używam TomToma z serii Go - w przeciwieństwie do Automapy jego działanie jest po prostu przewidywalne i stabilne. Ceny map są porównywalne do cen Automapy. Jakość map jest całkiem przyzwoita. Jedynie to trzeba się pogodzić z faktem że czas wprowadzania nowych obiektów do map to jest dość długi - około 6 miesięcy. Kategoryzacja dróg jest dobra.

Przez chwilę używałem automapy, myślałem że dzięki pomocy stałych bywalców tego Forum aplikacja stanie się coraz lepsza. Niestety pomimo naprawdę aktualnych map , bylejakość i nieprzewidywalność aplikacji była dla mnie poważnym argumentem do zmiany nawigacji.
(Z tego co czytam - to przez te dwa lata niewiele się zmieniło - ta sama bylejakość i nieprzewidywalność.)

Po przesiadce różnica jest niesamowita - nie muszę już marnować czasu na weryfikację wyliczanej trasy przed dłuższą podróżą . ETA w jakiś magiczny sposób pokrywa się z moim sposobem jazdy. Program działa stabilnie , bez niespodzianek. Zapomniałem już co to jest "łapanie fixa". Aktualizacja programu/map polega na podpięciu kabelka usb do nawigacji ( wszystko dzieje się 'samo' ).  Większość zmian wprowadzana przy pomocy funkcji MapShare jest widoczna od razu na mapie ( np: nowe ronda , kierunkowość ulic ... )

Oczywiście to są moje spostrzeżenia - każdemu odpowiada co innego.
W każdym bądź razie nie ma co dramatyzować że AM jest tą jedyną ...

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #122 dnia: Sierpień 30, 2012, 14:41:22 »
1) Bez zaznaczonej kompensacji i opoznienia na 1sek pokazywana pozycja kursora nie pokrywa sie z rzeczywistościa tak jak powinna
W HTC Leo mam tak ustawione (w wAM i aAM) od początku i kursor stoi na drodze.

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #123 dnia: Sierpień 30, 2012, 15:37:29 »
Ja nigdzie nie pisalem ze kursor nie stoi. Pisalem o tym ze jego pozycja nie pokrywa sie z rzeczywistoscią.

*

Offline pR0SiAczek

• 286
  • Sprzęt: HTC Touch HD / Neo V / BBZ10
« Odpowiedź #124 dnia: Sierpień 30, 2012, 16:35:04 »
(...)
Oczywiście to są moje spostrzeżenia - każdemu odpowiada co innego.
W każdym bądź razie nie ma co dramatyzować że AM jest tą jedyną ...

Ha! Jakże prawdziwe, że każdy ma inne oczekiwania. Ja nie oczekuję arytmetycznej przeciętności (super mapy+beznadziejny prog lub słabe mapy+stabilny prog). Żądam jako maleńka część rynku zestawu "świetne mapy+świetny program" i w mojej ocenie najbliżej było i powinno być do tego zestawu firmie AQ. Co do TT to mam negatywne zdanie o programie, ponieważ jego ergonomia mi zwyczajnie nie odpowiada, a stabilność wynikająca z mega prostoty nie jest wyczynem dla nikogo. Wciąż w domu wala się urządzenie XL2 z mapami CEE, do którego w chwilach zwątpienia wracam, by po chwili zreflektować się, że gdy zechcę strzelić sobie traskę do Madrytu (i wydam kolejne setki PLN) to będę się przełączał między mapami ;) W tym tygodniu Via 125 ze świeżutką mapą postanowiła mnie władować wprost do lasu gdzie nawet nie ma duktu... Tego się po niej nie spodziewałem. Może próbuje dogonić AM, a może już przegania, bo AM ciągała po czymś co chociaż jest dla terenówki przejezdne ;) Na poważnie biorąc temat jest jak napisałem - o średni poziom wypełnienia moich oczekiwań zahacza AM, a reszta jest daleko w tyle. Może dlatego, że z AM śmigam od wersji 3.x a może dlatego, że większość oczekuje mniej (stabilność wystarcza) za większe pieniądze.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #125 dnia: Sierpień 30, 2012, 18:45:46 »
Cytat: Moi (Adam Kubicki)
... dobrze zapamiętałem ten zjazd. Nie ma tam takiego dziwadła rozjazdowego  jak na mapie AM i nie ma też tych bocznych, równoległych dróg (serwisowych?). Słowo daję.  :grin:
A ja daję słowo że to dziwadło tam jest
Kurczę, faktycznie jest. Przyjrzałem się w ciągu dnia.
Zwracam honor i Tobie, i AM.
Chyba muszę odpocząć.  :worried:

*

Offline mariano52

• *
  • 63
  • Sprzęt: NavRoad AURO,Modecom MX4HD
« Odpowiedź #126 dnia: Sierpień 31, 2012, 12:00:24 »
Połączyłem urządzenie z telefonem i włączyłem LD i urządzenie się zawiesiło.Bez połączenia z telefonem wszystko działa.W poprzedniej wersji wszystko było ok.

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
« Odpowiedź #127 dnia: Sierpień 31, 2012, 18:20:16 »
Połączyłem urządzenie z telefonem i włączyłem LD i urządzenie się zawiesiło.Bez połączenia z telefonem wszystko działa.W poprzedniej wersji wszystko było ok.
W Auro S po pobraniu danych LD AM działa ok, choć wyznacza 2 lub 3x trasę od nowa, niestety Navroad "traci głos", problem znany ale jeszcze nie rozwiązany przez serwis Navroada.
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #128 dnia: Sierpień 31, 2012, 22:39:29 »
Pół roku nie aktualizowałam Am i teraz po wgraniu tej najnowszej wersji widzę niesamowity regres z rekcją na naciśnięcia na ekranie - trzeba  po 4-5x razy nacisnąć by była reakcja - masakra....
ISTQB Certified Tester

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #129 dnia: Wrzesień 01, 2012, 00:27:43 »
W Auro S po pobraniu danych LD AM działa ok, choć wyznacza 2 lub 3x trasę od nowa, niestety Navroad "traci głos", problem znany ale jeszcze nie rozwiązany przez serwis Navroada.
Odnosnie problemow z traceniem glosu mam to samo u siebie na VIVO ST. Pomaga wylaczanie i wlaczenie urzadzenia. LD dziala bardzo ladnie.
Pół roku nie aktualizowałam Am i teraz po wgraniu tej najnowszej wersji widzę niesamowity regres z rekcją na naciśnięcia na ekranie - trzeba  po 4-5x razy nacisnąć by była reakcja - masakra....
Zgadza sie Puniek. Byla juz troche wczesniej o tym mowa. W kazdym badz razie nie jestes sam z tym problemem.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #130 dnia: Wrzesień 01, 2012, 00:35:24 »
Odnosnie problemow z traceniem glosu mam to samo u siebie na VIVO ST. Pomaga wylaczanie i wlaczenie urzadzenia. LD dziala bardzo ladnie.

Potwierdzam na VIVO Plus.

*

Offline lola

• 1240
  • Sprzęt: S7, Axim x51v
« Odpowiedź #131 dnia: Wrzesień 01, 2012, 08:19:17 »
Zauważyłem u siebie podobne zachowanie - słabą responsywność AM (6.10e), ale myślałem, że to wina długo nie czyszczonego systemu.

Może wytłumaczę o co chodzi:  mówiąc i czekając na 7 (może w swojej naiwności) żywimy nadzieję, że program zostanie napisany od początku.....
Jest taka AM napisana od "zera" - nazwa się aAM ;). Z tego co mówią, szału nie ma.

Pozdrawiam,
Ł.O.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2012, 09:05:17 wysłana przez lola »

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
  • Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen
  • Sprzęt: SE Live (android GB 2.3.4) | HTC HD2
« Odpowiedź #132 dnia: Wrzesień 01, 2012, 10:21:23 »
Jest taka AM napisana od "zera" - nazwa się aAM ;). Z tego co mówią, szału nie ma.
Nie ma szału, a miało być tak pięknie wywiady miały być, akademie, wizyty w zakładach pracy... :E , a wyszło jak zwykle, czyli przeciętnie, a bylejakość ulewa się bokami. No nic nie ma co się pastwić, producent i tak zebrał takie baty, że oby się tylko podnieśli z tego i wyciągnęli właściwe wnioski na przyszłość. Poczytaj sobie opinie o produkcie na google play i wszystko będzie jasne. Na facebooku, to już od dawna ludziom znudziło się cokolwiek pytać / pisać do producenta, gdyż zazwyczaj i tak nie odpowiada, bo i po co. Czekam na prawdziwego finala, bo to jest tylko cienka beta :)
android: aAM 1.4.1 (mapa 1209 PL) ; naviexpert 8.x

*

Smerfik

« Odpowiedź #133 dnia: Wrzesień 01, 2012, 10:33:39 »
No nic nie ma co się pastwić, producent i tak zebrał takie baty, że oby się tylko podnieśli z tego i wyciągnęli właściwe wnioski na przyszłość.
W stopce jednego z użytkowników forum znalazłem tekst w stylu:
"pesymista mówi - gorzej już być nie może ... na co optymista odpowiada - oj, może może".
Mając to na względzie i czytając opinie o najnowszych "dzieciach" AQ, trzymam kciuki, by na win zostawili 6.10 - tu przynajmniej wiadomo gdzie postawili miny :O~

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #134 dnia: Wrzesień 01, 2012, 10:34:32 »
Nie jest pisana od zera - przynajmniej nie widać tego.
Raczej powiedziałbym, że jest przepisana.

A główne rozczarowanie bierze się stąd, że sporo finkcjonalności nie przeniesiono z wersji windowsowej.
Błedów (de facto i w sensie stricte) jest niewiele.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline lola

• 1240
  • Sprzęt: S7, Axim x51v
« Odpowiedź #135 dnia: Wrzesień 01, 2012, 11:24:49 »
Nie jest pisana od zera - przynajmniej nie widać tego.
Raczej powiedziałbym, że jest przepisana.
Jeśli takiej okazji, jak wejście w nową platformę, na którą nie da się wprost przenieść aplikacji, nie wykorzystują do zaprojektowania od nowa aplikacji, to nadzieja, że tak się stanie na platformie, które najlepsze dni ma już za sobą, chyba pozostanie płonna.

Pozdrawiam,
Ł.O.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2012, 11:26:42 wysłana przez lola »

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
« Odpowiedź #136 dnia: Wrzesień 01, 2012, 14:58:01 »
Mając to na względzie i czytając opinie o najnowszych "dzieciach" AQ, trzymam kciuki, by na win zostawili 6.10 - tu przynajmniej wiadomo gdzie postawili miny :O~
Też mnie to niepokoi, że wydadzą finala 6.11 jak czytam opinie o becie jedenastki. Niech już się skupią na tym androidzie, bo łapią się wszystkiego na raz i wtedy pieprzą wszystko razem, co już właśnie obserwujemy i na becie 6.11 i na opiniach na temat "finala" aAM (gubi sygnał gps, wywala się w trakcie jazdy, sam tego doświadczyłem, o współpracy z modułem gsm nie wspomnę).

*

Smerfik

« Odpowiedź #137 dnia: Wrzesień 01, 2012, 16:06:22 »
SpokoKoko
Zmieniłeś fryzjera? :ok:

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
« Odpowiedź #138 dnia: Wrzesień 01, 2012, 16:20:51 »
tak :E

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #139 dnia: Wrzesień 01, 2012, 20:53:22 »
Niech już się skupią na tym androidzie, bo łapią się wszystkiego na raz
Podejrzewam, że nad aAM skupia się Javart

i wtedy pieprzą wszystko razem...
Każda społka ma co spieprzać ;)
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #140 dnia: Wrzesień 01, 2012, 21:25:58 »
Pytanie do Kolegów nudzących się w ten sobotni wieczór, proszę o potwierdzenie. Błąd występuje na aAM.
Trasa: Mińsk Maz. - Wa-wa (konkretnie rondo z wyjazdem na nowy odcinek A2). LD odblokowuje obwodnicę. Komunikat 'na rondzie prosto, pierwszy wyjazd', powinno być drugi.
Czyżby komunikaty AM nie uwzględniały 'antyblokad' LD. Jak wyznaczę 'koniec' na A2, komunikat jest prawidłowy 'na rondzie w prawo, pierwszy wyjazd'.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2012, 21:28:36 wysłana przez JD-MM »

*

Offline pR0SiAczek

• 286
  • Sprzęt: HTC Touch HD / Neo V / BBZ10
« Odpowiedź #141 dnia: Wrzesień 05, 2012, 14:26:58 »
Dziś przy próbie pobrania ręcznego danych LD wywaliło mi błąd o wersji mapy. Następnie spróbowałem ręcznie pobrać blokady i dokładnie ta sama reakcja. Nie wiem czy wcześniej był z tym problem, ale dizś nadal świeci na niebiesko ikonka, a ręczne próby pobrania kończą się komunikatem "Nie obsługiwana wersja mapy(numer 1,1)"

*

Offline spinnek

• 396
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Tab (GT-P1000)
« Odpowiedź #142 dnia: Wrzesień 05, 2012, 15:57:30 »
potwierdzam problem - pisales do supportu?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #143 dnia: Wrzesień 05, 2012, 16:27:31 »
Pytanie do Kolegów nudzących się w ten sobotni wieczór, proszę o potwierdzenie. Błąd występuje na aAM.
Trasa: Mińsk Maz. - Wa-wa (konkretnie rondo z wyjazdem na nowy odcinek A2). LD odblokowuje obwodnicę. Komunikat 'na rondzie prosto, pierwszy wyjazd', powinno być drugi.
Czyżby komunikaty AM nie uwzględniały 'antyblokad' LD. Jak wyznaczę 'koniec' na A2, komunikat jest prawidłowy 'na rondzie w prawo, pierwszy wyjazd'.
Na wAM też jest tak samo, a ten brakujący wyjazd z ronda jest ... na drugim końcu obwodnicy  :E
tam z kolei AM dodaje jeden wyjazd.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline witek1953

• **
  • 199
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #144 dnia: Wrzesień 05, 2012, 16:28:34 »
Mam te same efekty.Rozmawiałem z supportem i byli zdziwieni polecając ponowną instalację,ale to nic nie daje. Dodatkowo przy próbie synchronizacji z AM Center nie widzi mapy.
pozdrawiam

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #145 dnia: Wrzesień 05, 2012, 16:30:53 »
Cytat: spinnek
potwierdzam problem
Na wersji PC takiego problemu nie stwierdzam.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #146 dnia: Wrzesień 05, 2012, 16:52:37 »
U mnie też od rana komunikat o nieprawidłowej mapie.

*

Offline spinnek

• 396
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Tab (GT-P1000)
« Odpowiedź #147 dnia: Wrzesień 05, 2012, 18:13:23 »
U mnie od 17.20 już Traffic (LD, Zdarzenia AM'Traffic) zaczął działać normalnie.

@akubit

Mi jeszcze ok. 9.00 działało dobrze, więc spokojnie z tym ranem :)

*

Smerfik

« Odpowiedź #148 dnia: Wrzesień 05, 2012, 18:15:05 »
Mój sprzęt w trasie, ale sprawdziłem na lapku sąsiada (aktualna licencja PL).
Przy próbie synchronizacji via AM Center, wyskoczył komunikat jak na obrazku:

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #149 dnia: Wrzesień 05, 2012, 18:26:09 »
Potwierdzam to co napisał kolega Smerfik.