AutoMapa 6.0 beta 2

• 333 Odpowiedzi
  • 117064 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Treker

• 756
Odp: AutoMapa 6.0 beta 2
« Odpowiedź #180 dnia: Listopad 23, 2009, 17:45:58 »
Jak to jest możliwe, to niech sobie odpowiedzą koledzy z AM, którzy to przeczytają. A moja szybka jest taka:

« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2009, 17:48:02 wysłana przez Treker »

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #181 dnia: Listopad 23, 2009, 17:47:14 »
Mała uwaga ode mnie (po kilku spacerkach z AM)...
czy dałoby radę ustawić AM w trybie pieszej aby nie przyciągała się aż tak bardzo do wyznaczonej trasy ?
Nie liczę że AM będzie miała całą siatkę chodników, ale przeszkadza fakt skrócenia sobie trasy przez osiedle, a AM cały czas próbuje mnie przypiąć do trasy oddalonej od 120 metrów :)
Chodzi mi tylko o czułość przyciągania dla tej kategorii (Typ>Piesza)?

Punkt kolejny - czy jest możliwość zmiany funkcji "Dodaj do POI" które w chwili obecnej jest tylko i wyłącznie pod "przytrzymaniem rysika/palca" na mapie ? (czy też lepiej dodać sobie do "Twoje menu" które odpala się o wiele łatwiej za pomocą prawej dolnej ikony lub za pomocą przycisku na klawiaturze ??)

Niedługo postaram się sprawdzić kolejne błędy które jeszcze zaznaczałem w AM5 i zobaczę czy są poprawione (brak komunikatów na niektórych skrzyżowaniach oraz błędnie oznaczone ronda)
edit: wiem że takie błędy to nie testowanie AM6 a samych map, ale jak już mam coś pisać, to przy okazji i to sprawdzę :)
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline pogar

• 266
  • Sprzęt: HTC HD7, HTC Touch HD2
« Odpowiedź #182 dnia: Listopad 23, 2009, 17:49:45 »
u mnie  AM zaproponowala nawrotke i potem w rostafinskich jak wybralem optymalna

zas z nawrotki na pl. zawiszy AM zrezygnowac nie chce.. :-)

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #183 dnia: Listopad 23, 2009, 17:58:55 »
Punkt kolejny - czy jest możliwość zmiany funkcji "Dodaj do POI" które w chwili obecnej jest tylko i wyłącznie pod "przytrzymaniem rysika/palca" na mapie ? (czy też lepiej dodać sobie do "Twoje menu" które odpala się o wiele łatwiej za pomocą prawej dolnej ikony lub za pomocą przycisku na klawiaturze ??)

A nie możesz tego przypisać do któregoś z klawiszy sprzętowych (sorry, ale nie znam Samsungów wogóle) ???

Czyli Menu > Ustawienia > Przyciski > i wybór funkcji z listy, a następnie przypisanie jej do klawisza
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #184 dnia: Listopad 23, 2009, 18:11:31 »
To może podajcie jeszcze prędkości z profilu, ja mam domyślne.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline pogar

• 266
« Odpowiedź #185 dnia: Listopad 23, 2009, 18:21:23 »
ja mam wszystko domyslne rowniez...nigdy nic w nich nie zmienialme

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #186 dnia: Listopad 23, 2009, 19:47:02 »
Niestety WM6.0 na Samsungu i780 (nie 6.1) nie daje mi możliwości wyboru "jakiegokolwiek" klawisza, mogę wybrać tylko kilka (np. przycisk obsługi wiadomości, przycisk satelitki itp). Niestety pomimo posiadania klawiatury qwerty nie działa mi ona w Automapie odkąd mam Automapę. Nie wiem czemu, nie wnikam.... Po prostu Automapa nie widzi klawiszy z mojego telefonu (pozwala mi wybrać np. strzałki, których nie mam, bo mam przecież touchpada - myszkę)
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #187 dnia: Listopad 23, 2009, 19:57:19 »
To może podajcie jeszcze prędkości z profilu, ja mam domyślne.

domyślne

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #188 dnia: Listopad 23, 2009, 22:00:15 »
Dzisiaj chciałem sobie sprawdzić wysyłanie danych AM Traffic via GPRS. MIO P550 + Nokia E51. Włączyłem funkcję jak na zrzutach. Po uruchomieniu TRF zmienił się z zielonego na pomarańczowy, potem przez sekundę był szary, potem zielony. Po pięciu minutach (chyba) nastąpiło wywalenie progarmu do ekranu Today. Uruchomiłem AM co spowodowało totalny zwis PDA, pomógł tylko softreset. Druga próba zakończyła się tym samym. Trzeciej nie podejmowałem.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

« Odpowiedź #189 dnia: Listopad 24, 2009, 06:01:09 »
Takie jaja to nie ze mną  :P to jest screen z trasy krótkiej   :S

nie denerwuj mnie proszę, jak piszę, że szybka to szybka. Podaj mi sposób jak to mogę ci udowodnić. To nie moja wina, że program jest niestabilny. Iceneon juz o tym dziś pisał, że program przełącza się mu na optymalną bez jego zgody. Jeszcze raz skasowałem trasę i wyznaczyłem ponownie (szybką) i przebieg jest identyczny jak ten z mojego poprzedniego postu (start dziś, o 17:27). [...]
W tym, że w pewnych okolicznościach trasa Krótka i Szybka wypadną takie same nie ma niczego nadzwyczajnego.
A wzięliście Panowie pod uwagę to, że trasa na określoną godzinę  ale "na jutro" może być różna od trasy "na teraz", bo "na jutro" bazuje na wartościach historycznych a "na teraz" na bieżących?

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #190 dnia: Listopad 24, 2009, 09:36:43 »
... A wzięliście Panowie pod uwagę to, że trasa na określoną godzinę  ale "na jutro" może być różna od trasy "na teraz", bo "na jutro" bazuje na wartościach historycznych a "na teraz" na bieżących?
Jak dla mnie trasa "na teraz" bazuje również na danych historycznych.
Pobieranie danych trafficowych w momencie planowania trasy komuś działa?!
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #191 dnia: Listopad 24, 2009, 09:38:14 »
Kasiu, wziąłem to pod uwagę, choć jeszcze nie zdarzyło mi się trafić na jakąś różnicę.
Zobaczymy czy dziś Trekerowi trasa wyjdzie taka sama, czy inna niż wczoraj i w tej sprawie wszystko będzie jasne.

Cytat: pogar
... zas z nawrotki na pl. zawiszy AM zrezygnowac nie chce.. :-)

Już wiem dlaczego, ja wyszukałem koniec trasy przez adres, a Ty pewnie wskazałeś go na mapie.
Trasa 'z adresu' nawiguje do ulicy zgodnej z adresem czyli Dolnej, a z punktu który wskazałeś
bliżej jest do Tarczyńskiej i Twoja trasa kończy się na Tarczyńskiej, czyli jest inna niż moja.
Tarczyńska jest 1-kierunkowa  od strony ronda, więc nie ma innego wyjścia, musi prowadzić przez rondo.

*

Offline pogar

• 266
« Odpowiedź #192 dnia: Listopad 24, 2009, 13:04:03 »
hmmm. chyba masz racje, aczkolwiek do tarczynskiej dojedziesz tez przed grojecka-pl. zawiszy :-)

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #193 dnia: Listopad 24, 2009, 13:22:49 »
Kasiu, wziąłem to pod uwagę, choć jeszcze nie zdarzyło mi się trafić na jakąś różnicę.
Zobaczymy czy dziś Trekerowi trasa wyjdzie taka sama, czy inna niż wczoraj i w tej sprawie wszystko będzie jasne.

Screeny z dnia dzisiejszego (widać, że każdy obrazek inaczej prowadzi):

trasa szybka o 13:15
trasa szybka z ręcznie zmienionym startem na 16:30
trasa optymalna z ręcznie zmienionym startem na 16:30
trasa krótka z ręcznie zmienionym startem na 16:30
« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2009, 13:24:36 wysłana przez Treker »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #194 dnia: Listopad 24, 2009, 13:56:31 »
Pogar, zgadza się, ale taka trasa jest dłuższa wcale i nie musi być szybsza.

Wybrałem z Twojej trasy fragment, który mnie już wczoraj zaniepokoił
i zrobiłem z niego modelowy obiekt to testów:

Trasa w całości na drogach typu miejska główna,
algorytm ma do wyboru tylko 2 sensowne trasy wzdłuż 2 boków prostokąta:
- trasa 1: Boboli-Batorego
- trasa 2: Rakowiecka-Niepodległości
Wg danych z Targeo przez cała dobę śr. prędkości uzyskane na trasie 1
są wyższe niż na trasie 2 (w różnym stopniu ale zawsze wyraźnie),
ponadto trasa 1 zawiera 1 manewr skrętu na skrzyzowaniu, a trasa 2 - 2 manewry,
trasy są praktycznie tej samej długości.

Teoretycznie więc testowe trasy bez i z traffikiem powinny być takie same,
algorytm jako szybszą powinien zawsze wybierać trasę nr 1.
(zakładam że dane z Targeo pokrywają się z zaszytymi w mapie)

Przy wyłączonym traffiku algorytm prawidłowo wybiera trasę 1.
(jest szybsza o czas 1 manewru)
Natomiast przy włączonym traffiku i wyłączonym profilu prędkości
niestety zawsze jest wybierana trasa 2 (sprawdzane od 0:30 co godzinę)
Włączenie profilu przy domyślnych ustawieniach prędkości też niczego nie zmienia,
nadal przez całą dobę wybierana jest wolniejsza trasa 2.

Na zmianę wybranej przez algorytm trasy mozna wpłynąć tylko dokonując zmian prędkości w profilu,
efekty są następujące:
- dla prędkości z przedziału 35-50 km/h i większych, zawsze wybierana jest trasa 2
- dla prędkości 30 km/h trasa zależy od pory dnia
(o 6:30 i 11:30-13:30 jest wybierana trasa 2, a w pozostałych godzinach trasa 1)
- dla prędkości 25 km/h i mniejszych zawsze wybierana jest trasa 1

Wynika z tego, że przy aktywnym traffiku program generuje testowana trasę zgodnie z założeniami
tylko w szczególnych warunkach, przy aktywnym profilu i ustawionych tam bardzo niskich prędkościach.  :S

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #195 dnia: Listopad 24, 2009, 14:21:29 »
- dla prędkości 25 km/h i mniejszych zawsze wybierana jest trasa 1

Czyli wedlug tego co ja zrozumialem jak dziala to ustrojstwo to ustawianie predkosci dziala jak limit, tzn. jesli traffic pokazuje wiecej to mozemy sobie ta predkosc zanizyc.

Tutaj by wynikalo ze trasa 1 ma podawane w trafficu jak by byla zapchana (max 25km/h)... To sie by sprawdzilo jesli trasa 1 jest krotsza... bo jesli ograniczymy sobie tak predkosc program widzi ze trasa 2 i 1 pojedziemy z taka sama predkoscia - wiec powinien wybrac w takim wypadku ta ktrora ma mniej kilometrow...

Czy tak to wyglada (chodzi o dlugosc trasy - ale dokladnie, bo warunek w programie moze to uwzgledniac co do metra) - czy jest inaczej ?
Tak samo moze brac pod uwage to co wspominales czyli liczbe manewrow...

Jak inaczej to faktycznie bedzie to jakis blad...

« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2009, 14:33:56 wysłana przez tplewa »
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #196 dnia: Listopad 24, 2009, 15:00:20 »
Wspomniałem o manewrach, bo na skręt każdy na skrzyżowaniu jest doliczane 15 sekund, czyli do czasu
trasy 1 dodawane jest 15, a trasy 2  30 sekund, a mimo to właśnie ona jest wybierana jako szbysza. 

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #197 dnia: Listopad 24, 2009, 15:08:55 »
Tak ale tutaj najprawdopodobniej z traffic-a tak jak mowilem sa podawane bledne dane dla trasy 1 (tak jak by byla zapchana). A z tego co ustaliles traffic musi podawac dla niej max. 25km/h... Dlatego gdy ustawimy recznie na ta predkosc - czyli max. pojedziemy z taka predkoscia na trasie 1 i 2 to wybiera lepsza czyli 1 (mniej manewrow itp.).

Przynajmniej mi sie tak wydaje ze tutaj tkwi problem.
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

« Odpowiedź #198 dnia: Listopad 24, 2009, 16:15:56 »

Screeny z dnia dzisiejszego (widać, że każdy obrazek inaczej prowadzi):

trasa szybka o 13:15
trasa szybka z ręcznie zmienionym startem na 16:30
trasa optymalna z ręcznie zmienionym startem na 16:30
trasa krótka z ręcznie zmienionym startem na 16:30
To zostało jeszcze 15 min, aby sprawdzić, czy trasy na 16:30 wyznaczane o 16:30 będą takie same jak wyznaczane o 13:30 na 16:30. Jeśli tak, to znaczy że na trasach nie wystąpiło nic szczególnego powodującego różnicę w czasach jazdy w stosunku do średnich historycznych (np. wypadek), albo że traffic online to jeszcze muzyka przyszłości.

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #199 dnia: Listopad 24, 2009, 16:26:57 »
traffic online to jeszcze muzyka przyszłości.

Traffic online to na 100% daleka przyszlosc... Traffic jako taki jest bardziej realny - ale on bedzie mial pewne wady bo mozna go oprzec jedynie o statystyki i jakos "tuningowac" rachunkiem prawdopodobienstwa...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #200 dnia: Listopad 24, 2009, 16:46:03 »
Tak ale tutaj najprawdopodobniej z traffic-a tak jak mowilem sa podawane bledne dane dla trasy 1 (tak jak by byla zapchana).

Czy są błędne, tego nie wiem, ale już wiem, że są całkiem inne niż pokazuje Targeo.
Po skróceniu tras do równoległych odcinków Rakowieckiej (660m) i Batorego (600m) i podniesieniu prędkości w profilu
żeby uzyskać czasy ponizej minuty (do 59s. podawane są co so sekundy, a powyżej są już zaokrąglane do pełnych minut),
okazało się, że przez całą dobę czasy przejazdu przez Rakowiecką są znacznie krótsze (nawet o 1/3) niż przez Batorego
i to mimo tego, że Rakowiecka jest 10% dłuższa.
Czyli jest dokładnie odwrotnie niż pokazuje Targeo, (a ja już na początku testu założyłem, że te dane będą zgodne)
A skoro tak, to algorytm reaguje jednak prawidłowo.

Teraz pozostaje pytanie, które dane są fałszywe i dlaczego? :mysli:

« Odpowiedź #201 dnia: Listopad 24, 2009, 16:53:29 »
traffic online to jeszcze muzyka przyszłości.
Traffic online to na 100% daleka przyszlosc...
To moje przypuszczenie, że z traffic-iem online może być coś na rzeczy wynika z może zbyt poważnego potraktowania drugiego screenu z postu http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=150178.msg1154542#msg1154542. Jest tam wyraźnie napisane o pobieraniu danych co 5 min. Gdyby się nie zmieniały, to nie miało by to żadnego sensu.

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #202 dnia: Listopad 24, 2009, 16:55:52 »
Teraz pozostaje pytanie, które dane są fałszywe i dlaczego? :mysli:

Trudno tutaj okreslac to jako falszywe bo caly czas mamy do czynienia z danymi statystycznymi... Moze byc malo danych, moga byc tylko dane z jakiegos korku, albo blad w samym algorytmie wyliczajacym predkosci z zebranych danych.

Tutaj najlepiej by bylo skonsultowac to z supportem AM...

*

Offline mayek

• 281
  • A co to jest GPS ?
  • Sprzęt: HTC ONE S
« Odpowiedź #203 dnia: Listopad 24, 2009, 17:17:42 »
Zauważyłem że w Beta 2 w komputerze zakładka "A" już normalnie działa, znaczy sie po wyłączeniu AM kasują sie w niej dane.

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #204 dnia: Listopad 24, 2009, 20:38:20 »
Dziś coś się popsuło w becie. Przy próbie wprowadzania adresu przez funkcję "prowadź do" w oknie określającym miejscowość i inne dane pojawiły się pytajniki. Tak jak na załączniku. Nie zauważyłem innych problemów ale wygląda dziwnie. Przepraszam za jakość, ale jak ktoś może polecić dobry i prosty program do robienienia zrzutów będę wdzięczny :)
piona

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #205 dnia: Listopad 24, 2009, 20:48:54 »
Przepraszam za jakość, ale jak ktoś może polecić dobry i prosty program do robienienia zrzutów będę wdzięczny :)

Ja używam czegoś takiego jak "pelles screen capture for windows ce".

*

Offline lesrog

• *
  • 74
  • Sprzęt: MIO P550 | MIO P560 | Samsung i600 WM6 | Samsung i900
« Odpowiedź #206 dnia: Listopad 24, 2009, 20:57:26 »
Dziś pierwszy raz wybrałem się z Betą2 w trasę do Krakowa (130 km w jedną stronę) i AM co 15 minut się wyłączała albo zaliczała zwis. Po SR Omni było tak samo. W drodze powrotnej już wszystko działało dobrze. Żadna inna wersja nie zachowywała się tak. Czy komuś też przytrafiło się samoczynne wyłączanie AM?

*

Offline ererce

• **
  • 175
« Odpowiedź #207 dnia: Listopad 24, 2009, 22:27:57 »
Ja dzis mialem wyzwanie z traffic. AM B2 wyswietlala komunikat o problemie z polaczeniem, ktorego nie bylo.
Wyswietlal sie komunikat na pol ekranu, gdzie mozna bylo kliknac odrzuc, ale info wracalo. Pomoglo wylaczenie traffic'a.
Sprawdzilem w miedzyczasie tzw. komunikacje i zarowno siec jak i miplo dzialalo. Wyglada na to, ze traffic cos sie gubil z polaczeniem do sieci.
Co ciekawe to w koncu AM moglaby przejmowac komunikaty systemowe. Pojawienie sie na Omni komunikatu z systemu z malym klawiszem Odrzuc powoduje, ze nie mozna korzystac z nawigacji i trzeba sie zatrzymac, aby to wywalic w diably :\

PS. Komputer tak jak ktos wspomnial zostal naprawiony i kasuje sie po wylaczeniu GPSa...

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #208 dnia: Listopad 24, 2009, 23:31:01 »
A mi sie dzisiaj chyba z 6 razy zamykala. Miesliscie cos takiego?

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #209 dnia: Listopad 24, 2009, 23:38:36 »
A mi sie dzisiaj chyba z 6 razy zamykala. Miesliscie cos takiego?

Miałeś włączone wysyłanie danych traffic przez GPRS?

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=150178.msg1154542#msg1154542