AutoMapa 6.0 beta 2

• 333 Odpowiedzi
  • 118212 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Odp: AutoMapa 6.0 beta 2
« Odpowiedź #120 dnia: Listopad 21, 2009, 10:19:49 »
A ja dodam - jak juz sie wielu upiera na ten Traffic to nie marudzic tylko jezdzic i wysylac ciagle dane :)

Mądre zdanie. Tylko ja bym jeszcze dopisał ... i łudzić się (czytaj: wierzyć), że kiedyś faktycznie to będzie dopracowane i pożyteczne rozwiązanie.

Wszystko zalezy od uzytych algorytmow - a konkretnie oparcie sie o znane zasady z dziedziny statystyki/rachunku prawdopodobienstwa itp.

Do tego istnieja male szanse ze odrazu stworzy sie system idealne dzialajacy, jak to sie mowi "wszystko wyjdzie w praniu". Znajac zycie to jeszcze moze to potrwac troche czasu zanim zacznie dzialac to z przyzwoita dokladnoscia, do tego potrzebna jest spora liczba informacji o danej trasie (czyli znowu wysylanie danych przez kierowcow).

Moze sie okazac ze jednym osoba zacznie dzialac to szybciej niz innym, bo o danej trasie udostepniona zostala wieksza liczba informacji.
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2009, 10:24:32 wysłana przez tplewa »
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #121 dnia: Listopad 21, 2009, 10:29:57 »
Mam jeszcze jedno nurtujące mnie pytanie.
Czy przy włączonej opcji AMTraffic routing oparty jest tylko i wyłącznie o dane trafficowe?

Sensowne dla mnie byłoby skalkulowanie trasy w ten sposób właśnie a dopiero potem wyliczenie ETA na podstawie danych skonfigurowanych w Menu/Ustawienia/Trasa * współczynnik trafficowy.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #122 dnia: Listopad 21, 2009, 10:58:43 »
Cytat: Treker
Wczoraj zaskoczył mnie czas dotarcia z Krakowa do Warszawy.
Trasa ogólnie wyszła 371 km i program obliczył czas dojazdu 3 godziny i 14 minut

A co w tym takiego odkrywczego?
Żeby uzyskać taki czas musiałeś zredukować do zera przerwy w trasie i podnieść o 20 km
wszystkie średnie prędkości w stosunku do wartości domyślnych. Skoro tak zależy Ci
na precyzyjnych szacunkach czasu to po co tak wyżyłowałeś średnie w ustawieniach?  :ohreally:

Na wartościach domyślnych ten czas wychodzi w granicach 4:30-4:40
(sprawdzałem na v6.0 i 5.3), a z włączonym trafikiem, nieco ponad 5 godzin.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #123 dnia: Listopad 21, 2009, 11:22:43 »
Tu był zupełnie niepotrzebny, długaśny cytat. nM.

tzn faktycznie przerwy w trasie zredukowałem do 2 min co 180 min (teraz podniosłem na 15 minut co 180 min, bo tak to mniej więcej u mnie wygląda) i trochę podniosłem prędkości, zwłaszcza na autostradzie na 160 km/h (ale to chyba wynikało z niezrozumienia tej funkcji, bo ja to rozumiałem na pocżątku jako prędkość maksymalna na danym typie drogi. I znowu kłania się, że AM daje nowe funkcje i się kurna domyślaj reszty sam   :kill:  Czy nie można było napisać przy każdej drodze słowo średnia prędkość, a nie tylko prędkość. Ja to akurat zrozumiałem źle  :(

No nic teraz przywróciłem wartości domyślne, postoje dałem tak jak napisałem na początku i włączyłem dodatkowo traffic i faktycznie trasa wyszła ponad 5 godzin i to już jest realny czas przejazdu z Krakowa do Warszawy przez trasę A4. Dzięki kolego za pomoc. Za kilka dni ruszam do Torunia, zobaczę jak to się sprawdzi.

z ostatniej chwili  :) : zrobiłem godzinę temu test trasy dokładnie 10 km z Ursynowa do Piaseczna i po zmianie ustawień zgodnie z Twoimi Marku uwagami czas dotarcia w jedną stronę zgodził się uwaga co do minuty z tym wyliczonym na starcie, droga powrotna różniła się tylko 1 minutą  :ok:
Ciekawe jak wypadnie test na trasie Warszawa - Toruń - Warszawa. Jak zmieszczę się w 30-40 minutach to uznam, że jest super, oczywiście przy założeniu, że nie będzie na trasie nieprzewidzianej blokady i kilometrowych korków.  :)

« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2009, 16:31:46 wysłana przez Treker »

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #124 dnia: Listopad 21, 2009, 11:47:23 »
Jak już kolega wspomniał to jest beta. Dane sa zbierane od kilku tygodni. Przypomnijcie  sobie jak po wysciu 5.3 wiekszosc narzekala ze połączenia GPRS sa drogie itp. Od początku byli sceptycznie nastawieni. Na TMC w Polsce nie ma szans, sztywo wprowadzane prędkości dla danej kategori dróg to średniowiecze, jak dla mnie Traffic to najlepsze rozwiązanie obecnie dostępne. Ja jezdze po poznaniu nawet najkrótsze trasy które znam na pamiec, byle tylko zberac dane.

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #125 dnia: Listopad 21, 2009, 11:50:35 »
AM nie poprawiła w becie2 błędu przeze mnie wskazanego, a mianowicie jak wyznaczamy sobie w domu trasę z punktu A do B z czasem startu przykładowo 12:30 , to w momencie włączenia dema takiej trasy, czas dojazdu na miejsce jest obliczany nie na podstawie ustalonej ręcznie godziny startu, tylko na podstawie aktualnej godziny systemu win w urządzeniu. Nawiasem mówiąc kompletnie nie rozumiem dlaczego czas dojazdu nie pojawia się od razu w pilocie zaraz po wyznaczeniu trasy, skoro pojawia się informacja ile czasu pozostało do celu. Moim zdaniem to dość istotny błąd, który powinien zostać naprawiony do wersji finalnej, a najlepiej do bety4  :grin:
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2009, 12:15:48 wysłana przez Treker »

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #126 dnia: Listopad 21, 2009, 12:50:36 »
A co w tym dziwnego? Dlaczego trasy muszą być inne?

Ta sama trasa, w tym samym czasie, przy tych samych ustawieniach a różne czasy z trafikiem i bez...
piona

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #127 dnia: Listopad 21, 2009, 13:00:31 »
No chyba jasne, że jeżeli weźmie się pod uwagę traffic to będzie dłużej  :mysli: Przecież to właśnie traffic określa, że w pewnych godzinach nie pojedziesz sobie zbyt szybko na niektórych trasach...

« Odpowiedź #128 dnia: Listopad 21, 2009, 16:02:38 »
Dobrze. Z tym, że w TT te dane są dokładniejsze, tzn. dokładność jest do kilku minut. TT ma już druga wersje "trafficu" - IQroutes2. W AM z tego pamiętam są dwa lub trzy zakresy...

Przyznam, że nie wierzę w dokładność co do kilku minut. Ani nie ma na to miejsca, ani potrzeby. Z kolei w AM zakresów jest bodajże 7 czy 8 na dobę w podziale na poniedziałek-czwartek, piątek, sobota-niedziela (co było opisywane w którymś z wątków na tym forum).

Mam jeszcze jedno nurtujące mnie pytanie.
Czy przy włączonej opcji AMTraffic routing oparty jest tylko i wyłącznie o dane trafficowe?

Sensowne dla mnie byłoby skalkulowanie trasy w ten sposób właśnie a dopiero potem wyliczenie ETA na podstawie danych skonfigurowanych w Menu/Ustawienia/Trasa * współczynnik trafficowy.

Przy włączonym AM'Traffic program przy liczeniu trasy szybkiej/optymalnej bierze pod uwagę dane statystyczne, a nie "kategorie dróg" wraz z wziętymi z sufitu prędkościami średnimi. Nie rozumiem też pomysłu na osobne wyznaczanie trasy i obliczanie ETA - wszystko powinno być liczone wg Traffiku modulo dodatkowe, ustawione ograniczenia prędkości, bo tylko wtedy ten wyliczony czas będzie zbliżony do prawdziwego.

« Odpowiedź #129 dnia: Listopad 21, 2009, 16:19:13 »
Przy włączonym AM'Traffic program przy liczeniu trasy szybkiej/optymalnej bierze pod uwagę dane statystyczne, a nie "kategorie dróg" wraz z wziętymi z sufitu prędkościami średnimi. Nie rozumiem też pomysłu na osobne wyznaczanie trasy i obliczanie ETA - wszystko powinno być liczone wg Traffiku modulo dodatkowe, ustawione ograniczenia prędkości, bo tylko wtedy ten wyliczony czas będzie zbliżony do prawdziwego.
Wyraziłeś życzenia. Jest jednak chyba inaczej:
To też już wiem jak z AM:
"Podczas wyznaczania trasy (przede wszystkim mowimy tu o trasie szybkiej) program dla kazdego odcinka drogi sprawdza z jaka predkoscia moze pojechac uzytkownik. Podstawowa predkosc wynika z klasy drogi i jest skorygowana przez dane systemu AM Traffic. Jesli jednak uzytkownik ustawil w profilu predkosci nizsza predkosc maksymalna dla danej klasy drogi lub dla wszystkich klas drog, wowczas ta nizsza wartosc brana jest jako realna predkosc na danym odcinku drogi [...]."

*

Offline pasza_sadyka

• 366
  • Sprzęt: Xperia Neo
« Odpowiedź #130 dnia: Listopad 21, 2009, 18:04:36 »
Panowie przepraszam ale nie było mnie kilka dni i zgubiłem wątek. Więc jeśli było wybaczcie. Jest jakaś lista miast w których dodano numerację? Jeśli nie to czy w Lublińcu /albo Kłobucku/ i Chrzanowie /albo Trzebini/ dodano numerację? I czy jest w mapach cała /część przejezdna/ zakopianka i ew. ostatnio oddany odcinek A4 do Szarowa?

Pozdrawiam, M.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #131 dnia: Listopad 21, 2009, 19:36:42 »
Ja bym AM Traffic jeszcze nie zkreślał. Wersje beta wgrała połowa użytkwników AM, z tej połowy tylko połowa ma aktywną transmisje online.

Wersję beta wgrała co najwyżej połowa jednego procenta wszystkich użytkowników AM. Trochę się zagalopowałeś w swoich szacunkach.  :E

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #132 dnia: Listopad 21, 2009, 19:46:50 »
Ja bym AM Traffic jeszcze nie zkreślał. Wersje beta wgrała połowa użytkwników AM, z tej połowy tylko połowa ma aktywną transmisje online.

Wersję beta wgrała co najwyżej połowa jednego procenta wszystkich użytkowników AM. Trochę się zagalopowałeś w swoich szacunkach.  :E

Dokładnie. Sam mam dwoje znajomych w pracy, którzy aktualizują mapy może raz w roku (częściej fotoradary) i dośc dziwnie patrzyli na mnie jak wspomniałem o 6 beta :]
piona

« Odpowiedź #133 dnia: Listopad 21, 2009, 19:53:18 »
- Starzy wyjadacze tacy jak Wy nie mogą zrozumieć znaczenia niektórych opcji.
- Na przykładzie tasy Wrocław- Pobierowo widać, że wychodzą kompletne bzdury, bo przez Nowogard chyba jeszcze nikt normalny tej trasy nie robił.
- Program z wersji  na wersję działa coraz woooooolniej

Wszystko to utwierdza mnie w przekonaniu, że producent się pogubił i zamiast zrobić przejrzysty program dla mas, to próbuje coś przekombinować i przedobrzyć. Czekam jeszcze kiedy dodadzą opcje dla nawigacji lotniczej i morskiej. Niedługo do obsługi tego programu potrzebna będzie szkoła wyższa uzupełniająca a każdą trasę będzie trzeba wprowadzać ręcznie, bo na podstawie danych z traffica i własnych fantazji prędkościowo-kilometrowych automapa będzie prowadziła ze Szczecina do Białegostoku przez Rzeszów.

Pozdrawiam
Piątal

*

Offline babi

• 13
  • Sprzęt: MIO-168+SD2GB, Cruser Alfa B50
« Odpowiedź #134 dnia: Listopad 21, 2009, 20:01:04 »
Jeśli nie to czy w Lublińcu /albo Kłobucku/ i Chrzanowie /albo Trzebini/ dodano numerację?
- Tylko w Kłobucku (obrysy budynków z numeracją)

*

Offline pasza_sadyka

• 366
  • Sprzęt: Xperia Neo
« Odpowiedź #135 dnia: Listopad 21, 2009, 20:12:27 »
Jeśli nie to czy w Lublińcu /albo Kłobucku/ i Chrzanowie /albo Trzebini/ dodano numerację?
- Tylko w Kłobucku (obrysy budynków z numeracją)

Dzięki :)

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #136 dnia: Listopad 21, 2009, 20:36:46 »
Czy nie uważacie, że przy wyborze godzin i minut w opcjach startu planowanej trasy powinna być klawiatura numeryczna? Chyba łatwiej wybrać np. 50 z klawiatury niż klikać w strzałki, tak jak jest teraz.
A i wybór daty można by było zrealizować z kalendarza, podobnego do tego w Windowsie czy WinMobile.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline Wookash82

• 272
  • Sprzęt: Mio P560
« Odpowiedź #137 dnia: Listopad 21, 2009, 23:12:14 »
jak dla mnie to jeszcze duzo za wczesnie na wprowadzenie TRF Lepiej teraz tylko zaktualizowac mapy a TRF za pol roku moze dluzej jak juz bedzie dopracowany na cacy Bo poki co wprowadza zamieszanie na trasach jak to widac na screenach wczesniej i prowadzi niezbyt rozsadnie i logicznie
Proste są dla szybkich samochodów, Zakręty są dla szybkich kierowców...

AutoMapa 6.10.0

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #138 dnia: Listopad 22, 2009, 07:30:03 »
jak dla mnie to jeszcze duzo za wczesnie na wprowadzenie TRF Lepiej teraz tylko zaktualizowac mapy a TRF za pol roku moze dluzej jak juz bedzie dopracowany na cacy Bo poki co wprowadza zamieszanie na trasach jak to widac na screenach wczesniej i prowadzi niezbyt rozsadnie i logicznie

Dlatego po nr 6.0 mamy napis "Beta"
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #139 dnia: Listopad 22, 2009, 09:42:10 »
W który miejscu można zmienić czcionkę w polu pilota "Aktualna godzina"?

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #140 dnia: Listopad 22, 2009, 13:57:07 »
Powracam z popiołów niczym feniks z dwoma pytaniami.
Proszę za rączkę poprowadzić mnie jak ustawić datę "Dema" żeby zauważyć jak działa Traffic
i jak włączyć znak z ograniczeniem prędkości na ekranie ?

Siedzę na wykładzie, szukam i szukam, znaleźć nie mogę
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline kopernuikus

• 35
  • Sprzęt: MIO p550m WM5.0
« Odpowiedź #141 dnia: Listopad 22, 2009, 14:01:03 »
date zmien w systemie, na inna, odrazu zobaczysz roznice w trasie, jeslki takowa bedzie inna wg statystyk a ograniczenia same sie pokazuje lub nie, zalecznie od tego czy dane ograniczenie jes tw bazie w danym miejscu

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #142 dnia: Listopad 22, 2009, 14:14:27 »
Powracam z popiołów niczym feniks...
 jak ustawić datę "Dema" żeby zauważyć jak działa Traffic
i jak włączyć znak z ograniczeniem prędkości na ekranie ?

Za szybko się spalasz, odpowiedzi juz padły, ale Ty pewnie spopielony wtedy byłeś  :P
1. Menu\trasa\informacje\2-ga zakładka - stuknij w datę startu.
Dema z przyszłości nie ustawisz, ta zabawka działa tylko w teraźniejszości.
2. 'Wjedź' na drogę numerowaną, tylko te mają dane o ograniczeniach.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline edmun

• 933
« Odpowiedź #143 dnia: Listopad 22, 2009, 22:27:32 »
Datę startu znalazłem. Czy są jakiekolwiek widoczne informacje na temat natężenia ruchu na drodze ? (niczym na serwisie targeo.pl) czy też tylko nawigacja stara się ominąć korki ?

Druga sprawa... czy znak ograniczenia prędkości działa tylko z GPS i podczas jazdy czy w funkcji demo na trasie numerowanej również powinno się ukazać ?
HTC ONE S
Alhambra TDI

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #144 dnia: Listopad 22, 2009, 22:34:50 »
Datę startu znalazłem. Czy są jakiekolwiek widoczne informacje na temat natężenia ruchu na drodze ? (niczym na serwisie targeo.pl) czy też tylko nawigacja stara się ominąć korki ?
To drugie.
Druga sprawa... czy znak ograniczenia prędkości działa tylko z GPS i podczas jazdy czy w funkcji demo na trasie numerowanej również powinno się ukazać ?
Również to drugie  :wink:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline felixb

• 390
  • MapaMap 6.6.2 TOP i Automapa 6.10
  • Sprzęt: Mio 500 v2, Omnia II, ROM 23123_Normal od Ryrzego
« Odpowiedź #145 dnia: Listopad 22, 2009, 22:58:30 »
To drugie.
Również to drugie  :wink: i nie wszędzie w moim mieście 130 tyś mieszkańców jest tylko na przelotowych krajówkach, a w Navigonie syna wszędzie.
[/quote]
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2009, 23:07:55 wysłana przez felixb »
felix

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
« Odpowiedź #146 dnia: Listopad 23, 2009, 00:18:36 »
Możesz pobrać sobie z miplo dodatkowe ograniczenia.Nie ma problemu  B)
Napisane: Listopad 22, 2009, 23:37:56
Zauważyłem błąd w ograniczeniach prędkości na A4. Od Kątów Wrocławskich do zjazdu na Zieloną Górę /Bolesławiec powinno być w obie strony 110 km/h z racji braku pasa awaryjnego. Jest 130 km/h. To błąd! :-|
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2009, 10:55:06 wysłana przez jartro »

*

Offline edmun

• 933
« Odpowiedź #147 dnia: Listopad 23, 2009, 08:11:01 »
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Dzisiaj za pomocą SirfTecha zmusiłem swój odbiornik GPS do dalszej pracy (po tygodniowej walce), więc biorę się dzisiaj za testy AM. Co dziwne, nawet udało mi się ustawić że łapie mi słaby sygnał w budynku, czego wcześniej nie robił :D

Co do ograniczenia prędkości, szukam... bo jak na razie nawet na numerowanej trasie w "Demo" nie udało mi się go zauważyć :)
Co do funkcji Traffic... także nie udało mi się jeszcze zauważyć jej działania

edit:
znalazłem ograniczenie prędkości, jednakże nie wiem jak u was, ale u mnie są tylko dwie opcje:
Albo jest małe, albo jest tylko szara kropka. zaraz dodam screeny :)
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2009, 08:13:13 wysłana przez edmun »
HTC ONE S
Alhambra TDI

*

Offline felixb

• 390
  • MapaMap 6.6.2 TOP i Automapa 6.10
  • Sprzęt: Mio 500 v2, Omnia II, ROM 23123_Normal od Ryrzego
« Odpowiedź #148 dnia: Listopad 23, 2009, 08:11:42 »
Te ograniczenia z miplo to są chyba urzytkowników a nie zapisane w mapie?.
felix

*

Offline edmun

• 933
« Odpowiedź #149 dnia: Listopad 23, 2009, 08:23:00 »
W załączniku dwa screeny
Na jednym małe ograniczenie, na drugim chyba wersja dla sokołów :)

Dodatkowo uwagi:
Świetna sprawa z prędkością działania na i780 navi.
Włącza się tak samo jak poprzednia wersja, ale czas zamykania Automapy skrócił z 15 sekund do niecałych 4 s :)
Wielki plus za to!
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2009, 08:26:08 wysłana przez edmun »
HTC ONE S
Alhambra TDI