AutoMapa 6.0 beta 2

• 333 Odpowiedzi
  • 118202 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline rgr

• 1045
Odp: AutoMapa 6.0 beta 2
« Odpowiedź #90 dnia: Listopad 20, 2009, 15:21:33 »
Czyli już kumam.
ETA będzie liczone:
1. Jeśli korzystamy z AMtraffic - primo wg danych z niego pochodzących ale nie przekraczając wartości skonfigurowanych
    w menu Ustawienia/Trasa. secundo Dla odcinków, dla których nie ma danych trafficowych czas przejazdu liczony jest
    tylko wg danych konfiguracyjnych.
Dobrze skumałem  ?? :mysli: :worried:
Źle skumałeś :). AMTraffic to nie zaszyta w programie prędkość na danym odcinku, tylko coś w rodzaju współczynnika dla danych z Ustawienia/Trasa. Jeżeli sobie wpiszesz w Ustawienia/Trasa prędkości 2x większe, to i ETA będziesz miał obliczone 2x mniejsze (pełna proporcja).
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #91 dnia: Listopad 20, 2009, 17:29:24 »
Przez ostatnie dwa dni miałem okazję zrobić na becie2 trasę Warszawa - Kraków -Warszawa. I powiem, że do tych nowych wodotrysków mam mieszane uczucia. Być może , że nie wiem jak z tego korzystać. NIe wiem np czy mozna korzystać z tych ustawień prędkości dla każdej drogi, jeżeli mam wyłączoną usługę AMtraffic, bo może muszą być jednocześnie włączone.

Druga sprawa, ja tę trasę wykonywałem dość często i  będąc osoba dość wygodną zawsze do Krakowa jeżdżę nie najkrócej, czyli niewygodną trasą numer 7  (większość trasy to jeden pas, co jest niebezpieczne), tylko trasą Katowicką (dwa pasy w jednym kierunku na całej długości) i potem przed Katowicami wbijam się na płatną A4 i jadę nią do samego Krakowa. Do wersji 6 beta.2 (na jedynce bety nie sprawdzałem) program, jeżeli ustawiłem mu trasę szybką prowadził mnie przez A4z automatu. Teraz to się zmieniło i program wyznacza mi trasę o 50km krótszą tzn z Katowickiej każe mi później skręcać chyba na drogę, jeżeli dobrze pamiętam numer 94 i ostatnie 60 km jechać do Krakowa. Udało mi się program zmusić do wyznaczenia trasy przez płatną autostradę dopiero w momencie odhaczenia tego najnowszego wodotrysku z tymi prędkościami (AMtraffic mam wyłączone, ale chyba na włączonym też puszcza przez A4 pod warunkiem wyłączenia ustawień prędkości).
Oczywiście w drodze powrotnej (trasa odwrócona) ustalony czas dojazdu do domu w końcowym efekcie kosmicznie różnił się od zakładanego, tzn wyjeżdżając z Krakowa o 10:30 miałem odczyt, że będę w Warszawie o 13:50 (chyba samolotem  :D ), a dojechałem o 16:40. Dodam, że na wersji 5.x czas dojazdu w końcowym efekcie, jeżeli nie było zatoru na drodze różnił się maksymalnie +/-30 min od obliczonej na początku trasy.
Ja mogę zaakceptować błąd pomiaru do 1 godziny, ale dwie, to lekka przesada, zwłaszcza, że w korkach postałem dopiero tuz przed Warszawą i zabrały mi one jakieś 30 minut

I na koniec , zróbcie sobie doświadczenie, wyłączcie AMtraffic, ustalcie sobie dowolną trasę np 10 km i jadąc nią w połowie trasy włączcie AMtraffic, oczywiście nie wyłączając wcześniej gps (ja ten włącznik AMtraffic ustawiłem sobie we własnym menu). U mnie po tej operacji program zgłupiał, tzn pokazał mi całą trasę na ekranie, a nie wiem po co , bo już byłem w jej połowie i dodatkowo zatrzymał sie na napisie w pilocie, że jestem poza trasą. Dopiero wyłączenie gps i ponowne włączenie przywróciło normalna nawigację od aktualnego punktu w którym się znajdowałem.

Czy nie macie koledzy takiego wrażenia , że program w wersji 6.x jest za bardzo przekombinowany ?
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2009, 17:35:28 wysłana przez Treker »

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #92 dnia: Listopad 20, 2009, 18:36:58 »
Potestowałem troche traffica  wczoraj i dzisiaj  na trasie szybkiej Warszawa, Obrzeżna => Osmańczyka. W obu przypadkach start był o godzinie 16:30 z ul. Obrzeżnej.

- wczoraj: wyznaczona trasa to Obrzeżna, Cybernetyki, Postępu, Marynarska, Sasanki, Hynka, Al.Krakowska, Dickensa, Białobrzeska, Bitwy Warszawskiej, Prymasa Tysiąclecia, Maczka, Powstańców Śląskich, Piastów Śląskich, Osmańczyka. Czas wyliczony 30' a cza realny 50'

- dzisiaj: wyliczyła inną trasę choć jest ta sama godzina Obrzeżna, Cybernetyki, Postępu, Marynarska, Sasanki, Żwirki i Wigury, Banacha, Bitwy Warszawskiej, Prymasa Tysiąclecia, Maczka, Powstańców Śląskich, Piastów Śląskich, Osmańczyka. Czas wyliczony 28' a czas realny 64'

Ja się pytam... skąd oni mają takie dane w trafficu skoro takie są rozbieżności???
Od lat jeżdżę na tej trasie i nigdy w szczycie nie udało mi się zbliżyć do czasu 28"... byłoby to możliwe chyba o 1 w nocy! Więc jeśli są zaszyte w mapach i trafficy szybkości to skąd takie bzdury i paranoje wychodzą???
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2009, 20:14:13 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #93 dnia: Listopad 20, 2009, 19:12:44 »
Ja mam wątpliwości co do działania AMTraffic, a właściwie do tego, czy w mapach są zaszyte jakiekolwiek dane tego dotyczące. Dlaczego? Bo 6.0 beta 2 wyznacz mi trasy dokładnie tak samo, jak wersja 5.5.3, a odmiennie od pierwszej bety 6.0.

Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #94 dnia: Listopad 20, 2009, 19:18:26 »
ten AMtraffic to jedno wielkie badziewie. Ja mu powiedziałem switch off. i tylko obawiam sie, że to switch off to tylko powoduje, że nie ma grafiki na ekranie z napisem TRF i to cała różnica  :E . Nie wierzę, że pod funkcją wyłączenia traffica ukryty jest jakiś dodatkowy kod, poza ukryciem grafiki ekranowej  :]
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2009, 19:20:01 wysłana przez Treker »

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
  • Sprzęt: LOOX 720 + GNS 5843
« Odpowiedź #95 dnia: Listopad 20, 2009, 19:22:28 »
Najwidoczniej nie działa, tzn nie znajduje takiego kodu,
(...)
Znasz jakieś inne kody z GB? A może kody działają tylko w PL?

Przećwiczyłem chyba sześć znanych mi kodów w Londynie. Efekt zawsze ten sam.

W GB nie znam się, więc nie mogę sprawdzić działania kodów.

Natomiast w Niemczech funkcjonują one bez zastrzeżeń.

Pozdrawiam PeDeA

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #96 dnia: Listopad 20, 2009, 19:24:47 »
Re: AMTraffic
Właśnie po to m.in. jest ten (i podobne) wątek. Piszmy, co jest lub wydaje nam się że jest nie tak jak być powinno, co jest źle, a co zupełnie beznadziejnie. Zaś chłopcy z AM niech czytają.
Tylko podawajmy maksymalnie dużo szczegółów. Bo stwierdzenie "x jest do d" nic nikomu nie powie.

PeDeA
W Polsce też działają OK. Sprawdziłem na swoim domowym adresie.

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #97 dnia: Listopad 20, 2009, 19:41:59 »
Tylko podawajmy maksymalnie dużo szczegółów. Bo stwierdzenie "x jest do d" nic nikomu nie powie.

Jak to nie mówi, mówi i to bardzo wiele  :grin:. Czy jakieś inne oprogramowanie nawigacyjne renomowanych producentów ma w mapach zaszyte coś w rodzaju AMtraffic ?

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #98 dnia: Listopad 20, 2009, 19:47:56 »
Jak to nie mówi, mówi i to bardzo wiele  :grin:. Czy jakieś inne oprogramowanie nawigacyjne renomowanych producentów ma w mapach zaszyte coś w rodzaju AMtraffic ?
Oczywiście -- TT.

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #99 dnia: Listopad 20, 2009, 20:01:11 »
Oczywiście -- TT.

I w TT działa to dobrze ?

*

Offline critu

• **
  • 240
  • REGULAMIN - AVATAR
  • Sprzęt: Asus P750 WM 6.1
« Odpowiedź #100 dnia: Listopad 20, 2009, 20:10:26 »
Powiem tak, nie wiem czy to wina AMTraffic czy nie. Jadąc z Bydgoszczy do Siechnic wyjazd rano o 4-tej, AM z włączoną funkcją AMT poprowadziła mnie omijając Wrocław.  Jakoś tak. Jednak w pewnym momencie po aktualizacji online danych AMT zauważyłem, że z Oleśnicy AM zaczęła mnie kierować na Wrocław było to w granicy 7:30.

Wniosek z tego, że po pobraniu danych jest jakaś rekalkulacje w trasie, której nie zauważyłem (może w tle). Ale osobiście uważam, że zmiana trasy i poprowadzenie mnie przez Wrocek o tej godzinie to jakaś kompletna paranoja. Oczywiście trasę miałem ustawioną jako szybką.

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #101 dnia: Listopad 20, 2009, 20:36:53 »
Nie wiem, nie używam :).
Sprawdzić można na routes.tomtom.com.

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #102 dnia: Listopad 20, 2009, 20:46:52 »
Według mnie dobrze.

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #103 dnia: Listopad 20, 2009, 21:32:36 »
Jak to nie mówi, mówi i to bardzo wiele  :grin:. Czy jakieś inne oprogramowanie nawigacyjne renomowanych producentów ma w mapach zaszyte coś w rodzaju AMtraffic ?
Oczywiście -- TT.

Dobrze. Z tym, że w TT te dane są dokładniejsze, tzn. dokładność jest do kilku minut. TT ma już druga wersje "trafficu" - IQroutes2. W AM z tego pamiętam są dwa lub trzy zakresy...
Pamiętajcie jednak, że to są dane historyczne.
IMHO AM traffic będzie działał poprawnie dopiero za kilka miesięcy -wariant optymistyczny, lub za około rok - realny :)

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #104 dnia: Listopad 20, 2009, 21:59:07 »
Jedno pytanie kontrolne bo zaczynam się gubić w waszych rozmowach :)
(jak dla mnie trafic zaczyna być czarną magią...niestety)

Czy jak wyznaczam trasę "szybka" to automatycznie włącza się trafic a jak wyznaczam "optymalna" to AM nie bierze pod uwagę danych z trafica?
piona

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #105 dnia: Listopad 20, 2009, 22:12:29 »
Nie automatycznie, tylko zgodnie z zaptaszkowaną opcją w ustawieniach.
Dotyczy zarówo trasy szybkiej jak optymalnej.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #106 dnia: Listopad 20, 2009, 22:46:38 »
...
IMHO AM traffic będzie działał poprawnie dopiero za kilka miesięcy -wariant optymistyczny, lub za około rok - realny :)
Szybciej by było jakby dane trafficowe mogli wysyłać użytkownicy wszystkich urządzeń.
Można przerobić Miplosynca tak, żeby pobierał dane i wrzucał na serwer.
Jakby przy okazji zaktualizował dane w AM też by się nic nie stało.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #107 dnia: Listopad 20, 2009, 22:55:21 »
Pytanie,
czy producent ma możliwości techniczne do "przerobienia" takiej ilości danych.
Odrzucenie propozycji wysyłania danych jawnie jest dość zastanawiające i sugerujące odpowiedź.

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #108 dnia: Listopad 20, 2009, 23:09:56 »
Ja bym AM Traffic jeszcze nie zkreślał. Wersje beta wgrała połowa użytkwników AM, z tej połowy tylko połowa ma aktywną transmisje online. Obecnie znaczna większosc z nas jednynie zbiera dane, gdy dane te powróca do nas w postaci aktualzacji badz transisji on-line wtedy rozpoczna sie prawdzie testy.

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #109 dnia: Listopad 20, 2009, 23:23:13 »
Oj, daleki jestem od skreślania.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #110 dnia: Listopad 20, 2009, 23:49:52 »
Ja bym AM Traffic jeszcze nie zkreślał. Wersje beta wgrała połowa użytkwników AM, z tej połowy tylko połowa ma aktywną transmisje online. Obecnie znaczna większosc z nas jednynie zbiera dane, gdy dane te powróca do nas w postaci aktualzacji badz transisji on-line wtedy rozpoczna sie prawdzie testy.
Dane były zbierane już od 5.5.cośtam,
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #111 dnia: Listopad 20, 2009, 23:51:33 »

Z tego co sie wczesniej wypowiadalem o Trafficu to jasno stwierdzilem ze bez znacznej ilosci danych lub pracy wielu ludzi Online to nie bedzie dzialac zbyt dobrze. Do tego z tego co ktos mi powiedzial zbieranie danych trwa juz dluzej - ale widac ze tych danych jest jeszcze za malo aby nawet statystycznie ocenic w jakiejs rozsadnej dokladnosci. Choc moze sie okazac ze nawet z duza iloscia danych bedzie to kiepsko chodzic - nie wiem jakie algorytmy zostaly uzyte...

Do tego obawiam sie ze wyjdzie z tego to co z SpeedAlarm, ludzie stwierdza ze kicha i nie beda przesylac danych... A bez duzej ilosci danych nie ma to szansy dzialac...

« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2009, 23:54:47 wysłana przez tplewa »
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #112 dnia: Listopad 21, 2009, 00:20:43 »
Źle skumałeś :). AMTraffic to nie zaszyta w programie prędkość na danym odcinku, tylko coś w rodzaju współczynnika dla danych z Ustawienia/Trasa. ...
To teraz nie kumam  :) po co ta kombinacja ze współczynnikiem?  :-| :S
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #113 dnia: Listopad 21, 2009, 07:38:17 »
Wczoraj zaskoczył mnie czas dotarcia z Krakowa do Warszawy. Wyznaczyłem trasę z punktami przelotowymi z Krakowa przez trasę A4 i potem dalej już trasa katowicką i w Nadarzynie skręt na drogę 721 , dalej skręt na ulicę Puławską i dalej na Ursynów. Trasa ogólnie wyszła 371 km i program obliczył czas dojazdu 3 godziny i 14 minut, co wg mnie przy dzisiejszych realiach na drodze może byłoby do osiągnięcia ale w nocy, a nie gdy wyjeżdżam o 10:30. AMtrafiic jak już wcześniej wspominałem mam wyłączony. Wczoraj w domu zrobiłem taki eksperyment, odpaliłem TomTom, który czasy dotarcia obliczał mi dość dobrze już na starcie i wyznaczyłem identyczną trasę jak rano na AM z tymi samymi punktami przelotowymi. Trasa wyszła chyba 372 km, ale czas przejazdu już nie 3h:14min , a 5h: 21min. Mając to info, wszedłem w opcje ustawień trasy w programie AM i tak pokombinowałem w prędkościach na każdej drodze (opcja uwzględniania tego w trasach nie zaznaczona), że uzyskałem podobny czas przejazdu co w TT. Później powyznaczałem sobie juz w AM tak na sucho kilka tras, które znam i wiem mniej więcej ile czasu mi zajmują i czasy obliczone są już realne. Muszę to teraz potestować na drodze. Może będzie ok. Ja osobiście dużą wagę przykładam, do w miarę precyzyjnego obliczenia czasu dotarcia do punktu B, gdy dopiero rozpoczynam jazdę z punktu A. To dość istotny dla mnie parametr w mojej pracy.
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2009, 09:32:25 wysłana przez Treker »

*

Offline Wookash82

• 272
  • Sprzęt: Mio P560
« Odpowiedź #114 dnia: Listopad 21, 2009, 09:30:50 »
Dla mnie to AM 6.0 to poki co porazka z tym trafikiem Przy wylaczonym i wlaczonym TRF na trasie (szybka) Ruda Śląska-Chlebna(podkarpackie) prowadzi przez Debice (280km) Po co Bez sensu A 5.5.3 jest ok (250km) Wrocilem do 5.5.3 Zbedna rzecz i jeszcze strasznie niedopracowana na dzien dzisiejszy za wczesnie na to jeszcze Tylko robi zamieszanie na trasie niepotrzebne
Proste są dla szybkich samochodów, Zakręty są dla szybkich kierowców...

AutoMapa 6.10.0

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #115 dnia: Listopad 21, 2009, 09:39:47 »
Pamiętajcie ze AM6 to nadal tylko beta
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #116 dnia: Listopad 21, 2009, 09:42:59 »
A ja dodam - jak juz sie wielu upiera na ten Traffic to nie marudzic tylko jezdzic i wysylac ciagle dane :)

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #117 dnia: Listopad 21, 2009, 09:49:17 »
Nie automatycznie, tylko zgodnie z zaptaszkowaną opcją w ustawieniach.
Dotyczy zarówo trasy szybkiej jak optymalnej.

Czyli jeżeli chcę wyłączyć trafic i porównać wyznaczane trasy to muszę "odptaszkować" trafic w ustawieniach?
W każdym razie jak tak robię to przy włączonym traficu z jednego pkt w Rzeszowie do drugiego wyznacza mi szybką: 11 minut, 6,3 km a przy wyłączonym ta sama trasa (parametry bez zmian) : 8 minut, 6,3 km.
Jak prześledzę trasę to okazuje się , że obie prowadzą dokładnie tak samo... ?
piona
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2009, 09:55:10 wysłana przez piona »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #118 dnia: Listopad 21, 2009, 10:02:09 »
A co w tym dziwnego? Dlaczego trasy muszą być inne?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #119 dnia: Listopad 21, 2009, 10:11:42 »
A ja dodam - jak juz sie wielu upiera na ten Traffic to nie marudzic tylko jezdzic i wysylac ciagle dane :)

Mądre zdanie. Tylko ja bym jeszcze dopisał ... i łudzić się (czytaj: wierzyć), że kiedyś faktycznie to będzie dopracowane i pożyteczne rozwiązanie.