AutoMapa 5.5. - Testy rozpoczęte

• 354 Odpowiedzi
  • 107958 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AutoMapa 5.5. - Testy rozpoczęte
« Odpowiedź #210 dnia: Marzec 23, 2009, 14:17:46 »
Nie, to jest coś podobnego, przygotowanego przez NaviExperta.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #211 dnia: Marzec 23, 2009, 16:49:36 »
Ja mam problem z wysłaniem danych do AMTraffic, próbowałem, już rożnych kombinacji:
1. WMDC an Viście
2. AS na XP

podłączałem PDA podczas pracy AM i ją wyłączałem, na podłączonym do PC PDA włączałem i wyłączałem PDA i nic :(

plik Traffic już ma 10k i rośnie a danych w żaden sposób nie mogę wysłać.
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #212 dnia: Marzec 23, 2009, 17:30:14 »
A masz dostęp do internetu z poziomu PDA?
Synchronizacja z miplo działa? A przeglądanie internetu via AS przy podpięciu kabelkiem do PC?

*

Offline jarok

• 38
« Odpowiedź #213 dnia: Marzec 23, 2009, 18:56:59 »
A masz dostęp do internetu z poziomu PDA?
Synchronizacja z miplo działa? A przeglądanie internetu via AS przy podpięciu kabelkiem do PC?
Moze mi kolega wyjasnic jak dziala "wysylanie danych"?
Rowniez mam przyjemnosc byc zaproszonym do beta testow automapy 5.5
Mam PDA Mio P560 i mam zaznaczone "wlacz wysylanie danych" oraz "wysylaj tylko przez ActiveSync"
W katalogu Data Files\Traffic mam plik 000001.tfd
Rozumiem, ze w tym pliku sa zbierane informacje?
W PDA mam WIFI wiec jesli bede mial wlaczone WIFI i wlaczona automape to co mam miec zaznaczone aby dane byly wysylane po WIFI, po czym to poznac, ze cos zostalo wyslane?

--
jarok

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #214 dnia: Marzec 23, 2009, 19:38:35 »
Tego bezpośrednio nie widać, jeśli włączysz w ustawieniach 'wysyłanie danych' i nie ograniczysz go do 'tylko przez AS'
sądzę ża AM powinna co ustawiony interwał czasu sprawdzać, czy jest zasięgu WiFi
i 'korzystać z okazji' wysyłając wtedy dane.
Poza obserwacją rozmiaru pliku tfc nie znam na razie innej metody sprawdzania czy dane zostały wysłane.

Nie wiem czy taka możliwość obserwacji będzie w ogóle udostępniana,
bo to powinien być proces, którym użytkownik nie powinien sobie zawracać głowy.
Choć z drugiej strony przydałby się dostęp do jakiejś informacji,
że wszystko jest OK i wysyłanie danych (a w przyszłosci i pobieranie) działa.
Choćby jakiś guzik w menu, jakieś  'Testuj' z komunikatem zwrotnym typu: :) / :(

*

Offline jarok

• 38
« Odpowiedź #215 dnia: Marzec 23, 2009, 21:15:18 »
Tego bezpośrednio nie widać, jeśli włączysz w ustawieniach 'wysyłanie danych' i nie ograniczysz go do 'tylko przez AS'
sądzę ża AM powinna co ustawiony interwał czasu sprawdzać, czy jest zasięgu WiFi
i 'korzystać z okazji' wysyłając wtedy dane.
Poza obserwacją rozmiaru pliku tfc nie znam na razie innej metody sprawdzania czy dane zostały wysłane.

Nie wiem czy taka możliwość obserwacji będzie w ogóle udostępniana,
bo to powinien być proces, którym użytkownik nie powinien sobie zawracać głowy.
Choć z drugiej strony przydałby się dostęp do jakiejś informacji,
że wszystko jest OK i wysyłanie danych (a w przyszłosci i pobieranie) działa.
Choćby jakiś guzik w menu, jakieś  'Testuj' z komunikatem zwrotnym typu: :) / :(
No to teraz ja juz nie wiem czy cos wyslalo czy nie:)
W AM mam zaznaczone tylko "Wlacz wysylanie danych", "wysylaj dane co 8min"
Mam wlaczone WIFI oraz automape od 30min i jak plik mial 512b tak ma caly czas:)
Moze automapa wysyla lecz kasuje i zaklada nowy plik kiedy ten 000001.tfd osiagnie jakas wielkosc?
A moze automapa wysyla lecz nie kasuje starego pliku tylko zaklada nowy kiedy ten stary osiagnie jakas wielkosc?
Ma kolega moze jakies informacje na ten temat?
Jak wylaczylem automape wielkosc pliku 000001.tfd wzrosla d 554b.

--
jarok
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2009, 21:17:15 wysłana przez jarok »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #216 dnia: Marzec 23, 2009, 21:34:13 »
Mam wlaczone WIFI oraz automape od 30min i jak plik mial 512b tak ma caly czas:)

A skąd wiesz, że znalazłeś się w zasięgu jakiejś otwartej sieci WiFi i że nastąpiło do niej połączenie? Bo coś mi się wydaje, że nie do końca rozumiesz działanie WiFi... Ale może się mylę   B)

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #217 dnia: Marzec 23, 2009, 21:39:55 »
No to teraz ja juz nie wiem czy cos wyslalo czy nie:)
Nie wiem, czy dobrze mi się wydaje, ale wydaje mi się, że AutoMapa wysyła dane:
a) OnLine podczas nawigacji jesli jest dostepne dowolne połączenie z internetem
b) podczas zamykania programu także jesli jest dostępne dowolne połączenie z internetem

Napisane: Marzec 23, 2009, 21:38:27

A skąd wiesz, że znalazłeś się w zasięgu jakiejś otwartej sieci WiFi i że nastąpiło do niej połączenie? Bo coś mi się wydaje, że nie do końca rozumiesz działanie WiFi... Ale może się mylę   B)
Ja sądzę, że kolega - oczywiście - miał włączone WiFi, ale mógł nie być połączony z żadną siecią...
Takie powiedzmy - pasywny tryb WiFi w PPC
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline jarok

• 38
« Odpowiedź #218 dnia: Marzec 23, 2009, 21:46:56 »

A skąd wiesz, że znalazłeś się w zasięgu jakiejś otwartej sieci WiFi i że nastąpiło do niej połączenie? Bo coś mi się wydaje, że nie do końca rozumiesz działanie WiFi... Ale może się mylę   B)
Oczywiscie mowie o sieci WIFI w domu. Pojezdzilem troszke, przyjechalem do domu, wlaczylem WIFI na PDA, podpialem sie do swojej sieci, wlaczylem automape i grzecznie czekalem.
Jesli chodzi o reszte to raczej sie kolega myli:) Ale to sie nie tyczy tematu, wiec jesli kolega chce porozmawiac jak dzialaja sieci WIFI to zapraszam na priv:)

--
jarok

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #219 dnia: Marzec 23, 2009, 21:58:09 »
Ale to sie nie tyczy tematu, wiec jesli kolega chce porozmawiac jak dzialaja sieci WIFI to zapraszam na priv:)

Jak sam stwierdziłeś, nie tyczy się to tematu, więc nie skorzystam  :P Ale dzięki mojemu pytaniu, już wiadomo jakie były Twoje intencje wykorzystania WiFi. Tu jednak zdaje się muszę Cię zmartwić (choć sam nie sprawdzałem, bo nie jestem betatesterem). Po wyłączeniu AM, nic już zdaje się nie jest wysyłane po ponownym włączeniu (choć od początku jestem za tym, żeby transmisja danych następowała w dowolnym momencie, w którym dostępne jest połączenie z internetem).

*

Offline jarok

• 38
« Odpowiedź #220 dnia: Marzec 23, 2009, 22:01:43 »
Nie wiem, czy dobrze mi się wydaje, ale wydaje mi się, że AutoMapa wysyła dane:
a) OnLine podczas nawigacji jesli jest dostepne dowolne połączenie z internetem
b) podczas zamykania programu także jesli jest dostępne dowolne połączenie z internetem
No wlasne tego nie wiem kiedy wysyla dane i jak to sprawdzic dlatego pytam.
Ja sądzę, że kolega - oczywiście - miał włączone WiFi, ale mógł nie być połączony z żadną siecią...
Takie powiedzmy - pasywny tryb WiFi w PPC
Panowie Yako i akubit: po jezdzie z wlaczonym wysylaniem danych z ustawieniami tak jak wczesniej pisalem, przyjechalem do domu, wlaczylem WIFI (nie pasywne WIFI:) moglem przegladac strony interentetowe z PDA), wlaczylem automape i grzecznie czekalem.
Aby Was uspokoic to w koncu napisze, ze wiem jak dzialaja sieci, zajmuje sie nimi od 15 lat, z wyksztalcenia i zawodu jestem informatykiem:)

--
jarok

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #221 dnia: Marzec 23, 2009, 22:14:10 »
Ok, ale weź pod uwagę, że różni ludzie zadają tu pytania. A ja, ani Jako, Cię nie znamy...
Niemniej wg tego co tutaj pisano, nie wydaje się by po ponownym uruchomieniu AM jakiekolwiek dane były wysyłane (a szkoda!). Może spróbuj nie wyłączać AM przed połączeniem z WiFi.

*

Offline jarok

• 38
« Odpowiedź #222 dnia: Marzec 23, 2009, 22:15:31 »
Ale dzięki mojemu pytaniu, już wiadomo jakie były Twoje intencje wykorzystania WiFi. Tu jednak zdaje się muszę Cię zmartwić (choć sam nie sprawdzałem, bo nie jestem betatesterem). Po wyłączeniu AM, nic już zdaje się nie jest wysyłane po ponownym włączeniu (choć od początku jestem za tym, żeby transmisja danych następowała w dowolnym momencie, w którym dostępne jest połączenie z internetem).
No to jesli tak jest jak kolega pisze to delikatnie mowiac jest to spora niedorobka. Bo przeciez moge jezdzic i miec wlaczona opcje wysylania danych. Dane sa gromadzone w pliku. Raz na jakis czas wlaczam sobe WIFI (powiedzmy synchronizacja z miplo) i nie wylaczajac WIFI wlaczam automape. Po reorganizacji pliku poi automapa wysyla sobie zalegle informacje zgromadzone w pliku na serwer.
Zadalem pytanie do supportu aby mi napisali jak i kiedy wysyla, jak sprawdzic czy wyslala. Wiec moze bede mial precyzyjna odpowiedz. Na pewno podziele sie informacja na forum.
Ja tez jak najbardziej popieram pomysl aby transmisja danych byla w dowolnym momencie kiedy tylko jest polaczenie z internetem.

--
jarok

*

Dżeju

« Odpowiedź #223 dnia: Marzec 23, 2009, 22:16:09 »
... Poza obserwacją rozmiaru pliku tfc nie znam na razie innej metody sprawdzania czy dane zostały wysłane.

Na PDA z GSM i mając SPB Wireless Monitor, widać jak na dłoni w raporcie ile "AM wysłała" - ale to specyficzny zestaw, choć popularny.

*

Offline jarok

• 38
« Odpowiedź #224 dnia: Marzec 23, 2009, 22:19:43 »
Może spróbuj nie wyłączać AM przed połączeniem z WiFi.
Ok, dzieki za podpowiedz. Sprawdze jeszcze i to. Jakby tak bylo to ciezko bedzie, bo nieraz czlowiek gdzies jedzie i w miejscu docelowym nie ma polaczenia z internetem. Wiec automape trzeba wylaczyc i informacje, ktore zostaly zapisane przy nastepnym polaczeniu juz nie beda wyslane.

--
jarok

*

Offline grzemach

• 269
    • Info Enterprise
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #225 dnia: Marzec 23, 2009, 22:21:56 »
ja też się podzielę moimi spostrzeżeniami z AM5.5b1.

1. Traffic - ustawiłem, aby wysyłał dane, ale tylko przez AS (zaznaczone ptaszki 1 i 2), mimo to na trasie ok 1h30min, 4 razy miałem 'dymek' z info o nie możliwości połączeniu się z numerem - AM ewidentnie próbowała wysłać dane przez GSM mimo, braku zaznaczonej opcji. Gdy później wchodziłem w te opcje, miałem zaznaczoną tylko pierwszą z nich.

2. AM gubi się i to strasznie, w 5.3 tego nie zauważyłem, ale na 5.5 zatrzymując się na światłach nagle lądowałem na sąsiadującej ulicy, ewentualnie 2 skrzyżowania obok w prawo (lub w lewo). Po zatrzymaniu się AM jeszcze jechała przez ok 20sekund! na żadnej wcześniejszego tego nie miałem, nigdy nie bawiłem się w ustawienia opóźnienia sygnału, odczyt sygnału miałam co 0.5s

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #226 dnia: Marzec 23, 2009, 22:34:00 »
Ok, ale weź pod uwagę, że różni ludzie zadają tu pytania. A ja, ani Jako, Cię nie znamy...
Niemniej wg tego co tutaj pisano, nie wydaje się by po ponownym uruchomieniu AM jakiekolwiek dane były wysyłane (a szkoda!). Może spróbuj nie wyłączać AM przed połączeniem z WiFi.
Dokładnie to ja miałem na myśli...
Niech kolega wejdzie do domu z włączoną AutoMapą, połaczy się z WiFi i dopiero gdzi będzie miał _pewność_, że połaczenie WiFi jest aktywne :!: zestawione, niec zamknie program, który przy zamykaniu (tak sądzę) wyśle paczkę danych)...
BTW - sam jestem informatykiem - sieciowcem... i też od prawie 15 lat... Pozdrawiam kolegę po fachu...  :wink:
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #227 dnia: Marzec 23, 2009, 22:36:37 »
Może spróbuj nie wyłączać AM przed połączeniem z WiFi.
Ok, dzieki za podpowiedz. Sprawdze jeszcze i to. Jakby tak bylo to ciezko bedzie, bo nieraz czlowiek gdzies jedzie i w miejscu docelowym nie ma polaczenia z internetem. Wiec automape trzeba wylaczyc i informacje, ktore zostaly zapisane przy nastepnym polaczeniu juz nie beda wyslane.

--
jarok
Jeżeli autorzy Automapy chcą otrzymywać te dane, to na pewno w końcowej wersji programu będzie to działało poprawnie.
Przecież to w ich interesie jest dopracowanie tej opcji.

A swoją drogą to co się widzę nie kojarzy mi się z profesjonalizmem  :P - dawać do testów nową funkcjonalność bez wytłumaczenia na czym ona polega....
Skąd biedny beta - tester ma wiedzieć jakie jest zamierzone działanie aplikacji a co jest błędem.   :mrgreen:

*

Offline andrep

• 432
  • Sprzęt: MioP550,VivoS6,Samsung M51 AM PL Android i AA
« Odpowiedź #228 dnia: Marzec 23, 2009, 22:44:11 »
Witam
Czy szanowni klubowicze zauważyli że duże grono beta testerów  to są w miarę nowi użytkownicy AM.Też tak miałem , a mianowicie zaproszenie do beta testów   ok. 6 mieś. po zakupie AM.

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #229 dnia: Marzec 23, 2009, 22:57:07 »
Ja mam problem z wysłaniem danych do AMTraffic, próbowałem, już rożnych kombinacji:
1. WMDC an Viście
2. AS na XP

podłączałem PDA podczas pracy AM i ją wyłączałem, na podłączonym do PC PDA włączałem i wyłączałem PDA i nic :(

plik Traffic już ma 10k i rośnie a danych w żaden sposób nie mogę wysłać.

Na ww. pytanie AM dostalem odpowiedz:
Witamy,
jezeli plik rosnie to znaczy, ze dane sa wysylane.

Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen 
AutoMapa (pd)
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #230 dnia: Marzec 23, 2009, 23:02:53 »
Niemniej wg tego co tutaj pisano, nie wydaje się by po ponownym uruchomieniu AM jakiekolwiek dane były wysyłane (a szkoda!).

Dementuję, AM używana sporadycznie przez 2 dni, ma krótkich odcinkach pomiędzy którymi była wyłączana,
plik sobie systematycznie rosnął (urósł do 3kB). Dziś (trzeciego dnia) podpiąłem Pocketa do PC i  w jakiś czas
(nie mierzyłem) po uruchomieniu plik z danymi zniknął. Pozosyawiłem AM na dłuższy czas (nie uruchamiałem GPS)
nowy plik nie pojawi się w katalogu aż do momentu wyłączenia AM. Po zamknięciu AM w katalogu pojawił sie nowy
'dziewiczy' plik o rozmiarze 92 bajtów (sam nagłówek, bez danych).
Po ponownym uruchomieniu programu plik został skasowany w przeciągu 1 góra 2 minut od uruchomienia AM.
kolejne zamknięcie programu generuje nowy identyczny plik, różniacy się od poprzedniego tylko czasem powstania.

Napisane: 23-03-2009, 22:59:33
jezeli plik rosnie to znaczy, ze dane sa wysylane.

Hehe, ja sądzę, że to znaczy tylko, że dane są gromadzone, a nie wysyłane  :mrgreen:

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #231 dnia: Marzec 24, 2009, 09:24:25 »
Witam,
Mam wielką prośbę :
Bardzo proszę o sprawdzenie jak nowa wersja automapy wyznacza trasę z Gdańska - ulica Grunwaldzka 270 do Malborka ( nie ważne gdzie ).
Przy wyliczaniu trasy proszę użyć następujących parametrów: Trasa - szybka, Drogi Płatne - OK , Autostrady - OK, Promy - Omijaj.

Ostatnio to było tak:
- E75 Okopowa
- 222 Starogardzka
- S6;E28;6 Obwodnica Pruszcz Gdański
- A1 Obwodnica Trójmiasta
- 22

Przeczytałem że zostały poprawione algorytmy wyznaczania trasy - bardzo mnie ciekawi jak teraz jest to wyliczane...

*

Offline dylek

• **
  • 192
« Odpowiedź #232 dnia: Marzec 24, 2009, 09:27:29 »
numeracja budynków w Nowym Dworze Mazowieckim jest już w AM5.5?

« Odpowiedź #233 dnia: Marzec 24, 2009, 14:45:14 »

Są obrysy budynków. Brak numeracji ;-)

*

Offline dylek

• **
  • 192
« Odpowiedź #234 dnia: Marzec 24, 2009, 14:51:52 »

Są obrysy budynków. Brak numeracji ;-)

dzięki,
Nowy Dwór tylko dla AM jest zapomnianą mieściną prawie w granicy Warszawy, szkoda ;(

« Odpowiedź #235 dnia: Marzec 24, 2009, 14:56:44 »
Witam,
Mam wielką prośbę :
Bardzo proszę o sprawdzenie jak nowa wersja automapy wyznacza trasę z Gdańska - ulica Grunwaldzka 270 do Malborka ( nie ważne gdzie ).
Przy wyliczaniu trasy proszę użyć następujących parametrów: Trasa - szybka, Drogi Płatne - OK , Autostrady - OK, Promy - Omijaj.

Ostatnio to było tak:
- E75 Okopowa
- 222 Starogardzka
- S6;E28;6 Obwodnica Pruszcz Gdański
- A1 Obwodnica Trójmiasta
- 22

Przeczytałem że zostały poprawione algorytmy wyznaczania trasy - bardzo mnie ciekawi jak teraz jest to wyliczane...

Tak samo wyznacza (AM 5.5 beta1)

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #236 dnia: Marzec 24, 2009, 14:58:00 »
w tym roku zapowiadaja sie ciekawe zmiany w programach nawigacyjnych, kolejny producent wpadl na pomysl szybkiej aktualizacji map  :ok:
http://www.fkn.pl/1,396,1939754,1,wiadomosc.html

rozumiem, ze nowa AM bedzie takze mogla dzialac w takim trybie ? wysylanie danych o ruchu (w tym przypadku nie bedzie menu jak w linku powyzej) bedzie mozliwe w trakcie jazdy, ale tez np. w domu po zakonczonej trasie ?

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #237 dnia: Marzec 24, 2009, 15:12:22 »

Tak samo wyznacza (AM 5.5 beta1)

Dzięki za sprawdzenie  :ok:

*

Offline Visitor

• **
  • 172
  • Sprzęt: MDA I, MDA Compact IV, HTC HD2, Galaxy S4
« Odpowiedź #238 dnia: Marzec 24, 2009, 19:06:21 »
Tak sobie czytam informację od kolegów, którzy mają okazję testować wersje 5.5 i mają uwagę zwróciło stwierdzenie że "Automapa daje do testów nową funkcję, której działanie nie jest nigdzie opisane". Zastanowiło mnie na ile to możliwe, że Automapa uległa presji otoczenia (konkurencji) i wprowadziła funkcję, która "będzie miała pełną funkcjonalność w późniejszych wersjach".

W broszurach marketingowych lepiej brzmi, że "usprawniamy funkcję omijania korków" niż "jeszcze jej nie mamy, ale planujemy ją wprowadzić".

Sam jestem użytkownikiem Automapy i uważam, że brak funkcji omijania korków był do tej pory poważnym mankamentem Automapy, porównując ją choćby z TT lub Naviexpertem. Chciałbym aby były to tylko źle dobrego początki i po zakończeniu fazy beta testów Automapa pokazała klase, ale na razie jestem nastawiony sceptycznie... Jakie są odczucia osób, testujących wersje 5.5?

Pozdrawiam.

*

Offline jarok

• 38
« Odpowiedź #239 dnia: Marzec 24, 2009, 19:52:30 »
Zadalem pytanie do supportu aby mi napisali jak i kiedy wysyla, jak sprawdzic czy wyslala. Wiec moze bede mial precyzyjna odpowiedz. Na pewno podziele sie informacja na forum.
Obiecalem wiec pisze. Oto oficjalna odpowiedz na moje pytanie dotyczace kiedy i jak automapa wysyla dane:
"Witamy,
podczas nawigacji AutoMapa wysyla dane na serwer przez GPRS. Jezeli urzadzenie nie ma opcji tel. to trzeba w ustawienia AM'Traffic ustawic opcje tylko przez ActiveSync, wtedy dane sa gromadzone do pliku 000001.tfd i po podlaczeniu urzadzenie do komputera przy pomocy ActiveSync ten plik zostaje oprozniony, a dane wyslane na serwer."
Czyli moglem sobie sprawdzac po WIFI...:)
Zadalem im kolejne pytanie czy taka funkcjonalnosc wysylania danych po WIFI jest planowana.
Jak bede mial odpowiedz to rowniez sie podziele informacja na forum.

--
jarok