AutoMapa 5.5. - Testy rozpoczęte

• 354 Odpowiedzi
  • 108016 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline WWoytek

• 329
  • TomTom Go Mobile Android
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 4X
Odp: AutoMapa 5.5. - Testy rozpoczęte
« Odpowiedź #60 dnia: Marzec 16, 2009, 11:42:00 »
Ogrodzenia i ścieżka to jakby trochę dziwna droga.
Dokładnie tym bardziej że wysmarowałem im swego czasu takie dzieło jak w załączniku .

Trzeba chyba będzie jeszcze panoramę 360 stopni wysłać żeby zmienili kategorię z drogi na "ścieżkę" - 26 grudnia zgłaszana sprawa, myślę że dosyć czytelnie widać na zdjęciu "o co biega"   B) .

Może zrób to tak jak na dołączonym obrazku (jedna z moich poprawek, zielone kolor przy drodze to ślad. Zawsze wysyłam plik jpg plus zapisany ślad), i moje poprawki uwzględniają wszystkie -  :grin:

pozdrawiam
->>>----TomTom-Go-Mobile---->

*

Offline grzegorz01

• 298
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #61 dnia: Marzec 16, 2009, 11:45:17 »
AM'Traffic nie dla mnie (PNA)
dziękuję

Zupełnie nie masz racji. IQ Routes w Tom Tom działa dokładnie na tej zasadzie. Oczywiście nie rozwiązuje to korków które wystąpiły nagle ale te stałe o określonych godzinach jak najbardziej. Do nagłych zdarzeń powinno służyć TMC.

*

Offline Borg

• 582
  • Sprzęt: HTC Sensation,SE P1i
« Odpowiedź #62 dnia: Marzec 16, 2009, 11:51:25 »
Ale jaki ślad mam załączyć jeżeli tam nie ma jak przejechać samochodem  :O .
Ja się nie znam ale wg. mnie to kwestia złej kategoryzacji (jeżeli jest rozgraniczenie tylko dla rowerów to owszem rower jak jest sucho przejedzie ale samochód to chyba że 2 kołach ;) ). 

ps. Na czerwono zaznaczyłem to samo co na czerwono jest zaznaczone w AM.
Nie ma o co się stresować pewnie im się zapomniało - byłem tylko ciekawy :).
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2009, 11:53:25 wysłana przez Borg »
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Offline Jarojaw

• 549
  • Sprzęt: |Galaxy S| Galaxy S2| Galaxy S3| ASUS-T101G
« Odpowiedź #63 dnia: Marzec 16, 2009, 12:15:22 »
No niestey u mnie na HTC Touch HD w momencie złapania sygnału GPS zawisza program.AM nie chce działać.
Pozdrawiam - Jarek

*

Offline rymi

• 636
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2 [WM6.1 Polish]
« Odpowiedź #64 dnia: Marzec 16, 2009, 12:32:03 »
Nie ma o co się stresować pewnie im się zapomniało - byłem tylko ciekawy :).

Moje dwa teraz zgloszone [znaczy w styczniu] naniesli, ale w poprzedniej becie nie bylo tego co zglaszalem pol roku temu.

Najlepiej wysylac im to ponownie odpowiadajac dokladnie na tego emaila z info, ze przekazali to do dzialu map. Moze jak im sie pokaze paluchem "o tu podawalem a wy nadal tego nie zrobiliscie" to bardziej ich rusza ;-)
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #65 dnia: Marzec 16, 2009, 13:33:00 »
Cytat: Dżeju
Info od AM:
*Dane do tras ciezarowych dla terenu Polski zawieraja m.in.
- 23 580 znakow ograniczenia tonazu
- 1206 znakow ograniczenia wysokosci wiaduktu
- 2267 wysokosci wiaduktow zmierzonych dalmierzem laserowym na potrzeby przejazdow nienormatywnych
- dopuszczalne naciski na os na wszystkich drogach krajowych i wojewodzkich.

I tu się pojawia pytanie o sens istnienia w Miplo kategorii:
-Ograniczenia ciężaru (5588)
-Ograniczenia długości (6)
-Ograniczenia wysokości (837)

Jak widać z podanych liczb AM zawiera kilka razy więcej oganiczeń niż mamy w Miplo, ale tych ograniczeń
nie da się w prosty sposób 'zobaczyć', by stwierdzić czy AM juz zawiera takie ograniczenie w danym miejscu.
Spodziewam się, że połowa, albo i więcej POI tych kategorii z Miplo to w tej chwili niepotrzebne duble ...

* Dodane wyszarzanie przyciskow klawiatur w zaleznosci od juz wpisanych znakow i mozliwych do wpisania nastepnych znakow.

U mnie to działa połowicznie, owszem wyszarza znaki na klawiaturze, ale nie blokuje ich wpisania,
tak że w tej chwili to dla mnie nieprzydatny gadżet. Będzie użyteczny dopiero gdy nie da się wpisać takiego znaku.
Wtedy będzie to rzeczywistym ułatwieniem, bo dopiero wtedy przyspieszy i uprości wpisywanie nazw.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline rymi

• 636
« Odpowiedź #66 dnia: Marzec 16, 2009, 16:24:14 »
Jechalem tylko 37 minut w korku [7km] ale w tym czasie [Spb GPRS Monitor] wyszlo ode mnie 99kB i przyszlo 1kB [ustawilem wysyłanie info co 2min].

Rano musialy mi sie chyba pobrac dane QuickGPS od A-GPSa. Bo teraz jechalem 14 minut i wyszlo tylko 8kB [nic nie przyszlo].
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #67 dnia: Marzec 16, 2009, 16:35:43 »
U mnie jest problem z AM Traffic ... raz łączy a raz nie (nawet nie próbuje)... jest najwyraźniej jakiś problem z wywoływaniem połączeń Bluetooth/GPRS!
Było cos podobnego w pierwszych miplosync-ach

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #68 dnia: Marzec 16, 2009, 16:43:53 »
:-)

Nono, 272 nowe miejscowośći - to już coś  :ok: (ale mogliby napisac jakie), mam do was pytanko:

Wyznaczanie tras dla samochodów ciężarowych jak rozumiem na chwilę obecną działa tylko w Polsce? Czy jest jakaś różnica w wyznaczaniu przykładowej trasy w europie zachodniej np z Niemiec do Francji korzystając z profilu ciężarówki a osobówki?

Szkoda że jeszcze asystenta pasa ruchu nie zmieścili w tej wersji. pewnie na lato sobie tą funkcję zostawili  :mrgreen:

*

Offline jachu77

• *
  • 95
  • Sprzęt: Asus A696
« Odpowiedź #69 dnia: Marzec 16, 2009, 16:51:45 »
Nie mogę znaleźc tej nowej funkcji (chyba jej nie ma?), czy może będzie dodana w ostatecznej wersji?

* Dodane tworzenie plikow zapasowych (*.bak) dla ustawien programu.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #70 dnia: Marzec 16, 2009, 17:05:13 »
A ja mam pytanie do osób które oprócz kategorii z miplo.pl mają własne prywatne kategorie z punktami POI.

Punkty POI z miplo sa widoczne na mapie i są widoczne w wyszukiwarce. Natomiast punkty z kategorii prywatnych - mam dwie takie kategorie - są widoczne na mapie, ale nie są widoczne w wyszukiwarce Menu-->Prowadz do-->POI-->moja_kategoria mam komunikat 'Nie znaleziono POI'.

Proszę o sprawdzenie czy macie podobne objawy ??

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #71 dnia: Marzec 16, 2009, 17:07:54 »
'baki' same się tworzą, w Settings Files.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #72 dnia: Marzec 16, 2009, 17:20:42 »
Trzeba chyba będzie jeszcze panoramę 360 stopni wysłać żeby zmienili kategorię z drogi na "ścieżkę" - 26 grudnia zgłaszana sprawa, myślę że dosyć czytelnie widać na zdjęciu "o co biega"   B) .
Szczerze mówiąc Borg twój opis jest ogólnie nieczytelny...
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline chola

• 253
« Odpowiedź #73 dnia: Marzec 16, 2009, 17:41:44 »
A ja mam pytanie do osób które oprócz kategorii z miplo.pl mają własne prywatne kategorie z punktami POI.

Punkty POI z miplo sa widoczne na mapie i są widoczne w wyszukiwarce. Natomiast punkty z kategorii prywatnych - mam dwie takie kategorie - są widoczne na mapie, ale nie są widoczne w wyszukiwarce Menu-->Prowadz do-->POI-->moja_kategoria mam komunikat 'Nie znaleziono POI'.

Proszę o sprawdzenie czy macie podobne objawy ??

Tak, potwierdzam. Zgłoszone do supportu.

*

Offline jachu77

• *
  • 95
  • Sprzęt: Asus A696
« Odpowiedź #74 dnia: Marzec 16, 2009, 17:43:16 »
'baki' same się tworzą, w Settings Files.

Myślałem, że to będzie polegało na tworzeniu jednego pliku z ustawieniami. Rozumiem, że teraz wystarczy zrobić kopię całego katalogu Setings Files i przy ponownej instalacji np. na sformatowaną kartę po wgraniu kopii tego katalogu mamy wszystkie swoje dawne ustawienia.  :ok:

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #75 dnia: Marzec 16, 2009, 18:28:17 »
A jak Wam betatesterzy podoba się opcja wyszarzania klawiszy podczas wpisywania adresu ?

Jak dla mnie to mizerne porównanie w stosunku do IGO, przede wszystkim działa za wolno (ja szybciej wstukuję adres niż AM wyszarzy mi przycisk), w pionie to trzeba mieć palce jak patyczki aby celnie trafić w klawisz.
Jak nie wceluję i zahaczę o wyszarzony przycisk to i tak klawisz działa  :E :E :E

*

Offline chola

• 253
« Odpowiedź #76 dnia: Marzec 16, 2009, 19:10:42 »
Może ktoś sprawdzić, czy podczas nawigacji uda mu się zminimalizować AM (Minimalizuj)? U mnie zwiecha - już zgłoszone (Dell Axim x51v). Przy używaniu AM bez włączonego GPS - nie ma problemu.

*

Offline rymi

• 636
« Odpowiedź #77 dnia: Marzec 16, 2009, 19:23:10 »
Może ktoś sprawdzić, czy podczas nawigacji uda mu się zminimalizować AM (Minimalizuj)? U mnie zwiecha - już zgłoszone (Dell Axim x51v). Przy używaniu AM bez włączonego GPS - nie ma problemu.

Bez problemu - czy z GPSem czy tez z wylaczonym.

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #78 dnia: Marzec 16, 2009, 19:26:59 »
A jak Wam betatesterzy podoba się opcja wyszarzania klawiszy podczas wpisywania adresu ?

Jak dla mnie to mizerne porównanie w stosunku do IGO, przede wszystkim działa za wolno (ja szybciej wstukuję adres niż AM wyszarzy mi przycisk), w pionie to trzeba mieć palce jak patyczki aby celnie trafić w klawisz.
Jak nie wceluję i zahaczę o wyszarzony przycisk to i tak klawisz działa  :E :E :E
Coś jest na rzeczy...
Wyszarzony przycisk powinien być w tym przypadku nieaktywny...
Masz rację, że wyszarzanie przycisków działa ze sporym opóźnieniem.
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #79 dnia: Marzec 16, 2009, 19:33:57 »
Coś jest na rzeczy...
Wyszarzony przycisk powinien być w tym przypadku nieaktywny...
Masz rację, że wyszarzanie przycisków działa ze sporym opóźnieniem.

No właśnie, tak więc dla mnie to na dzień dzisiejszy mało przydatne "udogodnienie" .  Ale należy pochwalić producentów AM, że zrobili krok w dobrym kierunku.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #80 dnia: Marzec 16, 2009, 19:39:17 »
330km, 6 godzin jazdy - około 900 KB wysłanych danych, jednak (na całe szczęście) nie stałem w żadnych korkach. Ni mało, ni dużo - mam pakiet 1GB/miesiąc, ale gdybym nie miał to bym się już zastanawiał na całym za i przeciw. W końcu ten pakiet służyć ma przede wszystkim do innych celów.  :)
Sama aplikacja lekko spowolniła (hp6915).

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #81 dnia: Marzec 16, 2009, 19:56:50 »
Ja także dziś wziąłem się mocno za testy AM'Traffic-a...
Miałem znów zastrzeżenia co do automatycznego łączenia z internetem i utrzymania połączenia...
Jutro i pojutrze będę miał sporo jazdy, zatem będę testował nadal...
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #82 dnia: Marzec 16, 2009, 20:02:56 »
Czy ktoś zauważył w jakim tempie odbywa się wyszukiwanie słupków pikietażu  :shock:
Teraz to "rakieta".
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2009, 20:38:12 wysłana przez igab »

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #83 dnia: Marzec 16, 2009, 20:35:32 »
A ja dzisiaj potestowałem sobie w Warszawie nową opcję - dla ciężarówek.
Wpisałem wymiary, dmc i naciski na oś. I co? I raz - AM wyznacza jakieś absurdalne trasy. Dwa - samo wyznaczanie i przelicznie trasy trwa wieczność.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
« Odpowiedź #84 dnia: Marzec 16, 2009, 20:52:43 »
* Dodane wyszarzanie przyciskow klawiatur w zaleznosci od juz wpisanych znakow i mozliwych do wpisania nastepnych znakow.
Cytat: nocnyMarek
U mnie to działa połowicznie, owszem wyszarza znaki na klawiaturze, ale nie blokuje ich wpisania,
tak że w tej chwili to dla mnie nieprzydatny gadżet. Będzie użyteczny dopiero gdy nie da się wpisać takiego znaku.
Wtedy będzie to rzeczywistym ułatwieniem, bo dopiero wtedy przyspieszy i uprości wpisywanie nazw.
Rzeczywistym ułatwieniem to może będzie, ale tylko dla mapy Polski.

A co z Europą ?  Jak będzie blokada, to jak mam wpisać: Resskopf, Sttugard, Mittach, Zillertal, Wallis, Wasserbourg, Notthingham, Kiddington, Wall, Wallsend - to pierwsze z brzegu nazwy miejscowości, że o nazwach ulic nie wspomnę.
Mam klikać na pasku przewijania miejscowości i ulic aż się pojawią ?
Dla mnie to żadne ułatwienie.

Ułatwieniem byłoby dodanie do AM klawiatury z zakresem UTF-8.

*

Offline Rome

• 267
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S  TRAK GPS-430 + AM 6.6 PL
« Odpowiedź #85 dnia: Marzec 16, 2009, 21:18:19 »
może mi ktoś wyjaśnić dlaczego w bardzo dużej ilości miejscowości gmina podawana jest jako Aleksandrów

« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2009, 22:28:52 wysłana przez Rome »
Pozdrawiam
Rome

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #86 dnia: Marzec 16, 2009, 21:56:43 »
A co z Europą ?  Jak będzie blokada, to jak mam wpisać: Resskopf, Sttugard, Mittach, Zillertal, Wallis, Wasserbourg, Notthingham, Kiddington, Wall, Wallsend - to pierwsze z brzegu nazwy miejscowości, że o nazwach ulic nie wspomnę.
Ale o co chodzi? Przycisk staje się przecież nieaktywny dopiero w momencie kiedy w danym momencie nie będzie żadnej miejscowości, która będzie wykorzystywała daną literą. Nie ma takiej możliwości, że nieaktywne stały by się przyciski potrzebne do wpisania nazwy miejscowości.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

« Odpowiedź #87 dnia: Marzec 16, 2009, 22:11:33 »
Czy ktoś mógłby sprawdzić, czy te dwa błędy z załączników są poprawione?
Oczywiście zgłaszałem je do suportu...

Z góry wielkie dzieki!
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2009, 22:13:39 wysłana przez Markuss1 »

*

Dżeju

« Odpowiedź #88 dnia: Marzec 16, 2009, 22:15:44 »
Poprawione obydwa błędy   :ok: 
Ty przenosisz a ja gonię  :wink:

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
« Odpowiedź #89 dnia: Marzec 16, 2009, 22:34:27 »
Ale o co chodzi? Przycisk staje się przecież nieaktywny dopiero w momencie kiedy w danym momencie nie będzie żadnej miejscowości, która będzie wykorzystywała daną literą. Nie ma takiej możliwości, że nieaktywne stały by się przyciski potrzebne do wpisania nazwy miejscowości.
Jeśli tak, to cofam zastrzeżenia. Zrozumiałem, że będzie mi blokować ostatnio naciśniętą literę. Przepraszam za zamieszanie.