Na razie AM na Twoj koszt zbiera informacje na serwerze i nie daje Ci nic w zamian. Funkcja omijania korkow "bedzie w nastepnych wersjach". Uruchamiasz ta funkcjanlnosc i placisz za transmisje danych do AM. Tyle
Uważasz, że NE urodził się z bazą danych o średnich prędkościach? Też je zbierał m.in. od wolontariuszy.
Chyba jesteś świeżo upieczonym posiadaczem NE i nie pamiętasz początków Community Traffic (koniec 2007). Był wtedy (i dłuuuuugo jeszcze później) lekki dramacik z wyznaczaniem tras omijających korki na bazie informacji pozyskanych od userów.
Przynajmniej w Warszawie.
Jak jest teraz nie wiem, bo nie mogę uruchomić na TouchPro wersji dla (teoretycznie) Diamonda. A nie widzę szczególnych powodów, żeby nie miała działać. Uruchamia się bez problemu, ale wewnętrznego odbiornika GPS już nie widzi, niestety. No, ale skoro nie działa także i na Diamondach, to nie spodziewam się cudu, czyli działania w ogóle.
Kupiłem roczną subskrypcję i chyba "przemelduję" ją na jakąś starą Nokię, bo szkoda kasy. Tylko musiałbym znów używać GPS po BT, od czego już odwykłem i byłem szczęśliwy.
Napisane: 20 Marzec 2009, 19:31:29
POkaż mi chodz jeden czujnik TMC w Polsce...
Nie istnieje coś, co można określić jako "czujnik TMC". TMC generuje komunikaty o zdarzeniach, o których wiedzę pozyskuje się z tysięcy różnych źródeł.
A urządzeń (przeróżnych) monitorujących (także zliczających) ruch w Polsce jest już sporo. Za dwa-trzy-cztery lata będzie ich już całe mnóstwo.
Moim zdaniem, już dziś można byłoby pokusić się o wprowadzenie TMC. Na bazie tego co aktualnie funkcjonuje. Wymagana byłaby jednak dość żmudna "ręczna" obserwacja, koordynacja i konsolidacja danych. Czyli jakaś ilość ludków podłączonych do różnych źródeł. W tym do CB-radia...