AutoMapa 5.5. - Testy rozpoczęte

• 354 Odpowiedzi
  • 108052 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
Odp: AutoMapa 5.5. - Testy rozpoczęte
« Odpowiedź #150 dnia: Marzec 19, 2009, 22:21:01 »
Posiadam MIo A201 które samo w sobie nie ma możliwości podłączenia do netu. Jedynie poprzez kabel z PC lub BT np. z komórka. Obie metody działają. Natomiast takie urządzenie jak np. NOKIA 500 za cholerę nie podłączysz do internetu. Dlatego w takich urządzeniach funkcja jest nieaktywna, żeby nie mieszać w głowie.

*

Offline chola

• 253
« Odpowiedź #151 dnia: Marzec 19, 2009, 22:22:42 »
...aż do momentu,
gdy podczas wyłączania programu będzie dostępne połączenie z internetem,

Dupa, u mnie nie działa... Plik cały czas ma ten sam rozmiar. Próbowałem już wszyskich możliwości połączenia. Zgłosiłem do supportu i czekam na info.

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #152 dnia: Marzec 19, 2009, 22:45:26 »
Mi chodzi o możliwość przesyłania i pobierania danych (szczególnie jak będą zablokowane odcinki) za pomocą innego programiku (nie AS),
ale np. MiploSync (po rozbudowie o odpowiednią funkcję).

*

Offline potas7

• **
  • 206
« Odpowiedź #153 dnia: Marzec 19, 2009, 22:53:12 »
Myśle, że takie rozwiązanie zostanie wprowadzone po etapie testów bo gdyby teraz poajwiło się MIplosync z trafikiem to pojawłby się konflikt ze zwykłymi uzytkownikami ktorzy nie maja 5.5

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #154 dnia: Marzec 19, 2009, 23:03:21 »
...aż do momentu, gdy podczas wyłączania programu będzie dostępne połączenie z internetem

Tu muszę dokonać małego uściślenia, a raczej korekty. Powinno być:
...aż do jakiegoś momentu, gdy podczas pracy programu będzie dostępne połączenie z internetem

Samo wysłanie danych odbywa się wcześniej, przed wyłączenim programu, po przesłaniu danych plik tfd
jest kasowany, a nowy jest generowany nie później niż przy wyłączeniu programu.
Jak często AM sprawdza czy ma dostęp do internetu przez AS nie sprawdzałem.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline sp4jkk

• 322
    • http://www.odkurzacze.elk.pl
  • Sprzęt: HTC ONE V, Nokia E51 i E52
« Odpowiedź #155 dnia: Marzec 20, 2009, 10:47:44 »
Posiadam MIo A201 które samo w sobie nie ma możliwości podłączenia do netu. Jedynie poprzez kabel z PC lub BT np. z komórka. Obie metody działają. Natomiast takie urządzenie jak np. NOKIA 500 za cholerę nie podłączysz do internetu. Dlatego w takich urządzeniach funkcja jest nieaktywna, żeby nie mieszać w głowie.

Wiecie co, dzisiaj zabrałem kartę pamięci z nawigacji do domu i w strukturze katalogów pojawił się katalog Traffic w "Data files".
Moje urządzenie, jak wcześniej pisałem, nie ma możliwości podłączenia się do internetu. Nie ma opcji Traffic w Menu. To skąd pojawił się katalog a w nim plik 000001.tfd o rozmiarze 1kb??

Skoro nie można łączyć się przez internet, to chociaż żeby była możliwość wysyłania pliku po przejechaniu trasy do serwera Automapy i to też jest rozwiązanie dla urządzeń nie mogących się połączyć z internetem bezpośrednio.

PS. Po otwarciu tego pliku w windowsowym notatniku widać coś takiego:
      P o l s k a  _ 0 9 0 3 _  5 . 5        P o l s k a  _ 0 9 0 3 _  5 . 5
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2009, 10:49:33 wysłana przez sp4jkk »
SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #156 dnia: Marzec 20, 2009, 11:37:16 »
Skoro nie można łączyć się przez internet, to chociaż żeby była możliwość wysyłania pliku po przejechaniu trasy do serwera Automapy i to też jest rozwiązanie dla urządzeń nie mogących się połączyć z internetem bezpośrednio.

Pożyjemy - zobaczymy.
Ja osobiście chciałbym żeby to było tak:
Aplikacja zbiera sobie dane do bufora podczas jazdy, a po powrocie do domu synchronizujemy sobie dane z serwerami Automapy,  i w tym czasie aplikacja pobiera sobie nasze "traffic data" a wysyła nam informacje o ruchu drogowym, blokadach, POI i poprawki do aktualnie zainstalowanej mapy.
A jak ktoś ma możliwości sprzętowe i sobie tego życzy to może być zawsze "on line" przez np GPRS....
( chodzi mi o rozwiązanie podobne do tego, które jest  obecnie  zaimplementowane  na TomTomach  )

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #157 dnia: Marzec 20, 2009, 11:51:09 »
A co powiecie jak by była możliwość zaznaczenia określonego odcinka i oznaczenie go jako zakorkowany wg schematu do wyboru:
1. Dni tygodnia (każdy osobno)
2. Pora dnia
- Rano (6:00-12:00)
- Popołudnie (12:00-18:00)
- Wieczór (18:00-0:00)
- Noc (0:00-6:00)

Pory dnia ewentualnie można by było zastąpić określeniem godziny od do.

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #158 dnia: Marzec 20, 2009, 12:06:25 »
A co powiecie jak by była możliwość zaznaczenia określonego odcinka i oznaczenie go jako zakorkowany wg schematu do wyboru:
1. Dni tygodnia (każdy osobno)
2. Pora dnia
- Rano (6:00-12:00)
- Popołudnie (12:00-18:00)
- Wieczór (18:00-0:00)
- Noc (0:00-6:00)

Pory dnia ewentualnie można by było zastąpić określeniem godziny od do.

Albo może przycisk w menu o nazwie "Utknąłem w korku"  :mrgreen:
Po jego wciśnięciu algorytm aplikacji rozpoczyna dokładne gromadzenie danych do pliku "traffic data" , który zostanie automatycznie wysłany przy najbliższej okazji.
Mając takie dane statystyczne można łatwo zbudować "mapę korków" a i przy okazji nie będzie to problemem z punktu widzenia użytkownika.
Na wciśnięcie takiego przycisku każdy będzie miał czas i nikomu to nie sprawi żadnych kłopotów.

*

Offline sp4jkk

• 322
    • http://www.odkurzacze.elk.pl
  • Sprzęt: HTC ONE V, Nokia E51 i E52
« Odpowiedź #159 dnia: Marzec 20, 2009, 12:32:57 »
Właśnie otrzymałem odpowiedź od supportu AM:

"Witamy,
w chwili obecnej opcja AM'traffic jest dostepna tylko dla urzadzen, ktore maja dostep do Internetu.

Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen
AutoMapa (pd)"

Ale nie odpowiedzieli na moje pytanie, skąd bierze się ten plik w katalogu Traffic. Chyba AM sama tworzy automatycznie, bez względu na rodzaj urządzenia.
SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #160 dnia: Marzec 20, 2009, 13:11:34 »
Właśnie otrzymałem odpowiedź od supportu AM:
"Witamy,
w chwili obecnej opcja AM'traffic jest dostepna tylko dla urzadzen, ktore maja dostep do Internetu.
Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen
AutoMapa (pd)"
To są tylko beta testy - nie wiemy co będzie  zaimplementowane w wersji końcowej.
Na teraz wiemy że:
"* Dodana pierwsza funkcjonalnosc systemu AM'Traffic.
Program za zgoda uzytkownika moze zbierac i przesylac na serwer anonimowe dane o ruchu drogowym. W kolejnych aktualizacjach AM'Traffic zyska funkcje omijania utrudnien ruchu drogowego."

i że będzie to:
„- Od dawna przygotowywane przez nas rozwiązanie będzie jednym z najbardziej zaawansowanych i kompletnych systemów informacji o ruchu drogowym. Dlatego zdecydowaliśmy się na uruchomienie nowatorskiego i działającego w oparciu o najnowsze rozwiązania techniczne systemu, który już wkrótce pozwoli użytkownikom AutoMapy na niezwykle sprawne omijanie zatorów drogowych.” – powiedział Jędrzej Szynkarczuk, dyrektor marketingu AutoMapy.

Poczekajmy więc chwile ( mam tylko nadzieję że cierpliwości i życia nam na to wystarczy   :P ... )

« Odpowiedź #161 dnia: Marzec 20, 2009, 13:21:34 »

Od dawna przygotowywane przez nas rozwiązanie będzie jednym z najbardziej zaawansowanych i kompletnych systemów informacji o ruchu drogowym. Dlatego zdecydowaliśmy się na uruchomienie nowatorskiego i działającego w oparciu o najnowsze rozwiązania techniczne systemu, który już wkrótce pozwoli użytkownikom AutoMapy na niezwykle sprawne omijanie zatorów drogowych.” – powiedział Jędrzej Szynkarczuk, dyrektor marketingu AutoMapy.

No pięknie napisane ;) ale w końcu to dyrektor marketingu odpowiedział

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #162 dnia: Marzec 20, 2009, 13:22:12 »

„- Od dawna przygotowywane przez nas rozwiązanie będzie jednym z najbardziej zaawansowanych i kompletnych systemów informacji o ruchu drogowym. Dlatego zdecydowaliśmy się na uruchomienie nowatorskiego i działającego w oparciu o najnowsze rozwiązania techniczne systemu, który już wkrótce pozwoli użytkownikom AutoMapy na niezwykle sprawne omijanie zatorów drogowych.” – powiedział Jędrzej Szynkarczuk, dyrektor marketingu AutoMapy.

Poczekajmy więc chwile ( mam tylko nadzieję że cierpliwości i życia nam na to wystarczy   :P ... )

Nie sa pierwsi, niewiadomo jaki stopien zaawansowania bedzie mialo to rozwiazanie (jak to w ogole ocenic  :P), do kompletnosci systemu informacji drogowej wiele jeszcze brakuje....
System nie jest nowatorski, a czy dziala w oparciu o najnowsze rozwiazania techniczne systemu....(jakiego systemu ?  :-?) takze ciezko ocenic

Fascynujacy marketingowy belkot  :|

*

Offline potas7

• **
  • 206
« Odpowiedź #163 dnia: Marzec 20, 2009, 13:50:07 »

Pożyjemy - zobaczymy.
Ja osobiście chciałbym żeby to było tak:
Aplikacja zbiera sobie dane do bufora podczas jazdy, a po powrocie do domu synchronizujemy sobie dane z serwerami Automapy,  i w tym czasie aplikacja pobiera sobie nasze "traffic data" a wysyła nam informacje o ruchu drogowym, blokadach, POI i poprawki do aktualnie zainstalowanej mapy.
A jak ktoś ma możliwości sprzętowe i sobie tego życzy to może być zawsze "on line" przez np GPRS....
( chodzi mi o rozwiązanie podobne do tego, które jest  obecnie  zaimplementowane  na TomTomach  )

Wysyłanie raportu z "całego dnia" OK, ale skupiłbym się bardziej na "on-line" i bieżącej informacji na drodze(dla tych co mają takie możliwości i chęci). Wieczne korki wiecznymi korkami, ale czasem z przyczyn losowych korkuje sie odcinek który zawsze był pusty.

Proponuję też jakąś malutką kontrolkę w rogu ekranu.
Zielona - ostania synchornizacja Am Trafic i MIPLOLOC udana
czerwona - błąd synchornizacji

AM owszem wznawia połączenie ale czasem wymaga to ludzkiej ingerencji, np. gdy przerwie sie połączenie BT z komórką.

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #164 dnia: Marzec 20, 2009, 14:07:46 »

Wysyłanie raportu z "całego dnia" OK, ale skupiłbym się bardziej na "on-line" i bieżącej informacji na drodze(dla tych co mają takie możliwości i chęci). Wieczne korki wiecznymi korkami, ale czasem z przyczyn losowych korkuje sie odcinek który zawsze był pusty.

Ale do tego został wynaleziony już TMC-Standard (ISO 14819) - po co wynajdować po raz drugi koło - czy nie lepiej jest po prostu jego użyć ?.
Ciekawe jak Am Traffic przez GPRS będzie się zachowywało za granicami Polski - i ile będzie to kosztowało używanie GPRS w roamingu :P

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #165 dnia: Marzec 20, 2009, 14:17:24 »
Przy wyższości on-line to bym się nie upierał  no chyba że nasycenie samochodów AutoMapą będzie dorównywać nasyceniu "komórami" to wtedy zgoda.  A tak to informacja że jeden z drugim jadą w danym miejscu wolniej niż normalnie to może oznaczać  że  mu się czwórka zacięła albo akurat przez telefon rozmawia  nie koniecznie że jest korek . Ale jeśli przez cały dzień jeden drugi i kolejne jadą wolno to na bank trzeba drogę omijać  On-line to świetna sprawa na przyszłość gdy wszyscy będą mieli neta w kieszeni i i duży procent AM pod przednią szybą
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #166 dnia: Marzec 20, 2009, 16:30:44 »
Przy wyższości on-line to bym się nie upierał  no chyba że nasycenie samochodów AutoMapą będzie dorównywać nasyceniu "komórami" to wtedy zgoda.  A tak to informacja że jeden z drugim jadą w danym miejscu wolniej niż normalnie to może oznaczać  że  mu się czwórka zacięła albo akurat przez telefon rozmawia  nie koniecznie że jest korek . Ale jeśli przez cały dzień jeden drugi i kolejne jadą wolno to na bank trzeba drogę omijać  On-line to świetna sprawa na przyszłość gdy wszyscy będą mieli neta w kieszeni i i duży procent AM pod przednią szybą

nie chce byc pesymista, ale masz racje
co innego naviexpert, gdzie nawigacje masz w telefonie, a ten z natury rzeczy sluzy do przesylania danych, co innego AM, gdzie tylko czesc uzytkownikow dysponuje polaczeniem z serwerem producenta.
Na razie AM kosztem uzytkownikow (doslownie) bada przydatnosc rozwiazania  :P

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #167 dnia: Marzec 20, 2009, 17:32:25 »
No nie przesadzajmy...
Chcesz, to funkcjonalność włączasz, nie chcesz - wyłączasz...
Przecież przymusu nie ma...
Jak dla mnie AM'Traffic ma przyszłość...
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #168 dnia: Marzec 20, 2009, 18:31:47 »
No nie przesadzajmy...
Chcesz, to funkcjonalność włączasz, nie chcesz - wyłączasz...
Przecież przymusu nie ma...
Jak dla mnie AM'Traffic ma przyszłość...

w ktorym miejscu przesadzilem ?  :shock:
Na razie AM na Twoj koszt zbiera informacje na serwerze i nie daje Ci nic w zamian. Funkcja omijania korkow "bedzie w nastepnych wersjach". Uruchamiasz ta funkcjanlnosc i placisz za transmisje danych do AM. Tyle

Oczywiscie, ze moge tego nie wlaczac, jak kazdy dysponujacy modemem transmisji danych
Ta funkcja ma przyszlosc wielka, o ile okaze sie, ze AM bedzie dysponowala wystarczajaca iloscia danych od uzytkownikow, najlepiej w czasie prawie rzeczywistym. W innym przypadku kazdy tester wyda iles tam zlotych na transmisje danych, a pozniej wydawca AM stwierdzi, ze "z gowna bata nie ukrecisz"

Obym sie mylil, przydalaby sie taka funkcjonalnosc, jakkolwiek dzialajaca

Gdyby AM chciala podejsc do tematu porzadnie, dogadalaby sie np. z Naviexpertem, kupila za odpowiednie pieniadze ich mapy obciazenia drog w Polsce (tworzone od kilku lat) i zmodyfikowala algorytmy wyznaczania tras. Ale....na miejscu naviexperta nie sprzedalbym nikomu takich map  :mrgreen:
Wydawcy AM wpadli na w sumie prosty i oczywisty pomysl. Stworzmy wlasne mapy na koszt uzytkownikow. Problem w tym, ilu uzytkownikow AM posiada urzadzenia z modemami i zechce wydawac pieniadze na przesylanie swojej pozycji....Pozyjemy, zobaczymy
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2009, 18:39:17 wysłana przez JaMi »

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #169 dnia: Marzec 20, 2009, 19:14:20 »
w ktorym miejscu przesadzilem ?  :shock:
Na razie AM na Twoj koszt zbiera informacje na serwerze i nie daje Ci nic w zamian. Funkcja omijania korkow "bedzie w nastepnych wersjach". Uruchamiasz ta funkcjanlnosc i placisz za transmisje danych do AM. Tyle

Przecież nie musisz...
Ja chcę i robię...
BTW - mam BlueConnect-a  :O~

Oczywiscie, ze moge tego nie wlaczac, jak kazdy dysponujacy modemem transmisji danych
Ta funkcja ma przyszlosc wielka, o ile okaze sie, ze AM bedzie dysponowala wystarczajaca iloscia danych od uzytkownikow, najlepiej w czasie prawie rzeczywistym. W innym przypadku kazdy tester wyda iles tam zlotych na transmisje danych, a pozniej wydawca AM stwierdzi, ze "z gowna bata nie ukrecisz"

No i tu właśnie przesadzasz...
Traktuję Aqurat-a poważnie...
Moim zdaniem ośmieszasz się wypowiadając się jak wyżej...

Obym sie mylil, przydalaby sie taka funkcjonalnosc, jakkolwiek dzialajaca

Gdyby AM chciala podejsc do tematu porzadnie, dogadalaby sie np. z Naviexpertem, kupila za odpowiednie pieniadze ich mapy obciazenia drog w Polsce (tworzone od kilku lat) i zmodyfikowala algorytmy wyznaczania tras. Ale....na miejscu naviexperta nie sprzedalbym nikomu takich map  :mrgreen:
Wydawcy AM wpadli na w sumie prosty i oczywisty pomysl. Stworzmy wlasne mapy na koszt uzytkownikow. Problem w tym, ilu uzytkownikow AM posiada urzadzenia z modemami i zechce wydawac pieniadze na przesylanie swojej pozycji....Pozyjemy, zobaczymy

Wiesz - takie gadanie, jak Twoje, niepotrzebnie tylko "psuje atmosferę"...
Jakbyś się tak wypowiadał o mojej fimie, odpowiedziałbym Ci tylko: "Nie gadaj... Skoroś taki mądry to pokaż, że umiesz i zrób lepiej..."
Z niecierpliwością czekam na efekty (pierwszą wersję Alfa  :ohreally:)

*

Offline potas7

• **
  • 206
« Odpowiedź #170 dnia: Marzec 20, 2009, 19:16:23 »

Ale do tego został wynaleziony już TMC-Standard (ISO 14819) - po co wynajdować po raz drugi koło - czy nie lepiej jest po prostu jego użyć ?.
Ciekawe jak Am Traffic przez GPRS będzie się zachowywało za granicami Polski - i ile będzie to kosztowało używanie GPRS w roamingu :P

POkaż mi chodz jeden czujnik TMC w Polsce... Owszem zgodzę sie ze ze Am mogłaby podłączyc sie pod ten system zagranicą. Ale na pewno TMC nie zastąpi trafica w ojczyźnie, bo prędzej kazdy uzytkownik AM wyda miesiecznie 5 złotych na GPRS niż powstanie system TMC.

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #171 dnia: Marzec 20, 2009, 19:21:51 »
[...]
prędzej kazdy uzytkownik AM wyda miesiecznie 5 złotych na GPRS niż powstanie system TMC.
Jestem podobnego zdania...
Jest tyle rozwiązań tanich transmisji danych, że skoro kogoś stać na jadę samochodem po Polsce, to i zapewne na transmisję danych też nie poskąpi...
Zawsze można mieć np. BlueConnect w telefonie - tak jak ja - i wówczas już nie ma bólu...  :ok:

*

Offline potas7

• **
  • 206
« Odpowiedź #172 dnia: Marzec 20, 2009, 19:26:14 »
Prawda jest taka że godzina jazdy z Traficiem + MIPLOLOC to niecale 100 kb czyli 0,12 zł(bez żadnej promocji). Przy wyłączonym MIploloc 100 kb starcza na ok. 1,5h.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #173 dnia: Marzec 20, 2009, 19:51:12 »

Uważasz, że NE urodził się z bazą danych o średnich prędkościach? Też je zbierał m.in. od wolontariuszy.
Chyba jesteś świeżo upieczonym posiadaczem NE i nie pamiętasz początków Community Traffic (koniec 2007). Był wtedy (i dłuuuuugo jeszcze później) lekki dramacik z wyznaczaniem tras omijających korki na bazie informacji pozyskanych od userów.
Przynajmniej w Warszawie.

Jak jest teraz nie wiem, bo nie mogę uruchomić na TouchPro wersji dla (teoretycznie) Diamonda. A nie widzę szczególnych powodów, żeby nie miała działać. Uruchamia się bez problemu, ale wewnętrznego odbiornika GPS już nie widzi, niestety. No, ale skoro nie działa także i na Diamondach, to nie spodziewam się cudu, czyli działania w ogóle.
Kupiłem roczną subskrypcję i chyba "przemelduję" ją na jakąś starą Nokię, bo szkoda kasy. Tylko musiałbym znów używać GPS po BT, od czego już odwykłem i byłem szczęśliwy.

Napisane: 20 Marzec 2009, 19:31:29
POkaż mi chodz jeden czujnik TMC w Polsce...
Nie istnieje coś, co można określić jako "czujnik TMC". TMC generuje komunikaty o zdarzeniach, o których wiedzę pozyskuje się z tysięcy różnych źródeł.

A urządzeń (przeróżnych) monitorujących (także zliczających) ruch w Polsce jest już sporo. Za dwa-trzy-cztery lata będzie ich już całe mnóstwo.
Moim zdaniem, już dziś można byłoby pokusić się o wprowadzenie TMC. Na bazie tego co aktualnie funkcjonuje. Wymagana byłaby jednak dość żmudna "ręczna" obserwacja, koordynacja i konsolidacja danych. Czyli jakaś ilość ludków podłączonych do różnych źródeł. W tym do CB-radia...  :E
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2009, 19:53:17 wysłana przez Moi (Adam Kubicki) »

*

Offline potas7

• **
  • 206
« Odpowiedź #174 dnia: Marzec 20, 2009, 20:02:30 »
urządzenie (przeróżne) monitorującye (także zliczające) - to nie czujnik??? Wszyscy  wiemy jak to jest w polsce z innowacami... Jeśli mamy możliwosc stworzyc sami dla siebie taki mini system z minimalnym nakladem finansowym to to zróbmy i nie rozcząsajmy czy czujnik jest czujnikiem i czy cos istnieje a może nie.

*

Dżeju

« Odpowiedź #175 dnia: Marzec 20, 2009, 20:16:41 »
... Na razie AM na Twoj koszt zbiera informacje na serwerze i nie daje Ci nic w zamian. Funkcja omijania korkow "bedzie w nastepnych wersjach". Uruchamiasz ta funkcjanlnosc i placisz za transmisje danych do AM

Kolego, czy ktoś Cię zmusza do testów ?  Odinstaluj Betę i będziesz miał święty spokój   B)

*

Offline yossarian-67

• **
  • 174
  • Sprzęt: PNA NAVROAD 430BT, HTC HD2, TT GO LIVE 1000
« Odpowiedź #176 dnia: Marzec 20, 2009, 21:44:49 »
Ale ciągle skupiamy się nad systemem zbierania informacji w Polsce, ale to ciągle nie jest przydatne w pozostałej części Europy. Próbujemy stworzyć system który nie będzie kompatybilny z systemami jakie są stosowane w UE. Przesyłanie danych w roamingu to nie 12 groszy za 100 kb, tylko zupełnie inny poziom kosztów. Mając smartfon, który ma UMTS, GPS mamy wszystko w jednym, natomiast łączenie PNA z komórką za pomocą BT przypomina mi czasy, gdy w podobny sposób trzeba było podłączać GPS do PDA. Uważam, że już jakiś czas temu klienci doszli do wniosku, że potrzebują wyspecjalizowanych urządzeń do nawigacji czyli PNA, rynek PDA zostawiając dla entuzjastów wszystkomających urządzeń. Jak na razie nawigację z karta SIM wyprodukował tylko TOMTOM (seria x40) i właśnie z powodów kosztu przesyłu danych w roamingu są to urządzenia bardzo regionalizowane, które nie wykorzystują swoich możliwości poza krajem dystrybucji.
Uważam, że przyszłością urządzeń konsumenckich (a co za tym idzie popularnością) są na razie urządzenia wykorzystujące TMC, przynajmniej do czasu kiedy roaming danych będzie usługą powszechnie dostępną finansowo dla normalnie zarabiających ludzi.

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #177 dnia: Marzec 20, 2009, 22:01:43 »
... Na razie AM na Twoj koszt zbiera informacje na serwerze i nie daje Ci nic w zamian. Funkcja omijania korkow "bedzie w nastepnych wersjach". Uruchamiasz ta funkcjanlnosc i placisz za transmisje danych do AM

Kolego, czy ktoś Cię zmusza do testów ?  Odinstaluj Betę i będziesz miał święty spokój   B)
Dokładnie to samo staram się mu wytłumaczyć, ale jak widać - chyba nie rozumie...
Mam propozycję, aby zakończyć tę jałową dyskusję i wrócić do tematu wersji 5.5 Beta1.

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #178 dnia: Marzec 20, 2009, 22:10:56 »
Ale ciągle skupiamy się nad systemem zbierania informacji w Polsce, ale to ciągle nie jest przydatne w pozostałej części Europy. Próbujemy stworzyć system który nie będzie kompatybilny z systemami jakie są stosowane w UE. Przesyłanie danych w roamingu to nie 12 groszy za 100 kb, tylko zupełnie inny poziom kosztów. Mając smartfon, który ma UMTS, GPS mamy wszystko w jednym, natomiast łączenie PNA z komórką za pomocą BT przypomina mi czasy, gdy w podobny sposób trzeba było podłączać GPS do PDA. Uważam, że już jakiś czas temu klienci doszli do wniosku, że potrzebują wyspecjalizowanych urządzeń do nawigacji czyli PNA, rynek PDA zostawiając dla entuzjastów wszystkomających urządzeń. Jak na razie nawigację z karta SIM wyprodukował tylko TOMTOM (seria x40) i właśnie z powodów kosztu przesyłu danych w roamingu są to urządzenia bardzo regionalizowane, które nie wykorzystują swoich możliwości poza krajem dystrybucji.
Uważam, że przyszłością urządzeń konsumenckich (a co za tym idzie popularnością) są na razie urządzenia wykorzystujące TMC, przynajmniej do czasu kiedy roaming danych będzie usługą powszechnie dostępną finansowo dla normalnie zarabiających ludzi.

brawo, wystarczy tylko wysciubic nos poza forum, zobaczyc co sie dzieje na swiecie i...mozna nieco szerzej spojrzec na dzialania AM.
Nieliczni testerzy pasjonujacy sie szukaniem dla AM rozwiazan optymalnych nie uksztaltuja przyszlosci. Zrobia to grube tysiace posiadaczy AM, ktorzy nawet nie wiedza, ze to forum istnieje

Zeby nie bylo, jestem zadowolonym uzytkownikiem AM  :ok:
Napisane: Marzec 20, 2009, 22:02:31

Kolego, czy ktoś Cię zmusza do testów ?  Odinstaluj Betę i będziesz miał święty spokój   B)
Dokładnie to samo staram się mu wytłumaczyć, ale jak widać - chyba nie rozumie...
Mam propozycję, aby zakończyć tę jałową dyskusję i wrócić do tematu wersji 5.5 Beta1.

O przepraszam, nie mieszajcie mnie w Wasze zabawy. Macie ochote wspomagac AM, prosze bardzo, mozecie poswiecac na to dowolnie duzo czasu i wydawac kazdy zarobiony pieniadz.
Ja w bety sie nie bawie, zapominacie, ze to forum jest dla wszystkich chetnych, niekoniecznie nawet uzytkownikow AM.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #179 dnia: Marzec 20, 2009, 22:16:46 »
Ale ciągle skupiamy się nad systemem zbierania informacji w Polsce, ale to ciągle nie jest przydatne w pozostałej części Europy.

Bo w Polsce tylko taki jest teraz możliwy, 90% użytkowników AM zadowoli się Polską, dane spoza Polski może nawet Aquart zakupić, wbudować je częściowo w mapę i  zablokować transmisję poza Polska. Sam roaming transmisji danych tez można sobie blokować/odblokowywać u operatora.

Przesyłanie danych w roamingu to nie 12 groszy za 100 kb, tylko zupełnie inny poziom kosztów.

Jeszcze tak, za "chwile" mogą to być jedno lite stawki - vide nowe dyrektywy unijne.

TMC jest już dziś traktowany jako technologia odchodząca do lamusa (jednokierunkowa transmisja), zmiany mnogą nastąpić znacznie szybciej niż się spodziewasz.