AutoMapa 5.3. - BetaTESTY

• 318 Odpowiedzi
  • 90157 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mikal

• **
  • 178
  • Sprzęt: Asus A636, AM, TT, MapaMap
Odp: AutoMapa 5.3. - BetaTESTY
« Odpowiedź #270 dnia: Grudzień 18, 2008, 18:59:41 »
[...]
-   nie bardzo widzę potrzebę pokazywania następnego manewru, kiedy jest do niego daleko (np. powyżej 1 km) – to co widać obecnie jest nieco mylące, bo widzimy czasem na ekranie dwie ikonki z których jedna jest strzałką prosto, a druga pokazuje np. skręt w lewo, a obie podają tę sama odległość
[...]

I dlatego protestowałem przeciw temu rozwiązaniu.  :(

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #271 dnia: Grudzień 18, 2008, 19:21:37 »
[...]
-   nie bardzo widzę potrzebę pokazywania następnego manewru, kiedy jest do niego daleko (np. powyżej 1 km) – to co widać obecnie jest nieco mylące, bo widzimy czasem na ekranie dwie ikonki z których jedna jest strzałką prosto, a druga pokazuje np. skręt w lewo, a obie podają tę sama odległość
[...]

Przecież możesz to sobie wyłączyć, nie ma żadnego problemu.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #272 dnia: Grudzień 18, 2008, 20:27:56 »

-    często na ekranie miałem okazje zobaczyć w miejscu manewry ikonkę znaku drogowego z wykrzyknikiem
No właśnie... znaczenie tego znaku jest niewiadome i wskazuje na jakieś problemy aplikacji... często pojawiało się to gdy miałem problem z niestabilnością aplikacji....
ISTQB Certified Tester

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #273 dnia: Grudzień 19, 2008, 20:56:01 »
Trochę w ostatnich dniach pojeździłem i oto moje wnioski:
1. Fix-a łapie bardzo szybko
2. Program bardzo stabilny, nie miałem ani raz problemu ze zwisami czy skokami mapy (ktoś tam o nich pisał).
3. Testowałem głównie trasy optymalne (brak czasu na inne) i AM3beta wydaje się, że wyznacza trasy logiczniej niż poprzednia wersja. W AM2 zdarzało mi się jeździć dziwnymi drogami przy wyznaczaniu trasy optymalnej a w obecnej wersji nie zauważyłem wpadek w tym względzie.

wady:
1. brak możliwości przetestowania kodów pocztowych
2. czasem na drodze napotykam 4 ikonki fotoradarów (i nie tylko) w jednym miejscu. Wiem, że to nie wina samej Am ale wykasowywalm już co trzeba i instalowałem POI jak koledzy pisali a mimo to nadal się to pojawia. Wkurzające jest to strasznie i wg mnie AM powinna coś z tym zrobić!
3. Funkcja następnego manewru jest wg mnie zbędna, więc wyłączyłem.

piona

*

Offline mikal

• **
  • 178
  • Sprzęt: Asus A636, AM, TT, MapaMap
« Odpowiedź #274 dnia: Grudzień 19, 2008, 22:10:26 »
[...]
[...]

Przecież możesz to sobie wyłączyć, nie ma żadnego problemu.

Nie chodzi o to by nie mieć informacji o tym co mnie czeka po najbliższym manewrze, wręcz przeciwnie to czasami bardzo przydatna informacja. Jeśli przypominasz sobie dyskusję z wątku o kolejnym manewrze to zwróć uwagę, iż ja chciałem informacji o kolejnym manewrze, ale bez tego mętliku informacyjnego.

*

Offline taddy

• 29
  • Sprzęt: HTC Kaiser + AM + Igo8
« Odpowiedź #275 dnia: Grudzień 20, 2008, 13:28:04 »
Nie jestem beta testerem, ale po lekturze tego wątku nasuwają mi się następujące uwagi/pytania:
1. Czy ktoś wie, jakie będą nowe kraje w wersji EU? Nikt do tej pory nie zadał i nie odpowiedział na to pytanie ;-)
2. Dlaczego w wersji EU 5.2 nie ma mapy Kanarów i Madery? Uważam, to za duży błąd, coraz więcej Polaków jeżdzi na te wyspy i pożycza tam samochody. Wszak to Hiszpania i Portugalia od kilkustet lat już. W iGo są ;-)
3. Czy jest mozliwośc wyłaczenia informowania o następnym manewrze? Jak o tym czytam, to wydaje mi się to zupełnie zbędnym gadżetem.
4. Określenie PROSTO, to PROSTO, wiec jeśli główna droga idzie W LEWO to nie PROSTO. Określenie PROSTO jest jednoznaczne i nie związane z pierwszeństwem. A jeśli zmienią organizację ruchu i nagle PROSTO będzie główną drogą, to co wtedy? Wg mnie nie ma problemu, gdyby mapa mówiła "jedź drogą główną", albo "skręć w lewo w podporządkowaną" to było by problematyczne.
5. A w ogóle informowanie PROSTO jest bez sensu, bo PROSTO to nie manewr! Gdyby trzymać się konsekwentnie tej logiki, to należało by na KAŻDYM skrzyżowaniu informować o konieczności jazdy PROSTO. Wyjątkiem jest rondo, bo przez rondo ( teoretycznie) nie da się przejechać bez skręcenia kół w prawo, więc ZAWSZE powinna byś informacja kiedy odbić w lewo.
6. Do pasji doprowadza mnie informowanie o zakręcie w lewo za 500m, który okazuje się lekkim łukiem, a ja w momencie słuchania tego komunikatu mam ostry zakręt w prawo. W informowaniu o zakrętach AM jest wyjątkowo nielogiczna i niekonsekwentna.
7. "Udoskonalona logika wznaczania tras i wyswietlania map." Jak to się objawia w praktyce? Moze jakieś przykłady?

*

Offline piona

• 358
« Odpowiedź #276 dnia: Grudzień 20, 2008, 14:14:48 »
Nie jestem beta testerem, ale po lekturze tego wątku nasuwają mi się następujące uwagi/pytania:
6. Do pasji doprowadza mnie informowanie o zakręcie w lewo za 500m, który okazuje się lekkim łukiem, a ja w momencie słuchania tego komunikatu mam ostry zakręt w prawo. W informowaniu o zakrętach AM jest wyjątkowo nielogiczna i niekonsekwentna.

W opcjach AM można to wyłączyć.
piona

*

Offline taddy

• 29
  • Sprzęt: HTC Kaiser + AM + Igo8
« Odpowiedź #277 dnia: Grudzień 20, 2008, 16:04:40 »
Komunikat głosowy owszem tak, ale nie informacje graficzne na ekranie.

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #278 dnia: Grudzień 20, 2008, 20:05:12 »
Witam. Znalazlem blad w najnowszej becie. Obajawia sie on tym ze przy probie ustawienia trasy z miejscowosci Slupca (wielkopolskie) do Siedlec (mazowieckie) pojawia sie komunikat o tresci: Nie mozna wystartowac wyliczania trasy.

Co dziwne po restarcie AM wszystko wrocilo do normy :/
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2008, 20:14:20 wysłana przez kwojtow »

« Odpowiedź #279 dnia: Grudzień 20, 2008, 20:41:34 »
Witam
Jestem, użytkownikiem automapy 5.2 i znalazłem w tej wersji wiele błędów, które prawdopodobnie odziedziczy ta wersja:
1. W trybie z widokiem zarysów budynków stoją budynki na nowowybudowanej drodze - jest czynna od prawie roku (a budynki od kilku lat są wyburzone:) np. trasa Średnicowa na granicy Zabrza i Rudy Śl.
2. Czasem podaje głosowo manewr (np. zjedź  w lewo) który będzie dopiero za ok. 200-300m pomimo, że widok graficzny trasy jest poprawny! (np. zaraz za tunelem biegnącym pod rondem przy Spodku w Katowicach w kierunku Sosnowca).
3. I wiele innych drobnych błędów, które raczej drażnią np. źle dobrane komendy głosowe do planowanego manewru np. zakręt w prawo, a lektor mówi zjedź w prawo itp.
Moje spostrzeżenia..., że przydałaby się opcja np: propozycja do zmiany zalecanego manewru lub znalezionych błędów i szybkiej wysyłki np. przez tel. komórkowy w postaci SMS (zaznaczamy miejsce z naszą propozycją poprawki i razem z współrzędnymi wysyłamy do bazy AutoMapy). A takich błędów byłoby znacznie mniej:) A jest teraz ich naprawdę wiele.

*

Offline piona

• 358
« Odpowiedź #280 dnia: Grudzień 20, 2008, 21:29:12 »
Komunikat głosowy owszem tak, ale nie informacje graficzne na ekranie.

Nie wiem dlaczego nie podoba ci się ta opcja. Mi niejednokrotnie "tyłek uratowała". Ostre skręty czy zakręty, szczególnie gdy jeździ się mniej uczęszcanymi drogami a w dodatku wieczorami czy nocą to fatalne "niespodzianki".
piona

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #281 dnia: Grudzień 20, 2008, 22:29:52 »
Czy spotkal sie ktos z takim zachowaniem AM. Otoz ustawiam punkt poczatkowy trasy ogolnie w miescie Łowicz, klikam na Start, a AM wyswietla mi komunikat o tresci: "Czy potwierdzasz ustawienie punktu trasy na odcinku z zakazem ruchu?"

Czy to aby normalne zachowanie programu ?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #282 dnia: Grudzień 20, 2008, 22:54:01 »
Jak najbardziej, bo centrum Łowicza znajduje się na ulicy Zduńskiej, która jest zamknięta dla ruchu.

*

Offline cichy341

• *
  • 55
  • Sprzęt: Lark FreeBird 35.0 + AutoMapa 5.3
« Odpowiedź #283 dnia: Grudzień 20, 2008, 23:31:53 »
Witam. Znalazłem błąd w najnowszej becie. Objawia sie on tym, że przy próbie ustawienia trasy z miejscowości Słupca (wielkopolskie) do Siedlec (mazowieckie) pojawia się komunikat o treści: Nie można wystartować wyliczania trasy.

Co dziwne po restarcie AM wszystko wróciło do normy :/

Sprawdzałem każdy rodzaj trasy i jest OK! Słupca jako start Siedlce jako koniec (bez ulic), nie ma żadnych problemów. Na przyszłość używaj słownika  :P

*

Offline marcinnk

• **
  • 212
  • Sprzęt: nokia 330, mio 201A, AM 4.5.2, TT 6.0
« Odpowiedź #284 dnia: Grudzień 21, 2008, 21:23:48 »
Panowie (i Panie),

Za kilka dni swieta macie jakies przecieki kiedy wejdzie do uzytku AM 5.3? Czy na swieta wybieramy sie jeszcze za pomoca starej 5.2 ????

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #285 dnia: Grudzień 21, 2008, 23:51:34 »
Panowie (i Panie),

Za kilka dni swieta macie jakies przecieki kiedy wejdzie do uzytku AM 5.3? Czy na swieta wybieramy sie jeszcze za pomoca starej 5.2 ????

Napisz list do Mikołaja, a wtedy może.....  :santa:

*

Offline sserafin

• 751
  • GPX są wokół Nas ;)
    • profil na facebook
  • Sprzęt: SGS4 GT-i9505 AndL501-no brand
« Odpowiedź #286 dnia: Grudzień 22, 2008, 00:26:07 »
Na PC - AM 5.2. występuje ten sam błąd (dzisiaj oczywiście, dotąd było OK).
Potwierdzam ten błąd. Pomimo reinstalacji i wgraniu na nowo Miplo wyskakuje nadal ten sam błąd " Nie możnaodczytac pliku config.xml"
Dostałem odpowiedź z supportu Miplo - "Proszę skasować plik config.xml z katalogu MiploSync i ponowić
synchronizację."
Zrobiłem jak kazali i wszystko jet OK! Synchronizacja się powiodła
:ok: u mnie też OK
Nawigacja na drodze i nawigacja w górach :)
https://www.facebook.com/SerafinExpedition
-----------------------------------------------------
kiedyś: MIOP350, MODECOM MX2, ALGA PRIMA AN-5050 HD BT, MODECOM MX3, MODECOM SX7

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #287 dnia: Grudzień 22, 2008, 00:41:22 »
Panowie (i Panie),

No żem przeca już pisoł kiej bedom dawać   http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=118395.msg840521#msg840521
  :E :E :E :E :E :E :E :E :E
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2008, 00:54:26 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #288 dnia: Grudzień 22, 2008, 01:48:36 »
Panowie (i Panie),

No żem przeca już pisoł kiej bedom dawać   http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=118395.msg840521#msg840521
  :E :E :E :E :E :E :E :E :E

Prorok ??  :P :shock:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline cichy341

• *
  • 55
  • Sprzęt: Lark FreeBird 35.0 + AutoMapa 5.3
« Odpowiedź #289 dnia: Grudzień 22, 2008, 16:29:18 »
A ja mam cynk, że w ogóle jej nie wydadzą bo doszła nowa funkcja: autodestrukcja i zamiast AM 5.3 final będzie AM 5.4.0 beta1 :E

« Odpowiedź #290 dnia: Grudzień 22, 2008, 17:12:37 »
A ja mam cynk, że w ogóle jej nie wydadzą bo doszła nowa funkcja: autodestrukcja i zamiast AM 5.3 final będzie AM 5.4.0 beta1 :E

Dzisiaj helpdesk zasugerowal, zeby sprawdzac strone AM. Moze dzis, moze jutro ;-)

Leszek

*

Offline piona

• 358
« Odpowiedź #291 dnia: Grudzień 22, 2008, 17:36:47 »

Dzisiaj helpdesk zasugerowal, zeby sprawdzac strone AM. Moze dzis, moze jutro ;-)

Leszek

Nie puszczaj takich wiadomości bo jak nic padnie serwer AM :)
piona

« Odpowiedź #292 dnia: Grudzień 22, 2008, 17:56:54 »

Nie puszczaj takich wiadomości bo jak nic padnie serwer AM :)
piona
[/quote]

Myslisz, ze ktos mi uwierzy? ;-)
Skadinad, bylem zaskoczony (w porownaniu z innymi tego typu helpdeskami, infoliniami itp.) tym,
ze rozmowca nie zachowywal sie jak automat i przyjemnie sie z nim rozmawialo. Jak z czlowiekiem ;-)

A zeby nie dostac batow za off'a dodam, ze ponoc w 5.3 poprawiono obsluge klawiatury ekranowej w Omnii :-)

Leszek

*

Offline Smutu

• 8
  • Sprzęt: Lark 35.3, Acer N35, Dell Axim, Omnia 16GB
« Odpowiedź #293 dnia: Grudzień 22, 2008, 18:43:35 »
Wtrącę kilka linijek tekstu od siebie.
Ponieważ tydzień temu przedłużałem subskrypcję która wygasła pół roku temu  :grin: i miałem z tym troszke kłopotów i przez to kilkakratnie kontaktowałem się z supportem Automapy informuję, iż otrzymałem od nich potwierdzenie, że nie widzą przeciwwskazań do zainstalowania sobie wersji AM 5.3 BETA jeśli nawet nie zostałem przez nich wytypowany (czytaj ZAPROSZONY) do testowania najnowszej wersji.
Tak więc zainteresowanych zainstalowaniem AM 5.3 beta zachęcam do jej wgrania.
Wersja ta jest do pobrania w sieci - wystarczy poszukać.
I nie ma to nic wspólnego z piractwem przecież Wszyscy mamy wykupione licencje w przeciwnym wypadku nie udałoby się nam zainstalować nowej wersji a jeśli AM chciała uniemożliwić instalację BETY przez innych użytkowników mogła przypisać tylko te licencje które mogą zostać sparowane z nową AM, Ci co nie zostali zaproszeni nie mogliby dokonać instalacji nowej AM bo ich licencje nie byłyby przypisane do tej wersji podczas weryfikacji przy instalacji.

A teraz moje spostrzeżenia co do funkcjonalności.
1. Może ja coś robię źle ale we wcześniejszych wersjach jeśli chciałem dodać na trasie np. punkt przelotowy lub ustalić start bądź koniec czy punkt POI wystarczyło w danym - interesującym nas punkcie przytrzymać rysik i pojawiała się lista do wyboru, start, koniec, przez, POI teraz w wersji 5.3 trzeba kliknąć - postawić punkt w interesującym nas miejscu wybrać MENU/Prowadź do/strzałka w prawo do następnej strony menu/Punkt z mapy i dopiero pojawia się okno z kolejnymi funkcjami typu START, PRZEZ, KONIEC, Prowadź do itd.
Taki sposób jest czasochłonny. Nie można gdzieś w MENU AM zmienić żeby po przytrzymaniu dłużej w interesującym nas punkcie takie menu wyświetliło się od razu?
2. Ustawiłem trasę W-wa - Lądek Zdrój przez Częstochowę, Strzelce Opolskie, Nysę i AM prowadzi mnie ostatni odcinek trasy przez Czechy!

Reszta uwag z testów z mojej strony po Świętach i Nowym Roku bo ruszam w trasę - chyba że wcześniej pojawi się 5.3 już nie beta :)
Pozdrawiam
Smutu

*

Offline benezis

• **
  • 225
    • ajiSUSHI
  • Sprzęt: Smailo HD, HTC Desire Z
« Odpowiedź #294 dnia: Grudzień 22, 2008, 19:56:02 »
Ad.1 Niestety masz windowsa CE i tak będziesz miał.
Ad2. Zaznacz w ustawieniach nie przekraczaj granic.
AM 610 PL

Odp: AutoMapa 5.3. - TESTY
« Odpowiedź #295 dnia: Grudzień 22, 2008, 21:47:59 »
Średnio to wygląda :S
Super że jest i da się na pewno coś z tym zrobić  :grin: (mowa o kolejnym manewrze)

wielkie halo w TT navigatorze 6 juz dawno to było

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #296 dnia: Grudzień 22, 2008, 21:50:52 »
nie ma co już drzeć szat... zamilkli więc lada dzień będzie aktualizacje więc w tym kontekście rozprawianie elaboratów nie ma sensu....
ISTQB Certified Tester

*

Offline PiotrWu

• 33
  • iPAQ 6515d, HTC Diamond, HTC HD2, iPhone4S
« Odpowiedź #297 dnia: Grudzień 22, 2008, 21:53:05 »
Witam,

Czy ktoś ze szczęsliwych betatesterów mógłby sprawdzić czy na nowych mapach jest już obwodnica Strykowa w ciągu drogi A2?

pzdr.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: AutoMapa 5.3. - TESTY
« Odpowiedź #298 dnia: Grudzień 22, 2008, 22:04:28 »
Średnio to wygląda :S
Super że jest i da się na pewno coś z tym zrobić  :grin: (mowa o kolejnym manewrze)

wielkie halo w TT navigatorze 6 juz dawno to było

Nie dość, że refleks szachisty, to jeszcze nieprawda. TT do dzisiaj nie ma kolejnego manewru.

*

Offline bombercoil

• 44
  • Sprzęt: Navroad Auro 2S - AM 6.16; Samsung SIII
« Odpowiedź #299 dnia: Grudzień 22, 2008, 22:05:56 »
Jest już 5.3.0