Ponieważ jestem właśnie po przejechaniu kilku setek km z wersją Beta 5.3 mogę podzielić się następującymi spostrzeżeniami:
- okienko następnego manewru bardzo często zamiast następnego manewru pokazywało po prostu znak ‘ --- ‘ (trzy myślniki)
- nie bardzo widzę potrzebę pokazywania następnego manewru, kiedy jest do niego daleko (np. powyżej 1 km) – to co widać obecnie jest nieco mylące, bo widzimy czasem na ekranie dwie ikonki z których jedna jest strzałką prosto, a druga pokazuje np. skręt w lewo, a obie podają tę sama odległość
- wobec powyższego wolałbym osobiście informacje o następnym manewrze tylko wtedy, kiedy odległość miedzy bieżącym a następnym manewrem jest mniejsza niż np. 500 m. (mogła by się ona wtedy pokazywać zamiennie np. w polu prędkości lub w obrębię okna z mapa.
- w moim przypadku program miał większe problemy z łapaniem fixa lub z utrzymaniem ciągłości sygnału GPS niż wersja 5.2 – często na ekranie miałem okazje zobaczyć w miejscu manewry ikonkę znaku drogowego z wykrzyknikiem
- dało się odczuć, że w niewielkim stopniu zmieniły się algorytmy wyznaczania trasy – teraz program nieco bardziej „upierał” się na jazdę głównymi trasami, w jednym przypadku aż w takim stopniu, że zalecał jazdę zupełnie w przeciwnym kierunku, byle to drogi o wyższej kategorii
- algorytm trasy krótkiej wyznaczał mi dwukrotnie trasę (w mieście) przypominająca bardziej trasę szybka, trasa optymalna okazała się być krótsza.
- program pracował stabilnie, ani razu nie spotkałem się również z komunikatem o wewnętrznej niezgodności danych