AutoMapa 5.3. - BetaTESTY

• 318 Odpowiedzi
  • 90413 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline WalZych

• **
  • 179
  • Sprzęt: SG4 z AM SygicEurop; HD2 na WM; AM6 EU; Asus TF201
Odp: AutoMapa 5.3. - BetaTESTY
« Odpowiedź #180 dnia: Grudzień 15, 2008, 08:28:33 »
Witam,
Może to banalne pytanie, ale czy beta 5.3 będzie "widziała" mapy Europy z 5.2?
Dzięki i pozdrawiam  :ok:

Jak zwykle nie czyta wstecz. Dla mnie jest to w AM trochę upierdliwe, że wyższy soft nie czyta starszych map. To odbiega od ogólnych standardów softwerowych.

*

Offline oksok1

• 278
  • Sprzęt: Samsung S7, Pentagram 3106
« Odpowiedź #181 dnia: Grudzień 15, 2008, 09:07:23 »
czy ktoś z Was jadąc do pracy i stojąc w korkach mógłby sprawdzić czy po włączeniu ogonka śladu ekran Wam mruga czy nie ? U mnie mruga co sekundę.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #182 dnia: Grudzień 15, 2008, 09:09:24 »
Witam,

Jak zwykle nie czyta wstecz. Dla mnie jest to w AM trochę upierdliwe, że wyższy soft nie czyta starszych map. To odbiega od ogólnych standardów softwerowych.

Rozumiem jakbys miał żal, że starszy soft nie czyta nowszych map.
Ale jak masz wykupiony upgreade na aplikację to i na mapy.
Nie chcesz chyba powiedzieć, że starsze mapy są lepsze od nowszych (co w przypadku aplikacji może się zdarzyć). :-|
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline dylek

• **
  • 192
« Odpowiedź #183 dnia: Grudzień 15, 2008, 09:11:12 »
koledzy możecie rzucić okiem czy numeracja budynków w moim mieście się pojawiła?
poprzednie wersje miały z tym problem :)

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #184 dnia: Grudzień 15, 2008, 09:19:41 »
Nowy Dwór Mazowiecki - numeracji brak :(

*

Offline dylek

• **
  • 192
« Odpowiedź #185 dnia: Grudzień 15, 2008, 09:34:54 »
Nowy Dwór Mazowiecki - numeracji brak :(

nie źle, co?
40tys miasto na skraju stolicy i numeracji nie może się doczekać :)
wszystkie inne programy nawigacyjne maja już od co najmniej dwóch lat...  :ok:

*

Offline WalZych

• **
  • 179
« Odpowiedź #186 dnia: Grudzień 15, 2008, 09:44:07 »
Witam,

Rozumiem jakbys miał żal, że starszy soft nie czyta nowszych map.
Ale jak masz wykupiony upgreade na aplikację to i na mapy.
Nie chcesz chyba powiedzieć, że starsze mapy są lepsze od nowszych (co w przypadku aplikacji może się zdarzyć). :-|

Chcę tylko powiedzieć, że np. w tych dniach testujemy 5.3 PL, więc jak przekraczam granicę, to muszę wchodzić w menedżera  plików i zmieniać nazwy katalogów (w sumie 3 do 5 minut postoju i zabawy na granicy) i dopiero mogę uruchomić AM5.2 i korzystać z mapy EU 5.2. Prościej i dużo szybciej byłoby z poziomu AM wczytać wcześniejszą mapę EU 5.2

*

Offline julekjulek

• *
  • 81
  • Sprzęt: LG G3
« Odpowiedź #187 dnia: Grudzień 15, 2008, 10:52:27 »
...
Chcę tylko powiedzieć, że np. w tych dniach testujemy 5.3 PL, więc jak przekraczam granicę, to muszę wchodzić w menedżera  plików i zmieniać nazwy katalogów (w sumie 3 do 5 minut postoju i zabawy na granicy) i dopiero mogę uruchomić AM5.2 i korzystać z mapy EU 5.2. Prościej i dużo szybciej byłoby z poziomu AM wczytać wcześniejszą mapę EU 5.2

Po uaktualnieniu samego programu do 5.3 PL i pozostawieniu map 5.2 EU w trakcie uruchomienia AM dostajemy komunikat 'nieobslugiwana wersja map'.
Wynika z powyzszego, ze AM 5.3 nie czyta map z poprzedniej wersji.

Pozdrawiam,
julek

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #188 dnia: Grudzień 15, 2008, 11:22:27 »
A nie dopieszczałeś przypadkiem graficznie kodów kolorów w pliku colors, tak żeby równo stały w kolumnach?
 w ten spsób:
...=252 110 100
...=150   90   10 
Jeśli tak to własnie to jest przyczyną takiego zachowania, tu nie może być kilku spacji obok siebie,
bo program przestaje rozumieć kod koloru, odstęp między R G i B musi mieć dokładnie jedną spację.

Nie, nic nie zmieniałem. Ale znalazłem przyczynę - po prostu zostały zmienione kategorie dróg na moim osiedlu. Zmienione zostały z lokalnych na osiedlowe, wewnętrzne.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2008, 19:10:42 wysłana przez jerzu »
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #189 dnia: Grudzień 15, 2008, 16:55:51 »
Witam,

Pisałem o przykładzie Upgradu bazy  MS SQL - nowsza wersja programu nie czyta starszej wersji bazy...
Więc nie wiem, czemu się dziwisz...
Świadczy to tylko o tym, jak mało jesteś zorientowany w temacie...
Napisane: Grudzień 15, 2008, 16:52:18
Dobrze powiadasz... TESTUJEMY  :!:
Więc roszczenia zostaw na boku...
Albo bierzesz udział w BetaTestach i rozumiesz, że nie będzie wszystko grało, bo to przecież Beta, albo używasz wersji "produkcyjnej" i masz z głowy "użeranie się" z aplikacją...
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline cichy341

• *
  • 55
  • Sprzęt: Lark FreeBird 35.0 + AutoMapa 5.3
« Odpowiedź #190 dnia: Grudzień 15, 2008, 19:47:11 »
Niech ktoś powie czy występują nadal błędy typu "wewnętrzna niezgodność danych" bo ja na razie przejechałem tylko ponad 100km i nic takiego nie zauważyłem, jutro jadę do Starachowic 320km w obie to zdam relacje z bety, pozdrawiam

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #191 dnia: Grudzień 15, 2008, 19:49:08 »
Niech ktoś powie czy występują nadal błędy typu "wewnętrzna niezgodność danych" bo ja na razie przejechałem tylko ponad 100km i nic takiego nie zauważyłem, jutro jadę do Starachowic 320km w obie to zdam relacje z bety, pozdrawiam

Ja nie zauważyłem. A testowałem betę w miejscu, gdzie 5.2 się wywalała.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #192 dnia: Grudzień 15, 2008, 20:01:01 »
Cytat: cichy341
Niech ktoś powie czy występują nadal błędy typu "wewnętrzna niezgodność danych" ...

Wątek ma już 7 stron, nikt się dotąd nim nie 'pochwalił', więc są duże szanse, że się z nim uporali.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #193 dnia: Grudzień 15, 2008, 22:14:09 »
Witam.
Jak można zostać beta testerem AM, lub gdzie można poprosić o status testera.
Z góry dziękuje.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #194 dnia: Grudzień 16, 2008, 00:03:21 »
Wątek ma już 7 stron, nikt się dotąd nim nie 'pochwalił', więc są duże szanse, że się z nim uporali.
Niestety spora część tych stron jest o tym komu sie należy a komu nie link do bety... :(
ISTQB Certified Tester

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
« Odpowiedź #195 dnia: Grudzień 16, 2008, 02:32:30 »
Cytat: WalZych  Wczoraj o 08:28:33
Cytat: Yako  Wczoraj o 16:55:51
Pisałem o przykładzie Upgradu bazy  MS SQL - nowsza wersja programu nie czyta starszej wersji bazy...
Więc nie wiem, czemu się dziwisz...
Świadczy to tylko o tym, jak mało jesteś zorientowany w temacie...
Napisane: Grudzień 15, 2008, 16:52:18

Całą Swoją wypowiedź odwróć i skieruj do Siebie - zastanów się i pomyśl jak się czujesz.
To WalZych ma rację - nie Ty.  Ogólną regułą, prawidłowością (standard to zbyt górnolotne określenie) - jest właśnie kompatybilność w dół. Dotyczy to również MS SQL - przynajmniej w wersjach od 2000 do 2005. Nie chce mi się wierzyć, że nowa wersja MS SQL nie czyta starej wersji bazy, ale wkrótce będę wiedział.  Regułę potwierdzają choćby wszystkie wersje MS Office, a z innych np. Visual Fox Pro.
To, że AM nie jest kompatybilna w dół wynika tylko i wyłącznie z polityki Producenta, który w/w reguły nie stosuje. Ma do tego prawo i z niego korzysta. Mogę jedynie domyślać się, że być może wynika to z potrzeby minimalizacji objętości kodu z uwagi na sprzęt, na którym AM ma pracować.

Cytat: WalZych  Wczoraj o 09:44:07
Cytat: Yako  Wczoraj o 16:55:51
Dobrze powiadasz... TESTUJEMY  :!:
Więc roszczenia zostaw na boku...
Albo bierzesz udział w BetaTestach i rozumiesz, że nie będzie wszystko grało, bo to przecież Beta, albo używasz wersji "produkcyjnej" i masz z głowy "użeranie się" z aplikacją...

Niby dlaczego WalZych ma zostawić roszczenia na boku - bo jest BetaTesterem? Jeśli nim został, to widocznie w jakiś sposób został zauważony i ma prawo zgłaszać uwagi co Jemu, jako BetaTesterowi ułatwiłoby pracę. Uwagę zgłosił grzecznie - "prawie na kolanach", a Ty jeszcze na niego napadasz - dlaczego?
Propozycja wg mnie jest sensowna i bardzo prosta do zrealizowania przez producenta - nie teraz, bo już zbyt późno, ale w przyszłości jak najbardziej.
Przepraszam, wiem, że nie na temat, ale puściły mi nerwy - musiałem to napisać.

Co do meritum. Nie znam systemu Windows Mobile, ale na tym forum zapewne tacy są. Może "załatwiony" na starcie WalZych doczeka się pomocy.  Ze swej strony mogę tylko podpowiedzieć, że jeśli "menadżer plików", o którym pisze to systemowy Eksplorator Plików, to chyba szybciej uzyska zamierzony cel używając do tego Total Commandera. W opisie tego ostatniego widziałem, że stosuje znane od czasów DOS-a operatory plików typu Rename, Delete, Mkdir itp. więc sądzę, że może istnieje jakiś odpowiednik pliku .bat z dużej wersji Windows. Przychodzi mi do głowy pomysł, którego nie sprawdzałem. Może da się osiągnąć cel definiując zadanie?

*

Dżeju

« Odpowiedź #196 dnia: Grudzień 16, 2008, 05:37:59 »

???  Nie prościej zrobić dwa katalogi: AutoMapa EU (gdzie wrzucasz AM5.3. z mapami) i np. AutoMapa 5 (gdzie wrzucasz AM5.2. z mapami). Dajesz dwa skróty na Today-a i bez żadnych kombinacji, naprzemiennie sobie otwierasz albo wersję 2 albo 3.

*

Offline WalZych

• **
  • 179
« Odpowiedź #197 dnia: Grudzień 16, 2008, 07:20:07 »

???  Nie prościej zrobić dwa katalogi: AutoMapa EU (gdzie wrzucasz AM5.3. z mapami) i np. AutoMapa 5 (gdzie wrzucasz AM5.2. z mapami). Dajesz dwa skróty na Today-a i bez żadnych kombinacji, naprzemiennie sobie otwierasz albo wersję 2 albo 3.

OK, masz rację. To takie proste, że aż wstyd, że nie zrobiłem drugiego skrótu. Głupio pomyślałem, że gdzieś tam rejestrze w windowsie jest powiązanie z katalogiem EU-bez końcówki, i że z innego katalogu nie odpali. Więc nawet tego nie spróbowałem. Dałem d..., ale dzięki za podpowiedź.

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #198 dnia: Grudzień 16, 2008, 08:03:15 »
Całą Swoją wypowiedź odwróć i skieruj do Siebie - zastanów się i pomyśl jak się czujesz.
To WalZych ma rację - nie Ty.  Ogólną regułą, prawidłowością (standard to zbyt górnolotne określenie) - jest właśnie kompatybilność w dół. Dotyczy to również MS SQL - przynajmniej w wersjach od 2000 do 2005. Nie chce mi się wierzyć, że nowa wersja MS SQL nie czyta starej wersji bazy, ale wkrótce będę wiedział.
To jak się już dowiesz, do się doucz i wtedy zacznij zajmować stanowisko...
Swoje stanowisko wyraziłem i uzasadniłem... Nie zamierzam wdawać się w akademickie polemiki...

Niby dlaczego WalZych ma zostawić roszczenia na boku - bo jest BetaTesterem?
Dlatego, że jako BetaTester wie, że w wersji Beta udostępniono tylko mapy Polski...
Jasne  :?:

Przepraszam, wiem, że nie na temat, ale puściły mi nerwy - musiałem to napisać.
Dało się zauważyć brak opanowania z Twojej strony... Niedobrze...  :S

Co do meritum. Nie znam systemu Windows Mobile [...]
Jednego nie rozumiem... Jak można zajmować stanowisko w temacie, o którym nie ma się pojęcia...
Życzę wiecej opanowania i przemyślania podczas wyrażania swoich poglądów...
Koniec dyskusji OT...
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline blues55

• 272
  • Sprzęt: iP 4S, Galaxy Nexus
« Odpowiedź #199 dnia: Grudzień 16, 2008, 09:49:51 »
Zaczyna się etap wzajemnej wymiany uprzejmości między testerami czyli czas na beta 2 lub wersję finalną  B)

*

Joker87

« Odpowiedź #200 dnia: Grudzień 16, 2008, 10:35:05 »
Niestety spora część tych stron jest o tym komu sie należy a komu nie link do bety... :(

Moja propozycja jest taka. Jak któraś osoba dostanie link do kolejnej wersji beta, to niech go umieści na samym początku wątku. Może w ten sposób unikniemy paplaniny  na temat komu się należy dostęp do niej a komu nie

*

Offline noose

• **
  • 189
    • Tanio, szybko, dobrze - wybierz 2
  • Sprzęt: Samsung Omnia + AM5EU
« Odpowiedź #201 dnia: Grudzień 16, 2008, 10:53:17 »
@Joker87 nie proponuj takich rzeczy! Dostaniesz ostrzeżenie tak jak kolega UPX z takim oto uzasadnieniem:
Cytat: ajed
[...] producent nie udostępnia tej wersji publicznie, a jedynie grupie zaufanych betatesterów. Udostępnienie tej wersji na warezie stanowi złamanie umowy licencyjnej i, czy Ci się to podoba, czy nie, zwykłe piractwo.
inna sprawa, że ajed nie wkleił mi takiego zapisu z umowy licencyjnej, ale nie przeszkadza mu to w rozdawaniu ostrzeżeń [ http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=118944.msg844318#msg844318 ]
Było: Asus A696 WM6 + iGO 2006plus + AM5PL, Nokia 500 (na sprzedaż jak ktoś chce - tanio:P)
Jest: Samsung Omnia WM6.1 + AM5EU

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #202 dnia: Grudzień 16, 2008, 11:42:01 »
Bo do tego nie potrzeba żadnych zapisów umowy licencyjnej, wystarczy trochę kultury i przyzwoitości
Mail od AM zaczyna sie od słów:
"Zapraszamy do udzialu w beta-testach AutoMapy 5.3."
i został rozesłany do określonej grupy ludzi.

Czy jesli dostaniesz imienne zaproszenie na imprezę, bal, spotkanie, czy cokolwiek innnego,
a wiesz, że nie jest to impreza owarta, bo przy wstępie trzeba okazać zaproszenie (w tym przypadku link)
To polecisz na ksero i będziesz rozdawał odbitki na mieście?
A kolegom to już skserujesz obowiązkowo?
A prywatną koerspondencją też się chwalisz w necie?
Jeśli tak, to w zasadzie nie mamy o czym rozmawiać, bo i tak się nie dogadamy.

Ja w takim przypadku jedynie mogę podpowiedzieć,
by każdy kolejny kolejny chętny poprosił o zaproszenie gospodarza,
albo jeśli na kimś bardzo by mi zależało, to mogę zapytać o nie osobiście.

Dlatego dopóki zapraszający (tu producent AM) nie wyrazi takiej woli,
to na tym forum ten link się publicznie nie pojawi,
a jak ktoś go tu wstawi to zaraz go usunę.
I nie potrzebuję do tego żadnych umów czy licencji, to kwestia elementarnej kultury.

I to koniec tematu z mojej strony.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #203 dnia: Grudzień 16, 2008, 11:44:28 »
Marek ma całkowitą rację. Niestety... rozpychanie się łokciami stało się u nas normą i niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez wpychania się tam gdzie nie zostali zaproszeni.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2008, 11:47:44 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline noose

• **
  • 189
« Odpowiedź #204 dnia: Grudzień 16, 2008, 11:45:41 »
@nocnyMarek: chodzi mi tylko o uzasadnienie ajeda. Jest moderatorem, więc nie powinien wyskakiwać z czymś takim. Nie jest to piractwo, ponieważ instalator nie jest crakowany, nie ma także takiego zapisu w licencji. Tak jak pisałeś, tylko kwestia kultury wchodzi w grę, ale nie powinien rozdawać ostrzeżeń za takie coś.
Było: Asus A696 WM6 + iGO 2006plus + AM5PL, Nokia 500 (na sprzedaż jak ktoś chce - tanio:P)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #205 dnia: Grudzień 16, 2008, 11:56:40 »
Z tego co wiem to było coś więcej niż tylko 'kwestia linka',
nie jestem w tej sprawie na bieżąco, więc nie będę komentował,
wiem tylko, że ajed nie jest narwańcem i nie sypie banami 'bo ma zły dzień'.

*

Offline noose

• **
  • 189
« Odpowiedź #206 dnia: Grudzień 16, 2008, 12:02:31 »
UPX napisał, że udostępnia instalator, dostał warna potem coś napisał (post został od razu skasowany?) i dostał bana. Ban nie wiem czy słuszny czy nie, ale chodzi mi tylko o uzasadnienie tego warna ( "  Publiczne propagowanie piractwa [ajed] " ). Piractwem nie jest rozpowszechnianie oryginalnych instalatorów.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #207 dnia: Grudzień 16, 2008, 12:14:00 »
Nie? :) A co jest? :)
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline noose

• **
  • 189
« Odpowiedź #208 dnia: Grudzień 16, 2008, 12:16:35 »
Nie? :) A co jest? :)
Wg Ciebie serwisu typu dobreprogramy.pl nie mają racji bytu? Przecież są tam tysiące instalatorów, a autorzy też nie wyrażali zgody na rozpowszechnianie ich.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #209 dnia: Grudzień 16, 2008, 12:19:46 »
7 stron wątku a wpisów dotyczących tematu jest zaledwie kilka.... żenada
ISTQB Certified Tester