AutoMapa 5.3. - BetaTESTY

• 318 Odpowiedzi
  • 90236 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sp4jkk

• 322
    • http://www.odkurzacze.elk.pl
  • Sprzęt: HTC ONE V, Nokia E51 i E52
Odp: AutoMapa 5.3. - BetaTESTY
« Odpowiedź #150 dnia: Grudzień 12, 2008, 14:07:20 »
Do tego opcja ta niestety ginie przy wgraniu skórki Darka Foto. Tzn ginie znak kolejnego manewru, zostaje tylko liczba...
piona

A może te modyfikacje Darka coś nie pasują do tej wersji? (wspomnę, że instalowałem na już istniejącej 5.2 wersji, żeby nie stracić ustawień).

W nowej wersji zmienił się plik z grafikami - przybyły grafiki następnego manewru, dlatego ta opcja nie będzie działać po wgraniu moich starych skórek. Pracuję nad tym, ale AM musi mi udostępnić nowa bazę grafik.

To w takim razie czy mógłby ktoś wrzucić oryginalne pliki (zamista tych, co są od Darka). Z góry dzięki. Bo ja niestety nie mam oryginalnych, bo Darka do tej pory działały ok.

PS. Wiem, że gdzieś było o wyświetlanej godzinie i pobieraniu czasu z satelity, ale u mnie to ni w ząb nie działa. Jak włączę nawigację, to pokazuje mi, że jest 17:00 i tak sobie później dalej leci (przy wyłączonej opcji synchronizacji czasu z GPS). Natomiast jak włączę synchornizację z GPS, to już w ogóle dziwne czasy się pokazują. Przez pewien czas było to tylko 1 godzinę do przodu, jakby strefa czasowa nie ta, ale to było na 5.2 wersji, teraz 5.3 beta i już cuda na kiju. W win 4.2CE nigdzie nie widziałem stref czasowych.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2008, 14:43:53 wysłana przez sp4jkk »
SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #151 dnia: Grudzień 12, 2008, 15:37:49 »
BTW emisiu, zadałem Ci ileś tam postów wyżej pytania uszczegóławiające, bo dalej nie wiem
jak to u Ciebie jest z tymi odległosciami przy następnym manewrze ...

Ups..., wydawało mi się, że odpisałem - tak jest że dla części manewrów informacja o odległości do kolejnego manewru jest stała (np. 40m), a dla innych wartość ta maleje wraz z postępem trasy (czyli zmniejsza się wartość do bieżącego i kolejnego manewru - w tym samym tempie rzecz jasna).

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #152 dnia: Grudzień 12, 2008, 16:00:51 »
Ekhem, faktycznie już odpisałeś, to ja nie zauważyłem  :oops:
A udało Ci się ustalic jakieś dodatkowe okoliczności?
Czy na demie też tak się dzieje? Bo u siebie ani na PC ani na PPC nic takiego nie zaobserwowałem,
a poza Tobą nikt więcej nie zgłaszał czegoś takiego. W dodatku MZ takie objawy powinny być
niezależne od skórki, zupełnie nie rozumiem czemu miałyby występować tylko na kwadratowym ekranie.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Dżeju

« Odpowiedź #153 dnia: Grudzień 12, 2008, 16:21:15 »
... Na 5.3 beta przejechałem ponad 700 km i sprawuje się przyswoicie ( oprócz zajęczych skoków ). Sprzęt też chyba nie najgorszy bo Touch Pro ( na X800 też była wolna )

Może to być urok Bety w powiązaniu ze sprzętem i zainstalowanymi aplikacjami. Ten sam problem występował u mnie przy testach AM 5.2, zaś w oryginale już nie. Obecnie przy korzystaniu z Bety AM 5.3 mam wyraźne spowolnienie, a jak przełączę na AM 5.2, to wszystko idzie normalnie.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #154 dnia: Grudzień 12, 2008, 16:53:26 »
Ekhem, faktycznie już odpisałeś, to ja nie zauważyłem  :oops:
A udało Ci się ustalic jakieś dodatkowe okoliczności?
Czy na demie też tak się dzieje? Bo u siebie ani na PC ani na PPC nic takiego nie zaobserwowałem,
a poza Tobą nikt więcej nie zgłaszał czegoś takiego. W dodatku MZ takie objawy powinny być
niezależne od skórki, zupełnie nie rozumiem czemu miałyby występować tylko na kwadratowym ekranie.

Tak, są na demie również, z braku czasu nie wgłębiałem się w to zagadnienie na razie. Może w weekend przyjże się temu bardziej.

*

Offline blues55

• 272
  • Sprzęt: iP 4S, Galaxy Nexus
« Odpowiedź #155 dnia: Grudzień 12, 2008, 19:17:45 »
... Na 5.3 beta przejechałem ponad 700 km i sprawuje się przyswoicie ( oprócz zajęczych skoków ). Sprzęt też chyba nie najgorszy bo Touch Pro ( na X800 też była wolna )

Może to być urok Bety w powiązaniu ze sprzętem i zainstalowanymi aplikacjami. Ten sam problem występował u mnie przy testach AM 5.2, zaś w oryginale już nie. Obecnie przy korzystaniu z Bety AM 5.3 mam wyraźne spowolnienie, a jak przełączę na AM 5.2, to wszystko idzie normalnie.

Oby słowa Twe były prorocze   B)

*

Dżeju

« Odpowiedź #156 dnia: Grudzień 12, 2008, 22:09:28 »
Dziś sprawdziłem poprawki map, które wysyłałem pod koniec października i wszystkie są ujęte  :ok:
Nie obijają się jak widać i nie ignorują zgłoszeń.

*

Offline andrep

• 432
  • Sprzęt: MioP550,VivoS6,Samsung M51 AM PL Android i AA
« Odpowiedź #157 dnia: Grudzień 12, 2008, 22:34:07 »
Dziś sprawdziłem poprawki map, które wysyłałem pod koniec października i wszystkie są ujęte  :ok:
Witam, i dla tego  to m.in. mnie trzyma przy AM, a po za tym też "coś tam coś tam" zgłaszałem i też uwzględnili :ok:
Wady też są ,ale kto,co ich niema?
Pozdrawiam

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #158 dnia: Grudzień 13, 2008, 00:56:57 »
... beta ignoruje ustawienia kolorów dróg w zmodyfikowanych plikach kolorystycznych.
Czy to tylko u mnie się coś pochrzaniło?

A nie dopieszczałeś przypadkiem graficznie kodów kolorów w pliku colors, tak żeby równo stały w kolumnach?
 w ten spsób:
...=252 110 100
...=150   90   10 
Jeśli tak to własnie to jest przyczyną takiego zachowania, tu nie może być kilku spacji obok siebie,
bo program przestaje rozumieć kod koloru, odstęp między R G i B musi mieć dokładnie jedną spację.

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #159 dnia: Grudzień 13, 2008, 08:23:35 »
Widzę, że AM 5.3 za dużo błędów nie ma, nie licząc tych polskich znaków i szwankującego kolejnego manewru, szybko zgłaszać błędy żeby na święta wyszedł final, pozdro
Dokładnie tak...
Błędów programu nie zauważyłem... Co więcej - na postoju fix-a łapie momentalnie...
Jedynie mam dylemat, bo preferowałem poziomy układ ekranu...
Teraz, jak chcę mieć więcej informacji na ekanie (bo wyświetlam kolejny manewr), zmuszony jestem zmienić preferencje na tryb pionowy...
Ale nic to - przyzwyczaję się...  :wink:
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #160 dnia: Grudzień 13, 2008, 09:20:49 »
Teraz, jak chcę mieć więcej informacji na ekanie (bo wyświetlam kolejny manewr), zmuszony jestem zmienić preferencje na tryb pionowy... Ale nic to - przyzwyczaję się...  :wink:

No po prostu idealny user dla twórców Automapy .  :D :D :D

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #161 dnia: Grudzień 13, 2008, 10:24:47 »
Błędów programu nie zauważyłem... Co więcej - na postoju fix-a łapie momentalnie...

Dokładnie. Rewelacyjna szybkość łapania fix-a. Mam nadzieję, że wersja finalna tego nie popsuje. Nawet łapie sygnał w domu :)
piona
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2008, 10:26:59 wysłana przez piona »

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #162 dnia: Grudzień 13, 2008, 10:36:28 »
Ups..., wydawało mi się, że odpisałem - tak jest że dla części manewrów informacja o odległości do kolejnego manewru jest stała (np. 40m), a dla innych wartość ta maleje wraz z postępem trasy (czyli zmniejsza się wartość do bieżącego i kolejnego manewru - w tym samym tempie rzecz jasna).

To jest bez sensu. Przecież odległość pomiędzy kolejnymi manewrami jest stała. U mnie takiego czegoś nie zauważyłrm. Za to czasami jest tak że w polu pokazującym następny manewr są dwie poziome kreski.
Napisane: Grudzień 13, 2008, 10:34:00

Tak, tylko na Poleczki znowu pojawił się błąd znany z poprzedniej bety - odcinek z zaznaczonym odwrotnym kierunkiem jazdy.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2008, 10:43:51 wysłana przez jerzu »
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #163 dnia: Grudzień 13, 2008, 10:50:27 »
Pytanie zasadnicze: czy jest w ogóle taka potrzeba żeby pod tym względem dorównywać iGo?

Jest. Wiesz dlaczego? Bo widzę jak iGO działa. A to oznacza, że pod względem oprogramowania PDA,
wykorzystania jego zasobów - można szybciej rysować, można szybciej animować, przy użyciu tej samej
ilości pamięci co taka AM. Wniosek jest prosty - programiści Aqrat muszą się jeszcze sporo nauczyć  :ok:
--
twinsen

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #164 dnia: Grudzień 13, 2008, 10:56:12 »
Cytat: twinsen
można szybciej animować, przy użyciu tej samej ilości pamięci co taka AM

Tego już nie jestem pewny, przypominam sobie narzekania na wymagania pamięciowe iGO8
AM pójdzie w miarę przyzwoicie przy 16MB, a iGO?
Poza tym to raczej temat na inny wątek ...

*

Offline zibimak

• 49
  • Sprzęt: MIO P550
« Odpowiedź #165 dnia: Grudzień 13, 2008, 11:07:07 »

To jest bez sensu. Przecież odległość pomiędzy kolejnymi manewrami jest stała. U mnie takiego czegoś nie zauważyłrm. Za to czasami jest tak że w polu pokazującym następny manewr są dwie poziome kreski.
Napisane: Grudzień 13, 2008, 10:34:00

Sprawa z kolejnym manewrem wydaje się oczywista:
W ustawieniach/komunikaty jest opcja "Pokazuj prosto gdy do manewru:" Załóżmy, że ustawiliśmy tam 1000 m.
W takim przypadku jeśli do najbliższego manewru jest ponad 1000 m to najbliższy manewr pokazywany jest "prosto" i następuje odliczanie odległości do tego manewru, w polu "następny manewr" pokazywany jest też najbliższy manewr tylko z prawidłowym symbolem oraz odliczana jest ta sama odległość. W chwili gdy odległość zmniejszy się do <1000 m - najbliższy manewr będzie pokazywany z prawidłowym symbolem, będzie odliczana w dalszym ciągu odległość do tego manewru natomiast "następny manewr" przełączy się na pokazywanie następnego manewru ze stałą odległością między najbliższym a następnym manewrem.
Mam nadzieję, że w miarę zrozumiały sposób wytłumaczyłem jak rozumiem fakt, że czasami "następny manewr" pokazuje stałą odległość a innym razem zmienną.

Pozdrawiam

Zbyszek Makowski

poprawiłem cytowanie, nM.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2008, 11:24:01 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #166 dnia: Grudzień 13, 2008, 11:33:57 »
Dzięki, faktycznie jest jak opisujesz :ok: Sam nie używam opcji 'pokazuj prosto'
(bo włączona niepotrzebnie mi gada ile to kilometrów mam jechać prosto)
więc nie miałem szans na zauważenie tego zjawiska.
Sądzę że jednak algorytm wymaga tu małej poprawki, nie ma sensu
żeby w 2 miejscach pokazywała się ta sama informacja.

« Odpowiedź #167 dnia: Grudzień 13, 2008, 12:07:30 »
Sprawa z kolejnym manewrem wydaje się oczywista:
W ustawieniach/komunikaty jest opcja "Pokazuj prosto gdy do manewru:" Załóżmy, że ustawiliśmy tam 1000 m.
W takim przypadku jeśli do najbliższego manewru jest ponad 1000 m to najbliższy manewr pokazywany jest "prosto" i następuje odliczanie odległości do tego manewru, w polu "następny manewr" pokazywany jest też najbliższy manewr tylko z prawidłowym symbolem oraz odliczana jest ta sama odległość. W chwili gdy odległość zmniejszy się do <1000 m - najbliższy manewr będzie pokazywany z prawidłowym symbolem, będzie odliczana w dalszym ciągu odległość do tego manewru natomiast "następny manewr" przełączy się na pokazywanie następnego manewru ze stałą odległością między najbliższym a następnym manewrem.
Mam nadzieję, że w miarę zrozumiały sposób wytłumaczyłem jak rozumiem fakt, że czasami "następny manewr" pokazuje stałą odległość a innym razem zmienną.

Pozdrawiam

Zbyszek Makowski

A po co w ogóle informacja o odległości dla drugiego manewru ? Czy nie jest istotne, że wiemy jaki on będzie ?
Przecież, jesli wykonamy aktualny manewr, ów drugi zamieni się w aktualny i do niego bedzie wyliczona prawidłowa odległość, a w okienku drugiego pojawi sie następny drugi :-)). Tak jest w iGo i działa świetnie.
To ja się nawet nie dziwię, że to chodzi jak samo chce, gdy twórcy ładują w program wszystko, co tylko się da.

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #168 dnia: Grudzień 13, 2008, 12:16:09 »
A po co w ogóle informacja o odległości dla drugiego manewru ? Czy nie jest istotne, że wiemy jaki on będzie ?
Przecież, jesli wykonamy aktualny manewr, ów drugi zamieni się w aktualny i do niego bedzie wyliczona prawidłowa odległość, a w okienku drugiego pojawi sie następny drugi :-)). Tak jest w iGo i działa świetnie.
To ja się nawet nie dziwię, że to chodzi jak samo chce, gdy twórcy ładują w program wszystko, co tylko się da.

Widać kolego, że jeździsz z nawigacją okazjonalnie.  A tak nawiasem mówiąc, to igo8 pokazuje za ile metrów będzie kolejny manewr, oczywiście to kwestia skórki jaką zainstalujesz, bo nie wszystkie to mają.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #169 dnia: Grudzień 13, 2008, 12:16:37 »
A po co w ogóle informacja o odległości dla drugiego manewru ?

Właśnie ta informacja jest bardzo ważna. Jest różnica, czy następny manewr jest za 3km, czy za 50m i trzeba natychmiast zmieniać pas.

« Odpowiedź #170 dnia: Grudzień 13, 2008, 12:57:45 »
Faktycznie - Gurion 4.6.1 ma odległość w ikonce następnego manewru. Ale jest ona stała do momentu, kiedy "drugi manewr" przejdzie w pierwszy. I to jest logiczne, bo przecież nie został jeszcze wykonany wcześniejszy, zatem odległość między manewrami nie zmieniła się. Niejako przy okazji zauważyłem że ta skórka informuie znakiem "zakaz skrętu w prawo/lewo" o tym że zbliżamy sie do drogi jednokierunkowej od strony zabronionego skrętu......bardzo fajna rzecz. Musze potestować więcej.
Wracając do AutoMapy, to moim zdaniem tak to powinno i w niej wygladać - pewnie i jednoznacznie( skoro juz jest ta funkcjonalnośc).

*

Offline cichy341

• *
  • 55
  • Sprzęt: Lark FreeBird 35.0 + AutoMapa 5.3
« Odpowiedź #171 dnia: Grudzień 13, 2008, 16:59:18 »
Właśnie przeglądam wersję beta 5.3 i już napotykam się na problem:

Wpiszcie sobie w wyszukiwarkę Justynów (łódzki wschodni) ulica Bedońska 3 - pokaż na mapie - jest OK ale teraz spróbujcie wyznaczyć trasę z zapisanego w pamięci miejsca: Prowadź do / Adresy / Justynów / Bedońska i ?? nie da się wyznaczyć Bedońskiej, nawet nie da się do niej wejść  :| dziwne a już się cieszyłem że Justynów poprawili a tu znów babol trochę mniejszy ale jednak jest. Kolejną sprawą jest że nie uwzględnili moich 2 poprawek: ulica Bawełniana w Bełchatowie jest już od kilku miesięcy 2 kierunkowa a widnieje jako 1  :S i przejazd kolejowy w Justynowie (łódzki wschodni) łączący ulicę Malinową i Jordanowską (koło ulicy Bedońskiej) jest już kilka lat nieprzejezdny a wciąż mnie tamtędy prowadzi !!!!!!!!!!  :(

*

Offline zibimak

• 49
  • Sprzęt: MIO P550
« Odpowiedź #172 dnia: Grudzień 13, 2008, 18:23:52 »
Właśnie przeglądam wersję beta 5.3 i już napotykam się na problem:

Wpiszcie sobie w wyszukiwarkę Justynów (łódzki wschodni) ulica Bedońska 3 - pokaż na mapie - jest OK ale teraz spróbujcie wyznaczyć trasę z zapisanego w pamięci miejsca: Prowadź do / Adresy / Justynów / Bedońska i ?? nie da się wyznaczyć Bedońskiej, nawet nie da się do niej wejść  :| dziwne a już się cieszyłem że Justynów poprawili a tu znów babol trochę mniejszy ale jednak jest. Kolejną sprawą jest że nie uwzględnili moich 2 poprawek: ulica Bawełniana w Bełchatowie jest już od kilku miesięcy 2 kierunkowa a widnieje jako 1  :S i przejazd kolejowy w Justynowie (łódzki wschodni) łączący ulicę Malinową i Jordanowską (koło ulicy Bedońskiej) jest już kilka lat nieprzejezdny a wciąż mnie tamtędy prowadzi !!!!!!!!!!  :(

Problem dotyczy generalnie wyszukiwania miejscowości i ulic z polskimi znakami diakrytycznymi(z wyłączeniem "ó").
Jak widać dotyczy to adresów zapisanych w "Kontaktach" jak również adresów już raz wybranych i zapamiętanych przez program.
Gdy wpisujemy "z palca" zamiast Łódź "Lodz" odnajdujemy miejscowość z prawidłowym zapisem "Łódź". Ta miejscowość zostaje zapamiętana i jest dostępna na liście wyszukiwanych miejscowości. Tylko, że teraz w nazwie są już polskie znaki diakrytyczne i program nie daje rady.

*

Offline cichy341

• *
  • 55
  • Sprzęt: Lark FreeBird 35.0 + AutoMapa 5.3
« Odpowiedź #173 dnia: Grudzień 13, 2008, 18:51:43 »
Problem dotyczy generalnie wyszukiwania miejscowości i ulic z polskimi znakami diakrytycznymi(z wyłączeniem "ó").
Jak widać dotyczy to adresów zapisanych w "Kontaktach" jak również adresów już raz wybranych i zapamiętanych przez program.
Gdy wpisujemy "z palca" zamiast Łódź "Lodz" odnajdujemy miejscowość z prawidłowym zapisem "Łódź". Ta miejscowość zostaje zapamiętana i jest dostępna na liście wyszukiwanych miejscowości. Tylko, że teraz w nazwie są już polskie znaki diakrytyczne i program nie daje rady.

Masz racje spróbowałem wpisać moje miasto Bełchatów i po kliknięciu na nie w zapisanych miejscowościach po prostu znikło  :O ciekawe ciekawe zepsuć coś co było dobrze, ale to w stylu AM :E mam nadzieje że na dniach wyjdzie już poprawiona wersja kandydująca na finala, pozdro

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #174 dnia: Grudzień 13, 2008, 19:08:10 »
ciekawe ciekawe zepsuć coś co było dobrze ...

Ciekawsze, to by było gdyby zepsuć już zepsute, zepsuć dobre każdy potrafi  :P

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #175 dnia: Grudzień 14, 2008, 04:31:44 »
Witam. W tej wersji faktycznie cos jest nie tak z tymi nazwami ulic ktore sa juz w histoii wyszukiwania. Bo niektorych z nich nie da sie wogole ponownie wprowadzic klikajac na nie. Natomiast wprowadzajac ich nazwy od nowa z klawiatury wszystko dziala poprawnie.

*

Offline oksok1

• 278
  • Sprzęt: Samsung S7, Pentagram 3106
« Odpowiedź #176 dnia: Grudzień 14, 2008, 12:01:10 »
A teraz słówko o ogonku śladu (czyli o tzw. kozich bobkach). W 5.3 ogonek śladu pociągnąłem wczoraj z Gdańska do Olsztyna czyli ok. 200 km. Tylko pochwalić AM za taką funkcjonalność !!! W poprzedniej wersji 5.2 - ogonek ciągnął się tylko kilka kilometrów.
Tylko że jak włączam tę funkcję (Ustawienia-Przyciski- i na 27 miejscu od góry jest Wyłącz/włącz wyświetlanie śladu w trakcie jazdy) to ekran zaczyna migać z częstotliwością ~~1 raz na sekundę. Ale to też zależy jaką wybrało się skalę. Przy większym oddaleniu ekran mruga jeszcze szybciej.
Czy u Was też tak jest ?
p.s pamięć na dane map i poi ustawiłem na maksa.

*

Offline LucekZ

• 1
  • Sprzęt: Mio C720
« Odpowiedź #177 dnia: Grudzień 14, 2008, 22:30:12 »
Witam,
Może to banalne pytanie, ale czy beta 5.3 będzie "widziała" mapy Europy z 5.2?
Dzięki i pozdrawiam  :ok:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #178 dnia: Grudzień 14, 2008, 22:32:10 »
Nie.

*

Offline noose

• **
  • 189
    • Tanio, szybko, dobrze - wybierz 2
  • Sprzęt: Samsung Omnia + AM5EU
« Odpowiedź #179 dnia: Grudzień 14, 2008, 22:40:18 »
Witam,
Może to banalne pytanie, ale czy beta 5.3 będzie "widziała" mapy Europy z 5.2?
Dzięki i pozdrawiam  :ok:
Nie
Było: Asus A696 WM6 + iGO 2006plus + AM5PL, Nokia 500 (na sprzedaż jak ktoś chce - tanio:P)
Jest: Samsung Omnia WM6.1 + AM5EU