AutoMapa 5.3. - BetaTESTY

• 318 Odpowiedzi
  • 90235 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AutoMapa 5.3. - BetaTESTY
« Odpowiedź #120 dnia: Grudzień 11, 2008, 18:58:35 »
Ustawia się tak samo jsk wszystkie inne opcje w pilocie,
następny manewr jest po prostu kolejną pozycja do wyboru.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #121 dnia: Grudzień 11, 2008, 19:00:30 »
A ja mam ciut inny problem. Nie wiem - może się już starzeję i po prostu niedowidzę, ale nie mogę się nigdzie dopatrzyć żadnej opcji, żeby włączyć to pokazywanie kolejnego manewru ;/ No dosłownie nigdzie w ustawieniach tego nie ma...

Kliknij na dowolnym polu pilota, np na polu "prędkość", w końcu się pokaże  :ok:
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #122 dnia: Grudzień 11, 2008, 19:17:19 »
AM5.3 będzie do pobrania 01 sty. 2009  B)
 skąd wiem   :-?
Poprzednie beta testy trwały 23dni  od 09 X do 01XI  a obecne zaczęły się 09 XII  więc .....        B)
 :E :E :E :E :E :E :E
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2008, 00:43:25 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

« Odpowiedź #123 dnia: Grudzień 11, 2008, 20:52:02 »
szkoda ze nie kasdy moza ja pobrac...i testowac........ :

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #124 dnia: Grudzień 11, 2008, 21:00:08 »
To ja kilka uwag.
Wg mnie ta wersja działa nieco szybciej od 5,2.
Niestety "kolejny manewr" za bardzo miesza w AM. Robi się tłoczno na ekranie.
Do tego opcja ta niestety ginie przy wgraniu skórki Darka Foto. Tzn ginie znak kolejnego manewru, zostaje tylko liczba...
Inne spostrzeżenia wkrótce jak trochę pojeżdżę.
piona

*

Offline mayek

• 281
  • A co to jest GPS ?
  • Sprzęt: HTC ONE S
« Odpowiedź #125 dnia: Grudzień 11, 2008, 21:18:48 »
Zauważyłem że inaczej zachowują się przyciski skali  " -   +", poprzednio wystarczyło przytrzymać i skala się przesuwała. Teraz trzeba klikać, mozna oczywiście mozna przesunąć środkowy przycisk.

*

Offline andrep

• 432
  • Sprzęt: MioP550,VivoS6,Samsung M51 AM PL Android i AA
« Odpowiedź #126 dnia: Grudzień 11, 2008, 21:26:39 »
Zauważyłem że inaczej zachowują się przyciski skali  " -   +", poprzednio wystarczyło przytrzymać i skala się przesuwała. Teraz trzeba klikać, mozna oczywiście mozna przesunąć środkowy przycisk.
To wszystko jest opisane w pierwszym poście :ok:
Pozdrawiam

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #127 dnia: Grudzień 11, 2008, 21:34:16 »
Nie wiem czy ktoś to zauważył (nocnyMarek?), że beta ignoruje ustawienia kolorów dróg w zmodyfikowanych plikach kolorystycznych. Czy to tylko u mnie się coś pochrzaniło?
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline blues55

• 272
  • Sprzęt: iP 4S, Galaxy Nexus
« Odpowiedź #128 dnia: Grudzień 11, 2008, 21:53:03 »
Może za dużo wymagam od twórców AM ale mając porównanie do konkurencji AM jest najzwyczajniej w świecie wolna. Największym jej atutem to dobre pokrycie Polski. Na 5.3 beta przejechałem ponad 700 km i sprawuje się przywoicie ( oprócz zajęczych skoków ). Sprzęt też chyba nie najgorszy bo Touch Pro ( na X800 też była wolna ). Czy zna ktoś jakiś sposób na przyśpieszenie tego systemu ? Ograniczyłem już pokazywanie wszystkiego co można ograniczyć z pozycji użytkownika.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #129 dnia: Grudzień 11, 2008, 22:05:32 »
.............AM jest najzwyczajniej w świecie wolna. .............
A u mnie za samochodem nadąża  :-?
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline blues55

• 272
« Odpowiedź #130 dnia: Grudzień 11, 2008, 22:17:26 »
.............AM jest najzwyczajniej w świecie wolna. .............
A u mnie za samochodem nadąża  :-?

Widocznie masz bardzo czuły GPS  :) Tak poza zdaniem wyjętym z kontekstu jakaś sugestia / sposób / trick / tweak ? Pamięć dla map ustawiłem na 60 MB, na punkty POI 4 MB.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #131 dnia: Grudzień 11, 2008, 23:14:20 »
Jasne, że różne

igo 2006 plus :
wersja mapy - 2008.07 
data publikacji - 080919 
rozmiar - 42,96 MB

igo8 :
wersj mapy - 2008.07     
data publikacji - 080903     
rozmiar - 36,51 MB

Różnią się rozmiarem i datą wydania

Wersja jest ta sama więc przetestuj i się wypowiedz.

Ale format map jest inny, więc nie można twierdzić że ta sama mapa jest dla wersji 2008 i 2006. Mapy bazują tylko na tych samych danych, ale w szczegółach już się różnią i kompatybilności miedzy nimi nie ma.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #132 dnia: Grudzień 11, 2008, 23:41:17 »
Cytat: blues55
Pamięć dla map ustawiłem na 60 MB, na punkty POI 4 MB.
Dlaczego tak dużo? Masz dużo POI? Spodziewam sie, że sporo, a one potrafią bardzo obciażyć odświeżanie.
Uruchom AM na świeżo sformatowanej karcie i bez dodatkowych POI wtedy osiągniesz max wydajność.

*

Offline blues55

• 272
« Odpowiedź #133 dnia: Grudzień 12, 2008, 00:06:47 »
W zasadzie to fotoradary wszelkiej masci. Zawsze instaluje na czystej karcie. Pamiec ustawilem na duzy rozmiar myslac ze cos to poprawi. Szczegolnie w miescie sytuacjs staje sie dramatyczna, strasznie potrafi sie zacinac. Stosuje duzy zoom. Tlo bym najlepiej wylaczyl, brakuje mi rozwiazani, ktore stosuje konkurencja. Osobne pliki, pelna konfigurowalnosc pod swoje potrzeby. Cosc mi sie wydaje ze sprawe rozwiaze tylko pda z 320x240.

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #134 dnia: Grudzień 12, 2008, 09:05:12 »
W zasadzie to fotoradary wszelkiej masci. Zawsze instaluje na czystej karcie. Pamiec ustawilem na duzy rozmiar myslac ze cos to poprawi. Szczegolnie w miescie sytuacjs staje sie dramatyczna, strasznie potrafi sie zacinac. Stosuje duzy zoom. Tlo bym najlepiej wylaczyl, brakuje mi rozwiazani, ktore stosuje konkurencja. Osobne pliki, pelna konfigurowalnosc pod swoje potrzeby. Cosc mi sie wydaje ze sprawe rozwiaze tylko pda z 320x240.

czesto czytam takie teksty i za kazdym razem mam mieszane uczucia. Bo co oznacza plynna praca ? Calkowicie, bez zauwazalnych skokow w przesuwanie swojej pozycji ? Zadna nawigacja tego nie ma. Wiec problem przypomina dyskusje o gustach. Moze warto ponagrywac (np. komorka) np. 1 minutowe kawalki, na ktorych widac jak pracuje AM na danym urzadzeniu. Porownanie takich filmikow dla roznych wersji i konfiguracji AM, a takze roznych systemow nawigacyjnych, pozwoliloby raz na zawsze ocenic - chodzi normalnie, chodzi zle

Czasem ludzie miewaja pretensje do tworcow oprogramowania, narzekaja na programy, a pozniej okazuje sie, ze wszystko jest w porzadku, po prostu wymagania nie przystaja do rzeczywistosci

*

Offline sp4jkk

• 322
    • http://www.odkurzacze.elk.pl
  • Sprzęt: HTC ONE V, Nokia E51 i E52
« Odpowiedź #135 dnia: Grudzień 12, 2008, 09:12:25 »
A ja mam ciut inny problem. Nie wiem - może się już starzeję i po prostu niedowidzę, ale nie mogę się nigdzie dopatrzyć żadnej opcji, żeby włączyć to pokazywanie kolejnego manewru ;/ No dosłownie nigdzie w ustawieniach tego nie ma...

Kliknij na dowolnym polu pilota, np na polu "prędkość", w końcu się pokaże  :ok:

Ja też nie mogę zobaczyć tego następnego manewru. Klikam klikam i nie zmienia mi się żadne pole na pilocie. Ani w skórce AutoMapa ani w AutoMapa Panorama. Może problem leży w tym, że mam nwigacje 2DIN w rozdzielczości 480x234? Niemniej wszystko jest ok na ekranie, wszystko się mieści. A może te modyfikacje Darka coś nie pasują do tej wersji? (wspomnę, że instalowałem na już istniejącej 5.2 wersji, żeby nie stracić ustawień).
SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #136 dnia: Grudzień 12, 2008, 09:23:13 »
Działa to tylko, gdy widoczny jest na ekranie suwak skali.

*

Offline blues55

• 272
« Odpowiedź #137 dnia: Grudzień 12, 2008, 09:24:29 »

czesto czytam takie teksty i za kazdym razem mam mieszane uczucia. Bo co oznacza plynna praca ? Calkowicie, bez zauwazalnych skokow w przesuwanie swojej pozycji ? Zadna nawigacja tego nie ma. Wiec problem przypomina dyskusje o gustach. Moze warto ponagrywac (np. komorka) np. 1 minutowe kawalki, na ktorych widac jak pracuje AM na danym urzadzeniu. Porownanie takich filmikow dla roznych wersji i konfiguracji AM, a takze roznych systemow nawigacyjnych, pozwoliloby raz na zawsze ocenic - chodzi normalnie, chodzi zle

Czasem ludzie miewaja pretensje do tworcow oprogramowania, narzekaja na programy, a pozniej okazuje sie, ze wszystko jest w porzadku, po prostu wymagania nie przystaja do rzeczywistosci

Operuję wartościami względnymi - iGo 2006, iGo 8. Naprawdę nie są to oczekiwania z księżyca. AM ma albo słaby engine albo mapy nie są dobrze kompresowane albo po prostu za dużo różnych, może zbędnych obiektów znajduje się na mapach.
Każdy ma inne oczekiwania. Mnie interesuje szybka, płynna praca, dobra współpraca z fonem poprzez BT. Wszelkiego typu topografie są drugorzędne chociaż z iGo jakoś wszystko potrafi współgrać i jest szybkie.
Po raz kolejny pytanie ? Czy jest ktoś w stanie pomóc np. w jaki sposób wyłączyć wszelkie dodatki, które nie wiążą się bezpośrednio z nawigacją a wykraczają poza możliwość prZEciętnego użytkownika ?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #138 dnia: Grudzień 12, 2008, 09:27:16 »
iGO jest stworzone przez specjalistów w zakresie gier na PDA, dlatego dorównanie im pod względem płynności może być trudne.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #139 dnia: Grudzień 12, 2008, 09:31:36 »
iGO jest stworzone przez specjalistów w zakresie gier na PDA, dlatego dorównanie im pod względem płynności może być trudne.
Wobec takie stwierdzenia można dojść do wniosku, że nie warto już nic robić... bo "dorównanie im pod względem płynności może być trudne"..... :O
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #140 dnia: Grudzień 12, 2008, 09:33:37 »
Cytat: blues55
Operuję wartościami względnymi - iGo 2006, iGo 8. Naprawdę nie są to oczekiwania z księżyca...

Akurat pod tym względem iGO jest bezapelacyjnie №1.
Nie znam innego programu nawigacyjnego, który by dorównywał iGO.

*

Offline blues55

• 272
« Odpowiedź #141 dnia: Grudzień 12, 2008, 09:37:33 »

Patrzę na to z perspektywy użytkownika. Continuous improvement !!! Jeżeli konkurencja będzie miała lepsze mapy to rynek zweryfikuje AM.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #142 dnia: Grudzień 12, 2008, 10:08:11 »
Patrzę na to z perspektywy użytkownika. Continuous improvement !!! Jeżeli konkurencja będzie miała lepsze mapy to rynek zweryfikuje AM.

Dokładnie tak. Ale póki co mapy nie są lepsze, a interfejs mnie np (i nie tylko mnie) nie odpowiada, dlatego sama płynność to nie wszystko.
Napisane: Grudzień 12, 2008, 10:06:58
Wobec takie stwierdzenia można dojść do wniosku, że nie warto już nic robić... bo "dorównanie im pod względem płynności może być trudne"..... :O

Ja stwierdzam fakty, a Ty dziwne wnioski wyciągasz  :-?

*

Offline cichy341

• *
  • 55
  • Sprzęt: Lark FreeBird 35.0 + AutoMapa 5.3
« Odpowiedź #143 dnia: Grudzień 12, 2008, 10:41:25 »
Widzę, że AM 5.3 za dużo błędów nie ma, nie licząc tych polskich znaków i szwankującego kolejnego manewru, szybko zgłaszać błędy żeby na święta wyszedł final, pozdro

*

Offline blues55

• 272
« Odpowiedź #144 dnia: Grudzień 12, 2008, 10:50:06 »

Dokładnie tak. Ale póki co mapy nie są lepsze, a interfejs mnie np (i nie tylko mnie) nie odpowiada, dlatego sama płynność to nie wszystko

Jestem użytkowniekiem AM z uwagi na mapy. Zobaczymy co będzie gdy konkurencja poprawi swoje.
PS. Interfejs AM także mi odpowiada. Użytkuję ten system od 3.9 dlatego wydaje mi się, że pewne sądy mogę wydawać.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2008, 10:56:23 wysłana przez blues55 »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #145 dnia: Grudzień 12, 2008, 11:02:33 »

Pytanie zasadnicze: czy jest w ogóle taka potrzeba żeby pod tym względem dorównywać iGo?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #146 dnia: Grudzień 12, 2008, 11:07:42 »
Pewnie jakaś jest, ale czy pierwszoplanowa?
Napisane: Grudzień 12, 2008, 11:04:16
Jestem użytkowniekiem AM z uwagi na mapy. Zobaczymy co będzie gdy konkurencja poprawi swoje.

Zobaczymy  :ok:  Pewnie wtedy AM będzie już prowadziła sama samochód, za pomocą dokładanych manipulatorów, a obraz rzeczywisty z naniesioną trasą będzie wyświetlany na suficie auta (oczywiście w pozycji leżącej)  :E

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #147 dnia: Grudzień 12, 2008, 11:10:43 »
Niektórzy lubia filmy oglądać nawet w samochodzie, więc jakiś tam sen jest, przynajmniej dla tych niektórych.
Ale fakt, że np. przy skrętach obracanie mapy mogłoby być nieco mniej skokowe.

BTW emisiu, zadałem Ci ileś tam postów wyżej pytania uszczegóławiające, bo dalej nie wiem
jak to u Ciebie jest z tymi odległosciami przy następnym manewrze ...

*

Offline blues55

• 272
« Odpowiedź #148 dnia: Grudzień 12, 2008, 11:14:32 »
Pewnie jakaś jest, ale czy pierwszoplanowa?
Napisane: Grudzień 12, 2008, 11:04:16

Zobaczymy  :ok:  Pewnie wtedy AM będzie już prowadziła sama samochód, za pomocą dokładanych manipulatorów, a obraz rzeczywisty z naniesioną trasą będzie wyświetlany na suficie auta (oczywiście w pozycji leżącej)  :E

:ok:

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #149 dnia: Grudzień 12, 2008, 11:45:09 »
Do tego opcja ta niestety ginie przy wgraniu skórki Darka Foto. Tzn ginie znak kolejnego manewru, zostaje tylko liczba...
piona

A może te modyfikacje Darka coś nie pasują do tej wersji? (wspomnę, że instalowałem na już istniejącej 5.2 wersji, żeby nie stracić ustawień).

W nowej wersji zmienił się plik z grafikami - przybyły grafiki następnego manewru, dlatego ta opcja nie będzie działać po wgraniu moich starych skórek. Pracuję nad tym, ale AM musi mi udostępnić nowa bazę grafik.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/