AutoMapa 5.3. - BetaTESTY

• 318 Odpowiedzi
  • 90233 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
Odp: AutoMapa 5.3. - BetaTESTY
« Odpowiedź #90 dnia: Grudzień 11, 2008, 09:11:44 »
Wbudowane i z miplo zawsze były wyświetlane niezależnie nawet jeśli były w tej samej lokalizacji.
A dublują się wszystkie te które były edytowane, ale MZ to raczej wina miplo niż AM.

Niby tak, ale jak już wprowadzają jakieś zmiany to powinni to między sobą konsultować, a po wyjściu ostatniej finalnej takich kwiatków mam całą masę, i często te POI które support AM dodał na stałe do map. Mają dużo gorsze dane i umiejscowienie niż te w miplo.
No nic nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz kiedy nie do końca ze sobą współgrają :(
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #91 dnia: Grudzień 11, 2008, 09:19:16 »
Zgodzę się w jednym z Bolekbi, że mapy powinny pasować do wcześniejszych wersji, np. aktualna mapa do wszystkich 5.x.x
Powinniśmy mieć wybór czy chcemy pozostać przy jakiejś wersji która nam pasuje, czy chcemy najnowszej.
Niestety Aqurat i Geosystems (jako jedno ciało współtworzące program :smile:) to nie Bóg i nie daje nam wolnej woli  :S

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #92 dnia: Grudzień 11, 2008, 09:31:53 »
Zgodzę się w jednym z Bolekbi, że mapy powinny pasować do wcześniejszych wersji, np. aktualna mapa do wszystkich 5.x.x
Powinniśmy mieć wybór czy chcemy pozostać przy jakiejś wersji która nam pasuje, czy chcemy najnowszej.
Niestety Aqurat i Geosystems (jako jedno ciało współtworzące program :smile:) to nie Bóg i nie daje nam wolnej woli  :S
Zauważ, że powyższe rozwiązanie daje spore pole do popisu piratom (niekoniecznie drogowym  :wink:).
Poza tym - uważam, że działania producenta są słuszne...
Np. w Polsce mamy tak wiele zmian ostatnio, że mapy powinny być zawsze najaktualniejsze...
Nie bardzo widzę sens nawigacji "po polach", bo nowa trasa w rzeczywistości jest, a na mapie nie ma...
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #93 dnia: Grudzień 11, 2008, 09:39:15 »
Zauważ, że powyższe rozwiązanie daje spore pole do popisu piratom (niekoniecznie drogowym  :wink:).
Fakt, jednak można wprowadzić jakieś zabezpieczenia na mapy i problem z głowy.

Np. w Polsce mamy tak wiele zmian ostatnio, że mapy powinny być zawsze najaktualniejsze...
No właśnie. Mapy. Program wcale nie musi być najaktualniejszy, wystarczyłoby żeby numerek na początku (wersja programu) był ten sam.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #94 dnia: Grudzień 11, 2008, 09:44:51 »

Napisane: Grudzień 11, 2008, 09:43:52

No właśnie mapy są zabezpieczone a nie program

Bo to nie chodzi o piratów w wersji hardcore tylko o takich co by wpadli na pomysł że można nie przedłużać subskrypcji.  AM (program) da się przecież zainstalować i uruchomić bez rejestracji i gdyby współpracował ze starszymi mapami  to mogli by uznać że mapy są już ok i aktualizować sobie tylko program
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2008, 09:49:40 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #95 dnia: Grudzień 11, 2008, 09:51:43 »

Ponieważ jestem osobą mocno związana z branżą IT od ponad 15 lat, dla której zrobienie "czegoś" w programistyce = zrobieniu nic, nie akceptuję określeń typu: "wprowadzić jakieś coś..."...
Jeśli masz jakiś projekt sensownych zabezpieczeń, przedstaw go - niekoniecznie nam... lecz Aqurat-owi...
Wyobraź sobie, że wprowadzenie "jakiegoś" zabezpieczenia, które będzie skuteczne, wcale nie jest takie proste z programistycznego punktu widzenia...
A to dlatego, że oprogramować skuteczne zabezpieczenie (a wcześniej odpowiednio je zaprojektować) wcale nie jest tak łatwo... Więc problem nie jest "z głowy"...

No właśnie. Mapy. Program wcale nie musi być najaktualniejszy, wystarczyłoby żeby numerek na początku (wersja programu) był ten sam.
Hmmmm...  :mysli:
To też może nie być takie proste...
Stary program - nowe mapy...
W starym programie były inne algorytmy/procedury obsługi map... W nowym są inne algorytmy/procedury i inne mapy... Zmienia się np. kompresja ect... ect...
Ja Ciebie rozumiem, że Ty tego nie rozumiesz, bo trzeba być dość mocno zorientowanym w temacie, aby zrozumieć, dlaczego producent robi tak, a nie inaczej...
Jako przykład: konwersja baz MS SQL różnych producentów oprogramowania dla firm... Nowa wersja programu = aktualizacja bazy bez możliwości powrotu do wersji poprzedniej... Chyba, że z kopii danych, ale Downgrade w tym przypadku dotyczy zarówno programu jak i bazy...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2008, 09:56:36 wysłana przez Yako »

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #96 dnia: Grudzień 11, 2008, 09:58:51 »
No właśnie mapy są zabezpieczone a nie program

Bo to nie chodzi o piratów w wersji hardcore tylko o takich co by wpadli na pomysł że można nie przedłużać subskrypcji.  AM (program) da się przecież zainstalować i uruchomić bez rejestracji i gdyby współpracował ze starszymi mapami  to mogli by uznać że mapy są już ok i aktualizować sobie tylko program
Subskrypcja byłaby zależna od map tak samo jak od programu.
Tak siak czy owak można by to było jakoś rozwiązać, jednak na pewno to się nie zmieni więc szkoda czasu na dyskusję którą niepotrzebnie rozpocząłem i do niczego nie prowadzi.
eot

Napisane: Grudzień 11, 2008, 09:54:45

Ponieważ jestem osobą mocno związana z branżą IT od ponad 15 lat, dla której zrobienie "czegoś" w programistyce = zrobieniu nic, nie akceptuję określeń typu: "wprowadzić jakieś coś..."...
Jeśli masz jakiś projekt sensownych zabezpieczeń, przedstaw go - niekoniecznie nam... lecz Aqurat-owi...
Wyobraź sobie, że wprowadzenie "jakiegoś" zabezpieczenia, które będzie skuteczne, wcale nie jest takie proste z programistycznego punktu widzenia...
A to dlatego, że oprogramować skuteczne zabezpieczenie (a wcześniej odpowiednio je zaprojektować) wcale nie jest tak łatwo... Więc problem nie jest "z głowy"...

Hmmmm...  :mysli:
To też może nie być takie proste...
Stary program - nowe mapy...
W starym programie były inne algorytmy/procedury obsługi map... W nowym są inne algorytmy/procedury i inne mapy... Zmienia się np. kompresja ect... ect...
Ja Ciebie rozumiem, że Ty tego nie rozumiesz, bo trzeba być dość mocno zorientowanym w temacie, aby zrozumieć, dlaczego producent robi tak, a nie inaczej...
Jako przykład: konwersja baz MS SQL różnych producentów oprogramowania dla firm... Nowa wersja programu = aktualizacja bazy bez możliwości powrotu do wersji poprzedniej... Chyba, że z kopii danych, ale Downgrade w tym przypadku dotyczy zarówno programu jak i bazy...
Tak się składa, że również pracuję w branży IT, co prawda trochę krócej bo osiem lat, ale jakiekolwiek pojęcie mam.

Prosty przykład iGO. Potrafili zrobić mapy do wersji 8 i do 2006 plus.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #97 dnia: Grudzień 11, 2008, 09:59:10 »
Cytat: Qbik
i często te POI które support AM dodał na stałe do map. Mają dużo gorsze dane i umiejscowienie niż te w miplo.
No to z nich nie korzystaj, przecież to żaden problem nie wyświetlać POI fabrycznych.
Cytat: iceneon

Tak było zawsze, póki starsza wersja nie została rozpracowana przez crackerów. Ale producenci misieliby
być idiotami, gdyby wiedząc o tym, że poprzednia wersja jest spiracona wypuszczali mowe mapy
które niemal od razu działałyby we wszystkich piratach, bo sposób ich zabezpieczenia jest znany.

Choćby z powodu takiego typu postawy:
Cytat: UPX
Ponieważ ciągle uważam pieniądze wydane na AM EU za kasę straconą niestety bezpowrotnie
i nie lubię naciągaczy to postanowiłem że będę ściągał wszystkie kategorie / punkty z miplo i je udostępniał
innym Użytkownikom .

Też bym chciał, żeby nowa mapa działała ze starszym programem i odwrotnie,
ale zrozumienie przyczyn, dlaczego tak nie jest mnie nie przerasta,
a rozumiejąc, potrafię się z pewną niedogodnością tej sytuacji pogodzić.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #98 dnia: Grudzień 11, 2008, 10:08:40 »
Też bym chciał, żeby nowa mapa działała ze starszym programem i odwrotnie,
ale zrozumienie przyczyn, dlaczego tak nie jest mnie nie przerasta,
a rozumiejąc, potrafię się z pewną niedogodnością tej sytuacji pogodzić.
No i dałem się sprowokować Bolekbi niepotrzebnie wywołując dyskusję. To nie tak, że bym bardzo chciał aby tak było z mapą, mi to nie przeszkadza. Problem polega na tym, że jeśli program ma sporo błędów które denerwują (wer. 5.2), to wolę jeździć póki co na starszej wersji (5.1.1) a nie męczyć się z najnowszą. Minusem jest oczywiście starsza wersja map niestety.
Może od tego powinienem rozpocząć tą dyskusję.

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #99 dnia: Grudzień 11, 2008, 10:12:42 »
Tak się składa, że również pracuję w branży IT, co prawda trochę krócej bo osiem lat, ale jakiekolwiek pojęcie mam.
No to sorry Winetou, ale kto jak kto, ale Ty powinieneś rozumieć, dlaczego tak jest...

A zastanowiłeś się przez chwilę nad pytaniem: Dlaczego tak zrobili ??

Przyznam, że moja przygoda z IGO skończyła się już dawno temu...
Może tamten producent ma inną politykę... Żeby oceniać, należałoby się zastanowić, czym kierowali się w swojej decyzji...
Ja się domyślam, ale nie będę spekulował...

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #100 dnia: Grudzień 11, 2008, 10:27:18 »
Tymczasem uważnie śledzę wątek.
Niestety nie mogę przetestować tej wersji bo jestem "uziemiony" po operacji kolana i z jazdą samochodem ciężko, a w trybie symulacji trudno cokolwiek sprawdzić, najlepiej testować podczas jazdy.
Wracam do roboty bo mnie zaraz szef prześwięci  :E

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #101 dnia: Grudzień 11, 2008, 11:24:16 »
Problem polega na tym, że jeśli program ma sporo błędów które denerwują (wer. 5.2), to wolę jeździć póki co na starszej wersji (5.1.1) a nie męczyć się z najnowszą. Minusem jest oczywiście starsza wersja map niestety.

Problem po części w tym, że wiesz bo tu przeczytałeś i denerwujesz się 'profilaktycznie', ja z tą wersją jeżdzę.
Z wewnętrzną niezgodnością danych miałem osobiście do czynienia tylko w becie, w oficjalnej mnie to nie spotkało.
Problemy sygnalizują inni, więc przyjmuję to do wiadomości, a wiedząc o nim wielokrotnie próbowałem go wywołać
zjeżdżając z wyznaczonej trasy, ale bezskutecznie.
Jak widzisz różnimy się podejściem, Ty widząc teren ogrodzony czarnożółtą czy czerwonobiałą taśmą omijasz go z daleka,
ja wchodzę na 'zakazany teren' i mimo tego, albo może właśnie dlatego, to Ty się denerwujesz, a ja ...  B)

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #102 dnia: Grudzień 11, 2008, 11:34:02 »
Problem polega na tym, że jeśli program ma sporo błędów które denerwują (wer. 5.2), to wolę jeździć póki co na starszej wersji (5.1.1) a nie męczyć się z najnowszą. Minusem jest oczywiście starsza wersja map niestety.

Problem po części w tym, że wiesz bo tu przeczytałeś i denerwujesz się 'profilaktycznie', ja z tą wersją jeżdzę.
Z wewnętrzną niezgodnością danych miałem osobiście do czynienia tylko w becie, w oficjalnej mnie to nie spotkało.
Problemy sygnalizują inni, więc przyjmuję to do wiadomości, a wiedząc o nim wielokrotnie próbowałem go wywołać
Jak widzisz różnimy się podejściem, Ty widząc teren ogrodzony czarnożółtą czy czerwonobiałą taśmą omijasz go z daleka,
ja wchodzę na 'zakazany teren' i mimo tego, albo może właśnie dlatego, to Ty się denerwujesz, a ja ...  B)
Nie napisałem "mnie denerwują"
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2008, 11:36:17 wysłana przez iceneon »

*

Offline anndi

• *
  • 97
« Odpowiedź #103 dnia: Grudzień 11, 2008, 11:37:05 »
Mam pytanie odnośnie wprowadzenia wizualnego znaku kolejnego manewru.
Czy zachowano komendę głosową np. skręć w prawo, a następnie w lewo.
Czy ten znak jest wyświetlany gdy ten kolejny  manewr jest daleko np. za 1km.

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #104 dnia: Grudzień 11, 2008, 11:48:02 »
Z problemem tym spotkałem się kilka razy w wersji 5.2.0 i jeden raz w wersji 5.2.1...
Co ciekawe - drugi raz jechałem tą samą trasą dokładnie tak samo nawigując do tego samego miejsca...
Pomimo, że okoliczności były dokładnie takie same, błąd "wewnętrznej niezgodności danych" nie pojawił się...
Czyli trudno znaleźć przyczynę, jeśli w dwóch takich samych przypadkach raz błąd się pojawił, a raz nie...
Może ma znaczenie czas przejazdu trasą... Jedyną różnicą było to, iż za pierwszym razem jechałem w trybie nocnym a za drugim w trybie dziennym...
Na Becie 5.3 jak na razie błędu nie było... Ale sądzę,  że za mało pojeżdziłem z Betą, aby wysnuwać jakiekolwiek wnioski...

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #105 dnia: Grudzień 11, 2008, 12:49:11 »
Z problemem tym spotkałem się kilka razy w wersji 5.2.0 i jeden raz w wersji 5.2.1...
Co ciekawe - drugi raz jechałem tą samą trasą dokładnie tak samo nawigując do tego samego miejsca...
Pomimo, że okoliczności były dokładnie takie same, błąd "wewnętrznej niezgodności danych" nie pojawił się...
Czyli trudno znaleźć przyczynę, jeśli w dwóch takich samych przypadkach raz błąd się pojawił, a raz nie...
Może ma znaczenie czas przejazdu trasą... Jedyną różnicą było to, iż za pierwszym razem jechałem w trybie nocnym a za drugim w trybie dziennym...
Na Becie 5.3 jak na razie błędu nie było... Ale sądzę,  że za mało pojeżdziłem z Betą, aby wysnuwać jakiekolwiek wnioski...

Ja mam takie jedno miejsce (opisywane na forum) gdzie niezgodność występuje (na wersji 5.2.1). Częściowo problem został rozwiązany zmianą ustawień w parametrach tarsy optymalnej (bo na takim trybie jeżdżę). Niestety, o ile trasa jest wyznaczana dobrze to w momencie zjazdu z niej niezgodność dalej występuje. Problem zgłoszony do suportu AM. Na nowej becie nie sprawdzałem, nie mam do niej dostępu  :(
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline mayek

• 281
  • A co to jest GPS ?
  • Sprzęt: HTC ONE S
« Odpowiedź #106 dnia: Grudzień 11, 2008, 16:51:26 »

c) wyszukiwanie po kodach pocztowych - super... aż szkoda, że nie można się tym "pobawić" już...

Mam 5.3 ale nawet tego wyszukania niewidzę ?? czy ja jestem ślepy ??

*

Offline semri

• *
  • 76
  • Sprzęt: HTC Topaz WM6.5                      AM aktualna
« Odpowiedź #107 dnia: Grudzień 11, 2008, 17:04:48 »
w pierwszego posta

* Dodana funkcjonalnosc wyszukiwania po kodach pocztowych.
(Obecna wersja beta nie zawiera dolaczonej bazy kodow pocztowych.)

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #108 dnia: Grudzień 11, 2008, 17:23:53 »

Zły przykład, bo to są rożne mapy.

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #109 dnia: Grudzień 11, 2008, 17:33:33 »
Do tej pory testów wersji 5.3.0.669 znalazłem jeden błąd - chociaż nie wiem czy to do końca błąd. Otóż nie można zmieniać kliknięciem pozycji w pilocie po przejściu na tryb 3D i tryb budynków, funkcjonalność ta działa tylko w trybie 2D. Nie pamiętam czy w poprzednich wersjach było tak samo czy inaczej.

A terez coś dziwnego z tą wersją. Wczoraj, dzięki uprzejmości kilku osób, dostałem z rana link do tej wersji AM, dziękuję im, jak również tym, co nawet nie raczyli odpowiedzieć na PW, a byli online. Otóż od razu po ściągnięciu wpisałem trasę Białystok Lublin i pojechałem. Przez całą drogę wszystko z nawigacją było OK do momentu wjechania do Lublina.

Konkretnie kierowałem się na ulicę Krochmalną, i tak wjazd do miasta i mega korek na głównej 19ste. I nagle AM pokazuje komunikat: Rozglądam się i kieruje mnie zamiast prosto to w lewo. Hmm, przez chwilę odebrałem to jako błąd danych GPS ale skręciłem i zacząłem jechać z wytyczną kilkukrotnie trasą.

Finalnie okazało się, że jechałem na Krochmalną 10 minut od wjazdu do Lublina, a koledzy, którzy jechali bez navi stracli na to jakieś 40 minut jadąc zwyczajnie.

I teraz nie mam pojecia czy to faktycznie błąd GPSu i zbieg okoliczności czy jakieś informacje nowe w AM o stałych korkach w dużych miastach. W każdym razie jechałem przez jakieś drogi osiedlowe i dotarłem bardzo szybko.

I jak na te chwilę jestem bardzo zadowolony z tej bety :)

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #110 dnia: Grudzień 11, 2008, 17:45:25 »

Zły przykład, bo to są rożne mapy.
Jasne, że różne

igo 2006 plus :
wersja mapy - 2008.07 
data publikacji - 080919 
rozmiar - 42,96 MB

igo8 :
wersj mapy - 2008.07     
data publikacji - 080903     
rozmiar - 36,51 MB

Różnią się rozmiarem i datą wydania

Wersja jest ta sama więc przetestuj i się wypowiedz.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2008, 17:54:28 wysłana przez iceneon »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #111 dnia: Grudzień 11, 2008, 17:56:25 »
Otóż nie można zmieniać kliknięciem pozycji w pilocie po przejściu na tryb 3D i tryb budynków,
funkcjonalność ta działa tylko w trybie 2D.

Nieprawda, działało i nadal działa w 2D, 3D i 3DR,
ale działa tylko wtedy gdy są widoczne półprzezroczyste przyciski (i suwak skali).
Ukrycie przycisków jednocześnie blokuje możliwość zmian na panelu pilota.

*

Offline andrep

• 432
  • Sprzęt: MioP550,VivoS6,Samsung M51 AM PL Android i AA
« Odpowiedź #112 dnia: Grudzień 11, 2008, 17:58:58 »
Witam
Czy zauważył ktoś z  Krakowa (i nie tylko) problem w wyznaczaniu trasy: jadąc Nowohucką w stronę Real-a to przy skrzyżowaniu z Centralną jest osobny pas do skrętu w lewo a AM proponuje jazdę prosto i dopiero na rondzie zawrócenie i skręt w prawo.Dodam że w AM 5.2.1 tego nie było.Proszę o sprawdzenie czy to tylko u mnie czy u innych też to występuje?
Pozdrawiam

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #113 dnia: Grudzień 11, 2008, 18:04:29 »
nocnyMarek, kurcze, faktycznie, a ja wczoraj zanim doszedłem to wykonałem 2 SRy, wyłaczyłem Gscrolla, usunąłem trasę, dałem nową, kilka razy wyłączałem AM :) pięknie :P

« Odpowiedź #114 dnia: Grudzień 11, 2008, 18:19:39 »
witam zkad moge pobrac AM 5.3 do testow.. :proud:

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #115 dnia: Grudzień 11, 2008, 18:23:25 »
Nieprawda, działało i nadal działa w 2D, 3D i 3DR,
ale działa tylko wtedy gdy są widoczne półprzezroczyste przyciski (i suwak skali).
Ukrycie przycisków jednocześnie blokuje możliwość zmian na panelu pilota.
Kurde mol, ile się nazłościłem na Automapę, a to taka prosta zależność.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #116 dnia: Grudzień 11, 2008, 18:24:40 »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #117 dnia: Grudzień 11, 2008, 18:35:36 »
Cytat: andrep
...jadąc Nowohucką

Najwyraźniej w tę stronę jest dołożony zakaz skrętu w lewo.

*

Offline andrep

• 432
  • Sprzęt: MioP550,VivoS6,Samsung M51 AM PL Android i AA
« Odpowiedź #118 dnia: Grudzień 11, 2008, 18:45:38 »
Cytat: andrep
...jadąc Nowohucką

Najwyraźniej w tę stronę jest dołożony zakaz skrętu w lewo.
Dzięki za sprawdzenie,w tym miejscu tak jak pisałem można skręcać(sprawdzone 3h temu),czyli mały błąd.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #119 dnia: Grudzień 11, 2008, 18:52:05 »
A ja mam ciut inny problem. Nie wiem - może się już starzeję i po prostu niedowidzę, ale nie mogę się nigdzie dopatrzyć żadnej opcji, żeby włączyć to pokazywanie kolejnego manewru ;/ No dosłownie nigdzie w ustawieniach tego nie ma...