AM 6.5 Beta 2

• 311 Odpowiedzi
  • 80022 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AM 6.5 Beta 2
« Odpowiedź #240 dnia: Maj 28, 2010, 11:52:02 »
... A swoją drogą to do "duszy" te ikony bo jak dojrzeć w trzęsącym sie aucie na naszych drogach i przeczytać jaka tam jest szybkość... naprawdę nie ma sposobu na to by to powiększyć?
Jest - swoje ikony. Pliki własnych, wiekszych ikon trzeba powklejać do folderu/ów z ikonkami.

Ale to jest rozwiązanie mimo wszystko dla zaawansowanych użytkowników,
a tak podstawowa funkcjonalność jak czytelność wyświetlanej na ekranie informacji
powinna być mimo wszystko standardem a nie opcją dostępną dla wybrańców.

Aqurat poszedł tu po najmniejszej linii oporu, kopiując po prostu ikony z milpo,
a moim zdaniem ikony najważniejszech pod wzgledem bezpieczeństwa kategorii
powinny być opracowane przez nich samodzielnie i to w rozmiarze dostosowanym
do rozmiarów ramki ostrzegawczej.
Różnica między tymi rozwiązaniami jest przecież porażająca, moje ikony są swobodnie czytelne
z tylnego siedzenia samochodu, a w te 'oryginalne' trzeba się z uwagą wpatrywać z bliska.
A i to nie daje gwarancji prawidłowego rozpoznania cyfr na ikonie.

ps.
ponieważ są chętni na te żółtoczarne ikony zaprezentowane na screenie, a nie da się ich wrzucić
na miplo (bo tam zostaną z automatu przeskalowane na rozmiar 16x16)  załączam je tutaj.
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2010, 15:03:22 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #241 dnia: Maj 28, 2010, 11:54:16 »
Domyślnie ostrzeganie jest ustawione tak że zaczyna ostrzegać o radarach po przekroczeniu ograniczenia prędkość na której stoi radar   B)    Jesteście pewni że brak ostrzegania nie wynikał z tego że przypadkowo  :E  jechaliście zgodnie z przepisami
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
« Odpowiedź #242 dnia: Maj 28, 2010, 11:56:19 »
Domyślnie ostrzeganie jest ustawione tak że zaczyna ostrzegać o radarach po przekroczeniu ograniczenia prędkość na której stoi radar, czyli jak Jadźka pyszczy tzn jedziesz za szybko jak jedziesz poniżej limitu to ostrzegania nie ma. Jkonki są średnio potrzebne więc po co mają zasłaniać :-? 
...
Kurczę, nie wiedziałem o tym. Jeśli jest to napisane w instrukcji, to się wstydzę. Jeśli wyszło w "eksploatacji" to nie zauważyłem - i pieczołowicie rzeźbiłem w ustawieniach szybkości od jakiej ma mnie zacząć ostrzegać.
Mam nauczkę - niepotrzebnie traciłem czas.

*

Bilunia

« Odpowiedź #243 dnia: Maj 28, 2010, 13:13:06 »
Niektórzy już zapomnieli, jak wyglądają skórki "fabryczne" ?  :wink:
nocnyMarku
Nawiasem mówiąc, na Twoje ikony "Fotoradarów stacjonarnych" bym się skusił  :ok:. Może maleńki załącznik ? :wink:
Z góry dziękuję

W ramach małego rewanżu, proponuję 500-tkę - oczywiście 22x22
Może przypadnie do gustu?
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2010, 15:52:07 wysłana przez Bilunia »

« Odpowiedź #244 dnia: Maj 28, 2010, 13:18:13 »
A swoją drogą to do "duszy" te ikony bo jak dojrzeć w trzęsącym sie aucie na naszych drogach i przeczytać jaka tam jest szybkość... naprawdę nie ma sposobu na to by to powiększyć?

A ja sobie zrobiłem komunikaty do każdej prędkości i mam ostrzeżenia typu "fotoradar, prędkość 70". I ikonka jest mi potrzebna tylko do ... Właściwie wcale mogłoby jej nie być.  :E

Przy okazji, Expressivo jest niezastąpione przy robieniu własnych komunikatów. Głos Jacek z Expressivo jako tako pasuje do głosu Mikołaj z AM. Jedyny problem to bardzo duża różnica w głośności, ale od czego są edytory audio.  :ok:
HTC Leo Hypnosis 6.0.0, Radio 2.11.50.20
HTC Touch Diamond, xcoom FireROM 8.4.1, Radio 1.15.25.14
HTC Wizard G4, PF NxS 3.3b, Radio 2.61.11

*

Offline benezis

• **
  • 225
    • ajiSUSHI
  • Sprzęt: Smailo HD, HTC Desire Z
« Odpowiedź #245 dnia: Maj 28, 2010, 14:46:00 »
Może ty również jakiś załącznik byś wsadził z ostrzeżeniami? :proud:
AM 610 PL

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #246 dnia: Maj 28, 2010, 15:00:35 »
Przecież takie ostrzeżenia są na miplo

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #247 dnia: Maj 28, 2010, 15:08:32 »
Cytat: Bilunia
Nawiasem mówiąc, na Twoje ikony "Fotoradarów stacjonarnych" bym się skusił  :ok:.
Nie ma sprawy, dodałem załącznik do postu ze screenem.

A ja sobie zrobiłem komunikaty do każdej prędkości i mam ostrzeżenia typu "fotoradar, prędkość 70". I ikonka jest mi potrzebna tylko do ... Właściwie wcale mogłoby jej nie być.  :E
Jedni wolą słuchać inni wolą widzieć, ja z kolei w komunikacie mam tylko krótkie 'piib-biip'
i nie zamierzam tego zmieniać.   B)

*

Offline altroch

• 667
« Odpowiedź #248 dnia: Maj 28, 2010, 15:17:20 »
Domyślnie ostrzeganie jest ustawione tak że zaczyna ostrzegać o radarach po przekroczeniu ograniczenia prędkość na której stoi radar   B)    Jesteście pewni że brak ostrzegania nie wynikał z tego że przypadkowo  :E  jechaliście zgodnie z przepisami

Po instalacji na czystą kartę w ostrzeżeniach mam ostrzegaj powyżej 40 km/h. Ostrzeganie nie zawsze działa  :(

*

Bilunia

« Odpowiedź #249 dnia: Maj 28, 2010, 15:28:15 »

Po instalacji na czystą kartę w ostrzeżeniach mam ostrzegaj powyżej 40 km/h. Ostrzeganie nie zawsze działa  :(
Żeby to sprawdzić i mieć pewność, ustaw sobie w profilu prędkości 100 km/h dla wszystkich dróg, włącz profil prędkości, wyznacz trasę przez fotoradary, a następnie DEMO. Wtedy upewnisz się, czy ostrzeganie działa prawidłowo, czy nie.
Tylko po tej zabawie nie zapomnij przywrócić poprzednich ustawień  :proud:
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2010, 15:32:12 wysłana przez Bilunia »

*

Offline altroch

• 667
« Odpowiedź #250 dnia: Maj 28, 2010, 15:40:59 »
Dzięki, spróbowałem, na demie jest O.K.

*

Bilunia

« Odpowiedź #251 dnia: Maj 28, 2010, 15:48:28 »
Dzięki, spróbowałem, na demie jest O.K.
Czasami warto ustawić prędkości ostrzegania trochę niższe od domyślnych dla danej "prędkości fotoradaru". Ja ustawiłem 30 dla wszystkich, by "zawsze wiedzieć". Bo co będzie, jak Ci noga drgnie akurat w polu widzenia obiektywu ?

*

Offline altroch

• 667
« Odpowiedź #252 dnia: Maj 28, 2010, 16:22:55 »
Ja ustawiłem na 5, niech ostrzega zawsze. Ale i tak nie zawsze ostrzegało. Popróbowałem i myślę, że "pies był pogrzebany" w ustawieniach "położonych przy trasie", "położonych w kierunku jazdy". Nie pamiętam jak było ustawione w beta1, ale defaultowo w beta2 miałem położonych przy trasie lewa, prawa 10m, oddalonych 500 m. Wtedy nie łapało wszystkich. Zmieniłem na w kir. jazdy, kąt 20, promień 600 i jest O.K.

EDIT: Ciekawe ustawienie przy trasie 10 m nie łapie wszystkich dopiero od 40m ostrzega o wszystkich
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2010, 16:31:23 wysłana przez altroch »

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #253 dnia: Maj 28, 2010, 17:02:40 »
Zniknął też błąd "nie można wyznaczyć trasy dla żądanej klasy dróg" przy przeliczaniu trasy blisko punktu docelowego (zgłoszony i potwierdzony przez support).

Niestety, nie zniknął.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #254 dnia: Maj 28, 2010, 18:17:16 »
Moja 'pięćsetka' ma z premedytacją wstawiony znak pytajnika, a to po to,
żeby 'przymuszała' do zauważenia dozwolonej prędkości i późniejszej zmiany kategorii.  :)

*

Bilunia

« Odpowiedź #255 dnia: Maj 28, 2010, 21:02:58 »
Moja 'pięćsetka' ma z premedytacją wstawiony znak pytajnika, a to po to,
żeby 'przymuszała' do zauważenia dozwolonej prędkości i późniejszej zmiany kategorii.  :)
To wyjaśnia sprawę i podejście jest  :ok:
Jeszcze raz dzięki.

altroch
Stożek jest dobry, w przypadku gdy jeździsz bez wyznaczania trasy. Ale masz wtedy mnóstwo niepotrzebnych alarmów.
Ja używam "Przy trasie", ale pas ustawiłem na 100 z lewej i prawej. Powód prosty - zabezpieczenie przed urządzeniami, których współrzędne z lekka odbiegają od rzeczywistych.
100 z lewej i prawej sprawdza się dla stacjonarnych, przenośnych, kontroli drogowych itp.
Dla robót nawet max z obu stron czasami nie wystarcza (takie są błędy danych z GDDKiA), natomiast przejazdy kolejowe to min wartości z obu stron.
Naprawdę polecam  :ok: - oczywiście dla tych, którzy zawsze jeżdżą z wyznaczoną trasą.

*

Offline spinnek

• 396
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Tab (GT-P1000)
« Odpowiedź #256 dnia: Maj 28, 2010, 22:22:22 »
Witam.

Wyskakuje mi błąd "nie mogę wystartować wyliczania trasy" czy coś podobnego, w następujących warunkach:
- oczywiście Automapa 6.5 Beta 2
- uruchomiony AM Traffic Live Drive/Smart Routes
- ściągnięty plik blokad miplo.amb (miplosync'iem, albo z poziomu Automapy, albo wcześniej)
- Automapa ma gdzieś nas właśnie prowadzić; poniższe czynności wykonujemy podczas jazdy (nie na sucho!!!)
- Trasa/Blokady; skasuj widoczne (zgadzamy się po pytaniu)
- Importuj => miplo.amb (zgadzamy się po pytaniu)
- [trwa zaciąganie blokad]
- potem dajemy OK
- i tu właśnie mi się wywala Automapa z błędem jw.

Pytam się, czy macie ten błąd, bo sam używam niestock'owego (=nieoryginalnego) ROMu w HTC HD i nie chcę robić zamieszania zgłaszając nie dających się odtworzyć na stockowym (=oryginalnym) ROMie błędów.

Z góry dzięki za ewentualny odzew.

Pozdrawiam.
Krzysiek Graś.

*

Offline altroch

• 667
« Odpowiedź #257 dnia: Maj 28, 2010, 22:55:11 »
Bilunia, jeżdżę zawsze z wyznaczoną trasą, skorzystam z Twoich ustawień, dziękuję, pozdrawiam.

*

Offline lucpo1

• *
  • 76
  • Sprzęt: Samsung i780
« Odpowiedź #258 dnia: Maj 30, 2010, 18:41:17 »
Zgłosiłem błąd z rekalkulacją trasy. Zawieszała się czasami przy 5%. Dzisiaj  :shock: support wysłał nowszą wersję AM 1055 z prośbą o podesłanie loga po problemach.

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #259 dnia: Maj 30, 2010, 18:43:30 »
Zgłosiłem błąd z rekalkulacją trasy. Zawieszała się czasami przy 5%. Dzisiaj  :shock: support wysłał nowszą wersję AM 1055 z prośbą o podesłanie loga po problemach.

Zauważyłem, iż ten błąd zależy od pobranych danych z AMTraffic, u mnie zawsze zaczyna się po pobraniu danych, kiedy AM chce rekalkulować trasę
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #260 dnia: Maj 30, 2010, 19:05:18 »
Zauważyłem, iż ten błąd zależy od pobranych danych z AMTraffic, u mnie zawsze zaczyna się po pobraniu danych, kiedy AM chce rekalkulować trasę

Też tak myślałem. Do ostatniego piątku. Traffic Live był wyłączony, a AM rekalkulowała trasę bez końca, właśnie dochodząc do 5%. Na dodatek nie pomógł reset AM, dopiero po trzech restartach programu i dwóch PDA problem zniknął.

*

Bilunia

« Odpowiedź #261 dnia: Maj 30, 2010, 20:16:48 »
Na dodatek nie pomógł reset AM, dopiero po trzech restartach programu i dwóch PDA problem zniknął.
Dlatego też, zasadne jest posiadanie kopii programu (z ciut inną nazwą) w tej samej lokalizacji. W razie czego zamiana nazw i "Prowadź do domu". Nie zawsze można liczyć na takie "szczęście" :worried:, że po trzech resetach pójdzie dalej  :wink:

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #262 dnia: Maj 30, 2010, 20:22:30 »
Dlatego też, zasadne jest posiadanie kopii programu (z ciut inną nazwą) w tej samej lokalizacji. W razie czego zamiana nazw i "Prowadź do domu". Nie zawsze można liczyć na takie "szczęście" :worried:, że po trzech resetach pójdzie dalej  :wink:

Zawsze mi pozostanie MapaMap, która, tak BTW, kolejny raz okazała się pomocna. Wg. AM w Toruniu nie ma adresu "Szosa Bydgoska 56". MapaMap zaprowadziła pod samą bramę.

*

Offline spinnek

• 396
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Tab (GT-P1000)
« Odpowiedź #263 dnia: Maj 30, 2010, 20:56:26 »
Dot. błędu: nieskończona pętla przy rekalkulacji trasy - stop na 5%

Kurcze, też tak miałem. A już myślałem, że to wina mojego niestockowego ROMu. I jak tu testować betę, dysponując takim ROMem (HTC HD)?

U mnie nie dało się wyjść z Automapy inaczej, niż przez Reset. Po resecie było ok. Przydarzyło mi się to dwa razy.

BTW: czy ktoś, kto ma ten błąd, nie zaciągał blokad miplotraffic po uruchomieniu Automapy, a przed wystąpieniem opisywanego błędu?

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #264 dnia: Maj 30, 2010, 21:28:29 »
Witam

1.Jechałem ostatnio z Warszawy do Mysłowic i zauważyłem taką sytuację.
AM podczas re-kalkulacji trasy za każdym razem przechodziła do trybu podglądu całej trasy.
Wcześniej taka opcja była tylko po naciśnięciu na strzałkę raz (mniejszy podgląd) 2 (widok całej trasy do końca)
Sytuacja miała miejsce w obydwu kierunkach. Może to występuje tylko przy długich trasach bo wcześniej tego nie zauważyłem.

2. Problem z 5% i zapętleniem się programu też występuje.

3. Zauważyłem też u siebie problem z komunikatami poi. Ustawiam zawsze takie same parametry dla każdej nowej wersji AM.
Ustawienia takie same jak w wersji AM 6.2 a komunikaty raz są raz ich nie ma.
W wersji 6.2 nie miałem problemów.

4. Potwierdzam problem z ikonkami znaczy brakiem swoich.

Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #265 dnia: Maj 30, 2010, 21:56:16 »
1.Jechałem ostatnio z Warszawy do Mysłowic i zauważyłem taką sytuację.
AM podczas re-kalkulacji trasy za każdym razem przechodziła do trybu podglądu całej trasy.
Wcześniej taka opcja była tylko po naciśnięciu na strzałkę raz (mniejszy podgląd) 2 (widok całej trasy do końca)
Sytuacja miała miejsce w obydwu kierunkach. Może to występuje tylko przy długich trasach bo wcześniej tego nie zauważyłem.

Jeżeli masz zaznaczoną opcję "Po wyznaczeniu - Widok trasy", to tak działało zawsze.

3. Zauważyłem też u siebie problem z komunikatami poi. Ustawiam zawsze takie same parametry dla każdej nowej wersji AM.
Ustawienia takie same jak w wersji AM 6.2 a komunikaty raz są raz ich nie ma.
W wersji 6.2 nie miałem problemów.

Pewnie masz zaznaczone (domyślnie) "Powyżej prędkości" dozwolonej na drodze.

4. Potwierdzam problem z ikonkami znaczy brakiem swoich.

Mam nadzieję, że to tylko "przejściowy" bug  :-|

*

Offline lucpo1

• *
  • 76
  • Sprzęt: Samsung i780
« Odpowiedź #266 dnia: Maj 31, 2010, 08:36:45 »

A gdzie jest taka opcja  :shock:

*

Offline Simon

• 356
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S3, Nokia Lumia 620
« Odpowiedź #267 dnia: Maj 31, 2010, 11:15:34 »
Też czekam, na tę okoliczność przedłuzyłem tydzień temu subskrypcję na kolejny rok. Bety nie sprawdzam pozostawiam to tym co lubią sprawdzać i jestem wdzięczny za to że tacy ludzie są  :ok:
Pozdrawiam wszystkich maniaków PDA
Simon

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #268 dnia: Maj 31, 2010, 12:29:28 »
Mam jeszcze jedną uwagę niby kosmetyczną ale razi mnie to strasznie.

Nazwisko jest wobec imienia wyrazem określającym, tak więc jego pozycja zależy od składni danego języka – w językach, w których wyraz określający występuje przed określanym (np. japoński, chiński, węgierski) nazwisko jest pisane jako pierwsze, w pozostałych (w tym w języku polskim) jako ostatnie. (źródło wikipedia)

W formularzu rejestracyjnym mam nazwisko i imię i tak też się przenosi to potem na panel startowy w informacjach o właścicielu. Może warto by to zmienić. (poszło do supportu).
Paweł

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #269 dnia: Maj 31, 2010, 12:29:40 »

A gdzie jest taka opcja  :shock:

Menu>POI>Ostrzeganie>wybierz kategorię>Parametry zakładka 1/3>"Powyżej prędkości> lista rozwijalna