AM 6.5 Beta 2

• 311 Odpowiedzi
  • 80215 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Bilunia

Odp: AM 6.5 Beta 2
« Odpowiedź #150 dnia: Maj 24, 2010, 01:00:12 »
Wobec tego, co powiecie o zrzucie AdamMie ?
http://pdaclub.pl/forum/automapa/am-6-5-beta-2/?action=dlattach;attach=28964
Może kilka słów komentarza ? Bo przyznacie, że różnice są "krytyczne" :shock:.
Osobiście uważam, że trasy wyznaczona przez akubit'a i kwojtow są wzorcowe :ok:. Uważam też, że AM powinna tak wyznaczać trasy tego typu bez Traffica. Natomiast Traffic powinien dopiero do tego uwzględnić natężenie ruchu (śr. prędkość), porę roku (przejezdność), itp.
Dziękuję. Będę mógł spokojnie zasnąć. :wink:

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #151 dnia: Maj 24, 2010, 01:09:44 »
Oczywiście. Jakże może być inaczej. W końcu z czegoś trzeba żyć.
Zobaczcie Panowie. Jakie te inne nawigacje są beznadziejne. Wszystkie, bez wyjątku w wariancie "Szybka" z Poznania do Koszalina, czy Mielna prowadzą przez Oborniki, Piłę, Szczecinek, Bobolice. Można to sprawdzić nawet na półce w markecie.

I to jest akurat jeden z powodow dlaczego wole uzywac AM.

Natomiast twórcy AM wpadli na pomysł, że "leśnymi duktami" będzie szybciej. To, co zobaczyłem na zrzucie z 6.5 beta2, który zamieścił wyżej AdamMie, mnie osobiście podłamało.
Może Waszym zdaniem "Drogi Międzynarodowe" i "Drogi krajowe" są przeznaczone dla rolkarzy ?

W ciagu dnia, po wiekszosci takich drog, predkosc maksymalna niekiedy nie przekracza 60-70km/h. Wystarczy, ze jedzie jakis samochod ciezarow, a kilka osobowek ustawi sie za nim... wszyscy jada na zderzaku i nikt nie podejmuje nawet proby wyprzedzania - juz pal licho motywy tych kierowcow. Reszta musi sie ustawic w sznureczku i tak "pedzimy" droga dla "rolkarzy".

Co innego w nocy, wtedy rzeczywiscie jest dosc przyjemnie.

Proponuję przeanalizować wbudowany profil prędkości. Dla dróg drugorzędnych ma 60 km/h. Ciekawe w jaki sposób utrzymać taką średnią, kiedy jadąc tymi drogami wpada się ze wsi, do wsi, w których często nie ma nawet chodników, a teren zabudowany wygląda trochę inaczej niż wzdłuż 11-ki.
............ . :(
Koniec

Tu dochodzimy do bardzo dobrej funkcji AM - profile predkosci. Nie podobaja Ci sie drogi wojewodzkie (zolte - drugorzedne) ustawiasz sobie predkosc na 50km/h, mi sie podobaja i CELOWO ustawilem na 80km/h tak samo jak krajowe (czerwone). Dzieki temu u mnie trasy czesto ida po zoltych, a u Ciebie te zolte bedzie omijac. Nie ma sie co sprzeczac, kazdy jest inny, ale dzieki tym opcjom mozemy ustawic AM pod siebie.

W ciagu dnia w wiekszosci przypadkow jestem w stanie osiagnac wieksze srednie predkosci na drogach wojewodzkich, mimo wystepujacych miejsc, gdzie sa obszary zabudowane - wlasnie dzieki temu, ze jest mniejszy ruch. Wez tez pod uwage, ze drogi krajowe rowniez czesto ida przez obszar zabudowany i tam tez nie przycisniesz - nawet jesli masz piekne chodniki.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #152 dnia: Maj 24, 2010, 01:22:48 »

To niech AdamMie napisze w jaki sposób uzyskał taki wynik. Może to wpływ traffiku  :mysli: Ja wyznaczałem w niedzielę przed północą, to jego wpływ jest żaden. Nie używam też profili prędkości. Ot surowa AM po instalacji (no jedynie omijam gorsze niż gruntowe utrzymane wraz z nimi).

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #153 dnia: Maj 24, 2010, 08:40:11 »
Nie, Nie i jeszcze raz Nie!!
Chcecie tras po drogach głównych, to molestujcie support by wprowadził nowy typ trasy 'tylko głównymi',
Zbecydowanie nie zgadzam się, by dla trasy szybkiej czas nie był najwyższym priorytetem.

Popieram !!!!

Popieram popierającego. To, że ktoś dostawczakiem boi się jeździć lokalnymi, to nie znaczy, że tak jest "szybciej". Trasa szybka ma być szybka, nie: wygodna, malownicza, szeroka, dogodna dla niepełnosprawnych...
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #154 dnia: Maj 24, 2010, 08:55:06 »
Oczywiście. Jakże może być inaczej. W końcu z czegoś trzeba żyć.
Zobaczcie Panowie. Jakie te inne nawigacje są beznadziejne. Wszystkie, bez wyjątku w wariancie "Szybka" z Poznania do Koszalina, czy Mielna prowadzą przez Oborniki, Piłę, Szczecinek, Bobolice. Można to sprawdzić nawet na półce w markecie. Natomiast twórcy AM wpadli na pomysł, że "leśnymi duktami" będzie szybciej. To, co zobaczyłem na zrzucie z 6.5 beta2, który zamieścił wyżej AdamMie, mnie osobiście podłamało.
Może Waszym zdaniem "Drogi Międzynarodowe" i "Drogi krajowe" są przeznaczone dla rolkarzy ?
Proponuję przeanalizować wbudowany profil prędkości. Dla dróg drugorzędnych ma 60 km/h. Ciekawe w jaki sposób utrzymać taką średnią, kiedy jadąc tymi drogami wpada się ze wsi, do wsi, w których często nie ma nawet chodników, a teren zabudowany wygląda trochę inaczej niż wzdłuż 11-ki.

I takie wyznaczanie AM w ok Piły to moja zasługa :D
często jestem tam służbowo i miejscowi sami mnie nauczyli, że np. z Chodzieży do Piły najszybciej via Kaczory a nie DK 11.
A że jeżdżę tam namiętnie z AMtraffic'iem to i AM sugeruje :D

i popieram nocnyMarka.

Ps. ochkarol przed Grójcem jadąc od Radomia możesz skręcić w lewo na Zaborówek/Lewiczyn i wyjeżdżasz w Belsku Dużym i ok 20-30 km zaoszczędzone, a drogi w miarę ok :D
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #155 dnia: Maj 24, 2010, 09:02:08 »

To niech AdamMie napisze w jaki sposób uzyskał taki wynik. Może to wpływ traffiku  :mysli: Ja wyznaczałem w niedzielę przed północą, to jego wpływ jest żaden. Nie używam też profili prędkości. Ot surowa AM po instalacji (no jedynie omijam gorsze niż gruntowe utrzymane wraz z nimi).

Trasę wyznaczyłem przy włączonym trafiku i komunikacie, że droga prowadzi promem - prom odrzuciłem.
Dziś wyznaczyłem ponownie tę trasę z włączonym trafikiem, i otrzymałem inną trasę.

*

Offline Wookash82

• 272
  • Sprzęt: Mio P560
« Odpowiedź #156 dnia: Maj 24, 2010, 09:10:16 »
Cytat: nocnyMarek link=topic=165192.msg1303581#msg1303581 date=1274647945
[b
Zbecydowanie nie zgadzam się, by dla trasy szybkiej czas nie był najwyższym priorytetem.[/b]

jezeli chodzi Wam o szybki czas dotarcia do celu to wybierz krotka trase Bedzie i krocej i szybciej Trasa szybka to taka gdzie poruszamy sie z wyzsza predkoscia Nie powinno w ogole chodzic w trasie szybkiej o czas tylko o predkosc Czas tyczy sie tras krotkich!!!!

Połączone: [time]Maj 24, 2010, 09:13:21[/time]
Chcecie tras po drogach głównych, to molestujcie support by wprowadził nowy typ trasy 'tylko głównymi',
Zbecydowanie nie zgadzam się, by dla trasy szybkiej czas nie był najwyższym priorytetem.

Popieram !!!!

Popieram popierającego. To, że ktoś dostawczakiem boi się jeździć lokalnymi, to nie znaczy, że tak jest "szybciej". Trasa szybka ma być szybka, nie: wygodna, malownicza, szeroka, dogodna dla niepełnosprawnych...

nie jezdze dostawczym tylko 40 tonowym zestwem a to roznica I wcale sie nie boje jezdzic lokalnymi czy zoltymi Tylko tak jest wygodniej i o wiele szybciej Moze kiedys sprobujesz sie zlamac na zatloczonym skrzyzowaniu nieprzystosowanym do takich gabarytow Profil ciezarowy do dupy wsadzic Tylko informuje o utrudnieniach i dalej prowadzi tak samo
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2010, 09:18:10 wysłana przez Wookash82 »
Proste są dla szybkich samochodów, Zakręty są dla szybkich kierowców...

AutoMapa 6.10.0

*

Offline matthiasgor

• 368
« Odpowiedź #157 dnia: Maj 24, 2010, 09:20:39 »
jezeli chodzi Wam o szybki czas dotarcia do celu to wybierz krotka trase Bedzie i krocej i szybciej Trasa szybka to taka gdzie poruszamy sie z wyzsza predkoscia Nie powinno w ogole chodzic w trasie szybkiej o czas tylko o predkosc Czas tyczy sie tras krotkich!!!!

Nie kolego, nie zgodzę się z Tobą.
trasa krótka - najmniej kilometrów
trasa szybka - najkrótszy czas dotarcia, a nie po drogach z największą prędkością
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #158 dnia: Maj 24, 2010, 09:36:41 »
... nie jezdze dostawczym tylko 40 tonowym zestwem a to roznica I wcale sie nie boje jezdzic lokalnymi czy zoltymi Tylko tak jest wygodniej i o wiele szybciej Moze kiedys sprobujesz sie zlamac na zatloczonym skrzyzowaniu nieprzystosowanym do takich gabarytow Profil ciezarowy do dupy wsadzic Tylko informuje o utrudnieniach i dalej prowadzi tak samo
To może ten problem powinno rozwiązywać zaznaczenie "Uwzględniaj, że pojazd ciężarowy" + (nowe) pole wyboru "Prowadź tylko drogami krajowymi (lub/i wyższej kategorii)"?

...
trasa szybka - najkrótszy czas dotarcia, a nie po drogach z największą prędkością
Też tak uważam.
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2010, 09:38:13 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline Wookash82

• 272
« Odpowiedź #159 dnia: Maj 24, 2010, 09:39:30 »
pojazd ciezarowy sie niesprawdza w ogole AM tylko informuje o utrudnieniach przed wyliczaniem trasy i jak potwierdzisz i tak przez nie prowadzi Nie potwierdzasz nie ma wyznaczonej trasy Poki co profil predkosci sie sprawdza najbardziej

AutoMapa 6.10.0

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #160 dnia: Maj 24, 2010, 09:50:19 »
pojazd ciezarowy sie niesprawdza w ogole AM tylko informuje o utrudnieniach przed wyliczaniem trasy i jak potwierdzisz i tak przez nie prowadzi Nie potwierdzasz nie ma wyznaczonej trasy Poki co profil predkosci sie sprawdza najbardziej
Utrudnienia to inna bajka. Jeśli nie działa do końca to trzeba męczyć support.
A na utrudnienia nie pomaga MiploTraffic?
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
« Odpowiedź #161 dnia: Maj 24, 2010, 09:53:13 »
Zdecydowanie taka jest definicja tych tras  :E

"Nie kolego, nie zgodzę się z Tobą.
trasa szybka - najkrótszy czas dotarcia, a nie po drogach z największą prędkością"
Matthiasgor
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2010, 09:55:11 wysłana przez jartro »

*

Offline Wookash82

• 272
« Odpowiedź #162 dnia: Maj 24, 2010, 09:57:35 »
noooo A najkrocej dotrzesz jak jedziesz najszybciej na owych drogach :) Ale mniejsza z tym nie spieram sie i tak uzywam profil predkosci i dla mnie pasuja tak wyznaczone trasy Najwyzej dam sobie jeden punkt "przez" i jest ok  :)

AutoMapa 6.10.0

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #163 dnia: Maj 24, 2010, 10:42:38 »
40-tonowe sprzęty niech sobie ustawią niestandardowy profil prędkości i będzie ok. Co mnie w 4-metrowym aucie obchodzi, że TIR nie potrafi się złamać na skrzyżowaniu? Mam przez to jechać godzinę dłużej i w wianuszku aut za innym TIRem?

Trasa szybka ma jak najszybciej doprowadzić na miejsce. Tyle. Trasa optymalna jest w miarę sensowna, krótka nie ma dla mnie żadnego sensu. To takie "zrobimy taką trasę, bo algorytm potrafi ją wyznaczyć" ale nie widzę dla niej żadnego zastosowania. Zamiast niej mogliby wprowadzić "trasę drogami głównymi" i byliby wszyscy zadowoleni.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #164 dnia: Maj 24, 2010, 10:56:06 »
A w profilu użytkownika w dziale AM powinniśmy wprowadzić dodatkowe pole
na profil kierowcy i auta którym jeździ:
-kierowca TIRa
-dostawca jajek
-wóz bez wspomagania kierownicy
-nałogowy zbieracz punktów
-'wyprzedza mnie góra 1 fura w miesiącu'
-itd.

Wtedy byłoby jasne, czemu komuś dana trasa nie pasuje i obyłoby się bez zbędnych dyskusji :ok:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Wookash82

• 272
« Odpowiedź #165 dnia: Maj 24, 2010, 11:00:22 »
40-tonowe sprzęty niech sobie ustawią niestandardowy profil prędkości i będzie ok. 

no i tak tez wlasnie robie i dla mnie jest spoko Pisalem przeciez ze profil zaltawia wszystko  :ok: Ogolnie nie narzekam  :)

AutoMapa 6.10.0

*

Bilunia

« Odpowiedź #166 dnia: Maj 24, 2010, 11:14:53 »
Panowie :)
Cała "zadyma" wzięła się z tego, że kolega Adam dał d..y, zamieszczając zrzut z wykorzystaniem Traffica.
To, że Traffic potrafi wyczyniać różne cuda, to chyba powszechnie wiadomo - dlatego z niego nie korzystam. Nie jeżdżę ciężarówką, ani dostawczakiem, jednak przy dłuższych trasach wolę się trzymać dróg "przewidywalnych".
Dlatego sposób przedstawiony na zrzucie AdamMie, jest dla mnie nie do zaakceptowania. Znam kilka alternatywnych odcinków możliwych do uwzględnienia dla trasy Poznań - Mielno, ale to co jest na tym zrzucie, to już trasa dla masochisty.
Pocieszeniem jest fakt, że zrzuty przedstawione przez kolegów, wykonane bez Traffika, wyglądają tak, jak standardowo ta trasa powinna wyglądać. Wygląda na to, że jednak ten element się poprawił w stosunku do poprzedniej wersji (6.2)
Nie mam nic przeciwko temu, by korzystać z dróg lokalnych - często z nich korzystam, o czym tu kilkakrotnie pisałem. Jednak co innego - świadomy wybór, a co innego, kiedy program mi wmawia, że opłotkami zrobić kilkaset kilometrów, będzie szybciej niż po DK.
Na przyszłość.
Jak ktoś chce ocenić sposób wyznaczania tras przez program, niech wyłączy Traffica, bo co chwilę będzie miał na ekranie inny obraz.
Natomiast jeżeli ktoś tego nie zrobi, a zacznie dostosowywać program do swoich preferencji, grzebiąc w "Profilu" - co większość z nas robi, to nie będzie to już niewiedza, ale głupota.
Pozdrawiam wszystkich rozmówców i proponuję wypuścić "gołąbka pokoju" :wink:

« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2010, 11:36:25 wysłana przez Bilunia »

*

Offline gbbsoft

• 1539
« Odpowiedź #167 dnia: Maj 24, 2010, 14:24:04 »
A ja zainstalowałem na Diamondzie beta2 (na 6.2) i mam taki ciekawy efekt.
Uruchamiam, pojawia mi się mapa, ustawiam trasę, pojawia się ponownie mapa, po czym cała mapa robi się biała i już tak zostaje.
Widać na tej białem mapie przyciski do zmniejszania i powiększania, ale już elementów nad i pod mapą nie widać - całość jest biała. Słychać nawet głos, który prowadzi mnie po trasie, ale nic nie widać - wszystko białe.

Jakiś pomysł, aby się pojawiała mapa cały czas? Może jakaś opcja?

PS. Na beta1 było wszystko OK. Wróciłem do Bety1.

« Odpowiedź #168 dnia: Maj 24, 2010, 14:35:20 »
Tutaj testy AM 6.5 Beta 2, co niektórzy nie mogą się doczekać premiery AM 6.6

Twitter Miplo:
"Idą duże zmiany, szczególnie w zakresie synchronizacji punktów. Czekamy na publikację AutoMapy 6.6!"
 :shock: :shock: :shock:

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #169 dnia: Maj 24, 2010, 16:26:11 »
U mnie dzisiaj znowu wystąpił błąd znany z bety1 - wywalenie się podczas wyznaczania trasy i brak możliwości wyznaczenia nowej. Pojawia się pasek z napisem "Nawigacja", dochodzi do 5% i znika. I tak dookoła. Traffic Live włączony.

Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline MarioM74

• 381
  • Sprzęt: HTC Desire S, Blow GPS35V
« Odpowiedź #170 dnia: Maj 24, 2010, 20:44:29 »
Miałem podobnie już dwa razy. raz podczas pierwszego wyznaczenia trasy, drugi raz podczas rekalkulacji trasy w trakcie jazdy. Wyznaczanie trasy dochodzi do 5% i tak w kółko.  Podczas tego błędu  AM przechodzi mi sama w tryb  nocny. TF Live włączony.
Pomaga reset AM.

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #171 dnia: Maj 24, 2010, 20:49:04 »
mi wczoraj z tym 5% wyznaczaniem też się to przytrafiło.
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline matthiasgor

• 368
« Odpowiedź #172 dnia: Maj 24, 2010, 20:55:07 »
Ja dziś miałem dziwny przypadek... Zostawiłem AM na postoju i mi bateria padła...
Po restarcie AM nei wstawała...

Koniecznym okazało się wywalenia pliku ab5wm.exe z urządzenia. :/
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #173 dnia: Maj 24, 2010, 21:07:36 »
Ja dziś miałem dziwny przypadek... Zostawiłem AM na postoju i mi bateria padła...
Po restarcie AM nei wstawała...

Koniecznym okazało się wywalenia pliku ab5wm.exe z urządzenia. :/
Podaj lokalizację tego pliku.

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #174 dnia: Maj 24, 2010, 21:26:53 »
 Czy zwróciliście uwage na to że na becie2 ma czasem problemy ze znalezieniem sygnału z GPS. Bardzo często mam czerwoną strzałkę. Nie miałem tak wcześniej. Pomoga soft reset. Nie wiem czy to wina telefonu czy AM beta2.
Paweł

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #175 dnia: Maj 24, 2010, 22:13:58 »
Mały OT
Czy ktoś zauważył reklamę telewizyjną Nokii 5230 (symbian), lub Samsung Avila GPS w sieci plus. Ekran który przez parę sekund jest widoczny, to ekran AM??

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #176 dnia: Maj 24, 2010, 22:25:08 »
Mały OT
Czy ktoś zauważył reklamę telewizyjną Nokii 5230 (symbian), lub Samsung Avila GPS w sieci plus. Ekran który przez parę sekund jest widoczny, to ekran AM??

Piszesz o tym ??

To jakaś usługa Plusa - drogowskaźnik, korzystająca z map Targeo.
http://lookr.tv/player.php?id=1428
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2010, 22:28:29 wysłana przez Dolek »

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #177 dnia: Maj 24, 2010, 22:40:48 »
dalej offtopowo. To jest przykład jak nie robić reklam lub programów sponsorowanych. Panu ręka się trzęsie jakby był na total kacu, ma straszne paznokcie no i .... przystanek taxi.... bądź miejsca kulturalne...
Paweł

*

Offline lucpo1

• *
  • 76
  • Sprzęt: Samsung i780
« Odpowiedź #178 dnia: Maj 25, 2010, 09:25:27 »
Czy zwróciliście uwage na to że na becie2 ma czasem problemy ze znalezieniem sygnału z GPS. Bardzo często mam czerwoną strzałkę. Nie miałem tak wcześniej. Pomoga soft reset. Nie wiem czy to wina telefonu czy AM beta2.

Mi się też to ostatnio zdarza, na dodatek długo łapie fix'a. Dzisiaj to z 15 minut.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #179 dnia: Maj 25, 2010, 10:33:34 »
Mi się też to ostatnio zdarza, na dodatek długo łapie fix'a. Dzisiaj to z 15 minut.

Ja tam się nie znam, ale fixa to łapie odbiornik GSM, a AM tylko przetwarza te dane.