AM 6.5 Beta 2

• 311 Odpowiedzi
  • 80225 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
Odp: AM 6.5 Beta 2
« Odpowiedź #120 dnia: Maj 23, 2010, 00:54:07 »
Za to teraz masz ładniejszy ekranik :ok:. Coś za coś :wink:
Co masz na myśli?  :O
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #121 dnia: Maj 23, 2010, 10:24:24 »

Blad bo w niektorych kategoriach np Fotoradar 40km/h dzialalo mi to dzisiaj poprawnie (tak jak kiedys) czyli pokazywalo odlegosc az do miniecia POI.
Nadal pokazuje do minięcia POI ale tylko podczas powiadamiania.
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2010, 12:29:11 wysłana przez AdamMie »

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #122 dnia: Maj 23, 2010, 10:46:18 »
Akurat w tym przykladzie ktory podales u mnie tez dziala to tak jak powinno. Ale w innych kategoriach juz nie.

*

Offline oksok1

• 278
  • Sprzęt: Samsung S7, Pentagram 3106
« Odpowiedź #123 dnia: Maj 23, 2010, 11:06:43 »
prowokacja. Jakbym był pracownikiem aqurat i czytał o problemach z ikonkami to by mnie szlag trafił. Zamiast skupić się na meritum sprawy, czyli jakości map a co za tym idzie jakości nawigacji debatuje się o ikonkach. IMHO najważniejsze sprawy do poprawienia to 1. Mapy, 2. Szybkość wyswietlania. Pozostałe sprawy to pierdoły a o nich się tu głównie pisze.

Pozdrawiam
Wydaje mi się że po to jest forum aby pisać o tym o czym uważa się za słuszne mądrusiu. Dla niektórych widocznie problem ikonek jest istotny. Jeśli chodzi o mapy, to gdy widzę błąd to staram się pisać od razu do supportu a nie na forum bo i tak mi nikt nie pomoże.

Ja jestem zwykły user i dla mnie jest ważne aby na ekranie widzieć moich klientów. Kwestia ikonki i jej widoczności jest dla mnie rzeczą kluczową. Kiedyś znalazłem taką ikonkę [Mitsubishi.bmp] która wyraźnie odcina się od tła mapy. Od lat do katalogu AutoMapa EU wrzucam swój katalog Icons w ten sposób podmieniając wygląd ikonki Inne.bmp czyniąc ją bardzo dobrze widoczną (pod ikonką inne mam moich klientów). Napisałem już do supportu AM i czekam na odpowiedź.
Mądrusiowi zaś dopowiem że i tak został tu łagodnie potraktowany

*

Offline WWoytek

• 329
  • TomTom Go Mobile Android
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 4X
« Odpowiedź #124 dnia: Maj 23, 2010, 11:09:15 »
Pozostałe sprawy to pierdoły a o nich się tu głównie pisze.

Pozdrawiam

A dlaczego? nie zrobią w AM ikonek POI na wzór tych z iGO (bardzo fajne z efektem przezroczystości, naprawdę ładnie się eksponują na tle map) Bo w AM te kwadraciki to takie trochę bezpłciowe i psują całe tło i kolorystykę naprawdę ładnych map AutoMapy.

Pozdrawiam
->>>----TomTom-Go-Mobile---->

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #125 dnia: Maj 23, 2010, 11:09:20 »
Kwojtow a czy masz ustawione odpowiednio parametry ostrzegania dla tych innych kategorii?

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #126 dnia: Maj 23, 2010, 11:21:29 »
Tak. Oczywiscie ze mam.

*

Offline Wookash82

• 272
  • Sprzęt: Mio P560
« Odpowiedź #127 dnia: Maj 23, 2010, 11:31:27 »
wkoncu wyznaczanie tras sie poprawilo  :ok: Teraz trasa szybka juz nie jest tylko z nazwy Wg profilu prowadzi jak sie nalezy  :) Juz nigdzie nie pcha przez centrum  :proud: A poki co wiekszych bledow nie znalazlem Jedynie kierunkowosc drog na dwoch osiedlach i w Zabrzu przy DTS juz nie ma wjazdu na ul Lompy z Wolnosci Na Miplo jest jak powinno tu jeszcze nie zdazyli poprawic Zgloszone do supportu
Proste są dla szybkich samochodów, Zakręty są dla szybkich kierowców...

AutoMapa 6.10.0

*

Bilunia

« Odpowiedź #128 dnia: Maj 23, 2010, 12:10:04 »

A dlaczego? nie zrobią w AM ikonek POI na wzór tych z iGO (bardzo fajne z efektem przezroczystości, naprawdę ładnie się eksponują na tle map) Bo w AM te kwadraciki to takie trochę bezpłciowe i psują całe tło i kolorystykę naprawdę ładnych map AutoMapy.
Pozdrawiam
AM nie potrzebuje w kwestii ikonek brać od nikogo wzorców. W większości są czytelne i poprawne. To nie ma być galeria obrazów, a punkt kontrastowy i wyróżniający się od tła mapy.
Dużym plusem (przynajmniej do tej pory) była możliwość łatwej podmiany ikon na swoje - tak rozmiarowo, jak i graficznie. Ale jak widzę, producentowi to chyba przeszkadzało. To, co do tej chwili było proste, teraz stało się zawiłe nawet dla specjalistów tego forum w tej materii.
Mam nadzieję, że to tylko wypadek przy pracy (błąd), który szybciutko zostanie poprawiony.

wkoncu wyznaczanie tras sie poprawilo  :ok: Teraz trasa szybka juz nie jest tylko z nazwy Wg profilu prowadzi jak sie nalezy  :) Juz nigdzie nie pcha przez centrum  :proud:
Nareszcie światełko w tunelu i powiew optymizmu. Mam nadzieję, że ten świetlik będzie obejmował wszystkie trasy. Dotychczas planowanie tras wymagało duuużej uwagi i spostrzegawczości, by np. po odwróceniu, nie obudzić się w zupełnie nieprzewidzianym miejscu. Mam nadzieję, że będą też logiczne różnice między szybką i optymalną.
Dobrze by było, by określenie "szybka" dotyczyło autostrad, dróg krajowych i głównych ..., natomiast "optymalna" było rozsądkiem łączącym czas przejazdu i drogę do pokonania. Natomiast Traffic, był dodatkiem do tego, działającyn zupełnie niezależnie od tego, co napisałem wcześniej.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2010, 12:29:30 wysłana przez Bilunia »

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #129 dnia: Maj 23, 2010, 15:41:40 »
Dobrze by było, by określenie "szybka" dotyczyło autostrad, dróg krajowych i głównych ..., natomiast "optymalna" było rozsądkiem łączącym czas przejazdu i drogę do pokonania.
Szybka ma być szybka, a nie po określonych kategoriach. Jak szybciej będzie krajówką, OK. Jak szybciej będzie lokalną przez wsie, to niech prowadzi lokalną, a nie krajową gdzie do wyboru tiry, dziury albo fotoradary i ograniczenia do 70.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Bilunia

« Odpowiedź #130 dnia: Maj 23, 2010, 16:53:56 »
Dobrze by było, by określenie "szybka" dotyczyło autostrad, dróg krajowych i głównych ..., natomiast "optymalna" było rozsądkiem łączącym czas przejazdu i drogę do pokonania.
Szybka ma być szybka, a nie po określonych kategoriach. Jak szybciej będzie krajówką, OK. Jak szybciej będzie lokalną przez wsie, to niech prowadzi lokalną, a nie krajową gdzie do wyboru tiry, dziury albo fotoradary i ograniczenia do 70.
To o czym piszesz, załatwi Ci Traffic. Po to chyba powstał.
Po to jest szybka i optymalna, by użytkownicy mieli wybór. Co Twoim zdaniem ma zrobić ktoś, kto w określonych rejonach ma alergię na żółte, albo trasę z Poznania do Mielna AutoMapa niezależnie od wariantu, jaki wybierze - wyznaczy mu przez Trzciankę, Wałcz, Czaplinek, Połczyn ?
Zapewniam Cię, że na tej trasie jest więcej patroli, niż na 11-ce, a wjeżdżając ze wsi do wsi, też nie nadgonisz czasu. Gdyby była do wyboru "Krajobrazowa" - to OK :proud: Natomiast droga do pokonania jest identyczna jak przez Piłę i to "pokonaną" obwodnicą.
Jakoś w tym przypadku nie widzę sensu zjazdu z 11-ki. Przynajmniej ja :wink:
Zgodzę się z Tobą w jednym - że czasami żółtymi lub nawet lokalnymi, można określony odcinek pokonać szybciej, niż czerwonymi. Tylko jakoś AM w żadnym znanym mi wariancie, nie sugeruje wylotu z Poznania dla jadących na Koszalin, przez Murowaną Goślinę, Studzieniec i Rogoźno  :ok:, a ja z tego odcinka nagminnie korzystam i polecam go każdemu. Więc raczej nie jestem alergikiem żółtego :wink:, pomimo, że końcówka tego odcinka kolorystycznie nie jest nawet żółta. Ale średnią można na niej wypracować niezłą  :proud:.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2010, 17:16:15 wysłana przez Bilunia »

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #131 dnia: Maj 23, 2010, 17:32:53 »
... albo trasę z Poznania do Mielna AutoMapa niezależnie od wariantu, jaki wybierze - wyznaczy mu przez Trzciankę, Wałcz, Czaplinek, Połczyn ?
Przy Twoich i "bety 2" ustawieniach tak nie prowadzi.

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #132 dnia: Maj 23, 2010, 17:37:49 »
Witam

1. Ja znalazłem bug u siebie w klawiaturze przy wyznaczaniu z punktów ulubionych
Menu>Prowadź do>Ulubione> "punkty użytkowników" sprawdźcie

Na początku pojawia się klawiatura numeryczna - we wcześniejszych wersjach była klawiatura literowa.
Błędnie wyświetlają się lub nie wyświetlają się litery na tej że klawiaturze.

Proszę sprawdzcie u siebie czy też tak macie. Jeśli to potwierdzicie zgłoszę to do supportu.

Poniżej filmik

Video01.avi

2. Mam też problem z ikonami POI do kategorii. Widziałem że inni też coś rzeżbią.
Zaznaczone ikonki w danych kategoriach przez zemnie nie importują się nawet po oznaczeniu opcji "Pobierz jednorazowo wszystko" w miplosync.
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline maxiq

• *
  • 75
  • Sprzęt: Navroad NR430BT, AM Europa
« Odpowiedź #133 dnia: Maj 23, 2010, 17:53:56 »
Potwierdzam błąd.
U mnie na klawiaturze wszystkie litery są niedostępne, poza myślnikiem "-".
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2010, 18:03:29 wysłana przez maxiq »

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #134 dnia: Maj 23, 2010, 18:10:23 »
Witam

1. Ja znalazłem bug u siebie w klawiaturze przy wyznaczaniu z punktów ulubionych
Menu>Prowadź do>Ulubione> "punkty użytkowników" sprawdźcie

Na początku pojawia się klawiatura numeryczna - we wcześniejszych wersjach była klawiatura literowa.
Błędnie wyświetlają się lub nie wyświetlają się litery na tej że klawiaturze.

Proszę sprawdzcie u siebie czy też tak macie. Jeśli to potwierdzicie zgłoszę to do supportu.
U mnie też w pierwszej kolejności pokazuje się klawiatura numeryczna, ale na klawiaturze znajdują się wszystkie pierwsze litery nazw w ulubionych, nie ma więc problemu z wybraniem miejsca ulubionego z klawiatury.
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2010, 18:12:14 wysłana przez AdamMie »

*

Bilunia

« Odpowiedź #135 dnia: Maj 23, 2010, 18:34:35 »
Widzę, że beta2 przez ten rejon prowadzi jeszcze gorzej, niż w moich najgorszych snach - o zgrozo.
Natomiast co do moich ustawień, to wyłącz w 6.2 profil prędkości, oba suwaki w środek i popatrz.

« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2010, 23:09:01 wysłana przez Bilunia »

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #136 dnia: Maj 23, 2010, 18:53:02 »

To, że zmieniłem profil i go włączyłem, nie znaczy, że AM tak ma domyślnie.

Zaznaczyłem jak trasa jest prowadzona przez Twój profil a jak domyślnie.
AM w wersji 6.2 nie mam.
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2010, 19:08:37 wysłana przez AdamMie »

*

Offline darek.sko

• *
  • 87
  • Sprzęt: Galaxy Note 4 + Google Maps
« Odpowiedź #137 dnia: Maj 23, 2010, 21:36:57 »
oksok1, też mam klientów (w liczbie około 600 - 700, sam nie pamiętam) jako zwykły user za cholerę nie wiem po co miałbym się kierować do klientów za pomocą jakiś ikonek. Pewnie mądruś jestem ale jeżdzę do klientów i kieruję sie adresami, ale tak to tylko mądrusie robią. Obsługuje informatycznie kilka firm transportowych, AM instalowałem setki razy i jeszcze żaden kierowca nie kierował sie ikonkami.Mądrusie, nieprawdaż? Ale jak Ty masz ich 5 na krzyż to zwracam honor i przepraszam, ikony są najważniejsze i cały wysiłek i trud ekipy Aqurat powinien zostać skierowany na front walki poprawy dla oksoka1 i kogoś tam jeszcze z forum pdaclub wyświetlania ikonek. EOT. Z racji możliwości Mio Moov 400 mam na jednej nawigacji MioMap i AM. Legal. MioMap urzeka prostotą obsługi, szybkością działania ale AM ma najlepsze mapy w średnich i duzych miejscowościach. IMHO najlepszym połączeniem było by IGO8 lub MioMap z mapami Geosystemu.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #138 dnia: Maj 23, 2010, 22:44:38 »
... Ale jak Ty masz ich 5 na krzyż to zwracam honor i przepraszam, ikony są najważniejsze ...
Mógłbyś wykazać odrobinę kultury i nie być złośliwy?  :S
Nie interesują Cię ikonki to nie zabieraj głosu w dyskusji i tyle.
Aż dziwne jakie były Twoje życzenia do AM:
a ja tak w skrócie bym chciał igo z mapami z am ponieważ w igo jest:
1. wizualizacja np. wiadukty kolejowe
2. ukształtowanie terenu (super widok w górach)
3. prędkość wyświetlania obrazu na ekranie
3.1 prędkość wyświetlania obrazu na ekranie
3...n prędkość ... :)
4.nakładki które pozwalają zmienić wiele ustawień których nie ma domyślnie w menu
Coś nie widzę nic o stricte nawigacji  :P
Ikony POI jednym z elementów interfece'u a, czy Ci się to podoba czy nie, jego czytelność i estetyka też rzutuje na jakość oprogramowania.
Zgoda, że wszystko kwestia priorytetów - ale o tym zapewne będą decydować pracownicy firmy Aquart.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #139 dnia: Maj 23, 2010, 22:52:25 »
Dobrze by było, by określenie "szybka" dotyczyło autostrad, dróg krajowych i głównych ...,

Nie, Nie i jeszcze raz Nie!!
Chcecie tras po drogach głównych, to molestujcie support by wprowadził nowy typ trasy 'tylko głównymi',
Zbecydowanie nie zgadzam się, by dla trasy szybkiej czas nie był najwyższym priorytetem.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #140 dnia: Maj 23, 2010, 23:04:12 »
Chcecie tras po drogach głównych, to molestujcie support by wprowadził nowy typ trasy 'tylko głównymi',
Zbecydowanie nie zgadzam się, by dla trasy szybkiej czas nie był najwyższym priorytetem.

Popieram !!!!

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #141 dnia: Maj 23, 2010, 23:06:01 »
a ja zastanawiam sie jaki jest sens dublowania ikonek POI ktore mi np. zajmuja 30mb i za nic nie moge teraz ich zdublowac do wersji nocnej, bo nie mam tyle pamieci w urzadzeniu (staralem sie wgrac w telefonie program na urzadzenie, a mapy, ikony i glosy na karte pamieci. nie udalo sie)
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Bilunia

« Odpowiedź #142 dnia: Maj 23, 2010, 23:06:49 »
Zaznaczyłem jak trasa jest prowadzona przez Twój profil a jak domyślnie.
AM w wersji 6.2 nie mam.
Dzięki Adamie
Poprzednio nie zrozumiałem znaczenia Twych zrzutów. Pomogłeś mi podjąć istotną decyzję.
Pozdrawiam

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #143 dnia: Maj 23, 2010, 23:10:28 »

Popieram w całej rozciągłości!
Z Lublina do Poznania wolę pojechać via Radom-Grójec-Rawę Mazowiecką-Brzeziny-Stryków pomimo naprawdę kiepskiej (wcale nie małymi) fragmentami drogi niż przez Radom-Opoczno-Piotrków Trybunalski i Łódź.
Pomimo tego, że druga trasa prowadzi w całości krajówkami to w Łodzi można tyle stracić, że hej...
Pomimo tego, że pierwsza trasa prowadzi również drogami wojewódzkimi (728, 725 - 45km, 708 - 17km naprawdę kiepskiej drogi) to nigdzie na tej trasie nie mam korków!!!
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2010, 23:12:55 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline superneo

• **
  • 115
  • Sprzęt: HTC Sensation
« Odpowiedź #144 dnia: Maj 23, 2010, 23:14:15 »
Takie info zdobyłem:
"A w pelnej (pierwszej) krasie - Asystent dla PL jeszcze przed wakacjami ;)"
S11 > 3210 > 3510i > N73 > N95 8GB > Omnia > HTC HD > HTC Desire HD > HTC Sensation

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #145 dnia: Maj 23, 2010, 23:14:20 »
Przy skonfigurowaniu automatycznego przełacznia Automapy na tryb nocny, jeśli się ręcznie zmieni na tryb nocny zanim zrobi to AM automatycznie, po jakimś czasie Automapa samoczynnie wraca do trybu dziennego.
Nie wiem czy ma to związek z czujnikiem światła (Samsung Omnia) ale sądzę, że jeśli użytkownik wybrał ręcznie taki tryb to program nie powinien już tego zmieniać (np. do czasu osiągnięcia celu).
Ma ktoś tak jeszcze??

Połączone: Maj 23, 2010, 23:15:21
Takie info zdobyłem:
"A w pelnej (pierwszej) krasie - Asystent dla PL jeszcze przed wakacjami ;)"
Jeszcze ciekawe w ilu i jakich aglomeracjach?  :worried:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #146 dnia: Maj 23, 2010, 23:36:47 »
.........jeszcze przed wakacjami ;)"

Jakiś znajomy ten termin  :mysli: :-? :E
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Bilunia

« Odpowiedź #147 dnia: Maj 23, 2010, 23:42:37 »

Popieram !!!!
Oczywiście. Jakże może być inaczej. W końcu z czegoś trzeba żyć.
Zobaczcie Panowie. Jakie te inne nawigacje są beznadziejne. Wszystkie, bez wyjątku w wariancie "Szybka" z Poznania do Koszalina, czy Mielna prowadzą przez Oborniki, Piłę, Szczecinek, Bobolice. Można to sprawdzić nawet na półce w markecie. Natomiast twórcy AM wpadli na pomysł, że "leśnymi duktami" będzie szybciej. To, co zobaczyłem na zrzucie z 6.5 beta2, który zamieścił wyżej AdamMie, mnie osobiście podłamało.
Może Waszym zdaniem "Drogi Międzynarodowe" i "Drogi krajowe" są przeznaczone dla rolkarzy ?
Proponuję przeanalizować wbudowany profil prędkości. Dla dróg drugorzędnych ma 60 km/h. Ciekawe w jaki sposób utrzymać taką średnią, kiedy jadąc tymi drogami wpada się ze wsi, do wsi, w których często nie ma nawet chodników, a teren zabudowany wygląda trochę inaczej niż wzdłuż 11-ki.
............ . :(
Koniec
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2010, 23:48:20 wysłana przez Bilunia »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #148 dnia: Maj 23, 2010, 23:51:44 »
oksok1, też mam klientów (w liczbie około 600 - 700, sam nie pamiętam) jako zwykły user za cholerę nie wiem po co miałbym się kierować do klientów za pomocą jakiś ikonek. Pewnie mądruś jestem ale jeżdzę do klientów i kieruję sie adresami, ale tak to tylko mądrusie robią.

Szczególnie dobrze sprawdza się to wśród klientów na wsi oraz w miejscach, które de facto żadnego adresu nie mają  :]

Po??czone: Maj 24, 2010, 00:09:19
Zobaczcie Panowie. Jakie te inne nawigacje są beznadziejne. Wszystkie, bez wyjątku w wariancie "Szybka" z Poznania do Koszalina, czy Mielna prowadzą przez Oborniki, Piłę, Szczecinek, Bobolice. Można to sprawdzić nawet na półce w markecie. Natomiast twórcy AM wpadli na pomysł, że "leśnymi duktami" będzie szybciej. To, co zobaczyłem na zrzucie z 6.5 beta2, który zamieścił wyżej AdamMie, mnie osobiście podłamało.

Mnie tam, bez żadnych kombinacji szybka w 6.5b2 prowadzi obwodnicą Piły. Oczywiście traffik włączony  :proud:
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2010, 00:09:19 wysłana przez akubit »

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #149 dnia: Maj 24, 2010, 00:23:44 »
U mnie identycznie. Natomiast trafik wyłączony.