AM 6.5 Beta 2

• 311 Odpowiedzi
  • 80022 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline chola

• 253
Odp: AM 6.5 Beta 2
« Odpowiedź #90 dnia: Maj 22, 2010, 19:33:30 »
Musisz mieć w preferencjach trasy ustawione pytaj o parametry przed wyznaczeniem, wtedy można ustawić datę.

Źle mnie zrozumiałeś. Klikając na datę nie pozwalało wyznaczyć innej daty niż bieżąca.

EDIT: teraz wchodzę i jest ok. Dziwne.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #91 dnia: Maj 22, 2010, 20:57:44 »
Nie a prawa działać. Foldery maja być:
1. day\Images\POI\
2. night\Images\POI\
i w nich ikony.

Zrobiłem jak poniżej i nadal nie mam własnych ikonek  :]

*

Offline darek.sko

• *
  • 87
  • Sprzęt: Galaxy Note 4 + Google Maps
« Odpowiedź #92 dnia: Maj 22, 2010, 21:16:55 »
jutro wyjeźdzam w trasę około 600km, jak sądzicie dobrze mnie poprowadzi po Polsce jak nie mam własnych ikonek a asystent pasa ruchu nie pokazuje mi się w demie trasy?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #93 dnia: Maj 22, 2010, 21:35:06 »
A co to ma wspólnego z wyznaczaniem tras i nawigacją. No chyba, że to taka Twoja prowokacja... :mysli:

*

Offline baciarek

• 687
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S5
« Odpowiedź #94 dnia: Maj 22, 2010, 21:43:00 »
Nie udzielam się tutaj tak bardzo, bo nie mam zacięcia w szukaniu bugów w AM, choć często jakieś wpadki się zdarzają ale nie badam czy to norma czy jednorazowy przypadek telefonu. Ale jedna rzecz mnie wk.....a non stop. Brak możliwości blokowania roamingu w AM.

Jeżdżę sobie z traffic'iem i ok wysyłam pobieram dane - przyczyniam się w małym stopniu dla kogoś innego, żeby szybko trafił do celu. Ale niestety w przypadku automapy jestem w PLAY i jak wiadomo działa on na własnych nadajnikach w większych miastach a poza nimi wali mi na automapie komunikatami, że nie można było wybrać numeru, brak połączenia itp. bo jestem wtedy w roamingu Plusa. Mega wkurzające to jest i raczej skłonie się do wyłączenia trafficu, żeby mieć spokój w czasie jazdy, a wystarczyło by dorobić opcję blokuj połączenie danych w roamingu - najprostsze aplikacje mają taką opcję i fajnie by było jakby automapa dorzuciła coś takiego, wtedy program by wysłał i pobrał dane gdy wróciła by sieć macierzysta i wszyscy by byli zadowoleni. Czytałem kiedyś, że komuś nabiło rachunek za granicą i dla takich ludzi też to było by pomocne.

Z innej beczki, program dalej nie zapamiętuje ustawienia osobowy/ciężarowy/coś tam

Pozdrawiam
Kobieta + 50ml = CHMOD 777

*

Offline darek.sko

• *
  • 87
  • Sprzęt: Galaxy Note 4 + Google Maps
« Odpowiedź #95 dnia: Maj 22, 2010, 21:59:16 »
prowokacja. Jakbym był pracownikiem aqurat i czytał o problemach z ikonkami to by mnie szlag trafił. Zamiast skupić się na meritum sprawy, czyli jakości map a co za tym idzie jakości nawigacji debatuje się o ikonkach. IMHO najważniejsze sprawy do poprawienia to 1. Mapy, 2. Szybkość wyswietlania. Pozostałe sprawy to pierdoły a o nich się tu głównie pisze.

Pozdrawiam

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #96 dnia: Maj 22, 2010, 22:26:16 »
Zgadza sie. Co z tymi mapami nie jest za dobrze. Chodzi mi np o pokrycie siatki drog w stosunki do rzeczywistości. Jedne drogi pokrywają sie bardzo ładnie do tego co nam pokazuje AM a za chwile jest zupelnie na odwrót. Mam wrażenie ze kiedys tak nie bylo. Poza tym rowniez zgadzam sie z kolegą odnosnie szybkosci wyswietlania mapy - jest ona bardzooo wolna !

Poza tym zauwazylem chyba blad w ostrzeganiu o POI zarowno w wersji beta 1 jak i beta 2. Chodzi o to ze dla wiekszosci kategorii (ostrzegnie o POI) po komunikacie o danym POI AM nie wyswietla odelglosci do danego POI. Ogleglosc pokazuje tylko w chwili samego komunikatu po czym zaraz wszystko znika i nie ma nawet tej czerwonej linii ktora "łaczy" POI na mapie. Czy ktos to u siebie zauwazył ?

*

pliers

« Odpowiedź #97 dnia: Maj 22, 2010, 22:28:51 »
prowokacja. Jakbym był pracownikiem aqurat i czytał o problemach z ikonkami to by mnie szlag trafił. Zamiast skupić się na meritum sprawy, czyli jakości map a co za tym idzie jakości nawigacji debatuje się o ikonkach. IMHO najważniejsze sprawy do poprawienia to 1. Mapy, 2. Szybkość wyswietlania. Pozostałe sprawy to pierdoły a o nich się tu głównie pisze.

Pozdrawiam
Wydaje mi się że po to jest forum aby pisać o tym o czym uważa się za słuszne mądrusiu. Dla niektórych widocznie problem ikonek jest istotny. Jeśli chodzi o mapy, to gdy widzę błąd to staram się pisać od razu do supportu a nie na forum bo i tak mi nikt nie pomoże.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #98 dnia: Maj 22, 2010, 22:45:40 »
Zgadza sie. Co z tymi mapami nie jest za dobrze. Chodzi mi np o pokrycie siatki drog w stosunki do rzeczywistości. Jedne drogi pokrywają sie bardzo ładnie do tego co nam pokazuje AM a za chwile jest zupelnie na odwrót. Mam wrażenie ze kiedys tak nie bylo.

Ja natomiast stwierdzam wręcz przeciwnie, że AM uczyniła ostatnio (od pół roku) ogromny skok w jakości map, pokryciu i uzupełnieniu brakujących parkingów przed marketami, uliczek osiedlowych, zjazdów do stacji benzynowych itp, wyprzedzając zdecydowanie mapy Imagisu i Emapy.
Jeśli masz jakieś przykłady, podaj je na forum, to przeanalizujemy je. Nie wierzę, że kiedyś mapy były lepsze  :shock:

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #99 dnia: Maj 22, 2010, 22:53:45 »
Akubit akurat z tym co piszesz to zgdzam sie i ja. Aczkolwiek bardzo bys sie zdziwil jesli chodzi o jakosc map w wielu miejscach np w Polsce. Mam dostep do map dostarczanych przez Nawteq'a poniewaz uzywam ich w swojej pracy. I co mnie bardzooo zaskoczylo to to, ze te mapy maja o wiele lepsze odzwierciedlenie w rzeczywistosci niz AM. Chodzi np o ulice, uliczki czy tez niedokladnie i niepoprawnie naniesione uliczki, ulice na mape. I tu niestety mam racje bo to sprawdzilem. Ps. Ja pisalem o pokryciu siatki drog w stosunku do rzeczywistosci i predkosci dzialania mapy. A jak mozesz to napisz czy Tobie poprawnie dziala ostrzeganie.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #100 dnia: Maj 22, 2010, 23:14:14 »
... Ogleglosc pokazuje tylko w chwili samego komunikatu po czym zaraz wszystko znika i nie ma nawet tej czerwonej linii ktora "łaczy" POI na mapie. Czy ktos to u siebie zauwazył ?
Tak. Mapa przybliża się na czas trwania komunikatu a potem oddala się.
Nie wiem czy to błąd czy celowe działanie (raczej tak) ale zgłosiłem to przy AM 6.5 beta1 i napisałem, że stare rozwiązanie było moim zdaniem lepsze.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #101 dnia: Maj 22, 2010, 23:16:41 »
... Ogleglosc pokazuje tylko w chwili samego komunikatu po czym zaraz wszystko znika i nie ma nawet tej czerwonej linii ktora "łaczy" POI na mapie. Czy ktos to u siebie zauwazył ?
Tak. Mapa przybliża się na czas trwania komunikatu a potem oddala się.
Nie wiem czy to błąd czy celowe działanie (raczej tak) ale zgłosiłem to przy AM 6.5 beta1 i napisałem, że stare rozwiązanie było moim zdaniem lepsze.

Blad bo w niektorych kategoriach np Fotoradar 40km/h dzialalo mi to dzisiaj poprawnie (tak jak kiedys) czyli pokazywalo odlegosc az do miniecia POI.
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2010, 23:47:31 wysłana przez kwojtow »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #102 dnia: Maj 22, 2010, 23:20:52 »
Ja pisalem o pokryciu siatki drog w stosunku do rzeczywistosci i predkosci dzialania mapy.

Przyznam się, że nie ogarniam pokrycia mapy w stosunku do prędkości jej działania  :-? Też byłem kiedyś pod wrażeniem dokładności i pokrycia Navteqa w Polsce, ale to są puste dane, bez poprawnej kategoryzacji, poprawnych restrykcji. W nawigacji AM sprawdza się dużo lepiej.

A jak mozesz to napisz czy Tobie poprawnie dziala ostrzeganie.

Nie używam odległości  w ostrzeganiu. Ale po włączeniu tej funkcji oraz dema, nie stwierdzam problemów.
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2010, 23:22:33 wysłana przez akubit »

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #103 dnia: Maj 22, 2010, 23:24:36 »
Ech ... Pokrycia map i predkosci działania. Bez stosunku ... :) Chodzi wlasnie o informowanie o odleglosci do momentu miniecia POI. Bo cos jest ewidentnie zle.
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2010, 23:27:02 wysłana przez kwojtow »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #104 dnia: Maj 22, 2010, 23:33:39 »
Ech ... Pokrycia map i predkosci działania. Bez stosunku ... :) Chodzi wlasnie o informowanie o odleglosci do momentu miniecia POI. Bo cos jest ewidentnie zle.

No nie wiem. U mnie informuje o odległości do minięcia POI. Przynajmniej w demo. Podaj jakiś konkretny przykład.

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #105 dnia: Maj 22, 2010, 23:39:34 »
No to ja juz teraz nic nie rozumiem. Tych przykladow jest mnostwo wszedzie. Np Siedlce ul Jagiełły masz dwie kontrole drogowe i u mnie nie dziala to tak jak kiedys ostrzegalo.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #106 dnia: Maj 22, 2010, 23:43:25 »
... U mnie informuje o odległości do minięcia POI. ...
Ale przez cały czas zbliżania się do POI czy jest tak jak pisałem, że mapa przybliża się na czas trwania komunikatu a potem oddala się. Podczas tego przybliżenia jest ramka, informacja o odległości ale jak mapa się oddali to już ramka i info znikają?

Połączone: Maj 22, 2010, 23:44:50
... Blad bo w niektorych kategoriach np Fotorarad 40km/h dzialalo mi to dzisiaj poprawnie (tak jak kiedys) czyli pokazywalo odlegosc az do miniecia POI. ...
Albo błędem było takie działanie przy tym POI  B)
Pozdrawiam
Karol

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #107 dnia: Maj 22, 2010, 23:49:15 »
Bardzo mozliwe. Gdyby gdzies jasno bylo napisane ze zostalo to zmienione to bym sie nad tym nie zastanawial. A tak nie wiem do tej pory jak powinno byc prawidlowo.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #108 dnia: Maj 23, 2010, 00:04:24 »
No to ja juz teraz nic nie rozumiem. Tych przykladow jest mnostwo wszedzie. Np Siedlce ul Jagiełły masz dwie kontrole drogowe i u mnie nie dziala to tak jak kiedys ostrzegalo.

Nie wiem jak Cię kiedyś ostrzegało  :-? Natomiast zrobiłem testy w jedna i w drugą stronę i ostrzega mnie w obie strony, podając odległość od POI. Jadąc w kierunku północnym, nie zdążył mnie ostrzec przed drugim w kolei POI.
Może masz po prostu zbyt rzadko ustawione komunikaty?

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #109 dnia: Maj 23, 2010, 00:06:59 »
Ostrzegalo tak ze caly czas AM odliczala odleglosc do punktu POI a teraz tego nie robi. Rzadkosc ustawienia komunikatow nie ma tu zadnego znaczenia w tym wypadku.
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2010, 00:08:59 wysłana przez kwojtow »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #110 dnia: Maj 23, 2010, 00:07:45 »
Ale przez cały czas zbliżania się do POI czy jest tak jak pisałem, że mapa przybliża się na czas trwania komunikatu a potem oddala się. Podczas tego przybliżenia jest ramka, informacja o odległości ale jak mapa się oddali to już ramka i info znikają?

IMHO tak było zawsze  :shock:

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #111 dnia: Maj 23, 2010, 00:10:26 »
Wlasnie tak nie bylo!  Zaraz zwątpie normalnie. Nie robcie jaj ...

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #112 dnia: Maj 23, 2010, 00:12:54 »
Ostrzegalo tak ze caly czas AM odliczala odleglosc do punktu POI a teraz tego nie robi.

No nie wiem, ja nie miałem ustawionego powiadamiania o odległości, ale wydaje mi się, że nic się nie zmieniło. Nie przypominam sobie, żeby w trakcie testów, odległość była wyświetlana cały czas. Chyba, że nie było ustawione zbliżanie przy manewrze  :mysli: Ale mogę się mylić, bo nie korzystam na stałe z tego ficzera.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #113 dnia: Maj 23, 2010, 00:15:29 »
Ostrzegalo tak ze caly czas AM odliczala odleglosc do punktu POI a teraz tego nie robi.
... , ale wydaje mi się, że nic się nie zmieniło...
Masz rację - wydaje Ci się  :ok: :wink:

Jak dal mnie przypomnienie (fakt, że kolejne) 30 m przed to już po rybkach
PrzyblizaniePOI.avi
Co innego gdy ramka i info o odległości jest cały czas (tak jak drzewiej bywało).
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2010, 00:17:35 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #114 dnia: Maj 23, 2010, 00:15:39 »
Wiec jesli nie miałeś ustawionego powiadamiania o odleglosci to nam nie pomozesz Akubit bo nie wiesz jak to powinno dzialać.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #115 dnia: Maj 23, 2010, 00:16:51 »
Wlasnie tak nie bylo!  Zaraz zwątpie normalnie. Nie robcie jaj ...

Może masz rację, niech ktoś inny potwierdzi. Ale mi się wydaje, że odległość podawało tylko w momencie ostrzegania i krótko potem.

Połączone: [time]Maj 23, 2010, 00:17:48[/time]
Wiec jesli nie miałeś ustawionego powiadamiania o odleglosci to nam nie pomozesz Akubit bo nie wiesz jak to powinno dzialać.

Były czasy, gdy miałem to ustawione...

Po??czone: Maj 23, 2010, 00:20:34
Co innego gdy ramka i info o odległości jest cały czas (tak jak drzewiej bywało).

A na pewno miałeś wtedy ustawione zbliżanie mapy przy manewrze?
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2010, 00:20:34 wysłana przez akubit »

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #116 dnia: Maj 23, 2010, 00:21:39 »
Bylo dokladnie nie tak jak pokazal to ochkarol :) czyli pokazywalo odleglosc, czaly czas az do momentu miniecia POI, a nie tak jak na filmiku że pokazuje tylko na chwile.

*

Bilunia

« Odpowiedź #117 dnia: Maj 23, 2010, 00:23:05 »
Jadąc w kierunku północnym, nie zdążył mnie ostrzec przed drugim w kolei POI.
Może masz po prostu zbyt rzadko ustawione komunikaty?
Jeżeli dla wszystkich masz włączone "pokazuj aż do minięcia", to o kolejnym Cię ostrzeże dopiero, gdy "puści" poprzedni. Dlatego jest zasadne, by dla stacjonarnych włączyć "do minięcia", natomiast dla mniej ważnych nie i tylko 1x.
Przykładowo.
jeżeli dla przejazdu włączysz "pokazuj aż do minięcia", a 20 m za przejazdem stoi fotoradar stacjonarny, to praktycznie wpadniesz na niego bez ostrzeżenia. :shock:, niezależnie od opcji ostrzegania, jakie dla niego ustawiłeś
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2010, 00:26:56 wysłana przez Bilunia »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #118 dnia: Maj 23, 2010, 00:25:32 »
... A na pewno miałeś wtedy ustawione zbliżanie mapy przy manewrze?
Aha!
Inaczej nie zauważyłbym różnicy   B)

Dal niedowiarków  :wink: :proud:
Tak jak to było w AM 6.2
PrzyblizaniePOI_AM62.avi
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2010, 00:36:02 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Bilunia

« Odpowiedź #119 dnia: Maj 23, 2010, 00:41:48 »
Za to teraz masz ładniejszy ekranik :ok:. Coś za coś :wink: