AM 5.2. Beta testy rozpoczęte

• 492 Odpowiedzi
  • 108590 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AM 5.2. Beta testy rozpoczęte
« Odpowiedź #450 dnia: Październik 31, 2008, 15:17:24 »
Ale fakt, że jeszcze trochę mają do zrobienia, niedawno zgłosiłem problem z trasami
z/przez/do odblokowanych odcinków - nikt chyba tu tego jeszcze nie zgłaszał,
wiem też, że walczą z zapominaniem o zaliczonych punktach trasy ...
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline cichy341

• *
  • 55
  • Sprzęt: Lark FreeBird 35.0 + AutoMapa 5.3
« Odpowiedź #451 dnia: Październik 31, 2008, 17:03:13 »
1) Miasto : Justynów (koło. Andrespola) ulica Bedońska, na mapie w AM jest droga która przechodzi przez tory (zaznaczyłem ją czarną linią) której tak naprawdę juz dawno nie ma, a na mapie NAVTEQ (z której brane jest zdjęcie) na ich stronie nie ma tej drogi to jakim cudem ukazała się w AM 5.2 skoro AM bierze od nich mapy?? link do zdjęcia:

http://wgrajfoto.pl/pokaz/img1008/beztytuluec27.jpg nie rozumiem

2) w Piotrkowie Trybunalskim skręcając na dworzec usłyszałem głos w prawo, prawo, prawo ..... itd (już ktoś o tym pisał) zawiecha komunikatów

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #452 dnia: Październik 31, 2008, 17:03:41 »
Kupiłbyś w końcu jakiś porządny, nieproblematyczny sprzęt, bo inaczej na każdą nową wersję
będziemy musieli czekać przynajmniej miesiąc dłużej  :E   B)

Właśnie! :evil: Poddać go ostracyzmowi! Albo lepiej nie oddawać mu sprzętu  :E
"Pojechaliście" po całości...
Panowie... wygląda na to, że jestem najbardziej innowacyjny bo w przecieram ścieżki...  :E :mad:
ISTQB Certified Tester

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #453 dnia: Październik 31, 2008, 17:23:24 »
Kupić puniek-owi krawat !

"Klient w krawacie jest mniej awanturujący się"   :E :E
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

« Odpowiedź #454 dnia: Październik 31, 2008, 17:31:54 »
Kiedyś w sierpniu "awanturowałem się" o to że program jest rozwijany a mapy w lesie, przepowiadałem że nowa droga w Gliwicach pojawi się w październiku. No proszę, listopad i nic :) Jak czytam o 5.2 beta to mam takie wrażenie że pożegnam automapę na zawsze bez żalu., Niestety, to niepoważne. W czym problem, żeby uaktualniali mapy osobno, a program osobno ? Ta moja droga jest mi do niczego potrzebna, ale zdaję sobie sprawę że takich jest dziesiątki a panowie z automapy malują dachówki na budynkach w 3D.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #455 dnia: Październik 31, 2008, 17:52:23 »
Kiedyś w sierpniu "awanturowałem się" o to że program jest rozwijany a mapy w lesie, przepowiadałem że nowa droga w Gliwicach pojawi się w październiku. No proszę, listopad i nic :) Jak czytam o 5.2 beta to mam takie wrażenie że pożegnam automapę na zawsze bez żalu., Niestety, to niepoważne. W czym problem, żeby uaktualniali mapy osobno, a program osobno ? Ta moja droga jest mi do niczego potrzebna, ale zdaję sobie sprawę że takich jest dziesiątki a panowie z automapy malują dachówki na budynkach w 3D.

Odnosze to samo wrażenie. Zamiast stawiać wirtualne, nikomu nie potrzebne, slupki przy drogach mogliby naprawde ulepszyc wazne rzeczy - np. komunikaty glosowe i mapy. Mapy TeleAStlas na Igo sa w tej chwili duzo dokladniejsze niz te w Automapie.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #456 dnia: Październik 31, 2008, 18:08:56 »
a na mapie NAVTEQ (z której brane jest zdjęcie) na ich stronie nie ma tej drogi to jakim cudem ukazała się w AM 5.2 skoro AM bierze od nich mapy??

Słyszałeś, że dzwonią... Ale to było w innym kościele. :P
Mapy Polski były i są od Geosystems. Tylko zagranica ma być teraz od Navteqa.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #457 dnia: Październik 31, 2008, 18:23:58 »
Zamiast stawiać wirtualne, nikomu nie potrzebne, slupki przy drogach

Masz to poparte jakimiś badaniami ??

*

Dżeju

« Odpowiedź #458 dnia: Październik 31, 2008, 18:27:22 »
... Zamiast stawiać wirtualne, nikomu nie potrzebne, słupki przy drogach mogliby naprawdę ulepszyć ważne rzeczy - np. komunikaty glosowe i mapy...

Aleś trafił kulą w płot   :evil:  Akurat te słupki (pikietaż), są wynikiem masowego zapotrzebowania użytkowników - nie tylko forum PDAClub istnieje w necie, gdzie omawia się te sprawy  :E

*

Dżeju

« Odpowiedź #459 dnia: Październik 31, 2008, 20:07:26 »
... wiem też, że walczą z zapominaniem o zaliczonych punktach trasy ...

Z tym to już walczą dłuższy czaaaaas  :wink:

*

Offline darek.sko

• *
  • 87
  • Sprzęt: Galaxy Note 4 + Google Maps
« Odpowiedź #460 dnia: Październik 31, 2008, 21:15:35 »

Odnosze to samo wrażenie. Zamiast stawiać wirtualne, nikomu nie potrzebne, slupki przy drogach mogliby naprawde ulepszyc wazne rzeczy - np. komunikaty glosowe i mapy. Mapy TeleAStlas na Igo sa w tej chwili duzo dokladniejsze niz te w Automapie.

a ja odnoszę wrażenie że lepiej się dopytać o drogę w np: Niecieczy(z całym szacunkiem dla mieszkańców) niż jechać pod prąd tak jak każe igo8 z mapami teleatlasa...

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #461 dnia: Październik 31, 2008, 21:43:42 »
1) Miasto : Justynów (koło. Andrespola) ulica Bedońska, na mapie w AM jest droga która przechodzi przez tory (zaznaczyłem ją czarną linią) której tak naprawdę juz dawno nie ma, a na mapie NAVTEQ (z której brane jest zdjęcie) na ich stronie nie ma tej drogi to jakim cudem ukazała się w AM 5.2 skoro AM bierze od nich mapy?? .....

W AM 5.2 znalazłem już wiele analogicznych sytuacji, miejscami nastąpił jakby powrót do map sprzed 5 lat.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #462 dnia: Październik 31, 2008, 22:31:32 »
Kupić puniek-owi krawat !

"Klient w krawacie jest mniej awanturujący się"   :E :E
Patrząc na te kilka wpisów powyżej widzę, że jestem ostatnim, który się tu awanturuje... :-?
ISTQB Certified Tester

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
  • Sprzęt: LOOX N520
« Odpowiedź #463 dnia: Październik 31, 2008, 22:47:12 »
Aleś trafił kulą w płot   :evil:  Akurat te słupki (pikietaż), są wynikiem masowego zapotrzebowania użytkowników - nie tylko forum PDAClub istnieje w necie, gdzie omawia się te sprawy  :E

Słupki są może potrzebne, ale  nikt nie kupi AM dla słupków tylko dla poprawnej nawigacji i producent powinien przede wszystkim zadbać o poprawne mapy i algorytmy programu a później o dodatkowe opcje w postaci komputerków, słupków i dołków. Producent AM dla mnie nie potrafi ustawić sobie priorytetów przy realizacji takiego produktu jakim jest program do nawigacji.

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S21 Ultra
« Odpowiedź #464 dnia: Październik 31, 2008, 22:58:07 »
Słupki są może potrzebne, ale  nikt nie kupi AM dla słupków tylko dla poprawnej nawigacji i producent powinien przede wszystkim zadbać o poprawne mapy i algorytmy programu a później o dodatkowe opcje w postaci komputerków, słupków i dołków. Producent AM dla mnie nie potrafi ustawić sobie priorytetów przy realizacji takiego produktu jakim jest program do nawigacji.
Może i w tym trochę racji jest, ale przyjrzyj się na MapaMap i inne tego pokroju produkty. Na co tam producenci stawiają? Na mapy? Na algorytmy?
Aqurat za czasów AM 3 wiódł prym na polskim rynku nav, teraz trochę zwolnili, ale nie odstają od konkurencji. Dowodem jest choćby AM 5.2 z mapami 0809!
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #465 dnia: Październik 31, 2008, 23:11:57 »
Prawda jest taka, że mapy stają się powoli kulą u nogi AM. Konkurencja bardzo sprawnie zwiększa pokrycie Polski, a w AM - zadyszka. A tak naprawdę, to podstawą są dobre mapy, nie wodotryski. Na nich zresztą AM zbudowała swój sukces.

*

Offline Dandre

• **
  • 109
« Odpowiedź #466 dnia: Październik 31, 2008, 23:19:59 »
Może i w tym trochę racji jest, ale przyjrzyj się na MapaMap i inne tego pokroju produkty. Na co tam producenci stawiają? Na mapy? Na algorytmy?
Z pewnością na teraz MapaMap ma o wiele lepsze komunikaty nawigacyjne niż AutoMapa. Jeszcze w tym roku mamy dostać nowe mapy i nową aplikację, zatem nie wyrokuj przedwcześnie na co kto stawia. Program mniej skomplikowany, wcale nie oznacza gorszy, a umiejętnie wykorzystane doświadczenia z rynku GPS, skutecznie mogą odwrócić sympatie klientów.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #467 dnia: Październik 31, 2008, 23:23:43 »
Na czym polega ta 'owielelepszość' komunikatów MM?

*

Offline Dandre

• **
  • 109
« Odpowiedź #468 dnia: Październik 31, 2008, 23:49:14 »
Daruj sobie ironię kolego. Komunikaty zaś nagrane są  zgodnie z regułami gramatycznymi języka polskiego i brzmią bardzo naturalnie. O wiele przyjemniej się ich słucha, niż "syntetyków" z AutoMapy.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #469 dnia: Listopad 01, 2008, 00:05:53 »
Pytam jak najbardziej poważnie, a Ty mi wyjeżdżasz o przyjemności słuchania? :shock:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #470 dnia: Listopad 01, 2008, 00:13:58 »
Daruj sobie ironię kolego. Komunikaty zaś nagrane są  zgodnie z regułami gramatycznymi języka polskiego i brzmią bardzo naturalnie. O wiele przyjemniej się ich słucha, niż "syntetyków" z AutoMapy.
Wiesz, o gustach się nie dyskutuje.
Mam wersję MMTop 5.2.30.0 i sorry, ale mnie ten głos nieco drażni. A już na pewno nie jest "owielelepszy" i bardziej naturalny.
Co do reguł gramatycznych, to wolę krótkie komunikaty, niż bardziej rozbudowane konstrukcje. Zresztą komunikaty AM i MM w 95% pokrywają się.
ATSD to w AM Hołka nie trawię. Bardziej niż MMapowej kobitki. De gustibus...
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2008, 00:18:10 wysłana przez akubit »

*

Offline Jaroslav

• *
  • 57
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S6
« Odpowiedź #471 dnia: Listopad 01, 2008, 01:56:58 »

No właśnie!
Ja uważam tak samo. Zamiast się zajmować jakimiś głupimi animacjami i rysowaniem linii na ekranie. To by przynajmniej dziury na drogach połatali. W Milanówku na przykład  :S

*

Offline rymi

• 636
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2 [WM6.1 Polish]
« Odpowiedź #472 dnia: Listopad 01, 2008, 14:19:47 »
Panowie - spokojnie. To jest Beta. Czy po skonczeniu fazy bety mapy w pelnej wersji byly gorsze niz w poprzedniej wersji. Poczekajmy co dadza w pelnej 5.2 i dopiero wtedy zacznijcie narzekac.
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend

*

Offline inek1

• *
  • 69
  • Sprzęt: Garmin/ MIO A701/HTC Diamond/Lark 7/Blow 7
« Odpowiedź #473 dnia: Listopad 01, 2008, 18:56:34 »
Jest finał na stronie AutoMapy można pobierać :)
Miłego dnia :)

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
« Odpowiedź #474 dnia: Listopad 01, 2008, 19:02:07 »
Jest finał na stronie AutoMapy można pobierać :)
Już prawie od 19 godzin jest nowy wątek http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=114081.0
Pzd
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24

*

Offline majki2

• 312
  • Sprzęt: ASUS A636, Samsung Galaxy SII, SE P1i
« Odpowiedź #475 dnia: Listopad 02, 2008, 20:30:28 »
Przyglądam się tym nowym mapom i mam mieszane uczucia :S
Np. jeśli chodzi o kategoryzację dróg mapy Teleatlasu wyglądają znacznie lepiej od map Navteqa,
Pięknie widać która to droga główna, która główniejsza, a która lokalna, od razu wiadomo gdzie parking
i gdzie parkowa alejka.

Mnie się też nowe mapy nie podobają. Brakuje podziemnych parkingów, a kategoryzacja jest faktycznie kiepska. Alejki w parku wyglądają tak samo jak zwykłe ulice. Co prawda są zablokowane zakazem, ale niepotrzebnie to zaciemnia obraz bo widać gąszcz uliczek i trudno się połapać w tym. Alejki powinny być rysowane najcieńszą linią grubości jednego piksela, a nie tak jak zwykłe ulice. Oto przykład:
zdjęcie z satelity: http://tinyurl.com/5gdswv

A tak to wygląda w AM:

A ten park to już wygląda jak labirynt:
http://tinyurl.com/6xbnd8

« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2008, 20:39:40 wysłana przez majki2 »

*

Offline fatom

• *
  • 79
« Odpowiedź #476 dnia: Listopad 03, 2008, 17:15:08 »
Witam
Nie wiem gdzie to napisać, ale przydało by się aby w AM było na pierwszym ekranie z nawigacją wskaźnik sygnału GPS, jak jest w innych nawigacjach - bardzo fajna i dla mnie (pewnie też innych) będzie przydatne. Pisałem do supportu, ale bez odzewu, a jest już wersja 5,2 i nic, a pisałem na 5,0. A zrobić pewnie nie byłoby za trudno, bo w menu jest to już.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #477 dnia: Listopad 03, 2008, 19:14:34 »
Witam
Nie wiem gdzie to napisać, ale przydało by się aby w AM było na pierwszym ekranie z nawigacją wskaźnik sygnału GPS, jak jest w innych nawigacjach - bardzo fajna i dla mnie (pewnie też innych) będzie przydatne. Pisałem do supportu, ale bez odzewu, a jest już wersja 5,2 i nic, a pisałem na 5,0. A zrobić pewnie nie byłoby za trudno, bo w menu jest to już.
Qurna... nic nie mogę zrozumieć choć mam wyższe studia..... :P
ISTQB Certified Tester

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
  • Sprzęt: LOOX N520
« Odpowiedź #478 dnia: Listopad 03, 2008, 19:36:44 »
Ale jakie?... Wyższa Szkoła Humoru, bo ludzie po prywatnych uczelniach (nie obrażając nikogo zwłaszcza Ciebie Puniek) w większości posiadają wiedzę jaką wynieśli ze szkoły średniej pomniejszonej o to co zapomnieli przez okres studiowania w wyższych szkołach humoru. Piszę tak ponieważ mam kontakt z absolwentami takich uczelni i ich poziom wiedzy jest żenujący.

*

Offline noose

• **
  • 189
    • Tanio, szybko, dobrze - wybierz 2
  • Sprzęt: Samsung Omnia + AM5EU
« Odpowiedź #479 dnia: Listopad 03, 2008, 19:39:37 »
Ale jakie?... Wyższa Szkoła Humoru, bo ludzie po prywatnych uczelniach (nie obrażając nikogo zwłaszcza Ciebie Puniek) w większości posiadają wiedzę jaką wynieśli ze szkoły średniej pomniejszonej o to co zapomnieli przez okres studiowania w wyższych szkołach humoru. Piszę tak ponieważ mam kontakt z absolwentami takich uczelni i ich poziom wiedzy jest żenujący.
Skoro tak rozmawiamy, to zapraszam na Wydział Gier i Zabaw (Wydział Zarządzania) na Uniwersytecie Gdańskim. Przez 3 lata studiów dziennych nie nauczyłem się nic:-) Teraz jestem na zaocznych i nauki jest tyle samo (czyt. praktycznie nic), ale w innych godzinach i trochę rzadziej ;-)
Było: Asus A696 WM6 + iGO 2006plus + AM5PL, Nokia 500 (na sprzedaż jak ktoś chce - tanio:P)
Jest: Samsung Omnia WM6.1 + AM5EU