AM 5.2. Beta testy rozpoczęte

• 492 Odpowiedzi
  • 108711 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
Odp: AM 5.2. Beta testy rozpoczęte
« Odpowiedź #360 dnia: Październik 19, 2008, 00:08:40 »
Sorry, faktycznie masz rację,  w 0809 nie ma stacji benzynowej przy Powstańców Śl. 122 (miałem odhaczone stacje benzynowe, a włączone tylko Miplo).

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #361 dnia: Październik 19, 2008, 00:09:35 »
Wynika z tego, że im sie pogubiły POI w Polsce.... zgłosiłem
Ciekawe czy tylko ta i czy da się to policzyć...?
ISTQB Certified Tester

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #362 dnia: Październik 19, 2008, 00:13:04 »
Nie szwankują. Ja wprowadziłem Piotra L. w błąd.

Edit: Zniknął mi poprzedni wątek, albo mam halucynacje albo za dużo wypiłem (jestem jeszcze ciepły po imieninach Urszuli). Dobranoc
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2008, 00:18:49 wysłana przez JD-MM »

*

Offline oksok1

• 278
  • Sprzęt: Samsung S7, Pentagram 3106
« Odpowiedź #363 dnia: Październik 19, 2008, 00:23:12 »
z innej beczki: a rzuciłby ktoś okiem czy nazwy jezior są w 5.2 ? a rzek ? (do tej pory rzek nie było). A morze wróciła skala wyświetlanej mapy ? Pytam bo zawsze wszystko zmienia się na gorsze  :|

*

Dżeju

« Odpowiedź #364 dnia: Październik 19, 2008, 00:40:06 »
Tu się nic nie zmieniło: nazwy jezior są, rzek - nie (ja przynajmniej nie zauważyłem). Skala mapy jest tam gdzie była - na "rączce" zoomu.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #365 dnia: Październik 19, 2008, 00:44:22 »
z innej beczki: a rzuciłby ktoś okiem czy nazwy jezior są w 5.2 ? a rzek ? (do tej pory rzek nie było). A morze wróciła skala wyświetlanej mapy ?

Nazwy morza nie ma     B)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #366 dnia: Październik 19, 2008, 11:41:06 »
Witam!
A ja zauważyłem inny problem:
Jeśli skręcam zmieniając trasę i zaraz po skręcie jest ostrzeganie przed Fotoradarem Przenośnym, jeszcze przed rekalkulacją trasy to brakuje ramki ostrzegawczej w POI (choć jest ustawiona) i nie ma tej linii łączącej sygnalizowany POI z kursorem. Jest natomiast powiększenie, które pomimo minięcia tego POI nie jest zmniejszane (nie oddala). Inne POI w innych sytuacjach mają ramkę ale w sytuacji sygnalizacji w trakcie zmiany trasy - nie.

Pozdrawiam

Chciałbym sprostować ten opis:

Otóż nie jest powodem tego to, że POI pojawił się gdy trasa była kalkulowana ale zupełnie coś innego. Powodem tego jest coś zupełnie innego.

- Po pierwsze: nie ma problemu braku ramki czy linii łączącej sygnalizowany POI z kursorem. W tym przypadku nałożył się taki przypadek, że ten POI był na granicy odległości od drogi dla sygnalizacji POI. Sygnalizacja pojawiła się na sekundę (czy jej ułamek), zoom zbliżył ..i pojawił się inny problem (niżej):

- Po drugie: przyczyną nie oddalenia jest jest problem z niewracaniem zoomu- problem sygnalizowany przeze mnie poprzednio.
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #367 dnia: Październik 19, 2008, 15:42:40 »
Wszystki posty OT, czyli nie dodyczące betatestów zostały wycięte.
Na tematy wolne zainteresowani mogą podyskutować w hydeparku.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Dżeju

« Odpowiedź #368 dnia: Październik 19, 2008, 15:43:38 »
Poprzenią treść sam skasowałem, a co do bety, to zauważyłem, że po przybliżeniu w trakcie manewru podczas nawigacji, Beta wraca sobie do skali o oczko wyżej, niż to jest ustawione w ustawieniach.
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2008, 15:47:11 wysłana przez Dżeju »

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #369 dnia: Październik 19, 2008, 15:44:32 »
Dzięki nocny marku za wykasowanie mojego postu, w którym potwierdziłem tylko tajemnicę Poliszynela  :E :E :E Ja tylko mam nadzieję, że chociaż na stronach z pirackim oprogramowaniem pojawią się wkrótce wpisy zadowolonych użytkowników oficjalnej wersji 5.2, którzy nam betatesterom podziękują za zgłaszane uwagi do twórców AM, dzięki czemu oni maja już finalnie dopracowaną wersję.  :mad: :mad: :mad: KONIEC W TEMACIE

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #370 dnia: Październik 19, 2008, 15:48:39 »
Cytat: akubit
Nazwy morza nie ma     B)

Jesteś pewien?  :ohreally:

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #371 dnia: Październik 20, 2008, 14:00:36 »
Marku, wygląda na to, ze miałeś rację. Co prawda nie instalowalem ponownie mapy TA ale przedyskutowałem to z supportem i potwierdzili to co pisałeś, że w mapach TA nie bylo ulic we Lwowie czy Kijowie. Musiałem sie pomylić :(
Napisali, że niedługo "sytacja" Ukrainy powinna sie zmienić na plus.
« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2008, 14:04:21 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #372 dnia: Październik 20, 2008, 14:44:48 »
..... Napisali, że niedługo "sytacja" Ukrainy powinna sie zmienić na plus.

W końcu Euro 2012 do czegoś zobowiązuje!  :smile:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #373 dnia: Październik 21, 2008, 01:28:03 »
Cóż to, testerom siadł zapał do testowania, czy już w programie nie ma żadnych błędów?  B)
Od kilku dni nikt już nic nie znalazł?  :ohreally:

Znalazlem calkiem przypadkiem taki oto blad:
Wyznaczam trase ... do Miedzyrzeca Podlaskiego na ulice Radzynską 8 i otrzymuje po chwili taki komunikat:
WYSTĄPIŁA WEWNĘTRZNA NIEZGODNOŚĆ DANYCH

Ty znalazłeś jeden błąd, ja drugi, zauważyłem podobieństwo i okazało się, że takich miejsc jest duuużo więcej.
Na szczęście znalazłem również przyczynę tego błędu :proud: - to drobny, ale brzemienny w skutki błąd kalkulacji.
Gdy trasa jest dłuższa od x km (kilka-kilkanaście, zależnie od gęstości sieci drogowej),
a odcinek z końcem trasy (albo punktemprzelotowym) jest zamknietą petlą, taką że można do celu dojechać z dwóch stron
wtedy algorytm nie potrafi wybrać z której strony jest lepiej i kończy pracę w/w komunikatem.

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #374 dnia: Październik 21, 2008, 07:19:10 »
Cóż to, testerom siadł zapał do testowania, czy już w programie nie ma żadnych błędów?  B)
Od kilku dni nikt już nic nie znalazł?  :ohreally:

Znalazlem calkiem przypadkiem taki oto blad:
Wyznaczam trase ... do Miedzyrzeca Podlaskiego na ulice Radzynską 8 i otrzymuje po chwili taki komunikat:
WYSTĄPIŁA WEWNĘTRZNA NIEZGODNOŚĆ DANYCH

Ty znalazłeś jeden błąd, ja drugi, zauważyłem podobieństwo i okazało się, że takich miejsc jest duuużo więcej.
Na szczęście znalazłem również przyczynę tego błędu :proud: - to drobny, ale brzemienny w skutki błąd kalkulacji.
Gdy trasa jest dłuższa od x km (kilka-kilkanaście, zależnie od gęstości sieci drogowej),
a odcinek z końcem trasy (albo punktemprzelotowym) jest zamknietą petlą, taką że można do celu dojechać z dwóch stron
wtedy algorytm nie potrafi wybrać z której strony jest lepiej i kończy pracę w/w komunikatem.

Rozumiem nocnyMarku. Wiec nie wyglada to za ciekawe skoro takich przypadkow jest duzo wiecej. Przy okazji tego problemu o ktorym piszemy znalazlem jeszcze jeden blad na mapie. Otoz jadac z Siedlec do Miedzyrzeca Podlaskiego na ulicę Radzynską 8 np AM kaze mi skrecac w lewo na obwodnicy Miedzyrzeca a w tym miejscu sa barieki i nie da sie fizyczynie skrecic. Sprawdz to jesli mozesz i napisz jak to u Ciebie wyglada.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #375 dnia: Październik 21, 2008, 09:36:00 »
Cytat: kwojtow
Rozumiem nocnyMarku. Wiec nie wyglada to za ciekawe ...
AM kaze mi skrecac w lewo na obwodnicy Miedzyrzeca a w tym miejscu sa barieki ...

Wręcz odwrotnie, to całkiem optymistyczna wiadomość.
Choć miejsc występowania błędu jest wiele, to nie są to błędy mapy
a jest to dokładnie ten sam, drobny, ale uciążliwy błąd w algorytmie kalkulacji trasy.
Wystarczy więc, że go poprawią, a znikną wszystkie miejsca gdzie on sie ujawnia.
Do załącznika wrzuciłem przykłady miejsc w których pojawia się ten błąd.

Miejsca na obwodnicy nie jestem w stanie sprawdzić, zbyt mało konkretnie je opisałeś
a ja nie znam Miedzyrzecza. Z tego co opisujesz jest to konkretny (jednostkowy) błąd mapy
do zgłoszenia do supportu, ale zgłaszając go musisz dokładnie wskazać miejsce.

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #376 dnia: Październik 21, 2008, 11:51:35 »
I jeszcze cos znalazlem. Dlaczego jadąc do Siedlec od strony Zaboklik na ulicę Bema 23 AM nie prowdzi odrazu w ulice Bema tylko kaze jechac jakies 500m dalej i dopiero na rondzie kaze skrecic w prawo w ulice Prusa, itd. Tak byc na pewno nie powinno, bo po co objezdzac w kolo ten punkt dolecowy jakim jest blok numer 23 ? Sprawdz to Marku.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #377 dnia: Październik 21, 2008, 14:24:19 »
"Wewnętrzna Niezgodność Danych" - raz jeszcze (plik trasy w załączeniu).
Problem jest związany z punktem przelotowym 2 w Wołgogradzie. Wystarczy przesunąć go kilkaset metrów w kierunku południowo-zachodnim na tej samej ulicy i jest juz ok..... :P
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2008, 16:38:52 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Dżeju

« Odpowiedź #378 dnia: Październik 21, 2008, 17:47:44 »
"WYSTĄPIŁA WEWNĘTRZNA NIEZGODNOŚĆ DANYCH" - błąd ten jest nagminny. Występuje nie tylko w przypadku pętli, ale także ( i tu jest on szczególnie dokuczliwy ), gdy zjedziemy z wytyczonej trasy (szybka), na skrót drogą lokalną, aby ominąć np. „wypadeczek” i nie stać w kilkunasto kilometrowym korku. Kolego Puniek i po to między innymi jest radyjko, którego tak nie lubisz.
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2008, 17:49:53 wysłana przez Dżeju »

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #379 dnia: Październik 21, 2008, 17:51:03 »
Tez mialem ten blad, wyskoczyl siepodziewanie podczas dotarcia do punktu i probie ruszenia z miejsca i blad wyskoczyl...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #380 dnia: Październik 21, 2008, 18:24:57 »
Cytat: kwojtow
I jeszcze cos znalazlem. ...

Na wersji 646 jest OK.

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S21 Ultra
« Odpowiedź #381 dnia: Październik 21, 2008, 19:00:20 »
"WYSTĄPIŁA WEWNĘTRZNA NIEZGODNOŚĆ DANYCH" - błąd ten jest nagminny. Występuje nie tylko w przypadku pętli, ale także ( i tu jest on szczególnie dokuczliwy ), gdy zjedziemy z wytyczonej trasy (szybka), na skrót drogą lokalną, aby ominąć np. „wypadeczek” i nie stać w kilkunasto kilometrowym korku. Kolego Puniek i po to między innymi jest radyjko, którego tak nie lubisz.
Też zaobserwowałem ten błąd. Wyznaczając ostatnio trasę do Leroy Merlin w Sosnowcu, wyskoczyło WYSTĄPIŁA WEWNĘTRZNA NIEZGODNOŚĆ DANYCH. Niestety trochę spaprali, mam nadzieję, że w finalnej wersji poprawią to.
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline darek.sko

• *
  • 87
  • Sprzęt: Galaxy Note 4 + Google Maps
« Odpowiedź #382 dnia: Październik 21, 2008, 19:51:47 »
wysłałem w niedzielę późnym popołudniem zgłoszenie z kilkoma błędami mapy. odpowiedź dostałem około 21.30. albo w am praca wre 24/24 albo automat analizuje treść maila i odpowiada (w dodatku z błędem :) )

co do programu to NocnyMarku ciśnij producenta żeby programiści przyśpieszyli renderowanie grafiki bo te procenty o których jest na początku mowa to w przypadku mojego 6515 to tak wyglądają na 1-2%. Szczególnie widać to w momencie kiedy mijam na trasie jakąś boczną uliczkę i jadę tak około 80-90 km/h. slide show murowany. Czasem wyznaczona trasa zaskakuje mnie kompletnie. nie będę się wdawał w szczegóły, powiem tylko że do tej pory tylko beta wyznaczyła trasę przez ulicę które poprzednie wersje całkiem ignorowały. I słusznie, bo to droga gruntowa w części. W najbliższy weekend około 600km do przejechania, zobaczę jak sobie poradzi.

Pozdrawiam.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #383 dnia: Październik 21, 2008, 19:58:15 »
Kolego Puniek i po to między innymi jest radyjko, którego tak nie lubisz.
Nie wiesz o czym mówisz... ale ponieważ robiłeś w pieluchy gdy ja używałem właśnie CB to zostało Ci to wybaczone...  :O~ :)  :) :) :) :)
Napisane: Październik 21, 2008, 19:53:40
Ja dzisiaj podczas jazdy z zapisem ścieżki, rekalkulacji trasy.. chciałem zmienić typ trasy i skończyło się to... soft-resetem bo PDA się kompletnie zwiesił :(
ISTQB Certified Tester

*

Dżeju

« Odpowiedź #384 dnia: Październik 21, 2008, 20:02:21 »
Kolego Puniek i po to między innymi jest radyjko, którego tak nie lubisz.
Nie wiesz o czym mówisz... ale ponieważ robiłeś w pieluchy gdy ja używałem właśnie CB to zostało Ci to wybaczone...  :O~ :)  :) :) :) :)

Z Twoich postów na ten temat, jasno wynika, że nienawdzisz wręcz autek z antenką, tak więc wiem o czym piszę i nie odmówiłem sobie drobnej uszczypliwości  :E
Co do wieku, to zaczynam podejrzewać, iż jest całkiem odwrotnie, jak ja je używałem, to Ty na stojąco pod stół wchodziłeś - Marek i tak zaraz to wytnie  :)

*

Offline anndi

• *
  • 97
« Odpowiedź #385 dnia: Październik 21, 2008, 20:06:19 »
Macie jakies przecieki kiedy wyjdzie wersja dystrybucyjna.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #386 dnia: Październik 21, 2008, 20:18:36 »
Jak zwykle : Przed wakacjami :E :E :E
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline anndi

• *
  • 97
« Odpowiedź #387 dnia: Październik 21, 2008, 20:21:13 »
No to TESTERZY maja Prze...ne.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #388 dnia: Październik 21, 2008, 20:58:36 »
No to TESTERZY maja Prze...ne.
No jasne.. ja dzisiaj podczas jazdy musiałem łokciem trzymać kierownicę,  między kolanami trzymać palmtopa w w ustach trzymać rysik i próbować trafić nim w dziurę by zrobić hard reset.. bo AM 5.2.0.646 się kompletnie zwiesiła podczas jazdy....  :P
Napisane: Październik 21, 2008, 20:57:37
Aha... zapomniałem o waleniu czołem w kierownicę by użyć klaksonu...
ISTQB Certified Tester

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S21 Ultra
« Odpowiedź #389 dnia: Październik 21, 2008, 21:04:59 »
No jasne.. ja dzisiaj podczas jazdy musiałem łokciem trzymać kierownicę,  między kolanami trzymać palmtopa w w ustach trzymać rysik i próbować trafić nim w dziurę by zrobić hard reset.. bo AM 5.2.0.646 się kompletnie zwiesiła podczas jazdy....  :P
Napisane: Październik 21, 2008, 20:57:37
Aha... zapomniałem o waleniu czołem w kierownicę by użyć klaksonu...
Też tak czasem mam, jak testuję wersję beta. Ale pocketa mam "na szybie" i dźgam w niego palcem. Czasem się trafi w nie to co trzeba, no i potem znów od początku... Albo na światłach zapali się zielone a ja dalej dźgam... tak to jest z tymi wersjami beta... trzeba testować :D

Ale Panowie z rozsądkiem, nie stwarzajmy niebezpieczeństwa na drodze przez AutoMapę!
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6