AM 5.1 beta - testy rozpoczęte

• 405 Odpowiedzi
  • 106276 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jaz99

• *
  • 50
  • Sprzęt: HX4700/Asus P750
Odp: AM 5.1 beta 2
« Odpowiedź #330 dnia: Lipiec 19, 2008, 15:49:45 »
Akurat badania to przeprowadził, tylko pytanie co się stało z wynikami

Zostały opracowane statystycznie?  :wink:

Pamiętam, że zależało mu na osobie, która NIE używa Windows (używałem wtedy RedHata) i która NIE używa Windows CE (używałem Palm IIIx).

EDIT: Twórcy automapy powinni się zainteresować tymi użytkownikami, którzy NIE wybrali automapy.

Robi się offtopicznie.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2008, 18:02:38 wysłana przez jaz99 »

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S21 Ultra
« Odpowiedź #331 dnia: Lipiec 19, 2008, 16:46:33 »
No właśnie ostatnie posty to OT. Proponuję aby zebrać informacje o tym co Aqurat musi jeszcze zrobić w AM 5.1. I to co zbierzemy naleźałoby wysłać do supportu.
Zatem wg mnie powinni zwiększyć płynność wskaźnika i jego dokładność, otóż chodzi o to, żeby nie było tak że my stoimy na skrzyżowaniu już kilka sekund, a wskaźnik dopiero doń doskakuje.
Następna sprawa z rozdzieleniem pokazywania współrzędnych geograficznych od wysokości n.p.m. - dokładnie tak jak było w AM4.
Jak dla mnie mogliby również zwiększyć zakres czasów, z jakimi mają pojawiać się komunikaty o manewrach.
Kolejna sprawa poruszana już w tym wątku, to opcje Wczytaj i Zapisz trasę powinny być dostępne bezpośrednio w menu Trasa.

Jak myślicie co więcej?
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline jaz99

• *
  • 50
« Odpowiedź #332 dnia: Lipiec 19, 2008, 17:51:10 »
Jak myślicie co więcej?

Rzeczą, której mi brakuje w obecnej AM, jest brak wyszukiwania punktów POI przy użyciu palca.
W chwili obecnej jest niemożliwe, aby jadąc samemu samochodem po autostradzie (np. niemieckiej) odnaleźć najbliższą stację benzynową, gdy zapali się rezerwa bez używania rysika i skupieniu całej swojej uwagi na AM. Do tego trzeba zatrzymać samochód, a do tego z kolei potrzebny jest parking.

Jak się jedzie z towarzystwem jest to możliwe, pozostaje wtedy jednak problem odtworzenia z pamięci całego dość skomplikowanego procesu wyszukiwania POI ;)

A co w sytuacji, w której próbuje Was zatrzymać do kontroli podejrzanie wyglądający patrol policyjny? Zgodnie z polskimi przepisami mam prawo nie zatrzymać się do kontroli _pod warunkiem_, że skieruję się do najbliższego komisariatu Policji.
I co? Mam zatrzymać się, aby w AM odnaleźć komisariat?

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #333 dnia: Lipiec 19, 2008, 18:07:20 »
Ustaw sobie: Twoje Menu - Prowadź do: POI, wystarczą dwa puknięcia (palcem w ekran) lub ewentualnie Ustawienia - Przyciski - Prowadź do: POI.  Nie wiem czy da się bardziej prosto, mnie to wystarcza.

*

Offline jaz99

• *
  • 50
« Odpowiedź #334 dnia: Lipiec 19, 2008, 18:23:07 »
Ustaw sobie: Twoje Menu - Prowadź do: POI, wystarczą dwa puknięcia (palcem w ekran) lub ewentualnie Ustawienia - Przyciski - Prowadź do: POI.  Nie wiem czy da się bardziej prosto, mnie to wystarcza.

Ekran mojego P750 ma wymiary 4x5 cm. Oczywiście mam w moim menu przypisaną funkcję "Prowadź do POI".
Problem polega na tym, że opcja "Prowadź do POI" wyświetla listę kategorii. Każdy element listy ma na moim wyświetlaczu 6mm, a strzałki przewijania listy mają wysokość 4 mm.  Asusa mam w uchwycie przyssanym do szyby w odległości niewiele większej od długości mojego ramienia (inaczej się nie da). Jak przy dużej prędkości mam trafić w takie małe strzałki, aby wybrać kategorię z listy? Wczoraj byłem w trasie (Wrocław-Berlin) i generalnie jestem bardzo zadowolony z jakości bety 2. Niestety funkcja wyszukiwania POI nie sprawdziła się w moim przypadku. A co, jeśli użytkownik ma duże palce? Bez rysika nie podchodź.
Polubiłem swojego P750 i na razie nie chcę niczego większego.

A wystarczyłoby, aby funkcja "Prowadź do POI" wyświetlała ekran z 6 ikonkami rodzajów kategorii (dokładnie taki sam ekran, jak menu). Jedna z ikonek pozwalałaby na wyszukiwanie dowolnej kategorii (obecna funkcjonalność), pozostałe 5 użytkownik mógłby konfigurować sobie sam. No i lista wyników mogłaby być większa (mniej pozycji na ekranie).

Moim zdaniem wszystkie funkcje dotyczące konfigurowania AM oraz planowania trasy mogą być obsługiwane za pomocą rysika (co nie znaczy, że nie można ich jeszcze dopracować ;) )
Natomiast wszystkie funkcje używane podczas jazdy (a jest ich bardzo mało) _muszą_ dać się obsługiwać palcem standardowej wielkości.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2008, 18:27:02 wysłana przez jaz99 »

*

Offline JD-MM

• 1145
« Odpowiedź #335 dnia: Lipiec 19, 2008, 18:28:08 »
OK rozumiem, coś w rodzaju "POI ulubione".

*

Offline jaz99

• *
  • 50
« Odpowiedź #336 dnia: Lipiec 19, 2008, 18:46:05 »
OK rozumiem, coś w rodzaju "POI ulubione".

Dokładnie.

I jeśli by dało się przypisać do klawiszy (np. "1" POI ulubione z pozycji 1 (np. stacja benzynowa), do klawisza "2" POI ulubione z pozycji 2 (np. miejsce odpoczynku) itp), to byłbym naprawdę zadowolony  :D

W końcu mam w swoim telefonie 16 przycisków, dżojstik i kółko, do których mogę przypisać różne funkcje. Po co ma się to marnować? ;)

*

Offline JD-MM

• 1145
« Odpowiedź #337 dnia: Lipiec 19, 2008, 18:53:41 »
Jestem za z tym, że do klawisza 1 przypisał bym zdecydowanie "Restauracje"  :grin:

*

Offline jaz99

• *
  • 50
« Odpowiedź #338 dnia: Lipiec 19, 2008, 19:15:18 »
Jestem za z tym, że do klawisza 1 przypisał bym zdecydowanie "Restauracje"  :grin:

Dla mnie możliwość przypisania funkcji do przycisków jest jedną z ważniejszych zalet AM. TT nie ma w ogóle takiej funkcji, a o iGo to nic nie wiem.

W tej chwili mam przypisane do dżojstika przesuwanie mapy we wszystkich 4 kierunkach, do kółka mam nadzieję przypiszę sobie powiększanie/pomniejszanie, jak tylko serwis upora się z odróżnianiem kółka od dżojstika.
Pod lewym przyciskiem aplikacyjnym mam wywoływanie menu (mogłem więc z ekranu usunąć przycisk menu), pod prawym przyciskiem aplikacyjnym mam przypisane zmienianie skali widoku (miasto, trasa, widok), również dzięki temu mogłem usunąć ten przycisk z ekranu.
Pod przyciskiem przełączania aplikacji mam przypisaną funkcję prowadzenia do celu lub punktu trasy. Pod przyciskiem "C" mam przypisaną funkcję pokazywania _c_ałej trasy.
Pod "*" mam przypisane obliczanie trasy szybkiej, pod "0" trasy optymalnej, a pod "#" trasy krótkiej.
Pod "5" mam przypisane centrowanie mapy, pod 8 wyświetlanie punktów trasy.
Pod przyciski 1-3 podpiąłbym wyszukiwanie POI, jeśli będzie taka możliwość (stacje paliw, parkingi, miejsce odpoczynku).
Mam jeszcze w zapasie przyciski 4, 6, 7, 9  oraz Enter :grin:
Sporo restauracji do przypisania :grin:

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #339 dnia: Lipiec 19, 2008, 19:58:20 »

A pod "9" - tzw. "życie nocne"  :smile:

*

Offline gps_am

• *
  • 80
« Odpowiedź #340 dnia: Lipiec 19, 2008, 20:46:02 »
Dla mnie możliwość przypisania funkcji do przycisków jest jedną z ważniejszych zalet AM. TT nie ma w ogóle takiej funkcji, ...
W TT jest za to inteligentne porządkowanie kategorii. Aktywne zawsze są wyświetlane jako pierwsze, więc wyłączenie nie wymaga przewijania całej listy. Kategorie zaś mają taką szerokość (zresztą dotyczy to całego TT), że bez problemu można obyć się bez rysika. Te cechy TT zdecydowanie bym widział w AM. Inne - niekoniecznie.  :)

*

Offline al41

• **
  • 172
  • Sprzęt: NavRoad 430BT
« Odpowiedź #341 dnia: Lipiec 19, 2008, 20:46:08 »
Co trza poprawić. Szybkość fixowania satelit. Odpalam Mio, "co prawda dłużej się uruchamia" i praktyczne od razu mam pozycję w AM od czwórki kiedy mam ten program to trwa wieczność. Współpraca z Miplo dla NavRoada to katorga. mapy! mapy! routing tras. Skrzyżowanie Trasa Siekierkowska i Czerniakowska prowadzi dołem przez skrzyżowanie a nie przelotem górą, jadąc siekierkowską z prawej jak i lewej strony Wisły.

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #342 dnia: Lipiec 19, 2008, 21:33:06 »
Sprawa trasy siekierkowskiej nie jest jedyna, dużo wiaduktów jest tak załatwianych w AM, pomijam że AM przy odległości start meta różniącej się o 3 metry robi straszne głupoty. Choc przyznam że w AM 3 coś tam wiadukt nad żwirkami i wigurkami wyznaczał trasę źle (dołem) a w am>4.1 już dobrze - czyli poprawili.

Wyznaczcie sobie trasę optymalną wg ustawień fabrycznych 5.0.9  z Al. niepodległości 77/85 do Idzikowskiego np. pod ambasadę USA. Nie wiedzieć dlaczego AM wyznacza trasę lewo prawo lewo prawo lewo prawo lewo prawo lewo prawo lewo prawo lewo, zamiast lewo prawo lewo. Róznica miedzy trasami to ok 10 metrów

Powinien być algorytm który jeśli widzi że różnica jest w granicach 100 m to redukuje ilość zakrętów do minimum. Zauważyłem też że AM 5.1 2 beta ma w innym kolorze parkingi. Nie wiem jak było w AM 5.0.9 bo miałem skórkę nocnegoMarka :)
Paweł

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #343 dnia: Lipiec 21, 2008, 09:26:02 »
Co do mnie to po przejechaniu 1500km na beta 1 i beta2 widze znaczącą poprawę w wyliczonych trasach choć ostatnio (wczoraj) znalazłem taki kwiatek:
Trasa szybka Warszawa, Wrocławska 21 - Bydgoszcz, ul.Kijowska 47 ma w jedną stronę 251km a w odwrotnie 270km !
Jeżdżę na trasie z Warszawy do Bydgoszczy od lat nie widzę uzasadnienia do takiej rozbieżności :O

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
« Odpowiedź #344 dnia: Lipiec 21, 2008, 16:26:03 »
Czy wiadome jest kiedy zostanie udostępniona BETA 3 ?
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
« Odpowiedź #345 dnia: Lipiec 21, 2008, 20:32:00 »
mogli by już cos z tym zrobić bo zostałem z POI: B%^DY AM nie do skasowanie a support milczy od soboty  :-?
zawodowy kierowca...

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #346 dnia: Lipiec 22, 2008, 12:31:57 »
Witam!

Jadąc dzisiaj spotkałem się z problemem gdzie AM pomyliła dzień z
nocą. Gdy ruszyłem spod domu o 9:30 rano po złapaniu sygnału AM
przeszła w tryb nocny. Gdy wszedłem w "Opcje" zobaczyłem, że mimo tego,
że na ekranie mam tryb nocny to z Opcji wynikało, że jest dzienny. Gdy
nacisnąłem noc to ekran przeszedł w tryb dzienny !
Ponieważ śpieszyłem się to pojechałem dalej. Później po zamknięciu i
ponownym otwarciu aplikacji jest już ok.
Zresztą przypominam sobie, że jak kilka dni temu wracałem ze świnoujścia
do domu nagle podczas jazdy ok godziny 18 gdy słońce było bardzo wysoko
AM przeszła w tryb nocny a następnie wróciła do stanu dziennego po
kilkunastu-kilkudziesięciu sekundach  :O

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline p360

• 310
« Odpowiedź #347 dnia: Lipiec 22, 2008, 12:44:03 »
mi się to zdarzyło nawet w wersji 5.0.7
zawodowy kierowca...

*

Offline MarcinM.

• **
  • 139
  • NavRoad NR430 BT
« Odpowiedź #348 dnia: Lipiec 22, 2008, 13:37:23 »
Też mi sie to zdarzało w poprzednich wersjach AM.
Było to jednak na tyle sporadyczne, że nie zaprzątałem sobie tym głowy.
NavRoad NR430 BT

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #349 dnia: Lipiec 22, 2008, 14:21:13 »
Tak samo jak GPS może błędnie podać pozycję, równie dobrze może nieprawidłowo podać czas...
Też raz mi się zdarzyło i też uważam, że nie ma się czym przejmować.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline p360

• 310
« Odpowiedź #350 dnia: Lipiec 22, 2008, 14:55:58 »
Dokładnie, dlatego o to się nie martwię, niestety zostałem z problemem B%^EDU AM i nic z tego  :-|
zawodowy kierowca...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #351 dnia: Lipiec 22, 2008, 15:31:15 »
A jaki masz język i ustawienia regionalne?
Aha, chyba o jednym nie napisałem wcześniej wprost, oprócz categories.data trzeba usunąć stary plik z POI,
bo to na podstawie zawartości tego pliku AM odtwarza plik z listą kategorii (categories.data).
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline p360

• 310
« Odpowiedź #352 dnia: Lipiec 22, 2008, 15:48:36 »
mam język PL regionalnie.
PL auto mapa
skasowałem samo c,,,.data
a POI zostawiłem  :D
Sprawdzę zaraz co będzie jak skasuję mój plik POI bo żadnego innego nie mam
zawodowy kierowca...

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #353 dnia: Lipiec 22, 2008, 15:49:22 »
Też raz mi się zdarzyło i też uważam, że nie ma się czym przejmować.
Tyle, że ten 1 raz po 2 latach zdarzyło mi się w sobotę a ponownie dzisiaj.... obyś miał rację....

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline p360

• 310
« Odpowiedź #354 dnia: Lipiec 22, 2008, 23:49:27 »
z moim b%^em am nic się nie da chyba zrobić, instalowałem nawet AM od podstaw i dupa, w 5.0.7 jest ok w 5.1 wystepuja nagle dwie kategorie u mnie z czego jedna jest nie do skasowania
zawodowy kierowca...

*

Offline gps_am

• *
  • 80
« Odpowiedź #355 dnia: Lipiec 23, 2008, 01:27:02 »
Miałem to samo, ale ponowne zainstalowanie (od zera - z wywaleniem całego katalogu AM z karty) pomogło. Zwykłe odinstalowanie, nie pomagało. Niestety to wymaga ponownego dogrania ulubionych punktów i od nowa trzeba wrzucić (zaimportować) punkty z miplo. Nie wiem, czy Tobie pomoze. Mi pomogło, choc robiłem to z innego powodu - podublowały mi się wszystkie kategorie dogrywane z miplo.

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #356 dnia: Lipiec 23, 2008, 13:45:34 »
Podoba mi się zmiana w AM 5.1 w algorytmie komunikatów. Kiedyś jeśli po "skręceniu" np w lewo był następny skręt w lewo ale była to druga przecznica (jednak od pierwszego skrętu w lewo chyba w granicach 100 metrów) to AM nie sprawdzała czy jest jakaś przecznica pomiędzy skrętami i dawała komunikat "skręć w lewo potem w  lewo" co mogło spowodowac dla osoby jeżdzącej "na ucho" a nie na "oko i ucho" mylne skręcenie za wczesnie. Teraz w takim przypadku jest komunikat "skręć w lewo, potem prosto, skręć w lewo".

Paweł

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #357 dnia: Lipiec 23, 2008, 16:57:28 »
Jestem normalnym użytkownikiem AM 5.0.7 i od programu nawigacyjnego oczekuję tylko by prowadził mnie z punktu A do punktu B z uwzględnieniem zadanych punktów pośrednich ,typu trasy, miał aktualne mapy, najważniejsze punkty POI oraz prostą przejrzystą, intuicyjną obsługą ( bez szczegółowego analizowania tzw "instrukcji AM" zresztą  niczego nie wyjaśniającej).

Jestem informatykiem, trochę się już znam na Pocket PC, ale AM używam dokładnie tak jak piszesz - zainstalować, włączyć, wpisać adres, jechać. Dopasować ze 3 ustawienia i używać. Działa.

To, że wiem, że można zmienić to i tamto, nie oznacza, że muszę w tym grzebać. Piszesz że jesteś normalnym użytkownikiem a masz jakieś-tam parametry poprzestawiane - po co? Jak ci słabo działa GPS to weź się wykosztuj połowę licencji AM na dobrego GPSa i wszytsko działa.

W defaultowym trybie AM nie skacze po skrzyżowaniach, nie wiesza się po wyjeździe z tunelu, nie kręci się w miejscu. Na Etenie M700, od wersji 4.0 do 5.0.7. Nic nie grzebałem, po prostu jak zwykły zielony użyszkodnik.

Fakt, Miplo to porażka. Powinny być defaultowe dźwięki zgodne z podstawowym tematem AM do większości kategorii, porządnie zrobione ikonki i taka sama struktura w AM co w Miplo. Teraz to jest rozwiązanie dla fanatyków którzy lubią dłubać. Powinny być trzy checkboxy: synchronizuj Miplo w domu, synchronizuj na trasie, używaj MiploLoc. Bez instalowania, wczytywania pliku POI, zwiększania bufora i czyszczenia kategorii jak się wysypie.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline sowa610

• **
  • 135
  • Samsung Galaxsy S II AutoMapa Android EU
« Odpowiedź #358 dnia: Lipiec 23, 2008, 18:00:48 »
Posiadam PDA ETEN X500 i używam AM 5.0.7
W jaki sposób można po testować AM 5.1 w wersji beta.
Gdzie można ściągnąć plik instalacyjny ?   

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
« Odpowiedź #359 dnia: Lipiec 23, 2008, 18:32:49 »
Tylko wybrani testerzy/użytkownicy otrzymali możliwość testowania wersji beta.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2008, 18:37:59 wysłana przez matmic »
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6