... co jakiś czas mijam drogi (dochodzące lub przecinające moją trasę). Są to drogi wszelkich kategorii. I ponieważ mam włączone trzy nawigacje, zerkam sobie na nie kiedy mijam jakąś drogę i widzę że w AM często zdarza się iż mijanej drogi nie ma na mapie, a jest na mapie TA (TT i iGo). Te brakujące drogi to przeważnie grogi gruntowe, polne, czasem leśne, ale zdarzały się i takie na których był asfalt.
Dodam jeszcze że AM mam tak ustawioną żeby wyświetlała drogi lokalne nawet w dużym oddaleniu.
No to mnie nieco uspokoiłeś. Nawet w skrajnym położeniu tego suwaka AM przestaje wyświetlać drogi gruntowe
dla skali od 900m w górę, a szutrówki dla skali od 1.2 km (wartosci skali dla QVGA w pionie).
Całkiem prawdopodobne, że używałeś większej skali (zwłaszcza jesli było daleko do najbliższego manewru)
Ponadto zauważam, że w wielu rejonach, tak gdzie AM ma jeszcze mapy niezweryfikowane (rejony bez numeracji),
kategoryzacja dróg jest wyraźnie zachowawcza, tzn. wiele dróg lokalnych, które w realu są asfaltowe
w AM są sklasyfikowane jako utwardzone (odwrotna sytuacja zdarza się b. rzadko),
dzięki czemu zjawiska prowadzenia 'trasą wyczynową'

zdarzają się tylko sporadycznie.
1. Efektu którego oczekuję nie uzyskam przesuwając palec na ekranie mapy - bo przeglądanie trasy chcę rozpoczynać od widoku całej trasy a nie od miejsca w którym się akurat znajduję (na dodatek w dużym powiększeniu i jeszcze w widoku 3D). Przecież mogę się znajdować tysiące kilometrów od trasy którą wyznaczam (planuję)!
...
Marku, no co ty piszesz?
Może uporządkujmy. Mamy 2 sytuacje:
1. Planujesz trasę przy aktywnym śledzeniu pozycji
- pierwsze stuknięcie w ikone manewru = widok początku trasy w skali ok 10-15km
- drugie stuknięcie = widok całej trasy
- trzecie stuknięcie = powrót do śledzenia pozycji
Tu owszem, nie masz możliwości przesuwania mapy
(choć miałbyś gdybyś przypisał przesuwanie mapy do klawiszy sprzętowych)
2. Planujesz trasę przy wyłaczonym śledzeniu pozycji albo w ogóle przy wyłaczonym GPS
- pierwsze stuknięcie w ikonę manewru (albo napis 'jesteś poza trasą') = widok całej trasy
Już pierwsze stuknięcie(!), a nie dopiero drugie - wcześniej pisałem z pamięci, teraz sprawdziłem.
(Nie będzie działać jeśli wcześniej wyłączyłeś Pilota w: Menu-> Opcje-> Pilot, bo wtedy po wyznaczeniu trasy pilot sie nie pojawi)
Masz możliwość przeglądania trasy, przesuwania, zoomowania i czego tam sobie jeszcze zażyczysz
i masz na ekranie ikonką szybkiego powrotu do nawigacji.
Co istotne, żeby z sytuacji 1 przejść do sytuacji 2 trzeba tylko przesunąć palcem po mapie
(to chwilowo wyłaczy sledzenie pozycji)
Czyli jeśli chcesz obejrzeć całą trasę i mieć możliwosci których oczekujesz, musisz wykonać 2 ruchy:
1 -przesunąć trochę mapę
2 -stuknąć raz w lewą stronę pilota
I masz dokładnie to czego chcesz

Przećwicz i powiedz, po co Ci zmiana działania funkcji 'Pokaż całą' i po co w ogóle ta funkcja.