AM 5.1 beta - testy rozpoczęte

• 405 Odpowiedzi
  • 104873 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AM 5.1 beta - testy rozpoczęte
« Odpowiedź #120 dnia: Lipiec 09, 2008, 10:05:35 »
Cytat: Puniek
Co do AM 5.1 beta zauważyłem że w ustawieniach przesunął sie punkt optymalizacji wyliczania trasy. Dotychczas defaultowo po instalacji suwak optymalizacji wyliczania trasy był w połowie a teraz jest ustawiony w 90% na wolne wyliczanie trasy.

Zgadza się, posłuchali mojej rady, w tej pozycji suwaka program zauważalnie lepiej liczy trasy,
a tylko odrobinę wolniej niż przy suwaku w połowie. Domyślne ustawienie gorzej liczące trasy
było w takim przypadku dobrowolnym strzelaniem sobie w piętę.
Teraz to użytkownik musi sobie sam 'zepsuć sobie' wyznaczanie tras wybierając bardziej uproszczony algorytm.

Cytat: gps_am
W nowej AM, mimo inforamcji o nowych algorytmach wyliczania tras, nadal zapętlenie trasy na dowolnym odcinku, wywala wszystkie "przez" jakie znajdowały się w pętli i to niezależnie od długości trasy. Nie da się więc ustawić jednej trasy, trzeba ją dzielić na dwie lub trzy, tak by nie było żadnego zapętlenia na trasie.

Nigdy mi sie nie zdarzyło wyznaczyć takiej trasy, ale sądzę że wystarczy by kolejny punkt nie był
całkiem identyczny z wcześniejszym, by uzyskać efekt o jaki ci chodzi.

Nowa mapa, mimo dodania nowych miast w 3D, nadal nieprawidłowo podaje dopuszczalne prędkości i potrafi w szczerym polu wywalać na czerwono ostrzeżenie o przekroczeniu. Szkoda, bo w najpoślednich wersjach urządzeń Garmina można znaleźć już nawet informację o odcinkach z ograniczeniem prędkości, nie tylko w terenie zabudowanym, ale i tych wprowadzonych odcinkowo znakami.

AM też to potrafi, tyle że robi to na bardzo niewielu odcinkach, gdzie takie dane mapa ma już zweryfikowane
A co do Garmina to nie wierzę, by miał te dane z całego kraju, zapewne jechałeś trasą
którą akurat Imagis już ma a Geosysems jeszcze nie.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #121 dnia: Lipiec 09, 2008, 10:24:34 »
Chyba jesteś optymistą ...problem jest w tym, że to nie tylko  przesunięcie defaultowego ustawienia suwaka.
Ustawiając go w połowie jak poprzednio nie uzyskuje sie takich efektów jak poprzednio. Testowałem ustawianie na środku ale rzeczywiście dziwnie jakoś wylicza. Np trasa szybka z Warszawy do Świnoujścia w środkowym ustawieniu jest wyliczana przez Bydgoszcz (poprzednio była to trasa przez Stryków, A2, Gorzów). Trasa przez Stryków-A2, Gorzów choć jest dłuższa o jakieś 80km to jest dużo szybsza i odkryłem ja właśnie dzięki AM. Wyglada na to, że zmienili cos więce poza defaultowym ustawieniem suwaczka. To głupie, że optymalne ustawienie jest w niemal skrajnym ustawieniu regulatora....
Mam nadzieję, że to ustawienie wróci na swoje miejsce. Tak na logikę to trasą (Warszawa- Świnujście):

- szybką
Powinnna być Warszawa-stryków-A2-Gorzów-Szczecin-Świnujście

- optymalną
Powinna być Warszawa-Bydgoszcz-Piła-Stargard Szczeciński-Szczecin- Świnoujście

- krótką
Przez Bory Tucholskie omijająca Bydgoszcz, Stargard Szczeciński...etc

Tak było dotychczas a obecnie ustawiając suwak w tym samym ustawieniu trasą szybką jest ta przez Bydgoszcz.... co jest bzdurą bo niby jaka miałaby być optymalna czy rótka...?

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline gps_am

• *
  • 80
« Odpowiedź #122 dnia: Lipiec 09, 2008, 10:26:50 »
W nowej AM, mimo inforamcji o nowych algorytmach wyliczania tras, nadal zapętlenie trasy na dowolnym odcinku, wywala wszystkie "przez" jakie znajdowały się w pętli i to niezależnie od długości trasy. Nie da się więc ustawić jednej trasy, trzeba ją dzielić na dwie lub trzy, tak by nie było żadnego zapętlenia na trasie.

Nigdy mi sie nie zdarzyło wyznaczyć takiej trasy, ale sądzę że wystarczy by kolejny punkt nie był
całkiem identyczny z wcześniejszym, by uzyskać efekt o jaki ci chodzi.

Nie w tym rzecz. Chodzi o sytuację, gdy do punktu prowadzi na choćby krótkim odcinku ta sama droga (co do ulicy i kierunku) co z punktu, np. może to wynikać z układu ulic jednokierunkowych i wtedy AM "gładko" zapomina o punktach "przez". Nawet jeśli trzymasz się "kreski" to AM już jest "dalej" i choć jedziesz dopiero do punktu (po kresce) to ona już nawiguje do następnego. W efekcie po chwili już nie masz na ekranie nawet kreski do punktu "przez".
Zgłaszałem problem już przy testach bety 5, ale być może to większy (programowo) problem.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #123 dnia: Lipiec 09, 2008, 11:07:27 »
A to się zgadza, na tym polega inteligencja algortmu w AM, że nie wymaga dokładnego
zaliczenia punktu przez, tylko traktuje go jako zaliczony w momencie gdy znajdziesz się
na trasie za tym punktem i będziesz poruszał się w kierunku prowadzącym do kolejnego punktu trasy.
Żeby prowadziła 'po Twojemu' musieliby dołożyć możliwość wyłączenia tej funkcji.
(jakaś opcja typu 'zaliczaj _dokładnie_ punkty przelotowe')

Cytat: Puniek
To głupie, że optymalne ustawienie jest w niemal skrajnym ustawieniu regulatora....
Mam nadzieję, że to ustawienie wróci na swoje miejsce.

A ja mam nadzieję, że złudne są Twoje nadzieje.  :mrgreen:

Uważasz, że optymalne zawsze powinno być w połowie?
Powiedz pracodawcy, żeby połowę Twojego wynagrodzenia przeznaczył na rozwój firmy,
a Ty zadowolisz się drugą połową, bo to najbardziej optymalne rozwiazanie  :E

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #124 dnia: Lipiec 09, 2008, 11:13:03 »
Powiedz pracodawcy, żeby połowę Twojego wynagrodzenia przeznaczył na rozwój firmy,
a Ty zadowolisz się drugą połową, bo to najbardziej optymalne rozwiązanie :E

To oznaczałoby dla mnie dużą podwyżkę....
Jeśli regulacja ma polegać na tym, że 95% pola regulacji  (2 cm na ekranie) nie daje różnic bo praktycznie wszystkie 3 rodzaje tras dają praktycznie ten sam efekt a zakres  dający rzeczywistą zmianę to mm w lewo i mm w prawo przy jednym ze skrajnych położeń to dzięki... chyba Nocny Marek mógł nam wymyślić i zgotować taki pasztet  i mieści sie to w logice jego geniuszu  :P 

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2008, 11:22:02 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #125 dnia: Lipiec 09, 2008, 13:02:10 »
Szkoda, że w Twojej znów się nie mieści  ...
Wracając do testów, czy komuś zdarza się że w trakcie pracy z betą
przestają być widoczne POI uzytkownika? (z miplo)
U mnie znikają najczęściej po kilkukrotnym użyciu Prowadź do\adresy ->Pokaż na mapie,
a w szczególnym przypadku Prowadź do\adresy:Targanice ->Pokaż na mapie
znikaja mi za każdym razem i to zarówno na PC jak i PPC.
'Znajduja się' dopiero po ponownym włączeniu programu.
Mógłby to ktoś też sprawdzić?

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #126 dnia: Lipiec 09, 2008, 13:31:06 »
Czy koledzy testerzy mogą sprawdzić jedną rzecz ?
Mianowicie AM 5.1beta nie współpracuje z Kontaktami z PDA, w 5.0.7 było OK, a teraz wyskakuje błąd. Miasta XXXX nie znaleziono i okienko wyboru (uszczegółowienia) parametrów, po ponownym wybraniu miasta, już z listy AM, komunikat dalej się pojawia.

Miata na których testowałem to: Gorzów Wielkopolski, i Zielona Góra.
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline piotrmulticom

• *
  • 95
  • Sprzęt: Aristo Voyager M700 (był LOOX 720)
« Odpowiedź #127 dnia: Lipiec 09, 2008, 13:38:55 »
... Wracając do testów, czy komuś zdarza się że w trakcie pracy z betą
U mnie znikają najczęściej po kilkukrotnym użyciu Prowadź do\adresy ->Pokaż na mapie,

Mam dokładnie tak samo, tyle że właściwie po każdym wyznaczeniu trasy.

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #128 dnia: Lipiec 09, 2008, 14:47:56 »
U mnie POI nie znikają, ale za to wyszukiwarka wbudowanych POI szwankuje.

Zwiększenie zakresu wyszukiwania wbudowanych POI np. do 120 km i wpisanie czegokolwiek do pola nazwa,
powoduje: brak znalezionych POI.
Przykład:
Kursor pozycji w Lublinie, szukam ambasady, po najbliższych nie znajduje, zwiększam zakres do 120 km:
jest Konsulat Ukrainy w pole nazwa wpisuję "u" - znalezione POI znika.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #129 dnia: Lipiec 09, 2008, 15:01:36 »
Potwierdzam z wyszukiwarką też są jaja, z tym że testowałem tylko na swieżo udostępnionej kat. 'Woda'
(wcześniej kat. też była, tylko bez jakiejkolwiek zawartości)
Jedynym jeziorem, które da się znaleźć wpisujac nazwę jest Sarbsko.
Poniżej screen, najbliższy punkt na mapie jest nieopodal (kilkadziesiąt metrów)a na screenie jak widać.
Za to po zaznaczeniu jednej z tych 'kosmicznych' odległości, dla odmiany znajduje te najbliższe.

*

Offline zibimak

• 49
  • Sprzęt: MIO P550
« Odpowiedź #130 dnia: Lipiec 09, 2008, 15:22:28 »
Szkoda, że w Twojej znów się nie mieści  ...
Wracając do testów, czy komuś zdarza się że w trakcie pracy z betą

Też zauważyłem znikanie POI, zastanawiałem się czy nie jest to spowodowane zbyt dużą ilością wyswietlanych POI.
Napisane: Lipiec 09, 2008, 15:17:03
Czy koledzy testerzy mogą sprawdzić jedną rzecz ?
Mianowicie AM 5.1beta nie współpracuje z Kontaktami z PDA, w 5.0.7 było OK, a teraz wyskakuje błąd. Miasta XXXX nie znaleziono i okienko wyboru (uszczegółowienia) parametrów, po ponownym wybraniu miasta, już z listy AM, komunikat dalej się pojawia.

Miata na których testowałem to: Gorzów Wielkopolski, i Zielona Góra.
Ten temat pojawił się w wątku kilka dni temu. Problem dotyczy zasadniczo miejscowości z polskimi znakami diakrytycznymi. Zgłosiłem ten problem do supportu.

*

Offline gps_am

• *
  • 80
« Odpowiedź #131 dnia: Lipiec 09, 2008, 22:41:39 »
A to się zgadza, na tym polega inteligencja algortmu w AM, że nie wymaga dokładnego
zaliczenia punktu przez, tylko traktuje go jako zaliczony w momencie gdy znajdziesz się
na trasie za tym punktem i będziesz poruszał się w kierunku prowadzącym do kolejnego punktu trasy.
Żeby prowadziła 'po Twojemu' musieliby dołożyć możliwość wyłączenia tej funkcji.
(jakaś opcja typu 'zaliczaj _dokładnie_ punkty przelotowe')
Nie wiem jak to jest rozwiązane np. w TomTom, ale tam, by punkt został zaliczony, trzeba przejechać ulicą przy wskazanym punkcie lub interpolowanym na ulicy. To ostatnie ma miejsce wtedy gdy wpiszemy sobie punkt z aktualnej pozycji np. na rozległym terenie występującym pod jednym adresem (np. duże obszary pofabryczne).
Przyzwyczaiłem się już do tej niedogodności i mozna jej zaradzić, ale miło by było, gdyby tę niedogodność usunięto.

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #132 dnia: Lipiec 10, 2008, 13:41:58 »
U mnie POI również znikają. Na szybko ich pojawienie się realizuję dowolną zmianą bufora na POI (może być zwiększenie lub nieznaczne zmniejszenie). Po drugim wyznaczeniu trasy - znikają. Nawet przy buforze ustawionym na 4MB (max).

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #133 dnia: Lipiec 10, 2008, 14:06:22 »
Cytat: zibimak link
Też zauważyłem znikanie POI, zastanawiałem się czy nie jest to spowodowane zbyt dużą ilością wyswietlanych POI.

Okazuje się że jest dokładnie odwrotnie, znikanie jest spowodowane zbyt małą ilością POI widocznych na ekranie. :O
Dokładnie chodzi o ilość równą zero.
W momencie, kiedy w AM jest wyświetlany taki obszar mapy, że żaden PU
(punkt użytkownika, problem nie dotyczy POI wbudowanych) nie znajduje się na obszarze widocznym na ekranie,
czyli gdy AM choć na chwilę nie ma do wyświetlenia żadnego punktu na ekranie, wtedy natychmiast 'zapomina'
o wyświetlaniu POI. Dzieje się tak zarówno przy przesuwaniu mapy, zoomowaniu jak i podczas jazdy.
Owo 'zapominanie' trwa aż do następnego uruchomienia programu, a ponowne uruchomienie pomaga pod warunkiem
że obszar mapy widoczny na ekranie w momencie uruchomienia programu zawiera choć 1 PU do wyświetlenia.

Zależność tę dostrzegł i opisał mi betatester, który pragnie pozostać anomimowy.

*

Offline gps_am

• *
  • 80
« Odpowiedź #134 dnia: Lipiec 11, 2008, 11:04:07 »
Na stałe mam włączone stacje Orlen, Neste24, bankomaty BZWBK i kategorie kontroli drogowej i radarowej. Nie zauważyłem problemów z wyświetlaniem POI, niezależnie od tego czy na mapie są jakieś POI, czy ich nie ma, czy jest wyznaczona trasa czy nie. Być może problem dotyczy konkretnego sprzętu, ustawień mapy lub systemu na PDA. Ja mam starego Mio A201 z WM5. Oprócz AM mam uruchomionego tylko BT jako zestaw głośnomówiący. Ustawienia AM:
- pamięć na dane mapy - 12 MB;
- pamięć na punkty użytkownika - 2,5 MB;
- skórka Panorama.
AM na karcie, którą sam nie wiem kiedy ostatnio formatowałem.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #135 dnia: Lipiec 11, 2008, 11:56:07 »
U mnie też to nie występuje.

Pozdr
ISTQB Certified Tester

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
« Odpowiedź #136 dnia: Lipiec 11, 2008, 16:24:25 »
Witam
Jak myślicie kiedy można się spodziewać wersji 5,1 do pobrania na stronie producenta?
Zależy mi na nowych mapach  :mrgreen:
zawodowy kierowca...

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #137 dnia: Lipiec 11, 2008, 17:07:55 »
Stary po co Ci nowe mapy.... Przecież AM tworzy bazę danych hydrantów w warszawce.... Nie ma czasu na nowe mapy.

*

Offline Daneczek

• 25
  • Sprzęt: SGS III.
« Odpowiedź #138 dnia: Lipiec 11, 2008, 17:30:09 »
Witam
Jak myślicie kiedy można się spodziewać wersji 5,1 do pobrania na stronie producenta?
Zależy mi na nowych mapach  :mrgreen:

No.... pewnie wszyscy czekamy na nowe mapy-szczególnie przed wakacjami.Czekamy dalej ,ale coś wolno to wszystko idzie.Mimio wszystko trzymam kciuki, aby 5.1  ukazała się już nie długo.

*

Offline Ziemniaq

• *
  • 66
  • Sprzęt: ASUS A639
« Odpowiedź #139 dnia: Lipiec 11, 2008, 17:41:12 »
Witam!
A ja zauważyłem takie coś:
Po HR palmtopa i instalacji na nowo AM 5.1 beta zniknęły wszystkie ikonki POI + zniknęło gdzieś ostrzeganie o nich. Trochę dziwnie bo wszystko zainstalowałem "tak jak trzeba".

Ziemniaq
Oficjalny Dżemowy Fan Club
"Skazani na Bluesa"

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #140 dnia: Lipiec 11, 2008, 19:58:37 »
Witam!
Po HR palmtopa i instalacji na nowo AM 5.1 beta zniknęły wszystkie ikonki POI + zniknęło gdzieś ostrzeganie o nich. Trochę dziwnie bo wszystko zainstalowałem "tak jak trzeba".

Ziemniaq
Nie ma nic dziwnego bo po HR i instalacji od zera trzeba po instalacji wszystko ustawić od początku. Ikonki ściągną się przy synchronizacji ale uwaga.. obecne miplo unika polskich znaków więc by się wyświtlały i ostrzegały trzeba ręcznie zmienić nazwy plików ikonek i plików dźwiękowych wstawiając szędzie tam gdzie potrzeba polskie znaki.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2008, 20:04:04 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline Ziemniaq

• *
  • 66
« Odpowiedź #141 dnia: Lipiec 11, 2008, 21:19:39 »
Witam!

Ziemniaq
Nie ma nic dziwnego bo po HR i instalacji od zera trzeba po instalacji wszystko ustawić od początku. Ikonki ściągną się przy synchronizacji ale uwaga.. obecne miplo unika polskich znaków więc by się wyświtlały i ostrzegały trzeba ręcznie zmienić nazwy plików ikonek i plików dźwiękowych wstawiając szędzie tam gdzie potrzeba polskie znaki.

Pozdrawiam

O kurcze, ale babol...

Ziemniaq
"Skazani na Bluesa"

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #142 dnia: Lipiec 12, 2008, 09:58:47 »
Nie babol...
Jak sformatujesz HDD z komputerze, to też wszystkie ustawienia tracisz...
HR to odpowiednik formatowania dysku na PCcie...
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline Ziemniaq

• *
  • 66
« Odpowiedź #143 dnia: Lipiec 12, 2008, 10:33:08 »
Wiem co to jest formatowanie dysku i odzyskiwanie ustawień.
Jak dla mnie paranoją jest unikanie polskich znaczków i ręczne poprawianie nazw.
To się nazywa funkcjonalność i "przyjazność" programu???

Ziemniaq
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2008, 10:34:44 wysłana przez Ziemniaq »
"Skazani na Bluesa"

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #144 dnia: Lipiec 12, 2008, 15:12:22 »
No i jestem po testach bety AM 5.1 na trasie blisko 4 tyś. km (Polska centralna, południowa i południowo wschodnia). Tym razem podróżowały ze mną trzy urządzenia (jeden PDA hp6915 i dwa PNA Acer i Navia), na których naprzemiennie uruchamiałem AM 5.1, AM 5.05, iGo 8 z mapa od TA, oraz TT7. Testy miały charakter porównawczy, aby przekonać się jak wygląda AM 5.1 w stosunku do konkurencji i w stosunku do swojej poprzedniej wersji. Wszystkie programy uruchamiane były na standardowych ustawieniach (za wyjątkiem małej korekty w obu wersach AM – dotyczącej szybkość wyliczania trasy, która ustawiona zstała przeze mnie na wartość max. mała). Wszystkie programy wgrane miały natomiast najbardziej aktualne bazy fotoradarów. Poniżej przedstawiam kilka uwag odnoszących się przede wszystkim do AM 5.1 (beta).

1. Zmiany w algorytmach wyznaczania tras w AM 5.1 – widać ich efekty szczególnie w miastach, ale również na drogach poza miejskich. Program znajduje częściej różne skróty, ale raz jazda nimi jest korzystna, innym razem lepiej jechać normalną drogą (jaka wyznacza AM 5.0x). Trasa optymalna to duża przewaga nad TT (tam po prostu nie m takiej funkcji), szczególnie w Polskich realiach. Trasa optymalna daje często podobny czas przejazdu co trasa szybka, ale nie stoimy w wakacyjnych korkach, co w efekcie pozwala dotrzeć do celu szybciej. Należy pamiętać jednak ze te trasy zawierają mniejsze ilości stacji benzynowych i przydrożnych punktów gastronomicznych, ale też mniej fotoradarów. Ogólnie trasy optymalne w wykonaniu AM bardzo wszystkim na wakacje polecam. Zimą będzie gorzej z uwagi na np. pierwszeństwa głównych dróg w odśnieżaniu.

Konkurencja wygląda w aspekcie wyznaczania tras też całkiem nieźle: TT ma najlepsze algorytmy wyznaczania tras (szczególnie szybkich) lecz brakuje mu czegoś takiego jak trasa optymalna w AM, natomiast iGo ma bardzo ciekawy typ trasy łatwej który kapitalnie kieruje nas przez obwodnice miast.

2. Pokrycie map jest nieco lepsze jeśli chodzi o siatkę dróg (5.1 vs 5.0), jednak jeszcze dalekie od tego co oferuje mapa TA w TT lub iGo, natomiast w mapach TA częściej pojawiają się błędy związane z tym, że nie zaktualizowano przebiegu drogi po jej remoncie lub przebudowie w ostatnich latach. W AM na pewno mamy większe pokrycie adresowe.

3.Niestety w stosunku do wersji M 5.0x pogorszyła się praca odbiornika GPS – częściej następuje efekt utraty sygnału i późniejsza rekalkulacja trasy. Nasilił się też znany efekt „gubienia” sygnału gps przy dużych prędkościach. W moim przypadku przy prędkości ok. 150-160 km/h. Ponieważ programy uruchamiałem naprzemiennie na wszystkich trzech urządzeniach stąd wiem, że to nie wina danego urządzenia a defekt programu.

4. Korzystna zmiana w interfejsie to zablokowanie zmian funkcji wskaźników cyfrowych – teraz klikniecie na nich nie powoduje zmiany ich funkcji, oraz pojawienie się podziałki skali.

Nadal brakuje jednak:
- podkolorowania tych wskaźników aby całość była łatwiej czytelna;
- fabrycznie zbyt duży zoom przy zbliżaniu do manewru lub POI (na ekranach 320*240, 240*320 oraz 240*240) bardzo często rondo czy większe skrzyżowanie po prostu się nie mieści na ekranie co w efekcie powoduje zupełną nieczytelności obrazu manewru;
- przeniesienia paska postępu z pionu do poziomu i zmiana jego kolorystyki na bardziej czytelną (np. żółtą);
- zmiany koloru dodatkowej strzałki manewru na wyraźnie inny niż strzałki rysowane na drodze (np. na pomarańczowy) – obecna, prawie jednakowa kolorystyka powoduje czasami niepotrzebne zaciemnienie obrazu manewru (szczególnie na skrzyżowaniach dróg wielopasmowych);
- przycisk menu głównego mógłby być nieco większy, a przycisk własnego menu jest zbyteczny skoro to samo mamy po kliknięciu na ekran (obszar mapy);
- brak wskaźnika poziomu sygnału gps;
- szukania miejscowości (adresu) po kodzie pocztowym.

I tu wtrącę małą propozycję: czy nie lepiej by było żeby główne menu było dostępne po kliknięciu na dowodny obszar mapy (jak teraz „moje menu”), a „moje menu” żeby było pod opcjonalnym przyciskiem na ekranie (tam gdzie teraz jest „menu główne”)  widocznym tylko wtedy gdy ktoś w ogóle zaprogramuje sobie własne menu? Dokładnie tak jest w TT i uważam, że to o wiele bardziej intuicyjne i funkcjonalne, na dodatek nie zajmuje potrzebnie miejsca przycisk którego i tak spora cześć userów w ogóle nie używa. Dzięki temu na ekranie nie pojawiają się wcale oba przyciski związane z menu, a jedynie jeden z nich pojawia się tylko gdy ktoś tego rzeczywiście chce (ja osobiście też nie korzystam z „moje menu”).

Ogólna moja ocena AM 5.1 jest dość pozytywna (szczególnie w stosunku do konkurencji), jednak rozczarowany jestem stosunkowo małą ilością zmian i poprawek w stosunku do poprzedniej wersji, szczególnie tych wymienionych w punkcie 4 tego opisu.
Program działał w czasie testów bardzo stabilnie, nie stwarzał żadnych problemów (poza wspomnianym wcześniej kilkunastokrotnym zgubieniem sygnału gps).
Dobrze też, że powrócono do funkcji ostrzegania o niebezpiecznych zakrętach, jest to szczególnie przydatne nocą lub przy zamgleniach. Jednak takie ostrzeżenia pojawiały się bardzo rzadko, i raczej tylko na głównych drogach, a na dodatek w miejscach które i tak były doskonale oznaczone pod tym względem. Jednak nie jest to chyba wina programu, a map na których inne niebezpieczne zakrętu nie są odpowiednio zaznaczone.

*

Offline QMPEL

• 306
  • Sprzęt: FS N560, Samsung Omnia2, QSTARZ GPS extreme.
« Odpowiedź #145 dnia: Lipiec 12, 2008, 17:00:29 »
no jestem pełen podziwu, że zadałeś sobie tyle trudu aby przeprowadzić test. Dodam tylko tyle, że choć nie jestem testerem nowej wersji, to z ostatniego półgodzinnego testu szybkości Berlin - Kołbaskowo dochodziłem czasem do 230 i nic się nie wieszało (FS N560). Może to jednak problem bardziej złozony niż piszesz.
Co do grafiki i sugestii zgadzam się całkowicie. AM zostaje w tyle i jest głucha na takie sugestie lub nie chce być posądzona, że ściągają od innych. I błąd, bo to jest właśnie postęp.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2008, 17:02:43 wysłana przez QMPEL »

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #146 dnia: Lipiec 12, 2008, 18:24:44 »
No i jestem po testach bety AM 5.1 na trasie blisko 4 tyś. km (Polska centralna, południowa i południowo wschodnia)...

Respekt, Emisiu - ładnie to opisałeś. Rozumiem, że nie próbowałeś porównać mapy Emapy dla iGO?
Swoją drogą - jak reagują ludzie na auto z trzema GPSami na kokpicie?
A tak zupełnie na marginesie, to graficznie na tych trzech urządzeniach najlepiej jednak wygląda Auto Mapa.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2008, 18:27:18 wysłana przez Krakus »

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #147 dnia: Lipiec 12, 2008, 20:46:21 »
...... zablokowanie zmian funkcji wskaźników cyfrowych – teraz klikniecie na nich nie powoduje zmiany ich funkcji ...

Nic takiego nie zauważyłem - możesz to rozwinąć?

Nadal brakuje jednak:
- przeniesienia paska postępu z pionu do poziomu i zmiana jego kolorystyki na bardziej czytelną (np. żółtą);

Podpisuje sie rękami i nogami ....  :grin:

... przycisk własnego menu jest zbyteczny skoro to samo mamy po kliknięciu na ekran (obszar mapy);

To zależy co i jak sobie sam zaprogramujesz.

... czy nie lepiej by było żeby główne menu było dostępne po kliknięciu na dowodny obszar mapy (jak teraz „moje menu”), a „moje menu” żeby było pod opcjonalnym przyciskiem na ekranie (tam gdzie teraz jest „menu główne”)  widocznym tylko wtedy gdy ktoś w ogóle zaprogramuje sobie własne menu?

Nie było by dobrze, bo jaka kolwiek operacja na ekranie włączała by menu, co by bardziej irytowało niż poprawiało funkcjonalność.
Dla próby możesz sobie zaprogramować pokazywanie menu po dotknięciu w ekran - masz taką możliwość (menu/ustawienia/przyciski; menu: mapa - nawigacja)

Następnym razem zapodaj sobie AM oryginalną i drugą z wgranymi poprawkami mojej wersji "widmo" - sprawdź funkcjonalność mojego rozwiązania  :ok:
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline gps_am

• *
  • 80
« Odpowiedź #148 dnia: Lipiec 12, 2008, 20:59:22 »
Czy jest taka komenda, która wpisana przed wiersz polecenia powoduje, że jest pomijany w trakcie wykonywania programu przez AM?
Chciałbym trochę pogrzebać w ustawieniach, ale nie tracąc przy tym oryginalnych komend AM.

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #149 dnia: Lipiec 12, 2008, 21:02:07 »
Czy jest taka komenda, która wpisana przed wiersz polecenia powoduje, że jest pomijany w trakcie wykonywania programu przez AM?
Chciałbym trochę pogrzebać w ustawieniach, ale nie tracąc przy tym oryginalnych komend AM.

Tak, to znak ;
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/