No i jestem po testach bety AM 5.1 na trasie blisko 4 tyś. km (Polska centralna, południowa i południowo wschodnia). Tym razem podróżowały ze mną trzy urządzenia (jeden PDA hp6915 i dwa PNA Acer i Navia), na których naprzemiennie uruchamiałem AM 5.1, AM 5.05, iGo 8 z mapa od TA, oraz TT7. Testy miały charakter porównawczy, aby przekonać się jak wygląda AM 5.1 w stosunku do konkurencji i w stosunku do swojej poprzedniej wersji. Wszystkie programy uruchamiane były na standardowych ustawieniach (za wyjątkiem małej korekty w obu wersach AM – dotyczącej szybkość wyliczania trasy, która ustawiona zstała przeze mnie na wartość max. mała). Wszystkie programy wgrane miały natomiast najbardziej aktualne bazy fotoradarów. Poniżej przedstawiam kilka uwag odnoszących się przede wszystkim do AM 5.1 (beta).
1. Zmiany w algorytmach wyznaczania tras w AM 5.1 – widać ich efekty szczególnie w miastach, ale również na drogach poza miejskich. Program znajduje częściej różne skróty, ale raz jazda nimi jest korzystna, innym razem lepiej jechać normalną drogą (jaka wyznacza AM 5.0x). Trasa optymalna to duża przewaga nad TT (tam po prostu nie m takiej funkcji), szczególnie w Polskich realiach. Trasa optymalna daje często podobny czas przejazdu co trasa szybka, ale nie stoimy w wakacyjnych korkach, co w efekcie pozwala dotrzeć do celu szybciej. Należy pamiętać jednak ze te trasy zawierają mniejsze ilości stacji benzynowych i przydrożnych punktów gastronomicznych, ale też mniej fotoradarów. Ogólnie trasy optymalne w wykonaniu AM bardzo wszystkim na wakacje polecam. Zimą będzie gorzej z uwagi na np. pierwszeństwa głównych dróg w odśnieżaniu.
Konkurencja wygląda w aspekcie wyznaczania tras też całkiem nieźle: TT ma najlepsze algorytmy wyznaczania tras (szczególnie szybkich) lecz brakuje mu czegoś takiego jak trasa optymalna w AM, natomiast iGo ma bardzo ciekawy typ trasy łatwej który kapitalnie kieruje nas przez obwodnice miast.
2. Pokrycie map jest nieco lepsze jeśli chodzi o siatkę dróg (5.1 vs 5.0), jednak jeszcze dalekie od tego co oferuje mapa TA w TT lub iGo, natomiast w mapach TA częściej pojawiają się błędy związane z tym, że nie zaktualizowano przebiegu drogi po jej remoncie lub przebudowie w ostatnich latach. W AM na pewno mamy większe pokrycie adresowe.
3.Niestety w stosunku do wersji M 5.0x pogorszyła się praca odbiornika GPS – częściej następuje efekt utraty sygnału i późniejsza rekalkulacja trasy. Nasilił się też znany efekt „gubienia” sygnału gps przy dużych prędkościach. W moim przypadku przy prędkości ok. 150-160 km/h. Ponieważ programy uruchamiałem naprzemiennie na wszystkich trzech urządzeniach stąd wiem, że to nie wina danego urządzenia a defekt programu.
4. Korzystna zmiana w interfejsie to zablokowanie zmian funkcji wskaźników cyfrowych – teraz klikniecie na nich nie powoduje zmiany ich funkcji, oraz pojawienie się podziałki skali.
Nadal brakuje jednak:
- podkolorowania tych wskaźników aby całość była łatwiej czytelna;
- fabrycznie zbyt duży zoom przy zbliżaniu do manewru lub POI (na ekranach 320*240, 240*320 oraz 240*240) bardzo często rondo czy większe skrzyżowanie po prostu się nie mieści na ekranie co w efekcie powoduje zupełną nieczytelności obrazu manewru;
- przeniesienia paska postępu z pionu do poziomu i zmiana jego kolorystyki na bardziej czytelną (np. żółtą);
- zmiany koloru dodatkowej strzałki manewru na wyraźnie inny niż strzałki rysowane na drodze (np. na pomarańczowy) – obecna, prawie jednakowa kolorystyka powoduje czasami niepotrzebne zaciemnienie obrazu manewru (szczególnie na skrzyżowaniach dróg wielopasmowych);
- przycisk menu głównego mógłby być nieco większy, a przycisk własnego menu jest zbyteczny skoro to samo mamy po kliknięciu na ekran (obszar mapy);
- brak wskaźnika poziomu sygnału gps;
- szukania miejscowości (adresu) po kodzie pocztowym.
I tu wtrącę małą propozycję: czy nie lepiej by było żeby główne menu było dostępne po kliknięciu na dowodny obszar mapy (jak teraz „moje menu”), a „moje menu” żeby było pod opcjonalnym przyciskiem na ekranie (tam gdzie teraz jest „menu główne”) widocznym tylko wtedy gdy ktoś w ogóle zaprogramuje sobie własne menu? Dokładnie tak jest w TT i uważam, że to o wiele bardziej intuicyjne i funkcjonalne, na dodatek nie zajmuje potrzebnie miejsca przycisk którego i tak spora cześć userów w ogóle nie używa. Dzięki temu na ekranie nie pojawiają się wcale oba przyciski związane z menu, a jedynie jeden z nich pojawia się tylko gdy ktoś tego rzeczywiście chce (ja osobiście też nie korzystam z „moje menu”).
Ogólna moja ocena AM 5.1 jest dość pozytywna (szczególnie w stosunku do konkurencji), jednak rozczarowany jestem stosunkowo małą ilością zmian i poprawek w stosunku do poprzedniej wersji, szczególnie tych wymienionych w punkcie 4 tego opisu.
Program działał w czasie testów bardzo stabilnie, nie stwarzał żadnych problemów (poza wspomnianym wcześniej kilkunastokrotnym zgubieniem sygnału gps).
Dobrze też, że powrócono do funkcji ostrzegania o niebezpiecznych zakrętach, jest to szczególnie przydatne nocą lub przy zamgleniach. Jednak takie ostrzeżenia pojawiały się bardzo rzadko, i raczej tylko na głównych drogach, a na dodatek w miejscach które i tak były doskonale oznaczone pod tym względem. Jednak nie jest to chyba wina programu, a map na których inne niebezpieczne zakrętu nie są odpowiednio zaznaczone.