U mnie AM chodzi równo i bez zgrzytów, niezależnie od prędkości. Karty nie formatowałem od początku użytkowania. PDA to stareńki MIO A201. W pewnym sensie przyczynił się do znalezienia pewnej niedogodności w programie instalacyjnym AM.
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem wymiany na nowszy, tym bardziej, że PDA "dostał" raz klapą bagażnika

. Wybrałem więc instalację na kartę. Niestety program instalacyjny nie informuje przy tym, że PDA będzie musiał mieć połczenie z netem, by zakończyć rejestrację mapy. Być może uznacie to za oczywiste - dla mnie to takie nie jest. Leci więc sobie instalka, a wiecie ile to trwa, a na koniec wyskakuje komunikat o niemożności rejestracji. Trochę szamotania z ustawieniami i kończy się to koniecznością nowej instalacji mapy, tym razem w ustawieniu "PDA". Tu już OK, wystarczy, że laptop ma podpięcie do sieci, a oba spięte AS'em. Po AS'ie PDA też nie ma dostępu do netu, ale jak widać AM tego teraz nie potrzebuje. Efekt końcowy osiągnięto - AM zainstalowana, ale w sumie dwie godziny ...

W nowej AM, mimo inforamcji o nowych algorytmach wyliczania tras, nadal zapętlenie trasy na dowolnym odcinku, wywala wszystkie "przez" jakie znajdowały się w pętli i to niezależnie od długości trasy. Nie da się więc ustawić jednej trasy, trzeba ją dzielić na dwie lub trzy, tak by nie było żadnego zapętlenia na trasie.
Nowa mapa, mimo dodania nowych miast w 3D, nadal nieprawidłowo podaje dopuszczalne prędkości i potrafi w szczerym polu wywalać na czerwono ostrzeżenie o przekroczeniu. Szkoda, bo w najpoślednich wersjach urządzeń Garmina można znaleźć już nawet informację o odcinkach z ograniczeniem prędkości, nie tylko w terenie zabudowanym, ale i tych wprowadzonych odcinkowo znakami.
Ostatnio tylko dzięki CB uniknąłem pogawędki z "niebieskimi" bo zaraz za zakrętem była "50" a kilkadziesiąt metrów dalej zamontował się "salon fryzjerski"

Czasami jeżdżę z kolegą, który wystawia swojego Garmina (jedna nawigacja do prowadzenia wystarczy, ale fajnie jest porównać funkcjonowanie programów) i wydaje mi się, że programiści AM też mogliby taki eksperyment sobie zafundować.
Przy okazji. Próbowałem ściągnąć nowe POI (nie do AM, ale na kompa), ale ciągle wywala mi błąd logowania, mimo zastosowania się do wszystkich wskazówek Miplo. Ma ktoś coś podobnego i znalazł rozwiązanie?