AM 5.1 beta - testy rozpoczęte

• 405 Odpowiedzi
  • 104849 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
Odp: AM 5.1 beta - testy rozpoczęte
« Odpowiedź #90 dnia: Lipiec 07, 2008, 15:02:55 »
Dopiero sformatowanie karty (pierwszy raz odkąd testuje automape musiałem to robić) i instalacja od zera naprawiła problem.

Mam jakieś takie wrażenie, że od wersji 5 AM stała się ona jakaś czulsza na jakość kart SD które obsługuje. Część z moich kart które działały z 4.x teraz fiksuje z 5.x, a część działa prawidłowo.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #91 dnia: Lipiec 07, 2008, 17:01:20 »
A jakie masz ustawienia zaawansowane GPS?

Z ustawień zaawansowanych to zmieniłem jedynie to, żeby zczytywanie pozycji następowało co 1 sekundę a nie co 0,5 sekundy ponieważ mój odbiornik GPS zczytuje położenie co 1 sek. Rok temu jechałem tą samą autostradą i tylko raz zdarzyło się coś podobnego choć nie do końca jestem pewien czy w takich samych okolicznościach. Tu miałem to co kilka-kilkanaście km :(

Pozdrawiam
Napisane: Lipiec 07, 2008, 16:55:09
Wczoraj przejechałem całą A2 i przy wyższych szybkościach rzędu 140 występowało co kilka, kilkanaście km przeliczanie trasy i towarzyszące temu komunikaty o pozostałej trasie....
Przy niższych szybkościach trasę przeliczał tylko tam gdzie było to potrzebne. Problem ten zgłosiłem do supportu.

Słaby sygnał, może blisko droga równoległa co przy dużym zachmurzeniu powoduje przyklejenie do innej drogi.
Sygnał był dobry.... sprawdzałem..... coś dziwnego działo się powyżej pwnej szybkości tak jakby (jak ktoś tu zauważył) aplikacja sie nie wyrabiała....

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Dżeju

« Odpowiedź #92 dnia: Lipiec 07, 2008, 19:02:44 »
Mam wrażenie że od pewnej prędkości aplikacja po prostu się "nie wyrabia" i stąd te problemy, które objawiają się opisanym wcześniej efektem. Zmiany ustawień GPS troszkę poprawiają ale nie eliminują tego zjawiska. Z tego co ja zauważyłem to czym słabsze urządzenie tym przy niższej prędkości "głupieje".

Raczej o to chodzi co piszesz kolego Emisiu. Przy prędkościach do 210 nic takiego co opisujecie nie zauważyłem. AM nie przelicza non stop trasy, a wskaźnik jest dokładnie na nitce autostrady.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #93 dnia: Lipiec 07, 2008, 21:13:44 »
Mam wrażenie że od pewnej prędkości aplikacja po prostu się "nie wyrabia" i stąd te problemy, które objawiają się opisanym wcześniej efektem. Zmiany ustawień GPS troszkę poprawiają ale nie eliminują tego zjawiska. Z tego co ja zauważyłem to czym słabsze urządzenie tym przy niższej prędkości "głupieje".

Raczej o to chodzi co piszesz kolego Emisiu. Przy prędkościach do 210 nic takiego co opisujecie nie zauważyłem. AM nie przelicza non stop trasy, a wskaźnik jest dokładnie na nitce autostrady.
Coś jednak jest dziwnego w tym co zauważyłem bo wcześniej tego nie miałem..... a urządzeniu, które mam nie zlicza sie chyba do "słabszych'....  :-?

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline kamwojcik

• 26
  • Sprzęt: FS N560 + Garmin60CS
« Odpowiedź #94 dnia: Lipiec 07, 2008, 22:31:18 »
U mnie do 180km/h działa poprawnie, powyżej tej prędkości nie sprawdzałem.

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #95 dnia: Lipiec 08, 2008, 00:47:10 »
A jakie masz ustawienia zaawansowane GPS?
Powyżej 150-160 nieczęsto się poruszam ale przy 130-140 jeszcze nie zdarzyło mi się ...

ATPO, czy ktoś wpadł już na to, żeby nagrać ślad u sprawdzić czy przy odtwarzaniu śladu sytuacja jest identyczna?
Gdyby się okazało, że tak to taki plik ze śladem byłby doskonałem materiałem porównawczym,
czy problem zależny jest od sprzętu, czy jest bardziej generalny.

Odchylenia za rada supportu na "bardzo duże", sygnał GPS co 0,5 sek. i 1,8s wyprzedzenia.. Wcześniej tego nie miałem.. Do supportu poszedł cały raport błędu razem ze śladem, zaintrygował ich ten błąd, gdyż wypytywali o niego, o ustawienia i warunki i miejsca gdzie występuje...

Wcześniej tego w ver 4.X tego nie miałem na 100%...
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline ererce

• **
  • 175
« Odpowiedź #96 dnia: Lipiec 08, 2008, 09:45:00 »
Mam dokladnie to samo. Dzieje sie to przy duzych predkosciach bez wzgledu na drogi:
- trasa Wawa - Cieszyn
- trasa Wawa - Torun

Bylo to samo juz w becie 5.0 i zglaszalem to do supportu. W 5.0 produkcyjnym nie wystepowalo czesto, ale teraz problem sie nasilil.

*

Offline pazdek

• 21
  • Sprzęt: HTC Touch 3G + AM 6 Archos 101 16G
« Odpowiedź #97 dnia: Lipiec 08, 2008, 10:02:14 »
A czy ktoś z szanownych forumowiczów-testerów może mi powiedzieć czy producenci uwzględnili moją sugestię/przesłany ślad (brak nowej ulicy we Wrocławiu).
Chodzi o ulicę Miłostowską we Wrocławiu. Jeżeli ktoś ma chwilkę i miałby ochotę sprawdzić...  :wink:
Dzięki
Marcin P.

*

Offline jaz99

• *
  • 50
  • Sprzęt: HX4700/Asus P750
« Odpowiedź #98 dnia: Lipiec 08, 2008, 10:09:45 »
Mam dokladnie to samo. Dzieje sie to przy duzych predkosciach bez wzgledu na drogi:
- trasa Wawa - Cieszyn
- trasa Wawa - Torun

Bylo to samo juz w becie 5.0 i zglaszalem to do supportu. W 5.0 produkcyjnym nie wystepowalo czesto, ale teraz problem sie nasilil.

Mam dokładnie to samo (na Asusie P750, wszystkie wersje AM 5.x, włącznie z 5.1). Wygląda to mi jednak na problem z automapą, a nie z kartą SD ani BT. Nie wiem, jak u Was, ale u mnie prosty test daje zadziwiające wyniki: utworzyłem trasę z węzła bielańskiego we Wrocławiu do Katowic (autostradą) i włączyłem demo trasy, następnie włączyłem odtwarzanie w tempie 16x i 32x.

Wynik jest zadziwiający: co chwilę "Rozglądam się" i "Wyznaczam trasę". W trybie DEMO ??? ???
W trybie demo dane GPS powinny być przecież idealne. Tak na oko, wygląda to tak, jakby dane odebrane od GPS (lub wygenerowane sztucznie), zanim dotrą do części programu odpowiedzialnej za wytyczanie trasy, były uszkadzane. Problem z blokadą? Przydziałem/zwalnianiem pamięci?  Synchronizacją wątków?

Taki sam efekt jest niezależny od tego, czy włączę 2D, czy 3D, jak również dla maksymalnej wielkości pamięci dla danych mapy i punktów POI oraz po wyłączeniu obrysów dróg, a także po wyłączeniu osobnego wątku odczytującego dane z GPS.

Oczywiście zgłaszałem to do supportu już przy wersji 5.0.5....

*

Offline marcus

• 761
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #99 dnia: Lipiec 08, 2008, 10:15:14 »
- trasa Wawa - Cieszyn
- trasa Wawa - Torun

Mam dokładnie to samo (na Asusie P750, wszystkie wersje AM 5.x, włącznie z 5.1). Wygląda to mi jednak na problem z automapą, a nie z kartą SD ani BT. Nie wiem, jak u Was, ale u mnie prosty test daje zadziwiające wyniki: utworzyłem trasę z węzła bielańskiego we Wrocławiu do Katowic (autostradą) i włączyłem demo trasy, następnie włączyłem odtwarzanie w tempie 16x i 32x.

Wynik jest zadziwiający: co chwilę "Rozglądam się" i "Wyznaczam trasę". W trybie DEMO ??? ???
W trybie demo dane GPS powinny być przecież idealne. Tak na oko, wygląda to tak, jakby dane odebrane od GPS (lub wygenerowane sztucznie), zanim dotrą do części programu odpowiedzialnej za wytyczanie trasy, były uszkadzane. Problem z blokadą? Przydziałem/zwalnianiem pamięci?  Synchronizacją wątków?

Taki sam efekt jest niezależny od tego, czy włączę 2D, czy 3D, jak również dla maksymalnej wielkości pamięci dla danych mapy i punktów POI oraz po wyłączeniu obrysów dróg, a także po wyłączeniu osobnego wątku odczytującego dane z GPS.

Oczywiście zgłaszałem to do supportu już przy wersji 5.0.5....

już danwo temu pisałem w tej sprwaie do supportu  i oto odpowiedź od ich:
Jest to spowodowane ograniczniami urzadzenia a konretnie predkoscia przetwarzania danych. Przy odtwarzaniu sladow urzadzenie przez caly czas musi przetwarzac dane dotyczace jego aktualnej pozycji, predkosci itp im szybciej jest ono odtwarzane tym wiecej danych musi zostac przeanalizowanych co moze powodowac chwilowymi "zacieciami" i komunikatem opisanym przez Pana.
----------------------------
the born to be wild

*

Offline jaz99

• *
  • 50
« Odpowiedź #100 dnia: Lipiec 08, 2008, 10:36:22 »
już danwo temu pisałem w tej sprwaie do supportu  i oto odpowiedź od ich:
Jest to spowodowane ograniczniami urzadzenia a konretnie predkoscia przetwarzania danych. Przy odtwarzaniu sladow urzadzenie przez caly czas musi przetwarzac dane dotyczace jego aktualnej pozycji, predkosci itp im szybciej jest ono odtwarzane tym wiecej danych musi zostac przeanalizowanych co moze powodowac chwilowymi "zacieciami" i komunikatem opisanym przez Pana.

Moim skromnym zdaniem jest to bardzo pokrętne tłumaczenie. I do tego nie wygląda mi na prawdziwe.
Swoją drogą: jak można zaprojektować program, który potrafi "udławić" się danymi, które sam wygenerował?
Zajęcia z inżynierii oprogramowania miałem co prawda dość dawno, ale za taki program nie dostałbym zaliczenia ;)

Z tego, co mi wiadomo, żadna konkurencja (iGo, TT, Destinator), nie mają tego typu problemów (i to nawet na sprzęcie słabszym od mojego P750).

EDIT: Czy ktoś z Was dysponuje automapą w wersji TPC i może potwierdzić, że odtwarzanie trasy w tempie 32x działa płynnie i bez problemów na komputerze PC?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2008, 11:40:28 wysłana przez jaz99 »

*

Offline al41

• **
  • 172
  • Sprzęt: NavRoad 430BT
« Odpowiedź #101 dnia: Lipiec 08, 2008, 12:07:41 »
EDIT: Czy ktoś z Was dysponuje automapą w wersji TPC i może potwierdzić, że odtwarzanie trasy w tempie 32x działa płynnie i bez problemów na komputerze PC?
Niestety skacze działa skokowo

*

Offline jaz99

• *
  • 50
« Odpowiedź #102 dnia: Lipiec 08, 2008, 12:30:53 »
Niestety skacze działa skokowo

No to jeśli komputer stacjonarny nie daje rady, to sprawa jest według mnie jasna jak słońce: wina leży na 100% po stronie nieoptymalnych algorytmów Automapy.

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #103 dnia: Lipiec 08, 2008, 16:58:54 »
A co Panowie powiecie na prędkość łapania fixa w nowej becie ? Ja mam wrażenie, że teraz dłużej muszę przyglądać się komunikatowi "szukam sygnału GPS" . Jak Wasze odczucia w tej kwestii, bo może wszystko ok, a ja akurat miałem kiepskie warunki w momencie uruchamiania AM.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #104 dnia: Lipiec 08, 2008, 17:04:49 »
No to jeśli komputer stacjonarny nie daje rady, to sprawa jest według mnie jasna jak słońce: wina leży na 100% po stronie nieoptymalnych algorytmów Automapy.

Igo 8 tez się dławi jak w demo "jadę" po terenie górskim i nie nadąża za rysowaniem obrazu z uwzględnienie ukształtowania terenu.

*

Dżeju

« Odpowiedź #105 dnia: Lipiec 08, 2008, 17:36:56 »
A co Panowie powiecie na prędkość łapania fixa w nowej becie ? ...

Nie widzę żadnej różnicy.

*

Offline jaz99

• *
  • 50
« Odpowiedź #106 dnia: Lipiec 08, 2008, 17:37:13 »

Igo 8 tez się dławi jak w demo "jadę" po terenie górskim i nie nadąża za rysowaniem obrazu z uwzględnienie ukształtowania terenu.

Na komputerze PC, czy na PDA?

al41: czy mógłbyś potwierdzić, że odtwarzanie trasy w tempie 32x na PC oprócz skoków powoduje również ciągłe przeliczanie trasy, tak jak na PDA?

*

Offline al41

• **
  • 172
  • Sprzęt: NavRoad 430BT
« Odpowiedź #107 dnia: Lipiec 08, 2008, 17:59:07 »
al41: czy mógłbyś potwierdzić, że odtwarzanie trasy w tempie 32x na PC oprócz skoków powoduje również ciągłe przeliczanie trasy, tak jak na PDA?
Sprawdzę w czwartek bo na PC mam zainstalowaną na innym kompie nie w domciu. A przejechałem demko tylko z 5km i tnie jak diabli. Stabilnie idzie tak gdzieś przy 5 razy to znaczy w miarę płynnie. Komp na celeronie 2.8

*

Offline Wiceq

• **
  • 121
  • Sprzęt: iPhone 6S PLUS (iAM)
« Odpowiedź #108 dnia: Lipiec 08, 2008, 20:21:56 »

Specjalnie zainstalowałem "5.05" na laptopie i na stacjonarnym. Laptop zaczyna gubić się i przeliczać od nowa przy demie x99, PCt stacjonarny chodzi poprawnie przy każdej prędkości. Tzn jedzie równymi skokami do przodu ale się nie gubi nie "rozgląda" itp.
Wygląda na to, że program wymaga dobrego, mocnego komputera, a nie PDA, na którym powinien działać. Zresztą widać to choćby po tym, ze przynajmniej u mnie praktycznie każde wywołanie jakiejś funkcji w AM 5.0.7 na PDA wywołuje choć na chwilę "klepsydrę", czego nie ma przy innych programach. Zamiast wrzucać domki, czy inne pierdoły, przydałaby się porządna optymalizacja kodu programu ...

W.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #109 dnia: Lipiec 08, 2008, 20:55:14 »
Zamiast wrzucać domki, czy inne pierdoły, przydałaby się porządna optymalizacja kodu programu ...

W.

Pod tym podpisuję sie czterema łapami....
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2008, 21:05:00 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #110 dnia: Lipiec 08, 2008, 21:27:41 »
Kiedyś pisałem że mam podobnie, ktoś mądry mi odpisał żebym przed każdą instalacją AM formatował kartę - ja robie hard reset + format karty i przyznam że mi działa wszystko sprawnie - no poza tym przeliczaniem trasy powyżej 160 km, ale to nie jest uciążliwe bo 160 to jeżdżę sporadycznie. Wcześniej jak nie formatowąłem karty to piekielnie długo mi się wszystko odpalało - AM potrafiła minute się uruchamiać. Problem instalacji softu rozwiązałem założeniem katalogu w kompie w którym mam wszystkie instalki :)
Paweł

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #111 dnia: Lipiec 08, 2008, 21:42:24 »
Zamiast wrzucać domki, czy inne pierdoły, przydałaby się porządna optymalizacja kodu programu ...

W.

Pod tym podpisuję sie czterema łapami....
Pozdrawiam

słusznie, ja te domki i inne pierdoły dawno wywaliłem :-) to dla gadzeciarzy a nie dla navi 50k rocznie, pozdrowionka i niech optymalizuję (tylko kto) AM

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #112 dnia: Lipiec 08, 2008, 22:01:12 »
Ja nigdy nie instalowałem AM bez formatowania karty.. czasem (jak teraz) po instalacji dane z karty zrzucam na dysk PC-ta, formatuję kartę i ponownie przenoszę instalację na kartę bo bywa czasem, że po świeżej instalaji karta ma pofragmentowane pliki (taki to instalator)......

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #113 dnia: Lipiec 08, 2008, 22:17:35 »

Na komputerze PC, czy na PDA?

Na PDA

« Odpowiedź #114 dnia: Lipiec 09, 2008, 00:57:15 »
witam wszystkich gdzie mozna sciagnac am 5.1 beta

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #115 dnia: Lipiec 09, 2008, 01:04:29 »
witam wszystkich gdzie mozna sciagnac am 5.1 beta

Nigdzie.
Support AM wysłał zaproszenia z linkiem tylko wybranym testerom.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline gps_am

• *
  • 80
« Odpowiedź #116 dnia: Lipiec 09, 2008, 08:21:18 »
U mnie AM chodzi równo i bez zgrzytów, niezależnie od prędkości. Karty nie formatowałem od początku użytkowania. PDA to stareńki MIO A201. W pewnym sensie przyczynił się do znalezienia pewnej niedogodności w programie instalacyjnym AM.
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem wymiany na nowszy, tym bardziej, że PDA "dostał" raz klapą bagażnika  :E. Wybrałem więc instalację na kartę. Niestety program instalacyjny nie informuje przy tym, że PDA będzie musiał mieć połczenie z netem, by zakończyć rejestrację mapy. Być może uznacie to za oczywiste - dla mnie to takie nie jest. Leci więc sobie instalka, a wiecie ile to trwa, a na koniec wyskakuje komunikat o niemożności rejestracji. Trochę szamotania z ustawieniami i kończy się to koniecznością nowej instalacji mapy, tym razem w ustawieniu "PDA". Tu już OK, wystarczy, że laptop ma podpięcie do sieci, a oba spięte AS'em. Po AS'ie PDA też nie ma dostępu do netu, ale jak widać AM tego teraz nie potrzebuje. Efekt końcowy osiągnięto - AM zainstalowana, ale w sumie dwie godziny ...  :(

W nowej AM, mimo inforamcji o nowych algorytmach wyliczania tras, nadal zapętlenie trasy na dowolnym odcinku, wywala wszystkie "przez" jakie znajdowały się w pętli i to niezależnie od długości trasy. Nie da się więc ustawić jednej trasy, trzeba ją dzielić na dwie lub trzy, tak by nie było żadnego zapętlenia na trasie.

Nowa mapa, mimo dodania nowych miast w 3D, nadal nieprawidłowo podaje dopuszczalne prędkości i potrafi w szczerym polu wywalać na czerwono ostrzeżenie o przekroczeniu. Szkoda, bo w najpoślednich wersjach urządzeń Garmina można znaleźć już nawet informację o odcinkach z ograniczeniem prędkości, nie tylko w terenie zabudowanym, ale i tych wprowadzonych odcinkowo znakami.
Ostatnio tylko dzięki CB uniknąłem pogawędki z "niebieskimi" bo zaraz za zakrętem była "50" a kilkadziesiąt metrów dalej zamontował się "salon fryzjerski"  :smile:
Czasami jeżdżę z kolegą, który wystawia swojego Garmina (jedna nawigacja do prowadzenia wystarczy, ale fajnie jest porównać funkcjonowanie programów) i wydaje mi się, że programiści AM też mogliby taki eksperyment sobie zafundować.

Przy okazji. Próbowałem ściągnąć nowe POI (nie do AM, ale na kompa), ale ciągle wywala mi błąd logowania, mimo zastosowania się do wszystkich wskazówek Miplo. Ma ktoś coś podobnego i znalazł rozwiązanie?

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #117 dnia: Lipiec 09, 2008, 09:25:13 »
Ostatnio tylko dzięki CB uniknąłem pogawędki z "niebieskimi" bo zaraz za zakrętem była "50" a kilkadziesiąt metrów dalej zamontował się "salon fryzjerski"  :smile:

Ja unikam pogawędek bo patrze na znaki a nie na GPSa i radziłbym  aby Automapa nie była wyrocznią w kwesti ograniczeń prędkości bo można strzyc się kilka razy dziennie, albo trafić do reżyserki i to nie jako statysta, a aktor pierwszoplanowy.
Paweł

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #118 dnia: Lipiec 09, 2008, 09:45:04 »
Ja unikam pogawędek bo patrze na znaki a nie na GPSa
W Polsce to ideał niedościgniony  :P
Co do AM 5.1 beta zauważyłem że w ustawieniach przesunął sie punkt optymalizacji wyliczania trasy. Dotychczas defaultowo po instalacji suwak optymalizacji wyliczania trasy był w połowie a teraz jest ustawiony w 90% na wolne wyliczanie trasy. testowałem ustawianie na środku ale rzeczywiście dziwnie jakoś wyliczał - może to ustawienie przejściowe....

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline gps_am

• *
  • 80
« Odpowiedź #119 dnia: Lipiec 09, 2008, 09:46:44 »
Patrzenie na znaki to rzecz ważna i konieczna. Niestety, polskie oznakowanie pionowe nie zawsze jest czytelne i widoczne. Czasem zbieg okoliczności może spowodować, że znak umknie uwadze - ot, wystarczy, że zostanie zasłonięty przez wyprzedzanego tira. Zdarza się? Zdarza. Niektóre znaki są też umieszczone tak, że droga na wyhamowanie z 90 do 50 to raptem 100 m, a wtedy wyhamowanie nie należy do przyjemności, a jak masz "na plecach" tira, to nawet niebezpieczne. Otrzymanie też z wyprzedzeniem informacji o ograniczeniu, ułatwi podjęcie decyzji o ew. wyprzedzaniu, by właśnie zaraz po jego wykonaniu, nie hamować przed maską tira. Jeśli masz możliwość, to porozmawiaj z kierowcami tychże, a wyjaśnią dobitnie w czym rzecz i co to dla nich oznacza.
Umieszczenie takich informacji w AM byłoby ułatwieniem, a nie jedynym źródłem informacji drogowej.