Witam, no to przyszła pora na obiecaną i już trochę spóźnioną analizę zmian w drugiej odsłonie Auto Pilota.
A dla przypomnienia – cytat z oficjalnego komunikatu:
„CO ZOSTAŁO ZMIENIONE?
Podążając tropem najczęściej zgłaszanych uwag przede wszystkim zmieniliśmy prędkość działania aplikacji - przesuwanie mapy, nawigacja po menu, wytyczanie trasy, czy też rekalkulacja zajmują teraz znacznie mniej czasu.
Ponadto w nowej wersji będą mogli Państwo: blokować określone odcinki drogi, oglądać całą trasę w trakcie nawigacji, kasować wszystkie dodane punkty trasy oraz wyszukiwać POI po kategorii.
Kolejne zmiany to: natychmiastowe zapamiętywanie dodanych punktów Ulubionych, dodanie zakładki TRASA oraz pewne modyfikacje graficzne.”
I teraz moje „trzy grosze”.
Żeby było łatwiej i prościej będę się odnosił do tego co w zamieszczonym wcześniej materiale nazwałem słabościami programu i co w związku z tym trafiło pod literę W mojej analizy.
ZGŁASZANA UWAGA OCENA W NOWYM PROGRAMIE
- brak niektórych funkcji tras (zapamiętywanie trasy, kasowanie całej trasy),

Pojawiło się kasowanie całej trasy. Niestety nadal nie ma zapamiętywania tras.
- powolne odświeżanie map w trybie przeglądania mapy,

Tu jest faktycznie duuuużooooo szybciej. Program działa teraz bardzo szybko i bardzo dobrze!! Mapa przesuwa się bez opóźnień. Żadnych zwisów (inna rzecz, że wcześniej też ich nie zauważyłem

).
- program nie instaluje się jako wtyczka na ekranie „dzisiaj” i ma dość słabo widoczną na niektórych tłach ikonę,

No niestety jeszcze bez zmian, ale nie jest to w końcu bardzo ważna funkcja, cecha programu
- skomplikowane menu wymagające wielokrotnego „tapania” po ekranie, w którym brak ikon szybkiego powrotu do ekranu mapy,

Tu też póki co bez zmiany. Zgodnie z komunikatem nawigacja po menu jest szybsza w sensie, że program szybciej wykonuje żądane operacje. Ale tylko wtedy gdy się poprawnie je zdefiniuje. Natomiast nadal menu jest dość skomplikowane i „tapiące”
- zbyt długa droga przez ekrany menu przy powtarzaniu tych samych czynności np. przy wyborze kolejnych punktów trasy,

Jak wyżej. A szkoda, bo naprawdę przy wprowadzaniu wielu punktów trasy jest to strasznie ... kłopotliwe
- dość skomplikowane planowanie tras,

Jak wyżej, a już próba połączenia kilku metod wprowadzania punktów trasy (adres, punkt na mapie, POI) to spora łamigłówka, ale do opanowania.
- brak pamięci ostatnio wpisywanych nazw miast i ulic,

Nie ma tej funkcji. Szkoda, bo czasami byłoby sporo szybciej zwłaszcza na trasach modyfikowanych, ale generalnie powtarzalnych (to funkcja bardziej dla „zawodowych” użytkowników AutoPilota), więc dlatego

a nie

.
- słabe i niewidoczne oznaczenie numerów ulic,

Niestety nadal niezmieniona wielkość i kolorystyka oznaczeń. Tu też jest

choć właściwie powinien być

, bo to mocno utrudnia korzystanie z programu, a jego szatę graficzną trochę poprawiano.
- nieprecyzyjnie pokazująca manewr strzałka (zwłaszcza na rondach),

Nie zmieniło się nic, a bardzo chciałbym, bo jednak ładnie narysowany symbol przejazdu przez rondo trochę się tu marnuje nie wyświetlając prawidłowo strzałki kierunku zjazdu. A nie jest to chyba specjalnie trudne sądząc po innych programach
- mała ilość ustawień programu (w porównaniu do AM),

Z tym już się pogodziłem, a właściwie przyzwyczaiłem do specyfiki AutoPilota. W końcu da się z tym żyć.
- niedziałające klawisze sprzętowe i wynikający z tego brak możliwości przypisania do nich pewnych funkcji programu lub funkcji innych programów do wykorzystania razem z działającym AutoPilotem,

Szkoda. Ale to przecież AutoPILOT!!! A nie AutoMapa

choć chciałbym, żeby i w AutoPilocie taka możliwość była.
- „dziwny” algorytm wyliczania średniej prędkości i czasu dojazdu do miejsca docelowego,

Nie mam jakichś specjalnych zastrzeżeń, ale może nie do końca sprawdziłem tą funkcje??
- brak widocznej skali mapy,

Bez zmiany i nadal konieczność przechodzenia przez ikony ekranu, żeby dostać się do suwaka skali. I dlatego mi się to nadal nie podoba.
- brak nazw przejeżdżanych miejscowości,

Wiem, że nie jest to najważniejszy „ficzer” w programie, ale przydatny. Chyba mógłby dość łatwo zostać wprowadzony.
- trudna do zaakceptowania i nauczenia się obsługa POI (edycja, dodawanie, bardzo skomplikowany program do konwersji POI z innych programów),

Ten duży minus to za nadal nieprzyjazny (bo niezmieniony) program do konwersji POI!! Nie wiem tylko jednego, dlaczego moje POI (moje kategorie POI) nie pokazują się pośród innych punktów/kategorii widocznych po tapnięciu na ikonę Ulubione i odwrotnie, jak wchodzę w zarządzanie to widzę tylko moje punkty i kategorie, a nie wszystkie.
- małe przez co mało widoczne ikony POI, a jednocześnie niepotrzebnie duża ikona aparatu informująca o włączeniu funkcji ostrzegania o fotoradarach,

Wielkość ikon POI to jedna z bardziej kłopotliwych cech AutoPilota. Są one tak małe i tak rysowane, że w czasie jazdy niemal nie da się ich zauważyć, a próba zrozumienia co dana ikona przedstawia grozi wypadkiem. DO ZMIANY JAK NAJPRĘDZEJ!!!!
- brak możliwości wyboru kategorii ikon widocznych cały czas na ekranie wówczas przy dużych i widocznych ikonach ekran nie byłby „zaśmiecony”,

Chyba bez komentarza

- brak banku ikon do wykorzystania przy własnych POI,

I tu też nie trzeba nic mówić, bo nic nie ma

- brak ostrzegania o wybranych POI w trybie śledzenia mapy,

Żeby to chociaż w odniesieniu do radarów działało!! A tu nic!!
- błędy w POI już wbudowanych w program i brak danych teleadresowych z naciskiem na „tele”,

Generalnie bardzo duża poprawa. Dodano bardzo dużo POI w wielu kategoriach, dane zawarte w opisach na ogół się zgadzają, choć nie są zbyt bogate, a czasem zdarzają się przesunięcia punktu POI na mapie w stosunku do „realu”.
- dość szczątkowe mapy przejazdowe Europy,

Po prostu na razie bez zmiany.
- brak nazw ulic i tras przejazdowych w dużych miastach Europy,

I tu jak wyżej
- konieczność włączania GPS’a w programie,

Nie da się ustawić w AutoPilocie automatycznego włączania GPS’a po uruchomieniu programu. I za to "-". Można to oczywiście obejść innymi programami, ale chyba nie do końca o to chodzi.
- krótki czas trzymania połączenia z GPS’em przy użyciu opcji „minimalizuj” (wykonanie działania „minimalizuj” jest po bardzo krótkim okresie czasu traktowane jako zamknięcie programu i po przywróceniu programu do działania należy ponownie tapnąć ikonę „włącz GPS”),

Rozumiem, że ten czas musi być jakoś określony i nie może być zbyt długi, ale czemu aż tak krótki??!! Zważywszy na konieczność dokonania czasami zmian w ustawieniach PPC (patrz uwaga niżej) to nawet robiąc to sprawnie i szybko nie udaje się nie zerwać połączenia z GPS’em. Niby potem wystarczy kilka tapnięć, żeby to połączenie odnowić, ale po co?? Wystarczy 1 minuta dłużej, zwłaszcza, że w tym czasie nie następuje zerwanie połączenia po BT, więc to sprawa tylko programu.
- WM5 nie widzi działającego programu i przy włączonej w ustawieniach opcji wygaszania podświetlenia ekranu po „n” ustawionych w settings minutach wygasza je,

No niestety tego nie poprawiono i za każdym razem gdy uruchamiam program to po chwili mam ciemny ekran i muszę stanąć, grzebać w ustawieniach, a potem dowiaduję się, że (punkt wyżej) upłynął czas połączenia z GPS’em. A po wyjściu z programu znów trzeba grzebać w ustawieniach. Poproszę o wpisanie tego punktu w pierwszej kolejności do zmiany w następnej wersji programu!!
- ekran nie jest wrażliwy na tapnięcia, trzeba używać rozwijalnych ikon z „rączki” do wprowadzania bądź uzyskiwania informacji,

Oczywiście bez zmian, ale już przywykłem

No a teraz to o czym wcześniej nie pisałem, a co nadal w programie jest lub się pojawiło:

Nadal wymagająca przyzwyczajenia lub ZMIANY!! lista komend lektora. Zamiast „zawróć w lewo” jest „ostro w lewo”, zamiast „skręć” bardzo często jest „zjedź” no i najbardziej wkurzająca mnie komenda gdy podjeżdżam do skrzyżowania typu T z drogą dwupasmową o rozdzielonych pasmach i jadę od strony „nóżki” litery gdy wyrysowana trasa pokazuje kierunek w lewo, a lektor mówi „dalej prosto” czyli w pole i dopiero gdy wjadę na skrzyżowanie w ostatniej chwili mówi „skręć w lewo”. Generalnie lista komend wymaga chyba uważnego przejrzenia.

Funkcja blokowania odcinków dróg. Super, że jest i działa

Oglądanie całej trasy w czasie nawigacji!! Jeszcze tylko jakby ciut łatwiej było powrócić do okna nawigacji!! Bo zdarza się, że nie jest to takie proste i ekran zostaje zamrożony na „planie generalnym” i strzałka stoi. A mogłaby się w trybie mapy po nim przesuwać przynajmniej pokazując aktualne położenie, zwłaszcza że komendy głosowe są nadal zgodne z planem podróży.

Sprawnie działające wyszukiwanie POI wg zadanych kategorii. Jeszcze żeby tylko reszta postulatów odnośnie POI została spełniona to byłoby „miodzio”

I tu mam zagwozdkę. Nie wiem jak mam ocenić „natychmiastowe dodawanie punktów Ulubionych” bo nie udało mi się tego zrobić pomimo wielu prób. Albo zwykłą drogą „na okrągło” czyli po staremu, albo .... nic, nul, nada, zero. Stąd znaki zapytania i prośba do kogoś, komu udało się to natychmiastowe dodanie POI wykonać o instruktaż.

Modyfikacje graficzne – na razie kosmetyczne, ale chyba zwiastują dobry kierunek zmian.
No i pora na ogólna ocenę.
Zmian sporo, ale z wyjątkiem szybkości działania programu, dodania POI i ich kategorii i ich obsługi, blokowania odcinków, widoku całej trasy to reszta ... jest jaka jest, a właściwie jaka była, a zmiana w grafice to przecież kosmetyka.
Pod tym względem potwierdza się moja opinia po okresie testowania wersji beta o czym pisałem wcześniej w tym wątku.
Czyli nadal jeszcze duuużooooo pracy przed autorami programu i grafikami.
Ale (i to dla mnie jest w tym wszystkim najważniejsze) zespół AutoPilota udowodnił, że jest w stanie reagować na zgłaszane problemy, chce z „rynkiem” czyli użytkownikami współpracować i robi to.
I za to im chwała.
Wiec podobnie jak po analizie – nadal rekomendacja „kup”

i tylko wyczekiwanie chyba będzie bardziej intensywne.
Zwłaszcza, że teraz pora na aktualizację map!!!! Bo jest ona potrzebna i to bardzo!!!!