AutoPilot - testy Moi i MaDuch

• 291 Odpowiedzi
  • 63438 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mntkl

• 10
« Odpowiedź #240 dnia: Październik 31, 2006, 08:57:03 »
Jeszcze z uporem maniaka wracam do tematu nawigacji przez miasta.
Jak jechałem z Łodzi do Wrocławia zaznaczyłem Kalisz jako miasto przejazdowe ( bez żadnego dodatkowego klikania po mapie ) to Automapa wcale nie kazała mi zwiedzać Starego Rynku tylko poprowadziła mnie przez Kalisz jakąś przejazdówką.
Nie wiem czy była ona najszybsza i najlepsza ale przynajmniej była a Autopilot przy zaznaczeniu Kalisza każe mi jechać do samego centrum na ul. Śródmiejską i zrobić tam piękną pętlę.

Tak więc według mnie jest oczywiste Automapa potrafi a Autopilot nie.

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
« Odpowiedź #241 dnia: Październik 31, 2006, 10:13:40 »
Cytat: "bazi22"
Cytat: "Cavallino"

Tyle że w tym przypadku nie ma takiego punktu, a raczej jest nim każdy punkt w obrębie miasta.
Na pewno to miałeś na myśli mówiąc że MM to potrafi?

To się zdecyduj:
- raz chcesz ży wybierając miejscowość przez żeby po prostu przez nią przejechać, a nie żeby program cię prowadził do jakiegoś wybranego punktu w tym mieście - i tak ma MapaMap - wbrew pozorom wyznacza trasy z wykorzystaniem punktu PRZEZ dość optymalnie,
- drugi raz chcesz, żeby program cię jednak doporowadził do tego punktu, i tego MapaMap nie potrafi, no przynajmniej w wersjach 1.x i 2.x nie potrafił. Nie wiem jak to jest w MapaMap 3.0.

Chyba mylisz osoby którym odpowiadasz.
Gdzie niby ja chciałem żeby coś mnie doprowadziło do jakiegoś punktu?

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #242 dnia: Październik 31, 2006, 10:15:41 »
Cytat: "mntkl"
Jeszcze z uporem maniaka wracam do tematu nawigacji przez miasta.
Jak jechałem z Łodzi do Wrocławia zaznaczyłem Kalisz jako miasto przejazdowe ( bez żadnego dodatkowego klikania po mapie ) to Automapa wcale nie kazała mi zwiedzać Starego Rynku tylko poprowadziła mnie przez Kalisz jakąś przejazdówką.
Nie wiem czy była ona najszybsza i najlepsza ale przynajmniej była a Autopilot przy zaznaczeniu Kalisza każe mi jechać do samego centrum na ul. Śródmiejską i zrobić tam piękną pętlę.

Tak więc według mnie jest oczywiste Automapa potrafi a Autopilot nie.

IMO wcale nie jest tak jak piszesz, po prostu AM ma gdzie indziej tenże punkt. Sprawdź w Punktach trasy gdzie in się fizycznie znajduje.

*

Offline mabo

• **
  • 198
  • Sprzęt: Galaxy Note, Mio Spirit 680
« Odpowiedź #243 dnia: Październik 31, 2006, 14:06:25 »
mntkl
Widocznie AP jest bardziej precyzyjny od AM i nie zwalnia kierowcy od myślenia. Klikając na nazwę miejscowości można za każdym razem otrzymać inny punkt przelotowy i dlatego trzeba albo "przybliżyć" miejscowość albo kliknąć jakikolwiek punkt na drodze wylotowej za miejscowością a wtedy przejazd przez Kalisz wygląda tak:

Ot i cała filozofia..
Pozdrawiam
BM

« Odpowiedź #244 dnia: Październik 31, 2006, 19:03:59 »
Cytat: "bazi22"

Tyle że w tym przypadku nie ma takiego punktu, a raczej jest nim każdy punkt w obrębie miasta.
Na pewno to miałeś na myśli mówiąc że MM to potrafi?

To się zdecyduj:
- raz chcesz ży wybierając miejscowość przez żeby po prostu przez nią przejechać, a nie żeby program cię prowadził do jakiegoś wybranego punktu w tym mieście - i tak ma MapaMap - wbrew pozorom wyznacza trasy z wykorzystaniem punktu PRZEZ dość optymalnie,
- drugi raz chcesz, żeby program cię jednak doporowadził do tego punktu, i tego MapaMap nie potrafi, no przynajmniej w wersjach 1.x i 2.x nie potrafił. Nie wiem jak to jest w MapaMap 3.0.

Chyba mylisz osoby którym odpowiadasz.
Gdzie niby ja chciałem żeby coś mnie doprowadziło do jakiegoś punktu?

MAPAMAP w opcji via PROWADZI DO CENTRUM MIEJSCOWOSCI

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #245 dnia: Listopad 16, 2006, 11:08:47 »
Tak jak już wcześniej sygnalizowałem - teraz juz z dokładniejszym terminem - w przyszłym tygodniu dostępna będzie aktualizacja programu AutoPilot, a na początku grudnia aktualizacja dostępnych map.
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #246 dnia: Listopad 19, 2006, 13:07:56 »
Przebrnąłem przez cały temat z uwagą.
Co do analizy SWOT (odnoszącej się raczej do biznesplanu niż samego produktu) to twórcy AP będą mieli twarde "T" do zgryzienia w zakresie dotychczasowych użytkowników AM. Bo jeśli mogę za ok. 1/3 ceny AP przedłużyć licencję AM to przy porównywalnych możliwościach obu programów (zakładam że tak jest, bądź wkrótce będzie) wybieram AM z oczywistych powodów; dużo taniej i nic nie trzeba robić (znaczy się uczyć od nowa). Myślę że podobnie zachowa się większość dotychczasowych klientów AM, bo cena jest zawsze najistotniejszym argumentem przy podejmowaniu decyzji zakupowych przy porównywalnych technicznie produktach.
Dlatego jeśli AP chciałby przejąć choć część klienteli AM musiałby dedykować do nich jakąś promocję specjalną w stylu "Dla dotychczasowych userów AM rabat np. 70%". Na szczęscie dla AP rynek GPS w Polsce to dopiero rynek wschodzący więc nowych klientów do podziału nie zabraknie. Mimo wszystko ciekawe czy AP zrobi jakiś ruch w stosunku do dotychczasowych userów AM? Kiedyś walczyły tak ze sobą sieci GSM - rezygnując z karty SIM w jednej sieci dostawało się upust w drugiej. Nie miałbym nic przeciwko takiemu rozwojowi sytuacji. No i ciekawe co na to wszystko lider rynku AM - teraz ruch należy do nich; już nie ma mowy o wzroście cen i nierozwijaniu produktu. Tak więc wszyscy zyskujemy na starcie dzięki wejściu AP na rynek, no chyba że się dogadają (AM z AP) ponad naszymi głowami i zrobią kartel... ;)  jak to de facto porobiło się z sieciami komórkowymi...

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #247 dnia: Listopad 29, 2006, 16:08:37 »
MaDuch A znajdziesz chwilkę żeby opisać nową wersję  Autopilota ? Oczywiście pod wzgledem poprawek :D

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #248 dnia: Listopad 29, 2006, 19:30:29 »
Znajdę oj znajdę, ale dopiero po weekendzie, ponieważ wczoraj wróciłem z drogi jeszcze ze starym AutoPilotem, więc z nowym pojeżdżę więcej w ten weekend.

Inna rzecz, że niektóre ze zmian już omówiłem wcześniej, bo wersję beta dostałem już jakiś czas temu.

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #249 dnia: Listopad 29, 2006, 21:39:44 »
Wiem wiem że śmiagałeś z betą, ale czas na finał, ja "niestety" robię sobie półroczną przwerwę od pocketów :D

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #250 dnia: Grudzień 05, 2006, 14:57:01 »
Dziś wieczorem wkleję moją analizę zmian w aktualnie dostępnym oprogramowaniu w stosunku do wersji wyjściowej.

Sorry, ale nie dałem rady wcześniej  :(

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #251 dnia: Grudzień 05, 2006, 19:35:35 »
Witam, no to przyszła pora na obiecaną i już trochę spóźnioną analizę zmian w drugiej odsłonie Auto Pilota.

A dla przypomnienia – cytat z oficjalnego komunikatu:

„CO ZOSTAŁO ZMIENIONE?

Podążając tropem najczęściej zgłaszanych uwag przede wszystkim zmieniliśmy prędkość działania aplikacji - przesuwanie mapy, nawigacja po menu, wytyczanie trasy, czy też rekalkulacja zajmują teraz znacznie mniej czasu.

Ponadto w nowej wersji będą mogli Państwo: blokować określone odcinki drogi, oglądać całą trasę w trakcie nawigacji, kasować wszystkie dodane punkty trasy oraz wyszukiwać POI po kategorii.

Kolejne zmiany to: natychmiastowe zapamiętywanie dodanych punktów Ulubionych, dodanie zakładki TRASA oraz pewne modyfikacje graficzne.”

I teraz moje „trzy grosze”.

Żeby było łatwiej i prościej będę się odnosił do tego co w zamieszczonym wcześniej materiale nazwałem słabościami programu i co w związku z tym trafiło pod literę W mojej analizy.

ZGŁASZANA UWAGA                     OCENA             W NOWYM PROGRAMIE

- brak niektórych funkcji tras (zapamiętywanie trasy, kasowanie całej trasy),
       :worried:    Pojawiło się kasowanie całej trasy. Niestety nadal nie ma zapamiętywania tras.

- powolne odświeżanie map w trybie przeglądania mapy,
       :))    Tu jest faktycznie duuuużooooo szybciej. Program działa teraz bardzo szybko i bardzo dobrze!! Mapa przesuwa się bez opóźnień. Żadnych zwisów (inna rzecz, że wcześniej też ich nie zauważyłem :) ).

- program nie instaluje się jako wtyczka na ekranie „dzisiaj” i ma dość słabo widoczną na niektórych tłach ikonę,
       :worried:    No niestety jeszcze bez zmian, ale nie jest to w końcu bardzo ważna funkcja, cecha programu

- skomplikowane menu wymagające wielokrotnego „tapania” po ekranie, w którym brak ikon szybkiego powrotu do ekranu mapy,
       :worried:    Tu też póki co bez zmiany. Zgodnie z komunikatem nawigacja po menu jest szybsza w sensie, że program szybciej wykonuje żądane operacje. Ale tylko wtedy gdy się poprawnie je zdefiniuje. Natomiast nadal menu jest dość skomplikowane i „tapiące”

- zbyt długa droga przez ekrany menu przy powtarzaniu tych samych czynności np. przy wyborze kolejnych punktów trasy,
       :worried:    Jak wyżej. A szkoda, bo naprawdę przy wprowadzaniu wielu punktów trasy jest to strasznie ... kłopotliwe

- dość skomplikowane planowanie tras,
       :worried:    Jak wyżej, a już próba połączenia kilku metod wprowadzania punktów trasy (adres, punkt  na mapie, POI) to spora łamigłówka, ale do opanowania.

- brak pamięci ostatnio wpisywanych nazw miast i ulic,
        :worried:    Nie ma tej funkcji. Szkoda, bo czasami byłoby sporo szybciej zwłaszcza na trasach modyfikowanych, ale generalnie powtarzalnych (to funkcja bardziej dla „zawodowych” użytkowników AutoPilota), więc dlatego  :worried:  a nie  :kill: .

- słabe i niewidoczne oznaczenie numerów ulic,
        :worried:    Niestety nadal niezmieniona wielkość i kolorystyka oznaczeń. Tu też jest  :worried:  choć właściwie powinien być  :wkurzony: , bo to mocno utrudnia korzystanie z programu, a jego szatę graficzną trochę poprawiano.

- nieprecyzyjnie pokazująca manewr strzałka (zwłaszcza na rondach),
        :worried:    Nie zmieniło się nic, a bardzo chciałbym, bo jednak ładnie narysowany symbol przejazdu przez rondo trochę się tu marnuje nie wyświetlając prawidłowo strzałki kierunku zjazdu. A nie jest to chyba specjalnie trudne sądząc po innych programach

- mała ilość ustawień programu (w porównaniu do AM),
        :worried:    Z tym już się pogodziłem, a właściwie przyzwyczaiłem do specyfiki AutoPilota. W końcu da się z tym żyć.

- niedziałające klawisze sprzętowe i wynikający z tego brak możliwości przypisania do nich pewnych funkcji programu lub funkcji innych programów do wykorzystania razem z działającym AutoPilotem,
          :wkurzony:    Szkoda. Ale to przecież AutoPILOT!!! A nie AutoMapa ;) choć chciałbym, żeby i w AutoPilocie taka możliwość była.

- „dziwny” algorytm wyliczania średniej prędkości i czasu dojazdu do miejsca docelowego,
        :)    Nie mam jakichś specjalnych zastrzeżeń, ale może nie do końca sprawdziłem tą funkcje??

- brak widocznej skali mapy,
       :(    Bez zmiany i nadal konieczność przechodzenia przez ikony ekranu, żeby dostać się do suwaka skali. I dlatego mi się to nadal nie podoba.

- brak nazw przejeżdżanych miejscowości,
        :(    Wiem, że nie jest to najważniejszy „ficzer” w programie, ale przydatny. Chyba mógłby dość łatwo zostać wprowadzony.

- trudna do zaakceptowania i nauczenia się obsługa POI (edycja, dodawanie, bardzo skomplikowany program do konwersji POI z innych programów),
          :kill:    Ten duży minus to za nadal nieprzyjazny (bo niezmieniony) program do konwersji POI!! Nie wiem tylko jednego, dlaczego moje POI (moje kategorie POI) nie pokazują się pośród innych punktów/kategorii widocznych po tapnięciu na ikonę Ulubione i odwrotnie, jak wchodzę w zarządzanie to widzę tylko moje punkty i kategorie, a nie wszystkie.

- małe przez co mało widoczne ikony POI, a jednocześnie niepotrzebnie duża ikona aparatu informująca o włączeniu funkcji ostrzegania o fotoradarach,
         :kill:    Wielkość ikon POI to jedna z bardziej kłopotliwych cech AutoPilota. Są one tak małe i tak rysowane, że w czasie jazdy niemal nie da się ich zauważyć, a próba zrozumienia co dana ikona przedstawia grozi wypadkiem. DO ZMIANY JAK NAJPRĘDZEJ!!!!

- brak możliwości wyboru kategorii ikon widocznych cały czas na ekranie wówczas przy dużych i widocznych ikonach ekran nie byłby „zaśmiecony”,
         :(    Chyba bez komentarza :(

- brak banku ikon do wykorzystania przy własnych POI,
        :(    I tu też nie trzeba nic mówić, bo nic nie ma :(

- brak ostrzegania o wybranych POI w trybie śledzenia mapy,
      :kill:    Żeby to chociaż w odniesieniu do radarów działało!! A tu nic!!

- błędy w POI już wbudowanych w program i brak danych teleadresowych z naciskiem na „tele”,
       :))    Generalnie bardzo duża poprawa. Dodano bardzo dużo POI w wielu kategoriach, dane zawarte w opisach na ogół się zgadzają, choć nie są zbyt bogate, a czasem zdarzają się przesunięcia punktu POI na mapie w stosunku do „realu”.

- dość szczątkowe mapy przejazdowe Europy,
        :worried:      Po prostu na razie bez zmiany.

- brak nazw ulic i tras przejazdowych w dużych miastach Europy,
        :worried:      I tu jak wyżej

- konieczność włączania GPS’a w programie,
       :(    Nie da się ustawić w AutoPilocie automatycznego włączania GPS’a po uruchomieniu programu. I za to "-". Można to oczywiście obejść innymi programami, ale chyba nie do końca o to chodzi.

- krótki czas trzymania połączenia z GPS’em przy użyciu opcji „minimalizuj” (wykonanie działania „minimalizuj” jest po bardzo krótkim okresie czasu traktowane jako zamknięcie programu i po przywróceniu programu do działania należy ponownie tapnąć ikonę „włącz GPS”),
        :(    Rozumiem, że ten czas musi być jakoś określony i nie może być zbyt długi, ale czemu aż tak krótki??!! Zważywszy na konieczność dokonania czasami zmian w ustawieniach PPC (patrz uwaga niżej) to nawet robiąc to sprawnie i szybko nie udaje się nie zerwać połączenia z GPS’em. Niby potem wystarczy kilka tapnięć, żeby to połączenie odnowić, ale po co?? Wystarczy 1 minuta dłużej, zwłaszcza, że w tym czasie nie następuje zerwanie połączenia po BT, więc to sprawa tylko programu.

- WM5 nie widzi działającego programu i przy włączonej w ustawieniach opcji wygaszania podświetlenia ekranu po „n” ustawionych w settings minutach wygasza je,
       :kill:    No niestety tego nie poprawiono i za każdym razem gdy uruchamiam program to po chwili mam ciemny ekran i muszę stanąć, grzebać w ustawieniach, a potem dowiaduję się, że (punkt wyżej) upłynął czas połączenia z GPS’em. A po wyjściu z programu znów trzeba grzebać w ustawieniach. Poproszę o wpisanie tego punktu w pierwszej kolejności do zmiany w następnej wersji programu!!

- ekran nie jest wrażliwy na tapnięcia, trzeba używać rozwijalnych ikon z „rączki” do wprowadzania bądź uzyskiwania informacji,   
       :(    Oczywiście bez zmian, ale już przywykłem ;)

No a teraz to o czym wcześniej nie pisałem, a co nadal w programie jest lub się pojawiło:

:kill:    Nadal wymagająca przyzwyczajenia lub ZMIANY!! lista komend lektora. Zamiast „zawróć w lewo” jest „ostro w lewo”, zamiast „skręć” bardzo często jest „zjedź” no i najbardziej wkurzająca mnie komenda gdy podjeżdżam do skrzyżowania typu T z drogą dwupasmową o rozdzielonych pasmach i jadę od strony „nóżki” litery gdy wyrysowana trasa pokazuje kierunek w lewo, a lektor mówi „dalej prosto” czyli w pole i dopiero gdy wjadę na skrzyżowanie w ostatniej chwili mówi „skręć w lewo”. Generalnie lista komend wymaga chyba uważnego przejrzenia.

:))    Funkcja blokowania odcinków dróg. Super, że jest i działa :)

:))    Oglądanie całej trasy w czasie nawigacji!! Jeszcze tylko jakby ciut łatwiej było powrócić do okna nawigacji!! Bo zdarza się, że nie jest to takie proste i ekran zostaje zamrożony na „planie generalnym” i strzałka stoi. A mogłaby się w trybie mapy po nim przesuwać przynajmniej pokazując aktualne położenie, zwłaszcza że komendy głosowe są nadal zgodne z planem podróży.

:))    Sprawnie działające wyszukiwanie POI wg zadanych kategorii. Jeszcze żeby tylko reszta postulatów odnośnie POI została spełniona to byłoby „miodzio” :)

:?:  :?:    I tu mam zagwozdkę. Nie wiem jak mam ocenić „natychmiastowe dodawanie punktów Ulubionych” bo nie udało mi się tego zrobić pomimo wielu prób. Albo zwykłą drogą „na okrągło” czyli po staremu, albo .... nic, nul, nada, zero. Stąd znaki zapytania i prośba do kogoś, komu udało się to natychmiastowe dodanie POI wykonać o instruktaż.

:)    Modyfikacje graficzne – na razie kosmetyczne, ale chyba zwiastują dobry kierunek zmian.

No i pora na ogólna ocenę.

Zmian sporo, ale z wyjątkiem szybkości działania programu, dodania POI i ich kategorii i ich obsługi, blokowania odcinków, widoku całej trasy to reszta ... jest jaka jest, a właściwie jaka była, a zmiana w grafice to przecież kosmetyka.

Pod tym względem potwierdza się moja opinia po okresie testowania wersji beta o czym pisałem wcześniej w tym wątku.

Czyli nadal jeszcze duuużooooo pracy przed autorami programu i grafikami.

Ale (i to dla mnie jest w tym wszystkim najważniejsze) zespół AutoPilota udowodnił, że jest w stanie reagować na zgłaszane problemy, chce z „rynkiem” czyli użytkownikami współpracować i robi to.

I za to im chwała.

Wiec podobnie jak po analizie – nadal rekomendacja „kup” :) :) :) i tylko wyczekiwanie chyba będzie bardziej intensywne.

Zwłaszcza, że teraz pora na aktualizację map!!!! Bo jest ona potrzebna i to bardzo!!!!

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #252 dnia: Grudzień 05, 2006, 19:45:02 »
No i okazało się, że tabela nie weszła, tekst się rozjechał, ale mam nadzieję, że po poprawkach uda się to przeczytać.

A swoją drogą może Admini do emotikonki  :ok:  dodadzą podobną tylko z palcem (kciukiem, żeby nie było wątpliwości!!) w dół??!!?? Poproszę. Takie miałem w tabelce, ale się "nie przyjęły" ;)

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #253 dnia: Grudzień 05, 2006, 23:01:00 »
Znowu świetna robota MaDuch!

A teraz powrót do przeszłości...

Cytat: "MaDuch"
Cytat: "cin2000"
A coś z zoomowaniem przed manewrem?
Więcej kategorii ostrzegania (to chyba łatwe, co?)

Sorry za późną odpowiedź.

Zoomowanie przed manewrem jest od pierwszej dostępnej wersji AutoPilota. Również jest w tej wersji roboczej na której jeżdżę teraz.

Niestety nadal nie ma możliwości dodania kolejnych kategorii ostrzegania.

Co więcej, albo coś pokręciłem, albo w tej wersji roboczej nie da się podmienić plików z ostrzeganiem o radarach, tak więc działają tylko firmowe dźwięki ostrzegawcze  :( .

Z tym zoomowaniem, to chodziło o to, żeby go NIE BYŁO właśnie. Ja po prostu nie wiem, w dość skomplikowanym mieście jaki będzie następny manewr. Nie wiem na przykład na jakim pasie mam się ustawić, bo mi zzoomuje do najbliższego manewru i nie wiem jaki jest następny! Ja przeczytałem to wszystko co napisałeś i to jest dużo uwag, cennych, ale nie wiedząc gdzie ma się skręcić, nie da się normalnie jeździć. Wiele razy robiłem już przeskoki przez 3 pasy  :terrified:  żeby się gdzieś zmieścić. Wyłączenie zoomowania to podstawa. Howgh.
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #254 dnia: Grudzień 05, 2006, 23:11:17 »
No to kicha, nie zrozumieliśmy się ;)

Mnie zoomowanie przed skrzyżowaniem generalnie odpowiada (w moim wieku to już się jednak wooolnieeejjjjj jeździ ;) ) i stąd myślałem, że jest to twoje pytanie o to czy jest, a nie postulat, żeby go nie było.

Hmmm nie wiem, no nie wiem.

Może rozwiązała by to kwestia mozliwości ustawienia jak bardzo, do jakiej skali ma ten zoom dochodzić?? Zwiekszyłyby się wówczas ustawienia, ale ....

Poczekajmy, zboaczymy co zespół AutoPilota odpowie.

BTW - dzięki za ocenę  :oops: ależ się zaczerwieniłem ;)

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #255 dnia: Grudzień 06, 2006, 00:06:30 »
Cytat: "MaDuch"
Może rozwiązała by to kwestia mozliwości ustawienia jak bardzo, do jakiej skali ma ten zoom dochodzić??

A najlepiej obie rzeczy do ustawień - czy ma być automatyczny zoom, i jaki, ew. z możliwością ręcznej zmiany skali.
Tak jak w I-go gdzie to wszystko jest.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #256 dnia: Grudzień 06, 2006, 06:47:59 »
W wątku o aktualizacji AutoPilota nocny_m poruszył problem, który mi akurat nie przeszkadza (mam dużą, bo 4GB kartę), ale dla innych może mieć znaczenie.

Otóż w folderze "program files" znajduje się folder AutoPilota i w nim pliki programowe, które się instaluja po wybraniu wersji zarówno języka jak i sprzętu (rozdzielczość ekranu). Plików tych jest tam sporo i folder ten w stanie oryginalnym ma u mnie 8,3MB ale zawiera pliki do VGA, którego na swoim hx2790 nie używam jak i pliki innych języków, które też mi nie są potrzebne.

Po ich ręcznym wycięciu nocnemu_m udało się ten folder odchudzić do 5,1MB bez utraty sprawności programu i może to dla osób używających kart o małej pojemności mieć znaczenie.

A może to powinno być tak, że wybierając wersję sprzętową i językową pozostałe pliki po prostu nie powinny się instalować?? Bo niby po co?? Zwłaszcza, że chyba jeden z kluczy rejestracji programu dowiązany jest do konkretnego urządzenia na którym jest on uruchamiany, więc zmiana urządzenia powoduje konieczność ponownej rejestracji indywidualnej dla danego PPC.

Aaaaa!!! No właśnie w tym momencie pojawił się temat, który gdzieś mi tam po tyle głowy chodził, ale nigdy nie wypłynął na wierzch. Nigdzie nie znalazłem informacji o zasadach przenoszenia programu na inne urządzenie po jego zmianie, zgubieniu.

Xpablo - jeśli jeszcze śledzisz ten wątek - czy możnesz się dowiedzieć o to jak "TO" funkcjonuje w AutoPilocie??

Ja też będę się próbował dowiedzieć, no i może ktoś z AutoPilota śledzący ten wątek sam się odezwie.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #257 dnia: Grudzień 07, 2006, 19:46:17 »
Oto treść maila, który dzisiaj dostałem od zespołu AutoPilota:

"Dziękuję za ciągłą pracę wkładaną w AutoPilota. Jest nam z tego powodu bardzo miło i jeszcze bardziej motywuje nas to do pracy.

Jednocześnie w naszym imieniu proszę podziękować wszystkim, którzy przekazali nam informacje o błędach w naszych danych.
Każde zgłoszenie traktujemy bardzo poważnie, mimo że może czasami nie odpowiadamy na maile.

Aktualizacja map AutoPilota powinna być dostępna w przyszłym tygodniu."

Pozostaje więc jeszcze chwilę zaczekać :)

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #258 dnia: Grudzień 13, 2006, 17:42:40 »
Jak już napisałem w wątku o aktualizacji - od jutra dostępne będą nowe mapy AutoPilota.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #259 dnia: Styczeń 18, 2007, 12:09:13 »
Oficjalny link do kolejnej aktualizacji, a więc najnowszych danych mapowych (usunięto część błędów) z dn 11.01.2007 znajduje się tu:

http://www.autopilot.pl/PLIKI/APData01.07.rar

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #260 dnia: Styczeń 18, 2007, 12:27:08 »
MaDuch, zdaje się że dublowanie postów jest sprzeczne z regulaminem  :P
a jak z potrajaniem?  ]:>
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #261 dnia: Styczeń 18, 2007, 18:03:09 »
Podwajanie tak - potrajanie już nie ;)

Chodziło mi, jak pewnie się domyślasz, o dostarczenie informacji jak najwiekszej liczbie osób, a i tak skorzystałem tylko z 3 wątków, tematycznie zbieżnych, a nie ze wszystkich w dziale AutoPilot.  :P

W końcu w jakiś sposób czuję się nadal odpowiedzialny za szerzenie wiedzy i informacji o tym programie :)

« Odpowiedź #262 dnia: Styczeń 23, 2007, 00:01:35 »
Na początku chciałem się przywitać, bo jestem całkowicie nowy.

Z jakieś 1,5 godziny zajeło mi przeczytanie tych 14 stron ale warto było, choć czasami nie chciało się czytać (spięcia itp). Ale do rzeczy. Całkiem przypadkowo stałem się posiadaczem Autopilata - wygrałem go całkowicie za free na jednej z polskich stron netowych, ba! zająłem 3-cie miejsce! ,,, człowiek to sie lubi chwalić. No i zainstalowałem to CUDO PROGRAM do mojego MIO A701. I na "dzień dobry" jakby nie "bramka"! Wogóle niewykrył fixa, dopiero włączenie innego oprogramowania do nawigacji "ożywiało" Autopilota. Tragedia! Całkowicie przez przypadek przeczytałem o nowym ROM'ie do MIO (v.24 OKIEGO) który jakby "sztucznie" podtrzymuje sygnał na wirtualnym COM'ie mojego MIO (COM4).
Maduch piszesz, że co poprawka to program chodzi szybciej (wyznaczanie, przeglądanie itd itd). Dziwne, na moim sprzecie ten program chodzi jakby był z 80-ego roku. Nawet jak zrobię maksymalne zbliżenie na mapie - to i tak jest żenada! Nie mówić już o wejście w MENU przy załóżmy widoku połowy jednego z osiedli w Bydgoszczy (stąd pochodzę) - trwa to dobrych kilka sekund! I żeby jeszcze tego było mało, jak już wejdziemy w MENU (lub klikniemy w tę nieszczęsną "łapkę" na ekranie) to kolejne pod menu pojawia się z takim samym opóźnieniem (ikonki po kliknięciu w "łapkę" na ekranie głównym dosłownie rysują się jakbym miał jakiegoś 484SX25MHz !!! Jakby porównać to do aut - to AM i TT6 jest sportowym samochodem a AP fiatem 126p - nie ta epoka! O dziwo problem prędkości działania znika po wyłączeniu GPS'a (który trzeba za każdym razem włączać przy włączaniu oprogramowania - też tragedia !!)
Na samiutki koniec wspomnę jeszcze o:
1. wygaszaniu się ekranu - jak dla mnie po kilku upgradach, czytaj poprawkach i monitach  - nadal nie poprawione!
2. ilość tapnięć przy wytyczaniu trasy - ja dziękuje  :)  ,, gorzej już być nie może  :mysli:
3. może i ma jakieś tam ciekawe funkcje (ciężarowy lub komiwojażer (nie wiem czy dobrze napisałem)) - z tym, że nie znam nikogo kto jest lub byłby kierowcą ciężarówki lub kurierem, za to znam pełno osób które są "normalnymi" użytkownikami dróg (moto lub auto kierowcy) i raczej do nich jest adresowany produkt,,,, do większości. Firma nie zrobi fortuny jeśli sprzeda swój produkt do np PKS'u lub firm kurierskich - i tak wszyscy wiedzą jak jechać , a jeśli nie - to mają CB-radia - które ja też mam (znów się chwalę  :D sorki już nie będę). Także trzecia porażka !!
Ale jak to mówią "darowanemu koniowi w zęby się nie patrzy" i sobie to CUDO pozostawię , a nuż widelec się gdzieś w lesie na polnej drodze przyda.

A takie pytanie:
ma ktoś podobny przypadek ?,,, chodzi mi o to "totalne zmulenie",, jest na to jakaś rada ?

Pozdrawiam serdecznie.

« Odpowiedź #263 dnia: Styczeń 23, 2007, 00:03:55 »
Jeszcze jedna rzecz:

MaDuch gratuluję naprawdę przyzwoitej , rzeczowej i bezstronnej relacji.

Wielkie Brawa dla Ciebie !! , że tak powiem "dałeś radę"

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #264 dnia: Styczeń 23, 2007, 00:23:54 »
I co ja mam powiedzieć??

Mogę się zaczerwienić  :oops: podwójnie, raz za pochwałę, dwa za program.

Ale nie będę ;)

Jak sam piszesz przynajmniej tu jesteś nowy. Może nie w użytkowaniu nawigacji, ale tu tak.

Ale jakbyś prześledził nie tylko strony napisane o AutoPilocie, ale również o innych programach (zakładam, że to robisz lub zrobisz), rozwój innych progamów nawigacyjnych (najlepiej na sobie, jak najwięcej różnych programów) to może trochę inaczej byś oceniał AutoPilota.

Ja patrzę na niego przez pryzmat doświadczeń z innymi programami, również z pozycji alfa-, beta-, gamma- testera. I widzę jak się zmienia.

Używam wielu programów, znam ich bolączki, problemy. Znam również z doświadczenia jak się rozwijają, jak są wspierane, jakie mają plany i jak je realizują.

I starając się (nadal) zachować obiektywizm nadal będę śledził rozwój tego programu, bo on jest nie dość, że niezły to jeszcze obiecujący. I to bardziej niż kilka innych. A jak dla mnie już to wystarczy.

*

Offline brand

• **
  • 129
    • http://berzerk.pl
  • Sprzęt: asus p750 | eten x500 - juz nigdy wiecej etena | mda compact 2 - bez gsm | AM 5.0.7
« Odpowiedź #265 dnia: Luty 09, 2007, 11:58:29 »
marekmynia:
a instalowales na karcie czy w pamieci?
Na mda compact II po zainstalowaniu na karcie dokladnie to samo.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #266 dnia: Luty 09, 2007, 13:34:23 »
Ja mam program i mapy na karcie SD. Sprzęt - jak widać po lewo i naprawdę nie mam żadnych problemów z "muleniem" się programu.

Być może jest to kwestia ilości pamięci dostępnej przed uruchomieniem programu. Jeśli jest jej mało (poinstalowane wtyczki, inne programy) to tak jak w każdym innym komputerze program nie ma "miejsca" na dzialanie i będzie się mulił.

*

Offline cardax

• 303
  • Made in Japan
    • Reklama
  • Sprzęt: Jornada 720,Jornada 728,Htc Hero,Ipaq 914c,Sony U3
« Odpowiedź #267 dnia: Luty 11, 2007, 17:51:32 »
Ja też jestem nowy ale z obaj mamy Pda mapy i Gps

Ja zaczołem przygodę jako nowy od Autopilota

Kolega zaczoł od Automapy

Dziś wróciliśmy z Lodzi z dwu dniowego wyjazdu.

I kwitesencja może obu nowych jest taka ;)

Podłaczyliśmy dwa sprżety w cytrynie C4 i ruszyliśmy po  Łodzi po znajomych

Rózne ulice Kossaka na Dabrowie. Teofilów Przemysłowy i potem Wawa

O ile w trasie standart podobny o tyle w miescie 1:0 dla Autopilota (omylność ,nadrabianie trasy błedne decyzje itd) subiektywnie bo swietnie znamy sami tam drogi

Kolega obejrzał Autopilota ja Automapę

W środę jedziemy do Katowic i Krakowa więć znów bedzie contest
 :D
Niemniej na "Cegle" MD-a Pro narazie spisuje się swietnie choć pamieć mamy zapchaną obaj aż do wysuszenia. Program memory na poziomie 17,3

Storage memory 16,6

Zwisów wyrzutek nie ma. Jestem narazie zadowolony.

w sumie polecam narazie ;)
Htc Hero.Star Track ,Diamond,HTC TOUCH,HP914c
jaq3,dell Axim,Casiopeia,Ethen Obecnie mój kochany Imate 9502
Es400 Blackberry 9900 Android dla androidów :)

*

Offline cardax

• 303
  • Made in Japan
    • Reklama
  • Sprzęt: Jornada 720,Jornada 728,Htc Hero,Ipaq 914c,Sony U3
« Odpowiedź #268 dnia: Luty 16, 2007, 22:11:54 »
Warszawa-Katowice-Krakow-Warszawa

Automapa+ Autopilot na raz kilka spotkań kilka adresów

Po w Krakowie zdecydowaliśmy wyłaczyć automapę gdy wyprowadziła nas na jakiś stary dworzec kompletna bzdura :wkurzony:

Został tylko Autopilot  i tak już zostanie.Koniec automapy subiektywnie dla Nas.

Natomiast wada to mapa fotoradarów. Chyba drogówka ją układała. :))
70 % fotoradarów "nie żyje" są zdemontowane itd. :)
Ale może się czepiam może to poprostu brak Polskich funduszy na te urządzenia:)

Pozdrawiam
Htc Hero.Star Track ,Diamond,HTC TOUCH,HP914c
jaq3,dell Axim,Casiopeia,Ethen Obecnie mój kochany Imate 9502
Es400 Blackberry 9900 Android dla androidów :)

*

Offline rysem

• 11
AP i AM tryp nocny
« Odpowiedź #269 dnia: Luty 16, 2007, 23:38:56 »
Witam
Zacząłem testować AM i AP. W trybie nocnym podświetlenie w AP jest bardzo kiepskie - musiałem przełączyć na tryb dzienny. Natomiast AM ten tryb nocny jest dobry - dokładnie widać drogę. Jeżeli chodzi o dokładność, to Auto Pilot jest super - ulice w małych wioskach (tego nie ma żadna z oferowanych map), natomiast Auto Mapa ma bardzo stare dane i nie ma wielu ulic -testowałem na wersji 3.9.7  AP ma 3D, natomiast AM nie ma - więc i na tym polu przegrywa. W AP są częstrze aktualizacje.  Brakuje mi w AP tego co ma AM, czyli komputera pokładowego.
 Ponieważ wersji AM 4 nie ma, więc po testach zdecydowałem kupić AP. Natomiast w Europie dalej będę używał map Tomtoma - nie ma lepszych.
Pozdrawiam  :D