AutoPilot - testy Moi i MaDuch

• 291 Odpowiedzi
  • 63367 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« Odpowiedź #210 dnia: Październik 23, 2006, 22:50:04 »
byle nie bardzo pozno :)

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
« Odpowiedź #211 dnia: Październik 23, 2006, 23:17:39 »
Cytat: "MaDuch"
A teraz pora na ciekawostkę, potwierdzającą to na co  miałem nadzieję i jednocześnie rozwiewającą niepokoje części forumowiczów.

Od piątku mam wersję beta (roboczą, jako osoba testująca) programu po pewnych zmianach. Wynikają one (te zmiany) z uwzględnienia części uwag zgłaszanych również na tym forum.

W tej wersji:
- mocno zwiększono prędkość działania (przesuwanie mapy, nawigacja po menu, prędkość wytyczania i rekalkulacji trasy)
- zmieniono ikony związane z nawigacją po mapie
- dodano możliwość blokowania drogi (odcinka między skrzyżowaniami) zarówno na mapie (ikonką dodawania punktów trasy) jak i w przebiegu wytyczonej trasy (plan podróży)
- dodano możliwość obejrzenia całej trasy w trakcie nawigacji
- dodano możliwość ukrycia wytyczonej trasy
- dodano możliwość skasowania wszystkich punktów trasy
- dodano możliwość wyszukania POI po kategorii (np. szukaj najbliższych stacji paliw)
- dodano natychmiastowe zapamiętywanie dodanych Ulubionych

Coraz bardziej mi się ta robota podoba.
Niestety, demo z okręgiem łódzkim wyklucza dla mnie możliwość jego przetestowania.
Może uda Ci się ich namówić na dystrybucję innych województw do testu, względnie na wersję z pełnymi mapami ograniczoną czasowo?

Ciężko w tej chwili sprzedać program nie pozwalając większości potencjalnych klientów na jego przetestowanie, zwłaszcza że nie spotkałem "alternatywnych" możliwości przetestowania AP.
A może ktoś spotkał?

« Odpowiedź #212 dnia: Październik 24, 2006, 11:06:08 »
"alternatywne" rozwiazania to temat nie na miejscu. ja mam raczej pytanie czy doszla opcja zapisania calej zaplanowanej trasy i czy nastapila aktualizacja map (zwlaszcza duzych miast:) )

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #213 dnia: Październik 24, 2006, 11:42:53 »
Cytat: "ares_krk"
"alternatywne" rozwiazania to temat nie na miejscu.

Jak to nie na miejscu?
Uważasz że lepiej wyrzucić pieniądze w błoto?
Twoja sprawa, ja wiem że bez testów programu do nawigacji na mój sprzęt nie kupię.
Sprawdziłem już cztery programy i tylko 1 (słownie jeden) z nich działa w mairę poprawnie z moim gps.
Co gorsza - poprawnie nie działa też program licencjonowany, za który zapłaciłem (w cenie urządzenia na szczęście).

Z grupy TomTom, I-go, Automapa, Navigo2 w miarę nieźle spisuje się tylko I-go, ale ten z kolei nie ma map odpowiednich dla Polski, nienajgorsza jest AM, tyle że od niej odstrasza badziewny interfejs użytkownika, a na wersję 4 się chyba nie doczekam.

Twoim zdaniem powinienem kupić wszystkie te programy po kolei i dopiero wtedy to stwierdzić?
Myślisz, ze któryś ze sprzedawców oddałbymi te pieniądze które zapłaciłem?

Dobrze wiesz, że nie.

To by było na miejscu?

*

Offline mabo

• **
  • 198
  • Sprzęt: Galaxy Note, Mio Spirit 680
« Odpowiedź #214 dnia: Październik 24, 2006, 12:03:42 »
MaDuch
Podbudowała mnie Twoja informacja o planowanych poprawkach  AP, ale na screenie  trasy warszawskiej zauważyłem ( z trudnością!) że kolor
trasy poizostał niestety zielony. Przy niekorzystnych warunkach oświetleniowych lub słabym wyświetlaczu mogą być problemy z obserwacją trasy. Może w podsumowaniu bieżącego testu uda Ci się zasugerować zmianę koloru?
Pozdrawiam
BM

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #215 dnia: Październik 24, 2006, 13:54:28 »
O kolorze wyznaczanej trasy pisałem w podsumowaniu pierwszej, zasadniczej partii testu, tak jak o umieszczeniu strzałki w oknie nawigacji i kilku innych sprawach dotyczących grafiki programu.

Jak widać pewne zmiany graficzne zaczęły się pojawiać, choć ... ja chyba bym wolał, żeby wpierw/przede wszystkim pojawiały się zmiany w samym programie i w mapach. Na szczęście zaczyna tak być.

W tej chwili naprawdę nie ma problemów z przesuwaniem mapy!! Wędrówka po menu to wręcz przyjemność jeśli chodzi o szybkość przchodzena z jednego okna do drugiego.

Prędkość rekalkulacji trasy, która i tak była bardzo dobra, w tej chwili jest baaardzooo dobra - odbywa się to niemal błyskawicznie.

Jest więc coraz lepiej. A ma być jeszcze lepiej.

Jedyny problem jaki napotkałem to przeliczanie trasy złożonej z wielu punktów po ominięciu jednego z nich. Ale ponieważ zdarzyło mi się to jeden raz to muszę to jeszcze sprawdzić dokładne nim o tym napiszę.
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #216 dnia: Październik 25, 2006, 20:23:27 »
A coś z zoomowaniem przed manewrem?
Więcej kategorii ostrzegania (to chyba łatwe, co?)

(MaDuch - plik z fotoradarami na pewno w weekend po 1 listopada, ale może wcześniej - kiepsko z czasem :S )
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

*

Offline mntkl

• 10
« Odpowiedź #217 dnia: Październik 29, 2006, 12:34:29 »
Poprawcie mnie jeżeli się mylę ale wydaje mi się, że znalazlem poważną niedoróbę w sposobie planowania trasy.
Jeżeli chcę przejechać np:z Łodzi do Warszawy przez Rawę Mazowiecką to program zmusza mnie do podania adresu w Rawie M.
Ja nie znam tego miasta i nie mam takiego obowiązku, chcę przez nie tylko przejechać.
Jeżeli nie podam ulicy to program wybiera pierwszą od góry na liściei każe mi do niej jechać w Rawie. Jeżeli natomiast wyszukam miasto trybie Miejscowość/Region to program automatycznie wyznacza jakąś ulicę, którą uznaje za centralną w tym mieście.
Przecież to bez sensu. Jeżeli chcę przejechać przez jakieś miasto to znaczy PRZEJECHAĆ a nie odwiedzać jego geograficzne centrum.
Czy jest na to jakiś sposób którego nie odkrylem ?. W instrukcji na ten temat nie znalazem ani slowa.

*

Offline almax

• **
  • 238
    • www.almax-fashion.com
« Odpowiedź #218 dnia: Październik 29, 2006, 16:35:21 »
Wyznacz : 1. początek trasy 2. wyznacz koniec trasy . 3. kliknij w Znajdz trasę . 4. Rozwiń ikonki na mapie i kliknij w ikonkę z kratką . 5 Znajdz na mapie miejscowość lub punkt przez który chcesz jechac i kliknij w to miejsce 6 .wejdz w meni główne i kliknij na Punkty pośrednie. 7. następnie Znajdz trasę . Nie trzeba koniecznie trasować przez Adresy. Wygląda z opisu trochę zawile , ale jak przećwiczysz , to jest chwila.

*

Offline almax

• **
  • 238
    • www.almax-fashion.com
« Odpowiedź #219 dnia: Październik 29, 2006, 17:59:46 »
Wyznaczanie miejsca docelowego i punk. przelotowych z mapy ,  jest nieżle opisane w Instrukcji AutoPilota  punkt 3.3

*

Offline mntkl

• 10
« Odpowiedź #220 dnia: Październik 29, 2006, 19:22:35 »
No tak na to też wpadlem ale jak to określileś jest to zawile.
Trzeba szukać po mapie i wiedzieć która trasa z przelotowego miasta jest trasą wylotową do ponktu docelowego.
Przecież to program ma mi powiedzieć jak mam jechać a nie odwrotnie !
Wybranie nazwy miasta przelotowego jak to jest u konkurencji byloby dużo prostsze i szybsze.
Muszę przyznać, że na etapie testowania demo z planem Łodzi nie zauważylem tego problemu. Gdybym wiedzial o tym wcześniej to raczej  bym nie kupil pelnej wersji.

*

Offline almax

• **
  • 238
    • www.almax-fashion.com
« Odpowiedź #221 dnia: Październik 29, 2006, 20:29:40 »
Mam nadzieję , że AP poprawi tą opcję ( wybieranie Punktów przelotowych z adresu) Ale także pozostawi funkcję zaznaczania na mapie.

*

Offline mntkl

• 10
« Odpowiedź #222 dnia: Październik 30, 2006, 11:08:10 »
Jeżeli chodzi o mnie to poprawienie tej niedoróby jest w tym momencie kwestią najważniejszą.
Oczywiście, że muszą zostawić możliwość wyznaczenia przejazdu prze punkt to nie podlega dyskusji.
Ale dla mnie brak możliwości wskazania tylko na nazwę miejscowości przejazdowej i konieczność grzebania w mapie oraz analizowanie, którą drogą powinienem przejechać jest nie do przyjęcia.
Jeżeli nie poprawią tego w najbliższej aktualizacji to wywalam ten program pomimo, że zapłaciłem za niego niemało.

To wytłuszczone będzie dla przedstawicieli Autopilota, którzy podobno monitorują to forum:

Konieczność wyszukiwania i zaznaczania konkretnych dróg na mapie przy ustalaniu miejscowości przejazdowej jest zaprzeczeniem idei softu nawigacyjnego. Konkurencja rozwiązała to dużo lepiej. Do momentu usunięcia tego problemu będę odradzał ten produkt swoim znajomym !

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #223 dnia: Październik 30, 2006, 11:23:59 »
Cytat: "mntkl"

To wytłuszczone będzie dla przedstawicieli Autopilota, którzy podobno monitorują to forum:

Konieczność wyszukiwania i zaznaczania konkretnych dróg na mapie przy ustalaniu miejscowości przejazdowej jest zaprzeczeniem idei softu nawigacyjnego. Konkurencja rozwiązała to dużo lepiej. Do momentu usunięcia tego problemu będę odradzał ten produkt swoim znajomym !

A jaka konkurencja rozwiązała to dużo lepiej?
Bo jeśli sądzisz, że podanie nazwy miejscowości spowoduje wyznaczenie przez program optymalnej trasy to tak jest ZTCW tylko w TomTom.
W całej reszcie sama nazwa miejscowości oznacza punkt umiejscowiony przez autorów map gdzieś w jej środku i przez ten punkt jest prowadzona nawigacja.
Jeśli jest on w centrum dużego miasta, to takie rozwiązanie sprawdza się jeszcze mniej niż wybranie na mapie jakiegoś punktu na wlocie.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #224 dnia: Październik 30, 2006, 12:01:32 »
A czy jest problemem zaznaczenie jako docelowego punktu w okolicy następnej miejscowości za miastem przez ktore chcesz przejechać?? Byle się kierunek geograficzny zgadzał.

Piszę o zaznaczeniu punktu ponieważ, można to zrobić wykorzystując opcję "zaznacz punkt" z rozwijanej opcji "rączki". Wówczas program wytyczy drogę "przez" ale już nie przez domyślne centrum tylko uwzględniając założenia wyboru trasy (najszybsza .... )

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #225 dnia: Październik 30, 2006, 12:04:56 »
Cytat: "cin2000"
A coś z zoomowaniem przed manewrem?
Więcej kategorii ostrzegania (to chyba łatwe, co?)

Sorry za późną odpowiedź.

Zoomowanie przed manewrem jest od pierwszej dostępnej wersji AutoPilota. Również jest w tej wersji roboczej na której jeżdżę teraz.

Niestety nadal nie ma możliwości dodania kolejnych kategorii ostrzegania.

Co więcej, albo coś pokręciłem, albo w tej wersji roboczej nie da się podmienić plików z ostrzeganiem o radarach, tak więc działają tylko firmowe dźwięki ostrzegawcze  :( .

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #226 dnia: Październik 30, 2006, 12:12:32 »
A czy jest problemem zaznaczenie jako docelowego punktu w okolicy następnej miejscowości za miastem przez ktore chcesz przejechać?? Byle się kierunek geograficzny zgadzał.

Piszę o zaznaczeniu punktu ponieważ, można to zrobić wykorzystując opcję "zaznacz punkt" z rozwijanej opcji "rączki". Wówczas program wytyczy drogę "przez" ale już nie przez domyślne centrum tylko uwzględniając założenia wyboru trasy (najszybsza .... )

(jeśli to była odpowiedź na mój post)
Racja, tyle że najpierw musisz sprawdzić jaka to miejscowość jest następna.
No a jak masz takie rzeczy sam wytyczać, a w tym celu mapę przez pół Polski przewijać to program robi się zbędny.

*

Offline almax

• **
  • 238
    • www.almax-fashion.com
« Odpowiedź #227 dnia: Październik 30, 2006, 12:27:05 »
Tak się zastanowiam,  czy to Cavallino i MaDuch nie mają racji w sprawie wyznaczania Punktów przelotowych, Ja używam AP w celach zawodowych i wyznaczanie Punktów Przelotowych z Adresów ( z ulica i nr.) jest super.Natomiast wyznaczenie miejscowości jako przelotowej , może być bardziej skomplikowane . Napewno bardziej precyzyjnie wyznaczy się , klikając na mapę poza miejscowością przelotową. Ale jażeli TomTom to potrafił zrobić , to w przyszłości AP napewno także. Ale są na pewno pilniejsze korekty w tym programie i dajmy im trochę czasu . AM już kilka lat poprawia i do końca poprawić nie może.

*

Offline Geny

• *
  • 55
    • http://www.gf.waw.pl
« Odpowiedź #228 dnia: Październik 30, 2006, 12:53:43 »
mam pytanie: ile pamieci zabiera autopilot przy uruchamianiu? czy tyle samo ile AM czy moze jednak mniej?

pozdrawiam
grzesiek

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #229 dnia: Październik 30, 2006, 12:54:30 »
Cytat: "Cavallino"

(jeśli to była odpowiedź na mój post)
Racja, tyle że najpierw musisz sprawdzić jaka to miejscowość jest następna.
No a jak masz takie rzeczy sam wytyczać, a w tym celu mapę przez pół Polski przewijać to program robi się zbędny.

Nieee, to była odpowiedź na post mntkl ;)

Jak widać z tego co piszesz i ty i mntkl to czasem prościej i krócej jest użyć mapy do tego celu i sugerowanej przeze mnie opcji z rozwiniętej "rączki".

Choć prawdę mówiąc chyba nie do końca rozumiem problem, więc go wyjasnię jak ja go rozumiem.

Jeśli chcę przejechać np. przez Wyszków to po pierwsze wiem, gdzie chcę dalej jechać, w którym kierunku. Do tego wiem dokąd chcę jechać (miejsce docelowe) to po co wyznaczać punkty w mieście "przez" skoro zrobi to za mnie program. No chyba, że ktoś potrzebuje punkt przelotowy w mieście "przez" ale wtedy na ogół zna adres i jego wpisanie nie stanowi problemu.

Dlatego uważam, że problem zgłoszony przez mntkl jest conajmniej "wydumany" i używanie go jako argumentu do odradzania tego czy innego programu jest ... naciągane, żeby nie powiedzieć, że to manipulacja (semantyczna oczywiście).  ;)

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #230 dnia: Październik 30, 2006, 12:56:41 »
Cytat: "Geny"
mam pytanie: ile pamieci zabiera autopilot przy uruchamianiu? czy tyle samo ile AM czy moze jednak mniej?

pozdrawiam
grzesiek

Popatrz na początek tego topicu. Tam masz podane wszystkie dane.

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #231 dnia: Październik 30, 2006, 13:09:09 »
Choć prawdę mówiąc chyba nie do końca rozumiem problem, więc go wyjasnię jak ja go rozumiem.

Jeśli chcę przejechać np. przez Wyszków to po pierwsze wiem, gdzie chcę dalej jechać, w którym kierunku. Do tego wiem dokąd chcę jechać (miejsce docelowe) to po co wyznaczać punkty w mieście "przez" skoro zrobi to za mnie program. No chyba, że ktoś potrzebuje punkt przelotowy w mieście "przez" ale wtedy na ogół zna adres i jego wpisanie nie stanowi problemu.

To chyba nie w tym problem.
Ja np. z Poznania na Śląsk jeżdżę przez Wrocław i nie jestem zainteresowany kierowaniem mnie przez navi na DK11, mimo że bliżej tędy jest.
Optymalne byłoby gdybym mógł wpisać jako "przez" po prostu Wrocław, a program powinien wytyczyć mi najlepszą trasę, również we Wrocławiu.
Ale tylko TomTom to potrafi, nawet I-go nie, mimo że ogólnie to lepszy program.

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #232 dnia: Październik 30, 2006, 13:30:45 »

A jaka konkurencja rozwiązała to dużo lepiej?
Bo jeśli sądzisz, że podanie nazwy miejscowości spowoduje wyznaczenie przez program optymalnej trasy to tak jest ZTCW tylko w TomTom.
W całej reszcie sama nazwa miejscowości oznacza punkt umiejscowiony przez autorów map gdzieś w jej środku i przez ten punkt jest prowadzona nawigacja.

Optymalne byłoby gdybym mógł wpisać jako "przez" po prostu Wrocław, a program powinien wytyczyć mi najlepszą trasę, również we Wrocławiu.

No potrafi to również MapaMap, ale problemem jest gdy naprawdę chcemy dojechać do punktu PRZEZ
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #233 dnia: Październik 30, 2006, 13:51:57 »
Cytat: "bazi22"
Cytat: "cavallino"

No potrafi to również MapaMap, ale problemem jest gdy naprawdę chcemy dojechać do punktu PRZEZ

Tyle że w tym przypadku nie ma takiego punktu, a raczej jest nim każdy punkt w obrębie miasta.
Na pewno to miałeś na myśli mówiąc że MM to potrafi?

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #234 dnia: Październik 30, 2006, 14:01:44 »

To chyba nie w tym problem.
Ja np. z Poznania na Śląsk jeżdżę przez Wrocław i nie jestem zainteresowany kierowaniem mnie przez navi na DK11, mimo że bliżej tędy jest.

To może sprawdź co się będzie działo po zmianie opcji wytyczania trasy?? Np na najszybszą.

A z drugiej strony to czy nie prościej wytyczyć trasę z Poznania np. do Polanicy i jechać nią aż do chwili gdy w znanym sobie miejscu opuścisz ją, żeby nie jechać na DK11 tylko pojechać na Wrocław?? Po kilku próbach zawrócenia/skierowania na poprzednio wytyczoną trasę AutoPilot skieruje cię przez Wrocław wyliczając trasę "przez" w zadany sposób (najszybsza albo ... )

*

Offline mntkl

• 10
« Odpowiedź #235 dnia: Październik 30, 2006, 14:06:05 »
Ja nie rozumiem, że MaDuch nie rozumie  ;) .
Panowie przecież to proste. Jeżeli chcę jechać z Gdańska do Szczecina przez Wrocław to jest moja sprawa.
Nie mam babci we Wrocławiu i nie chcę odwiedzać żadnej konkretnej ulicy.
I denerwuje mnie konieczność otwierania mapy na Wrocławiu i szukania na mapie czy to może ta ulica jest wylotowa na Szczecin, a może inna, a wogóle to na jakie miasto powienienem się kierować żeby poten dojechać do Szczecina ?
No panowie jeżeli to wszystko będę musiał zrobić żeby zaplanować trasę to już żaden program nie będzie mi potrzebny bo będę znał ją na pamięć.

*

Offline AKM

• **
  • 199
    • http://www.forum-akm.net
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #236 dnia: Październik 30, 2006, 15:50:34 »

Teoretycznie w MapaMap nie ma takiego problemu (teoretycznie, bo nie mam możliwości sprawdzenia, mimo obietnic do dzisiaj nie dostałem klucza do pobrania nowej wersjii)
2. Dwa typy punktów pośrednich:

- popularnie określany jako via – dodatkowy punkt, który chcemy odwiedzić po drodze do celu („jedź przez”)
- punkt, a raczej miejsce, najczęściej miasto, w okolicy którego chcemy przejechać modyfikując proponowaną domyślnie trasę (np. domyślna trasa z Warszawy do Przemyśla prowadzi przez Lublin, a my wiemy, że szybciej, a może przyjemniej jedzie się przez Rzeszów. Możemy więc w takiej sytuacji przejechać „w okolicy” Rzeszowa. Aplikacja nie poprowadzi nas przez jakiś konkretny adres w tym mieście, ale zgodną z wybranymi preferencjami trasy drogą w jego okolicy)
Pozdrawiam
AKM

« Odpowiedź #237 dnia: Październik 30, 2006, 21:25:58 »
Cytat: "AKM"

Teoretycznie w MapaMap nie ma takiego problemu (teoretycznie, bo nie mam możliwoœci sprawdzenia, mimo obietnic do dzisiaj nie dostałem klucza do pobrania nowej wersjii)
2. Dwa typy punktów poœrednich:
- popularnie okreœlany jako via – dodatkowy punkt, który chcemy odwiedzić po drodze do celu („jedŸ przez”)
- punkt, a raczej miejsce, najczęœciej miasto, w okolicy którego chcemy przejechać modyfikujšc proponowanš domyœlnie trasę (np. domyœlna trasa z Warszawy do Przemyœla prowadzi przez Lublin, a my wiemy, że szybciej, a może przyjemniej jedzie się przez Rzeszów. Możemy więc w takiej sytuacji przejechać „w okolicy” Rzeszowa. Aplikacja nie poprowadzi nas przez jakiœ konkretny adres w tym mieœcie, ale zgodnš z wybranymi preferencjami trasy drogš w jego okolicy)

Ja mam nowš wersję MM. Niestety w Sochaczewie       (na "2")prowadzi przez œrodek miasta pomimo, iż obwodnica jest widoczna na mapie.
Tak więc uważam, że MapaMap również tego nie potrafi.

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #238 dnia: Październik 31, 2006, 08:03:06 »

Tyle że w tym przypadku nie ma takiego punktu, a raczej jest nim każdy punkt w obrębie miasta.
Na pewno to miałeś na myśli mówiąc że MM to potrafi?

To się zdecyduj:
- raz chcesz ży wybierając miejscowość przez żeby po prostu przez nią przejechać, a nie żeby program cię prowadził do jakiegoś wybranego punktu w tym mieście - i tak ma MapaMap - wbrew pozorom wyznacza trasy z wykorzystaniem punktu PRZEZ dość optymalnie,
- drugi raz chcesz, żeby program cię jednak doporowadził do tego punktu, i tego MapaMap nie potrafi, no przynajmniej w wersjach 1.x i 2.x nie potrafił. Nie wiem jak to jest w MapaMap 3.0.

Poza tym to wątek o AutoPilocie - koniec gadania o MapaMap
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline mntkl

• 10
« Odpowiedź #239 dnia: Październik 31, 2006, 08:29:53 »
U mnie pojawiły się jeszcze dwa problemy.
1. Co jakiś czas znikają dodane przeze mnie ulubione. Nie mogę znaleźć żadnej prawidłowości. Ostatnio zrobiłem soft-reset i były a innym razem po nocy znikają.
2. Jeżeli wyłączę PDA z włączonym programem, nawet bez włączonej nawigacji to potem po włączeniu PDA i program sam się wyłącza.

3. Denerwujące jest to, że na niektórych skrzyżowaniach dróg wielopasmowych  przy skręcie w lewo program daje komendę : "delej prosto potem w lewo". Podejrzewam, że ma to nas uchronić przed skrętem pod prąd ale jest bardzo mylące bo ta komenda nie jest wygłaszana przed każdym tego typu skrzyżowaniem.
Na niektórych skrzyżowaniach wielopasmowych, w których ulice nie przecinają się dokładnie prostopadle przed skrętem w lewo słychać: " najpierw lekko w prawo  potem w lewo".
Bez spojrzenia na ekran nie sposób się domyślić o co chodzi.
Wydaje mi się, że takie zbyt dokładne komendy wcale nie są przejrzyste i zmuszają do ciągłego spoglądania na ekran.