AutoPilot - testy Moi i MaDuch

• 291 Odpowiedzi
  • 63483 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #180 dnia: Październik 10, 2006, 07:33:28 »
Cytat: "mabo"
MaDuch
O ile Twój przykład daje do myślenia to mój prowadzi wprost do rozdwojenia jażni, a przy tym brak jakiegokolwiek komunikatu dot. tego skrzyżowania!

Witaj Mabo. Co do twojego zrzutu. No i tak i nie. Obacz w jak dużym powiększeniu masz ten odcinek drogi i popatrz na to, że masz wskazanie do następnego manewru 380m w lewo przy całym pozostałym do pokonania odcinku 416m. I popatrz, że właśnie na kilkadziesiąt metrów przed dojechaniem do celu masz ostry skręt w lewo. I to właśnie o tym skręcie informuje cię strzałka z podaną odległoscią. Więc nie jest tak najgorzej. Niestety na twoim zrzucie ta końcówka trasy jest zbyt oddalona, żeby mówić co spowodowało taki komunikat - konieczna zminana kategorii drogi, faktycznie ostry skręt do celu podczas gdy droga, którą do tej pory jechałeś idzie dalej prosto?? Nie wiem, bo niedowidzę juz w moim wieku ;)

Ty jechałeś tamtą drogą, przypomnij ją sobie, przeanalizuj i ... napisz co to było.

Co do pozostałych uwag - na kolory, ich dobór zwracalem już uwagę. To chyba najprostsza z rzeczy do poprawienia w programie.

Cały czas zastanawiają mnie, jak i ciebie i pewnie wielu innych różnice w dokladności map. Zwłaszcza na obszarach miejskich i to dużych miast. Bo są i to sięgają wielu lat (w mojej najbliższej okolicy brak ulic, które są już od kilku ładnych lat).

Jakość komunikatów głosowych, a właściwie ich treść na pewno wymaga korekty, ale to jest bolączką również innych polskich programów nawigacyjnych (tej uwagi nie należy traktować jako usprawiedliwienia). Częściowo to chyba wynik bogactwa języka polskiego, który pozwala nazwać określoną czynność, rzecz na kilka sposobów, ale w tym momencie kwestią jest z jednej strony przyjęcie najbardziej właściwego nazewnictwa, a potem trzymanie się jego.

Jak widać i przed AutoPilotem i przed użytkownikami jeszcze spora droga do przejścia/przejechania, ale z programem nawigacyjnym - to się powinno udać :)

Oczywiście, że wszystkie uwagi notuję ;) , a z tego co wiem to zespół AutoPilota rónież :))
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline mabo

• **
  • 198
  • Sprzęt: Galaxy Note, Mio Spirit 680
« Odpowiedź #181 dnia: Październik 10, 2006, 12:03:31 »
Witaj MaDuch
Sprowokowałeś mnie do porannej "przebieżki" na tym odcinku trasy i oto efekty:
1. Strzałka skrętu w lewo wyświetla się na ok. 13 km przed przedmiotowym skrzyżowaniem, należy więc przypuszczać że dotyczy najbliższego manewru.
2. Do skrzyżowania dojeżdżamy drogą podporządkowaną!
3. Skrzyżowanie ma klasyczny układ "T" pod kątem prawie prostym i wytyczona w prawo trasa nie stanowi przedłużenia dotychczasowej drogi.
4. Kilkaset m przed skrzyżowaniem komunikaty: " x m do celu" i "za x m zjedź w lewo". Przy dojeździe do skrzyżowania cisza!
Po skręcie w prawo za skrzyżowaniem prawidłowy komunikat "za 200 m zjedź w lewo".
Wniosek: Brak pełnego opracowania tego fragmentu trasy- program widzi końcowy fragment trasy pomijając skrzyżowanie.
Żeby było śmieszniej to jadąc w kierunku przeciwnym wszystko jest OK włącznie z komunikatem "skręć w lewo"!
Pozdr. BM

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
« Odpowiedź #182 dnia: Październik 10, 2006, 12:15:58 »
Przydała by się opcja wyłączenia dróg gruntowych bo w ustawieniach drogi "najkrótsza" nawigator  z upodobaniem ciągnie do lasu.

Naprawdę nie ma możliwości wyłączenia dróg gruntowych przy obliczaniu trasy?
To IMO byłoby dyskwalifikujące.

Może to błędy a mapach, w kategoryzacji danych dróg?

« Odpowiedź #183 dnia: Październik 10, 2006, 13:14:52 »
Wniosek: Brak pełnego opracowania tego fragmentu trasy- program widzi końcowy fragment trasy pomijając skrzyżowanie.

A próbowaliście to samo na ustawieniach nawigacji szczegółowej?? Chyba, że to właśnie było na szczegółowej :)

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #184 dnia: Październik 10, 2006, 14:46:47 »
Witaj MaDuch
Sprowokowałeś mnie do porannej "przebieżki" na tym odcinku trasy

Byłby to więc bieg po zdrowie?? ;)

A na poważnie, pisząc swojego posta odnosiłem się do zrzutu a na nim nie było widać ani typu skrzyżowania ani kategoryzacji dróg. Stąd moje domniemania.

Pytanie dodatkowe/szczegółowe czy odległości się zgodziły z tym co ja przypuszczałem?? Bo co innego jest błąd w algorytmie, a co innego błąd map.

Żeby było śmieszniej to jadąc w kierunku przeciwnym wszystko jest OK włącznie z komunikatem "skręć w lewo"!
Pozdr. BM

Mam nadzieję, że zgłosiłeś to do AutoPilota jako element do poprawki. Trzeba to robić, pomimo, że śledzą to Forum i to co się na nim dzieje.

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #185 dnia: Październik 10, 2006, 17:17:09 »
Cytat: "MaDuch"

Mam nadzieję, że zgłosiłeś to do AutoPilota jako element do poprawki. Trzeba to robić, pomimo, że śledzą to Forum i to co się na nim dzieje.

Jak śledzą, to wystarczy. Nie nawidzę robić rzeczy bez sensu! Po co pisać dwa razy to samo?
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #186 dnia: Październik 10, 2006, 18:35:39 »
Co innego śledzenie forum, a co innego wsparcie techniczne, rozwój produktu. Robią to prawdopodobnie zupełnie inni ludzie, a przynajmniej powinni.

Ludzie są tylko ludźmi.

Dlatego uważam, że dla pewności należy takie informacje zgłaszać na stronie AutoPilota.

W końcu w bardzo podobnym celu ktoś, kiedyś wymyślił dubeltówkę ;)

« Odpowiedź #187 dnia: Październik 10, 2006, 20:12:45 »
Na stronie głównej pdaclubu jest  rzeczowy test AP nie ujmując oczywiście niczego testom forumowiczów.

*

Offline mabo

• **
  • 198
  • Sprzęt: Galaxy Note, Mio Spirit 680
« Odpowiedź #188 dnia: Październik 10, 2006, 22:43:20 »
sponczbob
Jeżeli nazywasz to "rzeczowym testem" to gratuluję dobrze rozwiniętej wyobraźni!
A opis i instrukcję obsługi AP czytałem już wcześniej.
Pozdr.
BM

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #189 dnia: Październik 10, 2006, 22:54:44 »
Chyba jestem jednak perwersyjny ;)

Zobaczyłem rano ten test, przeczytałem go i doszedłem do wniosku, że nie będę się wypowiadał na jego temat.

Bo mógłbym to zrobić: a - w samych superlatywach (doskonale zrzuty ekranów w wielkiej ilości) lub b - .... i tu mógłbym się narazić na zarzut braku obiektywizmu, bo w końcu "prowadzę działalność konkurencyjną".

Więc siedziałem cicho i czekałem co będzie. Potem pojawił się post sponczob'a, który jest moim faworytem ;) w zakresie znajomości programów nawigacyjnych. Wypowiada się na każdy temat w zakresie niemal każdego programu, a większości, jak się sam przyznaje, nie ma i nie używa  ]:> (no i nie pracuje na ich zlecenie  :D ) po prostu bajka  :))

Chyba oprócz perwersji muszę sobie jeszcze przypisać złośliwość  :(

Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa ;)

Nie obiecuję poprawy  ]:>

« Odpowiedź #190 dnia: Październik 10, 2006, 23:41:04 »
Cytat: "MaDuch"
Chyba jestem jednak perwersyjny ;)

Zobaczyłem rano ten test, przeczytałem go i doszedłem do wniosku, że nie będę się wypowiadał na jego temat.

Bo mógłbym to zrobić: a - w samych superlatywach (doskonale zrzuty ekranów w wielkiej ilości) lub b - .... i tu mógłbym się narazić na zarzut braku obiektywizmu, bo w końcu "prowadzę działalność konkurencyjną".

Więc siedziałem cicho i czekałem co będzie. Potem pojawił się post sponczob'a, który jest moim faworytem ;) w zakresie znajomości programów nawigacyjnych. Wypowiada się na każdy temat w zakresie niemal każdego programu, a większości, jak się sam przyznaje, nie ma i nie używa  ]:> (no i nie pracuje na ich zlecenie  :D ) po prostu bajka  :))

Chyba oprócz perwersji muszę sobie jeszcze przypisać złośliwość  :(

Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa ;)

Nie obiecuję poprawy  ]:>

Przyjacielu skończ wycieczki osobiste na które poświęciłes wiecej miejsca niż na "merytoryczny" komentarz testu.

Na końcu testu o którym mówie jest kilka plusów i minusów które moim zdaniem sa prawdziwe.

PS. nigdy nie twierdziłem że nie znam programów o ktorych pisze bo wszystkie używałem i oceniam je wg prostych kategorii. Cos nawiguje, jest estetyczne i czy jest zgodne z ustawą o języku polskim.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #191 dnia: Październik 10, 2006, 23:57:35 »
Na "przyjaciela" to trzeba zasłużyć, na razie jesteś faworytem, co do reszty się nie wypowiadam.

Po słowach ich poznacie ....

Przecież miałeś się poświęcić MapaMap 3.0 ( a tak naprwdę to jest już 3.2) ?? Co tu jeszcze robisz ;) ?? Nie szkoda ci czasu i energii??

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
« Odpowiedź #192 dnia: Październik 11, 2006, 00:03:40 »
Chłopcy: proponuję Wam ustawić się na pojedynek na co tam sobie wybierzecie i jak najszybszy powrót do wymiany merytorycznych uwag i spostrzeżeń bez osobistych wycieczek.

« Odpowiedź #193 dnia: Październik 11, 2006, 08:12:45 »
Cytat: "wpmike"
Chłopcy: proponuję Wam ustawić się na pojedynek na co tam sobie wybierzecie i jak najszybszy powrót do wymiany merytorycznych uwag i spostrzeżeń bez osobistych wycieczek.

Tak jest!  Na szczęście to nikt inny jak ja decyduje na który temat się wypowiadam.

Więc może jednak koledzy się odniosą merytorycznie do testu.

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
« Odpowiedź #194 dnia: Październik 11, 2006, 08:18:39 »
Cytat: "sponczbob"

Tak jest!  Na szczęście to nikt inny jak ja decyduje na który temat się wypowiadam.

Tematem wątku nie jest 'test' zamieszczony na stronie głównej, a robiony przez Moi i MaDyducha.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #195 dnia: Październik 11, 2006, 08:32:46 »
OK obiecuję nie dać się już sprowokować ;)

« Odpowiedź #196 dnia: Październik 11, 2006, 08:59:35 »

Tematem wątku nie jest 'test' zamieszczony na stronie głównej, a robiony przez Moi i MaDyducha.

Nie MaDyducha tylko MaDucha a Moi jak dotąd nie popełnił wiele w tym wątku.

Rozumiem że argumentów merytorycznych brak widac ekipa GPS 24 też ma dośc ubogą wiedzę na temat systemow nawigacyjnych.

Tak czy siak Panom nie przeszkadzam.

Pozdrawiam

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #197 dnia: Październik 11, 2006, 12:05:45 »

Nie MaDyducha tylko MaDucha

Dzięki sponczob za ochronę mojego nicka :) !!

Z jakimkolwiek Dyduchem nie mam nic wspólnego  :terrified:

« Odpowiedź #198 dnia: Październik 11, 2006, 15:34:52 »
fakt faktem ze wypowiedzi forumowicza (bynajmniej nie faworyta, kolegi,przyjaciela) sponczob, pojawiaja sie tylko w zlosliwym wobec ap kontekscie. jesli ap to do dupy. jesli artykul bardzo krytyczny wobec ap to "rzeczowy". trzeba byc idiota zeby nie dostrzec wrogiego nastawienia forumowicza (bynajmniej nie faworyta, kolegi przyjaciela) sponczob do produktu o nazwie ap. nie krytycznego, tylko krytykanckiego. to roznica troche taka jak miedzy czlowiekiem prostym a prostakiem.

« Odpowiedź #199 dnia: Październik 11, 2006, 18:03:13 »
Na stronie głównej pdaclubu jest  rzeczowy test AP nie ujmując oczywiście niczego testom forumowiczów.

co prawda mam gdzies twoje zdanie, ale wg sztuki dziennikarskiej (zakladajac ze chciales zamaskowac tendencyjnosc swojej wypowiedzi i miala ona markowac informacje), twoja wypowiedz powinna brzmiec tak ..."moim zdaniem rzeczowy"...

« Odpowiedź #200 dnia: Październik 11, 2006, 19:58:54 »
a teraz zeby uniknac odpowiedzi sponczoba ze jest szykanowany i biedny :)

Oczywiscie user sponczob jest obiektywnym "testerem"... :

User:  sponczbob   Clubowicz
 Wysłany: 08 Wrz 2006 18:54
Panowie to chyba żarty!!!
Ten program to jest chyba jakas wersja developerska, Te niby 3D to dziala tylko w trybie nawigacji. Przegladanie mapy jedynie 2D i mulenie straszliwe. Głosy nie dosc że nie po polsku to jeszcze jakby ktos je "kasprzakiem" w muszli ponagrywał.
Co do map to nie mam zdania. Ale sama grafika to koszmar.
No i cena 440 PLN poszlo sie ..... . Takie mam wrazenia.

To tylko fragment merytorycznych uwag usera sponczob. :)
Bez emocji...  Same fakty. Np "Glosy nie dosc ze nie po polsku to jeszcze jakby ktos je "kasprzakiem" w muszli ponagrywal" esensja faktu.

Oczywiscie byly tez uwagi fachowca w dziedzinie pda...

Np obserwacje z "sesji slamazarnosci"...

Wysłany: 13 Wrz 2006 08:24

Program wylatuje na moim MIO 169 raz na 45 min, majac sesje slamazarnosci pomaga SR. Interfejs jest dosc ubogi i wolny.

Zabicie ceny...
I sugerowanie spisku...

Niestety ja jestem posiadaczem tego softu który nabyłem za 449 brutto.
Mnie się ten program nie podoba i mowiac szczerze czytajac wypowiedzi niektórych kolegow to zastanawiam się czy to ten sam program

Oczywiscie widzi bledy i braki...

Co mi się nie podoba:
Kolorystyka i rysunek map - brak skali to skandal
Sposob wyszukiwanie miast adrsow itd - spróbujcie znależ Wrocław
Niestabilnosc softu.
Powolnosc GUI i map
dramatyczna zła jakosc lektora

ale dostrzega tez dobre strony...
(00000000000000000000)

Jest patriota :)

i pamietajmy ze to nie jest Polski program.

I znowu... Tu musi byc jakis uklad :)

Wysłany: 30 Wrz 2006 08:33
Ja to mam takie pytanie gdzie są opinie pozostalych testerow. Bo jak na razie to tylko kolega Maduch ma czas i checi do szerszego opisywania AP.

Ja powiem szczerze mam ten sam program tylko niestety calkiem odmienne zdanie.

Doswiadczony user...
Ma doswiadczenie z wieloma programami navi :)

AP daleko pod wzgledem kultury pracy do AM a zwazywszy ze silnik jest obcego pochodzenia szanse na reakcje i realizacje potrzeb polskiego użytkownika raczej marne.

i...
Rada dobrego wujka :) sponczoba :)

Podsumowujac zalecam ostroznosc bo cos mi sie wydaje ze na razie mamy opinie tylko "fabrycznego testera" i niestety jest to elementem marketingu.
Odpowiedz z cytatem    Powrót do góry  

Deklaracja niewinnosci :)

nie jestem w zaden sposob zwiazany z AM powiem wiecej nie mam i nie uzywam.

i zagadka..
Kurcze... Ale o co chodzi??

AP daleko pod wzgledem kultury pracy do AM

nie jestem w zaden sposob zwiazany z AM powiem wiecej nie mam i nie uzywam.

Geniusz..
Nie ma..
Nie uzywa..
Zna..

Wie lepiej.

oczywiscie zaraz napisze biedaczysko ze to nie merytoryczne i nie na temat.

wiec...

"Przyjacielu skończ wycieczki osobiste na które poświęciłes wiecej miejsca niż na "merytoryczny" komentarz testu. "

« Odpowiedź #201 dnia: Październik 12, 2006, 16:52:15 »
Świetne
Ale się ubawiłem czytając ten post :)

Też już wcześniej zauważyłem te sprzeczności u Pana sponczbob

He he

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
« Odpowiedź #202 dnia: Październik 13, 2006, 08:40:57 »
Cytat: "ares_krk"
fakt faktem ze wypowiedzi forumowicza (bynajmniej nie faworyta, kolegi,przyjaciela) sponczob, pojawiaja sie tylko w zlosliwym wobec ap kontekscie. jesli ap to do dupy. jesli artykul bardzo krytyczny wobec ap to "rzeczowy". trzeba byc idiota zeby nie dostrzec wrogiego nastawienia forumowicza (bynajmniej nie faworyta, kolegi przyjaciela) sponczob do produktu o nazwie ap. nie krytycznego, tylko krytykanckiego. to roznica troche taka jak miedzy czlowiekiem prostym a prostakiem.

Tenże sam kolega w duchu dokładnie odwrotnym wypowiada się o Navigo2 i jego autorach.
Więc zapewne przypuszczenia iż jest związany z AM były nietrafne. ;-)

« Odpowiedź #203 dnia: Październik 13, 2006, 13:30:59 »
no tak... zreszta cos mi sie nie zgadzalo.. am broni sie swoim produktem. (mimo wszystko) czego nie da sie powiedziec o navigo2. wiec mamy jasnosc.

forumowicz sponczob kocha navigo2, i tepi konkurencje.

oczywiscie nie ma nic wspolnego znavigo2 ;)

hehe :)

ciekaw jestem tylko dlaczego zaklada ze wszyscy tu sa od niego glupsi..

« Odpowiedź #204 dnia: Październik 13, 2006, 23:28:48 »
PS. nigdy nie twierdziłem że nie znam programów o ktorych pisze bo wszystkie używałem i oceniam je wg prostych kategorii. Cos nawiguje, jest estetyczne i czy jest zgodne z ustawą o języku polskim.

Świetne kryteria, nie ma co  :D
W związku z powyższym najlepszym Nawigatorem jest moja przyjaciółka  ;)
Jest bardzo estetyczna  :P , mówi wyraźnie bardzo poprawną polszczyzną i nawet trochę zna się na mapach i drogowskazach: "skarbie motel będzie za 2 km"  :proud:   :P   :D

A poważnie ? Poważnie to ręce opadają  :(  "coś nawiguje" Bosz .....

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #205 dnia: Październik 14, 2006, 16:22:27 »
Wg. Słownika języka polskiego PWN:
nawigacja
1. «nauka o sposobach prowadzenia statku lub samolotu według wyznaczonej trasy»
2. «prowadzenie statku, samolotu lub pojazdu kosmicznego»

a tu:"coś nawiguje"  :surprised:
Te nasze zabawki to są PMOCE NAWIGACYJNE które pomagają (kierowcy,pilotowi,sternikowi,pieszemu)prowadzić pojazd/iść według wyznaczonej trasy a więc to człowiek: podejmuje decyzje,kieruje,NAWIGUJE (ponosi odpowiedzialność) a "coś" może tylko pomagać
ale tak wogule to się nie czepiam ;)
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #206 dnia: Październik 17, 2006, 09:02:33 »
Tak trochę z kronikarskiego obowiązku - na pierwszej stronie PDAC pojawiła się notatka i skrót do pobrania/kupienia programu MacroRecorder.

Program umożliwia wpisanie makra, które po naciśnięciu jednego przycisku uruchomi sekwencję działań włącznie ze zmianami w ustawieniach, a potem jest w stanie przywrócić je do stanu poprzedniego równiez po naciśnięciu jednego przycisku.

Pierwsze co mi przychodzi do głowy to będzie to chyba bardzo dobre rozwiązanie dla użytkowników AutoPilota i Navigo2, którzy muszą przed zapuszczeniem programu zmieniać opcje podświetlenia ekranu.

Przynajmniej do czasu aż programiści obu zespołów nie poprawią tego buga.

Bo prawdę mówiąc perspektywa wykładania dodatkowych 30 zł na naprawienie ewidentnego błędu programu nie bardzo mi się podoba :(

*

Offline Global Sailer

• 5
  • Sprzęt: garmin nuvi 300, autopilot
No, kupiłem AP
« Odpowiedź #207 dnia: Październik 22, 2006, 18:22:15 »
MaDuch i Moi, jesteście wyrozumiali dla AP, ja bym trochę bardziej rygorystycznie ocenił błędy, czy niedoróbki. Ale powiem tak: jeżeli pojawi się aktualizacja AP (i to zarówno programu, jak i map), to uznam że nie wywaliłem kasy na darmo. Używałem ponad rok AM, stale aktualizując do obecnej wersji "u". Używam teraz też TT5. Tak więc najlepsze mapy i aktualność ma AM, najlepszą obsługę i komfort użytkowania TT, a AP łączy te dwie cechy w jedną zupkę, ale jeszcze trochę nie doprawioną. Spady, zwisy, nie dopracowana obsługa (piknie przez Was opisana), no i dobre ale niezbyt aktualne mapy, powodują że osobiście daję AP ocenę 4,5. Ale koledzy z AP- jeżeli nie zabraknie Wam zapału, szanse na poprawę widzę! Tak na marginesie - mam wrażenie że koniecznie chcieliście wypuścić program w określonym terminie na siłę i zrobiliście to, na zasadzie "a niech tam! potem puścimy aktualizację". No OK, to wydajcie tą aktualizację, byle prędko i sensownie. tak czy inaczej - gratuluję.   :proud:

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #208 dnia: Październik 23, 2006, 01:35:05 »
Cytat: "Global"
MaDuch i Moi, jesteście wyrozumiali dla AP, ja bym trochę bardziej rygorystycznie ocenił błędy, czy niedoróbki. Ale powiem tak: jeżeli pojawi się aktualizacja AP (i to zarówno programu, jak i map), to uznam że nie wywaliłem kasy na darmo.

No i tym się chyba różnimy, że ja nie oceniam programu mniej lub bardziej wyrozumiale tylko staram się to robić obiektywnie. A czy moje oceny są wyrozumiałe - to zupelnie inna historia.

A kasy też nie wywaliłeś na "darmo".

Na przełomie listopada i grudnia pojawi się nowa komercyjna wersja AutoPilota.

W niej będzie trochę zmian dotyczących samego programu oraz aktualizacja map w tym zwiększenie do ponad 700 ilości planów miast.

Kolejna aktualizacja powinna pojawić się na przełomie roku 2006/2007 i będzie również rozwiązywała część zgłaszanych problemów z programem.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #209 dnia: Październik 23, 2006, 22:13:50 »
A teraz pora na ciekawostkę, potwierdzającą to na co  miałem nadzieję i jednocześnie rozwiewającą niepokoje części forumowiczów.

Od piątku mam wersję beta (roboczą, jako osoba testująca) programu po pewnych zmianach. Wynikają one (te zmiany) z uwzględnienia części uwag zgłaszanych również na tym forum.

W tej wersji:
- mocno zwiększono prędkość działania (przesuwanie mapy, nawigacja po menu, prędkość wytyczania i rekalkulacji trasy)
- zmieniono ikony związane z nawigacją po mapie
- dodano możliwość blokowania drogi (odcinka między skrzyżowaniami) zarówno na mapie (ikonką dodawania punktów trasy) jak i w przebiegu wytyczonej trasy (plan podróży)
- dodano możliwość obejrzenia całej trasy w trakcie nawigacji
- dodano możliwość ukrycia wytyczonej trasy
- dodano możliwość skasowania wszystkich punktów trasy
- dodano możliwość wyszukania POI po kategorii (np. szukaj najbliższych stacji paliw)
- dodano natychmiastowe zapamiętywanie dodanych Ulubionych

A teraz po kolei.

Program dostałem w postaci pliku *.cab, który bardzo szybko i bez problemów odinstalował starą wersję i zainstalował nową zachowując dane wprowadzone w międzyczasie (POI). Po zakończeniu instalacji, a przed uruchomieniem poprosił o wprowadzenie kodu z autoryzacji programu poczym - również bez problemu się uruchomił.

Faktycznie prędkość przesuwania map w trybie przeglądania jest dużo, dużo większa i to na każdym stopniu ich szczegółowości. Nie straciła na tym dostępna w pierwszej wersji ciekawostka jaką było "zdejmowanie naskórka mapy" gdy wierzchnia warstwa już ulegała przesunięciu rysikiem, a spodnia jeszcze pokazywała stan poprzedni. Żeby było śmieszniej, to na PCie (PocketController) wygląda to gorzej i pierwsze wrażenie było, że tego efektu nie ma, ale jest :)

Zmiana ikon związanych z nawigacją po mapie to wg mnie kosmetyka, ale jest. Wyglądają one teraz tak:

Czy ładniejsze – kwestia gustu.

Co do reszty funkcji to fakt ich wprowadzenia potwierdzają odpowiednie ikony w menu (jak zauważycie część tych ikon w tej wersji roboczej jest jeszcze angielskojęzyczna, ale w polskiej wersji komercyjnej będą już polskie oznaczenia).

Tu można zablokować odcinek i ukryć trasę, choć czasami blokowanie odcinka nie do końca działa poprawnie, ale to wersja mocno robocza:

Trasa wyznaczona, którą można obejrzeć tapiąc na ikonę tu

lub tu:

wygląda tak:

Może zostać również schowana poprzez tapnięcie na ikonę „hide route” pokazaną wyżej, choć efekt na ekranie jest taki, że faktycznie tylko wyznaczona trasa jest chowana, a wytyczone punkty zostają.

Oto trasa po jej schowaniu:

W podobny sposób (tapiąc na odpowiednią ikonę) kasuje się wszystkie naraz punkty trasy.

Niestety jeszcze nie doszedłem do tego jak na szybko zapamiętać punkt POI , ale jak tylko do tego dojdę to poinformuję od razu.

Wniosek dla mnie jest oczywisty – program jest tworzony, modyfikowany, uzupełniany. Więc jest szansa i nadzieja, że będzie z wersji na wersję coraz lepszy.

Reszta wrażeń - trochę później :)