AutoPilot - testy Moi i MaDuch

• 291 Odpowiedzi
  • 63298 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #150 dnia: Październik 02, 2006, 15:58:06 »
Cytat: "Miły"
Mam AP w pełnej wersji od ok. 2 tygodni. Znalazłem błędy i pewne problemy, które przesłałem do serwisu e-mailem. Odpowiedź z wyjaśnieniem i podziękowanie otrzymałem niemalże odwrotnie. Mnie to na tą chwilę zadowala!

Możesz napisać jakie błędy  i poprawki zgłaszałeś do serwisu?? Łatwiej będzie mi śledzic to co się z programem dzieje. Dziękuję z góry.
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline mabo

• **
  • 198
  • Sprzęt: Galaxy Note, Mio Spirit 680
« Odpowiedź #151 dnia: Październik 02, 2006, 20:42:23 »
MaDuch
AP używam od dnia debiutu rynkowego (08/09). Na  razie porównuję swoje wrażenia z uwagami innych użytkowników a szczególnie z Twoimi opisami testowymi bo wiem że kryje się za nimi duże doświadczenie praktyczne. Na marginesie; dziwię się że dałeś się wciągnąć w tę bazarową dyskusję (posty wyżej) - czy nie szkoda czasu i zdrowia? Kundelki obsikują niejeden pomnik ale czy umniejsza to sławę wieszcza?
Ale ad rem;
Pisałeś że nie da się robić w AP zrzutów ekranowych. Jest na to rada: instalujesz program ShowTaskbar a w windows/startup captce.
Uruchamiasz AP, wyciągasz na pulpit ShowTaskbar i w każdym momencie nawigacji tapnięciem na ikonę captce robisz zrzut ekranu. Ilość dowolna  (co ok. 2 sek). Zrzut poniżej:[/URL]
Pasek Taskbara można w każdej chwili schować. Proponuję aby w dziale AutoPilot utworzyć specjalną "skrzynkę" na uwagi co do działania AP i postulaty użytkowników pod adresem producenta- w ten sposób unikniemy powielania problemów a każdy użytkownik będzie miał wgląd w ich bieżący stan.
Pozdr. BM

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #152 dnia: Październik 03, 2006, 00:36:54 »
Mabo - dzięki za wskazówkę!!

Ja z przyzwyczajenia uparłem się na ScreenCapture, który nie zadziałał.

Nie wiem czy jest sens rozpoczynać nowy topic o uwagach do działania AutoPilota. Można wykorzystywać ten wątek, a ja przygotowując kolejne zbiorcze opracowanie i tak, podobnie jak tym razem, przejrzę wszystko co na ten temat było napisane i scalę w jedno opracowanie.

Co do dyskusji, może faktycznie niepotrzbnie na nią zareagowałem. Z drugiej strony jeśli bym na nią nie zareagował to za jakiś czas mógłbym się spod zarzutów nie podnieść.

Obiecuję większą wstrzemięźliwość :)

« Odpowiedź #153 dnia: Październik 04, 2006, 00:20:38 »
dobra wiadomosc.. :) dziala na xda exec (czyli ekran vga) w trybie real vga. czego np. igo nie potrafi :)

« Odpowiedź #154 dnia: Październik 05, 2006, 19:30:43 »
Moi a Tobie to powinni za te testy samochod kupic ;) zes sie napisal tyle ze hej ;) temat cos umarl.. a szoda.. licencja wam wygasla? ;)

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #155 dnia: Październik 06, 2006, 00:43:08 »
Nie, nie wygasła, tylko od czasu do czasu na chleb trzeba zarobić ;)

Jutro wpiszę parę uwag do map Europy, które (niestety) tylko siedząc za biurkiem oglądałem i bawiłem się nimi tworząc trasy, sprawdzając co się dzieje.

Trochę cierpliwości, proszę!

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #156 dnia: Październik 06, 2006, 21:35:46 »
No właśnie. Mapy Europy.

Coś co może dać AutoPilotowi dużą przewagę nad konkurencją, zwłaszcza, że spośród polskich programów tylko AutoPilot na prawdę takie mapy oferuje (inni póki co obiecują). A do tego są one w cenie podstawowej wersji oprogramowania.

Tak jak wcześniej pisałem są to mapy przejazdowe, a więc nie można po nich oczekiwać na razie, że nas doprowadzą pod wskazany adres.

Można natomiast oczekiwać, że będą dokładne i „sprytne” gdzie przez „sprytne” rozumiem, że będą w stanie wskazać nam naprawdę dobrze skalkulowaną trasę dostępną dla zadanego połączenia zgodnie z założeniami (najszybsza, najkrótsza, najbardziej ekonomiczna czyli oszczędna).

Właśnie pod tym kątem przeglądałem przez kilka dni mapy Europy AutoPilota i generalnie nie miałem do nich żadnych więcej uwag poza tymi, które już wcześniej wpisałem. Ale do czasu.

Ten „czas” nadszedł gdy wpadłem na pomysł wytyczenia trasy, którą kiedyś przejechałem z papierowymi mapami (do dziś gdzieś leżą te stosy kartek).

Nie wchodząc w szczegóły ta trasa to: z Warszawy do Helsinek, z Helsinek do Oslo i z Oslo do Berlina (wówczas jeszcze Zachodniego).

Najbardziej logiczna wydaje się trasa, której początek ma trzy wersje:

1.   Warszawa > Gdynia > Helsinki (promem) >
2.   Warszawa > Tallin > Helsinki (też promem) >
3.   Warszawa > Sankt Petersburg > Helsinki >

A potem z Helsinek > Turku > Norttalje > Oslo > Helsingborg > Kopenhaga > Berlin

Różnica na dzisiaj w stosunku do przeszłości polega na tym, że istnieje piękny choć dość drogi do pokonania most pomiędzy Szwecją, a Danią.

A oto co po wytyczeniu tej trasy proponuje nam AutoPilot:

Najpierw widok ogólny:

Prawda, że to nieco „dziwny” pomysł??!!??

A w szczegółach wygląda to tak:

Oto okolice Tallina, Sankt Petersburga i Helsinek:

Jak widać nie ma tu żadnych połączeń promowych więc trzeba wszystko objechać na około. To samo zresztą dotyczy dojazdu z Helsinek do Oslo. Tu też AutoPilot nie zauważa promów pomiędzy Turku a Norttalje więc mamy okazję niemal zahaczyć o koło podbiegunowe i to w obie strony!!

No i na koniec jeszcze jeden wstydliwy szczegół – ktoś ukradł most pomiędzy Szwecją a Danią, a promów nadal nie ma!!

I dlatego żeby z Oslo dojechać do Berlina to wracamy przez Sankt Petersburg i wybrzeżem Pribałtyki, Polski dojeżdżamy wreszcie na piwo do ulubionej knajpki w pobliżu Unter den Linden.

Ale nie ma się co śmiać z AutoPilota. On w najgorszym wypadku ma do uzupełnienia TYLKO połączenia promowe i jeden most!!

A co oferuje nieco starszy brat lub ojciec czyli iGo?? Proszę bardzo:

Tym razem zaczniemy od szczegółów. Oto połączenie promowe Norttalje – Turku dzięki któremu zaoszczędzimy sporo kilometrów i nie zmarzniemy jadąc daleko na północ:

(przy okazji można zobaczyć mnogość połączeń promowych dostępnych z tych i okolicznych portów).

A tu piękny przejazd przez most, którego w Auto Pilocie zabrakło:

Ładnie, właśnie sprytnie, ale … nie do końca, bo cała skalkulowana przez iGo trasa wygląda tak:

Więc nie ma co liczyć na duże oszczędności w benzynie i czasie trwania podróży,

Po prostu iGo ma do uzupełnienia całą Europę Wschodnią. A to trochę gorsza i dłuższa robota niż ta, którą ma do wykonania zespół AutoPilota.

Więc jak na razie – hmm chyba jednak większe szanse ma AutoPilot.

Oczywiście wiedząc już o powyższym - nie należy w AutoPilocie póki co planować trasy z kontynentu na Wyspy Brytyjskie – bo się nie uda dojechać. Ale za czas jakiś?? Zespół AutoPilota, któremu zgłosiłem ten problem twierdzi, że zostanie on niedługo wyprostowany.

Również niedługo zostanie sporządzona (między innymi na podstawie zgłaszanych na tym Forum uwag) lista rzeczy najpilniejszych do poprawienia, a potem pozostanie tylko oczekiwać na realizację zobowiązań i to zgodnie z zadeklarowanymi terminami.

I tu moja uwaga trochę na boku, całkiem bezstronna.

Naprawdę zaczyna robić się bardzo ciekawie na rynku polskich programów nawigacyjnych. I to głównie dzięki dwóm graczom, z których z jednego od jakiegoś czasu się naśmiewano, że potencjał ma ale nie potrafi go spożytkować (Navigo), a drugiego nikt tak na prawdę nie zauważał (AutoPilot).

Przed oboma programami stoją podobne wyzwania, problemy. Ale oba zyskują rosnącą rzeszę użytkowników gotowych zainwestować w nowy program tylko z jednego, wspólnego dla obu powodu:

Oba zespoły. I Navigo i AutoPilota podchodzą do swoich klientów z szacunkiem, zaangażowaniem i traktują ich bardzo poważnie. Wsłuchują się w opinie użytkowników, dokonują szybkich zmian, nie kryją problemów, ale je usuwają lub rozwiązują. I dotrzymują składanych obietnic.

I to mogą być te punkty, dzięki którym mogą za jakiś czas, być może krótszy niż niektórzy myślą, wygrać z niepodważalnym cały czas liderem na polskim rynku, czyli AutoMapą.

Do której też mam zresztą ogromny sentyment i szacunek!!

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #157 dnia: Październik 06, 2006, 21:47:23 »
BTW moja uwaga o dojeździe na Wyspy Brytyjskie dotyczy dojazdu do wszystkich miejsc na wszystkich wyspach!

Nie da się więc dojechać na Sycylię, Sardynię, Maltę itp. itd. Próba wytyczenia takiej trasy kończy się komunikatem, że... należy sprawdzić ustawienia, wczytane i dostępne mapy i inne sprawy.

Ale przynajmniej w tej chwili już wiadomo co zespół AutoPilota czyli Emapy ma zrobić, żebyśmy wkrótce mieli DOBRZE DZIAŁAJĄCĄ mapę Europy w AutoPilocie. A dane o połączeniach promowych są przecież ogólnie dostępne.

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #158 dnia: Październik 07, 2006, 04:43:44 »
Z tym wyszukiwaniem, to jakaś pomyłka pewnie i zostanie naprawione. Jak to możliwe, żeby w Europie były 4 miasta na literę Z? Na mapie jest ich dużo więcej. Jeżeli to problem z przydługą listą, to proponowałbym podzielić na kraje, ale jednak odwzorować na liście to co widać (i jest podpisane!) na mapie.
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #159 dnia: Październik 07, 2006, 09:04:45 »
Cytat: "cin2000"
Z tym wyszukiwaniem, to jakaś pomyłka pewnie i zostanie naprawione. Jak to możliwe, żeby w Europie były 4 miasta na literę Z? Na mapie jest ich dużo więcej. Jeżeli to problem z przydługą listą, to proponowałbym podzielić na kraje, ale jednak odwzorować na liście to co widać (i jest podpisane!) na mapie.

AutoPilot oferuje dwie opcje wyszukiwania jedna to po adresie i faktycznie w tym momencie "oferta" jest dość uboga, druga to wyszukiwanie po regionie. I tu łatwiej znaleźć więcej miast. Czemu to jest tak zrobione - dalibóg nie wiem. Choć również nie wiem jaki jest rozkład osób wyszukujących/szukających konkretnego adresu, a jaki tych, którzy wiedzą, że to gdzies koło Legnicy było i szukają przeglądając mapę. Ja chyba bym tych dwóch opcji nie rozgraniczał, a juz na pewno w trybie wyszukiwania jedna i druga opcją dostępne byłyby te same dane. Bo przecież te dane są!!

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #160 dnia: Październik 07, 2006, 09:14:56 »
Wczoraj pisałem o braku promów w AutoPilocie i ich dostępności w iGo.

Więc pobawiłem się iGo i okazało się, że też nie jest pięknie! Przynajmniej z Polski.

Choć program widzi połączenia promowe z Polski "w świat" to tylko niektóre. Gdynia > Karlskrona jest, ale Gdańsk > Helsinki to juz nie :( . Choć jak sie na wybrzeże Bałtyku popatrzy to tych śladów kilwaterów zostawionych przez promy jest sporo ;)

Za to zdecydowanie lepiej jest w Europie, ale ... to właśnie ta jedna z szans, które są do wykorzystania przez AutoPilota!! Jak widać sporo przed twórcami programu, ale i przed nami!! I to w tym pozytywnym sensie!!

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #161 dnia: Październik 07, 2006, 10:01:54 »
No i proszę.

Z samego rana jest odpowiedź z Emapy od p. Mariusza Stasiaka dotycząca przepraw promowych.

Oto ona:

---

Witam

Tak jak przypuszczałem przy konwersji danych (z niewyjaśnionych przyczyn - analizujemy ciągle problem) zniknęły przeprawy promowe (są tylko fragmenty).
Dziękuję za wykrycie problemu. Najbliższa aktualizacja danych naprawi ten błąd.

Pozdrawiam

Mariusz Stasiak

---

I wszystko jasne :)

" I tak powinno być .... " z każdym programem !!

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #162 dnia: Październik 07, 2006, 12:11:46 »
Cytat: "MaDuch"

Oba zespoły. I Navigo i AutoPilota podchodzą do swoich klientów z szacunkiem, zaangażowaniem i traktują ich bardzo poważnie. Wsłuchują się w opinie użytkowników, dokonują szybkich zmian, nie kryją problemów, ale je usuwają lub rozwiązują. I dotrzymują składanych obietnic.

I to mogą być te punkty, dzięki którym mogą za jakiś czas, być może krótszy niż niektórzy myślą, wygrać z niepodważalnym cały czas liderem na polskim rynku, czyli AutoMapą.

Do której też mam zresztą ogromny sentyment i szacunek!!

Przypomniało mi się jak w czasach gdy pierwszy raz przyszło mi do głowy by zamienić mojego garmina na AM (a było to około AM wersja 1.5)byłem pod wrażeniem jak zespół AM traktował nabywców (wtym potencjalnych) swojego programu : słuchali krytyki ,poprawiali wytknięte błędy, a najbardziej aktywni wytykacze dostawali darmowe licencje.
To se ne wrati  :(
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #163 dnia: Październik 07, 2006, 12:30:23 »
Masz rację - tamto się nie wróci (patrz dzisiejsza obsługa klientów AM), ale jak widać nowe przyszło i posługuje się dobrymi wzorcami obiektywnymi.

Co do działań jakie będzie podejmowal AutoPilot czy Navigo trudno mi powiedzieć. Ja naprawdę pomimo takich sugestii nie jestem pracownikiem jednej czy drugiej firmy choć chyba chciałbym, zwłaszcza jeśli tak podchodzą do klientów i bedą tak podchodzili nadal. I na tym polega frajda z odkrywania odkrytego i czerpania przyjemności ze znanego.

Swoją drogą to jak się nad tym zastanowić to i AutoPilot i Navigo sporo mają do zawdzięczenia AutoMapie ;) nawet jesli ona (AM) tego nie chciała ;) ;)

« Odpowiedź #164 dnia: Październik 07, 2006, 13:27:45 »
a ja tak czytam i czytam.. i zastanawiam sie nad paroma sprawami...

1. jak dlugo zespol ap bedzie tak otwarty na klientow? w am tez na poczatku byli...

2. czy jednak jest mozliwe jakies sensowniejsze oznaczenie numerow budynkow w trakcie ogladania mapy (to co widze w demo jest powalajace.. nie moge sie zorientowac nawet po ktorej stronie sa parzyste a co dopiero jakos rozsadnie umiejscowic nr, co przy trasach o rozdzielonych pasach ruchu jest determinujace) wiadomo... mozna wybrac adres i pokaze miejsce. ale czesto poszukiwanego numeru nie ma w bazie i... w automapie mozna przynajmniej dzieki obrysom z ktorych czesc jest ponumerowana skumac gdzie jest dany nr...

ja wiem ze to specyfika MOJEJ pracy wplywa na opinie o sofcie. ale akurat mi obrysy albo choc nomerki przy drodze we wlasciwym miejscu sa NIEZBEDNE!

3. nie mam niestety mozliwosci sprawdzenia mapy krakowa.. a w zasadzie tylko krakow i okolice mnie interesuje. i europa a nawet polska moze (jak dla mnie) byc przejazdowa. ale krakow musi byc extremalnie dokladny. zdecydowanie dokladniejszy od automapy. tylko jak to sprawdzic przed zakupem..?

mapy na stronie www autopilota w zaden sposob nie rozwiazuja problemu. bo to nie sa te mapy co w programie. (chocby co do zaznaczonej kierunkowosci ulic)

4. zapisywanie tras... bedzie? a jesli tak to kiedy?

5. czy ten program moze dzialac szybciej?? bo moj xda exec mimo procka 512 mhz rakieta nie jest.. a ap chodzi na nim... woooolno..

6. czy bedzie jakis soft gdzie wczytam plik .uam z mobilne.net i wcisne ok... i wyjdzie z tego plik z poi do ap? prosty soft z jedna funkcja..

7. czy mozna (mozna bedzie) zapisac swoj poi z dokladnym opisem, przypisac mu ikone (moze byc do wyboru z np 50 gotowych) i wlasny dzwiek ostrzezenia np w formacie wav?

8. czy mozna w jakis sposob ozywic ekran? w sensie zeby wiekszosc potrzebnych opcji dalo sie wykonac z poziomu ekranu z mapa? przytrzymac rysik na mapie... rozwija sie menu... i tam sa potrzebne opcje. jak w am :) bo ta lapka mnie zabija..

9. czy to prawda ze najgorsze (stosunkowo) mapy ap ma wlasnie w duzych miastach?

10. glosniejsze i lepszej jakosci komunikaty glosowe!!!! i poprosze kobiete ;)

11. i wiele... wiele innych spraw o ktorych tu pisano..

ciekawy jestem czy ktos z zespolu ap zechce konkretnie (w miare mozliwosci, zdaje sobie sprawe ze niektore pytania sa malo konkretne...) odpowiedziec?

caly czas mnie korci zeby kupic ten program.. ale nie chce sie naciac.. a obsluga dema troche moj zapal ostudzila.. wiem ze przyzwyczajenia to druga natura.. ale wiedza o tym tez tworcy softu. wiec dlaczego nie zastosowac paru rozwiazan podobnych do am? tych najlepszych? chyba tego nie opatentowali??? w koncu jesli wchodzi sie na rynek w ktorym 10% udzialow ma najnowsza am a 80% am w wersji 3.9.3 ;) to chyba nie ma co przekonywac wszystkich na sile.. ze zupelnie inna filozofia programu jest lepsza... mysle ze ludzie z ap zdaja sobie sprawe z tego ze ich glownym konkurentem jest am 3.9.3 z mapami v3r. i ze maja produkt prawie o 400 zl drozszy.. wiem ze to brzmi lekko cynicznie, ale wlasnie tak jest. wiec intuicyjnosc ale i podobienstwo menu i filozofii dzialania am chyba by pomogla..

ale skoro program jest jaki jest... (w sensie zupelnie inny) to: DOKLADNOSC MAP! SZYBKOSC DZIALANIA! tylko te dwa aspekty moga zdecydowac. ja trzymam kciuki za ap. i pewnie wydam te pare stowek. a raczej dam je na kredyt. kredyt zaufania.

ale sie rozpisalem... :)

*

Offline spidi35

• **
  • 174
  • Sprzęt: Xperia Z1 Compact
« Odpowiedź #165 dnia: Październik 07, 2006, 17:07:55 »
Wczoraj pisałem o braku promów w AutoPilocie i ich dostępności w iGo.

Więc pobawiłem się iGo i okazało się, że też nie jest pięknie! Przynajmniej z Polski.

Choć program widzi połączenia promowe z Polski "w świat" to tylko niektóre. Gdynia > Karlskrona jest, ale Gdańsk > Helsinki to juz nie :( . Choć jak sie na wybrzeże Bałtyku popatrzy to tych śladów kilwaterów zostawionych przez promy jest sporo ;)

Z tego co się orientuje to pare połączeń promowych zostąło zlikwidowanych np. Gdańsk - Sztokholm. Generalnie chyba już z gdańska żadne promy nie wypływają, ale całkowitej pewności nie mam. Sprawdze to dokładniej i dam znać.
Wniosek nasuwa sie jeden AP ma bardzo aktualne inforamcje a nie z przed roku czy dalej. Znowu AP na plus. :))

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #166 dnia: Październik 07, 2006, 22:39:57 »
Cytat: "ares_krk"
[...]
6. czy bedzie jakis soft gdzie wczytam plik .uam z mobilne.net i wcisne ok... i wyjdzie z tego plik z poi do ap? prosty soft z jedna funkcja..

Jak ktoś napisze, to będzie ale ........ jak tylko wejdzie AM 4.0 to poi.mobilne.net będzie dostepne tylko dla userów AutoMapy (no pozostali będą mogli płacić) i przy okazji zmieni się format plików uam, więc z konwersją może być różnie, jeśli AM nie udostępni sposobu zapisywania danych   :mysli:
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #167 dnia: Październik 08, 2006, 09:23:42 »
Zacznę od prostszych odpowiedzi

Cytat: "bazi22"

Jak ktoś napisze, to będzie ale ........ jak tylko wejdzie AM 4.0 to poi.mobilne.net będzie dostepne tylko dla userów AutoMapy (no pozostali będą mogli płacić) i przy okazji zmieni się format plików uam, więc z konwersją może być różnie, jeśli AM nie udostępni sposobu zapisywania danych   :mysli:

O ile bazi22 pamiętasz zeszłoroczna dyskusję na temat tego co zaszło w poi.mobilne.net i jej wyniki to powinieneś pamiętać, że z deklaracji zainteresowanych stron wynikało:
- baza punktów zawartych na/w poi.mobilne.net jako powstała w wyniku pracy i aktywności użytkowników AM zostanie społeczną własnością. Nadzór nad nią, jej funkcjonowaniem, porządkowaniem deklarował Jakub w imieniu PDAClubu.
- ta baza ma/miała (zgodnie z deklaracjami) zostać przeniesiona z poi.mobilne.net w inne miejsce z zachowaniem dostępności, zasad (nieodpłatnego) użycia, zapewnieniem możliwości dalszego uzupełniania dla tych, którzy z rozmaitych powodów nie zdecydują się przechodzić na AM4, a pozostaną przy wersjach AM 3.9.x
- poi.mobilne.net po podpisaniu umowy o współpracy z AM i wprowadzeniu AM4 ma zostać przekształcone w serwis oferujący punkty POI uzytkownikom AM4 i następnych wersji ze względu na inną strukturę/metodę zapisywania POI na potrzeby AM4
- część elementów funkcjonalnych poi.mobilne.net po przekształceniu miała zostać nadal dostępna bezpłatnie (chyba wszystkie poi, ale głowy nie dam), inne usługi, wzbogacające AM4 o nowe możliwości miały być odpłatne. Do tych usług należeć miała prognoza pogody, informacja o utrudnieniach w ruchu i jeszcze kilka innych.

Jeśli się pomyliłem, to proszę o poprawienie powyższego.

W tej sytuacji głównie od użytkowników wersji 3.9.x AM którzy nie przejdą z rozmaitych powodów na AM4 oraz od Adminów nowej/przekształconej bazy przejętej od poi.mobilne.net zależy co się z punktami POI będzie dalej działo. Czy bedą się rozwijały czy umrą śmiercią naturalną.

Wg mnie w tym właśnie momencie jest szansa na stworzenie bazy POI dostępnej na wiele platform programowych pod warunkiem, że uda się "komuś" stworzyć proste i przyjazne mechanizmy konwertujące POI.

Ja sobie wyobrażam to koncepcyjnie tak, że w dowolnym uzywanym programie nawigacyjnym tworzę określone kategorie POI, którymi chcę się dzielić. Te punkty POI zapisuję w formacie swojego programu na nowej stronie, gdzie zostają one przetworzone na format najbardziej popularny bądź najbardziej uniwersalny/prosty i są w tym formacie dostępne w określonych kategoriach. Jeśli zaś chcę pobrać punkty do swojego programu to wybieram kategorię i albo od razu na stronie, albo na PDA lub PC po ściągnięciu punktów zapisanych w sposób uniwersalny konwertuję ja do potrzeb posiadanego/używanego programu nawigacyjnego.

To można zrobić, na pewno będzie działało bo rozmawiałem o tym z programistami oraz administratorami baz danych.

Pozostaje oczywiście kwestia chęci, miejsca, czasu .... itp. itd.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #168 dnia: Październik 08, 2006, 09:51:57 »
Cytat: "spidi35"

Z tego co się orientuje to pare połączeń promowych zostąło zlikwidowanych np. Gdańsk - Sztokholm. Generalnie chyba już z gdańska żadne promy nie wypływają, ale całkowitej pewności nie mam. Sprawdze to dokładniej i dam znać.
Wniosek nasuwa sie jeden AP ma bardzo aktualne inforamcje a nie z przed roku czy dalej. Znowu AP na plus. :))

Tego nie sprawdzałem, posługiwałem się tak jak napisałem jako wzór trasą którą ileś lat temu przejechałem, ale z Gdyni nadal promy pływają. W takim razie dlaczego trasę Elbląg > Gdynia > Karlskrona nadal AutoPilot wytycza przez Sankt Petersburg i północ?? Bo z Gdyni do Karlskrony to prom 2x dziennie pływa.

To tak jak napisał  p. Stasiak/Emapa - coś się rozsypało i pogubiło.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #169 dnia: Październik 08, 2006, 10:21:34 »

1. jak dlugo zespol ap bedzie tak otwarty na klientow? w am tez na poczatku byli...

Nie jestem wróżką więc na to pytanie nie odpowiem.

Mogę tylko mieć nadzieję, częściowo opartą na dzisiejszej współpracy z Zespołem AutoPilota, że będzie to tak trwało i to baaardzoooo długo.

W końcu umieją czytać, wiedzą co się dzieje na rynku i wiedzą jakie kuku zrobiła sobie AM swoją polityką handlową, marketingową w ciągu ostatnich ok 18 miesięcy. A dla nich to wielka szansa ale i właśnie nauczka na przyszłość.

Co do pytań od 2 do końca to też mogę tylko powiedzieć, że prawdopodobnie do końca miesiąca poznamy listę spraw i wstępny terminarz ich naprawiania. W końcu jak widać jest ich trochę, rozmaitego kalibru. Dajmy tym ludziom szansę ;)

Usiłowałem znaleźć w innych wątkach tej części Forum kto ci proponował spotkanie, bo ma w Krakowie AutoPilota, ale gdzieś mi ten post przepadł. Sprawdź, może go odnajdziesz i będziesz mógł Kraków sprawdzić dokładnie. Albo zapytaj jeszcze raz ;)

« Odpowiedź #170 dnia: Październik 08, 2006, 15:15:24 »
spotkanie proponowal Lucas. i mam nadzieje ze sie nie rozmysli ;) ale wyjechal z krakowa i musze czekac... :)

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #171 dnia: Październik 08, 2006, 16:11:30 »
Pojeździłem już z AP trochę i jest super. Na razie takie uwagi:
Szukam Geanta w Bydgoszczy i tu mały problemik:
Wchodzę:
Menu->Znajdź i nawiguj->POI według nazwy->Centrum handlowe->Geant i tu zagwozdka, bo wygląda opis tak:

"Geant, Kruszwicka, 1, (52) 326 36 00, Shopping..."

mogłoby być:

"Geant, Bydgoszcz, Kruszwicka, 1, (52) 326 36 00, Shopping..."

przecież już wszedłem do działu Geant! Znam numery kierunkowe do większości regionów w Polsce, to sobie jakoś poradzę, ale miasto powinno być. Taki opis jest pewnie dlatego, że jak się wyszukuje po mapie i daje "i" żeby wyświetlił informacje, to z kolei wiadomo, że jest się w Bydgoszczy, ale nie wie, że to Geant. Myślę, że trzeba by dodać tą Bydgoszcz do opisu POI. Jest gdzieś miejsce gdzie można wyszukać najbliższe obecnej lokalizacji POI?

No i następna rzecz, trzeba by popracować nad tym zoomowaniem przed manewrem. Ja tam wolę mieć pogląd na całość sytuacji. Dobrze by było mieć możliwość zupełnie to wyłączyć. Taka sytuacja: trzeba się już ustawiać na odpowiednim pasie w lewo lub w prawo, a stoję w korku, a on mi zoomuje,  bo zbliża się manewr i akurat sam manewr wypada za "horyzontem". Więc ja mu "-" dwa razy a on spowrotem. Zoom. Trochę to wkurzające.

I WIELKI + za to , że gdy zjedziesz z trasy, to wyznacza alternatywną nie kombinując z "zawróć". Super.

Tryb 3d - w porównaniu z Destinatorem PN - niebo a ziema.

Wyszukiwanie miast - tak jak mówiłeś MaDuch. Wszystko jest w regionach, dlatego, że to mapy przejazdowe i tam gdzie nie ma żadnego adresu w mieście, to nie ma tego miasta w adresach. Trochę to upierdliwe, ale jest git. W końcu nie jeżdżę co tydzień do miast poza Polską. Mi się bardzo podoba, że jest mapa Europy, a nawet są jakieś wsie jak Neustift w Alpach.

I w demie chyba coś zchrzanili, że nie działa na niektórych pocketach (ta szybkość). Powinni się skupić, żeby demo zaczęło działać poprawnie. Dla mnie program działa szokująco szybko na Wizzardzie. Pozdrówka.
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

*

Offline spidi35

• **
  • 174
  • Sprzęt: Xperia Z1 Compact
« Odpowiedź #172 dnia: Październik 08, 2006, 23:38:49 »
Cytat: "cin2000"

No i następna rzecz, trzeba by popracować nad tym zoomowaniem przed manewrem. Ja tam wolę mieć pogląd na całość sytuacji. Dobrze by było mieć możliwość zupełnie to wyłączyć. Taka sytuacja: trzeba się już ustawiać na odpowiednim pasie w lewo lub w prawo, a stoję w korku, a on mi zoomuje,  bo zbliża się manewr i akurat sam manewr wypada za "horyzontem". Więc ja mu "-" dwa razy a on spowrotem. Zoom. Trochę to wkurzające.

Nie orientuje się jak to jest w AP ale w iGO dojeżdżając do skrzyżowania ronda czy jakiego kolwiek innegomanewru w lewym górnym rogu pokazuje jak manewr cię czeka np jest znak ronda a w  środku jest dwójka cyfra to znaczy że należy zjechać z ronda drugim zjazdem. Jeśli podobnie jest  w AP to moim zdaniem sprawa zoomowania jest rozwiązana. Inna rzecz to to że miło by było mieć możliwośc wyłączenia zoomu bo nie każdemu to pasuje.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #173 dnia: Październik 08, 2006, 23:49:07 »
W AutoPilocie jest pokazana strzałka manewru w lewej dolnej części ekranu.

Niestety nie zawsze pokazywana przez nią informacja zgodna jest z informacja o trasie.

Oto przykład:

Warszawa, skrzyżowanie ul. Łopuszańskiej z Al. Krakowską. Trasa wytyczona prowadzi na skrzyżowaniu w prawo w ul. Łopuszańską podczas gdy strzałka wskazuje coś co można interpretować "przejedź przez rondo na wprost", opis (małe literki, kto go w ruchu będzie czytał !!)podaje "wybierz zjazd 1", a komunikat słowny jest zgodny (na szczęście) z wytyczoną trasą.

Ten problem był jednym z pierwszych zgłoszonych przeze mnie do AutoPilota, bo powtarza się w rozmaitych sytuacjach.

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
« Odpowiedź #174 dnia: Październik 09, 2006, 09:03:20 »

A tu piękny przejazd przez most, którego w Auto Pilocie zabrakło:

To nie jest przejazd przest most, most jest między Kopenhagą a Malmo.
Do Helsinborga to tylko promem.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #175 dnia: Październik 09, 2006, 09:37:23 »
Tak to jest jak się pisze po nocach ;)

Przepraszam za mimowolne wprowadzenie w błąd.

Nie zmienia to faktu, że AutoPilot tego połączenia również nie pokazał, ale to już kwestia w miarę wyjaśniona.

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
« Odpowiedź #176 dnia: Październik 09, 2006, 14:50:37 »

Swoją drogą Emapa powinna rozważyć zamieszczenie pełnej wersji instrukcji w jednej z zakładek na stronie www.autopilot.pl pozwoliłoby to zapoznać się z programem i jego obsługą przed podjęciem decyzji o zakupie.

Daloby rade udostepnic jakos instrukcje do AP?

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #177 dnia: Październik 09, 2006, 16:13:42 »
Cytat: "wpmike"

Daloby rade udostepnic jakos instrukcje do AP?

Dałoby radę:

http://www.autopilot.pl/PLIKI/manual_pl.pdf

Link do niej był podany już na drugi dzień po tym moim poście ;)

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
« Odpowiedź #178 dnia: Październik 09, 2006, 17:11:27 »
Super - Dzięki.

Obecnie bawię się demkiem. Człowiekowi przyzwyczajonemu do AM początkowo trudno jest przestawić się na inny sposób nawigacji/przeglądania... bardzo trudno ;) Jednak moim skromnym zdaniem interfejs graficzny jest na tyle... ekhem... piękny (!!!), że warto się przemęczyć z przestawieniem na inny sposób obsługi. Bardzo mi się podoba grafika, dokładność, obrysy miast. Szkoda, że nie ma obrysów budynków. Może w jakiejś następnej wersji :)

*

Offline mabo

• **
  • 198
  • Sprzęt: Galaxy Note, Mio Spirit 680
« Odpowiedź #179 dnia: Październik 10, 2006, 00:30:37 »
MaDuch
O ile Twój przykład daje do myślenia to mój prowadzi wprost do rozdwojenia jażni:

a przy tym brak jakiegokolwiek komunikatu dot. tego skrzyżowania!
Zastanawia mnie fakt jakim cudem siatka dróg na mapach Teleatlasa z ub. roku (mówię o drogach głównych i wojewódzkich w moim rejonie w programie MioMap v2) jest dokładniejsza od najnowszych map eMapy?
Przebieg niektórych odcinków dróg jest nieaktualny od ok. trzech lat!
O zielonej drodze na zielonym tle już chyba pisałeś - i tu przypomina mi się szkolna zagadka z czasów młodości, co to jest: czarne na czerwonym jedzie po zielonym?(Odp.; Murzyn na Javie jedzie po trawie!) - może to i głupie ale zestaw kolorów OK!
Mam wrażenie że w komunikatach słownych komenda "zjedź w ...." jest
stosowana zamiennie z "skręć w ..." przy wielopasmowym dojeździe do skrzyżowania mogą być problemy a także w sytuacji gdy skrzyżowanie jest na łuku drogi.Przydała by się opcja wyłączenia dróg gruntowych bo w ustawieniach drogi "najkrótsza" nawigator  z upodobaniem ciągnie do lasu.Szkoda że nie ma możliwości zaplanowania i zapisu trasy a także nawigacji do określonego,wprowadzonego wcześniej punktu (chyba że zapisze się go w POI).
Mam  nadzieję że zbierasz skrzętnie wszystkie uwagi z forum a producent ich nie zlekceważy, bo prawdę mówiąc postawiłem na ten program "w ciemno" i dalej uważam że ma szanse na duży sukces.
Pozdrawiam BM