AutoPilot - testy Moi i MaDuch

• 291 Odpowiedzi
  • 63323 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« Odpowiedź #120 dnia: Wrzesień 28, 2006, 12:08:32 »
Cytat: "MaDuch"
Cytat: "tomkuc"
Nie mam AP ale proponuję sprawdzić trasę z Lublina przez Nałęczów do Puław. Tir nie przejedzie. Jest tam bardzo niski wiadukt Niestety nie pamiętam dokładnej wysokości

Gdzie dokładnie jest ten wiadukt??
Czy wpisanie jakichś ulic w Lublinie/Nałęczowie/Puławach nie spowoduje ominięcia go??

Sorry, ale nie znam tamtych rejonów.

Miłocin
Można wpisać dowolne ulice. Jest to na trasie między Lublinem a Nałęczowem

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #121 dnia: Wrzesień 28, 2006, 12:38:34 »
Cytat: "tomkuc"

Miłocin
Można wpisać dowolne ulice. Jest to na trasie między Lublinem a Nałęczowem

Jeśli jest to wiadukt pod torami kolejowymi w Miłocinie to AutoPilot w trybie samochodu ciężarowego prowadzi pod tym wiaduktem.

Ale patrz na wcześniejsze wyjaśnienie xpabla. To sporo wyjaśnia.
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline pado4

• 31
    • kontakt pado4@tlen.pl
« Odpowiedź #122 dnia: Wrzesień 28, 2006, 19:01:43 »
Panowie długo sie zastanawiałem co zakupić AM AP czy może NAVIGO.
Wczoraj zupełnie przypadkowo zobaczyłem u kolegi DESTINATORA i zdziwiłem sie mocno.
Pokrycie Polski jest tam bardzo duże podobne jak w AM .
Tylko trzeba wiedzieć jaką wersje kupić .

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #123 dnia: Wrzesień 28, 2006, 19:09:16 »
Przepraszam, ale nie dam rady dziś zamieścić mojego podsumowania. Zrobię to jutro.

« Odpowiedź #124 dnia: Wrzesień 28, 2006, 19:13:53 »
a jaka kupic?

*

Offline tador

• 7
« Odpowiedź #125 dnia: Wrzesień 29, 2006, 00:58:13 »
np. DestinAtor 6 z mapą EasternEurope 83,9 MB v. 2006.Q1.4168. Numer
wersji odnosi się do mapy Europy Wschodniej.

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #126 dnia: Wrzesień 29, 2006, 01:24:04 »
Cytat: "pado4"
Panowie długo sie zastanawiałem co zakupić AM AP czy może NAVIGO.
Wczoraj zupełnie przypadkowo zobaczyłem u kolegi DESTINATORA i zdziwiłem sie mocno.
Pokrycie Polski jest tam bardzo duże podobne jak w AM .
Tylko trzeba wiedzieć jaką wersje kupić .

Faktycznie nowe wersje Destinatora maja duże pokrycie PL ale jak przyznała się pewna Pani z Jamiconu nie do końca sprawnie działa routing. Nie wiem dokładnie na ile to jest nie do końca sprawnie, ważne że dotychczasowi userzy na obecną chwilkę nie maja updatu zapowiadanego w kominikacie na pdaclub, takowy ma być w grudniu. Jak bedzie zobaczymy... albo i nie :D

« Odpowiedź #127 dnia: Wrzesień 29, 2006, 07:43:18 »
Cytat: "xpablo"
Cytat: "ares_krk"
wszystko prawda.. ale pamietam haslo ap: wspanialy program z powalajacymi mapami.. i do tego udowodnia ze taki program nie musi kosztowac tyyyyyyyyle co konkurencja (w domysle am) tymczasem cena jest porownywalna.. program (z tego co czytam) gorszy(poi, zapisywanie tras, brak obrysu budynkow, moim zdaniem wysoce kiepskie oznaczenie numerow budynkow przy ulicach itp itd) a i mapy to zadna rewelacja w porownaniu do am) wiec szczerze mowiac.. ja sie zawiodlem.

Bo nie musi ! Zuważ tylko że producent oprócz polski dołaczył też mapę Europy! Nie krzycza za to 50 zł 100 zł czy 200 zł, ale mogliby ! Mogliby po prostu tez tej mapy nie dołaczyć. Np Destinator za "upgrade" w wersji PN  ządał 419 !! zł za SAM WSCHÓD złośliwie napierw sprzedając tylko wersję zachodu. Więc policz sobie nawet pół tej ceny za mapy wschodu (które IMHO są porównywalne z destinatorem) i może zobaczysz róznicę.

Wg mnie Autopilot jest lepszy bo nie są mi potrzebne obrysy budynków, czy zapisywanie tras. W A@ wiele osób prosiło o optymalizację trasy i sie nie doczekało-tutaj prosze jest :D
Wiele osób chciało widok 3D proszę-jest
Wg mnie HIPER wygodna funkcja autouzupełniania nazw-docenią to nie tylko osoby przesiadające się z garamina :D
kody pocztowe- komu przydatne i potrzebne to to DOCENI a wiem że są tacy.
Wiele osób potrzebuje programu "dla TIRów" proszę Autopilot stara się to w jakiś sposób zrealizować.
Piszesz o wydaniu 400 zł na Autopilota-a co mają zrobić klienci którzy kiedyś kupili A@ za 800 zł i do tego ze dwie subskrybcje  powiedzmy za 220 zł i teraz 150 ?? I od dwóch lat czekają na tą upragnioną wersję 4.0 z tym co JUZ teraz oferuje Autopilot ?
Co do POI poszperaj w archiwum jaka była presja forumowiczów żeby AM to wprowadziła i ile czasu mineło od wejścia A@ na rynek zanim taka opcja się pojawiała.
Wiem że b cieżko jest porównać te dwa programy-jeden jest 3 lata na rynku drugi nawet nie 3 miesiące. Wiadomo że nie tłumaczy to sytuacji żadnego z programów, ale pogląd jakis powinno dawać choćby na to ILE POPRAWEK zgłosili userzyA@ choćby do samych map-więc zanim odpiszesz pomyśl- Czy gdybys Ty zapłacił z upgradami za A@ ponad 1000 zł i nie doczekał się tego co Ci obiecali byłbyś tak bardzo za A@ ?

ja nie jestem za am. tylko nie interesuje mnie jaka jest sytuacja firmy i historia biednych uzytkownikow ktorzy placili 1000 zl... co mnie to obchodzi??! ile jakis user blagal o poi??! co to ma do rzeczy??! mam to gleboko gdzies. chce miec latwe u edycji poi i zapisywanie tras. a ile krwi ktos utoczyl zeby am to miala to ma znaczenie porownywalne z kleska bezplodnosci na jowiszu. ide, wydaje kase i ma dzialac.

« Odpowiedź #128 dnia: Wrzesień 29, 2006, 08:46:53 »
co nie zmienia faktu ze z czystej ciekawosci i tak mnie korci zeby kupic ap :)

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #129 dnia: Wrzesień 29, 2006, 10:30:34 »
Cytat: ares_krk
Cytat: xpablo
Cytat: "ares_krk"
... co mnie to obchodzi??! ile jakis user blagal o poi??! co to ma do rzeczy??! mam to gleboko gdzies. chce miec latwe u edycji poi i zapisywanie tras. a ile krwi ktos utoczyl zeby am to miala to ma znaczenie porownywalne z kleska bezplodnosci na jowiszu. ide, wydaje kase i ma dzialac.

a mnie obchodzi bo sytuacje takie swiadczą o stosunku firmy do klienta i dają możliwość przewidywania zachowania firmy w przyszłości .Dobrze jest  ocenić czy firma chce ze mną handlować sprzedając mi produkt najlepiej jak to możliwe dopasowany do mioch potrzeb, czytylko chce mnie oskubać wciskając jakieś g.... i obiecując zamianę g.... w różę (jest to możliwe dla dobrego ogrodnika  ;)  ).
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #130 dnia: Wrzesień 29, 2006, 12:35:33 »
No to lepiej późno niż wcale ;)

Trochę już to moje testowanie AutoPilota trwa więc pora na zebranie w formie pierwszego roboczego podsumowania tego co do tej pory przewinęło się przez ten wątek.

Istnieje w marketingu pojęcie – analiza SWOT, które spróbuję w tym celu wykorzystać. Dla przypomnienia lub wyjaśnienia analiza ta opiera się na przedstawieniu: S – (strength) mocnych stron produktu, W – (weakness) słabych stron produktu, O – (opportunities) szans istniejących w środowisku danego produktu oraz T – (threaths) zagrożeń również istniejących w środowisku produktu.

W formie graficznej przedstawiana jest tak jak na moim rysunku

(prawda, że piękny!!) z jednym wyjątkiem, a właściwie modyfikacją, którą wprowadziłem jako okrągłe pole na przecięciu się linii rozgraniczających pola S, W, O i T. Ale o tym na końcu.

Zacznijmy więc od mocnych stron produktu:

S

- dobre „pochodzenie” produktu czyli firmy go tworzące co daje szansę i nadzieję na szybkie, a właściwie szybsze działanie programu i dokładne mapy (dokładniejsze niż teraz),
- dokładne i ciągle aktualizowane mapy Polski,
- możliwość włączania/wyłączania map poszczególnych krajów (w tej chwili Polska i Europa bez Polski),
- włączenie map Europy jako przejazdowych jako pierwsi z polskich programów na tym rynku oraz unikalnej na rynku mapy Europy Wschodniej!!!
- darmowy upgrade map i funkcji AutoPilota przez rok od zakupu,
- niewielka pamięciożerność programu (choć tu jest spora rozbieżność w relacjach),
- szybkie wykrywanie GPS’a, szybkie łączenie się z nim po BT,
- szybkie znajdywanie pozycji,
- szybki i rozsądny algorytm wyliczania tras, zbliżony do intuicyjnego, nie narzucający kilometrami konieczności zawracania,
- szybka rekalkulacja trasy,
- działająca opcja komiwojażera!,
- algorytm wytyczania trasy dla pojazdów ciężarowych (dość na razie prosty, ale jest),
- liczniki tras prywatny i służbowy,
- widok 2D i 3D w trybie nawigacji,
- atrakcyjna grafika ekranu i ciekawe przesuwanie warstwowe map,
- dynamiczne podpowiadanie nazw miast i ulic,
- podwójny tryb wyszukiwania adresów (po adresie i po miejscowości/regionie),
- wybór po kodzie pocztowym,
- równoprawne traktowanie znaków typowych ze specyficznymi dla danego języka,
- zaznaczanie kolorem terenów zabudowanych,
- możliwość zmiany dźwięków,
- niezła cena,
- ostrzeganie o fotoradarach,
- autozoom w nawigacji,
- śledzenie pojazdów (opcja na razie niedostępna, ale wpisana w program),

A oto jego słabości:

W

- brak niektórych funkcji tras (zapamiętywanie trasy, kasowanie całej trasy),
- powolne odświeżanie map w trybie przeglądania mapy,
- program nie instaluje się jako wtyczka na ekranie „dzisiaj” i ma dość słabo widoczną na niektórych tłach ikonę,
- skomplikowane menu wymagające wielokrotnego „tapania” po ekranie, w którym brak ikon szybkiego powrotu do ekranu mapy,
- zbyt długa droga przez ekrany menu przy powtarzaniu tych samych czynności np. przy wyborze kolejnych punktów trasy,
- dość skomplikowane planowanie tras,
- brak pamięci ostatnio wpisywanych nazw miast i ulic,
- słabe i niewidoczne oznaczenie numerów ulic,
- nieprecyzyjnie pokazująca manewr strzałka (zwłaszcza na rondach),
- mała ilość ustawień programu (w porównaniu do AM),
- niedziałające klawisze sprzętowe i wynikający z tego brak możliwości przypisania do nich pewnych funkcji programu lub funkcji innych programów do wykorzystania razem z działającym AutoPilotem,
- „dziwny” algorytm wyliczania średniej prędkości i czasu dojazdu do miejsca docelowego,
- brak widocznej skali mapy,
- brak nazw przejeżdżanych miejscowości,
- trudna do zaakceptowania i nauczenia się obsługa POI (edycja, dodawanie, bardzo skomplikowany program do konwersji POI z innych programów),
- małe przez co mało widoczne ikony POI, a jednocześnie niepotrzebnie duża ikona aparatu informująca o włączeniu funkcji ostrzegania o fotoradarach,
- brak możliwości wyboru kategorii ikon widocznych cały czas na ekranie wówczas przy dużych i widocznych ikonach ekran nie byłby „zaśmiecony”,
- brak banku ikon do wykorzystania przy własnych POI,
- brak ostrzegania o wybranych POI w trybie śledzenia mapy,
- błędy w POI już wbudowanych w program i brak danych teleadresowych z naciskiem na „tele”,
- dość szczątkowe mapy przejazdowe Europy,
- brak nazw ulic i tras przejazdowych w dużych miastach Europy,
- konieczność włączania GPS’a w programie,
- krótki czas trzymania połączenia z GPS’em przy użyciu opcji „minimalizuj” (wykonanie działania „minimalizuj” jest po bardzo krótkim okresie czasu traktowane jako zamknięcie programu i po przywróceniu programu do działania należy ponownie tapnąć ikonę „włącz GPS”),
- WM5 nie widzi działającego programu i przy włączonej w ustawieniach opcji wygaszania podświetlenia ekranu po „n” ustawionych w settings minutach wygasza je,
- ekran nie jest wrażliwy na tapnięcia, trzeba używać rozwijalnych ikon z „rączki” do wprowadzania bądź uzyskiwania informacji,

No i teraz szanse programu:

O

- znużenie, zniechęcenie AutoMapą i nie mającymi pokrycia w rzeczywistości jej obiecankami,
- spore zastrzeżenia do Navigo2, a zwłaszcza jego obecnej wersji,
- żaden polski program nie oferuje integracji z Outlookiem lub innym analogicznym programem,
- żaden inny program nie oferuje naniesionej siatki kilometrowej dróg,
- możliwość szybkiego i łatwego włączenia doskonałych map szczegółowych Europy, również środkowej i wschodniej.

Oraz zagrożenia:

T

- nadal bardzo silna pozycja AutoMapy,
- odradzający się po raz kolejny Navigo, tym razem jako Navigo2,
- programy zagraniczne obejmujące swymi coraz lepszymi mapami Polskę i mające świetne mapy Europy
- przyzwyczajenia do istniejących na rynku rozwiązań.

A w polu znajdującym się na przecięciu rozgraniczeń chciałbym umieścić:

CENĘ / ZASADY UPGRADE’U / ZASADY PRZEDŁUŻANIA LICENCJI

Informacja o tych elementach może być moim zdaniem jednocześnie siłą, słabością, szansą i zagrożeniem tego programu. Zwłaszcza na naszym rynku. Ale to już zależy od producenta i dystrybutorów programu. Ale na pewno warto się nad tymi elementami zastanowić chcąc zawojować „kawałek” tego rynku i do tego zabrać kawałek tortu AutoMapie.

Oczywiście lista powyższa jest otwarta. Mogłem czegoś nie zauważyć, coś pominąłem nawet jeśli o tym pisałem w tekście.

Proszę o jej uzupełnianie.

A teraz moje podsumowanie.

Jak widać, na pewno AutoPilot nie jest programem doskonałym, łatwym, ale który jest?? Żaden. Ma sporo wad, ale jednak chyba więcej zalet.

Wady, a właściwie niedociągnięcia nie są na szczęście związane bezpośrednio z nawigacją. To co jest potrzebne do nawigacji jest (2/3D, dobra rekalkulacja tras, komiwojażer, ostrzeganie o fotoradarach, obietnica coraz dokładniejszych i ciągle aktualizowanych map i programu) i działa dobrze. Nie ma rzeczy związanych z POI użytkownika (importem, ilością informacji, ikonami) lub są skomplikowane, zapisu i kasowania trasy, ale należy mieć nadzieję, że to wszystko sukcesywnie będzie dorabiane. Oby jak najszybciej. Program jest dostępny od razu z mapą Europy (jest taka jaka jest, ale nie trzeba za nią płacić), a do tego tańszy od AutoMapy.

Swoim zakresem funkcji, działaniem, dokładnością już teraz w mojej opinii przewyższa Navigo2 i mocno depcze po piętach AutoMapie pod kilkoma względami ją wyprzedzając (dokładność map na terenach niezabudowanych, właśnie komiwojażer i licznik przebiegu oraz wyszukiwanie po kodzie pocztowym). Paradoksalnie za to w wielu miejscach miast dużych ma braki w mapach, ale rozumiem, że to tak jak koklusz u dziecka – choroba wieku wczesnego i szybko zostaną one uzupełnione.

Jeśli twórcom programu nie zabraknie od chęci i determinacji poczynając, przez cierpliwość i skuteczność na pieniądzach kończąc, to w krótkim okresie czasu może to być, ma szansę to być bardzo dobry program o dużej funkcjonalności z elementami nie oferowanymi przez inne programy co da mu istotną przewagę. Pytanie czy rynek, nabywcy przyzwyczajeni do jednego do tej pory działającego rozwiązania będą chcieli spróbować czegoś nowego i tego nowego się nauczyć. A zwłaszcza zaakceptować pewną odrębność AutoPilota widoczną w porównaniu do AutoMapy, bo ja też chciałbym żeby inne, nowe było lepsze od starego, ale z wieloma funkcjami, które znam i które mi pasują, bo wtedy nie będę musiał zbytnio zmieniać swoich przyzwyczajeń. Taki leniwy i wygodny jestem ;)  .

Ja nadal będę mu poświęcał sporo czasu dzieląc się swoimi uwagami, spostrzeżeniami. Nie dlatego że go lubię, tylko dlatego, że lubię mieć wybór. A do chwili pojawienia się AutoPilota takiego wyboru wśród polskich programów tak naprawdę nie miałem. I mam nadzieję, że będzie z miesiąca na miesiąc, z aktualizacji na aktualizację coraz lepszy.

A jak jeszcze pojawi się w nim parę „wodotrysków” (które tak naprawdę wodotryskami nie są) jak integracja z Outlookiem (!!!!!!) i siatka kilometrowa (może nawet z ustawialnym licznikiem) to będzie to dla mnie No. 1 na rynku.

Jeślibym więc miał użyć języka doradców finansowych i maklerów giełdowych to oceniając dziś ten program w stosunku do tego co jest na rynku to sugerowałbym: „KUP”. Bo to bardzo rozsądna i spokojna inwestycja we w miarę przewidywalną, ale ciekawą przyszłość. Za rozsądne pieniądze można mieć już teraz wymierne korzyści (choćby z tytułu optymalizacji trasy), a wkrótce sporo przyjemności i naprawdę dużo pożytku.

A ciąg dalszy testu będzie. ;)

Mam nadzieję ;) ;)

« Odpowiedź #131 dnia: Wrzesień 30, 2006, 08:33:54 »
Ja to mam takie pytanie gdzie są opinie pozostalych testerow. Bo jak na razie to tylko kolega Maduch ma czas i checi do szerszego opisywania AP.

Ja powiem szczerze mam ten sam program tylko niestety calkiem odmienne zdanie.

AP daleko pod wzgledem kultury pracy do AM a zwazywszy ze silnik jest obcego pochodzenia szanse na reakcje i realizacje potrzeb polskiego użytkownika raczej marne.

Podsumowujac zalecam ostroznosc bo cos mi sie wydaje ze na razie mamy opinie tylko "fabrycznego testera" i niestety jest to elementem marketingu.

« Odpowiedź #132 dnia: Wrzesień 30, 2006, 08:47:23 »
Cytat: "sponczbob"
Ja to mam takie pytanie gdzie są opinie pozostalych testerow. Bo jak na razie to tylko kolega Maduch ma czas i checi do szerszego opisywania AP.

Ja powiem szczerze mam ten sam program tylko niestety calkiem odmienne zdanie.

AP daleko pod wzgledem kultury pracy do AM a zwazywszy ze silnik jest obcego pochodzenia szanse na reakcje i realizacje potrzeb polskiego użytkownika raczej marne.

Podsumowujac zalecam ostroznosc bo cos mi sie wydaje ze na razie mamy opinie tylko "fabrycznego testera" i niestety jest to elementem marketingu.

wisz co...

jesli to sa "opinie fabrycznego testera" pisane jako "element marketingu"

W

- brak niektórych funkcji tras (zapamiętywanie trasy, kasowanie całej trasy),
- powolne odświeżanie map w trybie przeglądania mapy,
- program nie instaluje się jako wtyczka na ekranie "dzisiaj" i ma dość słabo widoczną na niektórych tłach ikonę,
- skomplikowane menu wymagające wielokrotnego "tapania" po ekranie, w którym brak ikon szybkiego powrotu do ekranu mapy,
- zbyt długa droga przez ekrany menu przy powtarzaniu tych samych czynności np. przy wyborze kolejnych punktów trasy,
- dość skomplikowane planowanie tras,
- brak pamięci ostatnio wpisywanych nazw miast i ulic,
- słabe i niewidoczne oznaczenie numerów ulic,
- nieprecyzyjnie pokazująca manewr strzałka (zwłaszcza na rondach),
- mała ilość ustawień programu (w porównaniu do AM),
- niedziałające klawisze sprzętowe i wynikający z tego brak możliwości przypisania do nich pewnych funkcji programu lub funkcji innych programów do wykorzystania razem z działającym AutoPilotem,
- "dziwny" algorytm wyliczania średniej prędkości i czasu dojazdu do miejsca docelowego,
- brak widocznej skali mapy,
- brak nazw przejeżdżanych miejscowości,
- trudna do zaakceptowania i nauczenia się obsługa POI (edycja, dodawanie, bardzo skomplikowany program do konwersji POI z innych programów),
- małe przez co mało widoczne ikony POI, a jednocześnie niepotrzebnie duża ikona aparatu informująca o włączeniu funkcji ostrzegania o fotoradarach,
- brak możliwości wyboru kategorii ikon widocznych cały czas na ekranie wówczas przy dużych i widocznych ikonach ekran nie byłby "zaśmiecony",
- brak banku ikon do wykorzystania przy własnych POI,
- brak ostrzegania o wybranych POI w trybie śledzenia mapy,
- błędy w POI już wbudowanych w program i brak danych teleadresowych z naciskiem na "tele",
- dość szczątkowe mapy przejazdowe Europy,
- brak nazw ulic i tras przejazdowych w dużych miastach Europy,
- konieczność włączania GPS'a w programie,
- krótki czas trzymania połączenia z GPS'em przy użyciu opcji "minimalizuj" (wykonanie działania "minimalizuj" jest po bardzo krótkim okresie czasu traktowane jako zamknięcie programu i po przywróceniu programu do działania należy ponownie tapnąć ikonę "włącz GPS"),
- WM5 nie widzi działającego programu i przy włączonej w ustawieniach opcji wygaszania podświetlenia ekranu po "n" ustawionych w settings minutach wygasza je,
- ekran nie jest wrażliwy na tapnięcia, trzeba używać rozwijalnych ikon z "rączki" do wprowadzania bądź uzyskiwania informacji,

to masz marne pojecie o marketingu :)

« Odpowiedź #133 dnia: Wrzesień 30, 2006, 09:00:27 »
a co do slabych najwiekszego zagrozenia w swot, to moim zdaniem (srodowiskowo) jest AM w wersji v3r. i chyba wszyscy wiedza o co chodzi...

« Odpowiedź #134 dnia: Wrzesień 30, 2006, 09:03:31 »

Kolego. Nie chciałbym być niegrzeczny, ale jesteś tu zarejestrowany od 1 września br. co dziwnie się zbiega z datą wejścia na rynek programów konkurencyjnych wobec AM. Może zatem to Twoja obecność na tym Forum jest celowa i "fabryczna"  :mysli:  - właśnie po to by dyskredytować każdy inny soft niż "jedyna słuszna" AutoMapa ?

A poważnie - zanim komuś przykleisz metkę "fabrycznego testera" zadaj sobie trud i staraj się poznać człowieka. Nie koniecznie osobiście, ale np. przez głębszą analizę jego postów, zarówno tych świeżych jak i nieco bardziej leciwych, by nie wyrządzać komuś krzywdy zbyt pochopnymi pomówieniami.

« Odpowiedź #135 dnia: Wrzesień 30, 2006, 09:22:08 »
Ojoj Panowie,

Ja sobie poczytalem posty Ma duch i z stad moje spore zdziwienie tym co sie dzieje w przypadku AP.
Ale jezeli uwazacie ze pytanie o to gdzie sa posty innych testerow jest bez zasadne i zwrocenie uwagi na fakt ze tak naprawde to mamy jeden pozytwyny test i powinismy rozsądnie podejmowac decyzje czyli np samemu sciagnac demo i pojechac do Łodzi.

Co do klejonych łatek to powiem tak łatwosc z jaka GPS Maniak przypisal mi latake AM powoduje ze nie mam zadnych wyrzutow sumienia. Nie mówiac już o tym ze ktoś usuwa krytyczne posty dotyczace AP.

Ja naprawde chcialbym sie odnieśc do owej analizy swot ale zapewne uslysze ze jestem clubowiczem od miesiaca wiec na pewno nie mam pojecia.

Wiec Panowie zycze wam udanej eksploatacji AP ale na mily Bóg nie róbcie ludziom wody z mózgu

« Odpowiedź #136 dnia: Wrzesień 30, 2006, 10:13:41 »
Jak widzę - niewiele zrozumiałeś z mojego postu  :))
Nikomu łatki nie przykleiłem. Mój tekst jest wyraźnie podzielony na dwa segmenty, z których pierwszy jest typowym żartem i odbiciem piłeczki na zasadzie: jeżeli Twoim zdaniem MaDuch "robi" dla AP to Ty moim zdaniem robisz dla "AM". Skoro nie znasz się na żartach i nie potrafisz zrozumieć prostych wydawałoby się aluzji - to trudno. Twój problem.

I jeszcze jedna ważna uwaga: Nie mam i nie używam AP. Mało tego - nie będę miał i nie będę używał, bo moje sprawy nawigacyjne mam rozwiązane w 100% w oparciu o sprzęt, soft i mapy, które - przynajmniej w mojej opinii - są najlepsze no i oczywiście biją na głowę i AM i AP.

Mogę oczywiście (i robię to !!!) faworyzować takie czy inne rozwiązania które przypadły mi do gustu, ale zawsze przez dyskusję, wymianę poglądów i argumentów - w ostateczności przez emocjonalną kłótnię  ]:> ale NIGDY, podkreślam NIGDY nie robię tego z wykorzystaniem pozycji moderatora. Łatwo mógłbyś się o tym przekonać gdybyś (faktycznie to Twój "grzech") był dłużej na grupie i widział ile gorzkich słów i ile oczywistej nieprawdy na temat faworyzowanego przeze mnie Garmina musiałem nieraz na tym Forum przełknąć. Przełknąć - NIGDY wyciąć - nawet jeżeli były do opinie kłamliwe i tendencyjnie złośliwe.

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #137 dnia: Wrzesień 30, 2006, 10:26:02 »
MaDuch, zrobiłeś naprawdę fantastyczną analizę tego programu. Dzięki. Jest nadzieja, że autorzy programu to przeczytają i wezmą się za rozwiązywanie W, wzmacnianie S, wykorzystywanie O i zapobieganie T. Czego im z głębi serca życzę!  ;)
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #138 dnia: Wrzesień 30, 2006, 10:45:49 »
Tytułem wyjaśnień: nie jestem wielbłądem, ufoludkiem ani pracownikiem Emapy a przez to AutoPilota (żadnej innej firmy produkującej czy dystrybuującj oprogramowanie nawigacyjne również). Powiedziałem to raz i to jest drugi raz kiedy to mówię i więcej powtarzał nie będę, bo jest to poniżej mojej godności osobistej.

Nie jest moją winą, że z trzech osób, które zostały przez xpabla wybrane na testerów po program zgłosiły się tylko dwie (Moi i ja). Ten post dlatego nazywa się testy Moi i MaDuch ponieważ miał być pisany równolegle przez nas dwóch. Z tego co wiem, ważne sprawy uniemożliwiły Moi prowadzenie testu i pisanie o nim. Ale z tego co wiem mają się jego wypowiedzi pojawić. Będzie więc głos drugiego i też pewnie "fabrycznego testera AutoPilota" dostępny. Radzę wtedy przeczytać sobie posty Moi dotycące AutoMapy i nnych programów oraz tematyki nawigacji i GPS. Tylko zajmie to dużo więcej czasu niż czytanie moich, bo jego wiedza i doświadczenie są większe od moich, a i chęć niesienia pomocy innym również większa.

Co do bardziej "merytorycznych" uwag - no cóż, kiedyś w tym kraju produkowano trochę rzeczy rodzimej konstrukcji potem przyszedł czas licencji dzięki których pojawiły się pralki Polar Bio PS (pierwsza automatyczna, na licencji Gorenje), cała gama Fiatów z pochodzących od nich Polonezem. Więc argument, że pprogam częściowo pochodzi z zagranicy jest przepraszam, ale żenujący. Czy mam rozumieć, że PDA, którego używa sponczob jest zrobiony w Mińsku Mazowieckim przez polskich konstruktorów i polskich robotników?? I oprogramowanie na nim też?? Wątpię. Ale nie o to chodzi.

Tak jak napisałem z argumentami i informacjami w moim teście można się zgadzać lub nie, dyskutować. Po to właśnie zostały wyciągnięte, zrobione w takiej, a nie innej formie, żeby było łatwo i czytelnie. Ale jak ktoś nie umie czytać to już nie moja wina.

--

Dziękuję za słowa uznania od myślących inaczej niż sponczob!!

*

Offline almax

• **
  • 238
    • www.almax-fashion.com
« Odpowiedź #139 dnia: Wrzesień 30, 2006, 11:36:06 »
Prawdopodobnie byłem pierwszym , który kupił AP i natychmiast ją używał. Mnie chyba nikt nie posądzi o współpracę z AP . Jestem jak na polskie warunki dużym przedsiębiorcą , (zatrudniam 180 pracowników) .A jednocześnie jestem człowiekiem bardzo zainteresownym nowoczesną techniką . Z programami nawigacyjnymi mam do czynienia już od kilku lat (także ze względów zawodowych). Tyle wstęp.  A teraz powiem krótko ,test MaDucha jest wyjątkowo dobrze przeprowadzony  , wszystkie uwagi i zalety AP potwierdzam .  W tym samym czasie co Tester, ja z jednym z moich kierowców przejechaliśmy z AP ponad 6000 km. Mamy więc  dość dużą wiedzę w tym temacie. Nie moglibyśmy podważyć ani jednego zdania z testu. Ja oczywiście oceniam AP z punktu widzenia przydatności programu dla kierowców zawodowych i tu może być różnica w ocenie. Ale generalnie  AP dla kierowców zawodowych jest na czwórkę z plusem natomiast AM na czwórkę z minusem. Takie jest moje zdanie na ten temat.

« Odpowiedź #140 dnia: Wrzesień 30, 2006, 11:41:01 »
MaDuch nie przejmuj się. Wielu "zaawansownych" klubowiczów nie ma pojęcia że istnieje coś innego niż AM, że można program obsłgiwać inaczej niż AM i że wreszcie dla kierowcy ważniejszy jest sprawny routing i dojazd niż ZABAWA z programem.

« Odpowiedź #141 dnia: Październik 01, 2006, 11:12:47 »
Cytat: "MaDuch"

Co do bardziej "merytorycznych" uwag - no cóż, kiedyś w tym kraju produkowano trochę rzeczy rodzimej konstrukcji potem przyszedł czas licencji dzięki których pojawiły się pralki Polar Bio PS (pierwsza automatyczna, na licencji Gorenje), cała gama Fiatów z pochodzących od nich Polonezem. Więc argument, że pprogam częściowo pochodzi z zagranicy jest przepraszam, ale żenujący. Czy mam rozumieć, że PDA, którego używa sponczob jest zrobiony w Mińsku Mazowieckim przez polskich konstruktorów i polskich robotników?? I oprogramowanie na nim też?? Wątpię. Ale nie o to chodzi.

Ja rozumien ten argument doskonale ale " zarzut pochodzenia softu" bierze sie tylko i wyłacznie z stad ze ten program:
1. Nie posluguje sie polska skladnią
2. Ma wielu roznych opcji wyborow jezyka a polski tylko meski i to w jakosci starego kasprzaka
3. Zle przetlumaczone menu.

I jezeli wg Maduch to swiadczy o dbalosci o polskiego konsumenta i rokuje na to ze ktos bedzie sluchal uwag polskiego konsumenta to gratuluje.

Co do uwag GPS maniaka nie bede komentowal pasusa o zartach bo to zawsze wygodna wymowka.

Uznajmy wiec ze ja podbnie jak premiem przepraszam wszystkich urazonych i czynie to szczerze.

Mam chyba prawo do wlasnego zdania.

I nie jestem w zaden sposob zwiazany z AM powiem wiecej nie mam i nie uzywam.

« Odpowiedź #142 dnia: Październik 01, 2006, 12:26:01 »
Co do uwag GPS maniaka nie bede komentowal pasusa o zartach bo to zawsze wygodna wymowka.

Kolego przestań mi dokuczać, a zastanów się może nad sobą - OK ? Proszę przeczytaj spokojnie mój post. Zwróć uwagę, że mój drugi akapit zaczyna się od słów:
"A poważnie - zanim komuś przykleisz metkę ...... "

Sądzę, że gdybyś naprawdę "czytał" posty, a nie tylko przelatywał je wzrokiem bez trudu potrafiłbyś wyciągnąć wniosek, że skoro mój drugi akapit jest pisany poważnie (z wyraźną zapowiedzią: "a poważnie"), to pierwszy niezbyt poważnie. Niezbyt poważnie czyli ..... żartobliwie. I nie jest to żadna wymówka, bo już w chwili pisania tamtego postu celowo i z rozmysłem podzieliłem go na dwa akapity: - złośliwo_żartobliwy i merytoryczny. Ani przez chwilę nie podejrzewałem Ciebie o to, że jesteś V kolumną AM. Zabolał mnie tylko fakt, że Ty bez zmrużenia oka przykleiłeś taką łatkę MaDuchowi, dlatego pokazałem Tobie - właśnie w formie złośliwego żartu - jak łatwo można uczynić takie coś wobec Ciebie.

Szkoda, że nie potrafisz / nie chcesz analizować czytanych tekstów, a za to potrafisz bezmyślnie walić w klawiaturę i obrażać innych uczestników Forum.

Nieuzasadniona łatka "fabrycznego testera" piszącego na Forum w ramach "elementów marketingu" przyklejona naszemu koledze to jedno. Ale jest coś znacznie gorszego. To ten Twój tekst:
"........ GPS Maniak .......... Nie mówiac już o tym ze ktoś usuwa krytyczne posty dotyczace AP. "
Nie wierzę, aby którykolwiek z moich kolegów moderatorów cenzurował pod względem merytorycznym Forum. Moim zdaniem to są Twoje chore urojenia. Usuwanie zdublowanych postów (bywają takie), wygwiazdkowywanie treści niedozwolonych (też bywają takie), czy korekty techniczne (np. zmiejszanie ilustracji) to jedno i to czasami robię, a cenzura merytoryczna - to drugie. Taka cenzura na naszym Forum po prostu nie istnieje i Twoja wypowiedź bezpodstawnie podważa wiarygodność naszego Forum. Za chwilę dowiemy się, że moderatorzy na tym Forum tworzą Układ i są powiązani ze "Służbami"  ]:> Żałosne, naprawdę.

-------------------------------
Problem dla mnie jest jednak bardziej osobisty, bo przecież Twoja wypowiedź że "ktoś" kto ma uprawnienia moderatora cenzuruje Forum korzystnie dla AP jest rzucona w akapicie dotyczącym mojej osoby. A to ma w sposób oczywisty sugerować innym czytelnikom, że to właśnie GPS Maniak usuwa krytyczne wobec AP posty. No cóż - mamy wolność słowa zatem napisałeś co myślałeś. Sądzę jednak, że fakt iż ta Twoja obraźliwa dla mnie wypowiedź nie została usunięta jest najlepszym dowodem na to, że jesteś w błędzie i nie mamy tu cenzury merytorycznej.
-------------------------------

Przeprosiny - przyjmuję, chociaż powołanie na Premiera sugeruje, że jednak one nie są zbyt szczere i na dodatek - podobnie jak Premier - nie zrozumiałeś swojego "grzechu"   :D   ;)   :proud:

re autopilot
« Odpowiedź #143 dnia: Październik 01, 2006, 14:19:24 »
witaj mozessz odezwac sie do mnie na gg878 43 93pozdro

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #144 dnia: Październik 01, 2006, 19:43:35 »

Ja rozumien ten argument doskonale ale " zarzut pochodzenia softu" bierze sie tylko i wyłacznie z stad ze ten program:
1. Nie posluguje sie polska skladnią
2. Ma wielu roznych opcji wyborow jezyka a polski tylko meski i to w jakosci starego kasprzaka
3. Zle przetlumaczone menu.

I jezeli wg Maduch to swiadczy o dbalosci o polskiego konsumenta i rokuje na to ze ktos bedzie sluchal uwag polskiego konsumenta to gratuluje.

No niestety to kolejny dowód na to, że jak napisał GPSManiak nie czytasz tylko przelatujesz i to chyba wysoko nad tekstem.

Bo gdybyś czytał naprawdę to na str 4 tego wątku, w poście z 18.09 znalazł być najpierw taką informacje p. Stasiaka przytaczaną przez mnie:

---

d) jakość dźwięków
kilka dni przed oddaniem produktu stwierdziliśmy, że komunikaty głosowe są zbyt ciche i postanowiliśmy je podgłosnić niestety odbiło się to na ich jakości.
W wersji demo wrzucone są dźwięki cichsze ale lepszej jakości. Możemy takie dźwięki wystawić na stronie AutoPilota.
Zapewne niedługo zmuszeni będziemy do nagrania głosu kobiecego więc zrobimy to i głośniej i wyraźniej.

---

a trochę niżej taką:

---

Teraz trochę przyszłości:

mapy:

na przełomie listopada/grudnia będzie aktualizacja map Polski. W tej chwili kilka naszych samochodów podróżuje po kraju i weryfikuje zarówno przebieg jak i atrybuty dróg i ulic. Jeśli pojawią się jakieś uwagi dotyczące danych (zawsze się pojawiają) bardzo chętnie je zweryfikujemy.

---

Jeżeli to nie jest dowód na dbałość o klienta polskiego to ja nie wiem co jest tego dowodem.

Oczywiście można powiedzieć, to trzeba było nie wypuszczać tego programu aż go dopracujecie. Ale taka wypowiedź, świadczy o ... braku wyobrźni delikatnie mówiąc. Nie ma prorgramów idealnych, każdy wypuszczony ma wady, wykrywanie wad to rola użytkowników, ale ich poprawiane to właśnie ZADANIE dobrze działającej firmy wypuszczającej oprogramowanie. I w wypadku AutoPilota jest na to nadzieja bo we wrześniu wypuścili program, a już na przełom listopada/grudnia jest aktualizacja. Mam przy tym nadzieję, że będzie to prawdziwa aktualizacja, a nie taka jak w innym "wiodącym proszku".

Więc może więcej cierpliwości do czytania i wstrzemięźliwości w pochopnych ocenach ;)

« Odpowiedź #145 dnia: Październik 02, 2006, 08:51:46 »
Panowie,

Jak mówilem wcześniej nie bylo moją intencją obrazac kogokolwiek, aczkolwiek Wy sobie nie przeszkadzajcie.
Nie mam na to oczywiscie dowodu ale moj post krytyczny wobec AP zostal usuniety, bo go po prostu nie ma.

Wracając jednak do AP i jego pochodzenia to zgadzam sie z MA duch, że e-mapa jesli zdobedzie uzytkownikow bedzie dostarczac mapy co zapowiedziala i to jest bardzo OK.

Ale silnik pochodzi z czeskiej fimy i tu mam duże wątpliwosci czy poprawki "polskie" beda realizowane - i kto tu nie czyta postów.

I może wlasnie problem polega na tym, że Panowie przechodzicie do porządku dziennego nad dyskwalifikujacymi błędami softu (ktore moim zdaniem powodują, że nie ma on prawa leżec na półce).
Bo prawda jest taka ze soft ten nawiguje czyli spełnia swoją podstawową funkcjonalnośc podobnie zresztą jak z 10 innych.
Nie realizuje jednej funkcji uczciwości i rzetelności wobec klientow, jest niechlujny i potrzeba nad nim jeszcze 3 miesiecy pracy aby byl właściwie zlokalizowany dla Polskiego odbiorcy.

Odwołam się jeszcze do porównań z AM, powiem tak: moje odnoszenie sie do AM bierze się z stad, że to jest punkt odniesienia powszechnie używany na tym forum.
Ja nie mam czasu ani pieniedzy na pogłębione opisywanie testu AP ( ale przejechalem na nim kilkaset km), mam chyba jednak prawo miec swoje zdanie na ten temat.

I moja rada dla Klientow jest taka zanim dolaczycie do rzeszy użytkowników AP koniecznie zobaczcie demo bo to co jest napisane i pokazane jest nieco inne od rzeczywistosci.

Pozdrawiam

Ps. Jeszcze raz urażonych przepraszam.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #146 dnia: Październik 02, 2006, 10:32:06 »
Dla informacji.

Test był prowadzony na pełnej wersji progamu AutoPilot tylko ograniczonej czasowo. Pisałem o tym wcześniej.

Szczerze powiem, że nie wiem jak się pełna wersja programu ma do wersji demo, bo wersją demo nigdy się nie zajmowałem.

Swoją drogą, jak na kogoś kto przejechał kilkaset km z AutoPilotem to sponczob ma bardzo mało uwag krytycznych i jakichkolwiek innych. A te co ma to jak dla mnie to nie są uwagi rzeczowe tylko demagogia.

To jest mój ostatni post, odpowiedź na uwagi, pytania niemerytoryczne, nie dotyczące progamu AutoPilot i jego funkcjonowania.

Ze zwolennikami teorii wyższości Świąt Wielkiej Noc nad Świętami Bożego Narodzenia trudno dyskutować, zwłaszcza gdy ktoś tak jak ja lubi oba święta i z obu czerpie radość ;)

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #147 dnia: Październik 02, 2006, 10:56:34 »

I nie jestem w zaden sposob zwiazany z AM powiem wiecej nie mam i nie uzywam.

I ten oraz ten:

Odwołam się jeszcze do porównań z AM, powiem tak: moje odnoszenie sie do AM bierze się z stad, że to jest punkt odniesienia powszechnie używany na tym forum.
Ja nie mam czasu ani pieniedzy na pogłębione opisywanie testu AP ( ale przejechalem na nim kilkaset km), mam chyba jednak prawo miec swoje zdanie na ten temat.

fragment wypowiedzi sponczoba chyba najlepiej świadczy o jego wiedzy na temat o którym stara się pisać.

Bez komentarza.

I jeszcze jedno - mój nick to >> MaDuch << ;)

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #148 dnia: Październik 02, 2006, 13:01:35 »
[...]
I może wlasnie problem polega na tym, że Panowie przechodzicie do porządku dziennego nad dyskwalifikujacymi błędami softu (ktore moim zdaniem powodują, że nie ma on prawa leżec na półce).
Bo prawda jest taka ze soft ten nawiguje czyli spełnia swoją podstawową funkcjonalnośc podobnie zresztą jak z 10 innych.

Widzisz dla Ciebie program się nie nadaje a ja uważam że moje wymagania spełnia w 90%. A na szczęscie nie Ty decydujesz co leży na półce. Bo samo leżenie np mi nie przeszkadza że leży-ważniejsze jest to nie ma przymusu zakupu a jest WYBÓR !

Nie realizuje jednej funkcji uczciwości i rzetelności wobec klientow, jest niechlujny i potrzeba nad nim jeszcze 3 miesiecy pracy aby byl właściwie zlokalizowany dla Polskiego odbiorcy. [...]

Gdzie przepraszam widzisz nieuczciwość i nierzetelność ?? Zachowujesz się jak małe dziecko z monopolem na nieomylność i wszechwiedzę ! Na jakiej podstawie uważasz że akurat 3 miesiące potrzebują ?A np 6 a może tydzień ? Gdzie wg Ciebie jest brak uczciwości firmie Emapa ? Prosze podawaj argumenty a nie tylko zarzuty.

« Odpowiedź #149 dnia: Październik 02, 2006, 15:16:21 »
Panowie,

Ale silnik pochodzi z czeskiej fimy i tu mam duże wątpliwosci czy poprawki "polskie" beda realizowane - i kto tu nie czyta postów.

Ciekawe co takiego jest w tych czechach, że z góry się zakłada, że nie wywiąża się ze współpracy z emapą??
Sądząc po tym jakie inwestycje są lokowane w Czechach a jakie chociażby u nas można się pokusić o stwierdzenie, że są bardziej pracowici niż my. Może lepiej naśladować niż krytykować??

P.S. Mam AP w pełnej wersji od ok. 2 tygodni. Znalazłem błędy i pewne problemy, które przesłałem do serwisu e-mailem. Odpowiedź z wyjaśnieniem i podziękowanie otrzymałem niemalże odwrotnie. Mnie to na tą chwilę zadowala!