zmniajszająca się liczba dróg gruntowych i leśnych

• 50 Odpowiedzi
  • 12019 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: zmniajszająca się liczba dróg gruntowych i leśnych
« Odpowiedź #30 dnia: Wrzesień 24, 2011, 13:22:34 »
Ten punkt na końcu drogi to dubel, ale widzę że już ktoś zgłosił do usunięcia.
A przy zamku Grodno żadnego parkingu nie ma do dziś, henryk 16 był, pozwiedzał,
ale POI 'parking' nie postawił ... on tam już pewnie nie wróci, a inni niech też szukają  :S
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #31 dnia: Wrzesień 24, 2011, 14:42:45 »
Ok - myślę, że ta dyskusja do niczego nie zmierza. Nic twórczego nie wnosi. Moje uwagi dotyczyły działania AM na moim GPS Nokia 330. Wyjezdżając na wycieczki turystyczne jestem zainteresowany tym aby dojechać jak najbliżej pod wskazany adres. Najczęściej są to parkingi strzeżone płatne położone blisko danego POI. Nie prowadzę żadnych notatek, ale jak kolega tak mocno sprawdza to pewnie by zauważył różnicę pomiędzy Pn a Ps do Pn nie ma dojazdu a tylko do Ps. Myślę, że forum jest do opisania swoich spostrzeżeń i mądrych podpowiedzi a nie do udowadniania swojej wiecznie słusznej mądrości. O ile ktoś coś pisze to proszę brać to pod uwagę, że coś takiego się zdarzyło bo przecież nie inaczej. Zrozumieć i ewentualnie coś mądrego podpowiedzieć.
Pozdrawiam.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #32 dnia: Wrzesień 24, 2011, 15:25:34 »
Zrozumieć i ewentualnie coś mądrego podpowiedzieć.

No właśnie przede wszystkim to Ty musisz zrozumieć, że lokalizacja POI nie może pokrywać się z parkingiem, tylko z rzeczywistym położeniem tego punktu i niestety, jeżeli chcesz mieć pewność, że dotrzesz do parkingu, to musisz szukać parkingu, a nie innego POI. Właśnie dlatego AM ma tak rozbudowane funkcje wyszukiwania POI.
Czasem poprzez umiejętne przesunięcie punktu (bliżej drogi którą można najlepiej/najbliżej dojechać) można skorygować dojazd. Często tak robię, bo np postawiony punkt dotyczący centrum handlowego wskazuje jego zaplecze techniczne, a nie parking przed wejściem. Ale jest to możliwe tylko w rozsądnych granicach, na pewno nie wtedy, gdy parking znajduje się zupełnie gdzie indziej, niż sam POI.
Natomiast ja (i nie tylko ja) mam pretensje do Ciebie, że szukałeś parkingu, znalazłeś go, ale punktu nie dodałeś. Jak będę się tam wybierał, to niestety będę błądził. I nie jest to żadne mądrzenie, tylko fakt.

Połączone: Wrzesień 24, 2011, 15:40:01
Swoją drogą możnaby się zastanowić, czy nie byłoby korzystne dodanie w menu, tam gdzie jest START, PRZEZ, KONIEC, PROWADŹ DO itd., jeszcze jednego pola ZNAJDŹ PARKING W OKOLICY?  :mysli:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2011, 15:40:01 wysłana przez akubit »

*

Konrad4x

« Odpowiedź #33 dnia: Wrzesień 24, 2011, 17:10:55 »
...Swoją drogą możnaby się zastanowić, czy nie byłoby korzystne dodanie w menu, tam gdzie jest START, PRZEZ, KONIEC, PROWADŹ DO itd., jeszcze jednego pola ZNAJDŹ PARKING W OKOLICY?  :mysli:
i koniecznie jeszcze  w okolicy punkt TOI TOI, czyli wychodek  :E  Pamiętam jak kiedyś rozpływałeś się w pochwałach i byłeś największym obrońcą nowego systemu wyszukiwania punktów POI. To może teraz to właśnie dobrze wykorzystaj np tapnąć paluszkiem/rysikiem miejsce docelowe na mapie i potem menu-prowadź do - POI - względem aktual. pozycji i wpisać "parking". Wiem wiem to trochę roboty jest, ale przy odrobinie wprawy idzie szybko.  :proud:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2011, 17:26:03 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #34 dnia: Wrzesień 24, 2011, 17:20:32 »
Dlaczego tylko jedno pole?
1. Parking płatny, strzeżony.
2. Parking płatny, niestrzeżony.
3. Parking bezpłatny.
4. Parking BUS.
5. Nocleg.
6. I jak podał Konrad4x ToyToy.

Lista oczywiście niepełna.

*

Konrad4x

« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 24, 2011, 17:34:32 »
Dlaczego tylko jedno pole?
1. Parking płatny, strzeżony.
2. Parking płatny, niestrzeżony.
3. Parking bezpłatny.
Wiesz ja myślę, że Akubit proponując funkcje wyszukiwania parkingu w okolicy miał na myśli wszelkiego rodzaju parkingi, dlatego listę można lekko skrócić,   :wink:

*

Offline Sygma

• 603
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #36 dnia: Wrzesień 24, 2011, 17:38:27 »
Wiesz ja myślę, że Akubit proponując funkcje wyszukiwania parkingu w okolicy miał na myśli wszelkiego rodzaju parkingi, dlatego listę można lekko skrócić,   :wink:
a zauważyłeś tam lekką ironię ?  :ohreally:
- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

*

Konrad4x

« Odpowiedź #37 dnia: Wrzesień 24, 2011, 17:42:55 »
a zauważyłeś tam lekką ironię ?  :ohreally:
oczywiście, że zauważyłem  :D , ale chciałem wytrącić akubitowi pretekst do ataku na wypowiedź izawa, wystarczy, że zaatakuje mnie, do czego sie przyzwyczaiłem ze starych dobrych czasów  :)  A tak w ogóle cieszę się Akubit, że zawitałeś tu ponownie, po dłuższej przerwie, bo jakoś nudnawo było bez Ciebie, a ja jestem Twoim fanem i lubię czytać Twoje wypowiedzi  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2011, 17:46:40 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #38 dnia: Wrzesień 24, 2011, 17:51:39 »
Lista oczywiście niepełna.
Kontynuując proponuje jeszcze kategorię "Panie" i "Lody".  :grin:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #39 dnia: Wrzesień 24, 2011, 18:20:57 »
Właśnie ze względu na specyfikę dyskutantów i dyskusji na tym forum, rzadko obecnie tu pisuję.
Ale nie wiem czemu pomysł szybkiego znalezienia parkingu w miejscu docelowym wzbudził taką wesołość. Przecież to w założeniu nawigacja samochodowa. Nieraz po przybyciu na miejsce potrzebowałem szybkiej pomocy w wyszukaniu parkingu.
W iGo jest coś takiego i nikt się z tego nie śmieje. Ale cóż widać to forum jest specyficzne i rzeczywiście nie warto tu pisać.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2011, 18:22:31 wysłana przez akubit »

*

Konrad4x

« Odpowiedź #40 dnia: Wrzesień 24, 2011, 18:29:56 »
Właśnie ze względu na poziom dyskusji na tym forum, rzadko obecnie tu pisuję.
Nieraz po przybyciu na miejsce potrzebowałem szybkiej pomocy w wyszukaniu parkingu.
W iGo jest coś takiego i nikt się z tego nie śmieje. Ale cóż widać to forum jest specyficzne i rzeczywiście nie warto tu pisać.
Ale stary nie obrażaj się. Forum jest specyficzne, to prawda, ale każdy z nas to inaczej ocenia, a jednak tu jesteśmy i pisujemy. Widzisz jak ja czasami wychwalałem igo, to słyszałem w końcu, to se zmień. Taki jest język forumowy, bo jest tu mieszanka osobowości, a podejrzewam, że gdybyśmy się gdzieś wspólnie spotkali, to okazałoby się, że taki, czy taki wcale nie jest taki beznadziejny jak o nim myślimy. Co do Twojej propozycji tej dodatkowej opcji to sam zobacz , napisałeś, że po przybyciu na miejsce potrzebowałeś np parkingu. Ja też wielokrotnie jestem w takiej sytuacji. I co robię, właśnie wykorzystuję coś, co ty kiedyś , teraz mogę powiedzieć słusznie broniłeś, czyli przechodzę do poi w pobliżu mojej pozycji i wpisuje parking i mam. Proste i czytelne. Dlatego wydaje mi się i nie tylko ja tak uważam, że akurat to co proponujesz, to lekka przesada, bo ta funkcja tak naprawdę juz jest, a Ty jako doświadczony użytkownik przeciez o tym wiesz, więc po co dowalac kolejne opcje - patrz tak naprawdę dublować istniejące już rzeczy. Pisz kolego, bo pomimo, że się z Toba nie raz ścinałem, a Ty nie byłeś mi dłużny uważam, że dużo pozytywnego tu wnosiłeś i wnosisz  :ok:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2011, 18:31:54 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline derwer

• **
  • 108
  • Sprzęt: NavRoad Vivo ST, SD-HC 32GB, AM 3/4/5/6
« Odpowiedź #41 dnia: Wrzesień 24, 2011, 19:28:58 »
A tak wracając do tematu dyskusji.

to, co w tej chwili pamiętam, to droga (przybliżone dane):

start N 50 03 23.83 E 21 22 34.46
koniec N 50 02 45.52 E 21 22 33.63

Są to okolice Dębicy. Droga ta "zniknęła" gdzieś w okolicy Am v.5. Nie jest to bynajmniej jakaś leśna droga ze szlabanem. Jest to zwykła droga do wioski i zalewu.
Takich dróg w okolicy Dębicy zniknęło więcej, ale teraz nie pamiętam.

Możesz Marku sprawdzić u siebie?

--
Pozdrawiam.

Adam.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #42 dnia: Wrzesień 24, 2011, 20:15:56 »
np tapnąć paluszkiem/rysikiem miejsce docelowe na mapie i potem menu-prowadź do - POI - względem aktual. pozycji i wpisać "parking"

Tak apropo.

Wydaje mi się że w poprzednich wersjach gdy byłem np. w Warszawie (i tu była ustalona moja pozycja przez GPS) ale przeglądając mapę wstawiłem kursor na ul. Karmelickiej w Krakowie i dałem szukaj w pobliżu to szukał mi w pobliżu Karmelickiej. W becie gdzie bym nie wstawił kursora to zawsze szuka mi w pobliżu mojej obecnej pozycji GPS (czyli w Warszawie). Też tak macie ?? I aby znaleźć ten punkt na Karmelickiej trzeba wybrać prowadź do--> poi --> w pobliżu miejscowości --> i dopiero podać Kraków i ul. Karmelicka.

*

Konrad4x

« Odpowiedź #43 dnia: Wrzesień 24, 2011, 21:07:42 »
Dolek, a czy to co piszesz w sensie zachowania się programu nie jest logiczne ? jak masz fixa, to widocznie ta pozycja jest dla programu priorytetową I stąd zawsze pokazuje ci poi w pobliżu faktycznej twojej pozycji. myślę, że gdybyś wtedy wyłączył gps I tapnął w Krmelicka w Krakowie, to poi byś odszukal w pobliżu już tamtej lokalizacji.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #44 dnia: Wrzesień 24, 2011, 21:19:23 »
Nie jest to dla mnie logiczne i wcześniej inaczej działało to wyszukiwanie.

Ruszam w trasę z Warszawy do Krakowa i mam tam spotkanie. Wyszukuje adres Kraków, np. Karmelicka 16. Pokazuje mi AM ten punkt i stwierdzam że sprawdzę gdzie w pobliżu będę mógł zjeść pizze bo wiem że niedaleko jest Banolli  :mrgreen:
Więc wchodzę prowadź do --> POI --> w okolicy i zonk. Bo pokazuje mi pizze na Białołęce w Warszawie.

Dopiero muszę wchodzić od nowa w prowadź --> POI --> w miejscowości --> wpisać Kraków --> Wpisać Karmelicka --> wpisać 16 i dopiero pokazuje mi punkty z tej okolicy.

Gdy AM jest w trybie nawigacji to ok - niech pokazuje w moim pobliżu.
Ale gdy jestem w trybie przeglądania mapy i tam wstawię punkt gdzie akurat będę to niech szuka mi wokół tego punktu. Do niedawna tak było.

*

Konrad4x

« Odpowiedź #45 dnia: Wrzesień 24, 2011, 21:26:10 »
Dolek,to kwestia dyskusyjna. Wydaje mi się, że obaj mamy rację, bo twoje argumenty logicznie brzmią :) Apropos uwielbiam knajpkę na Karmelickiej 10 :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #46 dnia: Wrzesień 25, 2011, 00:51:20 »
Cytat: derwer
start N 50 03 23.83 E 21 22 34.46
koniec N 50 02 45.52 E 21 22 33.63
Są to okolice Dębicy. Droga ta "zniknęła" gdzieś w okolicy Am v.5. Nie jest to bynajmniej jakaś leśna droga ze szlabanem. Jest to zwykła droga do wioski i zalewu.

IMO nie zniknęła, tylko nigdy jej nie było.
Sprawdziłem na AM 4.0, 4.5, 4.5.3, 5.0, 5.2 i 5.3 na żadnej wersji tej drogi nie ma.
W wersji 6.0 pojawiła sie droga do Błyszczówki (z Grabiny),
we wcześniejszych wersjach nie było tam żadnej drogi.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline derwer

• **
  • 108
  • Sprzęt: NavRoad Vivo ST, SD-HC 32GB, AM 3/4/5/6
« Odpowiedź #47 dnia: Wrzesień 25, 2011, 09:23:13 »
[mod]Proszę nie cytowac całego postu bezpośrednio poprzedzającego wypowiedź[/mod]Czyżby mi się AM pomerdała z inną navi?
Wydaje mi się to mało możliwe.

Sprawdzę jeszcze w swoich archiwach.

--
Pozdrawiam.

Adam.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2011, 11:36:12 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #48 dnia: Wrzesień 25, 2011, 09:48:23 »
Apropos uwielbiam knajpkę na Karmelickiej 10 :)

Ja tam jestem pizzofanem  :mrgreen:
W Krakowie uwielbiałem kiedyś pizzerie Grace, która niestety od kilku lat nie istnieje  :( Był moment że mieli w Krakowie chyba ze cztery punkty i w Zakopcu. Pierwszy raz byłem w niej jakieś 20 lat temu a potem w czasie studiów również często wracałem na ul. Św Jana.

Ale koniec OT bo się moderator zdenerwuje  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2011, 10:06:24 wysłana przez Dolek »

*

Offline oksok1

• 278
  • Sprzęt: Samsung S7, Pentagram 3106
« Odpowiedź #49 dnia: Wrzesień 30, 2011, 06:11:34 »
No to w końcu jak jest ? zmniejszyła się liczba dróg gruntowych i leśnych czy nie ? bo się w końcu nie dowiedziałem !

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
« Odpowiedź #50 dnia: Wrzesień 30, 2011, 14:10:52 »
Przyznam, że zjawiska nie dostrzegłem. Może wystarczy:
Menu->Ustawienia->Mapa->Ukrywanie dróg - wybrać [Nie ukrywane]