Żegnaj AutoMapo :-(

• 112 Odpowiedzi
  • 49295 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

MarkNavi

Żegnaj AutoMapo :-(
« dnia: Wrzesień 22, 2010, 09:39:41 »
Witam

Jestem kilkuletnim legalnym użytkownikiem programu AM. Niestety kierunek w jakim podążył program rozminął się z moimi oczekiwaniami jakie stawiam programowi dla przeciętnego Kowalskiego. Mam już dosyć formatowania karty przed każdą aktualizacją programu, mam dosyć rozgryzania pokrętnej filozofii wyznaczania tras (LD, SR, profile prędkości itd) . Kiedyś jak wybrałem trase szybką to wiedziałem, że będzie mnie program prowadził głównie po drogach najwyższej kategorii, dziś szybka to byle jak najszybciej do celu i nie ważne , że po drogach osiedlowych. Mnie takie podejście nie odpowiada. Nie jestem dostarczycielem pizzy, ani przedstawicielem handlowym firmy produkującej odkurzacze czy garnki Zepter. Właśnie wczoraj dostałem mejla z AM, że kończy mi się licencja itd. No trudno jeżeli chodzi o aktualizację AM to ...... (tu się ocenzurowałem szanując regulamin forum) .

Od kilku dni testuję Igo 8.3.4 . Bardzo mi się podoba ten program. Nie będę się rozpisywał, bo to nie forum tego programu. Zrobiłem już nim kilka tras po kraju i jestem pod bardzo pozytywnym wrażeniem. Oczywiście program musi mieć skórkę Gurjona, bo ta oryginalna jest kiepska. Mam oczywiście uwagi do mapy, ale nawet zauważając jej drobne błędy jeździ mi się naprawdę super z tym softem. Jestem przekonany, że na euro 2012 producent Teleatlas, czy Navteq dopracuje swoje produkty i taki program jak Igo zmiecie AM z rynku. Przecież trzeba sobie otwarcie powiedzieć, że AM istnieje dziś tylko dzięki najdokładniejszej mapie na Polskę, bo sam program AM jest archaiczny i co gorsza pomimo prymitywnego silnika, designu ma największe wymagania co do sprzętu. Pobawcie się Igo, a szybko wywalicie AM do...... Narazie. ps. Mam nadzieję, że administrator nie wykasuje tego posta, bo starałem trzymać się litery regulaminu forum i chyba mi się to udało.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2010, 09:41:59 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
Odp: Żegnaj AutoMapo :-(
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 22, 2010, 10:15:53 »
... Jestem przekonany, że mapy na Euro dorównają tej z AM.
No dobra. Nawet jeśli. To co potem? Czekać na Igrzyska Olimijskie w Spale w 2156roku?
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

MarkNavi

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 22, 2010, 10:18:49 »
OchKarol bądź troszkę optymistą . Bądźmy dobrej myśli, że trend zostanie zachowany, bo mnóstwo ludzi na całym świecie się dowie, że jest taki kraj jak Polska i że mamy jakieś drogi, a nie tylko stepy i niedźwiedzie polarne. Przede wszystkim dowiedzą się o tym producenci map.  :P

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
  • Sprzęt: A696, Samsung I9070, Acer 811 3G
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 22, 2010, 10:19:02 »

-Mam już dosyć formatowania karty przed każdą aktualizacją programu, mam dosyć rozgryzania pokrętnej filozofii wyznaczania tras (LD, SR, profile prędkości itd) .

-Kiedyś jak wybrałem trase szybką to wiedziałem, że będzie mnie program prowadził głównie po drogach najwyższej kategorii, dziś szybka to byle jak najszybciej do celu i nie ważne , że po drogach osiedlowych.

-Przecież trzeba sobie otwarcie powiedzieć, że AM istnieje dziś tylko dzięki najdokładniejszej mapie na Polskę, bo sam program AM jest archaiczny i co gorsza pomimo prymitywnego silnika, designu ma największe wymagania co do sprzętu.

Wszystko prawda, ale Ameryki nie odkryłeś, od dawna widać  że AM z uporem maniaka brnie w ślepą uliczkę, a program od początku ledwie zipie na przestarzałym silniku.

I nadziwić się nie mogę że nikt nie zrobił jeszcze AM konkurencji na naszym rynku, w końcu choćby MM ma porównywalne jak nie lepsze mapy. i całkiem sensowny routing.  A tylko konkurencja czyni cuda, Aqurat ma wszystko w d.. bo program się sprzedaje. Sądzę że jedynie pikujące w dół wykresy zmobilizują ich do napisania programu od nowa.

Ja daję im jeszcze jedną subskrypcję, jak nie poprawią programu to do widzenia raz na zawsze. W końcu to ja decyduję no co wydam swoje pieniądze i nie będzie to AM jeżeli nie wezmą się do roboty.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2010, 12:14:28 wysłana przez Teodoryk »

*

Offline wil3

• **
  • 165
    • http://wil3.com
  • Sprzęt: HTC Diamond, HTC Desire
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 22, 2010, 11:05:49 »
Kiedyś jak wybrałem trase szybką to wiedziałem, że będzie mnie program prowadził głównie po drogach najwyższej kategorii, dziś szybka to byle jak najszybciej do celu i nie ważne , że po drogach osiedlowych. Mnie takie podejście nie odpowiada.

Ja tą przypadłość okryłem w miniony weekend (raczej sporadycznie jeżdżę w trasy). Miałem wyznaczoną trasę szybką, aż nagle AM przegoniła mnie przez jakieś osiedle w jednym z miast na Mazurach. Wyjechałem na główną drogę przed TIRem, którego nijak nie mogłem wyprzedzić od kilkunastu km przed rzeczonym miastem (sznur aut z przeciwnego kierunku). Niby minus, ale suma sumarum wyszło na plus. Inna sprawa, że gdyby nie ten TIR, to bym się czuł wydymany w... osiedle.

Innym razem mknąłem lewym pasem dwupasmówki w Warszawie i nagle AM Traffic stwierdził, że jednak warto zjechać, aby ominąć korek. Problem w tym, że ja mknąłem, jak wspomniałem, lewym pasem, a zjazd był za 100m! Gdybym posłuchał, ryzykowałbym poważny wypadek.

Jak widać, AM ma kilka poważnych wad i jeśli chodzi o mnie, też daję Automapie jeszcze jeden rok (przedłużam w styczniu 2010) - na poprawienie programu oraz na wersję dla Androida, z uwagi na to, że wysłużony Diamond został zastąpiony przez Desire (no nie całkiem, właśnie przez brak AM na Andka).
[Diamond] Gen.Y R5.5 D2 PL + AutoMapa 6.7
[Desire] Android 2.3.2 Oxygen v2.0-RC7 + Sygic Aura 2.0

*

Offline hmm

• **
  • 181
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 22, 2010, 11:59:14 »
Ja mam AU EU ale zrezygnuję i pozostawię PL . Za granicą korzystam jedynie z I-go ze względu na POI natomiast w PL więcej z AU też ze względu na POI . Dla igo można zakupić sobie różne mapy nawet i tą która jest AM więc nie ma tu jakiejś wielkiej różnicy . Natomiast menu , prostota obsługi , grafika I-go bije AM .

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 22, 2010, 12:09:15 »
Dla igo można zakupić sobie różne mapy nawet i tą która jest AM więc nie ma tu jakiejś wielkiej różnicy .
Kolego którą mapę masz na myśli ?

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
  • Sprzęt: A696, Samsung I9070, Acer 811 3G
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 22, 2010, 12:12:03 »
Dla igo można zakupić sobie różne mapy nawet i tą która jest AM

Na Polskę map Navteqa AM nie używa. Używa własnych.

*

MarkNavi

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 22, 2010, 12:21:45 »
Ja mam AU EU ale zrezygnuję i pozostawię PL ....

A co to znaczy pozostawię ? Jeżeli myślisz, że mając wersję EU sprzedawca pozwoli ci przedłużyć Twoja wersję tylko na Polskę płacąc coś tam około 80 PLN to bardzo się zdziwisz. Ja już to przerabiałem w zeszłym roku. Do wersji EU sprzedadzą ci tylko przedłużenie dla EU, czyli płacisz jak za zboże, a korzystasz dalej tylko z mapy Polski. Fajne co nie ?  :E

*

Offline hmm

• **
  • 181
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 22, 2010, 12:34:35 »
Sądziłem , że przedłużając licencję na PL , ściągnę sobie na nowo PL z serwera , usunę EU ( oczywiście obowiązkowy format karty  :mrgreen: ) i zainstaluję PL ... czy nie tak ?

*

Offline Hanys57

• 26
  • Sprzęt: Mio p350 z WM5
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 22, 2010, 12:38:22 »
Witam. Ciągle na forum są narzekania na AutoMapę. Wychwalają jakieś Igo, Tomtomy, Mapymap i inne. Podobno Mapamap ma lepsze mapy, dokładniejsze? Mam podgląd na mapę GPMapa 2010.1 PL. W porównaniu z AM wypada moim zdaniem żenująco słabo. Jeżeli ktoś woli, lubi inne programy nawigacyjne to niech używa i przestanie ciągle biadolić na forum AM. Ja chwalę sobie od trzech lat AM. Nie używam innych nawigacji, to nie wchodzę i nie narzekam na nie na innych forach. Pozdrawiam.

*

MarkNavi

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 22, 2010, 12:55:40 »
Witam. Ciągle na forum są narzekania na AutoMapę. Wychwalają jakieś Igo, Tomtomy, Mapymap i inne. Podobno Mapamap ma lepsze mapy, dokładniejsze? Mam podgląd na mapę GPMapa 2010.1 PL. W porównaniu z AM wypada moim zdaniem żenująco słabo. Jeżeli ktoś woli, lubi inne programy nawigacyjne to niech używa i przestanie ciągle biadolić na forum AM. Ja chwalę sobie od trzech lat AM. Nie używam innych nawigacji, to nie wchodzę i nie narzekam na nie na innych forach. Pozdrawiam.

Kolego to jest Twój punkt widzenia. Ale właśnie dzięki takim użytkownikom jak Ty (nie mających uwag) program teoretycznie rozwijając się cofa. Wiesz ja przez ostatnie 3 lata jeździłem tylko na AM (zaczynałem od wersji 3.x, aż do wersji obecnej) więc jakiś pogląd na kierunek w którym podąża program mam. Oczywiście nie podejmę dyskusji na ten temat, bo dział ten generalnie zrzesza fanów tego programu i to trzeba uszanować. Z resztą sam wiesz po sobie, jak zareagowałeś na słowa krytyczne na swój ulubiony program. Forum AM nie powinno być też tylko księgą pochwalną dla firmy Aqurat. Również czasami trzeba troszkę wrzucić kij w mrowisko. Pocieszę cię, że AM ma dziś tak monopolistyczną pozycję ale tylko dzięki mapom, że jeszcze długo nikt im nie podskoczy przez co obawiam się nadal spadku jakości programu, na co z resztą monopolista może sobie przez jakiś czas pozwolić. Teraz dla twórców AM liczą się chwyty marketingowe i w tym kierunku program podąża równym krokiem. Ja im życzę przebudzenia, bo program naprawdę był kiedyś fajny.

*

Offline Wookash82

• 272
  • Sprzęt: Mio P560
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 22, 2010, 13:11:02 »
Ja to ogolnie nie narzekam i jestem prawie w 100% zadowolony. Comnie najbradziej drazni to routing-wyznaczanie tras Nie zawsze wiaze sie to z logika i poprawnością. Juz przyzwyczaiłem sie, ze przy dalekich trasach trzeba prawie zawsze przesledzic jej wyznaczenie i wprowadzic "prowadz przez punkt badz oklice" zeby bylo tak jak My chcemy. Ale od tego sa wkoncu te funkcje  :) Nigdy nie wyjdzie nic idealnego. Z baba tez sie wiazesz a na bank nie wszystko Ci w niej odpowiada. Z AM jest jak z baba gdyby byla idealna nie bylaby tak pociagajaca  :)
Proste są dla szybkich samochodów, Zakręty są dla szybkich kierowców...

AutoMapa 6.10.0

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 22, 2010, 13:29:04 »
Mam nadzieję, że siódemka jest budowana od zera (prace nad tą wersją trwają już dość długo) i wszystko się zmieni.

*

Offline Wookash82

• 272
  • Sprzęt: Mio P560
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 22, 2010, 13:37:46 »
Mam nadzieję, że siódemka jest budowana od zera (prace nad tą wersją trwają już dość długo) i wszystko się zmieni.

Obyś mial racje.Tylko ze o AM6 mowino podobnie  :) A wyniki wyszly jak wyszly Widocznej poprawy nie widac Ale moze 7 bedzie szczeliwa i dla AM  :ok:
Proste są dla szybkich samochodów, Zakręty są dla szybkich kierowców...

AutoMapa 6.10.0

*

Offline felixb

• 390
  • MapaMap 6.6.2 TOP i Automapa 6.10
  • Sprzęt: Mio 500 v2, Omnia II, ROM 23123_Normal od Ryrzego
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 22, 2010, 14:17:22 »
Zgadzam się z MarkNavi w 100%, moja przygoda z AM zakończyła się na 6.1 i nie żałuję, korzystam z MM. Co do Igo jeździłem z nim w niemczech i jest super. W tej chwili tylko czytam posty o AM i włosy stają na głowie co ona wyprawia. :D
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2010, 14:22:27 wysłana przez felixb »
felix

*

Offline felixb

• 390
  • MapaMap 6.6.2 TOP i Automapa 6.10
  • Sprzęt: Mio 500 v2, Omnia II, ROM 23123_Normal od Ryrzego

*

MarkNavi

« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 22, 2010, 14:37:30 »

Tylko, żeby nie wyposażyli jej w pop-ups wyskakujące z reklamami, jak w gadu gadu  :grin:

Połączone: [time]Wrzesień 22, 2010, 14:39:13[/time]

Od kilku dni testuję Igo 8.3.4 . Bardzo mi się podoba ten program. Nie będę się rozpisywał, bo to nie forum tego programu. Zrobiłem już nim kilka tras po kraju i jestem pod bardzo pozytywnym wrażeniem.
http://pdaclub.pl/forum/igo/igo-prowadzi-po-dziurach/

Czytałem to. Polecam ostatnią wypowiedź z tego wątku. Potwierdza to tylko to, co pisałem tutaj wcześniej  :) Jutro jadę z Wawy kolejno do Łodzi, Sieradza, Pajęczna, Łaska. Zobaczę jak ostatnia mapa firmy Navteq sobie z tym poradzi, bo taką teraz w Igo podłączyłem. W razie problemów porównam ją z TeleAtlasem, którą też mam na karcie i z którą już zrobiłem kilka udanych tras.

Połączone: Wrzesień 22, 2010, 14:51:09
:ok:http://pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=18679:prestiowy-zoty-laur-konsumenta-po-raz-trzeci-dla-automapy&catid=52:firma/zastosowania&Itemid=94

I wszystko w temacie. I o czym ja tu gadam  :P :E
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2010, 14:51:09 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline falcon

• **
  • 145
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 22, 2010, 15:07:29 »
No to ja muszę (przynajmniej raz :) pochwalić Automapę. (bo zwykle ją ganię za zwiechy na HTC HD)

Wszyscy wieszają psy, na systemie Traffic Automapy, a on faktycznie działa.

Z Łodzi do Rybnika wracałem zwykle gierkówką. Ostatnio jednak próbowałem tras przez Miasteczko Śląskie i Tarnowskie Góry, oraz drugiej Przez Tworóg i Pyskowice. Są to trasy teoretycznie wolniejsze, ale krótsze. Tymczasem ostatnio. Wracam z Łodzi, jadę gierkówką, bo nie miałem ochoty na kluczenie wąskimi dróżkami. Auotmapa tymczasem za częstochową proponuje mi zjad w prawo na Tarnowskie góry, zignorowałem ją i spodziewałem się że natychmiast przeliczy trasę gierkówką, a tu nic - zaproponowała zawrócenie, zignorowałem zawrócenie, zaproponowała kolejne, a potem jeszcze jedną próbę dotarcia na Tarnowskie Góry poprzez skręt w prawo w Kozigowach..

Myślę sobie co jest... nigdy przy trasie szybkiej tak się nie upierała, żeby zjechać z gierkówki.

Zagadka rozwiązała się jak dojechałem do Siewierza, gdzie w gigantycznym korku straciłem 25 minut.

Jaki z tego morał - system traffic w pewnych sytuacjach działa. Jednak kierowca zawsze pojedzie "po swojemu" - brakuje funkcjonalności, która mówi w dużym i wyraźnym komunikacie. "Proponuję trasę inną niż zaproponowałabym zwykle, ze względu na czekające Cię 25 minut oczekiwania w okolicy Siewierza!", wtedy kierowca wie, że ma się Automapy słuchać, gdyż trasa jest wynikiem wiedzy jaką posiada system, a nie jej fanaberii.

*

Bilunia

« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 22, 2010, 17:54:06 »
Kolego.
Pomyliłeś pojęcia, albo zapisałeś się do jakiegoś FanClubu.
To nie jest "Klub Szalikowca AutoMapy", lecz forum slużące do wymiany poglądów i wzajemnej pomocy w rozwiązywaniu problemów.
To właśnie dzięki "Ślepym Klakierom" AM brnie na przestarzałym sofcie, dociążając go jeszcze gadżetami.
Porównujesz AM do GpMapy - jesteś jedynym, który o tym programie wspomniał i użył tego porównania.
Zgadzam się w 100 % z opiniami kolegi MarkNavi dot. AM. Do IGO nie zamierzam AM porównywać, bo IGO nie znam.
Natomiast uważam, że AM brnie w ślepy zaułek, przekonana siłą rozpędu o swej "najlepszości". Tylko jeżeli konkurencja dorówna jej "mapowo", to będzie za późno na budowę nowego, bezawaryjnego programu. Na dodatek raczej ciężko będzie przekonać do powrotu kogoś, kogo  wcześniej tak skutecznie do siebie zrazili.

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 22, 2010, 18:25:02 »
Sądziłem , że przedłużając licencję na PL , ściągnę sobie na nowo PL z serwera , usunę EU ( oczywiście obowiązkowy format karty  :mrgreen: ) i zainstaluję PL ... czy nie tak ?
Jeśli masz EU to oczywiście zainstalujesz samą PL ale subskrypcje i tak musisz kupić na EU. Można jednak wykonać downgrade licencji do PL (zwrotu kasy nie dostaniesz) i potem subskrybować już jako PL.
Are you shpongled?

*

Bilunia

« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 22, 2010, 21:05:34 »

Dla tych co nie jeżdżą za granicę AM konkurencja jest tylko MapaMap.
Czasami nasze poglądy są tak odległe, a tutaj muszę się z Tobą zgodzić. :ok:
Jeżeli wprowadzą (podbiorą z AM) kilka opcji - m.in. omijanie płatnych odcinków, czy trasy optymalne. Jeżeli w MM zrozumieją, że szybka, to nie znaczy - najkrótszą drogą do autostrady, a krótka nie powinna ściągać z DK na jakieś skróty, by po kilku kilometrach z powrotem nas wprowadzić na DK tylko po to, bo jej wyszło kilka metrów bliżej :wink:
A, że jest co poprawiać w AM to fakt.
Tu też muszę się z Tobą zgodzić :ok:
Nie potrafię tylko zrozumieć, że spora część użytkowników, potrafi sobie dostosować to i owo, by AM zdecydowanie lepiej funkcjonowała, natomiast producent, mało tego, że nie potrafi (czyt. nie chce mu się, nie widzi potrzeby...), to nawet nie przejawia chęci do skorzystania, czy przetestowania wielu cennych rozwiązań, które tutaj są dosyć szczegółowo omawiane. :shock:

Najlepszym rozwiązaniem jest chyba inny program na trasie i AM na dojeździe.
Nie.
Najlepszym rozwiązaniem jest wyłączyć gadżety (LD, SR), właściwie ustawić profil i się cieszyć, że to co producent spie.... , można sobie samodzielnie w prosty sposób naprawić. :proud:
Można też kupić Nokię od Karola - ona eliminuje wszystkie babole, zanim jeszcze zdążą się uaktywnić. Zero zwisów, złowróżbnych komunikatów .... . :wink:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2010, 21:17:15 wysłana przez Bilunia »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 22, 2010, 21:39:14 »
Takich jak Nokia Karola jest więcej, mój GC też się nie wiesza i nie blokuje, a przynajmniej w miejscach, gdzie jakiś fan Miplo Trafficu nie zablokuje wszystkich możliwych dróg dojazdu :wink:
SR też sobie chwalę i w związku z tym, żadnych dodatkowych ustawień profili nie muszę stosować.
Może to dlatego, że dawno już poniechałem używania PDA do nawigacji. Jak coś jest do wszystkiego...

*

Bilunia

« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 22, 2010, 22:59:47 »
Może to dlatego, że dawno już poniechałem używania PDA do nawigacji. Jak coś jest do wszystkiego...
Zdecydowany sprzeciw :proud:. Nie dam złego słowa powiedzieć na mojego Asusa :wink:
Jest prawie do wszystkiego i na dodatek, wszystko do czego ma służyć, na nim działa :ok: Nawet AutoMapa :wink:
To, o Nokii, to dyskretna kontynuacja innego wątku  :wink:
W tej wersji AM to normalka.
Nie mogę potwierdzić. A już na Nokii 500...  :O
Karolowi ta Nokia naprawia wszelkie babole, zanim jeszcze się uwidocznią - super sprzęt. :E
Pozdrawiam :ok:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2010, 23:17:22 wysłana przez Bilunia »

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 22, 2010, 23:46:38 »
@Bilunia,
tylko ja potrzebowałbym kilka profili.

Nie wiem skąd jesteś, ale u mnie w Łodzi najszybsza to często najkrótsza. Totalne rozkopy plus powszechne korki powodują, że na najkrótszej i korki są krótsze.  :grin:

Na trasach lokalnych lubię drogi niższych kategorii. Zwykle jadę sobie jak panisko, a nie jak pociąg, zderzak w zderzak.

Na długich niestety zwykle nie ma alternatywy. Trzeba pchać się w sznurek pojazdów i liczyć, że nie będzie ślimaka.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 23, 2010, 00:06:00 »
Zagadka rozwiązała się jak dojechałem do Siewierza, gdzie w gigantycznym korku straciłem 25 minut.

Tylko korek w Siewierzu można objechać niewiele nadkładając drogi.

Połączone: Wrzesień 23, 2010, 00:16:19
Ja z Lublina jestem! Mam tam jechać, żeby sobie kupić?!  :O

http://allegro.pl/nawigacja-gps-clarion-map790-europa-igo-8-tmc-i1224710912.html - ale marudzisz  :P
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2010, 00:16:19 wysłana przez jerzu »
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Bilunia

« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 23, 2010, 02:01:48 »
@Bilunia,
tylko ja potrzebowałbym kilka profili.
Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, byś sobie stworzył kilka. Możesz włączyć właściwy stosownie do potrzeby chwili.
Czasami wystarczy zrobić jeden porządnie i okaże się, że jest dobry tak w mieście, jak i po trasie. Ja zrobiłem jeden, powyłączałem gadżety i jestem zadowolony. A jak mi coś nie pasuje w jakiejś specyficznej trasie, to postawienie "Przez - punkt" i wymuszam to co chcę. Nie mam wtedy niespodzianek związanych z nieprzewidzianymi zmianami przebiegu tras, itp. podczas jazdy.
Jak widzę z Twojego opisu, preferencje dot. wyboru dróg mamy podobne, a miasto miastu, równe. Co stoi na przeszkodzie, byś wklepał mój profil, z którego już trochę ludzi korzysta i sprawdził, czy Ci pasuje. Przecież nie musisz kasować swojego. Możesz założyć nowy, lub wykorzystać np. ciężarowy - co z tego, że nazwa sugeruje coś innego ? Jak Ci nie spasi, to minutka i masz swoje poprzednie ustawienia. :wink:
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2010, 02:14:01 wysłana przez Bilunia »

*

Offline paulus

• **
  • 132
  • Sprzęt: NR450BV + AM EU 6.10.0
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 23, 2010, 13:29:32 »
Wszyscy tylko mówią o ewentualnym zastąpieniu AM przez Igo, a nikt nie wspomina o mapach Nokii. Co prawda to produkt dopiero rozwijany i ma jeszcze trochę wad - niestety niezbyt dokładny routing w Polsce, często nieprawidłowa numeracja budynków - ale za to doskonale sprawdza się za granicą. Mapy Navteq są rewelacyjne, program posiada funkcje APR i rewelacyjnie pokazuje numerowane zjazdy z autostrady, ma naprawdę genialną nawigację pieszą i co najważniejsze - jest za darmo. Ja wiem, zaraz się obudzą głosy, że to przecież nie da się na ekraniku telefonu patrzeć na nawigację, że program niedopracowany itd. Pewnie że są mankamenty takiego rozwiązania, ale przecież i telefony mają coraz większe wyświetlacze. Co ciekawe mapy Polski, pomimo tych braków, o których pisałem wyżej mają również pewne ciekawostki jak np. trasa S7 z Elbląga w kierunku Warszawy, która dopiero jest budowana, ale jest już zaszyta w mapę (przypuszczam, że takich dróg jest dużo więcej). Na szczęście sama nawigacja prowadzi jeszcze starą drogą, ale jak tylko skończą nową, to samo "odblokowanie" tego odcinka nie będzie wymagało oczekiwania na nowe mapy ok. 2-3 miesięcy.
Ja również dopisuję się do "narzekań" kolegi, który zaczął wątek. Wydaje mi się, że "stwórcy" AM trochę za bardzo obrośli w piórka po tylu nagrodach i zamiast wczytać się w głos ludu tego forum, spoczęli na laurach (Konsumenta)  :mrgreen:

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 23, 2010, 13:45:47 »
W poniedziałek rano włożyłem kartę z AM 6.6 do czytnika zaktualizowałem przez AM center. Odznaczyłem Autostrady i sobie wyznaczyłem trasę optymalną z okolic Zielonej Góry do Poznania na ul. Jana III Sobieskiego. AM o dziwo pomyślała jak ja i poprowadziła mnie spokojniejszą trasą przez Babimost, Zbąszynek, Nowy Tomyśl na Pniewy i dalej do Poznania. Wszystko super za wyjątkiem ostatnich 15km trasy gdzie jadąc dwupasmową droga na przedmieściach Poznania zostałem ściągnięty na jakąś boczną uliczkę, którą jechałem przez około 1 kilometr po to aby wrócić spowrotem na tą samą dwupasmową jezdnię, następnie kolejny zjazd (około 2-3 km od celu) w uliczki szerokości 3-4 metrów między domkami jednorodzinnymi z garbami zwalniającymi co 200 metrów - i tak już do Osiedla Jana III sobieskiego (aha i zapomniałem, że po drodze jeszcze jedna przecznica z drogą główną i stanie 10 minut zanim ktoś mnie puści bo ja nie miałem sygnalizatora świateł a poprzeczny PAS cały czas zielone światło. Myślałem że mnie szlag trafi.

Natomiast później miałem 4 różne punkty po poznaniu i tu pełen szacun AM już bez kwiatków (przynajmniej tak mi się wydaje bo nie znam tak dobrze Poznania) prowadziła.

Jednak ogólnie mam mieszane uczucia - bo AM używam jak jadę w jakieś miejsca, których nie znam (może 1 czy 2 razy w miesiącu) - ale wtedy gdy akurat jej potrzebuje to czasem się właśnie taki kwiatek zdarzy. Póki co 4 rok z rzędu przedłużałem w lipcu subskrypcję. Jednak mam nadzieję, że AM w 7 odsłonie będzie całkowicie innym programem - mam dosyć tego topornego menu, grafiki i głosów. AM powinna powstać całkowicie od nowa. Ostatnio miałem okazje pobawić się urządzeniem z iGO Primo - jak dla mnie soft ten w chwili obecnej pod względem obsługi i wyglądu miażdży wszystko co jest na rynku. Jednakże róży bez kolców nie ma i mapom z tego programu trochę (choć nie jest to różnica gigantyczna) jeszcze do AM brakuje.

*

MarkNavi

« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 23, 2010, 16:59:59 »
...
Ja również dopisuję się do "narzekań" kolegi, który zaczął wątek. Wydaje mi się, że "stwórcy" AM trochę za bardzo obrośli w piórka po tylu nagrodach i zamiast wczytać się w głos ludu tego forum, spoczęli na laurach (Konsumenta)  :mrgreen:

Ale to kolego normalna sytuacja i wcale mnie nie dziwi, ponieważ ludzie z tego forum to ułamek promila wszystkich użytkowników. Nasze głosy nie mają tu żadnego znaczenia. Możesz sie nawet podpalić i twórcy AM to zleją. Ja im się nie dziwię, bo statystycznie program wykasza całą "konkurencję" w Polsce, więc nie trzeba dbać o poprawę jakości. Trzeba dbać o to by w programie znalazł się taryfikator mandatów, sms do przyjaciela czy inne gówno nikomu nie potrzebne, a mające marketingowe przebicie.