Na nowych mapach coś jest zepsute jeśli chodzi o blokowanie odcinków. Program usilnie stara się wyznaczać trasę po autostradzie nawet gdy zablokuję odcinek.
Start: Kraków ul. Grzegórzecka 20
Koniec: Katowice ul. Raciborska 15
ormalnie wyznacza trasę przez A4, zgadza się jest to trasa najszybsza i najwygodniejsza ale nie najtańsza. Więc ściągam z POI mobilne plik z bramkami na autostradach i obok bramki przy wjeździe z Krakowa klikam na obydwu pasach i je blokuję. Nie blokuje się cała autostrada a jedynie mały odcinek, ale myslę że to powinno wystarczyć żeby nie dało się tam wyznaczać trasy. Autoamapa próbuje przeliczyć trasę, stwierdza że na planie miasta Krakowa nie da się jej wyznaczyć i zostanie wyznaczona trasa z mapy Polski, a następnie wyswietla tą trasę nie zmienioną , czyli po autostradzie, mimo że jej fragmenty są wyświetlane jako zablokowane. Dlaczego program nie wyznaczył trasy przez Olkusz drogą 94 ? Czy takie jaja z blokowaniem odcinków są tylko w tym rejonie czy tak się dzieje wszędzie ?
Majki,
bez dwóch zdań - są co najmniej dwa błędy.
1. Niemożność wyznaczenia trasy po planie Krakowa - z jakiegoż to, mianowicie, powodu? Czemu miałoby się dać wyznaczyć po ogólnej mapie Polski (mniej szczegółowej), a po planie - nie?
2. Wyznaczanie trasy po zablokowanym odcinku. Dodam, że bramka na Balicach znajduje się na planie Krakowa, a nie na mapie Polski (jak się ma XL lub co najmniej PL + CKMK), więc de facto i tak trasa jest wyznaczana i pokazywana na planie Krakowa.
To już nie pierwszy taki błąd/taki komunikat związany z planem Krakowa (nie mogę wyznaczyć trasy - wyznaczam po mapie Polski). Coś musi być ewidentnie skopane. Może na stykach/granicach Kraków-PL? Poprzednio pojawił mi się bez związku z jakąkolwiek igerencją w trasę (blokada odcinka, punkty via).
A overriding zablokowanych odcinków, to już jest lekki skandal. Nie wiem na ile wynika lub jest związany ze wspomnianym problemem z planem Krakowa, na ile jest błędem samego algorytmu wyznaczania trasy.
Proponuję, żebyś wysłał zgłoszenie błędu pod support(małpa)automapa(dot)com(dot)pl.
Po prostu skopiuj do maila treść swojego postu, wstaw tytuł (np. Błąd wyznaczania trasy) i wyślij.
Ewentualnie "wytnij jaja"...