Zboczenia ;-) AutoMapy

• 66 Odpowiedzi
  • 13933 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Zboczenia ;-) AutoMapy
« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 29, 2006, 16:08:11 »
Ty w ogóle czytasz odpowiedzi na swoje posty?

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
Zboczenia ;-) AutoMapy
« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 29, 2006, 17:02:01 »
pewnie chodzi o to ze brak ikonki zreszta to samo jest w lodzi bodajze tylko jedna ikonka przy fabrycznym

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Zboczenia ;-) AutoMapy
« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 29, 2006, 21:07:36 »
Nie, chodzi o to, że Moi szuka dworców w
"Miejscowości, ulice, adresy" - prawda jakie to intuicyjne? ;-)
a baart - nie wiadomo czemu ;-) szuka dworców w
"POI Wyszukiwanie", w kategorii "Dworzec"

I tak dobrze, że nie szukał w
"Punkty użytkownika" w kategorii "Dworzec"
bo pewnie okazałoby się, że dworców w Polsce mie ma ... :shock:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

• 6498
Zboczenia ;-) AutoMapy
« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 29, 2006, 23:02:18 »
Chodzi o to, że każdy kto szukał w AM dowolnej miejscowości, musiał zauważyć w wynikach wyszukiwania stacje kolejowe (ta sama nazwa miejscowości, ale ikonka z semaforem - chyba tylko Freudowi może kojarzyć się semafor w Polsce z czym innym niż PKP).

Więc nie ma to nic wspólnego z intuicją, tylko z konstatacją oczywistych przesłanek, zauważalnych nawet przez człowieka o spostrzegawczości nietoperza.

Średnio rozgarnięty użytkownik zorientuje się także dość szybko, że poleganie na kompletności zbioru POI wbudowanych w AM jest obarczone podobnym ryzykiem, jak regulowanie zegarka według punktualności pociągów dzisiejszej kolei żelaznej.

Zakładam doatkowo, że instrukcji nikt nie czyta (bo po co), choć w niej stoi, że w wyszukiwaniu "Miejscowości, ulice, adresy" ikonka: oznacza "Stację kolejową".

*

Offline nocnyMarek

• 9913
Zboczenia ;-) AutoMapy
« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 29, 2006, 23:37:38 »
No ok, wiem że tak jest, a możesz do tego dorobić jakąś 'filozofię'?
bo jakoś ciężko mi znaleźć w tym jakiś sens ...
BahnMappe? ;-)

*

• 6498
Zboczenia ;-) AutoMapy
« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 30, 2006, 02:11:12 »
Moja filozofia jest mało skomplikowana: POI i jeszcze raz POI (nie mylić z toi-toi). Jaka jest filozofia AM - nie mam pojęcia.
Zbiory POI, jakie są w polskich (i nie tylko) programach, to jeden wielki (mały!?) żart.
Dlatego czasem z taką furią walczyłem o poi.mobilne.net, nie oglądając się na ewentualną komercjalizację projektu. Bo wiem, że punkty tam wprowadzone z czasem rozpełzną się po wszystkich aplikacjach. Nawet jeśli dostęp do mobilne.net będzie kosztował tyle, co nowy Cadillac.

Oczywiście, że Baart miał rację, szukając katowickiego dworca we wbudowanych POI. Intuicja istotnie tak podpowiada. Tyle, że to zadziała przy bazie o liczebności pewnie ze 100 tys. punktów. To jest wg. mnie rozsądna cyfra, od której można spodziewać się minimalnego komfortu i skuteczności szukania POI na obszarze o powierzchni Polski. Drugie tyle powinno być zgromadzone w fakultatywnych kategoriach typu tych z mobilne.net.

Wtedy będzie można powiedzieć: to skandal, że nie ma pieprzonego dworca w Katowicach! A dziś? Chyba wypada się tylko cieszyć, że są chociaż te z Sosnowca i Chorzowa...

I niech mi nikt nie mówi, że płaci kupę kasy za tak marną ilość POI. To jest problem absolutnie wszystkich europejskich aplikacji nawigacyjnych. Cóż mi z tego, że ma rację? Dworców od tego nie przybędzie. A od dodawania punktów do właściwej kategorii na mobilne.net - tak!
I tyle...

*

Offline baart

• *
  • 92
Zboczenia ;-) AutoMapy
« Odpowiedź #36 dnia: Marzec 30, 2006, 09:24:39 »
Moi
czytałem Twoja odpowiedź i juz wiem że stacji kolejowych należy szukać jako miejscowości, ale powiedzmy sobie szczerze:
dworzec powinien byc w kategorii dworzec

PS
w papierowym atlasie Polski za 58 zł mam zaznaczony graficznie dworzec w katowicach

PS2
moim błędem był to że szukałem dworca, ew. stacji, ew. PKP, a powinienem po prostu szukać katowic :wink:

*

• 6498
Zboczenia ;-) AutoMapy
« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 30, 2006, 09:41:01 »
Ewentualnie sformułujmy to jeszcze inaczej: kategoria Dworce powinna być dodana do POI, kiedy można założyć, że jest w miarę kompletna. Przynajmniej w dużych miastach, bo nikt nie będzie szukał dworca PKP w miejscowości, w której nie ma prawie nic prócz dworca. Ale, dla przyzwoitości, takie dworce również powinny się w bazie znaleźć.
A kiedy dodaje się tylko namiastkę kategorii, to należy się spodziewać reakcji takiej jak u Baarta - co najmniej lekkie wkurzenie.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
Zboczenia ;-) AutoMapy
« Odpowiedź #38 dnia: Marzec 30, 2006, 11:01:18 »
Z tym że w przypadku dworców, to AM 'wie' gdzie i ch szukać
i zapewne ta baza jest w miarę kompletna, a problem jest w tym,
że nie mozna 'normalnie' z niej skorzystać.

Z resztą taki bajzel jest w całej bazie wbudowanych POI,
przykładowo bankomaty Citibanku występują pod nazwą:
- Citibank
- Citibank Poland
- Citibank Handlowy
- Bank Handlowy
- Citybank (sic!)
- Handlobank
Pomijając już niekompletność danych, jak w takiej bazie coś znaleźć?

*

Offline majki2

• 312
  • Sprzęt: ASUS A636, Samsung Galaxy SII, SE P1i
Zboczenia ;-) AutoMapy
« Odpowiedź #39 dnia: Kwiecień 03, 2006, 23:55:48 »
Też znalazłem ciekawe zboczenie ;)
Na pewnym fragmencie trasy, zamiast prowadzić po drodze, robi na przełaj.
Trasa Olkusz-Ogrodzieniec.

*

Offline baart

• *
  • 92
Zboczenia ;-) AutoMapy
« Odpowiedź #40 dnia: Kwiecień 04, 2006, 08:49:14 »
tam jest droga ziemna przez las i może stąd
ale fakt, że jak pierwszy raz jechałem tą droga w nocy to prez chwile zastanawiałem się czy nie zawracać, gdy AM poinformowała mnie, że zjechałem z trasy

*

Offline majki2

• 312
Zboczenia ;-) AutoMapy
« Odpowiedź #41 dnia: Kwiecień 04, 2006, 12:16:00 »
No ale ja wybralem trase szybka, a nie skroty przez las. Pozatym skad algorytm wyznaczania trasy wie o takim skrocie skoro nie ma go na mapie narysowanego ?

*

• 6498
Zboczenia ;-) AutoMapy
« Odpowiedź #42 dnia: Kwiecień 04, 2006, 12:33:38 »
A może macie wczesną wersję R, tą ze słynnym błędem pod Łodzią?
Mnie w wersji R i beta S wyznacza tam trasę zgodnie z przebiegiem drogi nr 791.
Może warto dociągnąć jeszcze raz mapę PL?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
Zboczenia ;-) AutoMapy
« Odpowiedź #43 dnia: Kwiecień 04, 2006, 13:28:19 »
Nie, to ewidentny błąd mapy, ale nie jak majki napisał "Trasa Olkusz-Ogrodzieniec"
tylko w przeciwnym kierunku.
Zobacz co AM tam wyczynia:

*

• 6498
Zboczenia ;-) AutoMapy
« Odpowiedź #44 dnia: Kwiecień 04, 2006, 14:04:11 »
Faktycznie. W przeciwnym kierunku (te same punkty Start/Finisz co Twoje) wznacza mi tak, jak Majkiemu. Takiego objazdu jak u Ciebie nie robi (przynajmniej w beta S).
To co, kto wysyła?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
Zboczenia ;-) AutoMapy
« Odpowiedź #45 dnia: Kwiecień 04, 2006, 14:15:08 »
Byłem szybszy :)
już dostałem odpowiedź że "Uwagi zostaly przekazane do dzialu opracowania map."

A co do objazdu - jest tylko wtedy gdy start jest powyżej tej scieżki w prawo.

*

Offline baart

• *
  • 92
Zboczenia ;-) AutoMapy
« Odpowiedź #46 dnia: Kwiecień 04, 2006, 14:42:27 »
u mnie w kierunku olkusz-ogrodzieniec robi dokładnie ten błąd, to samo było w mapach n, spróbuje jeszcze raz ściągnąć r

*

Offline baart

• *
  • 92
Zboczenia ;-) AutoMapy
« Odpowiedź #47 dnia: Kwiecień 05, 2006, 09:50:45 »
ściągnąłem jeszcze raz program i mapy - sytuacja bez zmian

*

Offline 14zero

• **
  • 139
  • Sprzęt: Mio P550 i  Mio 168
właściwa mapa
« Odpowiedź #48 dnia: Kwiecień 09, 2006, 16:21:54 »
Może ktoś zarzuci tutaj właściwą mapę bo ja dociągnąłem i cały czas mam ten sam błąd??? Panowie - udzielmy sobie pomocy.
Nie wiem w końcu czy to mapa czy coś innego. Pozdro

*

• 6498
Zboczenia ;-) AutoMapy
« Odpowiedź #49 dnia: Kwiecień 09, 2006, 17:47:23 »
A czytacie wątek...?  :roll:

*

Offline 14zero

• **
  • 139
Zboczenia ;-) AutoMapy
« Odpowiedź #50 dnia: Kwiecień 09, 2006, 17:54:34 »
czytamy... a jakże... skąd ta wątpliwość?  :D

*

• 6498
Zboczenia ;-) AutoMapy
« Odpowiedź #51 dnia: Kwiecień 09, 2006, 18:21:13 »
Bo dwa posty wyżej pisze, że ten błąd jest nawet w najnowszych mapach beta S. Więc co chcecie dociągać?

*

Offline 14zero

• **
  • 139
beta S
« Odpowiedź #52 dnia: Kwiecień 09, 2006, 18:29:09 »
jest napisane (zgodnie z kilkoma wątkami powyżej), że beta S nie robi tych błędów właśnie  :? [/url]

*

• 6498
Zboczenia ;-) AutoMapy
« Odpowiedź #53 dnia: Kwiecień 09, 2006, 18:45:35 »
Cytat: "Moi"
Faktycznie. W przeciwnym kierunku (te same punkty Start/Finisz co Twoje) wyznacza mi tak, jak Majkiemu. Takiego objazdu jak u Ciebie nie robi (przynajmniej w beta S).
To co, kto wysyła?

Cytat: "nocny_m"
A co do objazdu - jest tylko wtedy gdy start jest powyżej tej scieżki w prawo.

*

Offline majki2

• 312
Zboczenia ;-) AutoMapy
« Odpowiedź #54 dnia: Kwiecień 11, 2006, 09:59:04 »
Na nowych mapach coś jest zepsute jeśli chodzi o blokowanie odcinków. Program usilnie stara się wyznaczać trasę po autostradzie nawet gdy zablokuję odcinek.
Start: Kraków ul. Grzegórzecka 20
Koniec: Katowice ul. Raciborska 15

Normalnie wyznacza trasę przez A4, zgadza się jest to trasa najszybsza i najwygodniejsza ale nie najtańsza. Więc ściągam z POI mobilne plik z bramkami na autostradach i obok bramki przy wjeździe z Krakowa klikam na obydwu pasach i je blokuję. Nie blokuje się cała autostrada a jedynie mały odcinek, ale myslę że to powinno wystarczyć żeby nie dało się tam wyznaczać trasy. Autoamapa próbuje przeliczyć trasę, stwierdza że na planie miasta Krakowa nie da się jej wyznaczyć i zostanie wyznaczona trasa z mapy Polski, a następnie wyswietla tą trasę nie zmienioną , czyli po autostradzie, mimo że jej fragmenty są wyświetlane jako zablokowane. Dlaczego program nie wyznaczył trasy przez Olkusz drogą 94 ? Czy takie jaja z blokowaniem odcinków są tylko w tym rejonie czy tak się dzieje wszędzie ?

*

• 6498
Zboczenia ;-) AutoMapy
« Odpowiedź #55 dnia: Kwiecień 11, 2006, 12:13:01 »
Cytat: "majki2"
Na nowych mapach coś jest zepsute jeśli chodzi o blokowanie odcinków. Program usilnie stara się wyznaczać trasę po autostradzie nawet gdy zablokuję odcinek.
Start: Kraków ul. Grzegórzecka 20
Koniec: Katowice ul. Raciborska 15
ormalnie wyznacza trasę przez A4, zgadza się jest to trasa najszybsza i najwygodniejsza ale nie najtańsza. Więc ściągam z POI mobilne plik z bramkami na autostradach i obok bramki przy wjeździe z Krakowa klikam na obydwu pasach i je blokuję. Nie blokuje się cała autostrada a jedynie mały odcinek, ale myslę że to powinno wystarczyć żeby nie dało się tam wyznaczać trasy. Autoamapa próbuje przeliczyć trasę, stwierdza że na planie miasta Krakowa nie da się jej wyznaczyć i zostanie wyznaczona trasa z mapy Polski, a następnie wyswietla tą trasę nie zmienioną , czyli po autostradzie, mimo że jej fragmenty są wyświetlane jako zablokowane. Dlaczego program nie wyznaczył trasy przez Olkusz drogą 94 ? Czy takie jaja z blokowaniem odcinków są tylko w tym rejonie czy tak się dzieje wszędzie ?

Majki,
bez dwóch zdań - są co najmniej dwa błędy.
1. Niemożność wyznaczenia trasy po planie Krakowa - z jakiegoż to, mianowicie, powodu? Czemu miałoby się dać wyznaczyć po ogólnej mapie Polski (mniej szczegółowej), a po planie - nie?
2. Wyznaczanie trasy po zablokowanym odcinku. Dodam, że bramka na Balicach znajduje się na planie Krakowa, a nie na mapie Polski (jak się ma XL lub co najmniej PL + CKMK), więc de facto i tak trasa jest wyznaczana i pokazywana na planie Krakowa.

To już nie pierwszy taki błąd/taki komunikat związany z planem Krakowa (nie mogę wyznaczyć trasy - wyznaczam po mapie Polski). Coś musi być ewidentnie skopane. Może na stykach/granicach Kraków-PL? Poprzednio pojawił mi się bez związku z jakąkolwiek igerencją w trasę (blokada odcinka, punkty via).

A overriding zablokowanych odcinków, to już jest lekki skandal. Nie wiem na ile wynika lub jest związany ze wspomnianym problemem z planem Krakowa, na ile jest błędem samego algorytmu wyznaczania trasy.

Proponuję, żebyś wysłał zgłoszenie błędu pod support(małpa)automapa(dot)com(dot)pl.
Po prostu skopiuj do maila treść swojego postu, wstaw tytuł (np. Błąd wyznaczania trasy) i wyślij.
Ewentualnie "wytnij jaja"...  :wink:

*

• 6498
Zboczenia ;-) AutoMapy
« Odpowiedź #56 dnia: Kwiecień 11, 2006, 12:17:27 »
P.S. Oczywiście, najlepiej wysłać zgłoszenie błędu przez strony www AM (Pomoc techniczna / Zadaj nowe pytanie). Wtedy jest pewność, że zgłoszenie będzie objęte procedurą rejestracji i nastąpi jakiś dalszy ciąg.

*

• 6498
Zboczenia ;-) AutoMapy
« Odpowiedź #57 dnia: Kwiecień 11, 2006, 12:50:58 »
Na marginesie ostatniego problemu - zauważyłem coś ciekawego.
Mianowicie, zablokowałem odcinek drogi sąsiadujący z bramką w Konarzewie (Wlkp) na A-2. Jak się okazuje, odcinek jest bardzo długi i obejmuje kilka kilometrów.
Współrzędne bramki są:
N 52°21'02.13''
E 16°43'54.86''
i znajdują się poza planem szczegółowym Poznania (już na mapie PL).
Ale jak się scrolluje poziomo mapę, przeglądając przebieg zablokowanego odcinka, to w ewnym momencie, gdzieś w okolicach współrzędnych:
N 52°21'03.90''
E 16°44'28.24''
wchodzi się w obszar planu Poznania (zmienia się wczytana mapa).
I co się okazuje? Odcinek, który jest zablokowy na mapie PL, na planie Poznania już zablokowany nie jest! A jest to z pewnością ten sam odcinek, bo widać go w dużym oddaleniu mapy PL w okolicach miejscowości Głuchowo (są tam przejazdy pod autostradą, A-2 wiedzie wiaduktem). Po przejściu granicy planu Poznania odcinek ten traci atrybut zablokowanego.
To może być jakaś przyczyna problemów z wyznaczaniem trasy Majkiego.
Tylko tam byłaby sytuacja a rebours - blokada jest na planie Krakowa, więc AM "woli" wyznaczyć po mapie Polski, bo tam odcinek... nie jest zablokowany.

Ciekawe...

*

• 6498
Zboczenia ;-) AutoMapy
« Odpowiedź #58 dnia: Kwiecień 11, 2006, 13:26:31 »
Przypomniałem sobie podobny problem z blokowaniem odcinków dróg, na których są umieszczone POI z kategorii "Wieczne korki" z poi.mobilne.net.
Pobrałem tę kategorię w formacie BAM i w czasie eksperymentów z wyznaczaniem tras również miałem problemy z ignorowaniem niektórych blokad.
Tylko wtedy nie byłem w stanie zrozumieć przyczyny takiego zachowania problemu. Być może problem tkwi w tym, że:
- ten sam odcinek tej samej drogi nie jest tożsamy w bazie dróg/ulic planu miasta i mapy PL,
- blokady mogą być przywiązane do danej mapy i na planie już nie obowiązują (i vice versa: plan-/-> PL).

Czy jest z tego proste wyjście? Oto jest pytanie...

(BTW - to mój czwarty post z rzędu w tym wątku. Muszę na chwilę przestać dykutować sam ze sobą.  :D  )

*

Offline Shogun

• 13
  • Sprzęt: HTC Universal WM6
Zboczenia ;-) AutoMapy
« Odpowiedź #59 dnia: Kwiecień 11, 2006, 13:26:54 »
Potwierdzam błąd mapy na odcinku Łódź - Tuszyn
Trasa szybka , i gdzies w połowie trasa skreca w lewo na Modlice
zamiast jechac dalej prosto E75 , po czympo 2 Km wraca na nią
Trasy w wersji R