... ja jestem przeciwnikiem wyświetlania kolejnego manewru. Uważam, iż nie ma na niego w zasadzie żadnego dobrego miejsca na ekranie (upycha się go tam gdzie będzie najmniej przeszkadzał) i niesie on ze sobą nadmiarowe informacje, które tylko zaciemnieją istotne (czyli dotyczące najbliższego manewru) dane.
Ja też jakimś wielkim zwolennikiem następnego manewru nie jestem,
dlatego w swojej wersji zasadniczo nie przewiduję stałego wyświetlania tego pola.
(ale i nie wykluczam takiej możliwości dla zainteresowanych)
Widziałbym to jako opcję do zafajkowania w ustawieniach interfejsu:
□ Pokazuj ikonę następnego manewru, gdy występuje za najbliższym w odległości do:
- 200m
- 400m
- 600m
- zawsze (to opcja rezerwowa dla 'fanklubu następnego manewru', MZ zupełnie niepotrzebna) A sama ikona z odległością między najbliższym, a następnym manewrem
przysłaniałaby chwilowo pole w bezpośrednim sąsiedztwie pola z najbliższym manewrem,
chyba że w danym układzie i rozdzielczości byłoby dla niej dość miejsca na panelu pilota.
(wersja PC, skórka by iceneon, itp. )
Poza tym Twoja propozycja to już w zasadzie jest zrealizowana, tyle że nie graficznie, a fonetycznie,
bo jeśli odległość do następnego manewru jest niewielka*, to lektor podaje komunikaty łączone:
za ... 'tu', potem 'tam'.
*ewentualnie byłoby do rozważenia danie użytkownikowi wyboru
do jakiej odległości między manewrami chce być informowany również o tym następnym,
bo obecnie jest to bliżej nieokreślone, a z moich doświadczeń wynika, że jest to ok. 150-200m,
przy czym graniczna odległość zależy od kategorii drogi, którą się aktualnie poruszamy
(im wyższa tym odległość wieksza) i to od typu trasy (dla pieszej jest mniej),
co samo w sobie też wcale nie jest głupie.