Od kilku dni mam zainstalowaną najnowszą wersję Automapy 5.2.0 Polska w.809 w Blaupunkcie Lucca 3.5 i mam problem z okresowym zawieszaniem się programu wymagającego wtedy restartu urządzenia. Z moich obserwacji wynika, że ma to miejsce w sytuacji, gdy zmieniam proponowaną przez AutoMapę trasę- wtedy program początkowo wyszukuje nową trasę i w trakcie wyszukiwania okresowo potrafi się zawiesić jednak częściej znajduje poprawną trasę alternatywną i nadal działa. Natomiast główny problem ze 100% zawieszeniem jest jest wtedy gdy droga w/g automapy jest nieprzejezdna- wtedy kilka razy nakazuje zawrócenie na proponowaną trasę, nawet przy kilkukilometrowym odchyleniu, a następnie zwis. Przykład: rondo Grzegórzeckie w Krakowie, w/g programu nadal w remoncie i nieprzejezdne, a tak naprawdę remont skończył się kilka tygodni temu. Przy zbliżaniu się do ronda od strony Alei Pokoju cały czas nakazuje nawrót i dojazd do proponowanego objazdu przez ul. Nowohucką- kilka kilometrów od ronda, a następnie milknie, zamraża ekran i konieczny jest restart Lucci. Tak samo dzieje się po wjechaniu w strefę B w Centrum, którą traktuje jako nieprzejezdną, nakazuje zawrócenie i wyjazd ze strefy, natomiast przy ignorowaniu tych wskazań po kilku minutach wiesza się i całe urządzenie wymaga restartu.
W/g mnie wniosek jest taki, że Automapa, przynajmniej u mnie, nie potrafi sobie poradzić w sytuacjach krytycznych i wyznaczyć drogę alternatywną, gdy użytkownik wielokrotnie nie reaguje na propozycje programu i w/g niej jedzie drogą nieprzejezdną (rondo Grzegórzeckie, strefa B) - wtedy po prostu "głupieje" i zawiesza skutecznie Luccę.
Zgodnie z telefoniczną sugestią wsparcia technicznego, usunąłem katalog Settings files- powróciłem do wartości domyślnych, ale nadal to samo. Całkowite usunięcie a następnie zainstalowanie automapy na karcie SD też nie pomogło.
Wysłałem maila do pomocy technicznej- oczekuję na odpowiedź. Czy zauważyliście podobne zachowanie automapy w waszych PNA?