Zawieszanie się AutoMapy

• 10 Odpowiedzi
  • 9325 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zawieszanie się AutoMapy
« dnia: Listopad 19, 2008, 19:42:02 »
Od kilku dni mam zainstalowaną najnowszą wersję Automapy 5.2.0 Polska w.809 w Blaupunkcie Lucca 3.5 i mam problem z okresowym zawieszaniem się programu wymagającego wtedy restartu urządzenia. Z moich obserwacji wynika, że ma to miejsce w sytuacji, gdy zmieniam proponowaną przez AutoMapę trasę- wtedy program początkowo wyszukuje nową trasę i w trakcie wyszukiwania okresowo potrafi się zawiesić jednak częściej znajduje poprawną  trasę alternatywną i nadal działa. Natomiast główny problem ze 100% zawieszeniem jest jest wtedy gdy droga w/g automapy jest nieprzejezdna- wtedy kilka razy nakazuje zawrócenie na proponowaną trasę, nawet przy kilkukilometrowym odchyleniu, a następnie zwis. Przykład: rondo Grzegórzeckie w Krakowie, w/g programu nadal w remoncie i nieprzejezdne, a tak naprawdę remont skończył się kilka tygodni temu. Przy zbliżaniu się do ronda od strony Alei Pokoju cały czas nakazuje nawrót i dojazd do proponowanego objazdu przez ul. Nowohucką- kilka kilometrów od ronda, a następnie milknie, zamraża ekran i konieczny jest restart Lucci. Tak samo dzieje się po wjechaniu w strefę B w Centrum, którą traktuje jako nieprzejezdną, nakazuje zawrócenie i wyjazd ze strefy, natomiast przy ignorowaniu tych wskazań po kilku minutach wiesza się i całe urządzenie wymaga restartu.
W/g mnie wniosek jest taki, że Automapa, przynajmniej u mnie,  nie potrafi sobie poradzić w sytuacjach krytycznych i wyznaczyć drogę alternatywną, gdy użytkownik wielokrotnie nie reaguje na propozycje programu i w/g niej jedzie drogą nieprzejezdną (rondo Grzegórzeckie, strefa B) - wtedy po prostu "głupieje" i zawiesza skutecznie Luccę.
Zgodnie z telefoniczną sugestią wsparcia technicznego, usunąłem katalog Settings files- powróciłem do wartości domyślnych, ale nadal to samo. Całkowite usunięcie a następnie zainstalowanie automapy na karcie SD też nie pomogło.
Wysłałem maila do pomocy technicznej- oczekuję na odpowiedź. Czy zauważyliście podobne zachowanie automapy w waszych PNA?

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
Odp: Zawieszanie się AutoMapy
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 19, 2008, 19:55:34 »
Pomoc techniczna automapy działa na ogół sprawnie, podobne zachowanie zauważyłem u siebie przysłano mi nakładkę 38MB po zainstalowaniu problem zniknął (narazie  B)). Nadal testuję i obserwuję.Pozdrawiam

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 19, 2008, 20:14:27 »
Uspokoiłeś mnie- w takim razie czekam na poprawkę z serwisu. W związku z tym, że sporo jeżdżę po mieście to takie zachowanie automapy i ciągłe restarty stały się irytujące.

*

Offline kajacek

• **
  • 168
  • Sprzęt: MODECOM Freeway MX2 + Automapa Europe 6.8.1
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 22, 2008, 13:08:56 »
Mam to samo na swojej AM 5.2 - głupieje po zjechaniu z wyznaczonej trasy, probuje naprowadzać na siłę i potem się zawiesza - zdarzyło mi się to 2x w ostatnim czasie  :mad:

Już myślałem, że sprzęt się "sypie" - ale może to jednak software :) Napisałem do supportu i czekam :)
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2008, 13:11:39 wysłana przez kajacek »

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 22, 2008, 18:24:13 »
Dostałem odpowiedź z supportu:
"...Odnosnie okresowego zawieszania to jesli sformatowanie karty nie pomoglo
to nie jestesmy wstanie nic wiecej poradzic - problemy wynikaja juz ze specyfikacji technicznej
urzadzenia..."
Trochę dziwne jak na cenę oprogramowania 299 zł, w wymaganiach dla automapy na stronie producenta jest:
Wymagania dla wersji PocketPC
Platforma:
Urządzenie zgodne z jedną z poniższych specyfikacji:
PocketPC 2003, PocketPC 2003 SE, Windows CE 4.2, Windows Mobile 5/6, Windows CE .NET 5.0, Windows XP, Windows Vista
Opcjonalnie :
Dowolny odbiornki GPS pracujący w standardzie NMEA0183, komunikujący sie z urządzeniem z wykorzystaniem portu COM"
Owszem wymienione są niżej urządzenia przetestowane, ale Lucca 3.5 podstawowe wymagania spełnia.
Zainstalowałem uaktualnienie do wersji 5.2.1.663- jest jakby trochę lepiej, ale jednak 1 zwis urządzenia zaliczyłem po zjechaniu z trasy. Ponownie wysłałem maila do supportu.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 23, 2008, 00:22:06 »
To może jeszcze sformatuj kartę w jakimś czytniku z PCta. Tak dla pewności. ???

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 01, 2008, 01:18:29 »
Ja u siebie na ver. 662 i 663, jak i na oficjalnej zauważyłem że AM mi się zwiesza (obraz stoi, Hołek w tle normalnie nawija).
Problem nie wystąpił w momencie kiedy PDA było połączone przez BTz kom. i miałem aktywne MiploLoc. Na 300 km ani jednego zwisu.

Może to mieć jakąś zależność ?
Może któryś z kolegów  sprawdził czy u niego taka zależność też występuje ?

Jeśli tak, to wiadomo by było że coś z funkcjonalności MiploLoc namieszali...

Napisane: Listopad 23, 2008, 08:31:28
Udało mi się znaleźć zależność, wysłałem info do AM.
Mianowicie, AM nie radzi sobie w momencie kiedy ma w menu włączoną funkcję MiploLoc, a PDA nie jest połączone z netem... Zawieszanie występuje w momencie kiedy AM próbuje wysłać dane o mojej pozycji do serwisu...

W momencie kiedy jest połączenie z internetem (u mnie PDA + BT z N90) wszystko jest ok.
i kiedy wyłączona jest opcja w menu również. Widocznie jakieś przepełnienie buforu w aplikacji się robi...

Takie zawiasy miałem na oficjalnej 5.2.0, oraz na rozwojowych 662 i mam na 663.
Przetestowaną przyczynę problemu testowałem tylko na wersji rozwojowej 663, innej niestety nie posiadam.

Czy mogę prosić forumowiczów o sprawdzenie w/w zależności ?
tak jakoś chodzi mi to po głowie...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2008, 01:21:03 wysłana przez matthiasgor »
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 01, 2008, 01:46:41 »
Cenne spostrzeżenie, ja niestety nie mam jak potwierdzić (PDA bez GSM i WiFi).
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 01, 2008, 01:56:03 »
Problem chyba się rozwiązał metodą prób i błędów. Przyczyną zwisów była karta pamięci SanDisk Ultra II 2 GB. Wymieniłem kartę pamięci na SD Toshiba Professional 2GB, support odblokował mi numer licencji, odinstalowałem automapę, usunąłem wpisy w rejestrze windowsa CE, jeszcze raz z płyty Blaupunkta zainstalowałem oprogramowanie urządzenia, zainstalowałem automapę w czytniku kart pamięci na sformatowaną toshibę i na razie jest OK, żadnego zwisu. Lucca działa szybko i stabilnie, prawie natychmiast po uruchomieniu AM "łapie" GPS-a, bardzo szybko generuje trasy, nie zawiesza się na drogach "nieprzejezdnych w/g AM". Nie wiem, czy jest to związane z szybkością toshiby, w/g producenta dwukrotnie szybszej od sandiska, czy może Lucca "nie lubi" Sandiska- w czytniku kart pamięci Sandisk jest widziany przez PC, można wykonywać operacje na plikach i  bezproblemowo działa w innych urządzeniach (2 aparaty fotograficzne).

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 01, 2008, 10:37:18 »
Problem chyba się rozwiązał metodą prób i błędów. Przyczyną zwisów była karta pamięci SanDisk Ultra II 2 GB. Wymieniłem kartę pamięci na SD Toshiba Professional 2GB, support odblokował mi numer licencji, odinstalowałem automapę, usunąłem wpisy w rejestrze windowsa CE, jeszcze raz z płyty Blaupunkta zainstalowałem oprogramowanie urządzenia, zainstalowałem automapę w czytniku kart pamięci na sformatowaną toshibę i na razie jest OK, żadnego zwisu. Lucca działa szybko i stabilnie, prawie natychmiast po uruchomieniu AM "łapie" GPS-a, bardzo szybko generuje trasy, nie zawiesza się na drogach "nieprzejezdnych w/g AM". Nie wiem, czy jest to związane z szybkością toshiby, w/g producenta dwukrotnie szybszej od sandiska, czy może Lucca "nie lubi" Sandiska- w czytniku kart pamięci Sandisk jest widziany przez PC, można wykonywać operacje na plikach i  bezproblemowo działa w innych urządzeniach (2 aparaty fotograficzne).

Ja wymieniałem SD, robiłem HRy i nic nie pomagało...
dopiero jak odnalazłem tę ww. zależność udało się doprowadzić AM do używalności, z tego co widzę na Miplo, mało osób stosunkowo używa MiploLoc, dlatego może tak trudno był znaleźć te przepełnienie bufora...

Z punktu programistycznego 2 linie w kodzie rozwiążą problem skierowanie np. danych do null'a, ale ja nie znam AM od podszewki i może to wymagać większej ingerencji w kod.
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 01, 2008, 10:54:03 »
Pamiętaj że nie wszyscy pokazują swoją pozycję innym w Miplo Loc (np. Ja :) )
Paweł