Za co lubisz AutoMapę - kącik pochwał

• 63 Odpowiedzi
  • 11396 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
Odp: Za co lubisz AutoMapę - kącik pochwał
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 14, 2010, 22:49:52 »
Tak, wyłączmy wszyscy a dane sobie wezmą z kosmosu.

« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 14, 2010, 23:12:09 »
I tak dane już są często z kosmosu. Nie muszę daleko szukać. Włączam na Targeo dane o ruchu- za oknem mam niby korek. Wyglądam za okno a tam pusto jak po konflikcie nuklearnym.

Też jestem zdania, że kluczem do stworzenia dobrej nawigacji jest duża dokładność map + sprawny system taki TMC a nie jakieś duperele łączące się z internetem i pobierające jakieś dziwne dane.
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2010, 23:13:42 wysłana przez tpiatal »

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 14, 2010, 23:14:49 »
I tak dane już są często z kosmosu. Nie muszę daleko szukać. Włączam na MIPLO dane o ruchu- za oknem mam niby korek. Wyglądam za okno a tam pusto jak po konflikcie nuklearnym....
Piszesz o LD a zbierane dane przydają się też do SR a ten jest całkiem niezły.
Zasięg TMC jest taki duży, że kładzie SR?
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Bilunia

« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 14, 2010, 23:26:18 »
Nie rozumiem, dlaczego wielu kolegów czuje się w stosunku do producenta "zobowiązanych".
Mnie nie obchodzi, komu i do czego przydadzą się wysyłane dane, bo nikt kupując program, nie podpisywał cyrografu z diabłem. Natomiast interesuje mnie, by program pozwalał mi wyznaczać trasy zgodnie z dostępnymi ustawieniami - a tego nie robi.
Natomiast, jeżeli producent włącza do programu gadżety typu SR i LD, to powinien najpierw pomyśleć, jak w kulturalny sposób (poza programem) zebrać do tego gadżetu dane.
Czy kupno motoru (ścigacza) też wiąże się z akceptacją klauzuli "Dawca narządów" ?
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2010, 23:30:12 wysłana przez Bilunia »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 14, 2010, 23:31:18 »
... Czy kupno motoru (ścigacza) też wiąże się z akceptacją klauzuli "Dawca narządów" ?
A powinno...  :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
  • Sprzęt: A696, Samsung I9070, Acer 811 3G
« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 14, 2010, 23:48:14 »
małe sprostowanie: "okoliczności przyrody" nie oznaczają braku asfaltu, a jedynie dziurawy wyrób drogopodobny ósmej kolejności odśnieżania ;)

*

Offline Roberto41

• **
  • 117
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 15, 2010, 08:37:07 »
Nie rozumiem, dlaczego wielu kolegów czuje się w stosunku do producenta "zobowiązanych".
Mnie nie obchodzi, komu i do czego przydadzą się wysyłane dane, bo nikt kupując program, nie podpisywał cyrografu z diabłem. Natomiast interesuje mnie, by program pozwalał mi wyznaczać trasy zgodnie z dostępnymi ustawieniami - a tego nie robi.
Natomiast, jeżeli producent włącza do programu gadżety typu SR i LD, to powinien najpierw pomyśleć, jak w kulturalny sposób (poza programem) zebrać do tego gadżetu dane.
Czy kupno motoru (ścigacza) też wiąże się z akceptacją klauzuli "Dawca narządów" ?

Bilunia, w pełni się z Tobą zgadzam  :ok: Ja kupując produkt AM "naiwnie widać" zakładałem, że jest to produkt w pełni wartościowy. Paragon jaki otrzymałem w sklepie nie jest dowodem zawarcia umowy pomiędzy mną  a firmą Aqurat na to, że będę zasilał ich system, bo jest to koniecznym warunkiem do tego, żeby funkcjonalności za które zapłaciłem w miarę poprawnie działały (jeżeli jest to gdzieś napisane w warunkach licencji to proszę mi to wskazać). Czy jest ktoś chętny udowodnić mi w spokojny i sensowny sposób, że nie mam w tej chwili racji ?

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 15, 2010, 09:09:51 »
Racji nie masz :P   Nie ma
obowiązku korzystania z LD, można wyłączyć a AM będzie dalej działać. czyli jest to za co zapłacileś a LD masz gratis :-|
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2010, 10:43:48 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 15, 2010, 09:23:51 »
Cytat: Roberto41
Czy jest ktoś chętny udowodnić mi w spokojny i sensowny sposób, że nie mam w tej chwili racji ?
Po pierwsze błędne i nieuprawnione jest Twoje stwierdzenie na podstawie którego 'wydałeś wyrok':
po tym co napisala starsza pani wniosek jest prosty, wodotryski w AM to niedopracowane badziewie i kropka. Kolezanko wylacz te SR-y i LD, a zobaczysz, ze program bedzie do uzytku.
Nie masz bladego pojęcia co spowodowało, że starsza pani kluczyła po osiedlu zamiast z niego
wyjechać prostą drogą, a już stwierdzasz że SR i LD to badziewie. To zwyczajne oszołomstwo.
Przyąłeś z góty pewną tezę i do niej doczepiłeś argument nie patrząc czy do niej pasuje czy nie.
Nawiasem mówiąc spudłowałeś, bo starsza pani w ogóle nie używała LD, jej sprzęt nie ma modułu GSM.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 15, 2010, 09:31:20 »
Mnie nie obchodzi, komu i do czego przydadzą się wysyłane dane, bo nikt kupując program, nie podpisywał cyrografu z diabłem.
.........

Idąc Twoim tokiem rozumowania, to po co dodajemy POI, zakładamy blokady/antyblokady, wysyłamy błędy/poprawki do map itp. itd.
Czekajmy do usr... śmierci aż producent to zrobi.

*

Offline starsza.pani

• 328
  • Sprzęt: MODECOM MX3HD AM-oczywiście najnowsza
« Odpowiedź #40 dnia: Listopad 15, 2010, 10:20:02 »

Nie masz bladego pojęcia co spowodowało, że starsza pani kluczyła po osiedlu zamiast z niego
wyjechać prostą drogą, a już stwierdzasz że SR i LD to badziewie.
Nawiasem mówiąc spudłowałeś, bo starsza pani w ogóle nie używała LD, jej sprzęt nie ma modułu GSM.

Ja naprawdę kocham AM, i to moje "grzebanie" w ustawieniach powoduje te atrakcje. LD oczywiście nie używam, ale przesuwam suwaczek to na stronę trasy krótkiej, to szybkiej, żeby ustawić optymalną. Co i rusz przeczytam o usprawnieniach robionych przez forumowiczów i już włażę w bebechy AM i dawaj małpować. Efekty jakie są sama widzę i czasem się z nimi tu dzielę (chociaż pewnie nie ma się czym chwalić).
Błędy są i pewnie zawsze będą, poprawiajmy(cie) je spokojnie, bez kłótni i uszczypliwości.
A teraz jadę na miasto i będę się cieszyć, że w Bielsku pojawił się asystent.
Żeby jeszcze zapiszczał w momencie pojawienia...

« Odpowiedź #41 dnia: Listopad 15, 2010, 11:46:58 »

Nie wiem jak duży jest zasięg TMC. Przypuszczam, że jest podobny do zasięgu stacji FM, z której korzysta, co w moim przekonaniu całkowicie wystarcza. Przecież  Jadąc te 90-100km na godzinę nie muszę być uprzedzany o korku na więcej niż te 50 minut przed nim. Przecież korki też się rozładowują, zwłaszcza, jeśli są spowodowane np. wypadkiem czy uszkodzeniem auta. SR też chyba nie pobiera danych o korkach w Lizbonie gdy jedziesz rano do pracy.

TMC ma taką przewagę, że nie potrzebuje połączenia z internetem, tym samym nie obciąża Ci dodatkowo rachunku. Korzystać z niego może kilku producentów, nie tak jak w systemie SR zamkniętym dla AM.

Niby czemu cała Europa Zachodnia zainwestowały miliony euro w TMC ? Gdyby było to nieskuteczne i bezużyteczne, to system mógłby się rozwinąć co najwyżej w Polsce, ale nie w Niemczech :)

Polacy jak zwykle chcą odkrywać na nowo koło i kopią się z koniem, zamiast korzystać ze sprawdzonych rozwiązań.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #42 dnia: Listopad 15, 2010, 12:50:54 »
Nie wiem jak duży jest zasięg TMC. Przypuszczam, że jest podobny do zasięgu stacji FM...
Nie o ten zasięg mi chodziło.  :mrgreen:
Chodziło mi jakiej klasy drogi obsługuje. Bo jak dajmy na to tylko krajówki i TMC nie informuje co się dzieje na drogach niższej klasy to kicha.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline GalaxyMan

• 5
  • Ford Galaxy 1.9 TDI Ghia
  • Sprzęt: Mio C520
« Odpowiedź #43 dnia: Listopad 15, 2010, 13:17:02 »
Lubie AM bo są do niej witaminki :)

*

Offline mpxxl

• 596
  • Sprzęt: xda flame, e51,hx2110, hx2755, N900, 810f, es400
« Odpowiedź #44 dnia: Listopad 15, 2010, 13:33:17 »
widac kolego ze dopiero zaczynasz ''kariere'' na pdaclub.pl  :ohreally:

« Odpowiedź #45 dnia: Listopad 15, 2010, 14:16:46 »
Chodziło mi jakiej klasy drogi obsługuje. Bo jak dajmy na to tylko krajówki i TMC nie informuje co się dzieje na drogach niższej klasy to kicha.

Aaa, o to Ci chodziło :P
Jeśli o to chodzi, to nie widzę problemu. Wystarczy wejść na stronę np. tom toma, wejść w route plannera i przyjrzeć się mapie jakiegoś większego miasta, w którym działa ten system. Jak się przekonasz, obsługiwane są różne kategorie dróg a nie tylko krajówki.

http://routes.tomtom.com/#/map/Berlin%252C%2520DE%254052.52341%252C13.4114%2540-1/?center=52.52341%2C13.4114&zoom=9&ui=8&map=basic

Pozdrawiam

P.S.

Koledze na pewno chodziło o to, że kupił licencję na AM w aptece, gdzie do każdego zakupionego produktu dorzucali zestaw witamin gratis  :mrgreen:

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #46 dnia: Listopad 15, 2010, 14:42:49 »
... Wystarczy wejść na stronę np. tom toma, wejść w route plannera i przyjrzeć się mapie jakiegoś większego miasta, w którym działa ten system. ...
Źle szukam? W Warszawie nic nie widać, w Lublinie też...  :(
Pozdrawiam
Karol

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #47 dnia: Listopad 15, 2010, 14:45:19 »
Nie wiem jak duży jest zasięg TMC. Przypuszczam, że jest podobny do zasięgu stacji FM, z której korzysta, co w moim przekonaniu całkowicie wystarcza.

Tyle że w Polsce nie ma TMC, bo ten co teoretycznie jest (i korzysta z niego Navigon i Garmin) to ja bym nazwał raczej wersją demo z uwagi na symboliczną ilość danych jakie ten system dostarcza.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #48 dnia: Listopad 15, 2010, 14:49:07 »
To jak na mój gust wsio w temacie   :)
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Roberto41

• **
  • 117
« Odpowiedź #49 dnia: Listopad 15, 2010, 15:59:44 »
wyjechać prostą drogą, a już stwierdzasz że SR i LD to badziewie. To zwyczajne oszołomstwo.
Przyąłeś z góty pewną tezę i do niej doczepiłeś argument nie patrząc czy do niej pasuje czy nie.

Masz rację, troszkę tu dokonałem nadużycia bez dogłębnej analizy. Mój "wyrok" co do użyteczności LD bierze się z tego, że sam mam kiepskie z tym doświadczenia, a poza tym LD, to jedna wielka nieprzewidywalność, gdyż teoretycznie i nawet praktycznie może cię poprowadzić z punktu A do B każdego dnia zupełnie po innej trasie. A ja takiej filozofii się sprzeciwiam, gdyż nie jestem dostarczycielem pizzy lub przedstawicielem handlowym, gdzie czas dotarcia jest kluczowy. Ale oczywiście na pewno LD znajdzie zwolenników i to należy szanować. Ja tylko zaproponowałem wyłączenie bajerów, żeby starsza pani przekonała się doświadczalnie, czy coś się po tym poprawi czy nie. To miał być tylko test, tzn ja to tak miałem na myśli.

*

Dżeju

« Odpowiedź #50 dnia: Listopad 15, 2010, 16:17:46 »
Lubię za to, że ... można wszystkie bzdety wyłączyć, a pozostają b.dobre mapy, no i nieograniczone możliwości modyfikacji (piszę to z PEŁNĄ odpowiedzialnością, LD i SR to nieprzydatne bajery, przynajmniej w obecnej formie, wystarczy dzisiejszy przykład trasy Wrocław - Jelenia Góra. Przed Strzegomiem prowadzi objazdami przez wioski, bo ponoć są roboty ..., a w rzeczywistości ich ni ma  :mrgreen:).

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #51 dnia: Listopad 15, 2010, 17:07:52 »
No to SR nie ma tu nic do rzeczy.
Pozdrawiam
Karol

*

Dżeju

« Odpowiedź #52 dnia: Listopad 15, 2010, 17:16:00 »
A to można uruchomić LD bez SR  :mysli:  Chyba mam inną AM.

« Odpowiedź #53 dnia: Listopad 15, 2010, 17:40:52 »
To jak na mój gust wsio w temacie   :)

Wrzuciłem Ci linka, gdzie jest pokazane jak działa TMC w Berlinie. Jak to się ma w Polsce, to nie wiem, bo u nas TomTom jeszcze tego systemu nie wprowadził.

Systemu nie ma, ale gdyby AM wprowadziła TMC zamiast LD to by był. O tym właśnie pisałem- niepotrzebnie wywarzają otwarte drzwi i szukają nowych systemów zamiast wprowadzić coś co na zachodzie jest sprawdzone od lat i działa bez zarzutu.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
« Odpowiedź #54 dnia: Listopad 15, 2010, 19:15:18 »
Muszę pochwalić automape a raczej firmę Aqurat sp. z o.o. & Geosystems Polska sp. z o.o. za uważne śledzenie rynku i prowadzenie równoległych prac nad AutoMapą na alternatywne w stosunku do Windows systemy operacyjne. W szczególności za ich determinacje i wytrwałość w dążeniu do celu.
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline Roberto41

• **
  • 117
« Odpowiedź #55 dnia: Listopad 15, 2010, 19:28:09 »
slawrumia , jaja sobie robisz prawda ?  :E

Po??czone: Listopad 15, 2010, 19:31:53

Galaxy trzymam za ciebie kciuki, zeby to nie byl twoj ostatni wpis na TYM forum
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2010, 19:31:53 wysłana przez Roberto41 »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #56 dnia: Listopad 15, 2010, 20:02:53 »
Ale mozna mieć SR włączone a z LD nie korzystać. Nie trzeba wyłączać wszystkiego.

Połączone: Listopad 15, 2010, 20:05:09
Systemu nie ma, ale gdyby AM wprowadziła TMC zamiast LD to by był. O tym właśnie pisałem- niepotrzebnie wywarzają otwarte drzwi i szukają nowych systemów zamiast wprowadzić coś co na zachodzie jest sprawdzone od lat i działa bez zarzutu.
Jak można było przeczytać...
Tyle że w Polsce nie ma TMC, bo ten co teoretycznie jest (i korzysta z niego Navigon i Garmin) to ja bym nazwał raczej wersją demo z uwagi na symboliczną ilość danych jakie ten system dostarcza.
... to dla mnie nie ma o czym mówić.
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2010, 20:05:09 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Bilunia

« Odpowiedź #57 dnia: Listopad 15, 2010, 20:08:34 »
Ale mozna mieć SR włączone a z LD nie korzystać. Nie trzeba wyłączać wszystkiego.
A co z plikiem events.a w mapie? Bo to chyba na tą minę wpadł Dżeju.
Tu już nie wystarczy (nie można) wyłączyć - trzeba wręcz wywalić.
------------------------------------
slawrumia , jaja sobie robisz prawda ?  :E
Czy to prawda, że główną nagrodą w tym temacie jest dożywotnia subskrypcja AM ?
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2010, 20:20:45 wysłana przez Bilunia »

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #58 dnia: Listopad 15, 2010, 20:25:25 »
Ciekawe kiedy zacznie się polowanie na ofiarę i czy dadzą nekrolog.

*

Bilunia

« Odpowiedź #59 dnia: Listopad 15, 2010, 20:28:08 »
Ciekawe kiedy zacznie się polowanie na ofiarę i czy dadzą nekrolog.
:ok:
Ciężkie jest życie Smerfów :proud: