Wystąpiła wewnętrzna niezgodność danych

• 145 Odpowiedzi
  • 44758 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Dżeju

Odp: Wystąpiła wewnętrzna niezgodność danych
« Odpowiedź #120 dnia: Listopad 25, 2008, 11:06:44 »
U mnie niezgodność przy trasie: start: Katowice-Moniuszki; koniec: Katowice-Korfantego 56. Trasa szybka i optymalna. Przy trasie krótkiej wszystko jest OK. Wersja: 5.2.1 (663) Polska 0809

Przy ustawionym starcie "Cała ulica Moniuszki" - wszystko jest w porządku dla każdego rodzaju trasy. Sprawdzone, także dla początku i końca ulicy Moniuszki. Tak więc nie może to być bezpośrednio tylko i wyłącznie błędem programu, ale "jakimś" powiązaniem AM-sprzętu-innych ustawień, etc.
Sprawdzane na oficjalnej wersji AM 5.2.0.

« Odpowiedź #121 dnia: Listopad 25, 2008, 11:19:58 »
U mnie niezgodność przy trasie: start: Katowice-Moniuszki; koniec: Katowice-Korfantego 56. Trasa szybka i optymalna. Przy trasie krótkiej wszystko jest OK. Wersja: 5.2.1 (663) Polska 0809

Przy ustawionym starcie "Cała ulica Moniuszki" - wszystko jest w porządku dla każdego rodzaju trasy. Sprawdzone, także dla początku i końca ulicy Moniuszki. Tak więc nie może to być bezpośrednio tylko i wyłącznie błędem programu, ale "jakimś" powiązaniem AM-sprzętu-innych ustawień, etc.

To w takim razie jakim cudem wczytując tą samą trasę do AM 5.0.5 wszystko jest OK?
To pokazuje, że jest to wina oprogramowania, a nie sprzętu...

« Odpowiedź #122 dnia: Listopad 25, 2008, 11:28:01 »

Jak pisałem błąd wystąpił w wersji 5.2.1 (663). Występowanie błędu potwierdził Markuss 1 który również używa tej wersji, więc może to być błąd który wcześniej nie występował.

*

Offline gbear

• *
  • 56
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #123 dnia: Listopad 25, 2008, 17:52:58 »
5.2.0 + P750

Wroclaw - Gliwice, zjazd poza trasa na Wroclaw wschodni, AM zaczela cos przeliczac i wyskoczyl komunikat

wrrrr

Ale potem wrocilo do normy i jako przeliczyla trase. dziwne. Poprzednia wersja tak nie miala

pzdr

*

Dżeju

« Odpowiedź #124 dnia: Listopad 25, 2008, 18:51:05 »
... To w takim razie jakim cudem wczytując tą samą trasę do AM 5.0.5 wszystko jest OK?
To pokazuje, że jest to wina oprogramowania, a nie sprzętu...

To jakim cudem u jednych jest, a u innych nie ma ???   Nie pisałem, że to wina sprzętu, tylko "JAKIMIŚ" powiązaniami. Jak się przeczyta wypowiedzi i to co wiem z testów, nie ma tu zbytniej prawidłowości, była pewna, o której na etapie testów pisał nocnyMarek, ale też nie u każdego występowała. Proponuję więc wyluzować, gdyż wiadomo, że AM czasem bywa nieprzewidywalna  :E  O czym świadczy choćby post wyżej gbeara.

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #125 dnia: Listopad 25, 2008, 21:37:00 »
Czytam różne wątki na tym i innych forach i widzę że AM 5.2 ma trochę błędów.
Jeszcze się nie przesiadłem na tą wersję. Jeżdżę na 5.1.1  i jestem zadowolony póki co.

*

Offline PYJTER

• 35
  • Sprzęt: HTC ARTEMIS, HTC KAISER
« Odpowiedź #126 dnia: Listopad 26, 2008, 20:35:32 »
Automapa wersja 5.2.0 SPV m650

Trasa: Jelcz-Laskowice-Ruda Śląska

mniej więcej na zjezdzie na autostradę zaczał coś przeliczać i komunikat niezgodność danych  :|

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #127 dnia: Listopad 26, 2008, 20:52:12 »
Automapa wersja 5.2.0 SPV m650

Trasa: Jelcz-Laskowice-Ruda Śląska

mniej więcej na zjezdzie na autostradę zaczał coś przeliczać i komunikat niezgodność danych  :|
To samo na trasie Bemowo => centrum handlowe Reduta w Warszawie... po dojeździe pod wjazd do garaży ten sam komunikat!
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2008, 20:54:20 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #128 dnia: Listopad 26, 2008, 21:33:16 »
Nie macie wrażenia, że ten komunikat pojawia się, gdy tylko zjedziemy z trasy gdzieś blisko jej końca?  :)
--
twinsen

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
« Odpowiedź #129 dnia: Listopad 26, 2008, 22:13:30 »
NIE, ja mogę zjechać przed połową z autostrady i mam komunikat
zawodowy kierowca...

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #130 dnia: Listopad 29, 2008, 07:41:29 »
Ostatnio trafiłem na kilka kolejnych miejsc w Warszawie gdzie nie da się wyznaczyć 500 metrowej trasy, a  już  kilkudziesięcio kilometrowa biegnąca tamtedy jest poprawna. Oczywiście w czasie jazdy  w chwili znalezienia się w tej dziwnej strefie rażenia komunikat o niezgodności i tak zobaczymy.

ps
błąd  oczywiście zgłosiłem

*

Offline cichy341

• *
  • 55
  • Sprzęt: Lark FreeBird 35.0 + AutoMapa 5.3
« Odpowiedź #131 dnia: Grudzień 02, 2008, 21:30:13 »
Zastanawiam się czy panowie z AM głęboko pracują nad nową wersją bo jakoś dziwnie ucichło i nowej wersji ani widu ani słychu, w dziale AutoMapa na tym forum też jakoś mniej postów  :sleepy:

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #132 dnia: Grudzień 02, 2008, 21:39:26 »
Zastanawiam się czy panowie z AM głęboko pracują nad nową wersją bo jakoś dziwnie ucichło i nowej wersji ani widu ani słychu, w dziale AutoMapa na tym forum też jakoś mniej postów  :sleepy:

Pewnie szykują się do świąt  :evil:
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #133 dnia: Grudzień 02, 2008, 21:48:27 »
Do mnie dzisiaj dotarło od nich pytanie bym sprawdził czy prawidłowo funkcjonuje opcja "wyłacz/włacz ekran" przypisana do przycisku enter.... więc widać nad czymś tam pracują ale się wyciszyli......
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2008, 21:58:45 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline TD74

• **
  • 169
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #134 dnia: Grudzień 04, 2008, 08:23:22 »
hmm, a ja się akurat przymierzam do zakupu legala ... ale ten błąd mnie mocno osłabia, myślałem, że to kwestia "kombinowanej" wersji, a tu taka kicha ... myślałem że to moze jedna trasa bo akurat wypada mi z domu do pracy, a tu piszecie, że więcej jest takich przypadków ... i ja mam za to płacić ... wrrr  :mad:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #135 dnia: Grudzień 04, 2008, 08:38:47 »
Na pewno wkrótce wydadzą poprawkę i problem zniknie. Było już tak wielokrotnie, że pierwsza edycja jakiejś nowej wersji była zabugowana. Po poprawieniu błędów był spokój, aż do następnej "rewolucji".

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #136 dnia: Grudzień 04, 2008, 09:46:26 »
Na pewno wkrótce wydadzą poprawkę i problem zniknie. Było już tak wielokrotnie, że pierwsza edycja jakiejś nowej wersji była zabugowana. Po poprawieniu błędów był spokój, aż do następnej "rewolucji".
Cosik za długo te "wkrótce" trwa.....

Pozdr
ISTQB Certified Tester

*

Offline benezis

• **
  • 225
    • ajiSUSHI
  • Sprzęt: Smailo HD, HTC Desire Z
« Odpowiedź #137 dnia: Grudzień 04, 2008, 13:16:21 »
Oj za długo !!!
5.2.0 tak mnie parę razy wnerwiła (wewnętrzna niezgodność danych ), że wróciłem do 5.1.1.
Może mapa mniej aktualna ale można na niej normalnie jeździć. Dopóki nie będzie poprawki (moim zdaniem) 5.2.0 to porażka.
Człowiek płaci to wymaga a tu miesiąc i żadnej oficjalnej poprawki (powtarzam oficjalnej) dla całej żeszy tych normalnych nie kombinujących w ustawieniach urzytkowników AM.
Moim zdaniem przeginają.
AM 610 PL

*

Dżeju

« Odpowiedź #138 dnia: Grudzień 04, 2008, 13:35:33 »
...Moim zdaniem przeginają.

Pociesz się (sam się pocieszam), że w innych programach jest jeszcze gorzej. W MapieMap (dla PDA), z wykupioną subskrypcją nadal jeździsz na mapach 200803  >:(

*

Offline cichy341

• *
  • 55
  • Sprzęt: Lark FreeBird 35.0 + AutoMapa 5.3
« Odpowiedź #139 dnia: Grudzień 04, 2008, 16:44:18 »
Moim zdaniem wszystkiemu winne jest to nowe upakowanie danych co niby miało przyspieszyć odczyt mapy, coś schrzanili i teraz siedzą i łatają, coś wydaje mi się, że jeszcze poczekamy na nową wersję, minimum do świąt.

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #140 dnia: Grudzień 06, 2008, 13:14:08 »
No ja mam nadzieję na Święta jakąś aktualizację pod choinkę, coby sprawdzić parę rzeczy jak np. notoryczne
wywalanie się o niemożliwości wyznaczenia nowej trasy, tylko po zjechaniu z niej, zamiast wyliczyć nową.
Inni już to zgłaszali do supportu, to nie zgłaszam, bo aż tak mi nie zależy  :)
--
twinsen

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #141 dnia: Grudzień 06, 2008, 13:23:36 »
No ja mam nadzieję na Święta jakąś aktualizację pod choinkę, coby sprawdzić parę rzeczy jak np. notoryczne
wywalanie się o niemożliwości wyznaczenia nowej trasy, tylko po zjechaniu z niej, zamiast wyliczyć nową.
Inni już to zgłaszali do supportu, to nie zgłaszam, bo aż tak mi nie zależy  :)
Coś mi się wydaje, że AM powoli upodobniła się do Windowsa gdzie załatanie jednej dziury powoduje powstanie drugiej...
Przecież wewnętrzna niezgodność dany występowała juz prawie półtora roku temu i było już dobrze a tu "masz babo placek".. znów to samo!
Oszaleć można.. wciąż dreptanie w miejscu z problemami stabilności aplikacji, która po ponad 1,5 roku powinna być przynajmniej stabilna  :O
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #142 dnia: Grudzień 07, 2008, 10:26:58 »
Moim zdaniem wszystkiemu winne jest to nowe upakowanie danych co niby miało przyspieszyć odczyt mapy, coś schrzanili i teraz siedzą i łatają, ....

Powodem jest zmiana sposobu zabezpieczenia aplikacji i samych map.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #143 dnia: Grudzień 07, 2008, 15:10:55 »
Moim zdaniem wszystkiemu winne jest to nowe upakowanie danych co niby miało przyspieszyć odczyt mapy, coś schrzanili i teraz siedzą i łatają, ....

Powodem jest zmiana sposobu zabezpieczenia aplikacji i samych map.
Co i tak z pewnością guzik da...
ISTQB Certified Tester

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
« Odpowiedź #144 dnia: Grudzień 07, 2008, 15:20:01 »
Czy ktoś może mi podać numer najnowszej wersji AM?
Ja mam 657 i chyba nie jest to najnowsza wersja?
zawodowy kierowca...

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
« Odpowiedź #145 dnia: Grudzień 07, 2008, 15:43:19 »
Czy ktoś może mi podać numer najnowszej wersji AM?
Ja mam 657 i chyba nie jest to najnowsza wersja?

Jak zgłosisz do supportu, że masz problemy ze swoją wersją powinieneś dostać link do wersji 663.
Pzd
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24