Wielkość AM EU 5.1

• 42 Odpowiedzi
  • 10318 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline QMPEL

• 306
  • Sprzęt: FS N560, Samsung Omnia2, QSTARZ GPS extreme.
Wielkość AM EU 5.1
« dnia: Sierpień 06, 2008, 18:32:02 »
Ile miejsca na karcie pamięci zajmuje wam AM EU 5.1 ??
W moim przypadku wynosi to aż 3,7GB. Na karcie nic więcej jeszcze nie ma, nawet Mipla i POI. W poprzedniej wersji zajmowała mi ok chyba 2GB z Miplo i POI. Według mnie coś jest nie tak. Kartę formatowałem zawsze i wskazania pojemności karty były maksymalne. (SD 4GB)
Dodam, że zaciągałem z serwera AM 3 razy dla pewności. Podwójne wgranie czy cuś takiego wykluczam. Wyczerpałem już wszystkie znane i nieznane sposoby i pozostało zwrócić się do was. Nie sądzę, że przez dodanie tych paru ścieżek w nowych państwach tak AM pogrubiło.
Aha, AM chodzi bez problemu. Mam FS N560 + 4GB SD
Pozdrawiam

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Wielkość AM EU 5.1
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 06, 2008, 18:37:59 »
Katalog Maps zajmuje 1.8GB, musisz miec coś 'nie tak'.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 06, 2008, 18:44:46 »
No tak ale przyznasz że troche to dziwne i zupełnie nie wiem z czym to jeść

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 06, 2008, 18:51:07 »
Sformatuj kartę na PC i wgraj powtórnieprzez czytnik
potrzebna zgoda

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 06, 2008, 18:52:31 »
Sformatuj kartę na PC i wgraj powtórnieprzez czytnik
Tak robilem i to nie raz

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 06, 2008, 19:09:09 »
No i ile masz wolnego miejsca po formacie?
Sprawdzałeś ile potem zajmują poszczególne katalogi?
Jaki masz największy plik? (ways.a - niecałe 1,2GB)

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 06, 2008, 19:21:40 »
No i ile masz wolnego miejsca po formacie?
Sprawdzałeś ile potem zajmują poszczególne katalogi?
Jaki masz największy plik? (ways.a - niecałe 1,2GB)
Sprawdzałem i nic niepokojacego nie widziałem. Nie znalazłem nic zdublowanego ani przerośniętego. Po formacie wskazanie było prawie 4 GB, nie pamietam dokładnie. Najdziwniejsze jest to, że wszystko normalnie działa. Jestem od kilku dni w trasie i jest OK. Nocą w hotelach poszukuje przyczyny. Dosłownie arhiwum X. Nic nie rozumiem
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2008, 19:32:03 wysłana przez QMPEL »

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 06, 2008, 21:09:34 »
No tak ale przyznasz że troche to dziwne i zupełnie nie wiem z czym to jeść

jak instalowalem AM 5.0.7 tez tak zajmowalo
na karcie 2GB musialem wybierac panstwa do instalacji

5.1 zajmuje 1,8 GB i cala bez problemu weszla na karte 2GB....

nic nie zmienialem, karta zawsze byla formatowana przed instalacja....

tyle, ze przed instalacja 5.1 mialem hard reset, ale czy to ma jakies znaczenie :)

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 07, 2008, 00:52:28 »
Posiedziałem parę godzin, ale doszedłem, o co chodzi. Winne było uaktualnienie AM4, które siedziało głęboko w moim kompie. Nie wiem jak i czyja to jest wina, czy AM, czy Visty, ale jest już OK. Wygląda na to, że podczas uruchamiania instalacji AM 5.1 na kartę zasysałem też nieświadomie cholera wie co, bo nie widziałem dubli czy plików większych niż 1,2GB i juz się nie dowiem, bo wykosiłem wszystko dokładnie i z wściekłością.
Wniosek: Dokładnie czyścić wszelkie stare wersje na PC też
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2008, 00:53:59 wysłana przez QMPEL »

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 11, 2008, 17:03:57 »
Niestety :S nowa wersja i problem się powtórzył. Znów na kartę w tajemniczy sposób trafiło ok 3.7 giga. Rozmawiałem z service AM i usłyszałem że jeszcze tego nie mieli. Niestety ten problem znacznie przerasta mnie i tych, którzy uważają, że się na tym znają. Poprzednio udało się wgrać normalnie za ósmym razem, ciekawe ile teraz będę siedział.  :(
Jest jeszcze jeden niepokojący element. Od momentu kliknięcia ikonki AM.....exe, do momentu pojawienia się możliwości rozpakowania, mija nawet i pół godziny. RAM zajęty tylko do połowy, a procesor pracuje na 2-5% czyli nie przemęcza się. Macie jakiś pomysł?
Pozdrawiam

*

Offline Wiceq

• **
  • 121
  • Sprzęt: iPhone 6S PLUS (iAM)
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 11, 2008, 18:17:49 »
Niestety :S nowa wersja i problem się powtórzył. Znów na kartę w tajemniczy sposób trafiło ok 3.7 giga. Rozmawiałem z service AM i usłyszałem że jeszcze tego nie mieli. Niestety ten problem znacznie przerasta mnie i tych, którzy uważają, że się na tym znają. Poprzednio udało się wgrać normalnie za ósmym razem, ciekawe ile teraz będę siedział.  :(
Jest jeszcze jeden niepokojący element. Od momentu kliknięcia ikonki AM.....exe, do momentu pojawienia się możliwości rozpakowania, mija nawet i pół godziny. RAM zajęty tylko do połowy, a procesor pracuje na 2-5% czyli nie przemęcza się. Macie jakiś pomysł?
Pozdrawiam

Jeśli masz możliwość spróbuj instalować z innego komputera.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 11, 2008, 18:26:30 »
Pozdrawiam
Rozpakuj instalkę winrarem do dowolnego katalogu, po rozpakowaniu skasuj plik ściągnięty z internetu a instalację rozpocznij odpalając plik setup.
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 11, 2008, 20:22:28 »
Póki nie wykażesz chęci współpracy, odpowiadając konkretnie na pytania, to wątpię, że ktoś wyprorokuje co Ci dolega.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 11, 2008, 21:46:47 »
Ja zaryzykuję, masz zawirusowany komputer.

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 12, 2008, 03:11:08 »
Póki nie wykażesz chęci współpracy, odpowiadając konkretnie na pytania, to wątpię, że ktoś wyprorokuje co Ci dolega.

Rozumiem, że odczuwasz zasadnicze braki w moim opisie, a ja nie wiem, co jeszcze więcej można w tym temacie opisywać bardziej szczegółowo. Myślę, że czuł byś lekki dyskomfort gdybym ci opisywał jak wygląda i z czego się składa np. karta pamięci. Więc zadaj pytanie lub przyznaj milczeniem fakt, że nie znasz odpowiedzi jak to możliwe aby z zapakowanego pliku 1,3giga po rozpakowaniu i automatycznym przeniesieniu na sformatowana i sprawdzoną kartę, waga wzrosła do ok 3,7GB i w dodatku AM działa. Niby problemu nie ma, ale szkoda mi 2giga pamięci i jest to ciekawa zagadka, którą dla zasady należny rozwiązać.
Napisane: Sierpień 12, 2008, 02:53:51
Ja zaryzykuję, masz zawirusowany komputer.

Z rożnych względów, mój komp jest sprawdzany dosyć często kilkoma sposobami w poszukiwaniu zagrożeń. Istnieje oczywiście mimo wszystko możliwość, że cuś cwanego jednak siedzi, ale z drugiej strony nie sadzę aby komuś się chciało tworzyć coś, co tylko się odzywa przy AM.
Napisane: Sierpień 12, 2008, 02:59:50
W końcu po iluś próbach AM zainstalowała się jak powinna, ale nie jestem w stanie złapać jakieś zasady. Formatowałem w różnych ustawieniach, wyłączałem ochronę i wszytko, co mi przyszło do głowy.  Na prośbę AM wysłałem zawartość tego co się instalowało i może po tym da się zagadkę rozwiązać. Ja nie jestem w stanie rozszyfrować i ocenić zawartości. Kolega JaMi też jak widzę miał taki problem więc nie tylko ja mam pecha.
Dzięki za pomoc.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2008, 10:32:06 wysłana przez QMPEL »

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 12, 2008, 09:05:26 »

Kolega JaMi też jak widzę miał taki problem więc nie tylko ja mam pecha.
Dzięki za pomoc.

mialem dokladnie to samo co Ty, kwestie dotyczace PCta mozna pominac, komputer jest pewny (zreszta instalowalem wielokrotnie z dwoch roznych PCtow)
Procedury te same i raz tak, raz siak....

Bede dzisiaj instalowal 5.1.1 i zrobie upgrade, nie bedzie hard resetu i formatu karty (tak bylo ostatio)
Jezeli AM nie da sie zainstalowac (karta 2GB), swiadczyc to bedzie wylacznie o wadliwym instalatorze AM. Takie jest moje zdanie
Mam nadzieje, ze nowa AM Europa wejdzie w calosci i bedzie dzialac, inaczej pozostanie mi walka z producentem

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 13, 2008, 13:39:40 »

Rozumiem, że odczuwasz zasadnicze braki w moim opisie, a ja nie wiem, co jeszcze więcej można w tym temacie opisywać bardziej szczegółowo. Myślę, że czuł byś lekki dyskomfort gdybym ci opisywał jak wygląda i z czego się składa np. karta pamięci. Więc zadaj pytanie lub przyznaj milczeniem fakt, że nie znasz odpowiedzi jak to możliwe aby z zapakowanego pliku 1,3giga po rozpakowaniu i automatycznym przeniesieniu na sformatowana i sprawdzoną kartę, waga wzrosła do ok 3,7GB i w dodatku AM działa.

Pytania już zadałem, nie będę się powtarzał.
Chyba odczytanie rozmiarów plików i katalogów tudzież zgrubne sprawdzenie, czy suma wielkości plików (i podkatalogów)
zgadza się z rozmiarem katalogów w których się znajdują,  nie przerasta Twoich umiejętności?

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 13, 2008, 14:42:44 »

Rozumiem, że odczuwasz zasadnicze braki w moim opisie, a ja nie wiem, co jeszcze więcej można w tym temacie opisywać bardziej szczegółowo. Myślę, że czuł byś lekki dyskomfort gdybym ci opisywał jak wygląda i z czego się składa np. karta pamięci. Więc zadaj pytanie lub przyznaj milczeniem fakt, że nie znasz odpowiedzi jak to możliwe aby z zapakowanego pliku 1,3giga po rozpakowaniu i automatycznym przeniesieniu na sformatowana i sprawdzoną kartę, waga wzrosła do ok 3,7GB i w dodatku AM działa.

Pytania już zadałem, nie będę się powtarzał.
Chyba odczytanie rozmiarów plików i katalogów tudzież zgrubne sprawdzenie, czy suma wielkości plików (i podkatalogów)
zgadza się z rozmiarem katalogów w których się znajdują,  nie przerasta Twoich umiejętności?

u mnie problem polegal na czym innym. Podczas instalacji AM 5.0.7 (karta sformatowana) informowala mnie, ze potrzebuje wlasnie okolo 3,7GB na zainstalowanie kompletnej mapy Europy. Dokonalem wyboru panstw, ktore mnie interesowaly i zainstalowalem je na karcie 2GB
AM Europa 5.1 przy instalacji (wczesniej hard reset i format karty) informowala, ze cala Europa zajmie 1,8 GB. Zainstalowala sie poprawnie na karcie 2GB

AM 5.0.7 nie dalo sie zainstalowac na karcie 2GB z wyzej podanego powodu, AM 5.1 wymagala juz dwa razy mniej miejsca :)

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 13, 2008, 16:31:57 »
u mnie problem polegal na czym innym. Podczas instalacji AM 5.0.7 (karta sformatowana) informowala mnie, ze potrzebuje wlasnie okolo 3,7GB na zainstalowanie kompletnej mapy Europy. Dokonalem wyboru panstw, ktore mnie interesowaly i zainstalowalem je na karcie 2GB
AM Europa 5.1 przy instalacji (wczesniej hard reset i format karty) informowala, ze cala Europa zajmie 1,8 GB. Zainstalowala sie poprawnie na karcie 2GB

AM 5.0.7 nie dalo sie zainstalowac na karcie 2GB z wyzej podanego powodu, AM 5.1 wymagala juz dwa razy mniej miejsca :)
[/quote]

O to też ciekawe. Faktycznie jest to inny nieco przypadek i AM spuchła w innym momencie, ale przyczyna może być podobna
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2008, 16:34:48 wysłana przez QMPEL »

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 13, 2008, 20:30:34 »

O to też ciekawe. Faktycznie jest to inny nieco przypadek i AM spuchła w innym momencie, ale przyczyna może być podobna

Podejrzewam, ze u Ciebie, za wgledu na karte 4GB, AM po prostu sie zainstalowala i zajmowala prawie 4GB. U mnie "karta nie pozwolila"
Nie bardzo rozumiem, jak AM Europa podczas instalacji moze chciec prawie 4GB wolnej pamieci. Pewnie warto by taka wersje zainstalowac i zawartosc katalogow przeslac do producenta. Cos sie zdublowalo :)

Na szczescie nie mam juz problemu z wielkoscia AM. Ciekawe, czy problem nie wroci podczas instalowania nowej, czystej wersji AM....

*

Offline mcglow

• *
  • 90
  • Sprzęt: Navroad Auro 2S, AM 6.15_EU
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 13, 2008, 23:24:42 »

Uwierzcie, to nie jest problem związany z AM.
To jest problem sprzętowo-umiejętnościowy.

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 14, 2008, 00:33:44 »
ależ kolego, daleki jestem aby wyrokować ze to wina AM. Natomiast teza związana z problemem "sprzętowo-umiejętnościowym" jest nieco mętna i nie rozumiem co chciałeś powiedzieć? Mam propozycję następującą: Wykorzystując do tego swoje super możliwości "sprzętowo-umiejętnościowe", zrób to co mi wychodzi w wyniku braku odpowiedniego sprzętu i umiejętności. Jeśli ci się uda, to masz u mnie piwo. Nie żartuje.
Wybacz, ale tak debilne czynności jak wgranie programu, którego instalacja dokonuje się zresztą automatycznie, robię setki razy. Co do sprzętu i jego zawartości, to uwierz mi na słowo że jest z górnej półki, sprawny i czysty.

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 14, 2008, 09:56:50 »

uwierze, tylko podsun rozwiazanie. Dlaczego instalator AM po odpaleniu informuje, ze potrzebuje prawie 4GB miejsca na zainstalowanie programu ?

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 14, 2008, 11:35:48 »
Koledzy a jaki dajecie rodzaj instalacji ? Może na kartę i z "zahaczoną" wtyczką odbudowy instalacji . Tak sobie gdybam (może głupio) że być może w tym wypadku AM instaluje wszystko na kartę + kopia piku instalacyjnego czyli 2x to samo  :-|
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 14, 2008, 14:36:49 »
Koledzy a jaki dajecie rodzaj instalacji ? Może na kartę i z "zahaczoną" wtyczką odbudowy instalacji . Tak sobie gdybam (może głupio) że być może w tym wypadku AM instaluje wszystko na kartę + kopia piku instalacyjnego czyli 2x to samo  :-|

W moim przypadku podczas desperackich wielokrotnych prób, były obie opcje. Nie złapałem jakiejś zasady, dlaczego instaluje takiego grubasa i dlaczego w końcu po X próbach instaluje normalnie. Ale faktycznie może ma to jakiś sens, co piszesz, tyle że byłoby to widoczne w zawartości karty. Nic takiego nie zauważyłem. A tak na marginesie, to, do czego właściwie służy ta opcja w praktyce?
Napisane: Sierpień 14, 2008, 14:27:22
Właśnie dostałem odpowiedź od AM:

........plik ways.a jest plikiem mapy i jego wielkosc jest prawidlowa.
Z Panskiego opisu i listy plikow, ktora wczesniej Pan przeslal wynika ze program instalacyjny zostal wykowany na karte (zamiast do katalogu tymczasowego w Windows) i nastepnie AutoMapa zainstalowala sie z karty (na karte) co spowodowalo zduplikowanie plikow - laczna ilosc instalatora i zainstalowanej wersji wynosi okolo 400.
Przy ponownej instalacji prosimy sprawdzic w pierwszym oknie instalacji (kiedy sie rozpakowuja pliki) jest wskazana lokalizacja dysku systemowego.......

Czyli, że co???

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 14, 2008, 15:28:14 »
Że instalator wykorzystał kartę na pliki tymczasowe - źle przeprowadziłeś instalację. To wybiera się na początku instalacji gdzie maja sie rozpakowywać pliki tymczasowe. Ponadto watro odznaczyć "pozostawianie plików do dalszych instalacji", to wtedy instalator skasuje pliki tymczasowe (gdzie by one nie były).

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 14, 2008, 15:49:47 »
Tyle to ja wiem i nie sądzę abym instalację przeprowadził źle. Instalacja przeprowadziła się źle. Jak już pisałem próbowałem wszelkich wariantów? Z tego wniosek, że jest krok do przodu, bo wiadomo co się doinstalowało, tyle że nie wiadomo z jakiego powodu. Pewnie nie z powodu AM, ale bardziej z powodu mojego kompa. Jesteś w stanie przy pomocy prostych metod powtórzyć mój wyczyn?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2008, 03:08:34 wysłana przez QMPEL »

*

Offline mcglow

• *
  • 90
  • Sprzęt: Navroad Auro 2S, AM 6.15_EU
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 14, 2008, 21:44:27 »

uwierze, tylko podsun rozwiazanie. Dlaczego instalator AM po odpaleniu informuje, ze potrzebuje prawie 4GB miejsca na zainstalowanie programu ?

Wypowiedzi Rukata i emisiu wskazują na możliwości wystąpienia nieprawidłowości, które w rezultacie doprowadzają do opisanej sytuacji.

W moim przypadku podczas desperackich wielokrotnych prób, były obie opcje. Nie złapałem jakiejś zasady, dlaczego instaluje takiego grubasa i dlaczego w końcu po X próbach instaluje normalnie. Ale faktycznie może ma to jakiś sens, co piszesz, tyle że byłoby to widoczne w zawartości karty. Nic takiego nie zauważyłem. A tak na marginesie, to, do czego właściwie służy ta opcja w praktyce?
Napisane: Sierpień 14, 2008, 14:27:22
Właśnie dostałem odpowiedź od AM:

........plik ways.a jest plikiem mapy i jego wielkość jest prawidłowa.
Z Pańskiego opisu i listy plików, która wcześniej Pan przesłał wynika ze program instalacyjny został wypakowany na kartę (zamiast do katalogu tymczasowego w Windows) i następnie AutoMapa zainstalowała sie z karty (na kartę) co spowodowało zduplikowanie plików - łączna ilość instalatora i zainstalowanej wersji wynosi około 400.
Przy ponownej instalacji prosimy sprawdzić w pierwszym oknie instalacji (kiedy sie rozpakowują pliki) jest wskazana lokalizacja dysku systemowego.......

Czyli, że co???

Wskazywane przez QMPEL i JaMi wielkości potrzebnej przestrzeni dyskowej (3,7 - 4 GB) wskazują na prawdopodobne sytuacje:

1. Po uruchomieniu instalatora pobranego ze strony www. następuje jego rozpakowanie do katalogu tymczasowego, który został utworzony na karcie. Ten przypadek należy jednak traktować z dużą rezerwą, bowiem samowypakowujące się instalatory mają niejako "obowiązek" wypakować się do domyślnego katalogu "Temp" istniejącego na dysku "C" komputera. Zwróćcie uwagę, że po uruchomieniu instalatora następuje proces wypakowywania plików i określenie miejsca wypakowania jest możliwe do odczytania lecz nieaktywne (szara czcionka). Poza tym, gdyby istniała możliwość wyboru, to instalator w pierwszym kroku zapytał by się o miejsce rozpakowania. Tak jednak nie jest. Można zatem przyjąć, że prawdopodobieństwo wystąpienia tego przypadku jest bardzo małe. Jednak biorąc pod uwagę różnorakie złośliwości oprogramowania, nie można wykluczyć całkowicie takiego przypadku.

2. Pierwszy etap instalacji, tzn. rozpakowanie instalatora, przebiega prawidłowo lecz dalej, jak napisał Rukat, następuje wybór trybu "zachowaj pliki do następnych instalacji" i pliki zostają zachowane nie na dysku twardym komputera lecz na karcie, "dzięki" jakiemuś chochlikowi informatycznemu.

Tak czy inaczej, następuje z pewnością nieuprawnione i niepotrzebne wpisywanie zbyt wielu plików plików do pamięci karty. Moja instalacja z jednym głosem (Hołowczyc) zawiera 191 plików.
Zerknijcie na załączoną tabelkę. Wynika z niej jasno, że w przypadku wystąpienia opisywanych nieprawidłowości mamy do czynienia z "potrzebami" na poziomie 3,5 GB. I to mniej więcej zgadza się z opisami kolegów.
Jednak kwestią zasadniczą jest wyeliminowanie takich patologii. Nieodzownym jest dokładne zdiagnozowanie, przez użytkowników, szczegółowych zachowań software'u i hardware'u podczas instalacji. Naprawdę, szczegółowych, bo tylko te obserwacje mogą doprowadzić do rozwiązania problemu.
Poza tym, sugeruję rozpoczęcie instalacji z "setup'u" rozpakowanego uprzednio instalatora.

Pozdrawiam.

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 15, 2008, 02:59:55 »
Mój przypadek raczej wyklucza zapisanie się katalogów tymczasowych na karcie w momencie rozpakowywania, gdyż bywało że do momentu instalacji albo wcale jej nie było podpiętej do czytnika albo robiłem na niej kolejne czyszczenie w tym czasie. Wygląda na to, że faktycznie gruba wersja zawiera to co sugerujecie i to jest ważna informacja, ale powód dla którego się zasysa na kartę dalej nieodgadniony. Sugestie, że coś odptaszkowałem czy nie, jakoś do mnie nie przemawiają. Po prostu nie można świadomie czy nieświadomie dokonać takiego cudu z pozycji instalatora AM. Całe szczęście, że mam Vistę i zawsze wszystko łącznie z moimi brakami można zwalić na Microsoft. :proud:
Trochę mnie już ten temat zmęczył, tym bardziej że nie jest to jakiś powszechny problem i raczej nie będę robił kolejnych doświadczeń i obserwacji instalacji, aż do kolejnej aktualizacji.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2008, 03:55:19 wysłana przez QMPEL »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 16, 2008, 20:46:24 »
Nie mam niestety, albo raczej na szczęście  :mrgreen: Visty
Z tego co widzę instalator AM korzysta z katalogu Temp w lokalizacji wskazanej przez
zmienną środowiskową TMP systemu Windows.
W XP jest tak:
Mój Komputer->prawy klawisz myszy->Właściwości-> Zaawansowane->Zmienne środowiskowe
i tam standardowo w 'Zmiennych użytkownika' jest zdefiniowana m.in.
zmienna o nazwie: TMP i wartości: %USERPROFILE%\Ustawienia lokalne\Temp

Jeśli zmieniłeś tę wartość (Ty, a może jakiś inny program bez Twojej wiedzy) to mogą dziać się takie cuda.
Jeśli w XP nie jest zdefiniowana ta zmienna, to instalator rozpakowuje sie do C:\Windows\Temp
Jeśli zdefiniowana jest ścieżka do niedostępnego dysku (np z czytnika kart, a karta nie jest włożona)
instalator zgłosi błąd i nie rozpakuje się, jeśli lokalizacja wskazuje kartę pamieci, to rozpakuje się na niej.

Nie wiem jak z Vistą, niewykluczone, że jest podobnie/analogicznie, ale nie mam możliwości tego sprawdzić.