Wątek zdegustowanych brakiem aktualizacji Smart Routes dla AM EU.

• 94 Odpowiedzi
  • 21166 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Konrad4x

Odp: Wątek zdegustowanych brakiem aktualizacji Smart Routes dla AM EU.
« Odpowiedź #30 dnia: Luty 06, 2011, 14:18:59 »
Pismo do Aquartu drogą elektroniczną już poszło a jutro wysyłam ślimaczą pocztą za pokwitowaniem odbioru. Zobaczymy jak zareagują.
Jeszcze niektórzy mogą się zdziwić :E
no nieźle, pozostaje trzymać kciuki  :ok:

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #31 dnia: Luty 06, 2011, 15:44:22 »
Jest jeszcze jedna metoda: reputacja.

Jeżeli pisząc w internecie o jakości AM spowodujemy, że w wyszukiwarkach na wiodących pozycjach będą też głosy krytyczne zmuszające potencjalnych klientów do zastanowienia, to wygramy.

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #32 dnia: Luty 06, 2011, 17:43:52 »
Poczekam na zakończenie umowy, a raczej umów ( na dziś 4 od 14.02 już 3) i nie wykupię nowego przedłużenia licencji.

Pewnie poczekają do zakończenia twoich licencji po to aby później potwierdzić że swoje opinie opierasz o nieaktualne już wersje  :swirus: (oczywiście to tylko żarty)
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #33 dnia: Luty 06, 2011, 22:35:55 »
jartro i pepe macie moje pełne wsparcie.
Też jestem typem walczącym o swoje zwanym przez większość "upierdliwcem" tylko dlatego że jestem skuteczny.

pozdrawiam, w razie "w" proszę o kontakt na priv
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #34 dnia: Luty 07, 2011, 01:32:27 »
Wszystkie osoby zainteresowane brakiem aktualizacji danych SmartRoutes może zainteresować poniższe pismo / gotowiec.
Wystarczy wstawić własne dane oraz przesłać pocztą elektroniczną oraz listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru.

miejscowość, data

imię nazwisko
(nick - ewentualnie)
ul. xxxxxx xx xx
xx-xxx miejscowość
adres poczty elektronicznej   
                                                                                                                                                                                          Aquart sp. z o.o
                                                                                                                                                                                          Łucka 20/1201
                                                                                                                                                                                          00-845 Warszawa

Szanowni Państwo,

W związku z brakiem możliwości aktualizacji danych SmartRoutes w dalszej części pisma zwanych SR, które są integralną częścią ( http://www.automapa.pl/?PEI=210436&lng=PL ) zakupionego przeze mnie  programu nawigacyjnego Automapa Państwa produkcji w wersji EU od dnia 26 stycznia 2011. Brakiem jakiejkolwiek informacji o przyczynie usterki np. na stronach internetowych www.automapa.com.pl czy poczcie elektronicznej z Państwa strony. Brakiem określonego przez Państwa terminu jej usunięcia oraz w związku z tym, iż do dnia dzisiejszego minęły już 2 tygodnie od wystąpienia usterki uniemożliwiającej automatyczną synchronizację danych SR, a także z racji tego, że jestem legalnym właścicielem następujących licencji programu Automapa EU:

xxxxxxxxxxxx ważnej do dnia xx.xx.xxxx

Zwracam się z uprzejmą prośbą o przedłużenie mi, w ramach rekompensaty, terminu ważności tych licencji o terminy, w czasie których nie mogę w pełni skorzystać z wykupionej usługi.

Biorąc pod uwagę, że problem uaktualnienia automatycznego danych SR nie występuje w związku z oprogramowaniem Automapa wersja PL i właściciele tych licencji, a więc licencji tańszych a jednocześnie zawartych w AM EU mogą z aktualizacji SR skorzystać uprzejmie informuję, że w przypadku braku odzewu, pomimo mojej wyjątkowej sympatii dla Państwa firmy, a także chęci wspierania rodzimych programów, będę zmuszony poczynić dalsze, przewidziane prawem kroki.

Myślę, że zaproponowana przeze mnie forma będzie do przyjęcia i rozwiąże ten problem bez angażowania innych instytucji.

Łączę wyrazy szacunku,

imię nazwisko

« Odpowiedź #35 dnia: Luty 07, 2011, 13:48:14 »
Dziękuje za formularz.
Już wysłałem maila do nich. Teraz trzeba czekać na odpowiedź

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #36 dnia: Luty 07, 2011, 22:39:13 »
Witam czytelników tego wątku.

Dziś otrzymałem odpowiedź na mój list o treści powyższej.
Odpowiedź nadeszła po wielu godzinach a nie jak zazwyczaj najpóźniej rankiem dnia następnego i tym razem nie była to odpowiedź w stylu "dziękujemy - przekazujemy".

Tym razem otrzymałem list obszerniejszy.
W pierwszych słowach mój rozmówca Automapa (po) dziękuję mi za moje zgłoszenie i w kolejnej linijce uświadamia mi, że nie firma którą reprezentuje nie zgadza się z przedstawioną przeze mnie argumentacją.
Rozmówca przyznaje rację,  że dane SmartRoutes sa integralna częścią AutoMapy i sa dostepne w wersji, w ktorej znalazly sie
w pobranej mapie. Wskazuje jednak, że jego zdaniem umowa licencyjna AutoMapy mówi wyraźnie, że program oferowany jest "taki jaki jest" - pisownia oryginalna. Informuje również, że ze wzlegu na specyfikę produktu producent dokłada wszelkich starań by usuwać zauważone lub zgłoszone błędy ale nie gwarantuje czasu, w jakim będzie w stanie to zrobić.

Podsumowując: jak chcesz kupić nasz produkt to jest super cacy; ma nagród co nie miara; popiera go Hołowczyc K.; lata z nim helikopter; ma najnowsze i najświeższe dane; ach i och.

Jak już kupisz to jesteś dla nas nieważny. Zajmiemy się tobą dopiero na 2 tygodnie przed zakończeniem umowy.

Nie wiem jakie odpowiedź dostali inni rozmówcy Aquratu.
Ja i tak się dziwię, że moja wiadomość w ogóle dotarła bo w treści jak się okazuje ich serwer ma mój adres internetowy wprowadzony na listę rozsyłających spam  (Spam:7.0 Spam Score).

Moje propozycje dalszego postępowania:

a. niezależnie od wybrania lub nie, dalszej opcji prawnej proponuję powiadomić UOKIK, Departament Polityki Konsumenckiej w osobie Pani Dyrektor Departamentu Moniki Stec, której to departament zajmuje się prowadzeniem postępowań administracyjnych w sprawach praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów.

Rozpoczęcie postępowania kontrolnego oraz ewentualny fakt zakończenia go wydaniem decyzji prezesa UOKIK nakazującego producentowi zaprzestania praktyk opisanych w tym wątku da ewentualnym skarżącym (zbiorowo lub indywidualnie) dodatkowy potężny argument w przewodzie sądowym.

Powyższe będzie pierwszym sygnałem w kierunku Aquratu do przemyślenia i ewentualnej zmiany stanowiska.
Na tyle bolesnym, że w przypadku uznania tematu za spełniający wymogi "ogólności" ("problem" musi dotyczyć większej grupy odbiorców na terenie kraju - a tu mamy nawet odbiorców zagranicznych) urząd kończy postępowaniem decyzją administracyjną której może towarzyszyć kara finansowa o wiele dotkliwsza niż koszt przedłużenie kilku licencji o np. 3 tygodnie każda.

b. proponuję przedyskutować opcję pozwu zbiorowego go złożenia którego wystarczy 10 osób.

To będzie drugi sygnał do Aquratu, że sprawa jest poważna.
W przypadku uznania przez sąd kryteriów sprawy jako wyczerpujących postanowienia ustawy o pozwach zbiorowych, sąd nakazuje powiadomić ewentualnych innych pokrzywdzonych w prasie, radiu i w inny sposób. Antyreklama jaka będzie towarzyszyć temu etapowi będzie dużo drożej kosztowała niż wspomniane przedłużenia licencji kilku osobom.

c. na koniec proponuję przejść cały przewód sądowy jednocześnie nie zapominając broń Boże o zgłoszeniu na wstępie wniosku o zabezpieczenie kaucji na koszty procesu. Będzie to suma zapewne przekraczająca powyższe przedłużenie licencji.

Jakie jest wasze zdanie?
Czy są ewentualni chętni do powalczenia?
Czy macie inne propozycje / pomysły?

Może producent AM jednak się zreflektuje i po przedyskutowaniu tematu z prawnikiem uzna naszą racje. Może z ciężkim sercem ale zawsze z zasobniejszym portfelem i przy bardziej sprzyjającej biznesowi atmosferze.
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2011, 22:40:47 wysłana przez ppepe »

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #37 dnia: Luty 07, 2011, 23:37:02 »
a. niezależnie od wybrania lub nie, dalszej opcji prawnej proponuję powiadomić UOKIK, Departament Polityki Konsumenckiej w osobie Pani Dyrektor Departamentu Moniki Stec, której to departament zajmuje się prowadzeniem postępowań administracyjnych w sprawach praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów. ...
Jeśli już mogę Wam zasugerować, to proponuję jednak Rzecznika Praw Konsumenta. Miłej zabawy - ale macie zdrowie  :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #38 dnia: Luty 07, 2011, 23:57:20 »
Rzecznik konsumenta może dopomóc ale w jednostkowych sprawach.
Tu mamy temat dotykający nie tylko mnie oraz innych tu rozmówców, ale również inne osoby, które nam nieznane może nawet nie zdają sobie sprawy, że są nierówno traktowane w stosunku do innych klientów Aquratu a płacą przecież więcej - prawda?

Od tego typu spraw dot. większego grona użytkowników. Spraw nazwijmy to "ogólnopolskich" jest właśnie ten departament.
Oczywiście samo zgłoszenie nie oznacza, że UOKIK się tematem zajmie. Ale mamy tu jednak do czynienia z podmiotem gospodarczym posiadającym dominujące miejsce na rynku nawigacji satelitarnej na naszym rynku.

Nadmieniam, że sam z siebie nie jestem aż taki mądry. Tu podziękowania dla mojej rozmówczyni z biura UOKIK, z którą dziś odbyłem rozmowę, która miała trwać minutkę a przerodziła się w praktycznie 15 minutową wymianę zdań i  dociekań w zakresie tematu. Widocznie był interesujący. Jestem dobrej myśli jeśli chodzi o rozpoczęcie działań w punkcie a.

A co do zdrowia.
No wiesz... Teraz mam tyle czasu wolnego, że sam na co go wykorzystać.
Moderować już nie mogę - rządzić będą teraz "Młode Wilki" (patrz wątek o radarze odcinkowym).
Nowy romów brak. Więc jak tak siedzę i myślę to czasami przychodzą mi takie myśli o "czasach równości dla wszystkich" i takie tam.  :D

« Odpowiedź #39 dnia: Luty 08, 2011, 00:43:20 »
Jest jakaś tam szansa, że ktoś z aqratu to czyta...
Kto wie, czy nie znikniesz z forum jak bohaterowie "Roku 1984" Orwela  :mrgreen:

A tak na poważnie, to moim zdaniem jeśli już się sądzić, to o coś więcej niż przedłużenie licencji o 3 tygodnie. Przecież mogłeś ten program wykupić tylko po to, by z niego skorzystać w czasie jakiegoś wyjazdu, który wypadał w tym okresie, a te dodatkowe 3 tygodnie są Ci do niczego nie potrzebne. Jeśli się sądzić, to o zwrot kosztów za cały program a nie za 3 tygodnie, które stanowią ledwie około 6% ceny zapłaconej za produkt. Jeśli sąd się przychyli to to dobrze, a jeśli stwierdzi, że należą się tylko 3 tygodnie, to też dobrze.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #40 dnia: Luty 08, 2011, 01:15:05 »
Ja napisałem o tych 3 tygodniach w dużej przenośni.

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
« Odpowiedź #41 dnia: Luty 08, 2011, 07:49:45 »
Najpierw czekam na odpowiedź na piśmie i wtedy zainteresuję nią Urząd Ochrony Konsumentów. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Powoływanie się na zapis, że program jest jaki jest to na pewno klauzula niedozwolona :evil:

*

Offline cichyq

• **
  • 141
  • Sprzęt: HTC HD2; AM EU; HTC Sensation XE
« Odpowiedź #42 dnia: Luty 08, 2011, 09:04:35 »
Nie mam przy sobie licencji, ale czy nie wydaje Wam sie, ze Aqurat wywiazuje sie z licencji ??
Przeciez dane SmartRoutes sa zaszyte w mapie, po prostu nie mozna ich zaktualizowac, a tego chyba nie ma w licencji ?
Moge sie mylic :)
Nie kłóć się z głupim, bo zniży cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

« Odpowiedź #43 dnia: Luty 08, 2011, 09:51:56 »
Oto fragment umowy licencyjnej którą każdy musi zaakceptować chcąc korzystać z AutoMapy:

"PRODUCENT udziela LICENCJOBIORCY licencji (LICENCJI) na używanie PRODUKTU jedynie pod warunkiem, że LICENCJOBIORCA akceptuje wszystkie warunki zawarte w UMOWIE. Instalując lub użytkując PRODUKT LICENCJOBIORCA wskazuje swoją akceptację UMOWY.
...
PRODUCENT dołożył wszelkich starań aby dostarczyć PRODUKT wraz z dokładnymi danymi oraz zapewnić jego bezawaryjne działanie. Niemniej jednak LICENCJOBIORCA akceptuje fakt, że PRODUKT może zawierać pewna liczbę błędów, usterek, pominięć lub nieprawidłowości. Dlatego też PRODUCENT ani jego odpowiedni licencjodawcy nie zachęcają do polegania na danych i funkcjach zawartych w PRODUKCIE. LICENCJOBIORCA powinien zawsze weryfikować dane z innymi informacjami i mapami"

Hehe. Ze swoim wnioskiem możesz iść co najwyżej do Św. Mikołaja, może nie przyniesie złemu Aqurat'owi prezentów w tym roku :)

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #44 dnia: Luty 08, 2011, 10:21:54 »
Kolego Zyczliwy dziękuję za zacytowanie licencji. Ja ją znam - czytałem.
Szkoda tylko, że osoby które akceptują tą licencję po zakupie programu są przez producenta dzielone na te, które dostaną aktualizacje programu i na te które jej nie dostaną.
Jednocześnie w licencji tej bardziej rozbudowanej (wersji EU) i droższej, zawiera się licencja na mapy w wersji PL.
Co za tym idzie nie każdy użytkownik wersji PL jest równo traktowany a licencje są te same bo program jest ten sam.
I jeszcze jedno. Dane SR mogą sobie być zaszyte w mapie ale zgodnie z informacją wiążącą na stronie producenta są one integralną częścią programu.

Mnie nic nie kosztuje wysłanie całości zebranego materiału i przesłanie do UOKIK.
Poczekam jeszcze na odpowiedz pisemną na pismo moje i Kolegi jartro.

W mojej ocenie producent już traci. Roztrząsanie podejścia Aquratu do użytkowników na tym forum - forum, na które powołują się na stronach internetowych, portalach społecznościowych i wywiadach - stanowi wymierny problem finansowy dla producenta Automapy.

Wątek został już wyświetlony ponad 1100 razy. Wyszukiwarki go zindeksowały.

Polityka chowania głowy w piasek nic nie da.

Jak to się mówi? - Pożyjemy - zobaczymy.

« Odpowiedź #45 dnia: Luty 08, 2011, 11:15:25 »
@Ppepe przestań śnić! Aquart jest ogromną firmą robiącą oprogramowanie. Kupując od nich Automape i instalując akceptujesz umowę licencyjną w której jest napisane ze program "jest jaki jest" i ze może zawierać błędy. Z takim zapisem żaden urząd ani rzecznik, ani sad nie przyzna ci racji.
Jeżeli nie podoba ci się polityka Aquart'u to kup sobie inny program do nawigacji i przestań bić piane!
Naprawdę myślisz ze Aquart który posiada ponad pól miliona aktywnych opłacanych licencji przejmie sie jedną, dwoma czy trzema licencjami które przestaniecie opłacać? Nie wydaje mi się.

*

Offline kiniu

• *
  • 89
  • Sprzęt: Goclever4366FMBT & HTC HD2  & (FSn560)
« Odpowiedź #46 dnia: Luty 08, 2011, 11:27:23 »
Czyżby kolega Życzliwy to jakiś pracownik Aquratu. Tak to wygląda. Rejestracją dziś. Dziwny zbieg okoliczności. No cóż każdy broni swego.
Jeżeli jest tak jak myślę to jednak kogoś ruszyło i to mocno. :)
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2011, 11:29:01 wysłana przez kiniu »

*

Konrad4x

« Odpowiedź #47 dnia: Luty 08, 2011, 11:32:32 »
@Ppepe przestań śnić! Aquart jest ogromną firmą robiącą oprogramowanie. Kupując od nich Automape i instalując akceptujesz umowę licencyjną w której jest napisane ze program "jest jaki jest" i ze może zawierać błędy. Z takim zapisem żaden urząd ani rzecznik, ani sad nie przyzna ci racji.......
Ja nie jestem pracownikiem Aqu, ale niestety z przykrością muszę się zgodzić z kolegą życzliwym. Jeżeli w umowie jest zapis, który całkowicie chroni producenta, to jedyny pożytek z tych postów jest taki jak napisał ppepe, czyli informacja dla przyszłych ewentualnych klientów, którzy dwa razy pomyślą zanim zakupią program. Z tym, że i tak go zakupią chcąc mieć nawigację. A dlaczego ? Odpowiedź znajdziecie pod moim podpisem  :(

« Odpowiedź #48 dnia: Luty 08, 2011, 11:39:09 »
Również nie jestem pracownikiem Aquratu i zgadzam się z postem kolegi wyżej. Zapewne Aqurat miał już sporo takich Userów którzy walczyli z nimi w UKOIK, ale jakoś cicho z ich strony więc nie odnieśli większego sukcesu...

A AutoMapa jest i będzie najlepszym produktem w naszym kraju ponieważ żaden większy producent nie ma sensu zajmować się Polską na taką skalę jaką robi to Aqurat. Po prostu nie jest to dla nich opłacalne.

Konkurencja również z nikąd się nie pojawi ponieważ do napisania dokładnego i porządnego programu nawigacyjnego potrzebne by było pare dużych baniek :)

« Odpowiedź #49 dnia: Luty 08, 2011, 12:01:58 »
Ja również nie jestem pracownikiem Aquart'u. jestem uzytkownikiem Automapy i nie raz mialem do czynienia z UOKiK i wiem że ta sprawa jest z góry skazana na porażkę, przykro to mówić, ale taka jest prawda.
Jak czytam takie rewolucyjne watki to az mnie serce boli, chłopaki sie namęczą, nabiją piany a i tak nic z tego nie będzie.
Na te 3 tygodnie też bym z twojej strony nie liczył.

Pozdrawiam!

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #50 dnia: Luty 08, 2011, 12:19:33 »
Konkurencja również z nikąd się nie pojawi ponieważ do napisania dokładnego i porządnego programu nawigacyjnego potrzebne by było pare dużych baniek :)
Konkurencja już dawno istnieje - i ma się całkiem dobrze.
Na chwilę obecną Automapa jest przestarzała pod względem technologicznym ,a przy tym nieobliczalna.
Ratuję ją jedynie sentyment użytkowników , który się kiedyś skończy.
( ... o przepraszam - jest jedynym mi znanym programem wyświetlającym sygnalizację świetlną  :mrgreen: )

Ja już jakiś czas temu zauważyłem że opisy programu na stronie producenta delikatnie mówiąc są bardzo przesadzone i nijak mają się do rzeczywistości.
Przyznam że nadal czuję się nabity w butelkę reklamową...
Widzę że teraz coraz więcej ludzi również to zauważa.
Zauważenie że "król jest nagi" to pierwszy krok do rozpoczęcia poszukiwań lepszego rozwiązania - wierzę że na chwilę obecną jest bardzo dużo alternatyw.
( sam przestałem używać AM ze względu na jej nieobliczalność - i jakoś nie płaczę za nią ).

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #51 dnia: Luty 08, 2011, 12:33:24 »
Cytat: Zyczliwy
Ja również nie jestem pracownikiem Aquart'u ...

Hihi, to jakaś nowa moda ten disclaimer na początku posta?  :mysli:
A gdyby je tak przepuścić przez wykrywacz kłamstw?  :E

No to ja również nie jestem pracownikiem Aquart'u :D
Nie miałem wprawdzie osobistych doświadczeń z UOKiK, ale też jestem przekonany, że chłopaki nic nie zdziałają.
Ale niech się pomęczą, może takie bicie piany ich czegoś nauczy. Teraz wyglądają tak 'nakręceni'
że żadne argumenty ich od tego nie odwiodą, wręcz przeciwnie będą 'utwierdzać w przekonaniu'.
Zastanawiam się jak do tego podejdą, jak wykażą, że są poszkodowani posiadając trochę starszą wersję danych.
A co jesli się okaże że te nowsze dane SR mają więcej błędów i wcale nie są lepsze od starszych,
a przez to, że ich nie mają program działa im jednak trochę lepiej niż tym którzy mają najnowsze dane?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #52 dnia: Luty 08, 2011, 12:39:53 »
Co do zapisu w licencji... Licencja nie jest jakimś boskim cyrografem stojącym ponad konstytucją i wszelkim prawem. Jeśli sąd stwierdziłby, że nie można w niej zapisać stwierdzenia "producent nie daje gwarancji, że to w ogóle działa" to umowa będzie nieważna. Poza tym akceptacja umowy następuje w chwili instalacji programu a nie jego zakupu- nie w widzę powodu, dla którego miałoby być niemożliwe domaganie się zwrotu $ za niedziałający przynajmniej częściowo produkt.

Co do tego, że zajmowanie się Polską jest nieopłacalne dla innych... To jakim niby cudem jest opłacalne dla Aqratu?! Oczywiście, że porządne zajęcie się Polską byłoby opłacalne dla TomTom'a czy IGO. Na zachodzie rynek nawigacyjny jest już chyba mocno przesycony i większość kart jest rozdane, natomiast tu można łatwo znaleźć dużą rzeszę nabywców. Trzeba tylko zainwestować najpierw trochę grosza, a wświadomości decydentów z zachodu Polska niestety pozostaje nadal białą plamą na mapie cywilizacyjnej świata.

Jeśli chodzi o dokładność map, to Automapa już dawno przegrała choćby z Ovimaps. Jak ktoś nie wierzy, to zapraszam na http://maps.ovi.com/ . Porównajcie sobie dróżki w najbliższym wam lesie do dróżek z Targeo.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #53 dnia: Luty 08, 2011, 12:52:12 »
... Jeśli sąd stwierdziłby, że nie można w niej zapisać stwierdzenia "producent nie daje gwarancji, że to w ogóle działa" to umowa będzie nieważna.
I musieliby zmieniać zapisy licencyjne praktycznie wszyscy producenci programów.
Programu bez błędów napisać się nie da i już. Wszyscy (chyba) producenci oprogramowania mają takie zapisy w swoich licencjach.
Trzeba się z tym pogodzić (z takimi zapisami oczywiście) i już.
Jeśli chodzi o dokładność map, to Automapa już dawno przegrała choćby z Ovimaps. Jak ktoś nie wierzy, to zapraszam na http://maps.ovi.com/ . Porównajcie sobie dróżki w najbliższym wam lesie do dróżek z Targeo.
Niezłe. :mrgreen: Pojeździj sobie po tych dróżkach. :mrgreen:
Znajdź tam obwodnicę Kraśnika (oddana w listopadzie 2010), znajdź przedłużenie ul.Krańcowej do ul.Kunickiego w Lublinie (oddane w lipcu 2010).
Tak na szybko z "mojego ogródka"
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2011, 12:54:07 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #54 dnia: Luty 08, 2011, 12:55:04 »
Porównaj sobie te dróżki z map Navteq z dróżkami w tym lesie, to dopiero pożyteczne porównanie :ok:
Jeśli uważasz, że wykładnikiem dokładności mapy jest ilość ścieżek na kilometr kwadratowy lasu,
to czym prędzej zaopatrz się w Igo z mapami eMapy, będziesz zachwycony dokładnością mapy. B)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Konrad4x

« Odpowiedź #55 dnia: Luty 08, 2011, 13:15:46 »
....czym prędzej zaopatrz się w Igo z mapami eMapy, będziesz zachwycony dokładnością mapy. B)

ooo tak, emapa to good towar. Pojeździłem na tym troszkę, tak z jeden dzień max, dokładność, skategoryzowanie normalnie wymiata  :E

« Odpowiedź #56 dnia: Luty 08, 2011, 13:41:18 »
Znajdź tam obwodnicę Kraśnika (oddana w listopadzie 2010), znajdź przedłużenie ul.Krańcowej do ul.Kunickiego w Lublinie (oddane w lipcu 2010).
Mapy Ovimaps są dużo bardziej szczegółowe. Nie mówiłem nigdy, że są częściej aktualizowane. Jeśli chodzi o nawigację samochodową, to wiadomo, że AM działa lepiej. Ja jednak korzystam z nawigacji tak samo często w samochodzie, co na piechotę/na rowerze.

Sama nazwa AUTOmapa sugeruje, że jest to nawigacja głównie samochodowa, ale szkoda, że tych leśnych ścieżek nie zaznaczają. Jest przecież coś takiego jak profil 4x4 czy profil pieszy.

Przepraszam za offtop, bo nie o tym jest ten wątek. Chciałem tylko powiedzieć, że niektórzy producenci mają mapy z naniesioną większą ilością dróg. Gdyby aktualizacje także były częstsze to można by się bezboleśnie przesiadać.

Wiem, że to nie ten dział, ale nie ma chyba Aury na Win CE, prawda?

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #57 dnia: Luty 08, 2011, 13:52:49 »
....... co na piechotę/na rowerze. ..........

Dokładnie do tego się nadaje (sam czasem korzystam). Niestety restrykcji drogowych to 'cudo' nie ma.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #58 dnia: Luty 08, 2011, 17:21:38 »
Może pozwolicie, że powrócę do tematu wątku.

Panowie Zyczliwy oraz Emzor jak zapewne wiecie ja również nie jestem pracownikiem Aquratu.

Wy natomiast, nowi Koledzy, również nie musicie na siłę udowadniać, że nie jesteście pracownikami Aquratu. Wierzę wam.
Prędzej reprezentujecie kancelarie radcowską obsługującą Aqurat. - zresztą nie ważne.

I jak napisał nocnyMarek, wasze cytowanie licencji nic tu nie wnosi. Nie zmieni to mojego stanowiska. Powtórzę się: ja znam licencję  - czytałem.

Jednak w odróżnieniu do Was stoję na stanowisku, że zapis "jest jaki jest" jest zapisem stojącym w konflikcie z obowiązującym prawem w naszym kraju. Uważam, że zapis licencji, umowy nie może być w konflikcie z prawem wyższej rangi jakim są ustawy.
Dodatkowo zwracam Panów uwagę na fakt, że nabywca programu poznaje zapisy licencji już po "odejściu od kasy" i to w każdym kanale sprzedaży. Więc licencję poznajemy już po fakcie i w tym kontekście żaden zapis nie może pozbawiać kupującego posiadanych ustawowo praw.

Więc w tej chwili mamy moim zdaniem następujące problemy do załatwienia z producentem oprogramowania:

1. wyjaśnienie czy zapisy licencyjne są zgodne z prawem.
Tu uważam, że UOKIK będzie świetną instytucją państwową do rozstrzygnięcia tego problemu.
2. temat równego traktowania użytkowników pod względem otrzymywanego oprogramowania za które zapłacili.
Tu będzie rozstrzygał ewentualnie sąd. Dodatkowym argumentem na naszą korzyść będzie fakt ewentualnego postępowania w tej sprawie prowadzonego przez UOKIK.

Więc jeśli Wy lub ktoś z czytających zamierza ukierunkować działania w stronę "zamknięcia" tego wątku, to widzę tylko jedną możliwość. Równy dostęp do aktualizacji dla wszystkich użytkowników oraz rekompensata za brak dostępu do ostatniej aktualizacji dla osób, które się o taką upomną. I nie mówimy tu o kwiatkach, czekoladkach itp. Mam na myśli przedłużenie terminu licencji o czas odpowiadający okresowi w którym byliśmy pozbawieni dostępu do aktualizacji. Proste i logiczne.

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #59 dnia: Luty 08, 2011, 17:51:42 »
Moim zdaniem warto walczyc, nawet dla samej satysfakcji, ze mialo sie racje. Dopoki czlowiek nie wygra z jakims "molochem", to ma takie podejscie, ze sie nie da, ze to niemozliwe i bez sensu. Mimo wszystko zyjemy w miare cywilizowanym panstwie, panstwie prawa. Oczywiscie nie zawsze to prawo jest idealne, ale niekiedy przez ta "wade" mozemy cos dodatkowo ugrac. Czesc "dziwnych" wyrokow o ktorych czasami slyszmy, niekoniecznie wynika tylko z widzi mi sie sadu, tu bardziej chodzi o literalne podejscia do prawa. Nie zawsze to co nam wydaje sie logiczne, wiaze sie z prawem. Jesli uda sie udowodnic, ze Aqurat postepuje wbrew prawu, to wszystko jest mozliwe. Trzymam kciuki, w jakims sensie przecieracie szlaki dla innych.