Założenie jest takie że umieszczone punkty zawierają ISTOTNE dla użytkownika błędy map.
Głównie chodzi mi o błędy typu:
1. nieprzejezdne odcinki drogi
Ale jak je oznaczać? Z obu jej stron? Pośrodku? A może bardziej właściwe byłoby dodanie jej do .bam (zablokowane odcinki)?
Druga sprawa - czy to sytuacja tymczasowa (np. kładą kanalizację, or so), czy też na czas niekreślenie długi/na stałe (np. budują nowe rozwiązanie komunikacyjne i stare nie będzie już wykorzystywane).
Ja miałem ten problem w okolicach Barlinka. Nie zwróciłbym na tę drogę uwagi, gdyby nie to, że kiedyś przestawiłem trasę na najkrótszą z najszybszej i AM chciała mnie poprowadzić drogą gruntową. Doszedłem do wniosku, że umieszczę tę drogę w kategorii "4x4". dając właściwe punkty/ikonki na obu końcach drogi. Bo suvem/terenowcem da się tędy spokojnie przejechać.
Moja sugestia jest taka:
- jeśli stan "nieprzejezdności" permanentny, z prawdopodobieństwem, że długo potrwa lub tak zostanie na zawsze - umieszczać w .bam.
- jeśli nie da się wydzielić odcinka (.bam blokuje zbyt długi fragment drogi i okoliczne dojazdy) - dawać albo "4x4" z obu stron, albo "AM-byki" z właściwym opisem, również z obu stron. "AM-byki" w sytuacji, kiedy droga jest kompletnie nieprzejezdna - nawet dla "Camel Trophy'owca".
- jeśli przejazd jest niemożliwy/utrudniony (4x4) czasowo, to j.w. ale z adnotacją o przypuszczalnym terminie udrożnienia odcinka (to już zadanie dla lokalnych użytkowników).
Priorytet i przewaga .bam są takie, że AM nie wyznaczy nam trasy przez taki odcinek. Wszelkie inne POI tego nie u(nie)możliwiają.
2. drogi jednokierunkowe niezaznaczone na mapie
Rozumiem, że oznaczamy tylko punkt wjazdu "pod prąd"?
3. nakazy które ignoruje AM
A tutaj, chyba jedynym wyjściem jest zaznaczenie zakazów wjazdu dla wszytkich pozostałych, niedozwolonych kierunków?
Przy okazji - zastanawiam sie nad wprowadzeniem właśnie kategorii/ikonki "Zakaz wjazdu". Tak oznaczony punkt jest ewidentnie czytelny na mapce i od razu wiadomo (?) o co chodzi. Właściwie, o co będzie chodziło za chwilę. Bo jak AM nas prowadzi w bieżącej trasie pod prąd, to trzeba będzie jechać wolniej i dać AM czas na wyznaczenie re-routingu.
4. wiadukty z których AM proponuje skoki bądź teleportację
Tutaj proponowałbym umieścić ikonkę odpowiednio (200-300 m?) przed takim wiaduktem, z obu jego stron.
Mam ten problem dość często także i w TomTomie. Zbudowane są w wielu miejscach nowe zjazdy/rozjazdy i jak przegapię ten nowy, który jest kilkaset/kilkadziesiąt metrów wcześniej niż był stary, to bywa, że już nie dam rady zawrócić - muszę nadkładać drogi.
Jeżeli nowe rozwiązanie komunikacyjne byłoby zaawizowane odpowiednio wcześnie, to jechałoby się wolno, obserwując uważnie wszystkie (nowe) znaki/drogowskazy.