Tutaj odrobinke przesadziles. To jest urok/istota/rodzaj danych na ktorych opiera sie SR, a nie fakt, ze "SR nigdy nie bedzie aktualny". Idac ta droga AM tez nigdy nie bedzie aktualna, bo przeciez ostatnia wersja AM 6.8.1 ma juz chyba z 2 miesiace
Co za historyczna, nieaktualna wersja 
Napisałeś, że istotą (m.in) SR jest jego aktualność.
A to nieprawda - tak samo jak nie jest istotą aktualność map przez cały jej cykl wydawniczy.
Aktualny na bieżącą chwilę, ma być z założenia LD. Przez aktualność rozumiem odzwierciedlenie
bieżącej sytuacji na drodze.
Moze inaczej. Odejdzmy od tego czy jest zima czy nie, bo nie znam tych "wszelkich statystyk"
Chyba, ze chodzi o to, ze w wg. niektorych, wszelkie wypadki w tym kraju, spowodowane sa przez predkosc 
Odniosłem się do wypowiedzi supportu
zimą jezdzi sie wyraznie wolniej i widac to tez w danych SmartRoutes
którą zacytował
jachraniak i która ma się nijak to mojego testu.
Ta sama trasa wytyczona 3 czerwca = 2:43 a 13 stycznia = 2:37 (start piatek 15:00)
Skupmy sie na tym jak daleko wstecz maja siegac dane statystyczne SR? Czy ma byc to:
Mam nadzieję że się mylisz - tzn: w aktualizacjach danych SR są wysyłane dane statystyczne dla całego roku, z których program wykorzystuje dane dla bieżącego okresu. Aż nie chce mi się wierzyć że może być inaczej.
Tu pojawia sie problem. Czy maja to byc bardzo usrednione dane (zawsze wyciagana srednia z calosci zebranych informacji-czyli co 2 tygodnie dodaje sie tylko nowe info do istniejacej sredniej, ktore z czasem juz wiele nie bedzie sie zmienialo), ktore cos niecos pokaza.
Osobiście wolałbym ten drugi wariant. Owszem, czasem sytuacja na danym odcinku drogi może ulec diametralnej zmianie (na skutek zmiany układu drogowego coś się może odkorkować) ale "na już" powinien to załatwić LD a potem ręczna ingerencja producenta w dane SR (tym bardziej, że robi to teraz).
Czy SR ma byc srednimi predkosciami, ale bardziej realnymi czyli srednia wyciagnieta np tylko z ostatniego miesiaca czy dwoch. Ta pierwsza wersja zapewne jest bezpieczniejsza i wspomagana dobrze dzialajacym LD moze dosc fajnie sie spisywac, ale to chyba nierealne, bo wtedy LD niejako musialoby dublowac SR w czasie rzeczywistym.
Tak to właśnie miało działać. SR - odzwierciedlający statystyczne tendencje na drogach (gdzie przeważnie jest korek a gdzie nie ma) + LD, który miał reagować na bieżąco.
I jeśli by dane SR nie były bzdurne (jak te dwa przedostatnie wydania) a LD rzeczywiście działał tak jak producent zapewnia to byłby miód.
Połączone: [time]Maj 27, 2011, 17:51:51[/time]
@ochkarol - może źle się wyraziłem z tą żywotnością, chodziło mi o aktualność... Od wydania do wydania zazwyczaj nie mija więcej niż 3 tygodnie.
To doprecyzuj teraz aktualność.
Połączone: [time]Maj 27, 2011, 17:58:03[/time]
Skąd wiadomo?Stąd, że AM uaktualnia dane SR co miesiąc: http://www.automapa.pl/?PEI=10866&article_id=234725
Piszesz o aktualizacji a było o żywotności.
To, że są nowe dane SR, nie świadczy o tym, że nadają się do użytku tylko przez 3-4 tygodnie.
Nie wiemy, co zawierają aktualizacje.
Czy do danych z (np. 5 lat) dołożone są dane z ostatniego miesiąca i taki komplecik zawierający dane z 5 lat i jednego miesiąca trafia
do AM?
Czy też są to za każdym razem nowe dane z okresu ostatnich (np.) trzech miesięcy?
W przypadku drugiego wariantu - uważam strzał w stopę producenta programu. Oznaczałoby to tyle, że "zimowe" wydanie SR nie nadaje się do użytku latem.