Witam serdecznie.
Pozwoliłem sobie dołączyć do grona użytkowników, którzy posługują się profilami prędkości. W tym miejscu dodam bardzo ważny dopisek: tam gdzie można, proszę wstawić adnotację „według mnie”. Wiem, że bardzo zaryzykowałem, być może, że popełniłem wielkie fo pa, bo w opinii niektórych clubowiczów ja, jako ta „małpa”

dostałem brzytwę, którą nie da się ukryć, użyłem (akurat ja uważam, że ona jest od tego aby jej używać) i wykasowałem dwa pliki (speeds i events) wprowadzając równocześnie do programu AM wersja 6.8.1 następujące prędkości dla tras:
wszystkie -150,
autostrady -102,
ekspresowe -95,
międzynarodowe -57,
główne -47,
drugorzędne -41,
miejskie główne -33,
miejskie -25.
I o dziwo, nie pochlastałem się. Na tych profilach, w trasie szybkiej byłem w Szydłowcu oraz w Szczecinie (start Łódź) i szczęśliwe wróciłem bardzo zadowolony, bo w obydwu wyjazdach droga super a w tym ostatnim przypadku:
autostrada przejechana cała,
przejechana S3, (ukłon w stronę AM, że ta nowa droga jest w programie),
faktyczny czas jazdy ok. 5 godzin z ogonkiem (ale dla mnie on akurat nie ma znaczenia), średnia prędkość ok. 92 km/h,
jazda bez żadnych nieplanowanych nakazów zjazdu w celu zaliczenia MOP,
może z raz pojawiła się plansza „ROZGLĄDAM SIĘ”-ale traktuję to, jako incydent.
Ktoś może napisać, że na tej trasie nie da się inaczej pojechać. Ja odpowiem, że da, da się inaczej pojechać i bez profili ustawionych „pod siebie” kierowany byłbym inaczej, bo na ten przykład wcześniej bym musiał zjechać z autostrady.
I to tak z grubsza tyle. Aha, jeszcze coś-pozostałe ustawienia AM poza drobnymi modyfikacjami w zasadzie standardowe, interfejs inny niż fabryczny i dopasowany do moich oczu, funkcja „kompensuj opóźnienie sygnału”- brak, nieużywana, bo akurat w tym modelu jest tak, że jak jestem według nawigacji 50 metrów przed manewrem to w rzeczywistości jest tyle samo ( no dobrze..z dokładnością „+” „-” kilku metrów, przecież nie latam z taśmą mierniczą przed samochodem i nie mierzę tego aż tak precyzyjne). Wgrane POI to radary, niektóre stacje benzynowe i bankomaty.
Specjalne podziękowania dla Moderatora nocnyMarek-nie widziałem jak wykonywać zrzuty ekranowe z mego Mio Moov- po Twojej instrukcji jak to czynić już wiem. Dzięki.
Oczywiście ważna uwaga: nie wiem jak na innych modelach urządzeń będą sprawdzać się moje ustawienia i dlatego nie biorę na siebie odpowiedzialności za ewentualne późniejsze złe działanie programu AutoMapa na tych urządzeniach. Jak zwykle serdecznie pozdrawiam.
Stan.