TMC w Polsce, ciekawe co na to automapa

• 115 Odpowiedzi
  • 37931 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
Odp: TMC w Polsce, ciekawe co na to automapa
« Odpowiedź #90 dnia: Czerwiec 01, 2010, 13:07:59 »
...Po czwarte, możnaby te systemy "Traffic" połączyć. Czy to oficjalnie, czy metodą podkradania danych od konkurencji przez ich własny protokół ;)

No chyba się trochę zagalopowałeś.  :E

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #91 dnia: Czerwiec 01, 2010, 13:28:44 »
Na chwilę obecną - pewnie tak. Ale jak te systemy się rozrosną, nie zdziwiłbym się gdyby AM ciągnęła dane z IQ routes jako jedno ze źródeł :)

Niby bramek GSM też nie wolno było stosować (według umów z operatorami) a urządzeń takich na rynku było od cholery.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Zachu

« Odpowiedź #92 dnia: Czerwiec 01, 2010, 13:32:48 »
Prawdopodobnie Navteq jest/będzie w stanie zapewnić odpowiednie informacje
Navteq zbiera dane historyczne i dysponuje Trafficiem. Można sprawdzić na ich stronie http://www.navteq.com/

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #93 dnia: Czerwiec 01, 2010, 14:39:09 »
Czyli do szczęścia zabraknie nam tylko normalizacji opłat za roaming danych, żeby za dane przesłane za granica nie płacić jakiś horrendalnych cen. Pierwsze kroki unijny regulator już ku temu poczynił, czekamy jednak na zakończenie tego procesu.

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #94 dnia: Czerwiec 02, 2010, 10:08:42 »
AM najwyraźniej odpuściła sobie TMC. Poza Polską Traffic nie działa i, obawiam się, prędko (nigdy?) działać nie zacznie - to jest system opierający się o dane przesyłane przez użytkowników, z punktu widzenia AM - darmowe. Dla użytkowników (roaming) - wręcz przeciwnie, b. drogie. Ale jest ważniejszy powód - użytkowników AM na drogach Europy jest bardzo mało i żaden sensowny zbiór danych od nich nie spłynie, nawet jeśli włączyliby roaming. Czy AM wejdzie w "cudzy" system trafficu - wątpię, musieliby w to ZAINWESTOWAĆ czyli niewątpliwie podnieść cenę AM EU.

Przy stale rosnącym ruchu na drogach, remontach itp. nawigacja bez jakiegoś Trafficu staje się coraz mniej funkcjonalna. Zaczynam się poważnie zastanawiać, czy warto dalej płacić (niemałe pieniądze, a właśnie zbliża się termin :) ) za EU.

Skoro tak, to ciekaw jestem co posiadacze kilku różnych nawigacji polecaliby zamiast AM na drogi europejskie. Specjalnie pytam tutaj, żeby uniknąć "tendencyjncych" odpowiedzi maniaków TT, iGo i.t.p. Kryterium podstawowe to oczywiście obecność "traffica" w dowolnej formie, poza tym warunki (koszty) jego używania, funkcjonalność.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #95 dnia: Czerwiec 02, 2010, 11:39:25 »
TT

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #96 dnia: Czerwiec 02, 2010, 12:41:43 »
a jakbyś mógł (króciutko) uzasadnić? :)

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #97 dnia: Czerwiec 02, 2010, 21:40:03 »
a jakbyś mógł (króciutko) uzasadnić? :)

krótko: bo tak
ciut więcej niż krótko: doskonała ergonomia, idealna stabilność, prostota obsługi, bardzo dobre wyznaczanie tras, asystent pasa ruchu, lepsze niż w AM odwzorowanie kształtu dróg,..., itd. (mam TT XL)

Połączone: [time]Czerwiec 02, 2010, 23:51:27[/time]
Czyli do szczęścia zabraknie nam tylko normalizacji opłat za roaming danych, żeby za dane przesłane za granica nie płacić jakiś horrendalnych cen. Pierwsze kroki unijny regulator już ku temu poczynił, czekamy jednak na zakończenie tego procesu.

EDIT: http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/425622,od_1_lipca_w_ue_zaplacimy_mniej_za_polaczenia_w_roamingu.html

...Zgodnie z rozporządzeniem, od 1 lipca br. spadną również opłaty hurtowe za transmisję danych - z obecnego 1 euro za megabajt pobieranych danych do 0,80 euro. W 2011 r. opłata ta spadnie do 0,50 euro....
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2010, 23:52:35 wysłana przez emisiu »

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #98 dnia: Czerwiec 03, 2010, 00:08:59 »
ciut więcej niż krótko: doskonała ergonomia, idealna stabilność, prostota obsługi, bardzo dobre wyznaczanie tras, asystent pasa ruchu, lepsze niż w AM odwzorowanie kształtu dróg,..., itd. (mam TT XL)
Czy dobrze rozumiem, że masz TMC ale nie IQ Routes (który jak się domyślam wymaga modelu IQ Routes edition)? Z TMC masz szansę ominąć korek na autostradzie ale raczej nie w mieście? IQ Routes to odpowiednik Traffic off-line (statystyczny)?

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2010, 00:45:34 wysłana przez emisiu »

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #100 dnia: Czerwiec 03, 2010, 10:48:17 »
wygląda fajnie, szkoda tylko, że Europa kończy się na zachód na Niemcach i Włochach.

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #101 dnia: Czerwiec 03, 2010, 14:49:14 »
nie rozumiem tylko jednej rzeczy...

jaki problem zrobić TMC w AM i pozostawić użytkownikowi decyzję?

nie chcesz człowiecze płacić za przesłane dane i chcesz jeździć z przestarzałym TMC?

- proszę...

masz kasy jak lodu i możesz płacić za dane z Live Drive również poza granicami kraju? (bez sensu zupełnie bo ile trzeba aktywnych licencji żeby dane z całej Europy były świeże, dla Polski jak się okazuje 4 miliony* kilometrów dziennie to wciąż za mało żeby działało jak trzeba)

- proszę bardzo...

z obydwoma włączonymi systemami?

- jak najbardziej!

a tak - nie każdy ma chęć płacić za przesyłane dane, a alternatywy brak - szkoda :(

* - wg zapewnień Automapy
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2010, 16:43:48 wysłana przez jachraniak »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #102 dnia: Czerwiec 03, 2010, 20:12:12 »
nie rozumiem tylko jednej rzeczy...
jaki problem zrobić TMC w AM i pozostawić użytkownikowi decyzję?
nie chcesz człowiecze płacić za przesłane dane i chcesz jeździć z przestarzałym TMC?

No właśnie tu jest problem, bo za ten "przestarzały" TMC jaki jest teraz w Polsce też trzeba płacić i to nie mało. Aquart w to z pewnością nie wejdzie skoro rozwija własny nowocześniejszy system.

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #103 dnia: Czerwiec 03, 2010, 22:05:09 »
No właśnie tu jest problem, bo za ten "przestarzały" TMC jaki jest teraz w Polsce też trzeba płacić i to nie mało. Aquart w to z pewnością nie wejdzie skoro rozwija własny nowocześniejszy system.

Płaci Aqurat! potem kalkuluje cenę produktu - Automapy. Biorąc pod uwagę ceny innych programów nawigacyjnych nie wpływa na cenę. Użytkownik dostęp ma za friko - wszak to rozbudowany FM RDS. Natomiast transmisja danych jeszcze długo, długo będzie generowała pewne koszta dla zwykłego usera.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #104 dnia: Czerwiec 03, 2010, 22:22:09 »
Robiłeś badania jaki procent użytkowników AM ma sprzęt z tunerem TMC?
A ilu ma sprzęt 'TMC-ready' i byłoby skłonnych dokupić antenę TMC?
A jeśli Oni takie robili i wyszło, że skorzysta 5-10% a pozostałe 90%
będzie tylko płaciło zrzutkę (w cenie AM) na garstkę tych co skorzystają?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #105 dnia: Czerwiec 03, 2010, 22:38:23 »
Marku proszę... taka argumentacja do mnie nijak nie trafia - jak będzie wsparcie programowe to i będzie zapotrzebowanie na sprzęt. Żywotność sprzętu to kilkanaście miesięcy - więc szybko dokona się przemiana sprzętowa (im wcześniej  tym lepiej) - ale to zależy od producenta oprogramowania. Już teraz wiele sprzętów ma wsparcie TMC - dla użytkowników AM to żaden argument, mimo dobrej ceny, bo nie ma wsparcia programowego. Równie dobrze można spytać po co jest Live Drive skoro większość nie ma PŁATNEJ łączności GPRS/EGDE/3G?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #106 dnia: Czerwiec 03, 2010, 22:57:37 »
Nie znam na tyle rynku, ale mam wrażenie że smartfonów jest znacznie więcej niż navi z TMC.
Mój stary sprzet ma 5 lat (jak ten czas leci :shock:) i nadal nie wykazuje braku objawów żywotności,
a nowy nie jest nawet TMC-ready, więc Twoja argumentacja z kolei nie przemawia do mnie :)
Ale chyba wystawię minisondę może czegoś ciekawego się dowiemy o popycie na AM z TMC :ok:

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #107 dnia: Czerwiec 03, 2010, 23:04:08 »
Też używam sprzętu ponad dwa lata - gdyby jednak AM miała wsparcie TMC to już bym szukał odpowiedniego sprzętu. A tak po co mam zmieniać?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #108 dnia: Czerwiec 03, 2010, 23:11:07 »
Lepiej zainwestuj w GSM/EDGE/UMTS. To TMC w Polsce będzie drogie i kiepskie. IMHO nie ma sensu w to inwestować. Do tego potrzebna ogromna infrastruktura, którą trzeba zbudować od zera. A i tak będzie działało tylko na głównych drogach. Nie wiem po co się tak napalacie na to TMC. Polska to nie Niemcy, gdzie pewnie może to sensownie działać. Spójrzcie, nawet TomTom idzie w kierunku podobnym do AM, a to że ma również TMC, wynika tylko z tego, że na Zachodzie ten system jest obecny od dawna.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #109 dnia: Czerwiec 03, 2010, 23:18:48 »
... Nie wiem po co się tak napalacie na to TMC. Polska to nie Niemcy, ...
Ale nie zapominajmy o uzytkownikach AM, ktorzy jeżdżą z nią na Zachód właśnie.
Pewnie by się przydało...
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #110 dnia: Czerwiec 03, 2010, 23:23:53 »
z klasyka

nie czas lizać się po f...

cenię Twoje opinie - wiele razy z owych korzystałem i polecałem innym proponowane przez Ciebie rozwiązania, ale w temacie TMC mam odmienne zdanie.

1) zasięg AM to nie tylko Polska (gdzie TMC raczkuje)
2) TMC jest za free wbrew temu co piszesz
3) cała cywilizowana Europa korzysta z TMC - mapy AM siegają tam jak najbardziej
4) ile trzeba llicencji żeby Live Drive dało dobry efekt w skali Europy skoro 4 miliny km dziennie po Polsce nie daje zadowalających efektów (pomijam duże aglomeracje Wawa i inne)
5) koszta! niech Live Drive kosztuje 5PLN miesięcznie... to jest 5 vs 0

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #111 dnia: Czerwiec 03, 2010, 23:59:28 »
1) zasięg AM to nie tylko Polska (gdzie TMC raczkuje)

I nie wyjdzie poza ten stan.

2) TMC jest za free wbrew temu co piszesz

W Polsce za free nie będzie. Nic na to nie wskazuje.

3) cała cywilizowana Europa korzysta z TMC - mapy AM siegają tam jak najbardziej

To prawda, ale można skorzystać tylko z bardzo podstawowej usługi. Zapomnij o TMC Pro, bo za to trzeba zapłacić.

4) ile trzeba llicencji żeby Live Drive dało dobry efekt w skali Europy skoro 4 miliny km dziennie po Polsce nie daje zadowalających efektów (pomijam duże aglomeracje Wawa i inne)

Masz na ten temat jakieś konkretne dane, oprócz tego, że ktoś tam się żali, że utknął w korku, bo np całe miasto było zablokowane, albo z drugiej strony, poprowadziło go jakimiś bocznymi drogami, ale nie wie, że jadąc bez traffiku stałby w korku 2 godziny?  A system tak naprawdę wystartował pół roku temu i sądzę, że po dodaniu nowych źródeł danych (np z GDDKiA, czy policji) będzie znacznie lepiej. Samo wprowadzenie AMCENTER spowoduje IMHO skokowy przyrost jakości danych traffic offline.

5) koszta! niech Live Drive kosztuje 5PLN miesięcznie... to jest 5 vs 0

Koszty TMC będą. I to pewnie wyższe niż Live.

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #112 dnia: Czerwiec 04, 2010, 00:43:03 »
Masz na ten temat jakieś konkretne dane, oprócz tego, że ktoś tam się żali, że utknął w korku, bo np całe miasto było zablokowane, albo z drugiej strony, poprowadziło go jakimiś bocznymi drogami, ale nie wie, że jadąc bez traffiku stałby w korku 2 godziny?  A system tak naprawdę wystartował pół roku temu i sądzę, że po dodaniu nowych źródeł danych (np z GDDKiA, czy policji) będzie znacznie lepiej. Samo wprowadzenie AMCENTER spowoduje IMHO skokowy przyrost jakości danych traffic offline.

Nie mam konkretnych danych... Wiem tyle co każdy kto używa AM (z transmisją danych) i ma otwarty umysł. Dlatego korzystam z Live Drive - uważam że routing jest lepszy niż gdybym go nie miał. Każdy postęp - choć niewielki to jednak postęp. Więc nie jestem contra Live Drive, jestem pro TMC.

*

Zachu

« Odpowiedź #113 dnia: Czerwiec 04, 2010, 11:28:33 »
Nie znam na tyle rynku, ale mam wrażenie że smartfonów jest znacznie więcej niż navi z TMC.
Mój stary sprzet ma 5 lat (jak ten czas leci :shock:) i nadal nie wykazuje braku objawów żywotności,
a nowy nie jest nawet TMC-ready, więc Twoja argumentacja z kolei nie przemawia do mnie
Patrząc po uchwytach w autach ;) odnoszę wrażenie że ludzie odchodzą od smartfonów.
Mój sprzęt ma 5 lat i jest TCM-ready, były już z "T" ale wtedy to nie było potrzebne ;)

Lepiej zainwestuj w GSM/EDGE/UMTS. To TMC w Polsce będzie drogie i kiepskie. IMHO nie ma sensu w to inwestować. Do tego potrzebna ogromna infrastruktura, którą trzeba zbudować od zera. A i tak będzie działało tylko na głównych drogach. Nie wiem po co się tak napalacie na to TMC. Polska to nie Niemcy, gdzie pewnie może to sensownie działać. Spójrzcie, nawet TomTom idzie w kierunku podobnym do AM, a to że ma również TMC, wynika tylko z tego, że na Zachodzie ten system jest obecny od dawna.
Straszne czarnowidzctwo uprawiasz /złośliwi powiedzieli by że typowo Polskie ;)/
Gdyby to była inicjatywa państwa może by tak było. Operatorem jest firma prywatna i nie krajowa ;) Dostarczają w 6/7 krajach takie usługi. Nie tylko dla szarych ludków żeby im podróż przyjemnie mijała ale przede wszystkim dla firm spedycyjnych.
System będzie działać na drogach głównych i 6 aglomeracjach. Nie ma sensu gęściej.
To nie TT goni AM :) To AM kopiuje pomysły i upodabnia interfejs. Nawet softem idą coraz bardziej w kierunku TTHome.
TMC i wszelkiego rodzaju usługi On-line się uzupełniają.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #114 dnia: Czerwiec 04, 2010, 12:28:01 »
Patrząc po uchwytach w autach ;) odnoszę wrażenie że ludzie odchodzą od smartfonów.
Na potrzeby tego wątku musisz jednak wyeliminować sprzęt, na którym AM nie będzie działać.

*

Zachu

« Odpowiedź #115 dnia: Czerwiec 04, 2010, 12:46:09 »
Dlatego nie pisałem po imieniu tylko ogólnie. Do tego wora wrzucam też Mio, Navigona i Nokię ;)