Wprawdzie nie testowałem jeszcze ale z lektury powyższego rysuje mi się pewien wniosek - może oczywisty ale nikt nie napisał wprost, więc pozwolę sobie:
Z wcześniejszych doświadczeń z kartami SD/CF w PPC, aparatach fotograficznych i czytnikach PC wiem, że faktyczna prędkość odczytu/zapisu z karty zależy od kilku czynników:
1."prędkości karty" - jak w CD-ROMach
2. przepustowości konkretnej implementacji interface-u karty czyli elektroniki i systemu
3. ogólnie rozumianej wydajnosci systemu (prędkość procesora, wersja systemu, aplikacje itp).
4. czynników mentalnie nierozpoznawalnych...

Z mojego doświadczenia wynika, że zarówno w PC, PPC czy innym sprzęcie, najczęściej wąskim gardłem bywa poz. 2. Dla przykładu obecnie zarówno w IPAQ-u 2210 jak i aparacie fot. Minolta F300 używam naprzemiennie dwóch kart: noname SD Highspeed (9 MB/s) i SanDisk III Extreme (20 MB/s) i różnica w faktycznych czasach odczytu nie przekracza 10%. Na szybkim czytniku w PC odczyt/zapis na karcie Sandiska jest imponujący (faktycznie 20MB/s)! Prosty wniosek: I/O Minolty i IPAQ-a mają przepustowość w okolicy 10 MB/s i to jest wąskie gardło - no nie takie wąskie....)
W moich perypetiach z AM (w kolejnych wersjach do bieżacej włącznie) działającej na HP 2200 (zmienię go w końcu

) z GPS na BT obserwuję zrywanie połączenia BT z GPS szczególnie przy wyliczaniu nowej trasy (gdy zjadę z wyznaczonej - czyli zazwyczaj w najgorszym momencie:() lub w innych sytuacjach większego obciążenia procesora lub magistrali danych. To skutkuje tym, że proc nie ma czasu na kontrolowanie odczytu z BT i goodbye - osobiście podejrzewam, że jeden moduł elektroniki kontroluje zarówno komunikację po BT jak i SD i tu jest wąskie gardło lub też AM wykorzystuje jakieś nieoptymalne biblioteki do obsługi BT.
Do rzeczy:
Jestem przekonany, że również prędkość wyznaczania trasy w AM zależy od zmiennych w następującej kolejności:
1. "Nowoczesność PPC" rozumiana szeroko jako szybkość procesora, opytmalność OS i obciążenie innymi procesami/aplikacjami.
2. Szybkość modułu I/O czyli MIN(szybkość karty,przepustowość interface-u karty) niezależnie od formatu CF/SD czy HDD

. To ma znaczenie szczególnie gdy zainstalujemy wszytko na karcie.
3. Tajemnice koderów AM - jak optymalna jest AM, jak czyta z portu szeregowego - inne aplikacje nie mają problemów z odczytem GPS na BT (np. na TTN3 przejechałem z Oslo, przez Kopenhagę i Berlin do Wrocławia i nie zerwało połączenia ani na chwilę, a na AM nie mogę Wrocławia przejechać w poprzek).
Na początku napisałem coś o wniosku: trzeba zacząć od karty - powinna mieć co najmniej transfer 10 MB/s (moze być dowolna), I/O PPC też powinno zapewniać min. 10 MB/s ale to większość obecnie używanych zapewnia, choć nie znajdziecie tego w specyfikacji. Ponadto i tak czeka nas rewolucja wraz z AM 4 bo nie wiadomo co tam Panowie nam naszykują....
Właściwie to nie wiem czy powyższe dla czytających to nie jest przypadkiem truizm ale ponieważ nikt wyraźnie nie wspomniał, postanowiłem się podzielić...